Project management i ostale gluposti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

atko

#101 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

Hehehehe , pored ekonomije i "lopte" i istorija nam bas ne ide od ruke

mene zanima koju verziju ti preferiras

Historiju, istoriju ili pak povjest ? :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#102 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Pera Trta »

atko wrote:Hehehehe , pored ekonomije i "lopte" i istorija nam bas ne ide od ruke

mene zanima koju verziju ti preferiras

Historiju, istoriju ili pak povjest ? :D
Pogrešno si me shvatio, nisam istoričar. Bavim se nečim što je mnogo konkretnije, a u isto vrijeme ne može bez nauke. Može, al onda si dunđer... A istoriju čitam iz hobija (iako sve rjeđe, nema se vremena) i to je jedina oblast van moje struke o čijim pojedinim dijelovima znam više od profesionalaca. Odgovorno i neskromno tvrdim :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#103 Re: Project management i ostale gluposti

Post by KatarinaKosaca »

udwarach wrote:ti rece da se ti bavis ovime, kako se vec to zove. Mozes li nam otvoreno i iskreno reci o korisnosti tog posla, ja bih, vjeruj mi, zaista silno zelio da me neko demantuje i da na konkretnom primjeru pokaze kako mu je jedan od ovih workshopa pomogao.

Ali, ako dobro pratis ovu raspravu, ja nisam ja toliko protiv ove, hajde da prevalim preko usta - nauke (ovaj put bez navodnika), vec prije svega ukazujem na njenu pretjeranu, besmislenu i beskorisnu implementaciju.
I kad vec navodis primjere nogometnog selektora i ekonomiste u ovoj zemlji, pa zar ti bas to ne govori o cemu je ovdje rijec - kako nama moze pomoci i najbolji selektor na svijetu kraj onakvog nogometnog saveza?!
Zapravo, ovdje dolazi do jednog drugog apsurda - jedna dobra karika samo spasava los lanac. Dakle suucestvuje u opstem nekvalitetu.
I kao sto je izvrsni Ciro spasio kriminalce u NS, tako i ovi "PM, Capacity Building, Management..." workshopi implementirani u ovakvom haosu, samo doprinose produzetku opceg pichwajza.
Tvoj uvodni post je bio toliko kategoričan da je to glupost, da zaista dalje nisam ni imala želju da raspravljam, nego sam se smijala i rekla da mi je to profesija. Onda je netko mene napao, kao šta koga briga čime se bavim ili slično. Ja sam se samo smijala. Ti imaš apsolutno pravo da smatraš da je to glupost i da ne uzimaš konsultantske usluge. Nije obavezno, niti je po zakonu. Ipak, hajdemo poći od banalne stvari. Da ti banka da razvojni kredit, potreban ti je biznis plan , a ozbiljan biznis plan se sastoji i od marketing plana i financijske vijabiliti studije. Zna li to svatko? Da li je to tako lahko, pa je glupost konsalting? Dalje, na treninzima konsaltinga, uposlenici imaju praktične vježbice, baš swot analize koju si spomenuo i koja nije baš za smijeh. Ali, ponavljam, nemam namjeru rasčlanjivati i ubijeđivati. Ko neće, ne želi ili ne smatra da mu treba, ne uzima konsalting usluge, ne plaća konsultanta i ne prisustvuje toj vrsti seminara.
udwarach

#104 Re: Project management i ostale gluposti

Post by udwarach »

