Svinjsko meso

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HZArnel

#101 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

vdivna wrote:ja stvarno ne kontam neke ljude :roll: Pa zar se zato ne zove VJERA, to je naredjeno i vjernik se toga drzi i cao?!
Na ovom forumu je par ljudi koji konstantno zaviruju na ovakve teme i kao nista protiv nemaju ALI zasto ovako, zasto onako :oops: Sve im se na kraju, ipak, svede na osudjivanje, a zaista ih je previse :D

eto, odoh ja sad tmo na onu stranicu za matematicare pa cu da ih pitam sta "pametno", ili na neku o ateizmu pa cu da im drobim kako oni veze nemaju :D
islam nije VJERA?! Islam je i nacin zivota.Ko sto Alija I. rece:U ovoj tački, koja označava istinsku prekretnicu u evoluciji
vjerskihučenja, islam se razlikuje od svih drugih eligija, doktrina i
filozofija života. U pitanju je jedna nova tačka promatranja i jedan
poseban pristup u kojem se ogleda aspekt potpuno originalne filozofije
islama. Okosnicaove filozofije je zahtjev da se istovremeno živi
unutrašnji i vanjski, moralnii društveni, duhovni i fizički život, ili,

tačnije rečeno, da se svjesno i voljno prihvate ova dva vida života kao ljudsko određenje i smisao čovjekovog života na zemlji (Kur'an, 28/77). Prevodeći ovaj zahtjev na jezik svakodnevnog života, mogli bismo reći: 25

onaj ko vjeruje da život treba uređivati jie samo vjerom i molitvom, nego i radom i naukom; čija:slika svijeta ne samo dopušta, nego i traži, da jedna pored druge stoje i bogomolja i tvornica; ko smatra da treba ne
samo odgajati ljude, nego iolakšavati i unapređivati njihov život na
zemlji, i da ne postoje nikakvi razlozi da se ova dva cilja žrtvuju jedan
drugome, -taj pripada islamu. :)
sorei

#102 Re: Svinjsko meso

Post by sorei »

a kako ti kazes umjesto - ja vjerujem u Allaha dz.š., ja vjerujem u Bozije poslanike???

u tom kontekstu sam govorila o zabrani svinjetine i to nacin zivota savrseno razumijem :zoka: ali ti nisi razumio o cemu sam pricala :D
HZArnel

#103 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

vdivna wrote:a kako ti kazes umjesto - ja vjerujem u Allaha dz.š., ja vjerujem u Bozije poslanike???

u tom kontekstu sam govorila o zabrani svinjetine i to nacin zivota savrseno razumijem :zoka: ali ti nisi razumio o cemu sam pricala :D
ja vjerujem u oboje...ali puko vjerovanje u jedne ili druge nije islam.Izreci kelme i sehadet i opet nisi musliman,sve dok nepocnes praktikovati islamsku doktrinu,nauk.Islam zahtijeva napredak a napredak zahtijeva istrazivanje.I vodeci se tom logikom,logicno mi je da se zapitam,zasto nesmijemo jesti svinjetinu?
-vjera
-medicina
-cistoca
itd itd itd
sve je to ok.
I onda je pocnes komaprirat sa drugom ishranom.Zasto ovo smijem,ako je necisto,ako je 'vako,'nako itd itd?
I dobijes odgovor.Shvatis zasto ti je Allah dz.s. zabranio svinjetinu i usutis.
Opet ti se pojavi pitanje zasto ovo?
opet isti princip.
sve dok nedobijes potpuno logican i racionalan zakljucak,tebi shvatljiv.Pa pobogu nezivimo u bajkama nego u realnom svijetu koji zahtijeva razum a ne nekakve fikcije,sta ti ja znam.
Ako cemo kao muslimani shvatati sve kao dogmu,onda:
1.izjednacit cemo vjeru sa ostalim religijama
2.pise nam se nazadak
Dali to kao muslimani zelimo,trebamo li da zelimo?Naravno da ne.
Ovde,na ovoj temi se propituje smisao racionalnih zakona prirode a ne nikakva srz islama niti bilo kakva dogma.
ljubav_aha

#104 Re: Svinjsko meso

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
Ridjobrki wrote: 6. Iz nekog razloga je ta huda svinja jedina životinja koja ne može pogledati nebo. Sljepić se ne računa.
čuj to? nisam znala.. zato što joj je kratak vrat? zanimljivo :)
interesatno :)
travar

#105 Re: Svinjsko meso

Post by travar »

Čuj svinjetina zabranjena :shock: , stvarno čovjek se uči dok je živ.
L.e.g

#106 Re: Svinjsko meso

Post by L.e.g »

ljubav_aha wrote:
bijela wrote:
Ridjobrki wrote: 6. Iz nekog razloga je ta huda svinja jedina životinja koja ne može pogledati nebo. Sljepić se ne računa.

