Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post Reply
NightSkyWalker

#101 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Nesto kontam, ako BiH ikad udje u EU i ako u toj uniji budu i Hrvatska i Srbija ... bice interesantno jer onda ponovno granice postaju kulturoloske i reljefne, a puno manje bitne postaju drzavno administrativne ...
Granice su nebitne, bitno je stanje naroda i ono sta oni misle.
bicebolje

#102 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

spokojan wrote:
bicebolje wrote:
ravno wrote:to su manjine
Pa i Hrvati i Srbi su u BiH de facto manjine samo što su se ratom izborili za status koji danas de jure imaju.
Da smo poput ostalih država na svijetu bili bi manjine isto kao što su Talijani (koji stotinama godina žive u Istri) manjina u Hrvatskoj.
Malo si se preracunao. Bosnjaka je u BiH 50%, a to je malo da bi BiH bila nacionalna drzava bosnjaka, barem ne BiH u ovim granicama. Da je Bosnjaka 80% i vise to je vec druga prica.
Crnogoraca u Crnoj Gori ima 43% pa imaju svoju nacionalnu državu. Sa druge strane Srba u Crnoj Gori ima 32% pa su manjina. Sve zavisi od Ustava. Ustav dejtonske BiH ne dozvoljava Bošnjacima da od BiH naprave bošnjačku državu.
spokojan

#103 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:
Nesto kontam, ako BiH ikad udje u EU i ako u toj uniji budu i Hrvatska i Srbija ... bice interesantno jer onda ponovno granice postaju kulturoloske i reljefne, a puno manje bitne postaju drzavno administrativne ...
Granice su nebitne, bitno je stanje naroda i ono sta oni misle.
Procitaj jos jednom sta sam napisao i prokontaj.
spokojan

#104 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

bicebolje wrote: Crnogoraca u Crnoj Gori ima 43% pa imaju svoju nacionalnu državu. Sa druge strane Srba u Crnoj Gori ima 32% pa su manjina. Sve zavisi od Ustava. Ustav dejtonske BiH ne dozvoljava Bošnjacima da od BiH naprave bošnjačku državu.
Good point. Znam da je Crnogoraca u Crnoj Gori manje od 50% ... i to je veliki faktor nestabilnosti te zemlje dok je ovako uredjena ... zar ne?
stari grad Visegrad

#105 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by stari grad Visegrad »

Zalim one koji zive ovdje a gledaju "onaj" tv rpogram i navijaju za "one" tamo.
Da ja gledam amercku televiziju svaki dan i mastam o ameici, ja bih tamo i zivio. Tako se moj rodjak poslije rata preselio u New York jer je to zelio i zivi na Manhatnu.
Hrvati i srbi koji imaju duple drzavljanstva i dvije drzave se trebaju odluciti gdje zele da zive, da li u BiH i u susjednim drzavama, i tako uciniti za svoju srecu i ispunjenost.
Zivot j jedan i treba ga iskoristiti. Treba biti sretan.
Bosna i Hercegovina je opstala, te joj ne treba nada. Ovi salonci su providni ko staklo.
Bosna postoji 1000 godina i ne moze se slomiti. Politicari mogu "pricati", da li ste skontali koliko oni lazu?
bicebolje

#106 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

spokojan wrote:
bicebolje wrote: Crnogoraca u Crnoj Gori ima 43% pa imaju svoju nacionalnu državu. Sa druge strane Srba u Crnoj Gori ima 32% pa su manjina. Sve zavisi od Ustava. Ustav dejtonske BiH ne dozvoljava Bošnjacima da od BiH naprave bošnjačku državu.
Good point. Znam da je Crnogoraca u Crnoj Gori manje od 50% ... i to je veliki faktor nestabilnosti te zemlje dok je ovako uredjena ... zar ne?
Crna Gora nestabilna ? Ne bih rekao. Daleko su stabilniji od nas.
Last edited by bicebolje on 01/11/2010 00:43, edited 2 times in total.
spokojan

#107 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

stari grad Visegrad wrote:Zalim one koji zive ovdje a gledaju "onaj" tv rpogram i navijaju za "one" tamo.
Da ja gledam amercku televiziju svaki dan i mastam o ameici, ja bih tamo i zivio. Tako se moj rodjak poslije rata preselio u New York jer je to zelio i zivi na Manhatnu.
Hrvati i srbi koji imaju duple drzavljanstva i dvije drzave se trebaju odluciti gdje zele da zive, da li u BiH i u susjednim drzavama, i tako uciniti za svoju srecu i ispunjenost.
Bosna i Hercegovina je opstala, te joj ne treba nada. Ovi salonci su providni ko staklo.
Bosna postoji 1000 godina i ne moze se slomiti. Politicari mogu "pricati", da li ste skontali koliko oni lazu?
Meni je u Hercegovini prelijepo. Cak mi je u ekonomskom smislu bolje nego da je ovaj hrvatski dio Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Znate li onaj vic kad Grudjanin umre i dodje kod Boga, a Bog mu kaze i grijesio si i bio si dobar, nisam siguran gdje da te stavim u raj ili u pakao. Na to ce Grudjanin, svejetno mi je je li raj ili pakao, samo me molim te smjesti uz granicu ...
ravno

