Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
zonbirile

#101 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by zonbirile »

Alfons Kauders wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mislim da je doslo vrijeme da neko od bosnjackih politicara kaze sljedece. Gospodo, imamo Dejton, pridzavamo li se njegovih principa ili ne? Ako se pridzavamo onda je tamo lijepo definisano da je BiH sastavljena od dva entiteta i distrikta Brcko. Kraj price. Ako ne, onda je sve na stolu, ne moze R.S biti nedodirljiva u toj nekoj buducoj konstalaciji raspodjele teritorija a boga mi ni teritorij pod kontrolom Hrvata i Bosnjaka. Vezite se polijecemo.

ali kome da kaze? ohr-u? tadicu? kosorki? putinu? merkelovoj?

ko da njih boli kurac za dejtonom i misljenjem nekog tamo tihica ili radoncica... ili lagumdzije... :wink:

kljucni problem ce biti presuda evropskog suda za ljudska prava u slucaju sejdic i finci, te mogucnost donosenja slicnih presuda... pomenuta presuda je sama po sebi trivijalna, ali otvara vrata za slobodniju interpretaciju jednakosti i ugrozenosti ljudskih prava u ustavu bih, entitetskim ustavima, te konsekventne presude donesene po slicnoj matrici mogle proizvesti brojne probleme i uciniti dobar dio ustava/zakona nevazecim ili podloznim promjenama...

hrvatski politicari bi u nekim buducim presudama i intepretacijama medjunarodnih sudova mogli traziti (i dobiti) izvjesne promjene koje bi dodatno ucvrstile njihovu poziciju i omogucile stvaranje nove federalne jedinice... ne govorim entiteta jer ni hdz ne koristi tu terminologiju, radi ogranicenja i rigidnosti dejtonskog ustava... naime dejtonski ustav je bih predvidio kao slozenu drzavu sacinjenu od rs i fbih, ne racunajuci brcko... hrvatski lideri su svjesni da za promjenu dejtonskog ustava ne mogu dobiti potrebnu podrsku, ni u rs, ni u medjunarodnim krugovima - zato su se ogranicili na promjene unutar fbih, koja bi po njihovim planovima trebala postati federacija sacinjena od dvije federalne jedinice umjesto federacije kantona...

cinjenica da bih ustav jedini u svijetu poznaje konstituivnost naroda umjesto gradjana, a pri tome potpuno zanemaruje prava manjina je dodatni problem... jer je takvo rjesenje samo po sebi dugorocno nesprovodivo... vjerovatno zato i jeste specificno za bih, jer smo stoka... hajmo uzeti za primjer tu novu hrvatsku federalnu jedinicu... recimo da nekim cudom dobiju cijelu hercegovinu, ukljucujuci mostar i masu bosnjackog stanovnistva u ostalim mjestima... ko ce tim bosnjacima garantovati ista prava koja hrvati uzivaju na visim nivoima vlasti? ako konstitutivni narod ima pravo veta, onda bi to morali imati i bosnjaci u toj fantomskoj 'jedinici'... ako hrvati imaju pravo traziti i dobiti federalnu jedinicu unutar fbih, onda to isto pravo moraju imati i bosnjaci u hrvatskoj jedinici... i tako dok svaka ulica ne bude drzava ko u nadrealistima... isto vazi i za rs i 'pravo samoopredjeljenja naroda'... ok, znaci rs moze proglasiti nezavisnost... a npr. janja i srebrenica takodjer mogu proglasiti nezavisnost od rs... i svako bosnjacko domacinstvo...

koncept konstituivnosti ne moze funckionisati... nikad nije, i nikad nece... jedino rjesenje koje bi mogli potegnuti je formiranje tri federalne jedinice po gradjanskim nacelima, u kojim bi dominantni narod vodio glavnu rijec i potpuno marginalizirao ostale... a i to ce doci na red...
----------------------------------------
praktično stanje na terenu nije baš kako ga ti opisuješ,skačeš sam sebi u usta.
bicebolje