Jesi li ikada vidjela svinju iliti krme, ko kaze da ne moze gledati u nebo? Moj susjed je hranio svinju u buretu i cijeli zivot je gledala u nebo kad ce "sa neba" da padne hrana. Kad su je izveli hodala je tako ponosno, podignute glave
nista novo

#107 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

O'zone wrote:
nista novo wrote:Jebote, ovdje je svinja drzavni neprijatelj br.1...svi je mrze, odvratna im je iako stoji ona cuvena, ne mrziti ...
Sta ste toliko navalili na svinje , ima i gori zivotinja, ali razumijem ja vas, ovo je cisto nacionalisticki nastrojena mrznja, jadna zivotinja, ko da je ubojica :-)
Nemoj džabe da se uključuješ u ono što ne kontaš.

Svinja životinja kao i svaka druga samo što je muslimanima zabranjeno da konzumiraju istu u bilo kom obliku i to je kraj priče.

A što se tiče priče da je svinja prljava životinja to je samo do vlasnika kako ih drži ako im nije čisto neće niti one biti čiste isto je i sa farmama goveda i pilića i tačno je da je svinja svaštojed i da će posjesti sve što joj dođe pod rilo nismo ni mi puno drugačiji (možda izuzetak fekalije :mrgreen: )
Tema je svinjsko meso, a ne zasto muslimani ne jedu svinjetinu, i molim te nemoj da mi ti pricas o kontanju, kad nemas pojma o cemu pricas :-) i zaobidji me u sirokom luku, dosta mi je takvi pametnjakovica :x
L.e.g

#108 Re: Svinjsko meso

Post by L.e.g »

nista novo wrote:
O'zone wrote:
nista novo wrote:Jebote, ovdje je svinja drzavni neprijatelj br.1...svi je mrze, odvratna im je iako stoji ona cuvena, ne mrziti ...
Sta ste toliko navalili na svinje , ima i gori zivotinja, ali razumijem ja vas, ovo je cisto nacionalisticki nastrojena mrznja, jadna zivotinja, ko da je ubojica :-)
Nemoj džabe da se uključuješ u ono što ne kontaš.

Svinja životinja kao i svaka druga samo što je muslimanima zabranjeno da konzumiraju istu u bilo kom obliku i to je kraj priče.

A što se tiče priče da je svinja prljava životinja to je samo do vlasnika kako ih drži ako im nije čisto neće niti one biti čiste isto je i sa farmama goveda i pilića i tačno je da je svinja svaštojed i da će posjesti sve što joj dođe pod rilo nismo ni mi puno drugačiji (možda izuzetak fekalije :mrgreen: )
Tema je svinjsko meso, a ne zasto muslimani ne jedu svinjetinu, i molim te nemoj da mi ti pricas o kontanju, kad nemas pojma o cemu pricas :-) i zaobidji me u sirokom luku, dosta mi je takvi pametnjakovica :x

menscini da je ovo tema

Sta islam kaze za svinjsko meso?
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!
HZArnel

#109 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:
bijela wrote:
mislim da jos neke africke zivotinje nemogu :mrgreen:
nilski konj/slon?
BSn

#110 Re: Svinjsko meso

Post by BSn »

Vazda dva-tri teista i dvojica-trojica ateista na svakoj temi i svaku skrenu u pravcu "ja sam pametniji od tebe", "vi vjerujete u bajkici" ili "vi vjerujete u ublehe", cak i kad nema nikakve veze (k'o sto ova tema nema veze s tim). Najsmjesnije je sto redovne ateiste sa uvijek istom pricom prozivaju redovne teiste sa uvijek istom pricom. To dodje nesto k'o Dodo i Lepi - ruka ruku mije.

