Ja i Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#101 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

:lol: :lol: :lol: Jako simpaticno od tebe...Krajnje :) Hajd dijete ohladi malo, enciklpediju u ruke pa nek ti ona odgovara! Ja sam svoje reko...Nekad ti ne bi fakat dao vise od 15 godine...Hajd sad priznaj... :oops: :zzzz:

Zdra`o :wink:
Vrteska

#102 Re: Ja i Bog

Post by Vrteska »

Ahmmed wrote:Djeco, djeco :) :-)

Baš ste zabavni :) A pošto Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, vjerujem da Mu je veoma zabavno čitati teme na ovom podforumu :D
A što Bog ne spasi dijete u Africi od side, nego čita naše komentare na forumu?

Nisam željelja da uopšte komentarišem, ali mi je tvoj post toliko nadmen da moradoh da te priupitam. Kad već znaš kakav smisao za humor ima, možda znaš i ovo. Mene to već dugo interesuje. :)
Vrteska

#103 Re: Ja i Bog

Post by Vrteska »

cigara wrote:
nista novo wrote:Nigdje vise ljudi nije dozivjelo Boga kao ovdje na forumu...sve buduci sveti ljudi...i posebno kad Bog kaze moli mi se ili klanjaj mi se..to mi lici vise na robovlasnistvo, iako ne vjerujem da je Bog robovlasnik..
tebi je samo tesko prihvatiti da postoje odredjene obaveze putem kojih zahvaljujes za ono sto imas
Ja zahvaljujem svojim roditeljima za ono što imam, koji su KRVAVO zaradili (ako pričamo o novcu). I kad su svi bili okrenuti protiv njih, i kad ništa nije išlo. :)

Ako pričamo o ljudima i prijateljima, ja sam ustajala u 4 ujutro da pomognem prijatelju na rubu nervnog sloma. Nikome se neću zahvaljivati za to. :)
debelimedo

#104 Re: Ja i Bog

Post by debelimedo »

ja da sam svemoguc, mene bi bolila neka stvar da li se ahmed meni moli 5 puta na dan, da li cigara posti za vrijeme ramazana, da li probuseni dolar srkne koju ljutu, ili to sto je vrteska otkrila svoja koljena :D
Ali_G

#105 Re: Ja i Bog

Post by Ali_G »

Moje neko vidjenje: Bog dao svima mozak da razmisljamo. Nekom nafaka da ima milione. Neko od tih silnih miliona nece ni feninga dati sirotinji vec kupuje po 10 auta. Neko mozda da lovu za sirotinju, ali onaj koji zaduzi tu lovu zavrne sebi u dzep. Kad bi svi razmisljali na jedan ispravan nacin i da krenemo da rjesavamo probleme od svoje porodice, prijatelja i komsiluka zar ne mislis da bi stanje bilo bolje? Sve je do nas
debelimedo

#106 Re: Ja i Bog

Post by debelimedo »

Ali_G wrote:Moje neko vidjenje: Bog dao svima mozak da razmisljamo. Nekom nafaka da ima milione. Neko od tih silnih miliona nece ni feninga dati sirotinji vec kupuje po 10 auta. Neko mozda da lovu za sirotinju, ali onaj koji zaduzi tu lovu zavrne sebi u dzep. Kad bi svi razmisljali na jedan ispravan nacin i da krenemo da rjesavamo probleme od svoje porodice, prijatelja i komsiluka zar ne mislis da bi stanje bilo bolje? Sve je do nas
ne postoji ispravan nacin, postvoji tvoj nacin razmisljanja, postoji moj nacin razmisljanja, postoji jos milion nacina,
ni jedan nije ispravan
a sto se tice sirotinje ja mislim da bar 50-60% ne zasluzuje da im se pomogne i da su sami krivi za svoju situaciju
debelimedo

#107 Re: Ja i Bog

Post by debelimedo »

lilla wrote: Eh da, da bi se nešto uvidjelo i shvatilo mora postojati nešto što je suprotno tome, npr. kad nam je hladno, poimamo značaj toplote i sl., tako nam ni ovo što sad mislimo ili osjećamo ne bi bilo lijepo ili ružno da razlike ne postoje...

