Halid Ibn Welid r.a

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#101 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote: jah,interesatno, vjernici to podvlace i slijede,a upravo rade suprotno
ma ne furam,vec vidim primjere,naravno,nisu svi vjernici,ali u svakoj skupini postoje negativni i pozitivni primjeri
u ovakvim raspravama, često nam nedostaje opreznosti u kvalifikacijama i generalizacijama.[/quote]

u svakoj grupi postoje pozitivni i negativni primjeri,to je cinjenjica
Last edited by ljubav_aha on 03/11/2010 18:38, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#102 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

Nele9 wrote:
JThomas wrote:pa eto vam brate rata na svakom ćošku svijeta. izaberite gdje vam se najviše sviđa klima i pejzaži i pičite, primaju svakoga. ako već volite ratovanje i vojsku, široko vam polje, pređite s virtuelnog rata na djela i slijedite primjer naslovnog gospodina. ja neću, ja sam pacifista, ja se sjećam šta je to rat,grozim se rata i hoću da živim normalan život u miru, jel to ne valja po vašem sistemu vrijednosti?

al' nećete, znamo i ja i vi da nećete, ostaćete u toplim domovima i dalje tipkati na računaru. što li bože, baš se pitam?
JThomas, cooler-u stari, baš ste mi vi pacifisti ekstra simpatični.
Halid ibn Welid je ashab, što znači da se družio s Božjim poslanikom, što opet znači da ga ja kao musliman moram poštovati. On je najpoznatiji po svojim vojničkim vještinama, ali skoro da nema nijednog poznatijeg ashaba koji nije učestvovao u barem jednoj od mnogobrojnih bitki, baš onda kada je bilo u pitanju da li će islam opstati ili ne.
Dakle poštujem i njegov lik i djelo. Poštujem i tvoju odluku da si zakleti pacifista.
Ali, radi naše bliske prošlosti moram reći da mi tvoje riječi zvuče nešto kao moje iskustvo iz ´92-e...četnici ubiše granatama po Doboju (mi čujemo samo negdje u daljini tutnji), izbjeglice iz Podrinja dolaze s torbama i kesama i pričaju horror priče kojima malo koji Bošnjak vjeruje, a moja raja vele: ˝Neće to kod nas˝. Ja, mi bili ˝bratskiji i jedinstveniji˝ pa kad čete napadoše 90% raje se stalo okretat´ k´o Hanka Paldum na Yutelu.
hajd' ti sinko u rat ,toga uvijek ima na ovoj planeti,steta da pises na PC
arte.fakt

#103 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

JThomas wrote:nemoj mile ti majke ti da me poštuješ, ne treba mi. ja znam gdje sam bio u ratu i šta sam vidio, i kažem svjetla obraza: ko ga priziva, u kući mu bio!

pričate o srebrenici i podrinju, a veličate frajera koji je osvajao tuđe zemlje...al' "naš" je, pa je u dure, je li? ili mislite da je tri carevine osvojio ružama i šećerlamama?
ko priziva rat govorimo o historistim cinjenicama ... a tebi sto se te cinjenice ne svidjaju ziv bio preskoci malo ... :D
JThomas

#104 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by JThomas »

istorijska činjenica je da je frajer osvajao tuđe zemlje. vodio napadački rat. a pojedinci se spuštaju tako nisko da povlače paralelu sa srebrenicom. al' eto, njima na obraz.

a ponovo, ja sam siguran da u čečeniji i afganistanu nikoga od vas ne bi odbili, al' jebiga, virtuelno ratovanje je mnogo manje rizično...
arte.fakt

#105 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

JThomas wrote:istorijska činjenica je da je frajer osvajao tuđe zemlje. vodio napadački rat. a pojedinci se spuštaju tako nisko da povlače paralelu sa srebrenicom. al' eto, njima na obraz.

