Opel Astra all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ublehas

#101 Re: Opel Astra all about

Post by Ublehas »

baustelac wrote:Imam problem na Astri G, u pitanju su kocnice. Dijagnoza je da treba mijenjati sedlo/nosac ili kako se vec zove. Radi se o tome da samo unutrasnja plocica pritiska dok vanjska ne, vidi se po povrsini diska. Unutrasnja je sjajna kako i treba, dok vanska nije bas tako sjajna. Eh sad posto ovdje vise vole promijeniti nego pogledati ili eventualno ocistiti, interesuje me ako ima neko iskustva s ovakom vrstom problema. Jos jedna napomena da rucna na tom tocku ne drzi, skoro pa nikako.
Znam da se ne treba zajebavati s kocnicama ali s obzirom da ta akcija kosta 220 EUR, i jos druga redovna servisiranja, ispade da bi trebao vise uloziti nego sto auto vrijedi.
Ocito da klijesta nemaju svoj hod nego samo klip pritisce unutrasnju plocicu na koju se naslanja medjutim taj pritisak bi trebao povlaciti klijesta a s njima i vanjsku plocicu. Ja prije nego bih ista mijenjao rastavio bi sve, dobro ocistio pogotovo klizace kroz koje idu oni imbus sarafi kojima pritezes klijesta, znaci povadis sarafe i leziste ocistis dobro i nije lose malo podmazati recimo silikonskom mascu ili bar obicnom tot mascu, onako tanko. Provjeriti da nisu one gumice unutra pocjepane i da nema neko mehanicko ostecenje. Dalje ocistiti lezista plocica i sve dodirne povrsine izmedju klijesta i nosaca, provjeriti opruge da nisu lose, deformisane, pukle itd i kad sve bude lijepo cisto sklopiti i probati, moralo bi da radi. Ove opruge moraju pravilno biti postavljene, vecina ljudi ih lose postavi i desavaju se problemi te vrste.
drndalo

#102 Re: Opel Astra all about

Post by drndalo »

Prvo ti ili neki strpljiv majstor nek ti to rastave, vide da nema sta puknuto, ako nema, ociste sve to, sastruzu, razrade, i to bi trebalo biti to... Ako taj set plocica vec nije izginuo zbog toga do sada...

Meni je na Twingu od relativno dugog stajanja dolazilo do nedovoljnog vracanja u pocetni polozaj na jednom tocku. Tj. ispadalo je da je stalno malo aktivirana kocnica na jednom tocku... Kad sam to skontao, malo sam ja vise i naglije kocio, i pazio dal' me koci i nakon pustanja papucice... Kod majstora ocistio sve to, kljesta, plocice, i sad je normalno...
baustelac

#103 Re: Opel Astra all about

Post by baustelac »

Ublehas wrote:
baustelac wrote:Imam problem na Astri G, u pitanju su kocnice. Dijagnoza je da treba mijenjati sedlo/nosac ili kako se vec zove. Radi se o tome da samo unutrasnja plocica pritiska dok vanjska ne, vidi se po povrsini diska. Unutrasnja je sjajna kako i treba, dok vanska nije bas tako sjajna. Eh sad posto ovdje vise vole promijeniti nego pogledati ili eventualno ocistiti, interesuje me ako ima neko iskustva s ovakom vrstom problema. Jos jedna napomena da rucna na tom tocku ne drzi, skoro pa nikako.
Znam da se ne treba zajebavati s kocnicama ali s obzirom da ta akcija kosta 220 EUR, i jos druga redovna servisiranja, ispade da bi trebao vise uloziti nego sto auto vrijedi.
Ocito da klijesta nemaju svoj hod nego samo klip pritisce unutrasnju plocicu na koju se naslanja medjutim taj pritisak bi trebao povlaciti klijesta a s njima i vanjsku plocicu. Ja prije nego bih ista mijenjao rastavio bi sve, dobro ocistio pogotovo klizace kroz koje idu oni imbus sarafi kojima pritezes klijesta, znaci povadis sarafe i leziste ocistis dobro i nije lose malo podmazati recimo silikonskom mascu ili bar obicnom tot mascu, onako tanko. Provjeriti da nisu one gumice unutra pocjepane i da nema neko mehanicko ostecenje. Dalje ocistiti lezista plocica i sve dodirne povrsine izmedju klijesta i nosaca, provjeriti opruge da nisu lose, deformisane, pukle itd i kad sve bude lijepo cisto sklopiti i probati, moralo bi da radi. Ove opruge moraju pravilno biti postavljene, vecina ljudi ih lose postavi i desavaju se problemi te vrste.
Hvala na odgovoru. Kao sto rekoh, nece ovdje u svabiji niko da se time zeza, jednostavno daj zamijeni, a ja nemam uslova da sve to rastavim i odradim. Sacekam jos malo, ionako nisam planirao duze puteve
whow