A na ovo prvotno pitanje bih odgovorila riječima iz jedne Tolstojeve knjige:

Svi smo mi prolazni, prije ili kasnije ćemo otići sa ovog svijeta. Bolje je i dušu predati Pravednom, nego služiti iluzijama ljudi.
znaci da nikad nismo probali slano nikad ne bi okusili slatko?

kad se vec bacaju quote-ovi evo jedan

Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death.
Albert Einstein
statix

#108 Re: Ja i Bog

Post by statix »

lilla wrote:
debelimedo wrote:znaci da nikad nismo probali slano nikad ne bi okusili slatko?
Ne, nego npr. ne cijenimo zdravlje sve dok se ne razbolimo. Ne vidimo ljepotu onog što imamo ako ne znamo za "ružnoću"... uglavnom, neko je napisao u prethodnim postovima: "kad bi svi razmisljali na jedan ispravan način" - s čime se ne slažem jer razlike moraju postojati.

ne zamjerite ako je nešto nelogično napisano, jedva oči držim otvorenim :roll:
Bas kao sto su strah i bol osjecaji zbog kojih cijenimo sve ostale, i uzivamo u zivotu dok ih nema.

Pitanje: Kako u raju uzivati i bilo sta cijeniti, ako ne postoje strah i patnja? :D
ponizni

#109 Re: Ja i Bog

Post by ponizni »

probuseni $ wrote:
psydelija wrote:
probuseni $ wrote: Ja ne mogu biti svjestan njegova prisustva jer nisam vjernik pa ti zato nemam nista ni reci. Ali svi vjernici mu se obracaju svakodnevno i imaju kontakt s njim. Zato valjda i postoje molitve, ti uzviseni trenutci , kad je covjek skupa snjim. E, mene interesuju iskustva vjernika kada su s njim na ti ! Valjda je to vrhunac za svakog vjernika i na osnovu toga i vjeruju u njegovo postojanje i moc.
Mi koji ne vjerujemo, nemamo te sposobnosti, ali zato imate vi, pa nam opisite dogadjaj. Mozda se neko od nas i predomisli.
-Nije svestan Njegova prisustva a otvorio temu o Njemu!? :-D Ako te interesuje misljenje vernika temu nazovi "Vi i Bog"!

-"Koga Allah uputi na pravi put doista je upućen a koga u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti!"
Temu sam nazvao "Ja i Bog" da bi napravio asocijaciju na direktni kontakt izmedju vjernika i Boga. Sta tu ima biti lose ? I zato imam precizno pitanje , da neko ko vjeruje opise taj dogadjaj.
Vjernici se pri molitvi nalaze u posebnom stanju duha i kadri su kroz molitvu uspostaviti kontakt sa svevisnjim. To svi vjernici tvrde, jer kako bi inace i bili vjernici.
Sad samo neko treba da to opise i nista vise !?
Ti -po tome šta pišeš-bolje znaš u"kakvom se stanj" nalaze vjernici nego oni sami.A ne vjeruješ.
NIN

#110 Re: Ja i Bog

Post by NIN »

BHF_Manijak wrote::lol: :lol: :lol: Jako simpaticno od tebe...Krajnje :) Hajd dijete ohladi malo, enciklpediju u ruke pa nek ti ona odgovara! Ja sam svoje reko...Nekad ti ne bi fakat dao vise od 15 godine...Hajd sad priznaj... :oops: :zzzz:

Da bogdo' svi imaju naviku pa da redovno uzimaju enciklopedije u ruke. Eh gdje bi danas svijet bio... :wink:
probuseni $

#111 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

Mozda vjernicima treba dati jos jednu sansu da se iskazu ali ovog puta na onoj drugoj strani, na strani djavola . Posto je dzavo bozji odmetnik, neposluh, bog ga je na neki nacin materijalizovao, izbacio iz bozje kuce i poslao na zemlju da pravi nered i da nagovara ljude na zlo.
Ima li neko da je imao kontakt sa dzavolom ? Da je dozivio da mu je bas dzavo nanio zlo, nagovorio ga na nesto sto ne valja ili na neposluh prema bogu ?
Pozeljna su iskustva iz prve ruke, direktni kontakti sa dzavolom, sejtanom.
asurbanipal