@Stochar, neko ko poubija milju ljudi, recimo, pa i bude osudjen za to - ako on sebe smatra vjernikom - nismo mi tu da ga osporavamo u tome. Isto tako, ako ti sebe smatras vjernikom sto jedes hroketinu i volis cugnut - ko sam ja da te neke najintimnije stvari dovodim u pitanje. Isto to vrijedi i za nekoga ko naprimjer jede, a ne pije, ili obrnuto, ako harami - njegova stvar, ili ti "Ni Bog ne sudi prije smrti". Ne vidim ni licemjernost u tome - covjek je svjestan sta mu je, po njegovim religijskim ubjedjenjima, dozvoljeno, a sta ne - do njega je da li ce se i cega ce se od toga drzati. Ima i ona da je svako ambasador svoje religije (islama, judaizma, ateizma, hinduizma...), ali to nije tema danasnje emisije :D ...
nista novo

#111 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

Ja postujem sto neko ne jede, svak ima pravo jesti sto hoce, ali mi je licemjerno sto se ovdje govori o svin ji kao prljavoj zivotinji, da je to gubava hrana i time se vrijedjaju svi koji to jedu.. ja npr, ne pijem mlijeko, i sto bi ja sad tvrdio da je m´lijeko prljavo, ne bi pojeo psa, ali ima ljudi koji i to jedu, ljudi jedu majmune, gliste, crve, i sta su tu bolji od zivotinja. Ali ako je to necije vjersko ubjedjenje, to je ok, ali pisati svakakve gluposti ovdje, samop se dokazuje koliko se robuje nekim stereotipima..
HZArnel

#112 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

nista novo wrote:Ja postujem sto neko ne jede, svak ima pravo jesti sto hoce, ali mi je licemjerno sto se ovdje govori o svin ji kao prljavoj zivotinji, da je to gubava hrana i time se vrijedjaju svi koji to jedu.. ja npr, ne pijem mlijeko, i sto bi ja sad tvrdio da je m´lijeko prljavo, ne bi pojeo psa, ali ima ljudi koji i to jedu, ljudi jedu majmune, gliste, crve, i sta su tu bolji od zivotinja. Ali ako je to necije vjersko ubjedjenje, to je ok, ali pisati svakakve gluposti ovdje, samop se dokazuje koliko se robuje nekim stereotipima..
to je uprijevodu:
daj "indijancu"burek on ce reci fuj,on tebe ponudi sa crvima(lupam)ti ces reci fuj :)
Ductus Holedocus

#113 Re: Svinjsko meso

Post by Ductus Holedocus »

Ridjobrki wrote:''Ako se nešto hoće, nađe se način. Ako se neće - nađe se opravdanje.'' Pablo Picasso.

Prema tome, ko traži odgovore taj će ih i naći. Ko ne traži odgovore nego mu je cilj propitkivati, analizirati, okretati, prevrtati... Tome je džaba objašnjavati. Ti objasniš - on traži da mu nacrtaš. Ti nacrtaš - de mu sad i oboji. Ti obojiš - on konta jel' moralo lila kad može i roza...

Murphyjev zakon veli: ''Prije izvođenja eksperimenta se upitaj šta ćeš ako je rezultat pozitivan a šta ako je negativan. Ako ti je odgovor na oba pitanja isti nemoj raditi eksperiment.''

Ko hoće da vjeruje vjerovaće, ko hoće jesti špek ješće. Meni dobar i juneći biftek a ni batak tukca ne ima mahane...

Vidi ti njega,krade i ono malo sto napisem :lol:
Ridjobrki

#114 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

@ductus choledochus: a šta ću kad ti imaš tako zdrave poglede i mudre misli pa ja to fino oblikujem :mrgreen:
Ductus Holedocus

#115 Re: Svinjsko meso

Ridjobrki wrote:@ductus choledochus: a šta ću kad ti imaš tako zdrave poglede i mudre misli pa ja to fino oblikujem :mrgreen:

da,da i "veliki"smisao za pisanje.. :lol:
Ridjobrki

#116 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Ah, divne li teme za uzajamno komplimentiranje... :lol:
Ductus Holedocus

#117 Re: Svinjsko meso

Ridjobrki wrote:Ah, divne li teme za uzajamno komplimentiranje... :lol:
:D Valjda mislis na mene :P
Hajde,bar ovako na slijepo da me neko pohvali.. :lol:
Risto Kuglarić

