Međureligijski dialog

Rasprave o vjerskim temama.
probuseni $

#101 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

Lady Bella wrote:Ne znam na šta konkretno misli PRO testant sa ovim "vraćanje na pravu vjeru". Zapravo prvi put to čujem.

Sve kršćanske crkve imaju i tu zapovjed misioniranja i obraćanja, iako recimo protestantske crkve
to mnogo konsekventije danas sprovode nego recimo rimokatolička crkva.
I u Islamu je "dava" jedna vrlo bitna komponenta, ovde su opet Suniti mnogo aktivniji od Šiita.
Kod Jevreja je ova tema mnogo kompleksnija...
Uglavnom, sve religije imaju razradjenu taktiku kako da se bore sa ostalim religijama, kako da jedni drugima preotimaju clanove, a u slucaju Bosne kako da podjele teritorij.
Mrs.Zurbrigen

#102 Re: Međureligijski dialog

Post by Mrs.Zurbrigen »

Lady Bella wrote:Ne znam na šta konkretno misli PRO testant sa ovim "vraćanje na pravu vjeru". Zapravo prvi put to čujem.

Sve kršćanske crkve imaju i tu zapovjed misioniranja i obraćanja, iako recimo protestantske crkve
I u Islamu je "dava" jedna vrlo bitna komponenta, ovde su opet Suniti mnogo aktivniji od Šiita.

ni ja nisam sigurna. mozda misli na one koji su nominalno pripadnici neke vjerske grupe ali ne praktikuju.
Lady Bella

#103 Re: Međureligijski dialog

Post by Lady Bella »

Mrs.Zurbrigen wrote:

ni ja nisam sigurna. mozda misli na one koji su nominalno pripadnici neke vjerske grupe ali ne praktikuju.
Ok, to je vjerovatno to. Ako me sada sjećanje dobro služi, mislim da postoji termin "reislamizacije muslimana"
i kod Alije Izetbegovića i kod Sayyida Qutb-a (obadvojica sigurno vrlo značajni islamski mislioci 20-tog vijeka). Neka me ispravi neko ako zna bolje.
PRO testant

#104 Re: Međureligijski dialog

Post by PRO testant »

Odgovor ujedno i na post iznad.

Prema islamskom učenju ljudi se "vračaju" na izvornu vjeru.
Dok se u Kršćanstvu to popularno naziva "obračenjem" što u svom izvornom obliku stoji za "zaokret od 180 stepeni" u pogledu života, načela, etike i drugih stvari, uključujući i teološke postavke te osobe. Naravno, ne dešava se odjednom, ali je i taj inicijalni korak uračunat u prosec.

A zašto je misionarski zadatak prepreka?
I zašto ga svrstavaš u tu klasu problema (izbjegavam tvoj riječnik)?
PRO testant

#105 Re: Međureligijski dialog

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:

Uglavnom, sve religije imaju razradjenu taktiku kako da se bore sa ostalim religijama, kako da jedni drugima preotimaju clanove, a u slucaju Bosne kako da podjele teritorij.
Sada već propagiraš "teorije zavjere" i plansko napadanje na druge vjerske zajednice. To ipak nema smisla.
Otimanje vjernika i slično, nije ni na mapi, a kamoli stvarna taktika.
Da, postoji dost amaterijala koji ti pomažu da znaš "voditi razgovor" ako neko dođe pa te počne mlatiti ovakvim glupostima, ali da je negdje izričito i specifično .... de molim te malo ozbiljnosti.
Pogotovu o ovome sa Bosnom. Nije tema političke prirode i nema potrebe da idemo u tom smjeru.
PRO testant

#106 Re: Međureligijski dialog

Post by PRO testant »

