Znaju sta je prestizcorolla02 wrote:Qler wrote:Ma dovoljno je da pogledas ono najbanalnije, hollywoodske filmove, spotove, niko ne fura japance i amere, uvijek je glavna faca u mecki, bmw-u ili audi, jos nisam vidio facu u mazdieto Angeline Jolly ili Bradina Pitt ili pak Brittny Spears sigurno znaju sta su auta, po tebi
Skoda Octavia vs Renault Fluence
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#101 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
-
maxell_sarajevo
#102 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
mišmaš wrote:joj šefe nije nam dobro ispo ovaj zglob - aj nije belaj dat ćemo ga škodi
joj šefe ovi amortizeri nam loše izašli - ma nemoj brat brigu može to u škodu
joj šefe mjenjač nas jebe ovaj - stavi ga u škodu
šefe šta ćemo sa ovom škodom, sve škart u njoj - ma ne brini stavit ćemo joj nove farove
I opet takva Škoda je bolja od Renaulta
-
abdulazizsarajevo
-
strojki
#104 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Nisam bio poseban clan ovog foruma, sta vise, ovo mi je jedan od prvih postova ovdje. Kao i na svakom drugom forumu, postu se brzo izgubi smisao ako dodje do prepucavanja. No svakako, moram naglasiti nekoliko stvari:
- zelim novo auto - imam licne razloge zasto;
- zelim sedan, i bas sedan, terence, hatchbackove i sportska vozila nisam razmatrao i ne trebaju mi;
- ne zelim i ne mogu da dam vise od 35 000 za auto, ukljucujuci registraciju, nove dobre zimske gume, casco (svakako namjeravam uzeti prvih par godina, zbog eventualnih steta), eventualno zastitu... I ovo cu uzeti na kredit, tako da mi je super gornji limit 35 000 ukljucujuci sve popratne troskove. Lako je savjetovati za neki veci budzet, ali vjerujte, da kojim slucajem imam taj novac, nadosao bih na to sam... Trenutno, Octavia VS Fluence mi jedino dilema.
- Skodu u pomenutoj opremi vozim vec skoro godinu dana i presao sam 25 000 njom. Prezadovoljan sam performansama (o multilinku nisam znao nista do ovog posta, ali recimo da sam bio impresioniran stabilnoscu u velikim brzinama, tako da to dosta objasnjava stvar). Testna voznja vozila daje samo osnovne informacije, ali kada dobijete vozilo na test, dobijete ga na 20 minuta, i to uopste nije dovoljno da se upoznate s njim. Skodu sam upoznao tek nakon 10 000km nakon sto se motor razradio, totalno drugo auto. Na testovima, po pravilu dobijate nerazradjene aute, tako da vise cijenim misljenje nekoga ko je to vec dobro ispitao spram testa koji cu ja napraviti u 20 minuta, jos manje od ljudi koji su o tim vozilima citali samo iz automagazina i na osnovu toga formiraju misljenje i daju savjete.
Trudio sam se da odvojim mjeriljivo meni bitne stvari:
Pro Octavia:
- VW, brate, lako se prodaje, imam pokretni novac kad god mi zatreba, motor provjeren i svaki ga seljak zna servisirati (posebno interesantno kad vozilo izadje iz garantnog roka);
- peta vrata i ipak nesto komotniji prtljaznik, zaista, ne volim da se patim kada moram ubaciti iole vecu stvar u vozilo, meni je to ipak bitan faktor;
- motor je kod nijemaca tradicionalno jaci od deklarisane snage, a kod francuza i japanaca/koreanaca slabiji. Dakle, govorimo o razlici cca 7-8kW (ne bih volio da ova izjava izazove polemike, ovo je zaista pouzdan podatak, direktno od ljudi koji su to mjerili, cak mi i pokazivali rezultate);
- Garancija je izvrsna, servis u garantnom roku isto tako;
Contra Octavia:
- krade se brate, + 550KM na Cobru...
- Generacijski je staro vozilo, vec za godinu dana cu imati "staro" auto;
- 5 brzina i tempomat... vala su to mogli ugraditi... auto zaista trazi 6. brzinu na autoputu... svakako malo vise opreme bi bio plus;
Pro Fluence:
- Generacijski novo vozilo - dugo ce jos biti "nov";
- Ima opreme, vala, stvarno, ne mogu mu naci plaho mahana kada je u pitanju udobnost i darezljivost na gagetima;
- Ipak ekonomicniji i tisi motor, nesto novije generacije i siguran sam da ce jos dugo biti prisutan na trzistu vs ovog TDI, pa bi podrska trebala biti zagarantovana, ali u servisu, koji je zara svakako...