#104 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

Glede dileme Astra vs Cruz mislim da se definitvno radi o vrlo slicnim automobilima. Dakle Cruz je Astrin mehanicki blizanac s tim da se izgledom prilicno razlikuju . Meni licno Cruz je mnogo ljepse vozilo od ove nove Astre ali p ukusi razliciti . GM sad vec tradicionalno koristi Astrin Blu -print kao osnovu za svoj Americki kompakt. podsjetimo se da je Chevrolet Cobalt takoder bio raden na Astrinoj platformi s tim sto je u Cobalta standardno ugradivao 2.2 L eco tec koji proizvodi 155 ks dok je Astra imala samo jednu masinu od 1.8l koja je po mom misljenju ubila Astra projekat u Americi jer se radi o jednoj prosjecnoj masini koja nije bas najbolje prihvacena sa ove strane bare. Nisam imao priliku voziti novu Astru niti Cruza ali znam da je prednodna genaracija Chevroleta ) Cobalt ) bio puno bolje vozilo od Astre.
Tahta

#105 Re: Opel Astra all about

Post by Tahta »

ideeeee Astra

na koliko slika ona kamera u podlugovima ? :run:

nemojte uzimati 1.6 puno troši ne vole je kamere, 1.4 za astu H je optimum nema potrebe za jurcanjem i skidanjm brzinskih rekorda, potrošnja u gradu između 7-8 l mirne vožnje cijena 19 000 nova
ova astra 1.6 sa malo težom nogom ide na 11-12 l neam ni kupiti novu
whow

#106 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

Tahta wrote:ideeeee Astra

nemojte uzimati 1.6 puno troši ne vole je kamere, 1.4 za astu H je optimum nema potrebe za jurcanjem i skidanjm brzinskih rekorda, potrošnja u gradu između 7-8 l mirne vožnje cijena 19 000 nova
Jeli se ta cijena od 19 k odnosi na novu ili staru Astru ? Predpostavljam da se ipak radi o starom modelu. Nisam siguran koji paket opreme dolazu u toj cjeni ali treba priznati da baz obzira na opremu koja vjerovatno nece biti posebno raskosna za ovu cjenu ukoliko dobijes novo auto a uz to Njemacko ;-) po cijeni od 19 , e to je ponuda vrijedna paznje. Neko je medutim ranije napisao da srednje opremljen model nove Astre ide za nekih 26k dok Cruz se moze naci i za 22 k sa slicnom opremom . U tom slucaju Cruz je definitvno povoljnija opcija obzirom da se radi o veoma slicnim vozilima.
shibonja

#107 Re: Opel Astra all about

Post by shibonja »

Kad je prosla bila ovako dobro uradjena sta ocekivati od Astre J :D

Image
Image
Image
Image
Image
whow

#108 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

Pa nisam siguran da je prosla generacija Astre bila lider u klasi. Obzirom da sam imao 2008 Astra H ,1.8L benzin koju sam kupio je novu iz salona sa 0 km mogu da kazem da se radi o jednom O.K. vozilu koje je bilo solidno u vecini kategorija znacajnim za kompakt klasu ali Astra nije prednjacila niti u jednoj kategoriji. Moj razlog z kupovinu ove Astre je bio dvojak ; dakle provo je bila u pitanju ta neka Euro nostalgija a na kupovinu sam utvrdio kada je Astra dosla na sniznje mislim da se radilo o 5ili 6 hiljada dolara popusta. Uglavnom danas se te Astre stare 2ili 3 godine se mogu kupiti za 7-8 hiljada stoga sto je A.) propala firma , B.) prodat mali broj vozila 12000 .Ovo ce itekako otezati pitanje odrzavanja ovih vozila poslje isteka garancije. Dakle kada moras cekati dva mjeseca da ti recimo posalju rezervne djelove iz Europe to je vec zesci crnjak. Uglavnom Astra je propala u Americi iz vise razloga koje su uglavnom marketinske prirode jer je samo vozilo bilo O.K. . Najvece mane samog vozila je to sto je Astra omalena u odnosu na konkurenciju te 1.8. 138 ks benzinski motor koji je preslab za ovdasnje potrebe stoga me i zacudilo kada sam vidio da je GM u Americki Cruze stavio taj isti motor kao osnovnu varijantu. Na srecu u izboru su jos i 2.4 L motor is GM ergele koji je dobar za nekih 180 ks te 1.6 turbo benzinac. Pocetna cijena za Cruze u CAnadi je 14.700 tu dodaj jos 1300 za dostavu pa jos par poreza na gume i ne kraju taxu znaci da bi sve skupa bi trebalo izaci nekih 19 000 za osnovnu varijantu. Moj radni kolega je imao namjeru kupiti Cruze sa svim opcijama za koji su mu dali predracun od 27000 dollara. Uglavnom mislim da je cijena od 22300 KM koliko ovo auto cijene u BiH povoljna.
Tahta