#102 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

Alfons Kauders wrote:koncept konstituivnosti ne moze funckionisati... nikad nije, i nikad nece... jedino rjesenje koje bi mogli potegnuti je formiranje tri federalne jedinice po gradjanskim nacelima, u kojim bi dominantni narod vodio glavnu rijec i potpuno marginalizirao ostale... a i to ce doci na red...
U sridu.
Pitanje je samo da li tri, dvije, četiri...
stari grad Visegrad

#103 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by stari grad Visegrad »

bicebolje wrote:
Alfons Kauders wrote:koncept konstituivnosti ne moze funckionisati... nikad nije, i nikad nece... jedino rjesenje koje bi mogli potegnuti je formiranje tri federalne jedinice po gradjanskim nacelima, u kojim bi dominantni narod vodio glavnu rijec i potpuno marginalizirao ostale... a i to ce doci na red...
U sridu.
stvrano ste me ubjedili. Mislis da se drzava pravi ubjedjivanjem? :lol:
zonbirile

#104 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by zonbirile »

bicebolje wrote:
U sridu.
-----------------------------------------------
pa o tome se i radi,faktičko stanje na terenu je takvo,samo 3. nije legalizovan i instuticionaliziran.
Alfons Kauders

#105 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

zonbirile wrote:
Alfons Kauders wrote: koncept konstituivnosti ne moze funckionisati... nikad nije, i nikad nece... jedino rjesenje koje bi mogli potegnuti je formiranje tri federalne jedinice po gradjanskim nacelima, u kojim bi dominantni narod vodio glavnu rijec i potpuno marginalizirao ostale... a i to ce doci na red...
znam... al ustav sam sebi skace u usta...

poziva se na medjunarodne standarde koje sam gazi... poziva se na jednakost koju ne pruza ni kolektivitetima ni pojedincima...

nekako mi padaju na pamet americki 'oci nacije'... koji su mrtvi hladni skrojili ustav po kom su svi ljudi rodjeni jednaki... osim ako nisu crnci... ili zene... a dok su ga pisali, bezebeli su im njihovi crni robovi donosili mezu...

ameri su na kraju svoje ustavne 'nesuglasice' rjesavali od antietama, preko gettysburga do hampton roadsa... 100 godina kasnije, opet su deverali s istim problemima...
red01

#106 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by red01 »

Na jednom im se mora čestitati... oko 90% hrvata u BiH puhaju u istu tikvu, uz svesrdnu podršku katoličke crkve i službene politike hrvatske, kako vlade tako i predsjednika HR.
Treba li pominjati izjave , od kardinala Puljiča, preko Topića iz Napretka do biskupa Perića i bosanskih franjevca.
A što tek reći za politiku Josipovića, ni Njofra Tuđman se ne bi njega postidio....
Josipović razumije prijedloge o trećoj federalnoj jedinici
To (sporazum dva HDZ-a) je jedna važna činjenica za politički život BiH i za budućnost, jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene i ono što je važno i bitno za RH jest da se ostvari institucionalna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kako će se to dogoditi, to je stvar strana ovdje u BiH', rekao je hrvatski predsjednik u izjavi za medije nakon susreta. Dodao je kako Hrvatska i on osobno neće arbitrirati u cijelome procesu ustavnih promjena te da je ohrabren istupom političkih dužnosnika.

Bitno je uspostavljanje ravnopravnosti

'Bitno je i ispunjava me određenim optimizmom da je glavno pitanje koje je trenutačno u glavnom fokusu hrvatske politike u BiH u pogledu jednakopravnosti, negdje na vrlo sličnom nazivniku. Za Republiku Hrvatsku je bitno da se uspostavi jednakopravnost', dodao je Josipović.

Pojasnio je da eventualna potpora vlasti u Zagrebu zahtjevu dvaju HDZ-ova da se u BiH uspostave četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, ovisi o sporazumu koji po njegovim riječima 'mora prije svega imati potporu u BiH i to je ključno'. Upitan o odnosima dviju država, predsjednik Josipović je rekao kako Hrvatska i on osobno želi biti partner s BiH te da su ti odnosi u uzlaznoj putanji.