#108 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

spokojan wrote:
CG isto ima ustav kao i npr. Hrvatska. To nisu sveta pisma. Po toj logici mozemo govoriti i o potencijalnoj nestabilnosti Hrvatske s obzirom na podjelu Sabora na partizane i ustase i vanjski dug od preko 40 mlrd eura, sto izaziva veliku nervozu pucanstva...
stari grad Visegrad

#109 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by stari grad Visegrad »

Ako ti je dobro sto si onda protiv? :shock:
spokojan

#110 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

bicebolje wrote:
spokojan wrote:
Crna Gora nestabilna ? Ne bih rekao. Daleko su stabilniji od nas.
Pa dobro, od nas je nestabilniji samo izotop urana ...
ravno

#111 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

spokojan wrote:
stari grad Visegrad wrote:Zalim one koji zive ovdje a gledaju "onaj" tv rpogram i navijaju za "one" tamo.
Meni je u Hercegovini prelijepo. Cak mi je u ekonomskom smislu bolje nego da je ovaj hrvatski dio Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Znate li onaj vic kad Grudjanin umre i dodje kod Boga, a Bog mu kaze i grijesio si i bio si dobar, nisam siguran gdje da te stavim u raj ili u pakao. Na to ce Grudjanin, svejetno mi je je li raj ili pakao, samo me molim te smjesti uz granicu ...
do ulaska HR u EU, a onda godinama na granici Slovenci i Austrijanci - obuka novoj clanici
spokojan

#112 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

stari grad Visegrad wrote:Ako ti je dobro sto si onda protiv? :shock:
Protiv cega sam ja?

Odoh spavati ... samo jedno zelim prije spavanja ... molim vas shvatite kako svojim patriotizmom ne dajete sansu da ova i ovakva BiH opstane i uspije ... jedini put je da se u FBiH izgrade kvalitetni odnosi izmedju Bosnjaka i Hrvata, a nakon toga pokusati graditi odnose izmedju FBiH i RS ...
NightSkyWalker

#113 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

Jedva cekam da Hrvatska udje u Eu pa da se ovi nasi hrvati tamo odsele. Pa da moj drug Mirko i ja ko ljudi zivimo u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini.
NightSkyWalker

#114 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Protiv cega sam ja?

Odoh spavati ... samo jedno zelim prije spavanja ... molim vas shvatite kako svojim patriotizmom ne dajete sansu da ova i ovakva BiH opstane i uspije ... jedini put je da se u FBiH izgrade kvalitetni odnosi izmedju Bosnjaka i Hrvata, a nakon toga pokusati graditi odnose izmedju FBiH i RS ...
Pa eto onda ispravan patriotizam je da navijamo za strane drzave a ne za svoju. :-) :-) :roll:
spokojan

#115 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

ravno wrote:
spokojan wrote:

do ulaska HR u EU, a onda godinama na granici Slovenci i Austrijanci - obuka novoj clanici
Lijepa nasa Hrvatska i obala Jadranska ...

Putovnica je tu u dzepu ...
NightSkyWalker

#116 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

Franjo Topić na sesiji »Kruga 99«: Treći entitet je zabluda hrvatske politike i nije rješenje zagonetke BiH
Sarajevo, 31.10.2010 - FTV

Treći entitet je zabluda hrvatske politike i nije rješenje zagonetke BiH. To je politički izazov čije je rješenje u razumijevanju, kako međusobnom tako i Bosne i Hercegovine kao zagonetke. Ovo je, između ostalog, istakao doktor Franjo Topić na današnjoj sesiji Kluba nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"BiH je mala zemlja, ali ima problema kao jedna velika zemlja. Ipak, smatram da je sve probleme moguće riješiti sa dobrom voljom, razumijevanjem, te razvijanjem ekumenizma, dijaloga i tolerancije", kazao Topić, dodajući da nema nemogućih stvari, nego da postoje samo teže i lakše.

Prema njegovim riječima, BiH je prošla tri velike epohalne promjene; promjenu jednog sistema u drugi, jedne države u drugu i naposljetku prošla je ono najgore, a to je rat. "Zbog toga je sve u BiH komplicirano. Svi znaju da trenutno političko uređenje BiH nije dobro i da je sada potrebna dobra politička volja da se nađe bolje rješenje za sve, a ne da se ide na nečiju štetu, jer ne može se vlastita sreća graditi na tuđoj nesreći", kazao je Topić dodajući da bi najprihvatljivi i najbliži model BiH bio švicarski model uređenja.

8)
NightSkyWalker

#117 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote: Lijepa nasa Hrvatska i obala Jadranska ...

