''odgoj'' djece :(

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zateznistub

#101 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by zateznistub »

zagazaga wrote:teme spojene
ja se prepao da nije izbrisana. Hvala
cucamonga

#102 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by cucamonga »

ovom vremenu bi vise prilicio naslov NEODGOJ djece...

ja jedva da vidim poneko vaspitano prijatno dijete.

rijetko i skoro nikako.
al_akhisari

#103 Re: DJECA I PSOKVKE

Post by al_akhisari »

zateznistub wrote:I ranije sam bio u prilici da cujem neko djete kako psuje a roditelji 'ladni k'o spricer.
Ovo sto sam danas dozivio me je dotuklo, naime, sjedim sa bebom u kolicima na klupi na dobrinji a na klupi pored moje sjede nana, dedo, i naravno babo te njihova curica od pet godina starosti sa loptom u ruci. Na dedinu molbu curica poce da psuje sve po redu i nanu i dedu i mamu....

MIslio sam da ce je babo u top strpati (ja svoju bih) ali i nana i dedo i babo se zakocenuli od smijeha ma delirijum.

Ja sam se ufatio za kolica i zanoget'o.

Eh sad molim da se javljaju samo oni koji imaju djecu. Dozvoljavate li svojoj djeci da psuju i jel' vam to smijesno ili im branite. Moja starija cerka je jednom sastavila je i be i dobila po guzici.
...upravo navedena prica, slikovito i vjerno pokazuje sve zablude i pogresne postupke roditelja; naime, dijete, beba-osoba u nastajanju, kao takva nije u stanju imati-posjedovati i primjenivati vlastiti vrijednosnis sud; prosto kazano, jos uvijek ne zna "sta valja", a "sta ne valja"; upravo gore navedeni primjer, je nacin na koji se dijete uci tome, a to je NASA REAKCIJA na njihovo ponasanje i postupke; ukoliko se mi na odredjeno ponasanje, nasmijesimo i nasa reakcija bude pozitivna-mi indirektno djetetu govorimo da je njegovo ponasanje, reakcija, govor u redu i da "valja", samim time mogucnost i rizik da se takva ponasanja ponove su velika; ukoliko je nasa reakcija suprotna ( strog izraz lica, npr. jasno kazano "NE, to je losa rijec" ), mi djetetu indirektno i direktno govorimo da njihovo ponasanje, postupak ili govor nije u redu, da je neprihvatljiva i samim time umanjujemo mogucnost da se ona ponovi; :D
Finooo

#104 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Finooo »

Teski pacijenti -.-
(r)evolucionarka

#105 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by (r)evolucionarka »

Kad im bude sa 20 sve po spisku nece im biti smijesno :sad:
Kad se djetetu na prvu psovku ne skrene paznja da to ne valja, mi ga ohrabrujemo na takvo ponasanje za cijeli zivot, tako je i sa svim ostalim.. I da ova djeca sto se deru dok ne dobiju sta zele (ne placu jer obicno nema suza)-krivi su roditelji, nauce ih da sve tom dernjavom mogu dobiti i onda dijete samo primjenjuje nauceno :-)

Na dansanjem vremenu je pravo tesko vidjeti dobro odgojenu djecu-ali kad se malo bolje pogleda u rodiltelje te djece, shvati se da ne mozemo nista bolje ni ocekivati.... :sad:
HomeSweetHome

#106 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by HomeSweetHome »

O Milostivi Boze, zar postoje ljudi koji mogu da rade ovakve stvari, posebno neduznom, nemocnom djetetu? :(
Da Bog do nisam pogledala ove snimke...

Mogla bih o odgoju djece nadugo i nasiroko, ali sad odoh u krpe, sutra se raspisem...

p.s. Nek' je vala neko otvorio ovu temu, kontala sam da ovdje haman niko nema djece :-)
Margita81

#107 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Margita81 »

Moje dijete (4god) ne psuje niti mi govorimo ruzne stvari/psovke pred njom. Ponekad je tesko ne "lanut" onako u momentu ali svedem to samo na pocetno slovo rijeci :D
Nikad mi nije bilo simpaticno a ni jasno zasto poneki roditelji uce svoju djecu psovkama. Valjda im bude smijesno da tako nevino malo stvorenjce izgovara ruzne verbalne tvorevine odraslih?
Jack Be Nimble