Contra:
- 4 vrata i nakaradno izveden prtljaznik, kao i previse (za moj ukus) neskladan interijer, posebno kontrolna tabla;
- Prodavanje takvog automobila je lutrija, nikad necu biti siguran mogu li ga i za koliko novca prodati - prakticno se vjencavam s njim dok ne odlucim da uzmeme nesto novo...
Kazu, ako ti komsija prodaje burek i dobro mu ide, ne pravi se pametan, prodaji i ti... Ipak sam ja bosanski seljak... Najvjerovatnije ce to biti Octavia, osim ako me u Renaultu dobroooooooooo ne iznenade nekim specijalnim popustom...
Jos jednom, hvala svima, pomoglo mi je da obratim paznju na neke bitne stvari....
- zelim sedan, i bas sedan, terence, hatchbackove i sportska vozila nisam razmatrao i ne trebaju mi;
- ne zelim i ne mogu da dam vise od 35 000 za auto, ukljucujuci registraciju, nove dobre zimske gume, casco (svakako namjeravam uzeti prvih par godina, zbog eventualnih steta), eventualno zastitu... I ovo cu uzeti na kredit, tako da mi je super gornji limit 35 000 ukljucujuci sve popratne troskove. Lako je savjetovati za neki veci budzet, ali vjerujte, da kojim slucajem imam taj novac, nadosao bih na to sam... Trenutno, Octavia VS Fluence mi jedino dilema.
- Skodu u pomenutoj opremi vozim vec skoro godinu dana i presao sam 25 000 njom. Prezadovoljan sam performansama (o multilinku nisam znao nista do ovog posta, ali recimo da sam bio impresioniran stabilnoscu u velikim brzinama, tako da to dosta objasnjava stvar). Testna voznja vozila daje samo osnovne informacije, ali kada dobijete vozilo na test, dobijete ga na 20 minuta, i to uopste nije dovoljno da se upoznate s njim. Skodu sam upoznao tek nakon 10 000km nakon sto se motor razradio, totalno drugo auto. Na testovima, po pravilu dobijate nerazradjene aute, tako da vise cijenim misljenje nekoga ko je to vec dobro ispitao spram testa koji cu ja napraviti u 20 minuta, jos manje od ljudi koji su o tim vozilima citali samo iz automagazina i na osnovu toga formiraju misljenje i daju savjete.
Pro Octavia:
- VW, brate, lako se prodaje, imam pokretni novac kad god mi zatreba, motor provjeren i svaki ga seljak zna servisirati (posebno interesantno kad vozilo izadje iz garantnog roka);
- peta vrata i ipak nesto komotniji prtljaznik, zaista, ne volim da se patim kada moram ubaciti iole vecu stvar u vozilo, meni je to ipak bitan faktor;
- motor je kod nijemaca tradicionalno jaci od deklarisane snage, a kod francuza i japanaca/koreanaca slabiji. Dakle, govorimo o razlici cca 7-8kW (ne bih volio da ova izjava izazove polemike, ovo je zaista pouzdan podatak, direktno od ljudi koji su to mjerili, cak mi i pokazivali rezultate);
Contra Octavia:
- 5 brzina i tempomat... vala su to mogli ugraditi... auto zaista trazi 6. brzinu na autoputu... svakako malo vise opreme bi bio plus;
Pro Fluence:
- Ima opreme, vala, stvarno, ne mogu mu naci plaho mahana kada je u pitanju udobnost i darezljivost na gagetima;
- Ipak ekonomicniji i tisi motor, nesto novije generacije i siguran sam da ce jos dugo biti prisutan na trzistu vs ovog TDI, pa bi podrska trebala biti zagarantovana, ali u servisu, koji je zara svakako...
Contra:
- 4 vrata i nakaradno izveden prtljaznik, kao i previse (za moj ukus) neskladan interijer, posebno kontrolna tabla;
- Prodavanje takvog automobila je lutrija, nikad necu biti siguran mogu li ga i za koliko novca prodati - prakticno se vjencavam s njim dok ne odlucim da uzmeme nesto novo...
Kazu, ako ti komsija prodaje burek i dobro mu ide, ne pravi se pametan, prodaji i ti... Ipak sam ja bosanski seljak... Najvjerovatnije ce to biti Octavia, osim ako me u Renaultu dobroooooooooo ne iznenade nekim specijalnim popustom...