#109 Re: Opel Astra all about

Post by Tahta »

whow wrote:

Jeli se ta cijena od 19 k odnosi na novu ili staru Astru ? Predpostavljam da se ipak radi o starom modelu. Nisam siguran koji paket opreme dolazu u toj cjeni ali treba priznati da baz obzira na opremu koja vjerovatno nece biti posebno raskosna za ovu cjenu ukoliko dobijes novo auto a uz to Njemacko ;-) po cijeni od 19 , e to je ponuda vrijedna paznje. Neko je medutim ranije napisao da srednje opremljen model nove Astre ide za nekih 26k dok Cruz se moze naci i za 22 k sa slicnom opremom . U tom slucaju Cruz je definitvno povoljnija opcija obzirom da se radi o veoma slicnim vozilima.

naravno da je "stara " astra H napisano je, nova je astra J , gdje ima njemački kompakt ispod 20 k km za novu treba 25 čini mi se ali sreća pa je recesija i ekonomska kriza da nije bila bi 30 i više :)
whow

#110 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

Tahta wrote:
whow wrote:

naravno da je "stara " astra H napisano je, nova je astra J , gdje ima njemački kompakt ispod 20 k km za novu treba 25 čini mi se ali sreća pa je recesija i ekonomska kriza da nije bila bi 30 i više :)
Nova Jetta u Sjevernoj Americi pocinje od nekih 15 hiljada dollara . Ono istina imas dobose na zadnjim tockovima , i masinu od 2.0 litre iz 1996 koja proizvodi citavih 115 ks a od opreme imas rezervni tocak al' je VW. Ovakva obnovljena Jetta nije nikakav kompliment Njemackoj reputaciji i svaki domaci auto u klasi razvaljuje ovu Jettu u svakom pogledu. Poredbe radi 2010 Chevi Cobalt ima ubrzanje do stoje oko 8 sec dok toj Jetti treba oko 13 sec . Toliko o Njemackom inzenjeringu.
Haris.ba

#111 Re: Opel Astra all about

Post by Haris.ba »

whow wrote:
Nova Jetta u Sjevernoj Americi pocinje od nekih 15 hiljada dollara . Ono istina imas dobose na zadnjim tockovima , i masinu od 2.0 litre iz 1996 koja proizvodi citavih 115 ks a od opreme imas rezervni tocak al' je VW. Ovakva obnovljena Jetta nije nikakav kompliment Njemackoj reputaciji i svaki domaci auto u klasi razvaljuje ovu Jettu u svakom pogledu. Poredbe radi 2010 Chevi Cobalt ima ubrzanje do stoje oko 8 sec dok toj Jetti treba oko 13 sec . Toliko o Njemackom inzenjeringu.
Šta to ispadoše sad auta skuplja u Americi nego u Evropi? A i politika VW je da su njihova auta skuplja od konkurencije.
Nego, teško je uspoređivati američke i evropske kupce. Razlika je velika, naročito u motorima. Evo sada nastupaju turbotrocilindraši male zapremine. Male su šanse da to proradi u Americi. Možda ako Fiat "da ponudu kojase ne može odbiti". Odo sad, Liga prvaka, navijat za njemačku tehnologiju - Bayern. :D

E da nastavim, vezano za astru. Mjerkao sam astru, i predobro je auto. U ničemu specijalno ne zaostaje za konkurencijom. Ali ne znam je li to promijenjeno, i ima li sada neka akcija. Ali 1.4 motorizacija ispadne jeftinija dvije milje kod golfa 6. Ma da auto priča sumnjam da će ga neki značajan broj uzeti pored golfa(ali opet to i nisu motori koji će se puno prodavati). Kod dizelaša je negdje bare bare, negdje skuplje golf.
Uglavnom. Bolje uzeti forda fokusa. 8-) (mislim da je sada neka akcija, 5 milja jeftinije izađe 1.6 dizlo od golfa)
zlatandr