#108 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Jack Be Nimble »

Moji prijatelji imaju cerku u trecem razredu, sina u petom. Sin nece da ide u skolu, vec nije isao tri dana. Ima xbox, wii, ipad, gitaru, clan nekog LEGO kluba i oni ga ne mogu natjerati da ide u skolu. Htjeli bi, samo ne znaju kako ce, u stvari ne zele da ga povrede :-). Sin kuzi sve, smije se, meni rekao "oni moraju onako kako ja kazem". Meni doslo da ga spucam sakom. Kazemo roditeljima morate oduzeti xbox, ipad itd 'joj pa ne mozemo to tek tako oduzeti, moze se naljutiti'...
dr.Gonzo

#109 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by dr.Gonzo »

Upoznao ja nedavno jednog momka, Quechua indijanca iz Ekvadora. Ponosan i dostojanstven, kakvi oni znaju biti.
I kaze, kod njih u dzungli kad dijete ne slusa, roditelji ga uzmu u nakapaju mu sok duhana(a ako je bas bio zlocest, onda cili) u oci. I onda se sakupi svo selo, i dok se dijete satire od placa, svi mu se smiju. I nakon 5 minuta(ako je u pitanju bio duhan, inace dosta duze), i samo dijete se pocne smijati.
Iz danasnje perspektive, kaze da je pristup bio veoma efikasan :)
Filter

#110 Re: DJECA I PSOKVKE

Post by Filter »

zateznistub wrote:
Eh sad molim da se javljaju samo oni koji imaju djecu. Dozvoljavate li svojoj djeci da psuju i jel' vam to smijesno ili im branite. Moja starija cerka je jednom sastavila je i be i dobila po guzici.
:-) kakvo crno psovanje :-) u top bi je strpao ...
malaplavooka

#111 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by malaplavooka »

Ma čisti užas!!!!! Horor. Iako nemam svoje djece i još nisam majka mislim da ipak mogu nešto reći na ovu temu.Nas je u porodici troje djece i odgajani smo prilično liberalno iako je u našem odogoju po meni bilo dosta i patrijarhalnog mada je to kod nas balkanaca u krvi pa neki poseban udio patrijarhalizma u odogoju i nije potreban.Otac mi je bio vojno lice,slika i prilika strogog vojničkog kova ali mi djeca smo uvijek bili maženi i paženi ko malo vode na dlanu.Naravno sve do određene granice.Kažnjavanja je bilo ali uvijek tipa: e mislio sam ti kupiti ovo ali nisi zasluzio jer se ponašaš tako kako se ponašaš...ili ti ovaj vikend ne ideš kod nene jer nisi uradio to i to ...(to mi je bilo najgore) i sl. Nikad nas niko nije ne daj bože tukao ili tuširao hladnom vodom, davao nam ljuti sos :( Kad vidim ovo jadno dijete sjetim se svih onih roditelja koji bi htjeli a ne mogu imati djece.Žalosno i tužno a ne znam kako se gospođa iz videa može nazvati majkom ma kakvi da su problemi u odgoju djece sve se može riješiti razgovorom, a ona još viče na njega da je sam kriv za kaznu. Zaista žalosno, ja bih takve ljude poslalala psihijatrijsko vještačenje.
malaplavooka

#112 Re: DJECA I PSOKVKE

Post by malaplavooka »

Filter wrote:
zateznistub wrote:
:-) kakvo crno psovanje :-) u top bi je strpao ...

Kažu da sam psovala ko kočijaš kad sam bila mala (navodno pokupila od nekog komšije koji je uvijek bio pijan).Moja tetka na sve to reagovala tako što je naredila mojima da se ne smiju kad opsujem nego da se "kao rastuže". I, upalilo!
Kako sam počela tako i prestala da psujem.Mislim da su laž, psovka i sl. faze kroz koje djeca prolaze,samo roditelji moraju biti svjesni toga i prema tome se tako i postaviti :)
PalaSa Marsa

