I retriveri su psi,i to psi koji kao i ostali mogu ugristi,i to kako.Zato,veoma je glupo reci " moj zlatni retriver je takva maza,on ne treba nositi brnjicu,nek je nose rotvajleri i sl" To ti je isto ko da kazes policajcu kad te zaustavi i trazi vozacku,Imam vozacku,morate mi vjerovati -ja nikad ne lazem.Totalni apsurd i glupost.cutee_nina wrote:Sad si ti faca što si našao ovu sliku? Pa naravno uvijek se nađe neka budala koja stavlja tim rasama brnjice...poznanik wrote:cutee_nina wrote:Ni u svijetu (na svijet ne mislim samo na ameriku i zapadne zemlje, nego bukvalno CIJELI SVIJET) ni kod nas se ne stavljaju brnjice svakom psu, a pogotovo ne zlatnom retriveru...
Da li stavljate brnjicu svom psu?
Moderator: anex
-
moca
#101 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
- bez_ideje
#102 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Cisto onako logicki,mislim da bi bilo daleko vise koristi kad bi se DOSLJEDNO provodio zakon o vodanju SVAKOG psa na kratkoj uzici ,nego sporadicno kaznjavanje ne nosanja brnjice 
- cutee_nina
#103 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Više sam mislila na ono što ljudi "pomisle" kad vide psa bez brnjice. Ljudi se više plaše njemačkog ovčara, nego retrivera, ma koliko taj ovčar bio "maza". Kada vide "opasne rase" bez brnjice počnu da seru svim vlasnicima pasa bez obzira na rasu.moca wrote:cutee_nina wrote:Uopšte se ne treba voditi po tome koliko kila ima pas, nego koje je rase. I na osnovu toga se treba napraviti zakon, u kojem bi fino pisalo koja rasa treba nositi brnjicu, a koja ne.
Npr. doberman, pitbul, rotvajler, njemacki ovčar i slični bi trebali nositi brnjicu, a zlatni retriver, koker španijel, labrador, samojed i slični NE.
Ali također mislim da nijedan pas, ako je na povodcu, ne treba nositi brnjicu, osim ako je stvarno agresivan (ali to naravno zavisi od vlasnika, koji ponekad ne prihvaćaju da je njihov pas agresivan, pa ne poštuju ni jedno ni drugo)
Ne bi da te uvrijedim,ali ovaj post je veoma los i u njemu vidim par,tako da se izrazim gluposti.Zasto ne bi zlatni retriveri,koker spanijeli,labradori i samojedi nosili brnjicu,a ove "opasne" pasmine bi?To bi onda bio jako diskriminirajuci zakon jer znam dosta tih "opasnih" pasa koji su jako dobro vaspitani i nisu nimalo agresivni?A takodjer znam dosta pasa sa tvoje liste "bezopasnih" koji su poprilicno divlji i nevaspitani.Zakon se primjenjuje(po pravilu) na sve jednako(koji ulaze u opis zakona).Mislim da se po zakonu trebaju ponasati svi vlasnici pasa isto.Ja imam njo od 8 mjeseci i iako izgleda kao veliki pas ona ne bi ugrizla ni macku(tako je za sad,a mozda i zauvijek) i sto bi ja noso brnjicu ako ne nosa neko ko ima retrivera??Po meni je zakon glup,ali ako ce se uvoditi nek se uvede za sve pse ili nek se ne uvodi nikako.Prije,dok sam imo ovcarku koja je bila agresivna i kojoj sam ko budala stalno nos'o brnjicu desilo mi se da je napadne drugi pas (bezopasni),pa sam moro skidati brnjicu usred tuce ,dok udaram drugog psa rizikujuci da me ugrize,kako bi se mogla braniti.Ako ja mogu paziti sto drugi ne mogu?takodjer nek prvo naprave azil i ociste ulice od lutalica, i nadju im domove ,pa nek onda donesu zakon ,jer sta ako napadnu psa koji nosi brnjicu i ne moze da se brani?glupost
- cutee_nina
#104 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Btw ni u jednoj državi nisam vidjela niti čula da SVI psi nose brnjice, pa zašto bi ova naša "divna" država bila izuzetak?
-
MAN-lion's coach
#105 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
A zašto entuzijazam za preslikavanje bjelosvjetskih primjera?cutee_nina wrote:Btw ni u jednoj državi nisam vidjela niti čula da SVI psi nose brnjice, pa zašto bi ova naša "divna" država bila izuzetak?
- cutee_nina
#106 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Time sam htjela reći da je nemoguće da se taj zakon poštuje (ako uopšte postoji), pogotovo u našoj državi.MAN-lion's coach wrote:A zašto entuzijazam za preslikavanje bjelosvjetskih primjera?cutee_nina wrote:Btw ni u jednoj državi nisam vidjela niti čula da SVI psi nose brnjice, pa zašto bi ova naša "divna" država bila izuzetak?