Lady Bella wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

Ok, to je vjerovatno to. Ako me sada sjećanje dobro služi, mislim da postoji termin "reislamizacije muslimana"
i kod Alije Izetbegovića i kod Sayyida Qutb-a (obadvojica sigurno vrlo značajni islamski mislioci 20-tog vijeka). Neka me ispravi neko ako zna bolje.
Mislio sam na zvanično učenje da dawa nije fokusirana na "obračanje" na islam. Jer bi to značilo da onda nije teološki u skladu sa učenjem da se svi ljudi rađaju " u Islamu." Te da se tokom prvih godina života, uz pomoć roditelja naravno, okrenu od vjere i postanu nešto drugo. Tako da kada kasnije neko, ko do tada "nije bio" musliman, sada to odluči praktikovati, on/ona se onda "vraća" na svoju "izvornu" vjeru.
Uopšte nije riječ o nominalnim vjernicima, nego o sistemu i načinu tumačenja i prezentiranja određenih učenja vezanih za misionarski rad grupe u kontekstu razgovora.
probuseni $

#107 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
probuseni $ wrote:

Sada već propagiraš "teorije zavjere" i plansko napadanje na druge vjerske zajednice. To ipak nema smisla.
Otimanje vjernika i slično, nije ni na mapi, a kamoli stvarna taktika.
Da, postoji dost amaterijala koji ti pomažu da znaš "voditi razgovor" ako neko dođe pa te počne mlatiti ovakvim glupostima, ali da je negdje izričito i specifično .... de molim te malo ozbiljnosti.
Pogotovu o ovome sa Bosnom. Nije tema političke prirode i nema potrebe da idemo u tom smjeru.
Kakva teorija zavjere kad to imas u stvarnosti, a materijala imas na pretek.

Planski napad druge vjerske zajednice smo vidjeli na djelu. Karadjic pred milionima gledalaca izjavljuje da ce muslimanskog naroda nestati. I to tebi nije planski napad na drugu vjeru ?

Ne da imas preobracanje , vec i unistenje najgorim metodama.

Religije takodje probracaju narode . Od bosnji ka srpstvu uz pomoc pravoslavlja. To ti nije poznato ? Nisu ti poznata pokrstavanja citavih naroda, kad ih se ucini krscanima. Ko je pokrstio Juznu Ameriku ? Sta su Inke bili prije toga ? Gdje nestade stara bosanska vjera i religija ?

Ti bi ocigledno da posmatras stvar iz ugla mislionarstva, gdje ekipa koroz takozvane vidove poomoci salje gladnim ljudima hranu, odjecu, medicinu, a u isto vrijeme ih preobraca na krscanstvo ?

Politika? Sve u zivotu je politika pa i religija .
PRO testant

#108 Re: Međureligijski dialog

Post by PRO testant »

Bravo legedno. :thumbup:
Rezon je na nivou .... nebitno.
Živ ti bio i zdravo hodio. :thumbup:
Cyber-harambashica

#109 Re: Međureligijski dialog

Post by Cyber-harambashica »

Medjureligijski dialog...
evo kako ja shvatam tu temu, kratka prica.

u mom gradu bio neki africki festival, napravili su i predivan program za decu. Moja drugarica (nemica koje je presla na islam, ganz komplett, pokrivena itd. znaci, nije samo na "papiru" vec je stvarno svim srcem) i ja i nasa deca usle u neki sator. Jedan visoki covek u nekoj nosnji priredio je neke cinijice i kikiriki, decu su to onda "tukla" ...e sad ja ne mogu da se setim kako se taj tucak zove, uglavnom napravili su fini namaz za hleb koji su onda bas slatko pojeli. Covek nije znao nas jezik, samo je gledao, i ako je bio uzasno velik i za nas stvarno neobicna pojava, klinci su bili odusevljeni.

Prisao je mojoj drugarici i rekao Selamalejkum. Onda je ona rekla alejkum salam, onda je on nesto rekao, ona, on, ona, on, ona, on.

Ja sam se osecala kao da gledam tenis.
Rekoh samo: Kerstin...ala se ispricaste vas dvoje....

To je meni jako imponovalo. Muslimani, znaci, gde god da se sretnu, imaju zajednicki jezik, bar za minut. To je jako pozitivno.
Zlata M.