KatarinaKosaca wrote:
udwarach wrote:ti rece da se ti bavis ovime, kako se vec to zove. Mozes li nam otvoreno i iskreno reci o korisnosti tog posla, ja bih, vjeruj mi, zaista silno zelio da me neko demantuje i da na konkretnom primjeru pokaze kako mu je jedan od ovih workshopa pomogao.
Ali, ako dobro pratis ovu raspravu, ja nisam ja toliko protiv ove, hajde da prevalim preko usta - nauke (ovaj put bez navodnika), vec prije svega ukazujem na njenu pretjeranu, besmislenu i beskorisnu implementaciju.
I kad vec navodis primjere nogometnog selektora i ekonomiste u ovoj zemlji, pa zar ti bas to ne govori o cemu je ovdje rijec - kako nama moze pomoci i najbolji selektor na svijetu kraj onakvog nogometnog saveza?!
Zapravo, ovdje dolazi do jednog drugog apsurda - jedna dobra karika samo spasava los lanac. Dakle suucestvuje u opstem nekvalitetu.
I kao sto je izvrsni Ciro spasio kriminalce u NS, tako i ovi "PM, Capacity Building, Management..." workshopi implementirani u ovakvom haosu, samo doprinose produzetku opceg pichwajza.
Tvoj uvodni post je bio toliko kategoričan da je to glupost, da zaista dalje nisam ni imala želju da raspravljam, nego sam se smijala i rekla da mi je to profesija. Onda je netko mene napao, kao šta koga briga čime se bavim ili slično. Ja sam se samo smijala. Ti imaš apsolutno pravo da smatraš da je to glupost i da ne uzimaš konsultantske usluge. Nije obavezno, niti je po zakonu. Ipak, hajdemo poći od banalne stvari. Da ti banka da razvojni kredit, potreban ti je biznis plan , a ozbiljan biznis plan se sastoji i od marketing plana i financijske vijabiliti studije. Zna li to svatko? Da li je to tako lahko, pa je glupost konsalting? Dalje, na treninzima konsaltinga, uposlenici imaju praktične vježbice, baš swot analize koju si spomenuo i koja nije baš za smijeh. Ali, ponavljam, nemam namjeru rasčlanjivati i ubijeđivati. Ko neće, ne želi ili ne smatra da mu treba, ne uzima konsalting usluge, ne plaća konsultanta i ne prisustvuje toj vrsti seminara.
Haj' dobro - da se slozim s tobom kad je rijec o dobrovoljnosti konsultantskih usluga. Ja sam ovu pricu zapoceo frustriran zbog neceg drugoga a to je da su mi ove stvari PODMETANE i to podmetanje je, zapravo, sustina moje kritike.
A da se podmece, podmece! Neko je jednostavno skontao da sa ovim VEOMA GENERALNIM palamudjenjem mogu pokriti SVE MOGUCE OBLASTI i na tome dobro zaraditi.
I sto je sasvim logicno, glavni nosioci ove "nauke" (jednostavno se moram opet vratiti na navodnike) su razni NVO, nezavisni eksperti angazovani od starne raznih "supportera", birokratske instance kojima je bitna forma a ne sushtina i svi oni sto su dosli do nekakvih para pa su skontali da je ovo najbolji nacin da ih se opere, jer se radi o necemu za sto se ne moraju polagati racuni u smislu dokazivanja konkretnih efekata.
Ali evo kad si spomenula i primjer konkretne korisnosti ovakvih usluga - biznis planove, imam osjecaj da si nehotice potvrdila da se cak i tu radi o formalnosti ispunjenja nekakvih, manje-vise, birokratskih zahtjeva (za kredit).
I ako me se zeli demantovati u ovoj tvrdnji trebalo bi navesti makar jedan primjer da je, u slucaju neuspjeha nekog projekta, pokretana odgovornost kreatora biznis plana, koji je u tom slucaju ocito bio los?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#105 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Toto »

udwarach wrote:U zadnje vrijeme mi se nekako posrecilo da sam imao cak tri nekakva workshopa gdje se maltene radilo o istom prodavanju magle (citaj - sranju): naliza problema, SWOT, ankete...naki dijagrami,stickeri flomasteri, table...

I sve se svodilo na to da se nesto sto uopce nije komplikovano, zakomplicira a zahvaljujuci tim "vjestinama" se na kraju dodje do rjesenja.
Interesantno, iste ove "naucne metode" vaze za sve slucajeve!

Primjecujem da je ove struke i ovakvih "strucnjaka" sve vise i vise.
Ocito se radi o lakoj pari - prodavanje magle pod plastom visoke strucnosti, a malo ko se ustrucava to nazvati pravim imenom (kao sto ja ucinih) jer se ljudi valjda pribojavaju da ce ispasti da je do njih - da nisu skontali ovu nauku.

