Dacia Duster

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mayab

#101 Re: Dacia Duster

Post by mayab »

Ima li svježijih iskustava!
Bakir1

#102 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

mayab wrote:Ima li svježijih iskustava!
isto me zanima, planiramo kupovinu jedne sa dci motorom lauerate opremom i nekim pack paketom.
sad su na snizenju fin popust se moze dobiti
citroen xm

#103 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Ono što se nalazi po interenetu su sve same pohvale. Meni je izgled fenomenalan, a vjerujem da je i auto adlično. Mislim šta tu ima pogriješiti pogotovo za taj novac? Motor i mjenjač Renoov, pogon Nisanov, od opreme sve što je i potrebno....
frngla

#104 Re: Dacia Duster

Post by frngla »

citroen xm wrote:Ono što se nalazi po interenetu su sve same pohvale. Meni je izgled fenomenalan, a vjerujem da je i auto adlično. Mislim šta tu ima pogriješiti pogotovo za taj novac? Motor i mjenjač Renoov, pogon Nisanov, od opreme sve što je i potrebno....
I sjekira dizajn što unutra, što vani... Nema greške...
citroen xm

#105 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

A vidi, šta očekuješ od lakog terenca za taj novac? Ok dizajn unutrašnjosti jeste iz 80-ih i 90-ih, dakle za današnje standarde malo zastario. Meni to realno ne smeta. A što se tiče vanjskog dizajna bolji je od polovine razvikane konkurencije u koju spada i Yeti. Duster spolja izgleda odlično.
juzna_strana

#106 Re: Dacia Duster

Post by juzna_strana »

Prijatelj kupio dci sa haman ful opremom (nema alu felge) i pravo je zadovoljan.
Platio ga je cca 30 milja,a prije njega je vozio A6 iz 97-e.
Meni licno jedino ne lezi grublja izrada unutrasnjosti,ostalo sasvim ok.
U ovoj klasi sumnjam da postoji priblizan omjer cijena-kvalitet. 17.255 km je bazni model.
Maystor

#107 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

Ja sam namjeravao kupiti dustera i nakon probne vožnje - odustao. Prvo ću navesti pozitivne stvari. Motor 1.5 dCi 110 je super. Najnoviju generaciju tog motora (110 KS, 260 Nm, start-stop) je mercedes posudio od renaulta za novu A klasu (zove se A180 CDI); to dovoljno govori. Dalje, pogon 4x4 by nissan je super. Višelamelno kvačilo je danas standard, ali kontrola na dugme iz kabine je super (i Tiguan bi mu pozavidio na tome). Ovjes je dobar, duster udobno upija lošu cestu. Veoma je stabilan čak i bez ESP-a u slalom testu (to nisam isprobavao ja već autobild :)
Najviše od svega: terenske sposobnosti. Imam osjećaj da duster može proći kuda i land cruiser. Veliki klirens, ogromni napadni uglovi, blokada srednjeg diferencijala, ako još ima ESP i traction control, ne znam šta više očekivati od ovakvog auta.
Potrošnja goriva je niska, kao i cijena. Garancija i servisna mreža OK.

A sada loše strane dustera ...
Maystor

#108 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

... odustao sam od dustera iz tri razloga: 1. sigurnost, 2. kvaliteta izrade 3. svašta pomalo: mjenjač, buka, oprema.
1. Duster ima loše kočnice (bubnjevi straga), a zaustavni put mu je oko 44 metra (izmjereno u autobildu) što je katastrofa. Na crash testu duster ima samo 3 zvjezdice, a pogotovo je ranjiv prilikom udara u bok.
2. S obzirom na tip vozila i cijenu ne može se puno ni očekivati, ali kvaliteta izrade i ergonomija u dusteru su ravni nuli (čini mi se da golf dvojka izgleda luksuznije iznutra). Štedjelo se na svemu (tako npr. dizel i benzinac imaju isti obrtomjer). Prekidači prozora nisu na vratima nego na centralnoj konzoli, užasno rješenje. A tek stražnji - negdje oko ručne kočnice, da ih mogu dohvatiti i putnici straga. Volan ni u najskupljoj verziji nije podesiv po dubini. Ručke, baglame, poklopac prtljažnika su mizernog kvaliteta. Ima još toga, ali ovdje ću stati.
3. Mjenjač za 4x4 je pravo čudan. Brzine su glupo proračunate, pa čovjek ne zna da li bi sa dusterom krenuo iz prve ili druge. Kratka prva glumi polu-reduktor, ali nije mi jasno zašto su raštimali čitav mjenjač; mogli su prvu još više skratiti, pa da bude pravi mali reduktor, a ostale brzine ostaviti kao kod “normalnih auta”. Aerodinamika dustera je na nivou traktora (koeficijent 0,42) što proizvodi strašnu buku u kabini pri vožnji autocestom. U dusteru se ni za sva blaga ovog svijeta ne može naručiti tempomat ili automatska klima. S obzirom da je clio prethodne generacije to imao, zašto nisu ponudili te opcije bar kao dodatnu opremu?
--------------------------------------------
I pored svih ovih nedostataka duster ima svoje adute. Ja još uvijek pomalo razmišljam o njemu. Uskoro se očekuje facelift, pa ako preuzme detalje unutrašnjosti novog lodgy-ja, biće to veliki korak naprijed. Vidjećemo ...
frngla