Članstvo u NATO-u i EU kao interes

U izjavama za javnost dužnosnici dvaju HDZ-ova u BiH rekli su kako imaju potporu službenog Zagreba u zahtjevu za ustavnim promjenama. 'Mene veseli da smo danas preko premijerke i predsjednika Republike Hrvatske dobili jasnu potporu za BiH. Ključni je interes RH da BiH postane što prije članica NATO-a i EU, a ne da samo dobije liberalizaciju viznog režima.Nama je dovoljno od RH kao i od drugih prijateljskih zemalja da kažu da BiH treba ustavna jednakost za sva tri naroda i svakog građanina, a kako će se ona dogoditi to trebaju riješiti domaće političke snage', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dodao je kako je Josipovića na poseban način zanimao zahtjev za uspostavom većinske hrvatske federalne jedinice u BiH, o čemu su suglasnost postigli dva HDZ-a u BiH ususret budućim pregovorima o reformi ustava u toj zemlji.

Stabilnost i europski put

'Gospodin Josipović do kraja razumije da naš prijedlog o federalnoj jedinici s hrvatskom većinom znači zaštitu BiH. Znači stabilnosti i europski put BiH. Mi ne pravimo nešto da bismo podijelili BiH, ne stvaramo novu hrvatsku državicu u državi', dodao je Čović. Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž rekao je kako su najvažnije političke snage Hrvata u BiH jedinstvene glede ustavnih promjena u BiH, što je prenio predsjedniku Josipoviću.

'Nadam se da će pasti stereotipi o tome da su Hrvati rascjepkani i da ne znaju što hoće. Srušili smo oba ta stareotipa i sada to nastojimo pokazati kroz okupljanja i jačanje BiH, integriranje u NATO i EU. To su naša stajališta', rekao je Raguž nakon sastanka.

Predsjednik Josipović se nakon razgovora s političkim predstavnicima Hrvata u BiH prošetao ulicama Mostara gdje su ga zaustavljali brojni građani koji su se s njim fotografirali. Nakon razgovora s rektorom Sveučilišta u Mostaru Vladom Majstorovićem i dekanima fakulteta, Josipović će održati predavanje studentima, a na kraju posjeta obići će i Franjevački samostan u Mostaru. (Hina)

Da li i drug Josipović tako razumije i potrebu da Srbi iz bivše RSK formiraju na nivou plana Z4 svoj entitet unutar Hrvatske koji " na najbolji način brani suživot u Hrvatskoj"..... :lol: :-) :run:

Dosta mi je ovg latinluka sa Pantovčaka i "podrške" cjelovitosti BiH sa Dedinja.....

Nadam se da će im Zlatko i Željko pojačan sa ostalim patriotskim strankama reći dalje ruke od Bosne....
Kad već oni hadalji iz SDA nisu nizašto drugo nego da čiste stolove po BG kafanam....
zonbirile

#107 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by zonbirile »

stari grad Visegrad wrote:
bicebolje wrote:
U sridu.
----------------------------------------------------
opet ti i smajliji.Pa južno od Mostara,nema nikakve kompetencije,o ličnim uplivima političara pogotovo.Ako aludiraš na silu,pa zastave vise na svakom koraku.Silu zaboravi,na jedno oko se žmiri,traži se da se i drugo zatvori.Traži se način,radi svojih sljedbenika,inače je to prepušteno odavno,kockicama.
stari grad Visegrad

#108 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

rahat patnja
bicebolje

#109 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

bicebolje wrote:
U sridu.
Koja je svrha ubjeđivanja tebe jednoga, jednoga od 4 miliona u državi‚‚‚ Da ubjediš cijeli forum od stotinjak ljudi postigao si = ništa.
Diskutujemo.
bicebolje