Imate li vi slicnih iskustava i sta mislite o ovoj "nauci".
Stice se osjecaj da ti imas nekih problema, pa bi valjalo da napravs analizu problema, jer stvarno izgleda da ti ne znas kuda gonis. Ti bi objednoc skulo (citaj: sasro) i sef i stanicu, kad bi imo damu za to.
Trebas svatiti da je svugdje zavladalo trziste pa i u obrazovanju.
Sustina tvog problema je u onome ko te poslao na seminar. Ako imas muda istresi se njemu i reci mu da je glupan i da te posalo na glup seminar, zalupi mu vrata i sam napravi firmu, pa pravi pitu od govana i ostala sranja. Pretpostavljasm da radis u birokratiji, jer da si u privredi drukcije bi se ponaso.
KatarinaKosaca

#106 Re: Project management i ostale gluposti

Post by KatarinaKosaca »

Swot analiza je sve sem sranje. Zaita veoma konkretna i korisna stvar. Ali mi nije jasno kako netko van profesije uopće sebe smatra kompetentnim za zaključke>
alijagic

#107 Re: Project management i ostale gluposti

Post by alijagic »

Project management je turbo folk.
Gost1515

#108 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

:)

veći dio moje profesionalne karijere sam proveo radeći na projektima (tehničke prirode, da tako kažem). I to na različitim pozicijama od korisnika tj. klijenta, preko inžinjera/konsultanta pa i do project menadžera. Mogao bi pokretaču teme pisati nadugo i naširoko na temu, ali biću vrlo kratak.

U toj vrsti projekata postoji jedna vrlo precizna metodologija implementacije (faze, milestoni, chartovi, ulazni/izlazni dokumenti, podaci, struktura tima, kick-offi, testiranja, ... stikeri, flomasteri, tabele ... sve ono što nervira pokretača teme). Nakon svih ovih godina iskustva i projekata mogu ti reći samo jednu stvar: Što se više odstupi od zadate metodologije - javlja se više problema oko projekta. I ovo je važilo ama baš UVIJEK. Znači 100% iz iskustva

E sad što tebe svašta frustrira (vidim nije samo PM) Toto je to čini mi se najbolje objasnio ...
donja_crtica

#109 Re: Project management i ostale gluposti

Post by donja_crtica »

Gost1515 wrote:...
:thumbup:
atko

#110 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

KatarinaKosaca wrote:Swot analiza je sve sem sranje. Zaita veoma konkretna i korisna stvar. Ali mi nije jasno kako netko van profesije uopće sebe smatra kompetentnim za zaključke>
Tipican stav "strucnjaka" o njihovoj "nauci" :-)

Zasto neko ko je u stanju da iznese na ledjima jedan projekat ne bi bio VRLO VRLO kompetentan da dadne i svoj sud o project managementu odnosno o 80% ublehe koja se utrpava u PM ... dobro je rekao @alijagic ... PM je turbofolk

Da to obrazlozim jednim prakticnim primjerom ... firma UNIS Pretis NIS (vojni pretis) je negdje 2004 dosla na ideju da obnovi salu u kojoj je bilo izlozeno nekoliko projektila koji su bili ponos fabrike i da je prosiri kompletnom paletom svih projektila koji su proizvedeni u nastojanj da povrati povjerenje kupaca i pridobije nove u vrlo teskim vremenim (koja i dan dansa traju) ... odnosno par "obicnih" tehnicara je dalo tu ideju, to jest onih ljudi koji su nacrtali sve te projektile i preturili ih preko svojih ruku.

top manager ... vise top a manje manager ... tipicno managerski uzme ideju i ne kaze ni hvala ljudima i prisvoji je kao svoju, imenuje managera tog projekta koji ce sve to rukovoditi, a ovaj angazuje dizajnera da mu to osmisli ...
... naravno traze od tih obicnih tehnicara i inzenjera da im pribave ili kazu kako da pribave sve projektile koji us prozivedeni, ljudi neke naprave ponovo, neke nadju, neke kupe ... naprave polupresjeke u bojama ... i onda dodje dizajner i kaze ofarbajte vi to sve u plavooo, ove sa presjecima to nam ne treba ... kao plava ce ici u bijeloj sobi dobro ... ali zna se koje boje su projektili ... nista ali farbaj sve u plavi ... ofarbaju sveu plavo ... onda slaganje projetila po policama ... ljudi pocnu slagati po nekoj logici ... topovski, haubicki, minobacacki ... od manjih ka vecim kalibrima ili od starijih ka unapredjenim modelima ... NEVALJAAA ... male vamo srednej tam ... velke dole...

i naravno na kraju imas CIRKUS koji je propo... potrosila se lova ... i sala nije opravdala ocekivanja ... jer svako normalan je izbjegavo da vodi kupce u taj cirkus ...