Super znaci selis se tamo!?!?
hajde brate idite svi koji necete ovu zemlju, pa da mi ostali zazivimo ko ljudi. Lakse ce se disati!
Mjesanac

#118 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Mjesanac »

@ spokojan

Iz postova ti se da zakljucit ko si i sta si i koja su tvoja razmisljanja. Da ti iskreno kazem pricas gluposti sto se tice multietnicizma u Sarajevu. Da si provirio nosom u Sarajevo vidio bi da je broj nemuslimana u Sarajevu na jako dobrom nivou. Samo cu ti za primjer uzeti moje svakodnevno okruzenje u kojem u grupi u kojoj djelujem je 40 posto nemuslimana. Najlakse je se trovati nacionalizmom kojim vas truju vasi idoli. Morate shvatiti da Bosnjaci ne zele napraviti Bosnjacku drzavu, nego je opsta zelja da se napravi stabilna drzava u kojoj nece 50 posto stanovnistva pljuvati i izrazavati mrznju prema istoj. U moju domovinu su svi dobrodosli i Katolici i Pravoslavci i Muslimani, Jevreji, samo da ucine sve da nam svima bude bolje, da pomazemo jedni drugima, a ne da pljuju po mojoj domovini i prizivaju otcjepljenje od iste. Ne valja vam Zeljko Komsic zato sto ne prica jezikom mrznje. Zato sto ne spominje hrvatske vitalne nacionalne interese. A izvini koji su to interesi, zar se to nesto razlikuju od mojih interesa da se u ovoj zemlji dobro zivi, da se sto vise moze iskorjeni siromastvo, da se smanji nezaposlenost. Izvini ali ja smatram da ko god mrzi ovu zemlju i ne zeli joj dobro ne bi trebao da zivi ovdje. I jos nesto ljudi se ne djele po vjeri, naciji, obicaju, tradiciji nego po tome koliko vrijede, mozes jedino biti covjek ili necovjek.
BolanBolan
Location: "Get the fuck out of London, you dumb fucks. Get to Bruges."

#119 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by BolanBolan »

spokojan wrote: Lijepa nasa Hrvatska i obala Jadranska ...

Bez uvrede :D :
E, moj druže zagrebački
Propjevat ćes ti njemački
dudlov

#120 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by dudlov »

Ma nemaju veze dupla državljanstva sa onim što mi kao državljani BiH treba da osjećamo prema svojoj državi.Meni je BiH na prvom mjestu. :bih:
Sezam

#121 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Sezam »

spokojan wrote:
Protiv cega sam ja?

Evo ja se kao Bosnjak potpuno slazem s tobom, bez ikakve ironije.

Navijaj za koga hoces i kad hoces, u tome i jeste car demokratskih drustava. Nerviraju me ovi sto navale ko mazge pa samo pisu jedno te isto: kako mozes zivjeti ovdje a navijti za one tamo? Pa kako mogu Bosanci zivjeti u Svedskoj, Njemackoj, Austriji a uvijek navijati za Bosnu? naravno, sad ide ona spika - tamo smo rodjeni itd...ali to je sve suplja prica, jer sta je sa vasom djecom koja nisu rodjeni u Bosni, a navijaju uvijek i u svakoj utakmici za Bosnu?

Ja mislim da si ti vrlo realan momak/covjek i da se s tobom da ozbiljno razgovarati.

:bih:
1gorstak

#122 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by 1gorstak »

spokojan wrote:Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?
Sa jedne strane JNA i Tudjman, sa druge naivni Yutelovci kao ja. Pa je opet prezivjela. A danas, niti imamo JNA arsenal u rukama neprijatelja, ni Suska koji sapuce svasta nesto Tudjmanu na uho, niti sam ja naivcina koja vjeruje u medjunarodno pravo i slicne gluposti. Znaci stanje je puno bolje nego pocetkom devedesetih, eto razloga za nadu.
beerdrinker

#123 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by beerdrinker »

Nadu za opstanak daje ulaz BIH u EU. Na koji nacin ce uci BIH u EU je svejedno ( kao 3 federalne jedinice ili kao unitarna BIH ), jer ce po cijeloj BIH vaziti EU zakoni, kad postane clanica. Za pocetak bi se valjalo potruditi da postane BIH pridruzena clanica. EU je za BIH jedini spas u politickom i u ekonomskom smislu.
michio

#124 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by michio »

Nema BiH nikakve šanse. Ono biće BiH država ali to je sve. Evo ovakva kakva je biće i za 10,20,50 godina.
osa

#125 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by osa »

beerdrinker wrote:Nadu za opstanak daje ulaz BIH u EU. Na koji nacin ce uci BIH u EU je svejedno ( kao 3 federalne jedinice ili kao unitarna BIH ), jer ce po cijeloj BIH vaziti EU zakoni, kad postane clanica. Za pocetak bi se valjalo potruditi da postane BIH pridruzena clanica. EU je za BIH jedini spas u politickom i u ekonomskom smislu.
bez basr donekle sređene situacije u bih, neće biti ulaska u e.u.
Post Reply