Krediti...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vesna555

#101 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

madner wrote:
vesna555 wrote:Gledaj, ja ne znam na kojoj temi si mene provalio, ako ti nije problem slobodno mi copy paste ovdje.
Ako misliš na to što idem u Makarsku na ljetovanje i nemam auto, već idem busem, mene nije to stid i nema me zašto biti stid. Ja radim, nemam nadprosječnu platu i nemam dovoljno da idem na neke ekskluzivnije destinaciju, niti sam kad tvrdila da sam ljetovala na nekom ekskluzivnom, mjestu, ali vjerujem da će jednog dana biti i za to para.
Meni je i Makarska super, kad imam s kim otići i imam fino društvo i momka, meni je žao ljudi koji nemaju s kim otići jer nemaju društvo, a imaju bolju platu od mene:)

Također, razumijem što si ovako reagirao. I ja da sam pokazala toliki nivo neznanja oko neke materije, bilo bi mi neprijatno i pokušala bih vjerovatno kroz nekakva lična podjebavanja da skrenem pažnju sa toga.

Kako kod, vezano za upit o stambenim kreditima u vrijeme SFRJ, priznajem da nemam znanje o tome, pa ne bih ni ulazila u diskusije, ali danas, u vrijeme tržišne ekonomije, nije moguće nadati se hiperinflaciji kako bi laške otplatio kredit, može ti samo biti gore.
Umjesto da trošiš energiju na neka izvlačenja i prebacivanje diskusije na lični novo, predlažem ti da se upoznaš s materijom o kojoj pišeš.
Rekla sam ti već jednom, a evo opet ću, ja nisam bila zlonamjerna. Bolje da ti ovdje neko kaže već lično, lakše ćeš podnijeti.
Nemoj zezat. Haj mi sad objasni sta je ako imas kredit sa fiksnom stopom. Ili isti nisu dio trzisne ekonomije?

Kolika je maksimalna stopa promjene i za koji vremenski period ako nije fiksna stopa? :roll:
Jesi to guglao, pa sad mene ispituješ? :lol: :lol:
Joj jesam ti udarila na ponos što sam te ispravila, da sam znala da će ti tako teško pasti, ne bih, vjeruj mi. Ako hoćeš, evo ispravit ću post pa da raja ne gleda :D
madner

#102 Re: Krediti...

Post by madner »

Prvo odgovori pa onda edituj post. Educiraj me.
vesna555

#103 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

madner wrote:Prvo odgovori pa onda edituj post. Educiraj me.
Dragi Madnere, otiđi sutra u banku u Bosni i Hercegovini i traži stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom na 30 godina i sutra dođi i reci mi šta su ti rekli!
I ja ti budem žirant :lol:
madner

#104 Re: Krediti...

Post by madner »

Cek ba, ima li drugih trzisnih ekonomija osim Bosne? Ako kazes da se to ne moze nigdje u trzisnoj ekonomiji.

Na moj kredit je maksimalna promjena 1% godisnje, objasni mi sta to znaci za tvoju teoriju. Osjecam da znas :D
vesna555

#105 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

madner wrote:Cek ba, ima li drugih trzisnih ekonomija osim Bosne? Ako kazes da se to ne moze nigdje u trzisnoj ekonomiji.
Na moj kredit je maksimalna promjena 1% godisnje, objasni mi sta to znaci za tvoju teoriju. Osjecam da znas :D
Čitaj sitna slova :)
atko

#106 Re: Krediti...

Post by atko »

draga @vesna555 ... miniras temu s predumisljajem ... hiperinflacija je bila sala sega posalica zajebancija ...

hoces da ja sad tebe malo propitam npr o IT pa da zakljucimo da si nedovoljno educirana da bi koristila racunar

koga briga za streberske definicije o krditima ... ili u prevodu ... imas PP pa raspravi ... ovdje pricaamo o relanim zivotnim problemima ... o novcu i za to su dovoljne dvije racunske operacije + i - ;)
madner

#107 Re: Krediti...