Al to je PM, to su strucnjaci svog zanata ... oni su za to zavrsili skolu ... sta imaju inzenjeri i tehnicari da se petljaju ... oni SAMO znaju da naprave projektil ... sve OSTALO je PM to treba ipak prepistiti """strucnjacima"""
Gost1515

#111 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

atko wrote:
KatarinaKosaca wrote:Swot analiza je sve sem sranje. Zaita veoma konkretna i korisna stvar. Ali mi nije jasno kako netko van profesije uopće sebe smatra kompetentnim za zaključke>
Tipican stav "strucnjaka" o njihovoj "nauci" :-)

Zasto neko ko je u stanju da iznese na ledjima jedan projekat ne bi bio VRLO VRLO kompetentan da dadne i svoj sud o project managementu odnosno o 80% ublehe koja se utrpava u PM ... dobro je rekao @alijagic ... PM je turbofolk

Da to obrazlozim jednim prakticnim primjerom ... firma UNIS Pretis NIS (vojni pretis) je negdje 2004 dosla na ideju da obnovi salu u kojoj je bilo izlozeno nekoliko projektila koji su bili ponos fabrike i da je prosiri kompletnom paletom svih projektila koji su proizvedeni u nastojanj da povrati povjerenje kupaca i pridobije nove u vrlo teskim vremenim (koja i dan dansa traju) ... odnosno par "obicnih" tehnicara je dalo tu ideju, to jest onih ljudi koji su nacrtali sve te projektile i preturili ih preko svojih ruku.

top manager ... vise top a manje manager ... tipicno managerski uzme ideju i ne kaze ni hvala ljudima i prisvoji je kao svoju, imenuje managera tog projekta koji ce sve to rukovoditi, a ovaj angazuje dizajnera da mu to osmisli ...
... naravno traze od tih obicnih tehnicara i inzenjera da im pribave ili kazu kako da pribave sve projektile koji us prozivedeni, ljudi neke naprave ponovo, neke nadju, neke kupe ... naprave polupresjeke u bojama ... i onda dodje dizajner i kaze ofarbajte vi to sve u plavooo, ove sa presjecima to nam ne treba ... kao plava ce ici u bijeloj sobi dobro ... ali zna se koje boje su projektili ... nista ali farbaj sve u plavi ... ofarbaju sveu plavo ... onda slaganje projetila po policama ... ljudi pocnu slagati po nekoj logici ... topovski, haubicki, minobacacki ... od manjih ka vecim kalibrima ili od starijih ka unapredjenim modelima ... NEVALJAAA ... male vamo srednej tam ... velke dole...

i naravno na kraju imas CIRKUS koji je propo... potrosila se lova ... i sala nije opravdala ocekivanja ... jer svako normalan je izbjegavo da vodi kupce u taj cirkus ...

Al to je PM, to su strucnjaci svog zanata ... oni su za to zavrsili skolu ... sta imaju inzenjeri i tehnicari da se petljaju ... oni SAMO znaju da naprave projektil ... sve OSTALO je PM to treba ipak prepistiti """strucnjacima"""
sorry atko, ali ja ovdje vidim baš argument za PM, jer koliko sam shvatio ovdje je upravo odsustvo jasno definisanog projekta + neadekvatni ljudi dovelo do cirkusa. I sam sam inžinjer i bavim se inžinjerskim projektima i opet kažem, svaka ad-hoc rješenja, odstpanja od metodologije i sl. su me vazda udarali po ušima, redovno.
Druga strana medalje je to što svako misli da je dobar project manager pa napravi cirkus, ali to je do ljudi ne do nauke.

Inače uglavnom sam imao iskustvo sa dvije vrste klijenata: firme domaćih gazdi i predstavništva međunarodnih firmi. Domaći lola uglavnom gura metodu "kako-ćemo-lako-ćemo" i ponaša se slično pokretaču teme. Kod ovih drugih, lokalni ljudi često imaju sličan stav, al ne smiju pisnuti nego je kako stranac kaže (a to je po pravilima "nauke" - kako volite istaći). Pogodi kod kojih projekti idu uspješnije?
atko

#112 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

Gost1515 wrote: sorry atko, ali ja ovdje vidim baš argument za PM, jer koliko sam shvatio ovdje je upravo odsustvo jasno definisanog projekta + neadekvatni ljudi dovelo do cirkusa. I sam sam inžinjer i bavim se inžinjerskim projektima i opet kažem, svaka ad-hoc rješenja, odstpanja od metodologije i sl. su me vazda udarali po ušima, redovno.
Druga strana medalje je to što svako misli da je dobar project manager pa napravi cirkus, ali to je do ljudi ne do nauke.