#113 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by PalaSa Marsa »

dr.Gonzo wrote:Upoznao ja nedavno jednog momka, Quechua indijanca iz Ekvadora. Ponosan i dostojanstven, kakvi oni znaju biti.
I kaze, kod njih u dzungli kad dijete ne slusa, roditelji ga uzmu u nakapaju mu sok duhana(a ako je bas bio zlocest, onda cili) u oci. I onda se sakupi svo selo, i dok se dijete satire od placa, svi mu se smiju. I nakon 5 minuta(ako je u pitanju bio duhan, inace dosta duze), i samo dijete se pocne smijati.
Imam i ja kolegicu s' Filipina, i ona veli kako su nekog malca iz njenog komsiluka "kaznjavali" jer su majka i otac dosli do spoznaje da je dijete (inace je bio djecak) malo kako ona kaze "gonilo na zensko". :roll: to su skontali tim sto se dijete igralo vise sa zenskim igrackama i sl., i to im je stvorilo sumnju da dijete ide pogrenim stopama. Inace je dijete bilo staro cca., 5 do 7 godina. :roll: I kako to obicaji nalazu na Filipinima, roditelji su naravno poceli kaznjavat' dijete tim' sto su ga mazali medom i stavljali u mravinjak u kojem zive mravi koji ujedaju :roll: ma svasta nesto, uzas za slusat'. Al' dijete k'o dijete nije kontalo sto je kaznjeno tad.. nego je nastavilo da se igra i pomirilo se s' tim da s' vremena na vrijeme treba bit' kaznjeno. Dani su prolazili, dijete se igralo, roditelji kaznjavali i na kraju kad je doslo doba adolescencije dijete je fakat odraslo i izabralo da ljubi isti (s)pol, odnosno postalo je homoseksualac. Jedan od primjera. Tuzna i zalosna prica, al' nije poenta homosekuzalizma, poenta je u tome da djetetu nije objasnjeno zasto se kaznjava i da dijete ima svoje periode odrastanja, faze u kojoj spoznaje ovaj svijet na svoje nacine i u tome ga ne treba smetat' i nanosit mu stetu. Treba objasnit staj e dobro a sta ne i dat' mu prostor da reaguje ako je to potrebno. Djeca su mali ljudi, samo sto roditelji trebaju da budu stabilna potpora u njegovom odrastanju. :)
ljubav_aha

#114 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:
dr.Gonzo wrote:Upoznao ja nedavno jednog momka, Quechua indijanca iz Ekvadora. Ponosan i dostojanstven, kakvi oni znaju biti.
Imam i ja kolegicu s' Filipina, i ona veli kako su nekog malca iz njenog komsiluka "kaznjavali" jer su majka i otac dosli do spoznaje da je dijete (inace je bio djecak) malo kako ona kaze "gonilo na zensko". :roll: to su skontali tim sto se dijete igralo vise sa zenskim igrackama i sl., i to im je stvorilo sumnju da dijete ide pogrenim stopama. Inace je dijete bilo staro cca., 5 do 7 godina. :roll: I kako to obicaji nalazu na Filipinima, roditelji su naravno poceli kaznjavat' dijete tim' sto su ga mazali medom i stavljali u mravinjak u kojem zive mravi koji ujedaju :roll: ma svasta nesto, uzas za slusat'. Al' dijete k'o dijete nije kontalo sto je kaznjeno tad.. nego je nastavilo da se igra i pomirilo se s' tim da s' vremena na vrijeme treba bit' kaznjeno. Dani su prolazili, dijete se igralo, roditelji kaznjavali i na kraju kad je doslo doba adolescencije dijete je fakat odraslo i izabralo da ljubi isti (s)pol, odnosno postalo je homoseksualac. Jedan od primjera. Tuzna i zalosna prica, al' nije poenta homosekuzalizma, poenta je u tome da djetetu nije objasnjeno zasto se kaznjava i da dijete ima svoje periode odrastanja, faze u kojoj spoznaje ovaj svijet na svoje nacine i u tome ga ne treba smetat' i nanosit mu stetu. Treba objasnit sta je dobro a sta ne i dat' mu prostor da reaguje ako je to potrebno. Djeca su mali ljudi, samo sto roditelji trebaju da budu stabilna potpora u njegovom odrastanju. :)
:thumbup:
1mala

#115 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by 1mala »