a ponovo, ja sam siguran da u čečeniji i afganistanu nikoga od vas ne bi odbili, al' jebiga, virtuelno ratovanje je mnogo manje rizično...
mos mislit nepravde napadne duplo jaceg protivnika , i to ako on njih ne napadne napsce oni njega garant ... kako je to nepravedno ... ufff , prava nepravda ... :-)
ljubav_aha

#106 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

ja bih sve ljubitelje rata poslala u rat,sevap :-D
BHF_Manijak

#107 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:ja bih sve ljubitelje rata poslala u rat,sevap :-D
Il` bi se ispalila u Ameriku! :mrgreen: 8-)
ljubav_aha

#108 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ma dobro,ti si bio na prvoj liniji odbrane,ali nisi isao i dzihad okupirajcui druge zemlje

licno,ne bih ni dan bila aktivna ucesnica rata
BHF_Manijak

#109 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:
ma dobro,ti si bio na prvoj liniji odbrane,ali nisi isao i dzihad okupirajcui druge zemlje

licno,ne bih ni dan bila aktivna ucesnica rata
Pa dobro, ti si hanuma...Ali sa stanovista islama grijeh ti je bijeg sa bojnog polja u tvojoj zemlji, duznost ti je da branis cast svoje zemlje, ali to je vec neka druga tema...Za Ameriku sam te malo zezo! ;-)
ljubav_aha

#110 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Pa dobro, ti si hanuma...Ali sa stanovista islama grijeh ti je bijeg sa bojnog polja u tvojoj zemlji, duznost ti je da branis cast svoje zemlje, ali to je vec neka druga tema...Za Ameriku sam te malo zezo! ;-)

neka hvala,rat je pogresan nacin rjesavanja problema,svaki put natradaju neduzni civili,djeca,starije osobe ,nakon rata drzavu nije uopste briga o tvom zivotu ,stoga neka hvala :)
JThomas

#111 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by JThomas »

arte.fakt wrote:
JThomas wrote:istorijska činjenica je da je frajer osvajao tuđe zemlje. vodio napadački rat. a pojedinci se spuštaju tako nisko da povlače paralelu sa srebrenicom. al' eto, njima na obraz.

mos mislit nepravde napadne duplo jaceg protivnika , i to ako on njih ne napadne napsce oni njega garant ... kako je to nepravedno ... ufff , prava nepravda ... :-)
priča ti je ista k'o g.w.busha pred napad na irak, ako ne napadnemo mi njih, oni će nas, ako niste s nama, protiv nas ste i taj rad. al' pošto su "naši" u pitanju i pošto ih je bilo manje (što ne znači slabiji)...e onda je u redu i pravedno napasti drugog i osvojiti njegove zemlje. naravno, tu nije bilo ubijanja, rušenja, paljenja i porobljavanja i drugih zabranjenih stvari, naši su tri carstva osvojili tako što su ih ponudili rahatlokumom, a i ako jeste bilo, u redu je jer su naši...dječiji crno-bijeli koncepti svijeta.

k'o što rekoh - vama na obraz porediti napadački, osvajački rat i srebrenicu i podrinje. ovdje je zdrav razum rekao zbogom i do neviđenja...ako volite rat, gubite vrijeme tipkajući po forumu, ruksak na leđa i voz, pičite u neki od dvadesetak ratova u ovom trenutku na zemaljskoj kugli, nikoga neće odbiti.
arte.fakt

#112 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

JThomas wrote:
arte.fakt wrote:

priča ti je ista k'o g.w.busha pred napad na irak, ako ne napadnemo mi njih, oni će nas, ako niste s nama, protiv nas ste i taj rad. al' pošto su "naši" u pitanju i pošto ih je bilo manje (što ne znači slabiji)...e onda je u redu i pravedno napasti drugog i osvojiti njegove zemlje. naravno, tu nije bilo ubijanja, rušenja, paljenja i porobljavanja i drugih zabranjenih stvari, naši su tri carstva osvojili tako što su ih ponudili rahatlokumom, a i ako jeste bilo, u redu je jer su naši...dječiji crno-bijeli koncepti svijeta.