Inače uglavnom sam imao iskustvo sa dvije vrste klijenata: firme domaćih gazdi i predstavništva međunarodnih firmi. Domaći lola uglavnom gura metodu "kako-ćemo-lako-ćemo" i ponaša se slično pokretaču teme. Kod ovih drugih, lokalni ljudi često imaju sličan stav, al ne smiju pisnuti nego je kako stranac kaže (a to je po pravilima "nauke" - kako volite istaći). Pogodi kod kojih projekti idu uspješnije?
To nije odsustvo PM-a nego prekomjerno trpanje PM-a tamo gdje ne treba ... ja sam i ing i PM i vodim tim koji je dio projekta koji se realizuje na 3 kontinenta, 4-5 drzava i 6-7 gradova ... govorim iz iskustva ... i vrlo dobro razumijem sta zelis da kazes ;) ... al PM je takav da je danas vise kukolja nego zita nazalost ... i tacno se zna sta je PM sta je ubleha, gdje je opravdan ili kako ja kazem nuzan, a gdje se gura bez potrebe.

Al dodju tako profesionalni PM-ovi ... kojima je zanimanje biti PM, svejedno jel managria proizvodnju krompira ili chipova ... vazno je managirati ... dva seminara i eto te vrhunski manager za sve zivo :lol: ... i kazu ti ja sam zavrsio skole za to sta ti znas ... pa imamo ko onaj slucaj da mala iz detroita sa lakiranim nokticima dodje i definise gdje ce stajati cekic :-)
Gost1515

#113 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

atko wrote: To nije odsustvo PM-a nego prekomjerno trpanje PM-a tamo gdje ne treba ... ja sam i ing i PM i vodim tim koji je dio projekta koji se realizuje na 3 kontinenta, 4-5 drzava i 6-7 gradova ... govorim iz iskustva ... i vrlo dobro razumijem sta zelis da kazes ;) ... al PM je takav da je danas vise kukolja nego zita nazalost ... i tacno se zna sta je PM sta je ubleha, gdje je opravdan ili kako ja kazem nuzan, a gdje se gura bez potrebe.

Al dodju tako profesionalni PM-ovi ... kojima je zanimanje biti PM, svejedno jel managria proizvodnju krompira ili chipova ... vazno je managirati ... dva seminara i eto te vrhunski manager za sve zivo :lol: ... i kazu ti ja sam zavrsio skole za to sta ti znas ... pa imamo ko onaj slucaj da mala iz detroita sa lakiranim nokticima dodje i definise gdje ce stajati cekic :-)
Ma razumijemo se uglavnom. Ali nije to problem do PM-a ... nego do HR-a ;)

Nije problem u maloj iz Detroita, ona radi ono što zna i kako zna, problem je ko je postavi da to radi ...
atko

#114 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

Gost1515 wrote: Ma razumijemo se uglavnom. Ali nije to problem do PM-a ... nego do HR-a ;)

Bingooo .... osim sto PM misli da sve zna, i kad ubrlja stvar... onda NIJE ON KRIV NEGO NEKO DRUGI ... ne postoji odgovornost nego sistem prebacivanja iste ;)

I ako sad odemo do HR-a i pitamo HR managera ... on ce reci nije do mene nego do agnecije koja nam je radila istrazivanje i definisala projekat ... itd itd ...
KatarinaKosaca

#115 Re: Project management i ostale gluposti

Post by KatarinaKosaca »

atko wrote:Tipican stav "strucnjaka" o njihovoj "nauci" :-)
Nevjerovatno koja drskost je stavljati pod navodnike nešto što se zove ekonomija i što jeste nauka. U svojoj nekompetentnosti ste ovdje sve pobrkali. jer swot analiza je dio marketing plana, koji je najčešće dio biznis plana i nije nikako PM. PM je jako široka i općenita stvar. Ali, svatko je ekspert za ekonomiju , pa nam i ide kako nam ide. :mrgreen:
atko