#110 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

Alfons Kauders wrote:
zonbirile wrote:
Alfons Kauders wrote: koncept konstituivnosti ne moze funckionisati... nikad nije, i nikad nece... jedino rjesenje koje bi mogli potegnuti je formiranje tri federalne jedinice po gradjanskim nacelima, u kojim bi dominantni narod vodio glavnu rijec i potpuno marginalizirao ostale... a i to ce doci na red...
znam... al ustav sam sebi skace u usta...

poziva se na medjunarodne standarde koje sam gazi... poziva se na jednakost koju ne pruza ni kolektivitetima ni pojedincima...

nekako mi padaju na pamet americki 'oci nacije'... koji su mrtvi hladni skrojili ustav po kom su svi ljudi rodjeni jednaki... osim ako nisu crnci... ili zene... a dok su ga pisali, bezebeli su im njihovi crni robovi donosili mezu...

ameri su na kraju svoje ustavne 'nesuglasice' rjesavali od antietama, preko gettysburga do hampton roadsa... 100 godina kasnije, opet su deverali s istim problemima...
Jednakopravnost naroda, eksperiment koji ne postoji negdje u svijetu osim kod nas je problem br. 1 u BiH. Handri nas od 1945. Bolje 3 jednakopravna entiteta nego tri jednakopravna naroda. Dodiku je prvom došlo iz gu u glavu. Potvrđuje to njegov govor od jučer. Očigledno ima dobre savjetnike izvana koji su mu objasnili da nešto što ne postoji nigdje u svijetu i što krši osnovna ljudska prava ne može opstati.
Last edited by bicebolje on 16/11/2010 22:14, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#111 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

red01 wrote:Na jednom im se mora čestitati... oko 90% hrvata u BiH puhaju u istu tikvu, uz svesrdnu podršku katoličke crkve i službene politike hrvatske, kako vlade tako i predsjednika HR.
Treba li pominjati izjave , od kardinala Puljiča, preko Topića iz Napretka do biskupa Perića i bosanskih franjevca.
A što tek reći za politiku Josipovića, ni Njofra Tuđman se ne bi njega postidio....
Josipović razumije prijedloge o trećoj federalnoj jedinici
To (sporazum dva HDZ-a) je jedna važna činjenica za politički život BiH i za budućnost, jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene i ono što je važno i bitno za RH jest da se ostvari institucionalna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kako će se to dogoditi, to je stvar strana ovdje u BiH', rekao je hrvatski predsjednik u izjavi za medije nakon susreta. Dodao je kako Hrvatska i on osobno neće arbitrirati u cijelome procesu ustavnih promjena te da je ohrabren istupom političkih dužnosnika.
ovo za crkvu tragicno koliko i istinito... isto se da reci i za sve bitne politicke opcije u rs...

nazalost kler u rs i hercegovini i dalje ima suvise jak uticaj na politiku... a svaki put kad se vjera mijesala u politiku na ovim prostorima bilo je krvi do koljena... religija je vodeci razlog smrti, a religije u srpskoj i hrvatskoj politici ne fali...

s druge strane isto se ne da reci za bosnjake, sto su dokazali i zadnji izbori... sdp je privukao mahom ateisticko-agnosticko-'boli me kurac za vjerom' orijentisane glasace... sda je spalila sve mostove prema IZ i reisu... hebote kad cujem kako tihic prica o sekularizmu i IZ, dodje mi da glasam za njega... to je ljudi moji preko 50 posto bosnjackog birackog tijela... plus 10tak posto koji su glasali za male, liberalne stranke koje nikad ne ulaze u vlast... (ns, skok, lds, gdu, sdu, itd)

s druge strane rezultati jasno ukazuju da je barem 90% srba i hrvata glasalo za crkvu... neko bi mozda rekao i za klerofastisticke opcije... ali mislim da je to uvreda za sve fasiste... oni su barem bili efikasni i sposobni za razliku od ovih mamlaza...
stari grad Visegrad