#112 Re: Opel Astra all about

Post by zlatandr »

Zna li neko gdje se mogu kupiti u Sarajevu oni univerzalni naslon za ruku, sto dodje izmedju vozacevog i suvozacevog sjedista, imam Opel Astru 2005. godiste, i htio sam u ovlastenom servisu (Berlijeta Sarajevo) naruciti taj naslon, ali su mi saljivdzije rekle da kosta 380 km tako da naravno nisam htio tolike pare davati za to :-)

Pozdrav svima!
zlatandr

#113 Re: Opel Astra all about

Post by zlatandr »

Better Man wrote:
zlatandr wrote:Imam novuu Astru, presao sam 7500km sa njom i za sad sve super radi, mada imam par zamjerki na nju, uzasno je nepregledna, grozna je za parkiranje, kvaliteta unutrasnje plastike bi mogla biti malo bolja, i ja sam se zeznuo sto sam uzeo 1.4 motor od 100ks, preslab je za nju pogotovo uzbrdo i prilikom prestizanja, znaci niposto taj motor ne uzimati.
Ima jos jedna verzija 1,4 motora sa vise konjskih snaga od te tvoje.
To su one varijante sa turbom, mislim da imaju 120 i 140ks :-?
Tahta

#114 Re: Opel Astra all about

Post by Tahta »

zlatandr wrote:
Better Man wrote:
zlatandr wrote:Imam novuu Astru, presao sam 7500km sa njom i za sad sve super radi, mada imam par zamjerki na nju, uzasno je nepregledna, grozna je za parkiranje, kvaliteta unutrasnje plastike bi mogla biti malo bolja, i ja sam se zeznuo sto sam uzeo 1.4 motor od 100ks, preslab je za nju pogotovo uzbrdo i prilikom prestizanja, znaci niposto taj motor ne uzimati.
Ima jos jedna verzija 1,4 motora sa vise konjskih snaga od te tvoje.
To su one varijante sa turbom, mislim da imaju 120 i 140ks :-?

jeste ima 140 konja ali je duplo skuplaj od ova akcjske
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=97FhnPWI ... re=related[/youtube]

I ne znam šta očekujemo od 1.4 motora brzinske rekorde ? preticanaj uzbrdo ? 200km/h ?
ili pouzdanost malu potrošnju
primjera radi motor 1.4 nema zupčati remen, nego lanac i kad sam pitao u servisu: dobro kad se to mijenaj kažu predpostavljaju na 500 kila km odnosno kad taj lanac prolupa
whow

#115 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

@ Zlatan ; cestitam na novoj Astri i da te dobro posluzi. Sto se tice te 1.4 masine tu stvarno nemozes puno ocekivati. Ja sam imao 1.8l sa 140 ks i ni to nije bila neka pljacka posebno na auto putu . Prolem je u tome sto je ta masina bila uparena sa petostepenim mjenjacem tako da kada ides 120 km/h masina se vrti na preko 3000 obrtaja sto nije bilo idealno rjesenje. Vidim da je ova masina u Cruze uparena sa sestostepenim mjenjacem sto je puno bolje rjesenje. Astra je idealno gradsko auto i za neke srednje relacije. Evo vidim da se sad taj Europski trend malih zapremnina poceo furati i ovdje ; Cruze ima masine sa 1.6 i turbom te 1.8 l . Kako ce to proci vidjecemo. Ja predvidam da ce nakon prve godine GM poceti ugradivati motore od 2.2. i 2.4 litra zapremnine ali ce i cijena biti veca.
Haris.ba

#116 Re: Opel Astra all about

Post by Haris.ba »

Tahta wrote:primjera radi motor 1.4 nema zupčati remen, nego lanac i kad sam pitao u servisu: dobro kad se to mijenaj kažu predpostavljaju na 500 kila km odnosno kad taj lanac prolupa
Znaš li ima li lanac 1.2 benzinac sa 84ks lanac? On se ugrađuje inače u Ševroletove modele. Ali ista je kuća.
jefferson

