mi smo najvece poguzije na planeti.
rodila nas majka
Moderator: anex
A sta onda dodje vrilica??dharma wrote:Svasta![]()
Pita je pita, i nema druge. Burek je pita, sirnica je pita, pa i maslanica je pita. Pita je genericki pojam i to je to.
A to za burek od siraVjerovatno isto kao i kaladont, pa je kod nas svaka pasta za zube kaladont i sl.
Ti meni prvo objasni sta je vrilicaKonjanik wrote:A sta onda dodje vrilica??dharma wrote:Svasta![]()
Pita je pita, i nema druge. Burek je pita, sirnica je pita, pa i maslanica je pita. Pita je genericki pojam i to je to.
A to za burek od siraVjerovatno isto kao i kaladont, pa je kod nas svaka pasta za zube kaladont i sl.
kontas jel to pita ili je burek bez icega??
iMacak wrote:mi smo najvece poguzije na planeti.
rodila nas majka
Izljevak ili uljevak (kako ga ko zove) nije isto što i kljukuša... kljukuša je s krompirom...Toto wrote:Vrilica je podveleski izlivak, samo pravljen sa druge strane Neretve.![]()
Oko Gradacca je zovu pita poprskusa.
Neki je jos zovu i kljukusa. vareničanica - jer se pri spravljanju i serviranju koristi vrela varenika(vareno/kuhano slatko mlijeko) . Visocaci bi je nazvali oparuša - jer izlivak dobro opare varenikom. Neko bi je se najeo i pod nazivim uljevak.
Uglavnom svrstavaju je u red ekepres pita - mada nije pita jer se ne razvijaju jufke ili kore.
kako gdje.. evo sta Alija lakisic napsa u svom cuvenom "Bosanskom kuharu"slavkoimamodilera wrote:Izljevak ili uljevak (kako ga ko zove) nije isto što i kljukuša... kljukuša je s krompirom...Toto wrote:Vrilica je podveleski izlivak, samo pravljen sa druge strane Neretve.![]()
Oko Gradacca je zovu pita poprskusa.
Neki je jos zovu i kljukusa. vareničanica - jer se pri spravljanju i serviranju koristi vrela varenika(vareno/kuhano slatko mlijeko) . Visocaci bi je nazvali oparuša - jer izlivak dobro opare varenikom. Neko bi je se najeo i pod nazivim uljevak.
Uglavnom svrstavaju je u red ekepres pita - mada nije pita jer se ne razvijaju jufke ili kore.
Zavisi kako gdje. Danas se u Sa uglavnom taj naziv koristi, iako ce ti stari ljudi koji su ovdje od davnina reci da je to sa krompirima krompirnjak, a kljukusa ovo sto toto napisa.slavkoimamodilera wrote:
Izljevak ili uljevak (kako ga ko zove) nije isto što i kljukuša... kljukuša je s krompirom...
ma kako kljukusa moze bit sa krompirom i jos starinska pita... kad je krompir iz amerike uvezen nekih pedestetak godina poslije Kolumboove smrti. tad su Turci tek Bihac osvajali...slavkoimamodilera wrote:Džaba ti original ili starinski...kad ćeš danas dobit izljevak s krompirom budeš li tražila kljukušu...
![]()
Iliti kako je od Schraubenzieher nastao šarafciger
Toto wrote:ma kako kljukusa moze bit sa krompirom i jos starinska pita... kad je krompir iz amerike uvezen nekih pedestetak godina poslije Kolumboove smrti. tad su Turci tek Bihac osvajali...slavkoimamodilera wrote:Džaba ti original ili starinski...kad ćeš danas dobit izljevak s krompirom budeš li tražila kljukušu...
![]()
Iliti kako je od Schraubenzieher nastao šarafciger
Mozes mislit koliko je trebalo krompiru da dodje sa spanskih Kanara do Sehera kad McDonalds ne moze iz Kalifrnije da dodje do Sehera ima 50 godina..... tad je kljukusa bila bez krompira a krompiraca nije ni postojala
RizeEnvy wrote:Nisam nikada jela pitu od ruzeiMacak wrote:nesto mi sad naumpade ratni burek s rizom,...onda pita sa zarom.....
kako smo se radovali....
koje su to pite bile.....
LEGENDARNEsada samo sto ne pocnu praviti i pitu od ribe..ako i nisu vec:D
...i jos da ti kazem da se to urijetko jelo.... to su bile najbolje piteEnvy wrote:Nisam nikada jela pitu od ruzeiMacak wrote:nesto mi sad naumpade ratni burek s rizom,...onda pita sa zarom.....
kako smo se radovali....
koje su to pite bile.....
LEGENDARNEsada samo sto ne pocnu praviti i pitu od ribe..ako i nisu vec:D
pita je turska rijec,,,oni kazu "pite"(i albanci jedu "pite")Iluzija2 wrote:Pita grčka riječ
Burek turska za
isto je jelo u pitanju
Uglavnom mi u BiH koristimo pita kao skup, a burek se odnosi samo na pitu sa mesom,
U Hrvatskoj i Srbiji preferiraju turcizam