#112 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

bicebolje wrote:
bicebolje wrote:U sridu.
Koja je svrha ubjeđivanja tebe jednoga, jednoga od 4 miliona u državi‚‚‚ Da ubjediš cijeli forum od stotinjak ljudi postigao si = ništa.
Diskutujemo.
Diskutujte. Svako ima pravo da ucestvuje ili ne ucestvuje u diskusiji o trecem.
:run:
udwarach

#113 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by udwarach »

Bogami Komsic PRISEGNU !
felipe kajetano

#114 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by felipe kajetano »

udwarach wrote:Bogami Komsic PRISEGNU !
Jel na Bibliji il' "Kapitalu" :D
vivaldi

#115 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:ovo za crkvu tragicno koliko i istinito... isto se da reci i za sve bitne politicke opcije u rs...

nazalost kler u rs i hercegovini i dalje ima suvise jak uticaj na politiku... a svaki put kad se vjera mijesala u politiku na ovim prostorima bilo je krvi do koljena... religija je vodeci razlog smrti, a religije u srpskoj i hrvatskoj politici ne fali...
Mislim da nisi u pravu. Kler se samo privali pobjednicima zbog vlastite guzice. Uticajni jesu, ali kreatori nisu.

U najgorem slucaju mogu biti samo jedan od kanala kojima se prenosi neka poruka, ali su u svakom slucaju faktor bez kojeg vladajuca elita moze bez problema.
Alfons Kauders

#116 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

bicebolje wrote:
Jednakopravnost naroda, eksperiment koji ne postoji negdje u svijetu osim kod nas je problem br. 1 u BiH. Handri nas od 1945. Bolje 3 jednakopravna entiteta nego tri jednakopravna naroda. Dodiku je prvom došlo iz gu u glavu. Potvrđuje to njegov govor od jučer. Očigledno ima dobre savjetnike izvana koji su mu objasnili da nešto što ne postoji nigdje u svijetu i što krši osnovna ljudska prava ne može opstati.
da... bilo je jasno i 1990... i 1995... barem je bilo jasno ljudima koji su bili informisani, tj obrazovani...

jedino nije stimao geografski raspored stanovnistva, natalitet i migracioni trendovi... to je sad manje-vise rijesena stvar... jer sad imamo vise banjalucana u stokholmu i orebru nego u banjaluci... i vise zvornicana u becu nego u zvorniku...

nakon 15 godina, kada neke stvari lagano padaju u zaborav i kada je paznja svijeta okrenuta drugdje, ide se na korak dalje - na formiranje etnicki, zapravo vjerski cistih teritorija... ovo je za katolike trenutno dosta vaznije pitanje nego za pravoslavce, jer gube vise stanovnistva a nisu 'omedjili' svoj tor... jasno im je da za par decenija npr. nece biti vecina u mostaru, ni blizu... a isto vazi i za neke druge enklave u centralnoj bosni...

naravno ide se lagano i nema ni govora o nezavisnosti jer nikome ne odgovara 2 miliona getoiziranih muslimana u evropi... fol je sto nacionalisticka politika vecine srba i hrvata pociva upravo na vjeri, te sve vise muslimana tjera u radikalizam umjesto u sekularizam... takav razvoj dogadjaja im upravo i odgovara, jer ce za svoje planove puno lakse pridobiti zapadnu podrsku ako medju bosnjacima ima 20% vehabija nego 20% ateista...
luckypot

#117 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

Alfons Kauders wrote:
bicebolje wrote:
da... bilo je jasno i 1990... i 1995... barem je bilo jasno ljudima koji su bili informisani, tj obrazovani...

jedino nije stimao geografski raspored stanovnistva, natalitet i migracioni trendovi... to je sad manje-vise rijesena stvar... jer sad imamo vise banjalucana u stokholmu i orebru nego u banjaluci... i vise zvornicana u becu nego u zvorniku...