#110 Re: Međureligijski dialog

Post by Zlata M. »

nista novo wrote: Dok nemojte me pogresno svatiti ali krscanske zemlje su se razvile jer upravo za razliku od islamski postoji sloboda razmisljanja , sloboda govora jednom rijecju demokratija. Pa vi procijenite jeli u Bosni to moguce postici.
Ma, dobro ... al' ponekad je, jednostavno, neukusno !
http://www.dailymotion.com/video/x65mxk ... ke-eng_fun
( dakle, Rodjenje Isusovo ... Mariju i Josefa posjecuju financ. ekspert ( zbog dugova ), super nanny, dizajner interijera ... parodija na emisije koje se sedmicno prikazuju na njem.tv ... ) ... tamo gdje zavrsava pravi humor, pocinje idiotizam. :roll:
bijela

#111 Re: Međureligijski dialog

Post by bijela »

@cyber harambasica - opisala si baš lijepo, ljudsko događanje :)
to i jeste poenta međureligijskog dijaloga - upoznavanje kroz specifičnosti različitih kultura, a ne kako neki pokušavaju ovdje predstaviti dijalog kao prekriveno misionarstvo. poznato je da je prvi princip dijaloga "ne pokušavati onog drugog prevesti na svoju vjeru".

naposlijetku, svi ljudi imaju slične sudbine na ovom svijetu - od porodičnih radosti do finansijskih problema. u sklopu jednog međureligijskog dijaloga na kojemu sam prisustvovala ta slična sudbina mi se utjelovila u iskustvu rata - bili smo u srebrenici gdje su muslimani stradali, a bili smo i u selu nadomak bejruta gdje su stradali kršćani katolici. ista patnja, iste suze, ista nadanja.
i svi su tu, bez obzira što smo bili grupa od nekih 10-ak religija su suosjećali jedni sa drugima. ne reče li poslanik Isa, a.s.: Srca bogobojaznih se kidaju kada vide čovjeka u nevolji...

i @probuseni - nije sve politika, vjera nije politika, i Čovjek je više od politike.
probuseni $

#112 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

bijela wrote:
i @probuseni - nije sve politika, vjera nije politika, i Čovjek je više od politike.
Ako vjera i religija nisu politika , cemu mjesanje religije u politiku ? Kako dozivljavas ovu novu PPP partiju koja je zasnovana na islamu i islamskim vrijednostima ?

U svojoj osnovi , pored svih idetiteta koje covjek ima, on je i politicko bice, tako da se sve njegove djelatnosti, svaki oblik djelovanja covjeka moze opisati i kroz prizmu politike.
I ljubav je politika, samo ako znas taj odnos opisati kroz politicke odnose.
Politika nije svojstvene samo covjeku. Postoji i kod zivotinja, sto pokazuje istrazivanja kod cimpanza, gdje je zabiljezeno itekao politicko ponasanje , kako pojedinacno, tako i grupno. Da bi neko bio alfa u coporu on mora pokazati liderske sposobnosti, mora znati odrzavati i osiguravati grupu da zivi , da prezivi i da ima potomstvo za produzetak vrste, a to ti je cista politika.

Sumnjam da bi se vjernici slozili s tobom kad kazes da vjera nije politika. Oni tvrde upravo suprotno, da je vjera sveukupan zivot i da ima pravo da se bavi politikom.