#109 Re: Dacia Duster

Post by frngla »

e sad si nayebo i to opasno, kad pocnu pucati po tebi stovatelji renault/nissan/dacia grupe :lol:
Maystor

#110 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

frngla wrote:e sad si nayebo i to opasno, kad pocnu pucati po tebi stovatelji renault/nissan/dacia grupe :lol:
pa i ja sam pomalo štovatelj renault/nissan/dacia grupe, ali ovo što sam napisao o dusteru je objektivno i istinito.
Bakir1

#111 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

za te pare, takvog auta nema, ima sx4 ali nije dizel i niva koja nije u istoj recenici.
helem za 29 HKM ili TKM dobije se dizel 110 KS sa haman dosta opreme koja je puna saka brade.
mozemo mi pljuvati daciu ali taj ekvivalent novca u novom vozilu slicnih znacajki nema.
citroen xm

#112 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Naravno da ima mana. Čovjek je iznio svoja zapažanja bez nekog bezveznog pljuvanja marke i to svakako treba poštovati. Niko ovde ne kaže da je Dačija(bilo koji model) svaršena. Čak je i daleko od savršenstva. Ali budimo realni i na autu od 100000 može se naći po koja mana. Za taj novac, za prostor BiH koji obiluje lošim putevima, zbog svih svojih aduta kojih ima po meni više nego mana, ja mislim da je Duster odličan izbor kome treba takav automobil. Nije za foliranje svakako, ko hoće da se folira neka uzme polovan X5 ili ML za iste pare. Ali taj mora računati na ogromne troškove samog održavanja, a za kvar da i ne pričamo. :-) Dačija daje 5 godina i 150000 km garancije. Mislim da je zbog toga i oko 30000 KM koliko košta 1.5 DCI 110 4X4 sa ful opremom i u nekoj specijalnoj ediciji Duster odličan izbor.
Bakir1

#113 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

otpor zraka kabine i kratka prva brzina nisu objektivne stvari i apsolutno nesto sto je samo na daciji problem i ne ide u njenu korist.
mome kolegi se svidjela i auto je kupljen.
opet kazem bolje dacija iz 2012 nego touareg iz 2003
Maystor

#114 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

Bakir1 wrote:otpor zraka kabine i kratka prva brzina nisu objektivne stvari i apsolutno nesto sto je samo na daciji problem i ne ide u njenu korist.
mome kolegi se svidjela i auto je kupljen.
opet kazem bolje dacija iz 2012 nego touareg iz 2003
Šta si mislio reći u svojoj prvoj rečenici? Ono što sam ja naveo su činjenice: koeficijent otpora zraka od 0,42 (ako se imalo razumiješ u aerodinamiku znaćeš da je to loša vrijednost, čak i za ovaj tip auta). Kratka prva brzina kod dustera i to na pola puta između normalne prve i pravog reduktora je takođe činjenica. Nekome možda ovo ne smeta, i to je ok, ali podaci su objektivni.
Bakir1

#115 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

nisi vozio takav auto kod njih je veliki otpor zraka kao i kratka prva brzina uobicajena pojava, dacia je na pola puta izmedju suv vozila i pravog terenca.
i sa reduktorom i bez njega imala bi kratku prvu brzinu i veliki otpor zraka, i opet ti kazem za klasu vozila u koju hoce da se ugura sa iskljucivim pogonom to je normalna stvar
530i

#116 Re: Dacia Duster

Post by 530i »

Ko kupuje takav auto da obara rekorde po autoputu - u gadnoj je zabludi, za to postoje druga auta, a Duster se normlano može voziti 120 na sat. Unutrašnjost je otprilike miks klija dvojke i srodnih automobila, dakle prije nekih cca. 15-tak godina, tako da je poređenje sa nekakvim dvojkom neumjesno i zlonamjerno. Na prekidače prednjih prozora se čovjek lako privikne. Dalje, šta je autobild napisao to ne bih komentarisao, ali općepoznato je da velika i teška vozila, u šta se ubrajaju i terenci nemaju baš kočione karakteristike jednog porschea... U odnosu na svoju cijenu, a ko traži pismen i solidan auto, nema mnogo razmišljanja...ko traži parkiranje ispred kafića da bi impresionirao nepismene seljančice - nek se hvata polovnjaka starih desetak godina za te pare...
bakir 1803