Post by madner »

vesna555 wrote:
madner wrote:Cek ba, ima li drugih trzisnih ekonomija osim Bosne? Ako kazes da se to ne moze nigdje u trzisnoj ekonomiji.
Pa hajde objasni mi, gdje da pogledam u sitnim slovima. Koliko mi se moze povecat kredit.
vesna555

#108 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

atko wrote:draga @vesna555 ... miniras temu s predumisljajem ... hiperinflacija je bila sala sega posalica zajebancija ...

hoces da ja sad tebe malo propitam npr o IT pa da zakljucimo da si nedovoljno educirana da bi koristila racunar

koga briga za streberske definicije o krditima ... ili u prevodu ... imas PP pa raspravi ... ovdje pricaamo o relanim zivotnim problemima ... o novcu i za to su dovoljne dvije racunske operacije + i - ;)
Je li te to Madner na PP molio da staneš u obranu njegovog ponosa? :lol:
Evo neću više, fino ide diskusija, meni je to zanimljivo čitati, pa da vam ne kvarim temu :)
atko

#109 Re: Krediti...

Post by atko »

no comment :roll: :-)
vesna555

#110 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

madner wrote:
vesna555 wrote:
Pa hajde objasni mi, gdje da pogledam u sitnim slovima. Koliko mi se moze povecat kredit.
EDIT: Ovo je trebalo otići na PP pa ispravljam.
madner

#111 Re: Krediti...

Post by madner »

Jasta, najvise mi udara na ponos kada neko postavi tvrdnje koje ne moze podkrijepiti pa se vadi :D

Da bezveze ne pitas jaranicu, zavrzlama kod trenutnih kredita je sto su vezani za euro, tako da bi u slucaju dekuplanja marke od eura hiperinflacija samo povecala svotu koju treba platiti. Medjutim u slucaju hiperinflacije eura ili kredita koji nije vezan za isti valjala si totalne i ciste gluposti koje ni student prve godine ekonomije ne bi smio izustiti.

Simpaticno je kako se postavljas kao strucnjak. Drzi se paradajza i nemoj bezveze kvariti temu.
Haris.ba

#112 Re: Krediti...

Post by Haris.ba »

Samo da reknem: prije rata je bilo moguće da se "kredit za stan otplati sa pola plate" zato što je bila hiperinflacija, a nisu postojale klauzule u ugovorima koje postoje danas. Jedan od razloga je što je država bila osjetljiva na suverenitet, pa tako i finansijski. Pa nije dozvoljavala npr. da se kredit može podići u nekoj drugoj valuti nego onoj koja je bila u državi zakonom priznata(dinar) - mislim postojale su mogućnosti i za to, ali to nije išto za ovu vrstu potrošnje o čemu pričate(nekretnine za stanovanje), a i postupak nije bio jednostavan ko za dinarski kredit. Dalje, nisu postojale klauzule koje bi uračunale inflaciju u otplatu kredita(politička odluka). I da, kod nas se kredit uzima u eurima. Zanimljivo, zar ne?

A i u slučaju hiperinflacije KM -a banke su se ogradile. Pa i u slučaju hiperinflacije eura. Ozbiljni su to ljudi, nisu ko mi.

P.S.
A odgovor na doljni post: Meni iskreno ne pada na pamet nikakav posao koji bi donosio toliki prihod osim dilanja droge. :sad: . Uzeti kredit, a moraš imati svoj posao, i još pored voditi drugi posao. Nije nemoguće, al treba biti specijalac.
Last edited by Haris.ba on 02/08/2011 23:26, edited 1 time in total.
nepredvidiva

#113 Re: Krediti...

Post by nepredvidiva »

Samo da pitam...

Čitala sam prvih 30-ak postova i ove posljednje preletila i vidjela da uglavnom pričate o kupovini stana. Ono što mene zanima je da li ste razmišljali o dizanju kredita koji bi se usmjerio na neki posao? Taj posao bi naravno odmah u prvom mjesecu starta rada morao otplatiti bar jednu ratu kredita, a kako bi posao "rastao" morao bi otplaćivati bar tri ako ne i više rata. Kakvi poslovi dolaze u obzir, tj. firme i kompanije.
Ovo me zanima čisto informativno i da vidim vaša mišljenja.

Hvala :)
madner

#114 Re: Krediti...

Post by madner »

Ne vidim koji posao odmah u startu ima profit. Imas period gdje ulazes i uracunas gubitke. Druga stvar je da sa trenutnom stopom moras imat nerealan profit i kada udjes u crne brojeve.

Nisu to ozbiljnje banke, nego je neozbiljna drzava. Te iste banke u svojim maticnim zemljama nude fiksne stope i nisu se osigurale za slucaj inflacije njihove valute.
clansman

#115 Re: Krediti...