k'o što rekoh - vama na obraz porediti napadački, osvajački rat i srebrenicu i podrinje. ovdje je zdrav razum rekao zbogom i do neviđenja...ako volite rat, gubite vrijeme tipkajući po forumu, ruksak na leđa i voz, pičite u neki od dvadesetak ratova u ovom trenutku na zemaljskoj kugli, nikoga neće odbiti.
u kojem ti svijetu zivis ... de ajde umij se i pogledaj gdje se nalazis , ta pacificka prica bas i ne pije vode ... ja koliko znam nikom se nikad ne sudi sto ratuje vec mu se sudi na nacin na koji to radi , cuo si famoznu recenicu od suda u hagu "osudjen zbog krsenja obicaja ratovanja " , a nacin na koji su to muslimani radili moze biti pozitivan primjer ostalima , da ako se vec mora ratovat da se ratuje na odredjeni nacin, uz odredjena pravila , samo sto tad nije bilo zenevskih konvencija koje i danas niko ne sljivi . a ti sto imas neki licni razlog sto ti se gadi sve sto ima veze sa islamom to je drugi par rukava ... ziv bio ...
JThomas

#113 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by JThomas »

red licemjerja, red pravdanja napadačkog rata, pa red dvostrukih aršina, pa red neumjesnih i promašenih poređenja, pa red mlaćenja gloginja tuđim qrcem...

sve se svodi na to - kad "naši" osvajaju tuđe zemlje i ubijaju, onda je u redu. a kad "njihovi" to isto rade, onda je to zločin. umij se ti, to što čovjek ratuje otkad zna za sebe ne znači da je to dobro i da treba veličati one koji to rade. govorite o religiji mira, a veličate osvajače koji su osvajali tuđe zemlje. (pojedinci, ne svi, i najlakše je kad nemaš argumenata i kad si u kontradikciji sam sa sobom prilijepiti nekome da mrzi islam)

pa idite brate, ratujte kad volite rat i osvajače, pređite sa riječi na djela, ja živim u skladu sa ovim što pišem, a vi se slomiste tipkajući iz toplih kuća ode ratovima i osvajačima...u kuću mu došli ko god ih voli.
kukuruz_kokicar

#114 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by kukuruz_kokicar »

bijela wrote:
theTruePath wrote: ovo se zove vrijedjanje muslimana,jer Halid je ashab!!! svoje misljenje drzi za sebe
niko ovdje neće držati svoje mišljanje za sebe, to znaš i sam. zbog toga svaki musliman-forumaš kojemu je stalo do određenih vrijednosti treba dobro razmisliti prije no što otvori temu - ima li ona smisla, u kojem potencijalnom pravcu može ići, ima li koristi od nje ili će rezultirati, na primjer, onime čime je rezultirala ova tema.

znajući da ovaj pdf posjećuju ljudi koji ne dijele islamske vrijednosti forumaš koji postavi nezgrapnu temu, po meni, snosi dio odgovornosti za stvari koje se pišu na njoj i katastrofe koje se pišu o ljudima koje mi, muslimani, poštujemo i volimo.

bio je primjer sa otvaranjem teme o ehli-bejtu pa nas se nekoliko složilo da to ne treba raditi. upravo zbog toga da se ne bi dogodilo ovo što se ovdje događa.
Hajde da se konacno i slozimo oko necega.
Tacno, ovdje komuniciraju ljudi koje njeguju razlicite vrijednosti. Degutantno je pocinjati diskusiju sa temama koje velicaju ljude poznate samo po sirenju svojih i ukidanju tudjih vrijednosti ognjem i macem.