#116 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

KatarinaKosaca wrote: Nevjerovatno koja drskost...
Jes' vid'la aa :D mogu j biti i drskiji i bezobrazniji ... nije to nista kakav prezir je ta ""nauka"" zasluzila :x
KatarinaKosaca wrote: Ali, svatko je ekspert za ekonomiju , pa nam i ide kako nam ide. :mrgreen:
Sto se mene tice ja sam ona strana sto pumpa lovu u ovu rupu bez dna ... al' nemozes ti napumpati koliko experti mogu izmanagirati :x
Gost1515

#117 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

atko wrote:
Gost1515 wrote: Ma razumijemo se uglavnom. Ali nije to problem do PM-a ... nego do HR-a ;)

Bingooo .... osim sto PM misli da sve zna, i kad ubrlja stvar... onda NIJE ON KRIV NEGO NEKO DRUGI ... ne postoji odgovornost nego sistem prebacivanja iste ;)

I ako sad odemo do HR-a i pitamo HR managera ... on ce reci nije do mene nego do agnecije koja nam je radila istrazivanje i definisala projekat ... itd itd ...
sad nismo baš razumjeli, mislim nije do project managementa ("nauke") no do ljudi. Ne branim ja ljude, kloceva je bilo i biće vazda, al nauka sama za sebe je beton.
atko

#118 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

Gost1515 wrote: sad nismo baš razumjeli, mislim nije do project managementa ("nauke") no do ljudi. Ne branim ja ljude, kloceva je bilo i biće vazda, al nauka sama za sebe je beton.
:thumbup: razumijemo se ... oko ljudotinja necemo vise habat tastaturu ;) :D
udwarach

#119 Re: Project management i ostale gluposti

Post by udwarach »

atko je moj bratko!

On bolje ovu moju tezu brani od mene.
Ali je malo pri kraju popustio
atko wrote:
Gost1515 wrote: sad nismo baš razumjeli, mislim nije do project managementa ("nauke") no do ljudi. Ne branim ja ljude, kloceva je bilo i biće vazda, al nauka sama za sebe je beton.
:thumbup: razumijemo se ... oko ljudotinja necemo vise habat tastaturu ;) :D
Kakva bolan nauka, kakav beton.
Project Management je, ako prihvatimo da jeste nesta korisno, samo jedna nova metodologija, nista vise.
Ali ni to nije malo.
Medjutim ono sto jeste problem sa tom METODOLOGIJOM jeste sto se ona pretvorila u jednu posast i primjenjuje se i gdje treba i gdje ne treba, jer se tih "eksperata" namnozilo pa moraju negdje prodavati tu svoju maglu.
Seljak u svojo glavi premece svu svoju, nimalo jednostavnu, situaciju (sta posijati, cijena otkupa - trendovi, cijena goriva, transport na trziste, konkurencija, odsustvo poticaja, porezi, odrzavanje masina...) bez SWOTA, PM i ostalog palamudjenja.
I hvala bogu sto je tako, jer da mu ovi strucnjaci ulete, mi ne bi imali sta jesti!

To je posao za razne proDZekt menaDZere koji nikad nista konkretno stvorili nisu niti su za to sposobni, oni bi samo da ovima sto stvaraju (i pri tome rizikuju) prodaju nesto sto nema uopste svoj robni karakter, jer tu nema nikakve obaveze i nikakva rizika. Zato sam i pitao - je li i jedan kreator Business plana odgovarao za njegovu neupotrebljivost ili cak stetnu strategiju.
"Jebiga stari - desile su se nepredvidjene okolnosti: svjetska kriza, nafta skocila, kriza na istoku, vulkanski pepeo..."
Gost1515

#120 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

udwarach wrote: Kakva bolan nauka, kakav beton.
Project Management je, ako prihvatimo da jeste nesta korisno, samo jedna nova metodologija, nista vise.
Ali ni to nije malo.
Medjutim ono sto jeste problem sa tom METODOLOGIJOM jeste sto se ona pretvorila u jednu posast i primjenjuje se i gdje treba i gdje ne treba, jer se tih "eksperata" namnozilo pa moraju negdje prodavati tu svoju maglu.
Seljak u svojo glavi premece svu svoju, nimalo jednostavnu, situaciju (sta posijati, cijena otkupa - trendovi, cijena goriva, transport na trziste, konkurencija, odsustvo poticaja, porezi, odrzavanje masina...) bez SWOTA, PM i ostalog palamudjenja.
I hvala bogu sto je tako, jer da mu ovi strucnjaci ulete, mi ne bi imali sta jesti!