#112 Re: Ja i Bog

Post by asurbanipal »

probuseni $ wrote:Mozda vjernicima treba dati jos jednu sansu da se iskazu ali ovog puta na onoj drugoj strani, na strani djavola . Posto je dzavo bozji odmetnik, neposluh, bog ga je na neki nacin materijalizovao, izbacio iz bozje kuce i poslao na zemlju da pravi nered i da nagovara ljude na zlo.
Ima li neko da je imao kontakt sa dzavolom ? Da je dozivio da mu je bas dzavo nanio zlo, nagovorio ga na nesto sto ne valja ili na neposluh prema bogu ?
Pozeljna su iskustva iz prve ruke, direktni kontakti sa dzavolom, sejtanom.
Ima kako da nema...Viđam ga gotovo svaki dan...Prekjučer bio na fakultetu s njim...Jutros popio kafu... :D
idealnaM

#113 Re: Ja i Bog

Post by idealnaM »

ljubav_aha wrote:
tako sam nesto i ocekivala da ces napisati,i opet nisi napisao SVOJ odgovor,jer ga nisi konkretno dao,uvijek sa opreznim zaobilazenjem jer ne znas,hajde priznaj
Možda je čovjeku samo dosadilo da tebi, odgovara....obično se tema svede na"Ljubav_aha pita, ostatak odgovara"...Medjutim, nebi to bilo ni tako loše, da ljubav_aha moze prihvatiti i jedan od ponudjenih odgovora kao zadovoljavajuci...ne...takav odgovor ne može niko dati do ljubav_aha...
:roll:
ljubav_aha

#114 Re: Ja i Bog

Post by ljubav_aha »

idealnaM wrote:
ljubav_aha wrote:
tako sam nesto i ocekivala da ces napisati,i opet nisi napisao SVOJ odgovor,jer ga nisi konkretno dao,uvijek sa opreznim zaobilazenjem jer ne znas,hajde priznaj
Možda je čovjeku samo dosadilo da tebi, odgovara....obično se tema svede na"Ljubav_aha pita, ostatak odgovara"...Medjutim, nebi to bilo ni tako loše, da ljubav_aha moze prihvatiti i jedan od ponudjenih odgovora kao zadovoljavajuci...ne...takav odgovor ne može niko dati do ljubav_aha...
:roll:

IdelanaM,tip je mene spomenuo bez mog ucesca u konverzaciji sa njim,lijpo sam mu napsiala da nema potrebe da me konstatno spominje,cak i kad ne razmjenjujemo konverzaciju/procitaj prethodnu stranicu,malo je smijesno da me svuda prati i spominje svoj emisljenje o meni n avise tema,kako to objasnjavas, hvala
BHF_Manijak

#115 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

NIN wrote:
BHF_Manijak wrote::lol: :lol: :lol: Jako simpaticno od tebe...Krajnje :) Hajd dijete ohladi malo, enciklpediju u ruke pa nek ti ona odgovara! Ja sam svoje reko...Nekad ti ne bi fakat dao vise od 15 godine...Hajd sad priznaj... :oops: :zzzz:

Da bogdo' svi imaju naviku pa da redovno uzimaju enciklopedije u ruke. Eh gdje bi danas svijet bio... :wink:
Moj NIN-e moj, nije problem u enciklopediji, vec ako od nje ne izvuce nikakav hajr, eh to ti je vec belaj... :mrgreen: A vjeru izucavati preko nje, citati tekstove orjentalista koji onako fino u celofan i sa masincom upakuju svoje neistine o islamu, i to je takodjer belaj...
nista novo

#116 Re: Ja i Bog

Post by nista novo »

Malo sale, malo ironije, svasta se pise, niko ne zna odgovor kao ni ja. Neki misle da znaju, neki se pozivaju na knjige, koje su pisali poslanici. I mislim da je najispravnije nek vjeruje svak u sta hoce. Nekima su ljudi sveti, nekima krave, nekima kamen, nekima zemlja...koliko ljudi toliko i Bogova. Covjek vjeruje zato sto su ga tako naucili od malena, ili ga na to natjera bolest ili strah od smrti..i sve dok to vjerovanje ne pocne da se drugome namece je ok. I najbolji su mi oni koji svoju vjeru idealizuju a tudju omalovazaju, zar nisu na koncu sve iste, sve se svode na isto.
SenQ