Jos jednom, hvala svima, pomoglo mi je da obratim paznju na neke bitne stvari....
- shlauf
#105 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Neka je sa srećom pa šta god da kupiš od te dvije marke vozila. Ipak si ti taj što daješ lovu a mi samo učestvujemo da napišemo prednosti i mane pomenutih vozila (a i ne pomenutih). Ja imam Lagunu 2004. 1,9 dCi 88 KW i prezadovoljan sam sa autom i održavanjem u servisu kod Bunje. To održavanje je simbolični i vezano je za sitnice. Uglavnom imam pozitivno mišljenje o Renaultu. Doduše imam i 5-a vrata
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#106 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
@shlauf,
koje ti ono auto imas?
koje ti ono auto imas?
- shlauf
#107 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Piše post iznad
a imate ove motore od 74 KW, 79 KW, 81 KW i 88 KW za 1,9 dCi, a od 2,2 dCi je 100 KW motor.
Aleeee aleeeeeeeeee
Aleeee aleeeeeeeeee
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#108 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
...and losing touch with all realityy..Qler wrote:Znaju sta je prestizcorolla02 wrote:Qler wrote:Ma dovoljno je da pogledas ono najbanalnije, hollywoodske filmove, spotove, niko ne fura japance i amere, uvijek je glavna faca u mecki, bmw-u ili audi, jos nisam vidio facu u mazdieto Angeline Jolly ili Bradina Pitt ili pak Brittny Spears sigurno znaju sta su auta, po tebi
-
kone
#109 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Kupi sebi Opel Insigniu i boli te briga...Taj Opel u osnovnoj izvedbi ima vise opreme nego i Fluence i Oktavia za te pare..A za 44 klase bolji i ljepsi od oba navedenastrojki wrote:Nisam bio poseban clan ovog foruma, sta vise, ovo mi je jedan od prvih postova ovdje. Kao i na svakom drugom forumu, postu se brzo izgubi smisao ako dodje do prepucavanja. No svakako, moram naglasiti nekoliko stvari:
Pro Octavia:
Contra Octavia:
Pro Fluence:
Contra:
Last edited by kone on 15/10/2010 15:00, edited 1 time in total.
-
kone
#110 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Evo malo sam prepravio post.Mislim izmedju ona dva prije bih uzeo Oktaviju,mada lagunu vozim i ne bih je dao nizasto na svijetu(hm bih jedino za insigniu
,pa eto ako ko zeli da se mijenja,neka se javi i ne treba se stidjeti
).Aki ako ima ovoliko novca za kupovinu automobila,pa cemu onda oktavija ili fluence,kad se moze insignia uzeti bez problema 
-
strojki
#111 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Ma ne moze se uzeti za te pare, gledao sam... Gdje je tu Casco, gdje su nove gume, registracija? Ne moze, pa ne moze... Hocu da ga vozim i opremim za zimu do tih para... posebice s diesel agregatom i pismenom opremom... Prosto, ne treba jesti zalogaj koji ne mozes sazvakati... i ovako uzimam kredit, pa necu da ze zakopam za auto do kraja zivota...kone wrote:Evo malo sam prepravio post.Mislim izmedju ona dva prije bih uzeo Oktaviju,mada lagunu vozim i ne bih je dao nizasto na svijetu(hm bih jedino za insigniu,pa eto ako ko zeli da se mijenja,neka se javi i ne treba se stidjeti
).Aki ako ima ovoliko novca za kupovinu automobila,pa cemu onda oktavija ili fluence,kad se moze insignia uzeti bez problema
- Ridjobrki
#112 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Ja ovdje ne vidim nikakvu dilemu, svi su argumenti na Octavijinoj strani. I ja sam anti-VW totalno i nikad u životu ne bih kupio nista iz tog koncerna ali u ovoj dilemi ovog čovjeka izbor je jasan.
Fluence je dobra kupnja ko kupuje benzinca na ovim akcijama za 23k. 1.5 litreni dizelaš u limuzini za 30+k u Bosni? Da mu je obrtni moment ne znam kakav fali tu zapremine, džaba sve. Džaba i priča o gradskoj vožnji kad živiš u zabiti iz koje gdje god da pođeš valja ti preko prevoja: Komar, lvan, Karaula - svejedno.