To je - u najmanju ruku - kao da Nijemac zovne u goste Francuza i onda se sa velikim ponosom pocne prisjecati svoga pradjeda generala i nacina na koji je okupirao Francusku. Da stvar bude gora, Francuz je i zakleti pacifista.
Francuz mu, naravno, poslije nekoliko rijeci kaze ... de ba zacepi, bezze ti prica - taj tvoj general je bio obicni ubica i covjek koji je zgazio tudju zemlju i pobio neduzan svijet.
A onda dolazi do komicnog obrata ... Nijemac pocinje zapomagati do neba. Upomoc! Ovo je uvreda njemackog naroda i svih njegovih vrijednosti. Uvreda!

Ovo nije uvreda Islama, niti muslimana, nije cak ni uvreda pojedinca nego bacanje istine u lice tj. jedini ispravan odgovor na drsku provokaciju.
I svakako mislim da je u interesu svih da se o ovakvim ljudima poput Halida diskutuje na vojnim akademijama, a ne po javnim forumima ... podgrupa Religija. Mislim da je to prvenstveno u interesu vjernika.

Ja predlazem da se zbog potrebe dekontaminacije virtuelnog prostora ova tema zakljuca i da se postavljac teme lijepo izvine za nanesenu dusevnu bol svim onim koji ne dijele njegove vrijednosti - ili da ga moderator posalje u Banovice.
A mi fino mozemo oplesti pricu o ... pa naravno ... smaku svijeta.
theTruePath

#115 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by theTruePath »

niko ovdje neće držati svoje mišljanje za sebe, to znaš i sam. zbog toga svaki musliman-forumaš kojemu je stalo do određenih vrijednosti treba dobro razmisliti prije no što otvori temu - ima li ona smisla, u kojem potencijalnom pravcu može ići, ima li koristi od nje ili će rezultirati, na primjer, onime čime je rezultirala ova tema.

znajući da ovaj pdf posjećuju ljudi koji ne dijele islamske vrijednosti forumaš koji postavi nezgrapnu temu, po meni, snosi dio odgovornosti za stvari koje se pišu na njoj i katastrofe koje se pišu o ljudima koje mi, muslimani, poštujemo i volimo.

bio je primjer sa otvaranjem teme o ehli-bejtu pa nas se nekoliko složilo da to ne treba raditi. upravo zbog toga da se ne bi dogodilo ovo što se ovdje događa.

Ne slazem se! znaci muslimani trebaju izbjegavati neke teme da ih drugi nebi uvrijedili?? apsolutno ne stoji! uvrijedimo se svi kada vrijedjaju ashabe ali to je privremeno ,dugorocno oni cine da ih jos vise volimo,jer sto vise nesto tvoje napadaju ti se toga sve vise drzis.To je obicna ljudska reakcija
bijela

#116 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

nije bitna moja i tvoja reakcija, niti uvrijeđenost. meni je bitno da se preda mnom ne govori ružno o ashabima, kad već to ne mogu spriječiti, mogu spriječiti da ja (tj. moja tema/post) ne bude uzrok tome.
a to bih, priznajem, mogla izbjeći jednostavno tako što neću otvarati neke teme. dakle, do mene je :oops:

druga opcija bi bila kada ljudi koji ne priznaju religijske vrijednosti/ličnosti koje imaju veze sa religijom ne bi ulazili u neke teme, tj. kada bi teme služile da u njoj raspravljaju ljudi koji dijele početne stavove. no, priroda foruma nije takva.
Nele9

#117 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by Nele9 »

ljubav_aha wrote:
Nele9 wrote:
JThomas wrote:pa eto vam brate rata na svakom ćošku svijeta. izaberite gdje vam se najviše sviđa klima i pejzaži i pičite, primaju svakoga. ako već volite ratovanje i vojsku, široko vam polje, pređite s virtuelnog rata na djela i slijedite primjer naslovnog gospodina. ja neću, ja sam pacifista, ja se sjećam šta je to rat,grozim se rata i hoću da živim normalan život u miru, jel to ne valja po vašem sistemu vrijednosti?