#117 Re: Ja i Bog

Post by SenQ »

pastirck wrote:
NIN wrote: Da bogdo' svi imaju naviku.......
:mrgreen: :lol:
:lol: :lol:
jarancuga

#118 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

probuseni, po obicaju provociras....postoji li ijedna tema dje ne pljujes po islamu...
i zbog cega mi, koji duboko vjerujemo u Allaha dz.s. , treba tebi koji otvoreno negira Bozije postojanje, objasniti nacin komuniciranja nas sa nasim Gospodarom....za tebe je ionako trla baba lan, zar ne...
NIN

#119 Re: Ja i Bog

Post by NIN »

BHF_Manijak wrote:
NIN wrote:

Moj NIN-e moj, nije problem u enciklopediji, vec ako od nje ne izvuce nikakav hajr, eh to ti je vec belaj... :mrgreen: A vjeru izucavati preko nje, citati tekstove orjentalista koji onako fino u celofan i sa masincom upakuju svoje neistine o islamu, i to je takodjer belaj...
Eto sad, baska su svi orijentalisti islamofobi koji pakuju svoje neistine o islamu i to bas po enciklopedijama i baska samo su oni ti koji pisu o islamu po istim. :-) Nemoj ba, molim te. Ali znam ja u cemu je problem - takva i slicna referentna literatura je po standardu jako objektivna i dosta informativna (tako je koncipirana i ona u mnogo cemu sluzi da bi se lakse doslo do zeljenih izvora o odredjenim informacijama/saznanjima) sto za posljedicu moze imati da ces naci neke stvari koje se tebi nece svidjeti i nece se uklopiti u tvoju uvrijezenu sliku o necemu, konkretno o islamu, ali to ne znaci da je sadrzaj upakovan i neistinit. Recimo, kada i ako zelis odredjenu stvar/fenomen analizirati na sto objektivniji nacin onda se informacije kupe iz vise izvora, sa razlicitih pozicija i iz razlicitih disciplina. Takodjer je jako nezrelo a priori odbaciti jednog renomiranog orijentalistu samo zato sto isti nije musliman, na sto zapravo impliciras svojim gornjim postom.

Budi siguran da ces o (svojoj) religiji najmanje nauciti iz izvora koje selektivno preferiraju i preporuciju/nalazu (tvoje) religijske institucije.

:wink:
probuseni $

#120 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:probuseni, po obicaju provociras....postoji li ijedna tema dje ne pljujes po islamu...
i zbog cega mi, koji duboko vjerujemo u Allaha dz.s. , treba tebi koji otvoreno negira Bozije postojanje, objasniti nacin komuniciranja nas sa nasim Gospodarom....za tebe je ionako trla baba lan, zar ne...
Nije trla-baba-lan. Srpskom popu je Bog naredio da posveti tenkove, topove, puske, vojnike i oni su takvi rokali tri i po godine po Bosni . Karadjicu je Bog naredio da unisti muslimane. Ustase prvo poljube krst pa zenu. Bosnjake Ceric po zapovjesti Boga vodi kao narod. ...Nije trla-baba-lan!
Mene interesuje kako to oni s njim razgovaraju pa znaju sta treba ciniti. Mozda oni grijese pa umjesto sa Bogom pricaju sa dzavolom a da to i ne znaju. Ko ce znati ?

Ti jarancuga izgleda jos nisi svladao osnove vjere pa ne moozes stupiti u kontakt s njim, pa se ljutis na mene ? Ali nje fer. Ja samo pitam. Valjda imam pravo. ... :-?
jarancuga

#121 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

probuseni....
opet pravis gresku u koracima...
Allah dz.s. ne naredjuje zlo, vec dobro...a druga je stvar sto se ljudi pozivaju na Njega a cine suprotno od onoga cemu Allah dz.s. poziva...tesko onome ko makar ijednu rijec oduzme ili doda onome sto Allah dz.. govori...
moja licna komunikacija sa Gospodarom je namaz, DOVA....to je ono kad okrenes dlanove ka nebu i skruseno molis Gospodara...
o ljubavi i milosti kojom nas Jedini svakodnevno obasipa...sorry, al suvisno mi objasnjavati nekome ko negira Bozije postojanje...
probuseni $