#117 Re: Dacia Duster

Post by bakir 1803 »

citam i moram dati i svoj komentar,
imao sam priliku Dastra voziti jedan cio vikend,1.5 dCi 4WD Laureate
ovaj je imao svu mogucu opremu i kostao je skoro 30 000KM sa dodatnim bocnim te prednjim i zadnjim barovima

za tu lovu je auto +5

istina da mu mozda nedostaje malo snage,

ipak sam se odlucio za polovnog X TRAILA i pogresio
dustaban

#118 Re: Dacia Duster

Post by dustaban »

Interesantan je ovaj Duster.

E sad, molio bih strucnjake da mi kazu je li bas velika razlika izmedju 4x2 i 4x4. Da li bolje uzeti 4x2 sa full opremom ili 4x4 sa manje opreme.
drndalo

#119 Re: Dacia Duster

Post by drndalo »

Koliko ti realno treba 4x4 ? Ako ti prilicno treba, onda znas odgovor... Oprema je fina stvar, ali primarna zadaca vozila je prevoz, pa ako te ne moze prevesti tamo za gdje si ga planirao, onda ga mozes *ebat, ne obavlja osnovnu funkciju...
Bakir1

#120 Re: Dacia Duster

Post by Bakir1 »

ako vec kupujes takav auto, mislim na dastera kupi sa 4x4.
ako ti nije bitno kakav pogon ima, sandero majka.
ono novije o dasteru sto ja znam o jednom kojeg imamo u firmi, sve je odlicno samo je dci anemican za taj auto
dustaban

#121 Re: Dacia Duster

Post by dustaban »

OK, hvala na (ocekivanim :mrgreen: ) odgovorima.

Ma, zapravo, fakat je pitanje koliko nam 4x4 treba, ali opet razmisljam, u ovakoj ljepoti grehota je ne prohodati ovim nasim planinskim stazama, naravno u autu ;-)

Osim toga, gledam neki dan sandero stoji do rava4... i jedno deset puta je ljepsi od njega da ne kazem koliko je ljepsi od ovih ostalih terenskih grdoba zvucnog imena.
(BTW - jeste li kad zagledali onu strahu - Sang Yongove! Majko moja ko je ono dizajnirao!?)

Na dizajnu im svaka cast i to mu je jedan od najjacih aduta, ne obaziruci se na nedostizan odnos cijena/kvalitet.

DUSTER :thumbup: :thumbup: :thumbup:
citroen xm

#122 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Duster 4X4 iz više razloga. Jedan je što ako ti ne treba 4X4 isti posao obavlje Stepway pa nema potrebe da daješ velike pare puno više za Dustera. Recimo ful opremljen Stepway dizelaš košta kao osnovni 4X2 benzinski Duster. Drugi razlog je što Duster 4X4 i 4X2 nisu na istoj platformi. Bar tako tvrde neki izvori. Kod ovoga 4X4 je pored pogona i platforma od Nisan modela.
goran16v

#123 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Nedavno ulazim u Italiju autom magistralom prema Trstu i prvi auto koji vidim je patrola talijanske policije u Daciji Duster.
Vjerovatno primjedbe koje je maystor naveo imaju mjesta i stoje i da su njemu botne pa su prevagnule da ne kupi taj auto, ali sve to ne znaci da taj auto niej odlicna kupovina sozbirom na cijenu i da je generalno los auto.
Doduse izbor sluzb. auta ne mora uvijek znaciti da je kvalitetan, po Bgd ordinira neka ispekcija. sta li, u Geelyjima.
goran16v

#124 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Duster 4X4 iz više razloga. Jedan je što ako ti ne treba 4X4 isti posao obavlje Stepway pa nema potrebe da daješ velike pare puno više za Dustera. Recimo ful opremljen Stepway dizelaš košta kao osnovni 4X2 benzinski Duster. Drugi razlog je što Duster 4X4 i 4X2 nisu na istoj platformi. Bar tako tvrde neki izvori. Kod ovoga 4X4 je pored pogona i platforma od Nisan modela.
Koliko ja znam sve je Nissan Renault B0 platforma jedino sto je u slucaju 4x4 na istu platformu okacen 4x4 pogon preuzet od Nissana (kao i kod svakog 4x4 Renaulta)
citroen xm

#125 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Moguće, mada čini mi se da sam negdje pročitao da su i platforme različite. Ali neću da tvrdim. Nego pored Stepveja ja stvarno ne vidim razlog kupovine Dastera 4X2. Jedino, ako nekome treba veći gepek.
Post Reply