Ja sam pisuci htio naglasiti da je nesto sto se zove "medjureligijski dijalog" jedna obicna patka i podvala narodu jer je toliko ocito da je nase drustvo popucalo upravo na savovima religije koje su i osnovni uzrok nedaca u Bosni. Zar trebamo biti toliko naivni da povjerujemo da ce neko "medjureligijsko vjece " u Bosni koje zivi na drzavnom budzetu rjesiti problem koji postoji od vremena nastanka religija i vuce se kroz historiju vec 2000g. Formiranje tog tjela na drzavnom nivou je vjest potez svih religija da se ukotve u drzavnoj politici i da dobiju na znacaju, da dobiju politicki legitimitet nekog ko se brine o samoj drzavi i narodu. To je cista prevara i laz. Oni su samo svoje probeme institucionalizirali na nivou drzave i prikazuju se kao spasioci i cuvari naroda, a pritom zaboravljaju ili presucuju da su upravo religije podjelile zemlju na tabore i da su one osnovni razlog zasto se ljudi ne trpe i plase jedni drugih.
ljubav_aha

#113 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
bijela wrote:
Ako vjera i religija nisu politika , cemu mjesanje religije u politiku ? Kako dozivljavas ovu novu PPP partiju koja je zasnovana na islamu i islamskim vrijednostima ?
probuseni_dolaru,bijela je lijepo rezimirala , opet ne razumijes: vjera nije religija,to su dva cesto pogresno koristena termina, vjera je dio licnosti,a religija i politika egzistiraju,plus,moraju imati balansiran odnos;ne mozes napisati kako se religija mijesa u Drzavu,jer i Drzava suradjuje sa Religjiskim Institucaijama,moras razumjeti da je to unutarnji odnos Religisjkih Institucija i Drzave, a njihov odnos ovisi prije svega o narodu na svim nivoima
ljubav_aha

#114 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Cyber-harambashica wrote:Medjureligijski dialog...
evo kako ja shvatam tu temu, kratka prica.

u mom gradu bio neki africki festival, napravili su i predivan program za decu. Moja drugarica (nemica koje je presla na islam, ganz komplett, pokrivena itd. znaci, nije samo na "papiru" vec je stvarno svim srcem) i ja i nasa deca usle u neki sator. Jedan visoki covek u nekoj nosnji priredio je neke cinijice i kikiriki, decu su to onda "tukla" ...e sad ja ne mogu da se setim kako se taj tucak zove, uglavnom napravili su fini namaz za hleb koji su onda bas slatko pojeli. Covek nije znao nas jezik, samo je gledao, i ako je bio uzasno velik i za nas stvarno neobicna pojava, klinci su bili odusevljeni.

Prisao je mojoj drugarici i rekao Selamalejkum. Onda je ona rekla alejkum salam, onda je on nesto rekao, ona, on, ona, on, ona, on.

Ja sam se osecala kao da gledam tenis.
Rekoh samo: Kerstin...ala se ispricaste vas dvoje....

To je meni jako imponovalo. Muslimani, znaci, gde god da se sretnu, imaju zajednicki jezik, bar za minut. To je jako pozitivno.
u SAD takvi susreti si svakodnevnog karaktera
probuseni $

#115 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

ljubav_aha wrote:
probuseni $ wrote:
bijela wrote:
probuseni_dolaru,bijela je lijepo rezimirala , opet ne razumijes: vjera nije religija,to su dva cesto pogresno koristena termina, vjera je dio licnosti,a religija i politika egzistiraju,plus,moraju imati balansiran odnos;ne mozes napisati kako se religija mijesa u Drzavu,jer i Drzava suradjuje sa Religjiskim Institucaijama,moras razumjeti da je to unutarnji odnos Religisjkih Institucija i Drzave, a njihov odnos ovisi prije svega o narodu na svim nivoima
:-)

...izvini, ali ja u ovom sto si napisala ne mogu uhvatiti ni kraj ni pocetak ...
ljubav_aha

#116 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
ljubav_aha wrote: probuseni_dolaru,bijela je lijepo rezimirala , opet ne razumijes: vjera nije religija,to su dva cesto pogresno koristena termina, vjera je dio licnosti,a religija i politika egzistiraju,plus,moraju imati balansiran odnos;ne mozes napisati kako se religija mijesa u Drzavu,jer i Drzava suradjuje sa Religjiskim Institucaijama,moras razumjeti da je to unutarnji odnos Religisjkih Institucija i Drzave, a njihov odnos ovisi prije svega o narodu na svim nivoima
:-)