Prvo treba preodgojiti roditelje,pa tek onda djecu ;-)
Filter

#116 Re: DJECA I PSOKVKE

Post by Filter »

malaplavooka wrote: Kažu da sam psovala ko kočijaš kad sam bila mala (navodno pokupila od nekog komšije koji je uvijek bio pijan).Moja tetka na sve to reagovala tako što je naredila mojima da se ne smiju kad opsujem nego da se "kao rastuže". I, upalilo!
Kako sam počela tako i prestala da psujem.Mislim da su laž, psovka i sl. faze kroz koje djeca prolaze,samo roditelji moraju biti svjesni toga i prema tome se tako i postaviti :)
imas faze kad dijete laze (uglavnom se svede na izmisljanje dogadjaja), faze kad dijete zeli da se ponasa kao odrasla osoba, kofrci se, ljutne. ma, milion faza i medjufaza. pokusaj psovanja je faza. psovanje nije faza, to je manjak odgoja. svako dijete koje psuje, tu je psovku culo u blizoj okolini. (bas kao sto i moje dijete cuje mene kad zgrmim tromajku kretenu koji nas gura sa ceste itd) ali niko nista nije poduzeo da mu objasni neobjasnjivo. sta je psovka i zasto je to nesto lose.
kad dijete prvi put pokusa da se izrazi na takav nacin, treba reagovati. popricati, objasniti koliko se moze. ponoviti sve milon puta.
kod naseg svijeta ima nesto sto ja ne kontam. starije generacije cesto forsiraju psovanje kod djece. pokusavaju da "zastite" dijete od roditelja, dozvoljavaju mu vise nego sto bi smjeli i tu nastaje kurslus u djecijim glavama. sta je dozvoljeno, ko je glavni, ko postavlja parametre ponasanja, sta je pristojno na kraju krajeva.

skoro sam imao priliku da posmatram i slusam razgovor oci i sina. sinu je otprilike 9-10 godina, otac nekih 40-ak.
sin starog maltretira na pasija preskakala. "glup si, ne sposoban si, ne znas nista. nikad nemas para" :-) . mucno i slusati.
reakcija oca je bila kao neka blaga kritika, koja uopste nije pila vode :-) *ebga
Zelena Carapa

#117 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Zelena Carapa »

Drzim da je najvaznije da se roditelj uvijek drzi istih granica i da je dosljedan prilikom reagovanja. Ako je nesto zabranjeno danas, zabranjeno je svaki dan. Mala djeca jako dobro reaguju na dosljedna ogranicenja i pridrzavaju se istih. I njima je lakse odrastati u svijetu jasnih granica. :)

Glede psovanja, moje dijete (vec tinejdzer) nije nikad opsovalo predamnom. U kuci se nije psovalo, kad je krenuo u skolu uciteljica mi je skrenula paznju da on zna opsovati tokom casa (fascinacija novim vokabularom :D ) onda smo imali razgovor, objasnili zasto to nije dobro, ko psuje, zasto, u kojim okolnostima, zasto je to uvrjedljivo za ljude koji slusaju, bespotrebno i slicno. I vise ga ni uciteljica nije cula da psuje.

E onda, kad je napunio 9-10 godina i dodjose prve fudbalske utakmice na stadionu poceo je opet. I ja sam mu cak rekla da moze ali samo tamo (cisto da ne bude izrod u razredu u kojim apsolutno svi psuju) :D I danas se toga drzi - ja ga zaista nikad, ali nikad nisam cula da opsuje. A i dogovorili smo se nekad davno da psovati uopce nije lijepo u zenskom drustvu. I vjerujem da se i toga drzi. :wink:
Filter

#118 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Filter »

Zelena Carapa wrote:Drzim da je najvaznije da se roditelj uvijek drzi istih granica i da je dosljedan prilikom reagovanja. Ako je nesto zabranjeno danas, zabranjeno je svaki dan. Mala djeca jako dobro reaguju na dosljedna ogranicenja i pridrzavaju se istih. I njima je lakse odrastati u svijetu jasnih granica. :)

Glede psovanja, moje dijete (vec tinejdzer) nije nikad opsovalo predamnom. U kuci se nije psovalo, kad je krenuo u skolu uciteljica mi je skrenula paznju da on zna opsovati tokom casa (fascinacija novim vokabularom :D ) onda smo imali razgovor, objasnili zasto to nije dobro, ko psuje, zasto, u kojim okolnostima, zasto je to uvrjedljivo za ljude koji slusaju, bespotrebno i slicno. I vise ga ni uciteljica nije cula da psuje.