#122 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:probuseni....
Allah dz.s. ne naredjuje zlo, vec dobro...a druga je stvar sto se ljudi pozivaju na Njega a cine suprotno od onoga cemu Allah dz.s. poziva...tesko onome ko makar ijednu rijec oduzme ili doda onome sto Allah dz.. govori...
moja licna komunikacija sa Gospodarom je namaz, DOVA....to je ono kad okrenes dlanove ka nebu i skruseno molis Gospodara...
o ljubavi i milosti kojom nas Jedini svakodnevno obasipa...sorry, al suvisno mi objasnjavati nekome ko negira Bozije postojanje...
Jesi siguran da Bog nije nikad ubio nikog ?
jarancuga

#123 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:probuseni....
Jesi siguran da Bog nije nikad ubio nikog ?

ma daj..... :run:
murat arslan

#124 Re: Ja i Bog

Post by murat arslan »

probuseni $ wrote:Dok je postojalo vise bogova ljudi su imali kontakte s njima. Za vino je bio zaduzen bog Dioniz kod starih grka( ako se ne varam) i ako je rod grozdja bio dobar, bilo je dobro i vino. Znaci da je Dioniz bio izdasne ruke. To vino covjek je mogao probati i nasladjivati se bozjom voljom. To bi bio neki direktni kontakt covjeka i boga.
Kad bog kise posalje kisu, ljudi pokisnu. Opet imaju direktan kontakt s bozjom voljom. Bog rata Mars se mogao osjetityi na ostrici maca, ili da ti neko frakne ruku ili da ti nekom otkines uho.