nakon 15 godina, kada neke stvari lagano padaju u zaborav i kada je paznja svijeta okrenuta drugdje, ide se na korak dalje - na formiranje etnicki, zapravo vjerski cistih teritorija... ovo je za katolike trenutno dosta vaznije pitanje nego za pravoslavce, jer gube vise stanovnistva a nisu 'omedjili' svoj tor... jasno im je da za par decenija npr. nece biti vecina u mostaru, ni blizu... a isto vazi i za neke druge enklave u centralnoj bosni...

naravno ide se lagano i nema ni govora o nezavisnosti jer nikome ne odgovara 2 miliona getoiziranih muslimana u evropi... fol je sto nacionalisticka politika vecine srba i hrvata pociva upravo na vjeri, te sve vise muslimana tjera u radikalizam umjesto u sekularizam... takav razvoj dogadjaja im upravo i odgovara, jer ce za svoje planove puno lakse pridobiti zapadnu podrsku ako medju bosnjacima ima 20% vehabija nego 20% ateista...
u današnjim uslovima - sve da postoji 99 posto vehabija medju bošnjacima, što apsolutno ne potvrdjuju izborni rezultati - to ni srbima ni hrvatima ne ide u korist, jer neće dobiti otcjepljenje...znači sad im napravi 101 entitet džaba sve, rasipanje se nastavlja ali će sad biti rapidno i toliko ubrzano da će se svi iznenaditi...

uglavnom bošnjaci će dobiti ovo - teritorijalizaciju i nikakvu prijetnju oko sebe, jer će izmedju njih i zapadne hercegovina (hrvati) i banja luke i bijeljine (srbi) biti ništa nego prazna zemlja....
Alfons Kauders

#118 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:ovo za crkvu tragicno koliko i istinito... isto se da reci i za sve bitne politicke opcije u rs...

Mislim da nisi u pravu. Kler se samo privali pobjednicima zbog vlastite guzice. Uticajni jesu, ali kreatori nisu.

U najgorem slucaju mogu biti samo jedan od kanala kojima se prenosi neka poruka, ali su u svakom slucaju faktor bez kojeg vladajuca elita moze bez problema.
pa dobro, ni ja bas nisam rekao da su kreatori politike, ali su jako bitan i opasan faktor... pobjednicima se privale onda kada mogu, to stoji...

to nisu mogli 1945... i tu se ne radi o slobodi ispovjedanja vjere, vec o inherentnoj sklonosti svih vjerskih zajednica homogeniziranim nacionalistickim pokretima... samo u poremecenim, duboko traumatiziranim i primitivnim drustvima nalaze mjesto za sebe, jer su u svim progresivnim zemljama marginalizirane - od turske do islanda nema drzave u kojoj vjerske zajednice igraju vecu ulogu nego kod nas...

cak ni kod nas se u bosnjackom korpusu ne mogu privaliti pobjednicima, jer se jednostavno ne mogu uklopiti i naci dovoljno jake saveznike koji bi ignorisali ustav i zakone kako bi udovoljili njihovim interesima... nazalost isto ne vazi za srbe i hrvate, sto su pokazali svi izbori u zadnjih 20 godina
medvjed23

#119 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by medvjed23 »

Alfons Kauders wrote:

cinjenica da bih ustav jedini u svijetu poznaje konstituivnost naroda umjesto gradjana, a pri tome potpuno zanemaruje prava manjina je dodatni problem... jer je takvo rjesenje samo po sebi dugorocno nesprovodivo... vjerovatno zato i jeste specificno za bih, jer smo stoka... hajmo uzeti za primjer tu novu hrvatsku federalnu jedinicu... recimo da nekim cudom dobiju cijelu hercegovinu, ukljucujuci mostar i masu bosnjackog stanovnistva u ostalim mjestima... ko ce tim bosnjacima garantovati ista prava koja hrvati uzivaju na visim nivoima vlasti? ako konstitutivni narod ima pravo veta, onda bi to morali imati i bosnjaci u toj fantomskoj 'jedinici'... ako hrvati imaju pravo traziti i dobiti federalnu jedinicu unutar fbih, onda to isto pravo moraju imati i bosnjaci u hrvatskoj jedinici... i tako dok svaka ulica ne bude drzava ko u nadrealistima...
:thumbup: Zato je i neodrživa podjela po etničkom (nacionalnom) principu. Optimalno rješenje bi bilo kad bi svi građani bili ravnopravni na svakom pedlju BIH ali Mile i Dragan ne žele implementirati takav model. Njima odgovara podjela na etničke torove. Odgovara im da svoj tor plaše pričama o ugroženosti i da na takvim pričama dobijaju izbore. jbg... šta da se radi... Možemo se samo nadati da ćemo prestati biti stoka i da ćemo jednog dana evoluirati...
Alfons Kauders wrote: isto vazi i za rs i 'pravo samoopredjeljenja naroda'... ok, znaci rs moze proglasiti nezavisnost... a npr. janja i srebrenica takodjer mogu proglasiti nezavisnost od rs... i svako bosnjacko domacinstvo...
za slučaj da se ne zajebaješ reći ću da u ovom slučaju ne važi isto. Mislim da pravo na samoopredjeljenje nemaju gradovi, općine, mjesne zajednice i ostala sitna buranija. Imaju ga samo države, pokrajine i sl.
luckypot

#120 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

ma nema brige - rješenje je miran razlaz, srbima i hrvatima pasoše i to je to...
vivaldi

#121 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:cak ni kod nas se u bosnjackom korpusu ne mogu privaliti pobjednicima, jer se jednostavno ne mogu uklopiti i naci dovoljno jake saveznike koji bi ignorisali ustav i zakone kako bi udovoljili njihovim interesima... nazalost isto ne vazi za srbe i hrvate, sto su pokazali svi izbori u zadnjih 20 godina
Nisi u pravu.

Kreni od Slobe. On i crkva ko nebo i zemlja. Vise se druzio sa Cernomirdinom nego sa patrijarhom.

Takva ti je situacija bila i na terenu. Najmnogoljudnija opstina u bivsoj Jugi ti je bila Novi Beograd.

Znas kad je NBG dobio prvu crkvu? 2001 godine!

300 hiljada (skoro ko Sarajevo jebote) ljudi nije imalo vjerskog objekta prije toga, a ni danas nemaju mozda vise od 2-3 :-) .

Ili uzmi svjeziji primjer iz Tadiceve ere. Pavle je godinama bio na aparatima u bolnici, a crkva skoro pred raskolom pa opet je sve bilo isto.
luckypot

#122 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:cak ni kod nas se u bosnjackom korpusu ne mogu privaliti pobjednicima, jer se jednostavno ne mogu uklopiti i naci dovoljno jake saveznike koji bi ignorisali ustav i zakone kako bi udovoljili njihovim interesima... nazalost isto ne vazi za srbe i hrvate, sto su pokazali svi izbori u zadnjih 20 godina
Nisi u pravu.

Kreni od Slobe. On i crkva ko nebo i zemlja. Vise se druzio sa Cernomirdinom nego sa patrijarhom.

Takva ti je situacija bila i na terenu. Najmnogoljudnija opstina u bivsoj Jugi ti je bila Novi Beograd.

Znas kad je NBG dobio prvu crkvu? 2001 godine!

300 hiljada (skoro ko Sarajevo jebote) ljudi nije imalo vjerskog objekta prije toga, a ni danas nemaju mozda vise od 2-3 :-) .

Ili uzmi svjeziji primjer iz Tadiceve ere. Pavle je godinama bio na aparatima u bolnici, a crkva skoro pred raskolom pa opet je sve bilo isto.
mani usporedbe sarajeva i genocidnih "komšija"
Alfons Kauders

#123 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

luckypot wrote:
Alfons Kauders wrote:
bicebolje wrote:

u današnjim uslovima - sve da postoji 99 posto vehabija medju bošnjacima, što apsolutno ne potvrdjuju izborni rezultati - to ni srbima ni hrvatima ne ide u korist, jer neće dobiti otcjepljenje...znači sad im napravi 101 entitet džaba sve, rasipanje se nastavlja ali će sad biti rapidno i toliko ubrzano da će se svi iznenaditi...