al' nećete, znamo i ja i vi da nećete, ostaćete u toplim domovima i dalje tipkati na računaru. što li bože, baš se pitam?
JThomas, cooler-u stari, baš ste mi vi pacifisti ekstra simpatični.
Halid ibn Welid je ashab, što znači da se družio s Božjim poslanikom, što opet znači da ga ja kao musliman moram poštovati. On je najpoznatiji po svojim vojničkim vještinama, ali skoro da nema nijednog poznatijeg ashaba koji nije učestvovao u barem jednoj od mnogobrojnih bitki, baš onda kada je bilo u pitanju da li će islam opstati ili ne.
Dakle poštujem i njegov lik i djelo. Poštujem i tvoju odluku da si zakleti pacifista.
Ali, radi naše bliske prošlosti moram reći da mi tvoje riječi zvuče nešto kao moje iskustvo iz ´92-e...četnici ubiše granatama po Doboju (mi čujemo samo negdje u daljini tutnji), izbjeglice iz Podrinja dolaze s torbama i kesama i pričaju horror priče kojima malo koji Bošnjak vjeruje, a moja raja vele: ˝Neće to kod nas˝. Ja, mi bili ˝bratskiji i jedinstveniji˝ pa kad čete napadoše 90% raje se stalo okretat´ k´o Hanka Paldum na Yutelu.
hajd' ti sinko u rat ,toga uvijek ima na ovoj planeti,steta da pises na PC
Ljubavnice,
Hvala ti na tome ˝sinko˝, mada mislim da sam stariji od tebe.
Ja sam već jednom aktivno učestvovao u ratu i ponosan sam što sam branio svoj narod.
I opet ne daj Bože potrebe da me moj narod i domovina pozovu branio bih ih. U tome ne vidim ništa loše, time se ponosim. Ne želim rat, ne volim ga, ali ni prošlom ratu me niko nije pitao za mišljenje nego udri 105 ili 155mm šta više voliš.

Bijela
Kako bih ja mogao znati šta bi ljude moglo uvrijediti u ovoj zemlji? Podgrupa kaže ˝religija˝ rekoh tamam nema ateista. Tema ˝Halid ibn Welid˝kontam da bih još mogao i naučiti nešto što već ne znam. Kad ono vidi jada, Woodstock ateista i pacifista. Oni su rekli svoje mišljenje, sad nek´ razgule i prizivajući Darwina nek´ čekaju u ZOO vrtu da od majmuna postane čovjek. A, slijedeći put kad Srbi i Rvati odluče da počnu velikodržavne projekte i SPC počne premještati mošti nekih likova, ja ću fino pozvati ove moje sugradjane pacifiste da nekom novom Karadžiću kažu kako rat znači destrukciju, smrt, razaranje, itd.
Halalite svi, tema je bila ˝Halid ibn Welid˝...pritisnuo me PTSP pa sam se malo uživio. :D
bijela

#118 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

Nele9 wrote: Bijela
Kako bih ja mogao znati šta bi ljude moglo uvrijediti u ovoj zemlji? Podgrupa kaže ˝religija˝ rekoh tamam nema ateista. Tema ˝Halid ibn Welid˝kontam da bih još mogao i naučiti nešto što već ne znam.
pa ne može, jednostavno. vidjet ćeš za par mjeseci forumanja :)
kukuruz_kokicar

#119 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by kukuruz_kokicar »

Nele9 wrote:
Bijela
Kako bih ja mogao znati šta bi ljude moglo uvrijediti u ovoj zemlji?
Vrlo jednostavno ... razmislis ko to moze citati i koga mozes povrijediti i to uradis prije nego sto prisnes ENTER. U svakom slucaju mi je drago cuti da ti to nije bila namjera.
Nele9 wrote: Halalite svi, tema je bila ˝Halid ibn Welid˝...pritisnuo me PTSP pa sam se malo uživio. :D
Halal accepted i sve najbolje ti zelim.
arte.fakt

#120 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

JThomas wrote:red licemjerja, red pravdanja napadačkog rata, pa red dvostrukih aršina, pa red neumjesnih i promašenih poređenja, pa red mlaćenja gloginja tuđim qrcem...