#117 Re: Opel Astra all about

Post by jefferson »

whow wrote:@ Zlatan ; cestitam na novoj Astri i da te dobro posluzi. Sto se tice te 1.4 masine tu stvarno nemozes puno ocekivati. Ja sam imao 1.8l sa 140 ks i ni to nije bila neka pljacka posebno na auto putu . Prolem je u tome sto je ta masina bila uparena sa petostepenim mjenjacem tako da kada ides 120 km/h masina se vrti na preko 3000 obrtaja sto nije bilo idealno rjesenje. Vidim da je ova masina u Cruze uparena sa sestostepenim mjenjacem sto je puno bolje rjesenje. Astra je idealno gradsko auto i za neke srednje relacije. Evo vidim da se sad taj Europski trend malih zapremnina poceo furati i ovdje ; Cruze ima masine sa 1.6 i turbom te 1.8 l . Kako ce to proci vidjecemo. Ja predvidam da ce nakon prve godine GM poceti ugradivati motore od 2.2. i 2.4 litra zapremnine ali ce i cijena biti veca.
Ici ce 2.0T. 2.2ltr se i nije bas nesto pokazao, a 2.4ltr je motor pravljen za kinesko trziste.
Ocekuj u SAD nakon 2.0T (pontica nekada, sada Buick Regal) vrlo brzo i 1.6T!!!
Tahta

#118 Re: Opel Astra all about

Post by Tahta »

Haris.ba wrote:
Tahta wrote:primjera radi motor 1.4 nema zupčati remen, nego lanac i kad sam pitao u servisu: dobro kad se to mijenaj kažu predpostavljaju na 500 kila km odnosno kad taj lanac prolupa
Znaš li ima li lanac 1.2 benzinac sa 84ks lanac? On se ugrađuje inače u Ševroletove modele. Ali ista je kuća.
vrlo moguće da je lanac ima nekih modela i sa lancem, uopšte ne znam kako izgleda tvoj motor ali ako ima zupčasti onda ima onaj pokopac plastični zaštitu sa strane kod remena alternatora,ili da pitaš na servisu :D
whow

#119 Re: Opel Astra all about

Post by whow »

jefferson wrote:
whow wrote:@ Zlatan ; cestitam na novoj Astri i da te dobro posluzi. Sto se tice te 1.4 masine tu stvarno nemozes puno ocekivati. Ja sam imao 1.8l sa 140 ks i ni to nije bila neka pljacka posebno na auto putu . Prolem je u tome sto je ta masina bila uparena sa petostepenim mjenjacem tako da kada ides 120 km/h masina se vrti na preko 3000 obrtaja sto nije bilo idealno rjesenje. Vidim da je ova masina u Cruze uparena sa sestostepenim mjenjacem sto je puno bolje rjesenje. Astra je idealno gradsko auto i za neke srednje relacije. Evo vidim da se sad taj Europski trend malih zapremnina poceo furati i ovdje ; Cruze ima masine sa 1.6 i turbom te 1.8 l . Kako ce to proci vidjecemo. Ja predvidam da ce nakon prve godine GM poceti ugradivati motore od 2.2. i 2.4 litra zapremnine ali ce i cijena biti veca.
Ici ce 2.0T. 2.2ltr se i nije bas nesto pokazao, a 2.4ltr je motor pravljen za kinesko trziste.
Ocekuj u SAD nakon 2.0T (pontica nekada, sada Buick Regal) vrlo brzo i 1.6T!!!
Po meni je 1.8 l najgora opcija . 2.2l motor u Cobaltu je trosio manje goriva nego 1.8l motor u Astri H. Cobalt je uz to i nesto vece vozilo. Mislim da je problem u tome da je 1.8 masina sa 138 ks-140 ks preslaba za Astru. 2.4 je ok opcija. Problem sa 2.0 T je u tome sto se radi o motoru koje a.) preskup za vozilo poput Astre . B.) suvise zahtjevan za odrzavanje.
bebeSa

#120 Re: Opel Astra all about

Post by bebeSa »

Obecala sam da cu se ponovo javiti.
Hm, Opel Astra klasik, 1.4 benzin....Presla do sad 1700km. Kad sam je uzela bila je zima, prosjecna potrosnja na BC-u 10,5...sad kad je malo toplije 9l/100km.Iskljucivo gradska voznja! Lijena pri kretanju uzbrdo i to mi malo smeta, svi iza mene misle "ko joj dade vozacku" :) Na ostalo za sad nemam primjedbi!
Pitanje: Gdje cu kupiti pepeljaru sa ugradnjom? Ovi u servisu me zavlace, narucila sam je isti dan kad sam preuzela auto jos je nisam dobila!
drndalo