Post by clansman »

haris je dobro rekao, jedini posao sa kojim mozes odmah otplatiti prvu ratu je gudrovina. ima jedna lijepa stvar, nije bitno koja gudrovina, bar tu imas izbor;D.
stojim na strani vesne, nema teoretske sanse da hiperinflacijom vratis kredit. banke su uznapredovale, to vracanje kredita se moglo desiti prvi i mozda drugi put i vise nikada, a tada kada su se krediti vracali od pola plate zaboravljas da su banke bile, koliko je meni poznato u vecinskom drzavnom vlasnistvu, tako da je to na neki lud nacin i islo u prilog vlasnicima banke. nek narod pootplacuje stanove, za inflaciju cemo se brinuti malo poslije. izvoz nam je skocio, daj da se isprazne prepuna skladista. pa tako je agrokomerc napravljen, na hiperinflaciji. sto se tice kredita, mislim da cu kroz par godina i ja imati dilemu da li da stedim ili da se zavalim odmah. odgovorit cu vam kada odlucim... tema je super, samo fali joj par strucnjaka, fali joj mozda neko ko radi u banci, al neko nepristrasan...
vesna555

#116 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

madner wrote:Jasta, najvise mi udara na ponos kada neko postavi tvrdnje koje ne moze podkrijepiti pa se vadi :D

Da bezveze ne pitas jaranicu, zavrzlama kod trenutnih kredita je sto su vezani za euro, tako da bi u slucaju dekuplanja marke od eura hiperinflacija samo povecala svotu koju treba platiti. Medjutim u slucaju hiperinflacije eura ili kredita koji nije vezan za isti valjala si totalne i ciste gluposti koje ni student prve godine ekonomije ne bi smio izustiti.

Simpaticno je kako se postavljas kao strucnjak. Drzi se paradajza i nemoj bezveze kvariti temu.
Edit: Ne isplati se krive Drine ispravljati. Ti samo nastavi pisati, a ja ću se smijati kad budem čitala iz kutka svoje sobice :lol: :lol:
A sad ja tebi da ovdje objašnjavam šta je curency board i zašto je odnos KM-a nepromijenjiv u odnosu na Euro, ne pada mi napamet.
Pozdrav.
zonbirile

#117 Re: Krediti...

Post by zonbirile »

kredit je jebena rabota,pogotovu u banani poput Bosne.Nema teorije da ti rata vremenom "olakša" sve su tendencije da ti bude gore,treba zaboraviti sistem iz šabanova doba.
SPQR.SA

#118 Re: Krediti...

Post by SPQR.SA »

taman kad otplatis kredit ili budes blizu, milorad sjedne za tenk i jedna protutenkovska ti proleti kroz nekretninu...
zonbirile

#119 Re: Krediti...

Post by zonbirile »

SPQR.SA wrote:taman kad otplatis kredit ili budes blizu, milorad sjedne za tenk i jedna protutenkovska ti proleti kroz nekretninu...
-----------------------------------
neće ne boj se toga.Onda su mali zlotvori grabili i djelili imovinu iz Šabanova doba,sada ih ima dovoljno sa pozamašnim nekretninama i nema šanse da ne "dadnu šansu miru" i sačuvaju dostignuto.Ne mogu više,znači čuvaj što si jamio.
Filter

#120 Re: Krediti...

Post by Filter »

zonbirile wrote:
SPQR.SA wrote:taman kad otplatis kredit ili budes blizu, milorad sjedne za tenk i jedna protutenkovska ti proleti kroz nekretninu...
-----------------------------------
neće ne boj se toga.Onda su mali zlotvori grabili i djelili imovinu iz Šabanova doba,sada ih ima dovoljno sa pozamašnim nekretninama i nema šanse da ne "dadnu šansu miru" i sačuvaju dostignuto.Ne mogu više,znači čuvaj što si jamio.
uvijek postoje neki novi mali zlotvori, elem, krediti, krediti, krediti...

ko moze da stedi i kome nije frka, nek skuplja. lijepo je to. ja tako ne mogu.
sve krupnije, a bogami i sitnije prelomim preko krede i tako vec godinama. da se ne zavalis previse moras smanjivati vrijeme otplate i tako sve u krug.
madner

#121 Re: Krediti...

Post by madner »

Dobro je dok nije protivpjesadijska :oops:
male_okice

#122 Re: Krediti...