Bas bi bio COOL naslov tipa "BIH jedina država u kojoj vlasnici pasa poštuju zakon za nošenje brnjica". Ostale zemlje, ugledajte se!
- poznanik
#107 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Postoji taj zakon, donose ga opštinska vijeća, za Novo Sarajevo imaš link na zakon, ja sam ga nedavno postavio.cutee_nina wrote:Time sam htjela reći da je nemoguće da se taj zakon poštuje (ako uopšte postoji), pogotovo u našoj državi.MAN-lion's coach wrote:A zašto entuzijazam za preslikavanje bjelosvjetskih primjera?cutee_nina wrote:Btw ni u jednoj državi nisam vidjela niti čula da SVI psi nose brnjice, pa zašto bi ova naša "divna" država bila izuzetak?
Bas bi bio COOL naslov tipa "BIH jedina država u kojoj vlasnici pasa poštuju zakon za nošenje brnjica". Ostale zemlje, ugledajte se!
Ne radi se o "zakonu o nošenju brnjica" da bi ga vlasnici pasa poštovali, radi se o "zakonu", koji se mora poštovati. Znači - svejedno je o kojim odredbama se radi, svejedno o kojem zakonu, naša je obaveza da ga poštujemo, obaveza vlasti je da ga implementira.
Postoje procedure kako se neki zakon mijenja, a to se sigurno ne postiže javnim suprotstavljanjem i zagovaranjem nepoštivanja.
- cutee_nina
#108 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
A što ti više smaras s tim zakonima. Kako ne shvaćaš da je ovo Bosna!?! U kakvom svijetu ti živiš...poznanik wrote: Postoji taj zakon, donose ga opštinska vijeća, za Novo Sarajevo imaš link na zakon, ja sam ga nedavno postavio.
Ne radi se o "zakonu o nošenju brnjica" da bi ga vlasnici pasa poštovali, radi se o "zakonu", koji se mora poštovati. Znači - svejedno je o kojim odredbama se radi u zakonu, naša je obaveza da ga poštujemo, obaveza vlasti je da ga implementira.
Postoje procedure kako se neki zakon mijenja, a to se sigurno ne postiže javnim suprotstavljanjem i zagovaranjem nepoštivanja.
Ja nisam u Novom Sarajevu, znači na mene se taj zakon ne odnosi?
- poznanik
#109 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
cutee_nina wrote:A što ti više smaras s tim zakonima. Kako ne shvaćaš da je ovo Bosna!?! U kakvom svijetu ti živiš...poznanik wrote: Postoji taj zakon, donose ga opštinska vijeća, za Novo Sarajevo imaš link na zakon, ja sam ga nedavno postavio.
Ne radi se o "zakonu o nošenju brnjica" da bi ga vlasnici pasa poštovali, radi se o "zakonu", koji se mora poštovati. Znači - svejedno je o kojim odredbama se radi u zakonu, naša je obaveza da ga poštujemo, obaveza vlasti je da ga implementira.
Radije pročitaj sve svoje postove na ovoj temi pa se onda vrati na moj komentar.
Svaki dan susrećem "prepametne" - a šuplje kao sito, ali ovdje na forumu ih ima najviše
- cutee_nina
#110 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Fino sam te pitala, "Ja nisam u Novom Sarajevu, znači na mene se taj zakon ne odnosi?"poznanik wrote:cutee_nina wrote:A što ti više smaras s tim zakonima. Kako ne shvaćaš da je ovo Bosna!?! U kakvom svijetu ti živiš...poznanik wrote: Postoji taj zakon, donose ga opštinska vijeća, za Novo Sarajevo imaš link na zakon, ja sam ga nedavno postavio.
Radije pročitaj sve svoje postove na ovoj temi pa se onda vrati na moj komentar.
Svaki dan susrećem "prepametne" - a šuplje kao sito, ali ovdje na forumu ih ima najviše
A ti si kao pametan? Ti kao poštujes SVE zakone?
Svaki dan susrećem "poštene"...
- poznanik
#111 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Mislim da je svako opštinsko vijeće u FBiH donijelo svoj zakon - Odluku o javnom redu i miru, koji je usklađen sa kantonalnim zakonom o javnom redu i miru, slično kako je urađeno u N.Sarajevu.cutee_nina wrote:... "Ja nisam u Novom Sarajevu, znači na mene se taj zakon ne odnosi?"..
U tim Odlukama je definirana odredba o držanju životinja i kućnih ljubimaca, pa i o brnjicama za pse.
