manki wrote:
Kako objašnjavati onda hetero djecu koju odgajaju dvije homoseksualne osobe, bilo žene ili muškarci? Kako njih roditelji nisu "naučili" da budu homoseksualne orijentacije?
Ovo je moj stav o homoseksualnosti, a zasnovan je na mom poznavanju nauke. Samo da ponovim, nije dokazano da je seksualna orijentacija biološki određena.
Ono sto mi postajemo rezultat je međudjelovanja tri faktora:naslijeđa, okoline i vlastite aktivnosti. Uticaj okoline ima najveći uticaj na formiranje ličnosti, jer ona je ta koja nas stimulira ili inhibira, nagrađuje ili kažnjava, a mi joj se želimo prilagoditi. Prilagođavanje je omogućeno učenjem takvih načina ponašanja koji nas neće dovesti do sukoba sa okolinom i koja će izazvati odobravanje olkoline. Zato su identični blizanci ( koji imaju identičnu nasljednu osnovu) koji su bili razdvojeni na rođenju i odrastali u različitim sredinama usvojili i različite obrasce ponašanja i postali različite ličnosti, iako su po vanjskom izgledu ostali gotovo identični. Zbog toga mislim da je ličnost (psihička komponenta)proizvod učenja. Prema nekim psihoanalitičarima homoseksualnost je u vezi sa i prerano probuđenim seksualnim nagonom. Seksualni nagon traži zadovoljenje a osoba u to vrijeme ne posjeduje znanje o načinu na koji ga može zadovoljiti, tako da se mogu zateći npr. dva dječaka od sedam godina u nekom vidu međusobnog seksualnog zadovoljavanja a isti je slučaj i sa djevojčicama. Zadatak je okoline da svojim postupcima usmjerava dječiju pažnju na neke druge aktivnosti i da u ophođenju sa djecom bira takve aktivnosti koje neće poticati javljanje seksualnog nagona do vremena kada će im biti dostupni adekvatni seksualni partneri. Mi svi nasljeđujemo mehanizme koji omogućavaju da se neki nagon ili emocija aktivira, ali ne naslijeđujemo obrasce potrebne za zadovoljavanje tih nagona. Ako tako posmatramo stvari homoseksualnost bi se mogla nazvati uslovljenim ponašanjem. Prema tome homoseksualnost nije slobodan izbor, jer nju je uslovila okolina a homoseksualne osobe su žrtve neadekvatnog odgoja.