...izvini, ali ja u ovom sto si napisala ne mogu uhvatiti ni kraj ni pocetak ...
skontaj sredinu ;-)

nauci znacenje pojmova: vjera i religija
probuseni $

#117 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

ljubav_aha wrote:
Znam ja razlikovati vjeru od religije,ali tvoje objasnjenje je nerazumljivo i kontradiktorno, pogotovo kad vjeri i religiji dodas pojam drzava. Tu se ne snalazis bas najbolje sa objasnjenjima. Ti ustvari samo slutis sta je sta i u kakvim odnosima stoji religija sa drzavom. Ali nema veze. Ti to vidis tako i neka ti ostane, ali znaj da ti je ta analiza pogresna i smusena.
ljubav_aha

#118 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
ljubav_aha wrote:
Znam ja razlikovati vjeru od religije,ali tvoje objasnjenje je nerazumljivo i kontradiktorno, pogotovo kad vjeri i religiji dodas pojam drzava. Tu se ne snalazis bas najbolje sa objasnjenjima. Ti ustvari samo slutis sta je sta i u kakvim odnosima stoji religija sa drzavom. Ali nema veze. Ti to vidis tako i neka ti ostane, ali znaj da ti je ta analiza pogresna i smusena.
ha ha ha ,hajde molim te obajsni kako sam vjeri i religji dodala pojam drzava :?:
BHF_Manijak

#119 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: ozbiljan vjernik ne insistira promjeniti religiju drugom vjerniku

svi se mole istom Bogu,na drugaciji nacin > drugacijom religijom

fanatik je obratan slucaj
Simpaticno... :) :mrgreen:

Znaci Poslanik je bio neozbiljan vjernik?!E svasta... :lol:
ljubav_aha

#120 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: ozbiljan vjernik ne insistira promjeniti religiju drugom vjerniku

napisano kad sma se obratila pike,znaci , TO ces morati pitati pike :D
pike wrote:Nije fanatik vec ozbiljan vjernik. Da bi bio musliman, po definiciji, moras vjerovati da je islam jedina prava vjera. Da bi bio krscanin moras vjerovati da spas jedino mozes nac kroz Isusa. Ko ne vjeruje u tu crkvenu doktrinu ne moze se nazvati krscanom.

Medjureligijski dialog, smijesna fraza bez bilo kakvog ozbiljnog znacenja. Dialog im se moze svesti da diskusiju vremenske prognoze.
BHF_Manijak

#121 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:

pike wrote:Nije fanatik vec ozbiljan vjernik. Da bi bio musliman, po definiciji, moras vjerovati da je islam jedina prava vjera. Da bi bio krscanin moras vjerovati da spas jedino mozes nac kroz Isusa. Ko ne vjeruje u tu crkvenu doktrinu ne moze se nazvati krscanom.

Medjureligijski dialog, smijesna fraza bez bilo kakvog ozbiljnog znacenja. Dialog im se moze svesti da diskusiju vremenske prognoze.
Hajd za pocetak nek mi neko objasni ozbiljnog vjernika?!Hoes li ti Ljubav_aha ili ce Pike?! :mrgreen: Jer danas ljudi odmah proglase fanatikom nekog ko klanja 5 vakat,ko ide u dzamiju,ko posti,itd itd itd...Pa zato mi dajte prvo definiciju "ozbiljnog vjernika"... :)

A ako kolega Pike misli,da smo ustvari "svi pod jednim" krovom,i da je isto bio buista, jevrej, krscanin, musliman, rastafarijanac, sve dok vjerujes u Boga, ok si, onda mu moram reci da se malo ipak prevario....
nista novo

#122 Re: Međureligijski dialog

Post by nista novo »