Post by male_okice »

nisam ljubitelj kredita, ali smatram da su nuzno zlo za nas "srednju" klasu, kako u bosni tako i na zapadu. Jednostavno nema od nas niko toliko novaca odjednom da ulozi u kupovinu stana, izgradnu/kupovinu kuce, novog auta, osim mozda ako mu mama i tata ne prodaju nesto i daju novac, ali i to je upitno. Dalje sto se tice te stednje; malo mi je to smijesno-prvo u bosni rijetko ko zaradjuje tolike novce da bi mogao odvajati od plate 800 KM da ih kao ustedi a pritom zivjeti normalno placati stanaridnu dadzbine etc...ono malo je to smijesno eto i da su plate te dvije osobe po 1000 KM (a bas i nisu) opet dok platis 200 stan najmanje, dok platis dazdbine za stan, hranu, gorivo, registraciju auta, onda se desi neki iznenadni slucaj bolesti u porodici gdje moras pomoci (jos ako neko ima djecu njihove potrebe)....u teoriji to zvuci super medjutim u praksi su to dva svijeta, kome od plate ostane 200 KM na kraju mjeseca cistih taj je dobar :D Isto tako jel sad ako cu se ja udavati/zeniti moram traziti nekoga ko ima platu iznad hiljadu KM? Nedaj boze da je neko nezaposlen ili ima minimalac, onda ja tu osobu ne trebam zeniti-udati se za nju? Ovo mi je malo previse sponzoruski.

Dalje takodjer ne kontam ove koji kazu zivjecu kod mame i tate raditi i stediti za stan. Bas mi je to nekako parazitski, eto mama i tata: 18 godina dosad ste me izdrzavali, plus 5-6 dok nisam zavrsio faks i sad eto kad sam i zavrsio narednih 5-6 godina me dodatno izdrzavajte i u hrani i picu i garderobi i to sve od svoje penzije jadne a ja cu stedjeti za stan i necu nista ili vrlo malo doprinijeti zajednickom domacinstvu:? ja bih vala takvog sina/kcerku na glavu izbacila.

Mi smo bili u dva kredita dosad za kucu i vjerovatno cemo na jesen uzeti i treci da bi uspjeli preseliti. Rata ce biti otprilike kao i nasa stanarina, malo veca samo sto ce to tad biti moja KUCA. Sto god da napravim dodatno uredim uredjujem sebi a ne vlasniku stana. Takodjer isti je djavo ako ces placati stanarinu 200-300 KM ili ako ces placati ratu kredita-samo sto na kraju ti budes vlasnik te nekretnine a u tudjem stanu ti nemas nista do par komada namjestaja. Isto oni koji se nadaju da ce za te dvije tri godine sto ustede tih 30-tak hiljada moci kupati penthouse grdno se varaju jer cijene nekretnina vise rastu nego sto padaju ista stvar je sa materijalom za kucu (ko misli praviti) a bolje opet imati i kredit u nekim 20-tim 30-tima kad si u vecoj snazi kad si i vise pozeljan na trzistu poslova (ako neko dobije otkaz) nego sa priblizno 40 imati te neke ustedjevine od koje opet ne mozes nista i opet dizati kredit i ici ispocetka. Svakom njegovo ali sta ces svako ima kredit i nije to toliki bauk, normalna pojava u danasnjem svijetu i ne treba se toga toliko plasiti kao ne znam ti sad cega. Na kraju krajeva ni banka ti ne moze uzeti ni dusu ni zivot.
madner

#123 Re: Krediti...

Post by madner »

Cijena stanova rastu kada ekonomija raste, a padaju kada se ulazi u recesiju. Prognoza za sljedece godine za BiH je takva da ne treba ocekivat rast od pocetka 2000 do 2008.
insertdelete

#124 Re: Krediti...

Post by insertdelete »

Copy/paste s hr portala od prije par dana
Da bi kupila stan u Zagrebu od 60 četvornih metara, koji košta 108.000 eura ili 799.200 kuna (prosjek je 1800 eura za kvadrat) osoba s prosječnim hrvatskom plaćom od 5425 kuna morat će raditi 12 godina i tri mjeseca.

