Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

seln

#101 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by seln »

Vegetastar wrote:
seln wrote:
Vegetastar wrote:Za banke i bankomate tacno 100%. Radim u banci i znam.
Radis li u svim bankama ili u jednoj?
Ne znam, ubjedjujemo se bezze, ali bio sam licno u situaciji da
-pozajmljujem od jarana, jer bankomat ne radi nocu
-odlozim tankanje, jer ne prima sve kartice.
-idem na drugi karj grada, jer banka ima samo interni bankomat (kojeg smisla to ima, jos nisam shvatio).
hahahahah - izvini smijesno mi ovo interni bankomat - kakva je to banka jadna majko, ni ja ne shvatam smisao :D

ma ok, stvarno mi nije cilj da se ubjedjujemo niti da ja nesto pametujem, moguce je da nekad neki bankomat ne radi, ali sama poenta postojanja bankomata je da budu na raspolaganju uvijek. Kako god, gospodinu iz neke druge zemlje nije bitno koje je banke bankomat, proviziju ce mu svakako uzeti. Ono sto znam 100% je da bankomati velikih banaka (UniCredit, Raiffeisen, Intesa, Volksbank) rade 24 sata 7 dana u sedmici. A bankomati ovih banaka obuhvataju 99% svih bankomata u BiH.

Meni se nikad nije desilo da dodjem na pumpu koja ne prima karticu (a vjeruj mi da sam sipao na pumpama za koje su uskrsnji otoci u centru :D ). Standardni POS terminal, koji koriste skoro sve radnje i pumpe, prihvata VISA i MC kartice (jedino postoji mogucnost da ne prima American Express kartice ali to je vec zanemariv procenat). U svakom slucaju, uvijek su moguci pojedinacni ekscesi i propusti, ali odgovorno tvrdim i 100% sam siguran da to nije bio slucaj niti u jednom od dva navedena slucaja.

Gospodja je bila u Radon plazi gdje joj nisu htjeli zamijeniti EUR-e - a odmah do recepcije je jedan bankomat, a nekoliko metara niz hodnik i drugi, a preko puta na INA pumpi i treci (dakle sve je u krugu od 100m) Na OMV pumpi kaze da je kartica vise puta odbijena - ukoliko je odbijen na POS-u jedne banke, sanse da bude odbijen i na POS-u druge banke su veoma male, da ne kazem nemoguce. U slucaju da se to desilo, sa sigurnoscu mogu utvrditi da pokrice nije bilo dovoljno da se podmiri racun za usuto gorivo.

Bez namjere da te uvrijedim ili da se prepiremo, moguce je da se ponekad desi greska na sistemu jedne banke (na teritoriji BiH posluje 28 banaka, 18 u FBiH, 10 u RS-u i sve imaju bankomate), ali to zaista ne opravdava nacin na koji doticna gospoda iz EU pricaju o ljudima iz BiH koji su postupili u skladu sa zakonom. Za mene to samo predstavlja njihovu lijenost ili nesposobnost da se snadju, ali to je vec njihov problem.
Ama niko ne dovodi u pitanje da je gospodja postupila lakomisleno. Vrijedno je kritike i ponasanje radnika i njeno pausalno ocjenjivanje Bosne i "nesarajevskog naglaska" radnika.
Ni meni nije do prepucavanja, ali npr. banka koja je imala interni bankomat je bila, vjerovao ili ne, u Tuzli.
Dalje, po novoj organizacionoj strukturi BiH, hejbet selendri su postale opstine, iako im fali kompletna urbana struktura. Tu mozda i ima neka banka, mozda cak i bankomat, ali kako i kada radi...stoji u zvijezdama.
Nevezano za sve to...ono sto hocu da kazem, na stranu i ponasanje radnika i komentari gospodje..
treba se truditi da bude jos bolje. Tako da sve benzinske primaju i kreditnu i bankomat, a sve banke imaju bakomat koji radi 0-24 i prima sve kartice.
I opet: kad se ide u drzavu koja ne prima tvoju valutu, preporucljivo je zamijeniti nesto novca. Sigurno je sigurno.
JBL

#102 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by JBL »