Zlata M. wrote:
nista novo wrote: Dok nemojte me pogresno svatiti ali krscanske zemlje su se razvile jer upravo za razliku od islamski postoji sloboda razmisljanja , sloboda govora jednom rijecju demokratija. Pa vi procijenite jeli u Bosni to moguce postici.
Ma, dobro ... al' ponekad je, jednostavno, neukusno !
http://www.dailymotion.com/video/x65mxk ... ke-eng_fun
( dakle, Rodjenje Isusovo ... Mariju i Josefa posjecuju financ. ekspert ( zbog dugova ), super nanny, dizajner interijera ... parodija na emisije koje se sedmicno prikazuju na njem.tv ... ) ... tamo gdje zavrsava pravi humor, pocinje idiotizam. :roll:
Pa u tome i jest poenta, nema sveti krava..zasto ja moram kao katolik, krscanin slijepo vjerovati sta kaze crkva, mogu ja i pokusati razmisljati svojom glavom, zato se i Evropa razvila, toga u islamu nema, nema razmisljanja, samo slijepo vjerovanje...sta mislis koliko se katolika po rodjenju, ispisalo iz katolicke crkve, zato sto jednostavno vise nisu sebe vidjeli tu..katolik moze kritikovati crkvu bez posljedica, a musliman moze islam, jedino ako se zeli oprostiti od zivota..
Zlata M.

#123 Re: Međureligijski dialog

Post by Zlata M. »

Pa u tome i jest poenta, nema sveti krava..zasto ja moram kao katolik, krscanin slijepo vjerovati sta kaze crkva, mogu ja i pokusati razmisljati svojom glavom, zato se i Evropa razvila, toga u islamu nema, nema razmisljanja, samo slijepo vjerovanje...sta mislis koliko se katolika po rodjenju, ispisalo iz katolicke crkve, zato sto jednostavno vise nisu sebe vidjeli tu..katolik moze kritikovati crkvu bez posljedica, a musliman moze islam, jedino ako se zeli oprostiti od zivota..
... pa ipak, nesto sto je nekom drugom sveto, ne bi trebalo biti predmet ismijavanja. Nije u tome fora, zar ne ? :)
Mene licno takvo sto ne moze uvrijediti ... tek mi glupo. Ne moras vjerovati, al' ne moras ni nipodastavati ono u sto ne vjerujes.
Nisu mi, isto tako, jasne reakcije onih koji bi odmah, nakon ovakvih stvari, ono za vratove ... dodje mi da vrisnem :D ... ' nemoj me branit', duse ti ! samo mi jos vise stetis !!!'
nista novo

#124 Re: Međureligijski dialog

Post by nista novo »

Zlata M. wrote:
... pa ipak, nesto sto je nekom drugom sveto, ne bi trebalo biti predmet ismijavanja. Nije u tome fora, zar ne ? :)
Mene licno takvo sto ne moze uvrijediti ... tek mi glupo. Ne moras vjerovati, al' ne moras ni nipodastavati ono u sto ne vjerujes.
Nisu mi, isto tako, jasne reakcije onih koji bi odmah, nakon ovakvih stvari, ono za vratove ... dodje mi da vrisnem :D ... ' nemoj me branit', duse ti ! samo mi jos vise stetis !!!'
Izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio, nije bila namjera.
pike

#125 Re: Međureligijski dialog

Post by pike »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:

Hajd za pocetak nek mi neko objasni ozbiljnog vjernika?!Hoes li ti Ljubav_aha ili ce Pike?! :mrgreen: Jer danas ljudi odmah proglase fanatikom nekog ko klanja 5 vakat,ko ide u dzamiju,ko posti,itd itd itd...Pa zato mi dajte prvo definiciju "ozbiljnog vjernika"... :)

A ako kolega Pike misli,da smo ustvari "svi pod jednim" krovom,i da je isto bio buista, jevrej, krscanin, musliman, rastafarijanac, sve dok vjerujes u Boga, ok si, onda mu moram reci da se malo ipak prevario....
Ne mogu da vjerujem da moj post nije bio jasan. Hajde procitaj jos jednom sta sam napisao ali kuntekstu kao odgovor na predhodnoj stranici.
Post Reply