Naravno, pod uvjetom da daje cijelu plaću i da odmah plati u kešu. Realnija je opcija ipak da digne kredit, jer od nečega se mora živjeti. U tom slučaju, ako se odluči na otplatu od 25 godina, stan će platiti 676.573 kunu više, što je iznos kamata. Ukupno će, dakle, stan od 60 kvadrata platiti 1,475.773 kuna (uz kamatu od 6,75 posto). Dakle, za svoj stančić bi radili 22,6 godine i to pod uvjetom da dajete cijelu svoju plaću od 5425 kuna!

U Ljubljani bi, pak, za stan iste veličine uz tamošnju prosječnu plaću radili točno šest godina manje, iako je prosječna cijena stana 200 eura viša nego u Zagrebu! Tajna je u tome što je zbog boljeg rejtinga države u tamošnjim banaka kamata manja, a prosječna plaća 234 eura viša nego kod nas.

Naime, u Ljubljani je prosječna cijena stana 2000 eura, što znači da će za svojih 60 kvadrata, ukoliko plaća u kešu, morati izdvojiti 120.000 eura. Uz daleko povoljniju kamatu od 4,28 posto, rata kredita od 25 godina iznosit će 645,39 eura. Zajedno s kamatama, dakle, stan u slovenskoj prijestolnici košta ukupno 193.889 eura ili 1,434.778 kuna. Uz prosječnu plaću od 970 eura (7178 kuna), za taj će stan raditi 16 godina i 6 mjesci.
Maksimalno 20 godina

A sada šok: u Beogradu bi takav stan koštao nevjerojatnih 222.284 eura! Razlog je visoka kamata od 8,30 posto i prosječna cijena stana od 1600 eura, što je mnogo s obzirom na platežnu moć. Beograđanin ima prosječnu plaću od 353 eura, a rata bi mu iznosila dvostruko više, čak 741 euro!

Dakle, za stan od 60 kvadrata morao bi cijelu svoju plaću izdvajati svaki mjesec iduće 52 godine!

U Crnoj Gori je situacija mnogo bolja. Prosječna plaća je 518 eura, a kamate na stambene kredite jesu veće, ali ne mnogo. Prosječan kvadrat stana u Podgorici je 1200 eura, što znači da bi 60 kvadrata koštalo 72.000 eura. Uz kamatu od 9,20 posto, rata kredita na 20 godina (maksimalni rok otplate) iznosi 657 eura. Ukupno će ga, dakle, stan s kamatama koštati 157.680 eura, što znači da će građanin glavnoga grada te države, koji prima prosječnu plaću, za vlastiti komadić krova nad glavom morati raditi 25 godina i 3 mjeseca.

U Sarajevu 60 kvadrata stana košta 78.000 eura. Kamata od 9,90 posto je najviša u usporedbi s ostalim republikama bivše Jugoslavije. Rata kredita na rok otplate od 25 godina je 703 eura.

Stan zajedno s kamatama, dakle, košta 210.900 eura. Znači, Sarajlija s prosječnom plaćom od 400 eura plaćat će ga 43 godine i 9 mjeseci. Gotovo deset godina manje od Beograđanina, ali dva puta dulje od Zagrepčanina i 2,6 puta dulje od Ljubljančanina.
detroit-mercy

#125 Re: Krediti...

Post by detroit-mercy »

insertdelete wrote:Copy/paste s hr portala od prije par dana
Da bi kupila stan u Zagrebu od 60 četvornih metara, koji košta 108.000 eura ili 799.200 kuna (prosjek je 1800 eura za kvadrat) osoba s prosječnim hrvatskom plaćom od 5425 kuna morat će raditi 12 godina i tri mjeseca.

Naravno, pod uvjetom da daje cijelu plaću i da odmah plati u kešu. Realnija je opcija ipak da digne kredit, jer od nečega se mora živjeti. U tom slučaju, ako se odluči na otplatu od 25 godina, stan će platiti 676.573 kunu više, što je iznos kamata. Ukupno će, dakle, stan od 60 kvadrata platiti 1,475.773 kuna (uz kamatu od 6,75 posto). Dakle, za svoj stančić bi radili 22,6 godine i to pod uvjetom da dajete cijelu svoju plaću od 5425 kuna!

U Ljubljani bi, pak, za stan iste veličine uz tamošnju prosječnu plaću radili točno šest godina manje, iako je prosječna cijena stana 200 eura viša nego u Zagrebu! Tajna je u tome što je zbog boljeg rejtinga države u tamošnjim banaka kamata manja, a prosječna plaća 234 eura viša nego kod nas.