To je posao za razne proDZekt menaDZere koji nikad nista konkretno stvorili nisu niti su za to sposobni, oni bi samo da ovima sto stvaraju (i pri tome rizikuju) prodaju nesto sto nema uopste svoj robni karakter, jer tu nema nikakve obaveze i nikakva rizika. Zato sam i pitao - je li i jedan kreator Business plana odgovarao za njegovu neupotrebljivost ili cak stetnu strategiju.
"Jebiga stari - desile su se nepredvidjene okolnosti: svjetska kriza, nafta skocila, kriza na istoku, vulkanski pepeo..."
Ja sam konkretno učestvovao na 10ak različitih projekata, koji su tekli teže ili lakše (zbog ljudskog faktora, ne zbog "nauke") ali su na kraju uspjeli i koliko znam još uvijek se ti sistemi uspješno koriste i to i u nekim većim kompanijama. Već sam ti opisao svoja iskustva.

Al eto ti sve bolje znaš :run:
atko

#121 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

udwarach wrote:atko je moj bratko!

On bolje ovu moju tezu brani od mene.
Ali je malo pri kraju popustio

Kakva bolan nauka, kakav beton.
Ali ni to nije malo.

nauka je beton kada se primjenjuje ono sto JESTE nauka i tamo gdje joj je mjesto ... razumijemo se mi vrlo dobro ;) ... ja tacno znam sta je tebe pogodilo :D a ko da je i mene vjeruj mi ... alergican sam na supljoglavce koji sebi izmisljaju i poslove i projekte i management na njima i nauku kojom ga vode ;)

A nisam popustio :D ... nego sam izrazio razumjevanje i slaganje jer se da naslutiti da je i @Gost1515 ing sa iskustvom i da se nagledo projekata na kojima je PM nuzan i neophodan za uspjeh projekta a i projekata gdje je PM ubleha ... ma da a ja sam se nagledo i projekata i kompanija koje su ubleha ;) :D ...

Dakle da zakljucak neki dadnemo na kraju

nije isto voditi projekat u kojem ucestvuju 2 covjeka i projekat u kojem ucestvuje 200 ljudi sirom planete
nije isto voditi projekat koji kosta 2000 KM i projekat koji kosta 2 000 000 KM
nije isto ako proizvodis krompir ili chipove ili software ili usluge ili ...
itd itd itd
Zbog svega toga nuzan ja PM tamo gdje treba i koliko treba

Ali PM ne moze biti neka univerzalna nauka, jer to nije nauka, to je jedan proces u kojem se koristi i nauka ako je moguce.
Ali sto vise ucinis PM univerzalnim to je supljak veci i to se lakse ugurava gdje bilo ... naravno, ako ides obrnuto sto se preciznije spustas na neku domenu to se sve vise zahtjeva domensko znanje i to je PM sve uspjesniji a ODGOVORNOST veca ... e takav manager ako je specijaliziran za kormpir nece menagirati software ;)

I tu lezi kljuc, sto manje odgovornosti, sto vise supljaka to vise uguravanja dje ne treba pa je profitabilnije i lakse biti PM

A priznajmo, bas je fino prodavati maglu i zgrtati lovu ... pa onda svako bi da bude PM jer svako zeli laHki para, sto odmah trziste prati pa imamo kojekakve visoke poslovne skole PM-a ... imamo PROFESIONALNE PM-ove ...

E onda se desi da jedan ing koji je i analist i arhitekt i realizator i PM i TM i TL iznese jedno dva stage-a projekta na svojim ledjima ... i kad se tu vidi da ima potencijala jer strnka hoce nastavak jer ima jos zelja, a na vidiku su i drugi kupci ... e onda se tu pocnu kotiti manageri ... pa tako covjek dobije vrlo skolovoang PM s neke poslovne skole ... i ode taj kod stranke i obeca da ce stranka dobiti ogromnu bazu, sa brzinom rada i pretrazivanja kakvi su matematicki nemoguci ... i pored svih poksaja da se istom objasni da je to NEMOGUCE ... njegov komntar je... sta vi znate, ja sam iso skolu za management, kupac je zadovoljan i bas me briga ima da dobije sta sam mu obeco :D
Gost1515

#122 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Gost1515 »

atko wrote: A nisam popustio :D ... nego sam izrazio razumjevanje i slaganje jer se da naslutiti da je i @Gost1515 ing sa iskustvom i da se nagledo projekata na kojima je PM nuzan i neophodan za uspjeh projekta a i projekata gdje je PM ubleha ... ma da a ja sam se nagledo i projekata i kompanija koje su ubleha ;) :D ...