Ja nemam razloga niti se zelim upustati u diskusiju ima li ili nema Boga, Alaha, Jahve, vec me interesuju direktna iskustva onih koji vjeruju u njega.Svi vjernici kazu da MORAS vjerovati u njega da bi ga dozivio Eto, ja postavljam pitanje i dajem mogucnost vjernicima da opisu svoj licni kontakt s njim.
Pretpostavljati politeizam monoteizmu je pogrešno, jer je ovo prvo nastalo poistovjećivanjem sa ovim drugospomenutim. Da bi postojalo više bogova, u imagnaciji, morao je postojati pojam Boga. Dalje, svaka politeistička religija ima vrhovno božanstvo.
Pitanje je na sasvim na mjestu, ako nije postavljeno sa ciljem neke provokacije.
Vjera je doživljaj, to se ne može ispričati. Malom djetetu se ne može objasniti slast sexa, osim da se uporedi sa slasti šećera, a suštinu toga neće znati dok to ne doživi. Stvar sa vjerom je upravo ovakva.
Vjera je u srcu. Kada bi neko rekao da je to ljubav, neizmjerna ljubav prema svemu, osjećaj pravednosti, želja za istinom, sigurnost, toplota u i oko srca, ispunjenost i zadovoljstvo, osjećaj da nisi uzalud stvoren, sažaljenje nad slabim i nemoćnim, želja da se okitiš dobrim, a odstraniš od sebe loše osobine, iskrenost, žalost zbog lošeg djela, spoznaja vlastite nedostatnosti i nesavršenosti, smisao u svemu postojećem ... to su samo riječi koje će tebi možda donekle približit shvatanje spomenutog, ali nikada objasniti i dokazati suštinu stvari.
Bog je ostavio mnogobrojne dokaze svoga postojanja, u svakoj sferi ljudskih mogućnosti i shvatanja. Najjača komponenta ili dokaz je upravo razumska logika koja na osnovu principa o mogućem, nemogućem i NUŽNOM dokazuje da neminovno ima Bog – Stvoritelj. Ovu logiku posjeduju svi ljudi i dostupna je svakome. Dalje, u svakoj sferi života su dokazi o postojanju Bića koje stvara i uređuje stvari, kao i nauci – što se više istražuje sve su jači i uvjerljiviji dokazi, kao i dokazi u nama samim.
Problem sa vjerovanjem i nevjerovanjem je zbog komponente koja je usađena u čovjeka a zove se NEFS – duša sklona zlu, kako se kod nas prevodi. Jedna dimenzija ovoga je poznata u psihologiji kao EGO. Njemu su svojstveni strast i pohlepa, kao i srdžba. U suštini ova duša je nosioc svakog zla u čovjeku (zavist, škrtost, ljubomora, lijenost, pakost, bezrazložna ljutnja, oholost...) U stanju je da prihvati svaku neistinu čim se spomene, a zazire od istine.
Srce traži ono što mu pripada - bliskost o kojoj se govori, a ova duša ga lomi i odvraća od toga.
Iskren čovjek će kada vidi neki dokaz, poželjeti, makar u sebi, da spozna pravu istinu, a neiskren će nastojati da je izbjegne, okretati glavu i pokrivati istinu u svome srcu.
Značenje riječi "kufr" – nevjerovanje, je "pokrivati", što znači da čovjek pokriva svoju vjeru, bježi od nje, ne želi je kada mu Bog pošalje neki znak istine u srcu, opomenu ili drugo, dokaz koji ga dirne, iznenadni spas od nesreće u kojem osjeti "nešto" i sl.
Onima koji požele da budu upućeni na istinu, istina biva data i omogućena, njihova srca ožive i dobiju osjećaj koji ti tržiš da ti se opiše.
Neki ostaju uskraćeni za istinu zbog slijeđenja svojih strasti, želja, pohlepe, mišljenja ...
Ovo iz razloga što nefs, koji je pokrio srce svojim osobinama i u srce ubacio ljubav prema materiji ili sebi ili bilo čemu stvorenom, ne može da prihvati da ima iko bolji od njega, pa čak ni Bogu ne daje to za pravo. On je najbolji, najpametniji, sve prije i poslije njega je nevažno itd.
Isto tako oni koji samo vjeruju, a ne upražnjavaju ono što se traži od njih ostaju uskraćni za doživljaj vjere. Materijalna korist naređenih stvari je očita, kao i nečinjenje zabranjenih. Analogno tome, nutarnja korist je višestruko veća. Jedino ovakvim shvatanjem i činjenjem djela čisti se srce od negativnosti, i umjesto njih usvajaju pozitivne osobine, što je osnova bliskosti Bogu i istinskog doživljaja vjere.
Najjači doživljaj vjernika je u Ramazanu, jer nema te vatre koja upokorava ovu dušu kao što je gladovanje, što može potvrditi samo onaj ko je probao da posti.
Dalje, svako doživljava vjeru koliko je njegovo srce u mogućnosti. Shodno ovome shvatiti ćeš da koliko je ljudi toliko je i doživljaja vjere (ovdje mislim na doživljaj i osjećaj bliskosti Bogu).
Najbolji od ljudi su oni najvećeg i najprefinjenijeg srca, a to su upravo poslanici, koje nerazumni odbijaju da slijede. A pogledaj ovu činjenicu:
Sva nama bliska historija se vrti oko tri čovjeka – Muhammeda, Isaa i Musaa a.s. Bez obzira što su od njihovih sljedbenika samo jedni na istini, sva društvena zbivanja se odigravaju upravo zbog njih, u najvećoj mjeri. Može se reći da se istorija "okreće" oko njih. Tako je bilo i prije (mislim na ostale poslanike).
A vidi i ovo:
Oni koji vjeruju u Boga jedinstveni su u svom vjerovanju – vjeruju u Isto, dok, onaj koji ne vjeruje – vjeruje u materiju koja je u suštini ništa, prazna ili vjeruje u sebe, a u njega vjeruje samo on. Pogledaj kolika je razlika u vjerovanju vjernika i nevjernika.
Ti kao da želiš svojim dokazima da ljude odvratiš od vjere i ubijediš ih da uzalud troše vrijeme, a zaboravljaš da su ljudima presijecali glavu testerom – naživo ne bi li ih odvratili od vjere, pa nisu uspjeli u tome.
Ako hoćeš ispravnu vjeru moraš je poželiti, - iskreno, i dobit ćeš je.
Last edited by murat arslan on 30/09/2010 02:05, edited 1 time in total.
asurbanipal

#125 Re: Ja i Bog

Post by asurbanipal »