DinoZe wrote:Propasti ce jadni, isto kao onaj cevabdzija sto mu ti nisi ostavio 5KM za cevape.
Ja suplje majko moja.
Bice da nisi skontao smisao nastavka price :wink: Cevabdzija, kafandzije i svi drugi koji su prije primali ce i dalje primati (i dalje primaju) samo sto se Eurici ostati u djepu gazde. A drzavi kao BiH to naravno nije vazno jer se radi po principu "ime se moze se". A to tako nece moci dugo ti je (vjerovatno) jasno.
RtrnOfSalisbury

#103 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by RtrnOfSalisbury »

eee da se radilo o sabini b. ona bi zvala nama berluskonija ili rodicu, ali mislim da bi njojzi ipak dali sta god zaiste,
pa primili i taj gadljivi ojro.
udrch

#104 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by udrch »

Onaj ko na vrijeme nije razmjenio novac, neka plati 5% provizije koliko je obično provizija na bankomatima druge banke..
Uostalom tih 5% nije ni bitno jer se ipak gladno, a gladnom je cilj da se najede..
Čuj bankomati ne rade..gdje to ima?
Vegetastar

#105 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Vegetastar »

Udruzenje Banaka BiH uputilo zahtjev Ministarstvu finansija da ponovo razmotri uvodjenje EUR-a kao legalnog nacina placanja roba i usluga. Cisto za info. Iako ne vjerujem da ce proci
Bilki

#106 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Bilki »

pozdravljam uvodjenje KM kao jedinog sredstva placanja, nije sve prefektno niti ce ikada biti, sto se tice Hrvatske bar na autoputevima nemate nikakvih problema sa placanjem eurima kurs je malo veci nego onaj oficijelni i nikada do sada nisam imao niti ijednu primjedbu u placanjima eurima( placao prije uvjek karticom, ali zbog nekoliko puta nespjesnih pokusaja zbog nekih greski u sistemima, presao na gotovinsko placanje) na naplatnim rampama volja ti karticom volja eurima volja kunama), pored toga na svakom granicnom prelazu koje sam koristio postoji mjenjacnica. sad ima jedan problem kod nasih ljudi koji su iz raznoraznih slucajeva neki duznici bankama ili su u minusu pa im se stavlja zabrana dizanja novca sa bilo kog bankomata bez obzira dali se radi o bankomatu te banke ili neke druge, takvi ljudi mogu da podignu novac samo na salterima tih banaka ili na bankomatima koji su instalirani u unutrasnjosti banke, takvi najvise pljuju a ne navode razlog zbog kojeg nemogu podici novac sa banke( ili nema sredstava na racunu ili ima zabranu dizanja sa racuna), naravno zaboravih Madjarsku da napomenem da takodje nema nikakvih problema u placanjima kako na auto-putevima tako i na svim drugim mjestima, a prije uvodjenja eura nije bilo nikakvih problema ni kroz sloveniju
asafinho

#107 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by asafinho »

Ova prepotentna Gospodja Silvija je mogla da se provoza do Skenderije u Coloseum i fino razmjeni iz Eura u KM po regularnom kursu :D to bi zavrsila sve fino u brzom vremenskom periodu i nastavila dalje,ali jbga nije je imao ko uputiti,Coloseum naravno radi non stop,a jel meni moze neko objasniti,mislim laik sam sto se tice ekonomije valuta i ostaloga totalni laik,zasto u Coloseumu mozes samo igrati sa Eurima ? znaci odes na mjenjacnicu das 20 km oni tebi daju 10 eura i ti ubacis u aparat i igras :D nije mi to jasno :D
Bilki

#108 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Bilki »

asafinho wrote:Ova prepotentna Gospodja Silvija je mogla da se provoza do Skenderije u Coloseum i fino razmjeni iz Eura u KM po regularnom kursu :D to bi zavrsila sve fino u brzom vremenskom periodu i nastavila dalje,ali jbga nije je imao ko uputiti,Coloseum naravno radi non stop,a jel meni moze neko objasniti,mislim laik sam sto se tice ekonomije valuta i ostaloga totalni laik,zasto u Coloseumu mozes samo igrati sa Eurima ? znaci odes na mjenjacnicu das 20 km oni tebi daju 10 eura i ti ubacis u aparat i igras :D nije mi to jasno :D
ako su u pitanju aparati za igru onda je to jednostavna stvar, zato sto ti aparati prepoznaju samo euro kao valjan papir i niti jednu drugu novcanicu( mnogo kosta novaca da bi se napravio sistem da skenira KM) ako je neka druga igra u pitanju to ti neznam
asafinho