Dizajn Fluencea ne može biti presudan nikako jer je dobar jedino iz profila. Pogledaj mu prednji dio sa 15 m distance i sve će ti biti jasno, zadnji da ne spominjem... Octavia ima klasične crte koje će uvijek biti aktuelne a ne kontam što se bojiš novog modela? Prvo, Škoda ovo smatra novom Octavijom a drugo sve da sutra izbace novi model pitanje je koliko če se razlikovati od ovoga poznavajući politiku koncerna (vw-ov novi model nekad je sramota nazvati čestitim faceliftom a kamoli novim modelom, vidjeti pod Golf 6...)
lako nikad, nikad u životu neću kupiti nešto od Golfa i njegove braće u ovom slučaju nema dileme, po meni. Omjer uloženo/dobijeno, držanje cijene, motor, dizajn, servis, prostor, praktičnost... Sve je ovo na strani Čehinje, a nek neko navede ijednu ključnu prednost Renaulta a da je bazirana na objektivnim parametrima a ne subjektivnom doživljaju.
P.S. Bez primjedbi na zastarjelost motora pls! VW-ov 1.9-litreni dizelaš je provjerena i pouzdana roba i jedan od najboljih proizvoda svjetske autoindustrije u zadnjih 20 godina.
Fluence je dobra kupnja ko kupuje benzinca na ovim akcijama za 23k. 1.5 litreni dizelaš u limuzini za 30+k u Bosni? Da mu je obrtni moment ne znam kakav fali tu zapremine, džaba sve. Džaba i priča o gradskoj vožnji kad živiš u zabiti iz koje gdje god da pođeš valja ti preko prevoja: Komar, lvan, Karaula - svejedno.
Dizajn Fluencea ne može biti presudan nikako jer je dobar jedino iz profila. Pogledaj mu prednji dio sa 15 m distance i sve će ti biti jasno, zadnji da ne spominjem... Octavia ima klasične crte koje će uvijek biti aktuelne a ne kontam što se bojiš novog modela? Prvo, Škoda ovo smatra novom Octavijom a drugo sve da sutra izbace novi model pitanje je koliko če se razlikovati od ovoga poznavajući politiku koncerna (vw-ov novi model nekad je sramota nazvati čestitim faceliftom a kamoli novim modelom, vidjeti pod Golf 6...)
lako nikad, nikad u životu neću kupiti nešto od Golfa i njegove braće u ovom slučaju nema dileme, po meni. Omjer uloženo/dobijeno, držanje cijene, motor, dizajn, servis, prostor, praktičnost... Sve je ovo na strani Čehinje, a nek neko navede ijednu ključnu prednost Renaulta a da je bazirana na objektivnim parametrima a ne subjektivnom doživljaju.
P.S. Bez primjedbi na zastarjelost motora pls! VW-ov 1.9-litreni dizelaš je provjerena i pouzdana roba i jedan od najboljih proizvoda svjetske autoindustrije u zadnjih 20 godina.
-
vnm
#113 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
joj brate najezim se kad vidim da pises kasko sa c...
-
Blobi
#114 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Cekao sam ko ce prvi pomenutivnm wrote:joj brate najezim se kad vidim da pises kasko sa c...
-
mišmaš
#115 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
mr. objektivni, po čemu je tdi bolji u odnosu na dci? vozim lagunu 1.9 dci, i apsolutno prezadovoljan ove 3-4 godine kolko je imam... a što se držanja cijene tiče, sreća pa ne švercam autima pa kad ga uzimam uzimam ga za sebe, a ne razmišljam o tome kako ću ga prodat... vozim ga dok se ne pokvari i gurnem ga niz put kad dotraje

-
Blobi
#116 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Dovoljan argument je, ja mislim, German Engineeringmišmaš wrote:mr. objektivni, po čemu je tdi bolji u odnosu na dci? vozim lagunu 1.9 dci, i apsolutno prezadovoljan ove 3-4 godine kolko je imam... a što se držanja cijene tiče, sreća pa ne švercam autima pa kad ga uzimam uzimam ga za sebe, a ne razmišljam o tome kako ću ga prodat... vozim ga dok se ne pokvari i gurnem ga niz put kad dotraje![]()
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#117 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Eno ga...hajmo Jovo nanovoBlobi wrote:Dovoljan argument je, ja mislim, German Engineering. Kad francuzi budu imali neki slican, e onda ce DCI i TDI biti ravnopravni
![]()
![]()
- Ridjobrki
#118 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Pretpostavljam da se ovo na mene odnosilo pa odgovaram: 1.5 dCi u Fluenceu ne može protiv 1.9 TDi u Octaviji (ako ne živíš u Mađarskoj), ne vidim da se igdje govori od 1.9 dCi i Laguni. To bi već bilo nešto drugo.