Propisi iz Odluke se sprovode isključivo na teritoriji opštine koja je donijela takva pravila.
-
MAN-lion's coach
#112 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Jedna recimo od glupljih stvari su ti zakoni koji bi trebali biti na nivou Grada Sarajeva, a ne Općina ova ovako ona onako...btw ako se prošeće u N.Sarajevu sa psom bez brnjice a da nije na lancu i ako to neko prijavi onda će platiti taman živila na Marsu...
- jaca-maca
#113 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
sta je gore/bolje: pas na povodcu bez brnjice ili pusten pas sa brnjicom? 
- Op3r4t0r
#114 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Bolje je pas na povodcu sa brnjicom, kako i zakon nalazejaca-maca wrote:sta je gore/bolje: pas na povodcu bez brnjice ili pusten pas sa brnjicom?
- Cholina_Lokica
#115 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
a zakon supalj k'o svicarski sir, i vec nekoliko puta oboren na sudu 
- baby_angel
#116 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Slažem se, dok god to ne ugrožava MOJU sigurnostOp3r4t0r wrote:Bolje je pas na povodcu sa brnjicom, kako i zakon nalazejaca-maca wrote:sta je gore/bolje: pas na povodcu bez brnjice ili pusten pas sa brnjicom?
- baby_angel
#117 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ma nigdje veze. Kakva brnjica. Prije će je pas sam skinuti, nego što će se nekome otrgnuti sa uzice. Zakone inače pišu ljudi koji su potkovani po tom pitanju u pm... Niko ne zna da pas smije nositi brnjicu maksimalno 15-20 min ljetiDile wrote:a zakon supalj k'o svicarski sir, i vec nekoliko puta oboren na sudu
- cutee_nina
#118 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ti bi da se poštuje ovaj zakon, jer ti na neki način odgovara. Da je neki drugi zakon u pitanju, koji ti ne odgovara, drugačije bi pričao.Op3r4t0r wrote:Bolje je pas na povodcu sa brnjicom, kako i zakon nalazejaca-maca wrote:sta je gore/bolje: pas na povodcu bez brnjice ili pusten pas sa brnjicom?
-
moca
#119 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ja sam svom psu stavljao brnjicu na povodac,pa ju je nosila oko vrata.Posto je receno da pas mora nositi brnjicu,i eto nosi je.Nisu mi nikad policajci pravili probleme.
- poznanik
#120 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Može li više informacija o ovom "obaranju" ?Dile wrote:a zakon supalj k'o svicarski sir, i vec nekoliko puta oboren na sudu
- Cholina_Lokica
#121 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
pa vec nekoliko ljudi je na sud islo kad su htjeli da im napisu 500km kazne zbog brnjice, i sud presudio u njihovu korist, jer je zakon u klincupoznanik wrote:Može li više informacija o ovom "obaranju" ?Dile wrote:a zakon supalj k'o svicarski sir, i vec nekoliko puta oboren na sudu
- jaca-maca
#122 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
i ja sam od nekog cula, da je neki policajac prisao nekom liku s psom koji nije ima brnjicu. taj covjek nije htio da plati kaznu pa je otisao na sud. na sudu se ispostavi kao da nema zakon na osnovu kojeg se kaznjava ili da zakon nije bio jasan, ne znam tacno. i na kraju nije platio nista.poznanik wrote:Može li više informacija o ovom "obaranju" ?Dile wrote:a zakon supalj k'o svicarski sir, i vec nekoliko puta oboren na sudu
- poznanik
#123 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Meni je ova odredba iz Zakona o javnom redu i miru Novog Sarajeva i više nego jasna: Zabranjeno je - a) puštanje i vođenje psa na javnom mjestu bez zaštitne korpice na njušci i povodca, i mislim da nije previše pametno provjeravati ispravnost zakona i dobru volju suda, bez obzira na priče...
- jaca-maca
#124 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
kad vec tako pise, zasto onda sud ne naplati kaznu, zar im nije to u interesu? mozda i oni misle da je ovaj zakon apsurdanpoznanik wrote:Meni je ova odredba iz Zakona o javnom redu i miru Novog Sarajeva i više nego jasna: Zabranjeno je - a) puštanje i vođenje psa na javnom mjestu bez zaštitne korpice na njušci i povodca, i mislim da nije previše pametno provjeravati ispravnost zakona i dobru volju suda.
- Cholina_Lokica
#125 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
@poznanik
tvoje misljenje, ja sam svoje rekla na predhodnim stranicama sto se teme tice i apsolutno me ne zanima nista vise, i spremna sam ici na sud ako bude neophodno
tvoje misljenje, ja sam svoje rekla na predhodnim stranicama sto se teme tice i apsolutno me ne zanima nista vise, i spremna sam ici na sud ako bude neophodno