Naime, u Ljubljani je prosječna cijena stana 2000 eura, što znači da će za svojih 60 kvadrata, ukoliko plaća u kešu, morati izdvojiti 120.000 eura. Uz daleko povoljniju kamatu od 4,28 posto, rata kredita od 25 godina iznosit će 645,39 eura. Zajedno s kamatama, dakle, stan u slovenskoj prijestolnici košta ukupno 193.889 eura ili 1,434.778 kuna. Uz prosječnu plaću od 970 eura (7178 kuna), za taj će stan raditi 16 godina i 6 mjesci.
Maksimalno 20 godina

A sada šok: u Beogradu bi takav stan koštao nevjerojatnih 222.284 eura! Razlog je visoka kamata od 8,30 posto i prosječna cijena stana od 1600 eura, što je mnogo s obzirom na platežnu moć. Beograđanin ima prosječnu plaću od 353 eura, a rata bi mu iznosila dvostruko više, čak 741 euro!

Dakle, za stan od 60 kvadrata morao bi cijelu svoju plaću izdvajati svaki mjesec iduće 52 godine!

U Crnoj Gori je situacija mnogo bolja. Prosječna plaća je 518 eura, a kamate na stambene kredite jesu veće, ali ne mnogo. Prosječan kvadrat stana u Podgorici je 1200 eura, što znači da bi 60 kvadrata koštalo 72.000 eura. Uz kamatu od 9,20 posto, rata kredita na 20 godina (maksimalni rok otplate) iznosi 657 eura. Ukupno će ga, dakle, stan s kamatama koštati 157.680 eura, što znači da će građanin glavnoga grada te države, koji prima prosječnu plaću, za vlastiti komadić krova nad glavom morati raditi 25 godina i 3 mjeseca.

U Sarajevu 60 kvadrata stana košta 78.000 eura. Kamata od 9,90 posto je najviša u usporedbi s ostalim republikama bivše Jugoslavije. Rata kredita na rok otplate od 25 godina je 703 eura.

Stan zajedno s kamatama, dakle, košta 210.900 eura. Znači, Sarajlija s prosječnom plaćom od 400 eura plaćat će ga 43 godine i 9 mjeseci. Gotovo deset godina manje od Beograđanina, ali dva puta dulje od Zagrepčanina i 2,6 puta dulje od Ljubljančanina.
Ljudima nije nikako jasno da smo mi banana drzava i dok je narod ovca nista se nece promijeniti.
Ovdje se uporno provlaci teza o bankarima koji su to da nas opljackaju, da nam uzmu dusu da nas iscijede do posljednjeg dinara a niko ne konta da su banke biznisi kao i svaki drugi i da u drzavama poput Bosne visoke kamate su odraz ukupnog ekonomsko/politickog stanja.
Stalno se provlaci teza kako je kod nas visok procenat naplate kredita, medjutim niko ne gleda na ukupno ekonomsko-politicko stanje drzave. Evo ovdje se konstantno povlaci teza o skorom ekonomskom slomu boljeg entiteta, sta ako se taj slom desi, ako budzetlije ostanu bez redovnih primanja ko ce vracati kredite :mrgreen: A takvih je najvise pokupovalo stanove :mrgreen:, zamislite slom budzetlija i banke koje u rukama imaju na hiljade stanova sa kojim ne znaju sta ce jer kupaca nema, posto je privreda ionako u kurcu. Isti slucaj vazi i za federaciju, koja je mozda malo bolja od boljeg entiteta ali je to sve u pet deka.
I onda velika vecina se pita kako to da su kamate tako visoke u Bosni to ide tako daleko do potezanja da bankari nevole nas Bosance, da gledaju da nam uniste drzavu itd.
Tek kada se malo odmaknemo od Bosne moze se vidjeti kolika smo mi banana drzava i koliko malo nam fali da padnemo u ponor, i da za bankare mi smo jedna drzava, i oni na nas ne gledaju kao na bolji i gori entitet nego kao na jednu drzavu :mrgreen: .
Mozda je malo off the topic, ali to je cinjenica. Veliki dio forumasa prizeljkuje slom boljeg entiteta ali taj krah ce osjetiti svi redom na ratama kredita koje treba da placaju, jednostavno sistem spojenih posuda :mrgreen: .
Post Reply