#109 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by asafinho »

Bilki wrote:
asafinho wrote:Ova prepotentna Gospodja Silvija je mogla da se provoza do Skenderije u Coloseum i fino razmjeni iz Eura u KM po regularnom kursu :D to bi zavrsila sve fino u brzom vremenskom periodu i nastavila dalje,ali jbga nije je imao ko uputiti,Coloseum naravno radi non stop,a jel meni moze neko objasniti,mislim laik sam sto se tice ekonomije valuta i ostaloga totalni laik,zasto u Coloseumu mozes samo igrati sa Eurima ? znaci odes na mjenjacnicu das 20 km oni tebi daju 10 eura i ti ubacis u aparat i igras :D nije mi to jasno :D
ako su u pitanju aparati za igru onda je to jednostavna stvar, zato sto ti aparati prepoznaju samo euro kao valjan papir i niti jednu drugu novcanicu( mnogo kosta novaca da bi se napravio sistem da skenira KM) ako je neka druga igra u pitanju to ti neznam
Ma da dao si mi dobar odgovor,kontam sad,ma jeste aparati su u pitanju,na drugim igrama mozes i KM uloziti :D ok :D hvala :D
mrtva kokoš

#110 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by mrtva kokoš »

gdje mogu zamjeniti 50-tak eura u kovanicama za ove nase kilometre?
hajnehaj

#111 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by hajnehaj »

Splinter wrote:gdje mogu zamjeniti 50-tak eura u kovanicama za ove nase kilometre?
benzinska Selex u Hrasnom
immuno

#112 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by immuno »

Evo mog komentara kao dijasporuse .Znate sta dragi moji bosanci i hercegovci sarajlije eto posebno (sarajka sam) ja da sam na vasem mjestu ja bih neke dijasporce nogom sutala :x :x :x :x :x :x procitah komentar od one "talijanke" bosanskog porijekla ostah bez teksta ..."draga moja" bolesna mater se nevodi na put autom a jos tako dug put i za tako kratko vrijeme i ti kao "talijanka" moras znati da ima i avion ( doduse neznam tacno koliko dana je kod vas otvoren aerodrom i piloti voze jer strajk je kod vas svakodnevnica )drugo ako je tebi ponos i golemo sto zivis u Italiji ( nebas nekoj stabilnoj zemlji Berlusconi,Sicilija,Napulj......ihi ima tona minusa da nenabrajam) i padas u nesvijest zbog toga ziva bila neocekuj od drugog da to isto radi (ima nas narod i drugih briga ) trece to sto tvoj cijenjeni muz brezbeli talijan je odradio nesto humanitarno hvala mu eto i u moje ime al bogati nemoj vise eto skoci nam na nos taj humanitarni rad a ubuduce gdje se budete humanitarno aktivirali ima jedna nasa doduse bosanska poslovica i kaze "sto da desna nek nevidi lijeva ...misli se na ruku kad dajes jer o tome se neprica !!!!!!
Sto se tice placanja i kojom valutom mislim da je stvarno smijesno o tome raspravljati jel treba ili netreba zakon je donesen i ima da se postuje u bilo kojoj zemlji i nevidim razloga sto to nebi bilo i u nasoj dragoj domovini.Sto se tice turista koji dolaze u nasu zemlju trebalo bi da se informisu sta i kako prije nego dodju isto kao sto neidu na more bez kupaceg kostima ......
Dragi moji zemljaci evo dolazi ljeto sad ce dijaspora na odmor ,sabur dragi moji i vjerujte nismo svi isti,sramim se vecine njih al koliko me sramota toliko sam bijesna da su ljudi tako ...uh :x :x :x :x :x
seln

#113 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by seln »

udrch wrote: Čuj bankomati ne rade..gdje to ima?
Fakat...cuj, u Bosni nesto ne radi?
seln

#114 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by seln »

Bez komentara. Pa ovim ljudima ocito nedostaje patriotizam.
Kao i svim onim trgovcima, ugostiteljima, mehamicarima i slicno, koji radije uzimaju euro.