#118 Re: Svinjsko meso

Post by Risto Kuglarić »

kritichar wrote:
On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti. (An-Nahl: 115)
zabranjeno je zato što je vrlo često zaraženo i nezdravo.
Dozvoljeno je samo meso čistih biljojeda.
hm. kokoš jede između ostalog crve i larve.
donja_crtica

#119 Re: Svinjsko meso

Post by donja_crtica »

Za moju odluku da izbjegavam haram medicina nema nikakvu tezinu.
Necu nijeta da kvarim. Samo Allaha radi ne jedem svinjetinu. "Lakse" bi mi bilo da jedem, posto sam cesto na mjestima gdje je problem nesvinjski program naci.
Isto je za alkohol. Svjetovni razlozi me ne interesuju. "Leglo" bi hladno pivo ljeti. Ali necu, jer je haram.

Takodje za post. Nema tog medicinskog razloga radi kojeg bih ljeti 15 do 18h dnevno prepostio. Ma ne bi ni 1h.
Ridjobrki

#120 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Haj'mo još jednom... Kralježnjaci se dijele na pet vrsta: ribe, vodozemce, gmazove, ptice i sisavce. Kokoš je perad. Perad su ptice. Ptice nisu sisavci i imaju bijelo meso. Bijelo meso nije isto što i crveno meso. Za početak, razlikuju se u boji. Tu ćemo stati jer ćemo dogurati do aktina, miozina, troponin-tropomiozinskog kompleksa, kalmodulina, jona kalcija i još trista čuda ako nastavimo.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#121 Re: Svinjsko meso

Post by stetoskop »

Pa šta ti misliš ko je svinjama prijatelj, onaj koji je ne jede ili onaj što je ubija i jede.
Da svinje mogu glasati, sigurno bi glasale za SDA :D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#122 Re: Svinjsko meso

Post by WipeOut »

donja_crtica wrote:Za moju odluku da izbjegavam haram medicina nema nikakvu tezinu.
Necu nijeta da kvarim. Samo Allaha radi ne jedem svinjetinu. "Lakse" bi mi bilo da jedem, posto sam cesto na mjestima gdje je problem nesvinjski program naci.
Isto je za alkohol. Svjetovni razlozi me ne interesuju. "Leglo" bi hladno pivo ljeti. Ali necu, jer je haram.

Takodje za post. Nema tog medicinskog razloga radi kojeg bih ljeti 15 do 18h dnevno prepostio. Ma ne bi ni 1h.
Ovo je tako mocan post :thumbup:
necu nista vise da pisem da ne kvarim....
Risto Kuglarić

#123 Re: Svinjsko meso

Post by Risto Kuglarić »

Ridjobrki wrote:Haj'mo još jednom... Kralježnjaci se dijele na pet vrsta: ribe, vodozemce, gmazove, ptice i sisavce. Kokoš je perad. Perad su ptice. Ptice nisu sisavci i imaju bijelo meso. Bijelo meso nije isto što i crveno meso. Za početak, razlikuju se u boji. Tu ćemo stati jer ćemo dogurati do aktina, miozina, troponin-tropomiozinskog kompleksa, kalmodulina, jona kalcija i još trista čuda ako nastavimo.
ja, i? ništa, samo se kurčiš?

samo ističem činjenicu da kokoš nije čisti biljojed i da kolega nije baš najbolje formulisao pravilo.
nista novo

#124 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

Risto Kuglarić wrote:
kritichar wrote:
On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti. (An-Nahl: 115)
zabranjeno je zato što je vrlo često zaraženo i nezdravo.
Dozvoljeno je samo meso čistih biljojeda.
hm. kokoš jede između ostalog crve i larve.
Kokoska jede i izmet, i kad pljunes kokoska pojede to, i jos je prljavija zivotinja od svinje, ali ko ce to realno da prizna ovdje...
Risto Kuglarić

#125 Re: Svinjsko meso

Post by Risto Kuglarić »

donja_crtica wrote:Za moju odluku da izbjegavam haram medicina nema nikakvu tezinu.

vala dugo ništa poštenije i više na mjestu nisam pročitao na ovim religijskim temama :thumbup:
Locked