sve se svodi na to - kad "naši" osvajaju tuđe zemlje i ubijaju, onda je u redu. a kad "njihovi" to isto rade, onda je to zločin. umij se ti, to što čovjek ratuje otkad zna za sebe ne znači da je to dobro i da treba veličati one koji to rade. govorite o religiji mira, a veličate osvajače koji su osvajali tuđe zemlje. (pojedinci, ne svi, i najlakše je kad nemaš argumenata i kad si u kontradikciji sam sa sobom prilijepiti nekome da mrzi islam)

pa idite brate, ratujte kad volite rat i osvajače, pređite sa riječi na djela, ja živim u skladu sa ovim što pišem, a vi se slomiste tipkajući iz toplih kuća ode ratovima i osvajačima...u kuću mu došli ko god ih voli.
jasta ... kojeg god islamkog velikana da spomenemo tebi ce da smeta ... bez obzira dali je to najveci mirotvorac ili ratnik ... ti si taj koji gleda ocima mrznje ... ako neko prica o covjeku ashabu i vojskovodji ne znaci da zeli da ratuje . a sto se tice poredjenja ovih osvajanja nidje veze ...
ljubav_aha

#121 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

Nele9 wrote: Ljubavnice,
Hvala ti na tome ˝sinko˝, mada mislim da sam stariji od tebe.
Ja sam već jednom aktivno učestvovao u ratu i ponosan sam što sam branio svoj narod.
I opet ne daj Bože potrebe da me moj narod i domovina pozovu branio bih ih. U tome ne vidim ništa loše, time se ponosim. Ne želim rat, ne volim ga, ali ni prošlom ratu me niko nije pitao za mišljenje nego udri 105 ili 155mm šta više voliš.
to je tvoj izbor,moj je izbor ,ne zelim aktivno ucestovati u ratu,ne podrzavam ratove,narocito idolizirnaje velikih vojskovodja bilo koje zemlje kroz istoriju
JThomas

#122 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by JThomas »

najlakše je reći kmeeeeee, mrze nas, islamofobi...kad ostaneš bez ijednog argumenta. meni su svi osvajači isti, a vama bogam' nisu.

i nisam ja taj koji povlači paralele između osvajanja perzije i bizantije i četničkog napada na srebrenicu!
arte.fakt

#123 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

JThomas wrote:najlakše je reći kmeeeeee, mrze nas, islamofobi...kad ostaneš bez ijednog argumenta. meni su svi osvajači isti, a vama bogam' nisu.

i nisam ja taj koji povlači paralele između osvajanja perzije i bizantije i četničkog napada na srebrenicu!
jasta , dakako . baska sam ostao bez i jednog argumenta ... svi su isti naravno , sto mi je poznata ta fraza ...
strongwoman

#124 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

Nemojte slucajno da sam koga vise cula da svojoj djeci prica o Bonaparti, Cezaru ... i ostalim ratnicima i vitezovima iz historije... NI SLUCAJNO...
Ja ne podrzavam rat i ne zelim da pricam o ratnicima, niti da spominjem istoriju ... Ubijte sve profesore istorije, spalite sve istorijske knjige ... i KRENIMO U NOVI ZIVOT ... Utopija ono bi, zar ne??? :D :D :D
Last edited by strongwoman on 05/11/2010 09:05, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#125 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Nemojte slucajno da sam koga vise cula da svojoj djeci prica o Bonaparti, Cezaru ... i ostalim ratnicima i vitezovima iz historije... NI SLUCAJNO...
Ja ne podrzavam rat i ne zelim da pricam o ratnicima, niti da spominjem istoriju ... Ubite sve profesore istorije, spalite sve istorijske knjige ... i KRENIMO U NOVI ZIVOT ... Utopija ono bi, zar ne??? :D :D :D
jedno je postavljanje infomracija sa ciljem sticanja znanja ,a drugo je sa uzdisanjem :D
Locked