E onda, kad je napunio 9-10 godina i dodjose prve fudbalske utakmice na stadionu poceo je opet. I ja sam mu cak rekla da moze ali samo tamo (cisto da ne bude izrod u razredu u kojim apsolutno svi psuju) :D I danas se toga drzi - ja ga zaista nikad, ali nikad nisam cula da opsuje. A i dogovorili smo se nekad davno da psovati uopce nije lijepo u zenskom drustvu. I vjerujem da se i toga drzi. :wink:
:) :thumbup: za kompletan post a pogotovo za boldirani dio...

ja nekad "sastavim" koju psovku :roll: :D , ali djevojcica, sad joj je deseta godina nikad nije opsovala. jeste bilo par stidljivih naznaka i kolutanja ocima, ali nikad je nije prevalila preko jezika. i to je bilo prije 4-5 godina. sad vec zna kompletan mahalski i skolski repertoar, ali ga ne koristi. cak ni u prepricavanju.

negdje mi se bold izgubio
Ana_Karenjina2011

#119 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Ana_Karenjina2011 »

Zoya wrote:Maloprije su kod mene navratile sesricna moja sa prijateljicom iz Somalije, i jednoj i drugoj je po 10 godina, ja eto da im pokazem ovaj video, da vide kako divne roditelje imaju a kakvih sve roditelja ima, kad curica iz Somalije veli ovako" nama mama kad ne slusamo stavi neku ljutu tecnost u guzici(dakle u chmar) i to zna uzasno peci, bas mi je sinoc to radila, meni i bratu jer joj nismo usisali stan dok je ona bila na poslu, brata je toliko boljelo da nije mogao citavu noc spavati plakao je od bolova i morao je stalno u wc!
Nema dalje!!! :x :x :x
Zoya, evo, prošlo je skoro godina dana od tvog posta, tražila sam dalje ima li nekih ovih informacija po ovome tužnom pitanju? Zanima me jesi li pokušala pomoći dječici i kakav je ishod bio?

P.S. Jadna djeca u svemu ovome :'(
Mis mekinjas

#120 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Mis mekinjas »

Jack Be Nimble wrote:Moji prijatelji imaju cerku u trecem razredu, sina u petom. Sin nece da ide u skolu, vec nije isao tri dana. Ima xbox, wii, ipad, gitaru, clan nekog LEGO kluba i oni ga ne mogu natjerati da ide u skolu. Htjeli bi, samo ne znaju kako ce, u stvari ne zele da ga povrede :-). Sin kuzi sve, smije se, meni rekao "oni moraju onako kako ja kazem". Meni doslo da ga spucam sakom. Kazemo roditeljima morate oduzeti xbox, ipad itd 'joj pa ne mozemo to tek tako oduzeti, moze se naljutiti'...
Takvi ljudi su se razmnožili :-? :cry: :cry:
A takva djeca na žalost će odrasti :cry: :cry: :cry:
Jara

#121 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Jara »

Lounge Act

#122 Re: ''odgoj'' djece :(

Post by Lounge Act »

Ana_Karenjina2011 wrote:
Zoya wrote:Maloprije su kod mene navratile sesricna moja sa prijateljicom iz Somalije, i jednoj i drugoj je po 10 godina, ja eto da im pokazem ovaj video, da vide kako divne roditelje imaju a kakvih sve roditelja ima, kad curica iz Somalije veli ovako" nama mama kad ne slusamo stavi neku ljutu tecnost u guzici(dakle u chmar) i to zna uzasno peci, bas mi je sinoc to radila, meni i bratu jer joj nismo usisali stan dok je ona bila na poslu, brata je toliko boljelo da nije mogao citavu noc spavati plakao je od bolova i morao je stalno u wc!
Nema dalje!!! :x :x :x
Zoya, evo, prošlo je skoro godina dana od tvog posta, tražila sam dalje ima li nekih ovih informacija po ovome tužnom pitanju? Zanima me jesi li pokušala pomoći dječici i kakav je ishod bio?

P.S. Jadna djeca u svemu ovome :'(
strasno :x takve stvari treba odmah prijaviti socijalnim sluzbama, jadna djeca, kako uopce izrastu u normalne osobe poslije toga :sad:
Post Reply