uglavnom bošnjaci će dobiti ovo - teritorijalizaciju i nikakvu prijetnju oko sebe, jer će izmedju njih i zapadne hercegovina (hrvati) i banja luke i bijeljine (srbi) biti ništa nego prazna zemlja....
pa to sam i rekao :D bojim se da se nismo najbolje razumjeli... :D

dok god je dovoljno radikalnih elemenata medju bosnjacima, od nezavisnosti nema nista, jer evropi ne treba neki vehabistan na granici... a svaki korak prema nezavisnosti ce proizvoditi sve vise radikalizma kod bosnjaka... zacarani krug... zato se trude da se zalete i zgrabe sto mogu, unutar bih... a poslije ko zna... :wink:

evo npr. covic je optuzio lagumdziju u vise navrata da pravi dzamahiriju... nidje veze, to fakat ni puno vece budaletine nisu izjavljivale... a covic je sve samo ne glup...

lako je kukati na ugrozenost, dzamahiriju, majorizaciju i povampirene turke na predzidju krscanstva kada bosnjaci glasaju za sda ili sbih... ali na osnovu cega moze traziti podrsku kad 300,000 tih istih radikala da podrsku hrvatu komsicu? sta ce onda tek moci reci za 4 godine, ako u jednom nimalo nevjerovatnom scenariju komsic bude predsjednik sdp-a i njegova stranka osvoji 400,000 bosnjackih glasova? ne mora komsic, ni sdp... neka to bude neka deseta stranka, nije bitno...

zato gledamo zbijanje redova i kod hrvata i kod srba... zato jer postaje sve jasnije da sve veci broj ljudi ne slijedi vjersku matricu i ne igra po pravilima na kojim pociva ustav i cijeli politicki sistem... lagano se zatvaraju vrata za takvu politiku i sovinistima gori pod nogama... jedina sansa im je da pod plastom ustavne reforme proguraju nove podjele i nove mehanizme za ostvarivanje svojih interesa... a dok rastuci broj bosnjaka glasa za ljevicu, za takve zahtjeve ce sve teze dobiti podrsku...
palermo

#124 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by palermo »

ja opet imam utisak potcjenjivanja Bošnjaka,kako od strane Srba i Hrvata tako i kroz ove hladne analize koje ovdje čitamo.
Stvari jednostavno ne idu tako,niti (barem ja mislim)tako mogu da idu.Isuviše je porasla bošnjačka samosvijest ( i taj proces je nepovratan) da bi stvari mogle ići baš potpuno stazama koje je neko poželio (pa čak i ako se zove Angela Merkel)
Alfons Kauders

#125 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

medvjed23 wrote:
Alfons Kauders wrote: isto vazi i za rs i 'pravo samoopredjeljenja naroda'... ok, znaci rs moze proglasiti nezavisnost... a npr. janja i srebrenica takodjer mogu proglasiti nezavisnost od rs... i svako bosnjacko domacinstvo...
za slučaj da se ne zajebaješ reći ću da u ovom slučaju ne važi isto. Mislim da pravo na samoopredjeljenje nemaju gradovi, općine, mjesne zajednice i ostala sitna buranija. Imaju ga samo države, pokrajine i sl.
zajebancija je, idem u krajnost, ali ne u potpunosti... :D

jebes ga oni ne zagovaraju pravo na samoopredjeljenje pokrajine, vec upravo naroda... uostalom na tom "pravu" se zasniva RS, jer nije stvorena voljom svojih gradjana, vec jednog naroda... a taj narod je prije rata cinio samo 55% stanovnistva rs...

pravo na samoopredjeljenje naroda je apsurd jer onda ispada da "narod" koji zivi na bilo kojoj teritoriji mora uzivati to pravo... od mjesne zajednice, preko opstine, do entiteta... takvo nesto je jednostavno nesprovodivio, i u teoriji i u praksi...

doduse moze u praksi ako imas ledja (vojnu silu)
Locked