Samo u martu ove godine u BiH je došlo 47.495 turista, a oni u BiH uglavnom troše eure, međutim, trgovci i ostale uslužne radnje u našoj zemlji više ne primaju eure. Sve se mora plaćati u konvertibilnim markama. S obzirom na to da dolazi sezona godišnjih odmora, BiH će biti preplavljena Bosancima i Hercegovcima koji iz inostranstva dolaze u BiH da provedu godišnji odmor. Oni donose uglavnom eure, ali i druge strane valute, koji se u BiH više ne primaju. Koliki je njihov doprinos ekonomiji BiH, pokazuju podaci Centralne banke BiH, prema kojima je u 2010. godini zabilježeno 2,46 milijardi KM doznaka iz inozemstva. Novčane pošiljke su iznosile 1,15 milijardi KM, a penzije 1,31 milijardu KM.
- U prvom kvartalu 2011. godine doznake iz inozemstva su iznosile oko 607 miliona KM, što predstavlja blago povećanje u odnosu na prvi kvartal 2010. godine, kada su iznosile oko 525 miliona KM, kazao je viši stručni saradnik za odnose s javnošću CBBiH Igor Soldo.

Potraga za mjenjačnicom

Rukovodilac za bankarske poslove Udruženja banaka BiH Samir Lačević kaže kako u svojoj blizini imamo tržište od nekoliko stotina miliona građana koji koriste euro, a mi smo ga izbacili iz upotrebe kao sredstvo plaćanja te smo sve njih koji dolaze ovamo otjerali u mjenjačnice ili na bankomate (koje prvo trebaju pronaći) i time sebi i njima napravili bespotrebne troškove.
- U uslovima kada imamo zakonom definiran fiksni kurs KM u odnosu na euro i njihovu zakonom utvrđenu zamjenjivost, logičnim se nameće pitanje zašto tjerati euro iz gotovinskog platnog prometa. Smatramo da je režim valutnog odbora u BiH komparativna prednost BiH u odnosu na druge zemlje koju treba koristiti i staviti u funkciju izvoza roba i usluga. Prodati nešto u BiH za euro znači automatski povećati devizne rezerve kod CBBiH. Mjenjačnice u BiH, nažalost, neće riješiti nastali problem. Dovoljno govori njihov postojeći broj i broj podnijetih zahtjeva za otvaranjem, kaže Lačević.
Pri primjeni važećeg Zakona o deviznom poslovanju neophodno je osigurati adekvatan broj mjenjačnica. Ali, u BiH je veoma razvijen bankarski sektor, s predstavništvima ne samo u velikim urbanim sredinama već i u gotovo svakom naseljenom mjestu. Na kraju 2010. godine banke su poslovale s 378 podružnica i 421 jedinicom nižeg ranga. Također, banke su u istom periodu imale 1.098 instaliranih bankomata, kazali su u CBBiH.
Na području Federacije BiH za sada posluje samo 11 mjenjačnica, i to u Bihaću, Orašju, Zenici, Vitezu, Tomislav-Gradu i Domaljevcu, a uskoro će u funkciji biti i prva, i za sada jedina, mjenjačnica u Sarajevu. Mnogobrojni turisti, koji su u Sarajevu uglavnom u tranzitu i kojima je Zakon o deviznom poslovanju onemogućio plaćanje u eurima, još su upućeni na banke, koje ne rade nedjeljom i praznicima, a subotom veće filijale rade do 13 sati.
Ronnie O'Sullivan

#115 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Ronnie O'Sullivan »

Jel zna neko gdje se mogu razmjeniti kovanice eura??
technopunk

#116 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by technopunk »

Sad bio na OMV benzinskoj i krenuo platiti Eurima i sve u dure dok nije vratila kusur i ja primjetim da oni vrse zamjenu 100 Eur = 193,00 KM. Kojoj inspekciji u BiH se moze podnijeti prijava za ovakve slucajeve?
eeddiinn

#117 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by eeddiinn »

Ne možeš ih prijaviti zato što su ti obračunali taj kurs ali možeš zašto su uopšte primili eure a zabranjeno je.
Comrad

#118 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Comrad »

A sto je najzalosnije isto sranje - drugo pakovanje.