-
mišmaš
#119 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
ok brki, mislio sam da govoriš generalno dci i tdi motori, gdje je naravno dci moderniji, ekonomicniji, tisi i bolji
eto majstore kazu skoda je bolja, ok uzmi skodu, tvoje pare, tvoj izbor, ja licno ne bi nikad ni pogledo u tu skodu jebes joj sve kad je na svakom koraku octavia... da je bar neko auto pa eto
-
Blobi
#120 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Svi vako, mišmaš nakomišmaš wrote:ok brki, mislio sam da govoriš generalno dci i tdi motori, gdje je naravno dci moderniji, ekonomicniji, tisi i bolji![]()
eto majstore kazu skoda je bolja, ok uzmi skodu, tvoje pare, tvoj izbor, ja licno ne bi nikad ni pogledo u tu skodu jebes joj sve kad je na svakom koraku octavia... da je bar neko auto pa eto
-
mišmaš
#121 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
ljudi navalili i na golfa dvicu, a smeće od auta
ništa, neka svako uzima šta mu leži, meni vala ta škoda ne liči ni na šta, isto što nikad ne bih ni passata uzeo, al to je tema druge emisije...
-
kone
#122 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Insignia je 35.500KM do registracije(koliko se sjecam).Motor je naravno 1,6 benzin...Ne znam zasto ljudi lete za tdi motorom i zele platiti hilajde KM-ova(nije 2-3,nego i 5-6 hiljada vise) vise nego za nekog solidnog benzinca.I to vise nego solidnog...Dalje spominjes gume.Pa neces auto dobiti bez gumastrojki wrote:Ma ne moze se uzeti za te pare, gledao sam... Gdje je tu Casco, gdje su nove gume, registracija? Ne moze, pa ne moze... Hocu da ga vozim i opremim za zimu do tih para... posebice s diesel agregatom i pismenom opremom... Prosto, ne treba jesti zalogaj koji ne mozes sazvakati... i ovako uzimam kredit, pa necu da ze zakopam za auto do kraja zivota...kone wrote:Evo malo sam prepravio post.Mislim izmedju ona dva prije bih uzeo Oktaviju,mada lagunu vozim i ne bih je dao nizasto na svijetu(hm bih jedino za insigniu,pa eto ako ko zeli da se mijenja,neka se javi i ne treba se stidjeti
Ugavnom sretno ti sta god da kupis
- Ridjobrki
#123 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Pazi, i ja mislim svašta nešto ali želim precizno odgovoriti na pitanje iz uvodnog posta. Ja lično ne bih nijednog uzeo ali po zadatim parametrima se vidi da je čovjek izbor sveo na ova dva auta, da je sve sagledao i da ga mozak vuče Škodi a srce Renaultu pa da traži i tuđa mišljenja da čuje - što je jako pametno. Iako nesklon Škodi ja vidim logičan odabir ovdje.
Lično mislim da su loši parametri i da je 30-35k previše za iz tačku A u tačku B a premalo za pravi stroj kad za 5-10k manje možeš dobiti neki solidan Korejac ili euro/japanski benzinac a za 5-10k više lnsigniju, P407 ili Volvo S40. To je baš nezahvalan cjenovni razred...
Lično mislim da su loši parametri i da je 30-35k previše za iz tačku A u tačku B a premalo za pravi stroj kad za 5-10k manje možeš dobiti neki solidan Korejac ili euro/japanski benzinac a za 5-10k više lnsigniju, P407 ili Volvo S40. To je baš nezahvalan cjenovni razred...
- Kio
#124 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Pozz ne da mi se citati od pocetka sve....
Sto se tice automobila sto ne bih pogledao Toyotu Avensis 33.9836 KM..
Mazda 6.....
Sto se tice automobila sto ne bih pogledao Toyotu Avensis 33.9836 KM..
Mazda 6.....
- johntra
#125 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence
Prvo, ko misli da je 1,5 dci kratkog daha uzbrdo, taj se grdno vara...motor se odlično nosi sa teškom karoserijom i odlično ubrzava u bilo kojoj brzini...isprobano na Karauli, a slična stvar je i sad 1,6 HDI tj Tdci motorom...ni po čemu ti motori ne zaostaju za 1,9 TDI...ko što sam već napisao ovdje, može sačekati novi 1,6 Dci sa 130 KS...na kraju krajeva, sad je u modi downsizing, tako da visoke kubikaže polako nestaju...a na ovo DCI-TDI ravnopravni, samo ću se slatko nasmijati....
koji je ono izbačen iz upotrebe?