#121 Re: Opel Astra all about

Post by drndalo »

Daj joj malo vise gasa, pa ce bolje krenuti... :wink:

Jesi li ucila voziti na dizelu ? Jos ako si i dizela vozila prije nje... :cry:

Benzinac je, moras ga malo "zavrtiti" (motor mislim) ako hoces da startujes brze...
respo

#122 Re: Opel Astra all about

Post by respo »

zar je potrebna ugradnja pepeljare valjda se samo ubaci
AmADin_gospo

#123 Re: Opel Astra all about

Post by AmADin_gospo »

ma kod skoro svih auta moraš pola konzole zamjeniti da bi stavio pepeljaru.

prije je bila standardna u svim autima, a sad je dio "pušačkog paketa" pa se cijene kreču od 350-700 KM zavisno o proizvođaču.

u loganu umjesto klasične pepeljare dobiješ "čašu" s poklopcem :lol:
emko1234

#124 Re: Opel Astra all about

Post by emko1234 »

opel asta i njena opc verzija je izasla kraje 2007 godine tj pocetkom 2008 godine dok je vw gti izasao 8 mjeseci nakon predstavljanja obicne verzije..dakle krajem 2004 godine..ako vec zelite da poredite uzmite astru 2.0t sa 200ks i golfa 2.0tfsi s 200 ks pa cete vidjet da je astra sporija na ubrzanju nekih o,6 sekundi da ima 10nm manje i da je na krajnjoj brzini sporija punih 12 km/h..drugo opc astra je odlican auto,vise puta se vozio i jednom sam bio vozac..super ide al je prijenos snage tako napravljen da auto po mokrom ne moze da krene bez espa..zar mislite da su 19ke u seriji stavljenje samo zbog estetskog dojma?naravno da nisu..auto ne moze da prenese tu sirovu snagu a opet nije brze od golfa edition30 gti-ja koji je 10 ks slabiji..sad imate golf r i on je prebije na mrtvo..ide nova verzija r-a sa 310ks iz leona a postoju mogucnost da ce se stavit jos jedna verzija motor iz audija rs3..2.5t sa 345ks..mislim smijesno je stvarno sve to uporedjivat,samo statisktike pogledajte..vw ne ulaze u razvoj?sreca pa opel ulaze..zato je vw prvi a opel na marginama..wir leben autos :run:
jefferson

#125 Re: Opel Astra all about

Post by jefferson »

emko1234 wrote:opel asta i njena opc verzija je izasla kraje 2007 godine tj pocetkom 2008 godine dok je vw gti izasao 8 mjeseci nakon predstavljanja obicne verzije..dakle krajem 2004 godine..ako vec zelite da poredite uzmite astru 2.0t sa 200ks i golfa 2.0tfsi s 200 ks pa cete vidjet da je astra sporija na ubrzanju nekih o,6 sekundi da ima 10nm manje i da je na krajnjoj brzini sporija punih 12 km/h..drugo opc astra je odlican auto,vise puta se vozio i jednom sam bio vozac..super ide al je prijenos snage tako napravljen da auto po mokrom ne moze da krene bez espa..zar mislite da su 19ke u seriji stavljenje samo zbog estetskog dojma?naravno da nisu..auto ne moze da prenese tu sirovu snagu a opet nije brze od golfa edition30 gti-ja koji je 10 ks slabiji..sad imate golf r i on je prebije na mrtvo..ide nova verzija r-a sa 310ks iz leona a postoju mogucnost da ce se stavit jos jedna verzija motor iz audija rs3..2.5t sa 345ks..mislim smijesno je stvarno sve to uporedjivat,samo statisktike pogledajte..vw ne ulaze u razvoj?sreca pa opel ulaze..zato je vw prvi a opel na marginama..wir leben autos :run:
I st aje pisac htio da kaze?
Astra sa prenosom snage nema veze.
Sto se tice motora, porediti opel 2.0 sa VW-om 2.0 moze samo neko ko je stekao vozacku na VW i nikad osim ponekad nije sjeo za Opel benzin ili bilo koje drugo auto. VW benzin porediti sa Opelom benzincem jekao porediti Opel dizel sa VW dizelom.
To sto astra kasni 0.6 sec je cisto posljedica prenosa snage, i tu si u potpunosti pravilnog zapazanja!
Post Reply