Samo ne kontam sta je poenta ove odluke. Ajd da imamo svoju valutu, ko sto hrvati imaju kunu. Imamo marku koja je preracunati kurs eura i nesto se kofrcimo. :run:
kica

#119 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by kica »

Kakvi su oni kreteni, a nasa valuta VEZANA za (ex.) DM, odnosno sada EUR valutu.

Pravi kreteni, da donesu zaradu bankama.
technopunk

#120 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by technopunk »

eeddiinn wrote:Ne možeš ih prijaviti zato što su ti obračunali taj kurs ali možeš zašto su uopšte primili eure a zabranjeno je.
Prijaviti da, al' kome? Kojoj inspekciji ili kome vec?
eeddiinn

#121 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by eeddiinn »

Vi ovo malo povrsno gledate. Nije KM vezan za euro da bi banka zaradila vec da bi se zastitila ekonomija koja je i onako u banani. Pa pojela bi nas inflacija da je drugacije i kako god vi tumacili to je ipak nasa valuta bez obzira na vezu sa eurom. To sto druge valute nisu ne znaci da su bolje ili jace kao recimo ta famozna kuna ili dinar. Druga stvar jel vi stvarno vjerujete da je moguce u banci mjenjati bez provizije i da bi to tako trebalo da bude? I komercijalne banke kada mjenjaju euro za KM ili obratno kod Centralne banke placaju proviziju.
A sto se tice prijave nisam siguran gdje da prijavis jer bi trebalo da postoji agencija za kontrolu deviznog poslovanja koja ja mislim nije jos pocela sa radom.

Sent from my Gemei G2 using Tapatalk
forumaš2011

#122 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by forumaš2011 »

eeddiinn wrote:Ne možeš ih prijaviti zato što su ti obračunali taj kurs ali možeš zašto su uopšte primili eure a zabranjeno je.
nije zabranjeno svima primat EUR, a i oni kojima je zabranjeno imaju pravo tražit dozvolu za korištenje EUR-a, a što se tiče kursa (po meni) niko nije dužan da se drži kursa koji je na stranici centralne banke, ali su dužni istaknut koji kurs koriste da kupac zna, i treba tražit kusur u EUR-ima kome to odgovara jer ako sam ti dao EUR hoću i da mi vratiš EUR
A što se tiče inspekcije vjerovatno tržišna inspekcija je nadležna za to.
forumaš2011

#123 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by forumaš2011 »

eeddiinn wrote:Vi ovo malo povrsno gledate. Nije KM vezan za euro da bi banka zaradila vec da bi se zastitila ekonomija koja je i onako u banani. Pa pojela bi nas inflacija da je drugacije i kako god vi tumacili to je ipak nasa valuta bez obzira na vezu sa eurom. To sto druge valute nisu ne znaci da su bolje ili jace kao recimo ta famozna kuna ili dinar. Druga stvar jel vi stvarno vjerujete da je moguce u banci mjenjati bez provizije i da bi to tako trebalo da bude? I komercijalne banke kada mjenjaju euro za KM ili obratno kod Centralne banke placaju proviziju.
A sto se tice prijave nisam siguran gdje da prijavis jer bi trebalo da postoji agencija za kontrolu deviznog poslovanja koja ja mislim nije jos pocela sa radom.

Sent from my Gemei G2 using Tapatalk
slažem se
sreća pa smo vezani za EUR s ovakvom politikom nas bi uništila inflacija, dok se naši dogovore u koju kafanu će sjest mi bi za platu kogli da kupimo koji hljeb
Troll_Happens

#124 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by Troll_Happens »

hahah koje licemjerstvo krsis svjesno zakona a onda kad nije u dure bi da ga tuzis po tom istom zakonu. phuuuj
eeddiinn

#125 Re: Zakon o zabrani plaćanja Eurom!?

Post by eeddiinn »

Prijatelju procitaj malo postove iznad, nisam ja krsio zakon niti vrsio placanja.
Post Reply