Dakle da zakljucak neki dadnemo na kraju

nije isto voditi projekat u kojem ucestvuju 2 covjeka i projekat u kojem ucestvuje 200 ljudi sirom planete
nije isto voditi projekat koji kosta 2000 KM i projekat koji kosta 2 000 000 KM
nije isto ako proizvodis krompir ili chipove ili software ili usluge ili ...
itd itd itd
Zbog svega toga nuzan ja PM tamo gdje treba i koliko treba
Kao prvo dobro si naslutio ... a i ovo drugo dobro objasnio.

Evo mog primjera: velika međunarodna kompanija ide u projekat. Čak ako se gledaju kćerke firme pojedinačno sve su to povelike firme u svojim zemljama, sa složenom strukturom (sve od nabave, proizvodnje ... do marketinga i prodaje). I plus idu zajedno u projekt jer moraju biti povezane. I sad ja zamišljam udwaracha kako to planira i prati realizaciju "'nako od oka" :lol:

Primjer drugi: mala kompanija, jednostavnija po strukturi. Ali zato je i vrlo ograničen broj ljudi na raspolaganju, mora se raditi i svakodnevni posao, to ne smije stati, a opet mora se raditi i na projektu - dakle drugi izazov, kako optimalno iskoristiti mali broj resursa u zadatim rokovima... opet, ne ide odokativnom metodom ...

Možda je udwarach doživio jednu situaciju u kojoj je u pravu, ne znamo, ali samo na osnovu toga izvesti ovakve generalizacije ... :-)
atko

#123 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

Gost1515 wrote: Možda je udwarach doživio jednu situaciju u kojoj je u pravu, ne znamo, ali samo na osnovu toga izvesti ovakve generalizacije ... :-)
Ali treba razumiti covjeka ... te ublehe na medjunarodnom nivou ... e sto to moze is*izditi covjeka :x
mahalas505

#124 Re: Project management i ostale gluposti

Post by mahalas505 »

atko wrote:E onda se desi da jedan ing koji je i analist i arhitekt i realizator i PM i TM i TL iznese jedno dva stage-a projekta na svojim ledjima ... i kad se tu vidi da ima potencijala jer strnka hoce nastavak jer ima jos zelja, a na vidiku su i drugi kupci ... e onda se tu pocnu kotiti manageri ... pa tako covjek dobije vrlo skolovoang PM s neke poslovne skole ... i ode taj kod stranke i obeca da ce stranka dobiti ogromnu bazu, sa brzinom rada i pretrazivanja kakvi su matematicki nemoguci ... i pored svih poksaja da se istom objasni da je to NEMOGUCE ... njegov komntar je... sta vi znate, ja sam iso skolu za management, kupac je zadovoljan i bas me briga ima da dobije sta sam mu obeco :D
Haj priznaj da niste mogli napraviti dovoljno skalabilnu bazu :D. Nije sramota reci da se ne zna :-D .
Salu na stranu, samo ste mu trebali reci da je sam napravi kad covjek ima kompentecije u mnogim oblastima :dance: .
atko

#125 Re: Project management i ostale gluposti

Post by atko »

mahalas505 wrote: Haj priznaj da niste mogli napraviti dovoljno skalabilnu bazu :D. Nije sramota reci da se ne zna :-D .
Salu na stranu, samo ste mu trebali reci da je sam napravi kad covjek ima kompentecije u mnogim oblastima :dance: .
Nije sramota ne znati sramota je ne nauciti :D

To se rjesi mailom koji vristi od tehnikalija i upitnika :D ... dadne se par argumenata uz preporuku da se provjeri dokumentacija ta i ta :D ... sto hitnije ... moze mail biti i malo onako pikantan ... na CC stavis par osoba :D ... pa da vidis kako se sve zrtvuje da se sacuva vlastiti ego od prosipanja ... odmah se svi pretvaraju da sve razumiju i shvataju i sve se slazu i nema potrebe da se to pitanje vise eskalira .... sve je jasno ... sve se uvazava i prihvata :D :wink:
Post Reply