@NIN
Eto sad, baska su svi orijentalisti islamofobi koji pakuju svoje neistine o islamu i to bas po enciklopedijama i baska samo su oni ti koji pisu o islamu po istim. :-) Nemoj ba, molim te. Ali znam ja u cemu je problem - takva i slicna referentna literatura je po standardu jako objektivna i dosta informativna (tako je koncipirana i ona u mnogo cemu sluzi da bi se lakse doslo do zeljenih izvora o odredjenim informacijama/saznanjima) sto za posljedicu moze imati da ces naci neke stvari koje se tebi nece svidjeti i nece se uklopiti u tvoju uvrijezenu sliku o necemu, konkretno o islamu, ali to ne znaci da je sadrzaj upakovan i neistinit. Recimo, kada i ako zelis odredjenu stvar/fenomen analizirati na sto objektivniji nacin onda se informacije kupe iz vise izvora, sa razlicitih pozicija i iz razlicitih disciplina. Takodjer je jako nezrelo a priori odbaciti jednog renomiranog orijentalistu samo zato sto isti nije musliman, na sto zapravo impliciras svojim gornjim postom.

Budi siguran da ces o (svojoj) religiji najmanje nauciti iz izvora koje selektivno preferiraju i preporuciju/nalazu (tvoje) religijske institucije.
Kada je u pitanju orijentalizam, treba prije svega imati u uvid u kojem je vremenskom periodu i okruženju nastao i razvijao se. Začetke orijentalizma treba tražiti u prvim, negativnim dodirima između Zapada i muslimana koji su se desili za vrijeme krstaških ratova. Petar Veliki, utjecajni opat iz Clunya u Francuskoj, instruirao je Roberta Kettonskog da načini prvi prijevod Kur’ana na latinski jezik, eksplicitno kazavši da je cilj tog projekta “pobijanje kur’anskog učenja.” Prijevod je završen 1143. godine i, naravno, prijevod načinjen s takvim neprijateljskim motivima nije mogao biti vjeran originalu i pouzdan kao izvor informacija o islamu. Evidentno je da su takve tendencije ostale i poslije križarskih ratova kada se orijentalne studije više ne vezuju samo za svećenstvo i crkvene krugove. Orijentalističke definicije Kur’ana sa islamskog stanovišta nisu prihvatljive jer negiraju Kur’an kao Allahovu, dž.š., Objavu. Iz takvog stava proitiče negiranje istinitosti njegove poslaničke misije. Vjerovatno je to glavni razlog zbog kojeg su orijentalisti pristupali islamu s brojnim predrasudama. U svojim studijama često su izvrtali historijske fakte i islam tretirali ne kao puki subjekt znanstvenog istraživanja već kao okrivljenog na optuženičkoj klupi. Mnogi smatraju da je orijentalizam samo oružje u rukama imperijalista...

Ali sve ima i svoju drugu stranu medalje, pa tako i orijentalizam. Potrebno je istaći da su orijentalisti, uprkos svim predrasudama koje su imali i koje još imaju prema islamu i muslimanima, imali i određene zasluge na planu proučavanja islama, njegovih izvora, kulture i povijesti. Ovdje se prvenstveno misli na to da su orijentalisti obradili i objavili (štampali) rukopise vrlo značajnih djela od kojih se neka s pravom ubrajaju u primarne izvore islamske povijesti. Opus interesovanja orijentalista, uistinu, veoma je širok i raznolik. Orijentalisti su zaslužni i za brojne kataloge, biografije, monografije, bibliografije, studije, prikaze i druga djela koja su, svakako, doprinijela upoznavanju Zapada s islamom i njegovom kulturnom baštinom. Francuzi Rene Guenon (Abdu-l-Vahid Jahja) i Vincent Mansour Monteil, Švicarci Frithof Schuon i Titus (Ibrahim) Burckhardt, Mađar Abdu-l-Karim Germanus, Britanac Martin Lings i Amerikanac Thomas Irving, primjer su prvorazrednih orijentalista koji su objektivno i bez predrasuda pristupili izučavanju islama. Naravno ne treba zaboraviti ni Bernarda Lewisa, Edwarda Saida, Karen Armstrong.

Sa tvojom zadnjom rečenicom ne bih se baš složio, al' eto... ;-)
Locked