Kurab ti pea, Sarkozy!

Shoshana

#101 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by Shoshana »

Jeste... zato sto su Romi kriminalci, Francuska im placa po 300 Eura po odraslom i 100 Eura po djetetu da se vrate u Rumuniju :zzzz:

I eto, ispade i UN, i EU i sav ostali svijet koji osudjuje masovnu deportaciju blesav, samo su Francuzi u pravu... Jebo te, sve normalne drzave osudjuju ovo kao rasizam...
vox-populi

#102 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by vox-populi »

Shoshana wrote:Jeste... zato sto su Romi kriminalci, Francuska im placa po 300 Eura po odraslom i 100 Eura po djetetu da se vrate u Rumuniju :zzzz:

I eto, ispade i UN, i EU i sav ostali svijet koji osudjuje masovnu deportaciju blesav, samo su Francuzi u pravu... Jebo te, sve normalne drzave osudjuju ovo kao rasizam...
Prvo nisu svi Romi kriminalci nego se veci broj ovih koji su deportovani bavio kriminalnim radnjama.
Drugo, SVE osobe koje su deportovane su boravile u Francuskoj ILEGALNO.

Ovo gore su fakti.

Mi sad mozemo cijelu akciju posmatrati iz kojeg god ugla hoces. Naglasiti samo da su protjerani Romi (zaboravljajuci pri tome ilegalni boravak i kriminal) ili naglasiti samo ilegalu i kriminal a zaboraviti da je protjerana samo jedna etnicka grupa.

Ni jedna ni druga iskljucivost nije dobra ni ispravna. Ono sto je Francuska uradila mozda nije lijepo ali definitivno nisu prekrsili nikakav zakon ili sporazum ili povelju.
breuer

#103 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by breuer »

naučiti zakonu sviHu koji ne razumiju isti!

bravo francuzi :)

gdje je nama lijepi švabo sad :(
tranquil

#104 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by tranquil »

Jao jao, koliko salonskih antirasista na jednom mjestu...

Kao prvo, iz Francuske izbacuju se ilegalni emigranti, to stalno rade sve zemlje jer imaju pravo na to, uključujući i našu. Niko ne dira francuske Rome, nego ljude koji su prekršili zakon ušavši u zemlju bez dozvole. I nije kao da ih izbacuju negdje gdje će se izvršiti smrtna kazna nad njima, idu u svoje matične zemlje koje su takođe članovi EU, samo nešto manje razvijeni od Francuske. Postoji razlika između takvih i LEGALNIH imigranata - u koje spadaju i preci Nicolasa Sarkozya.

Kao drugo, ovi imigranti kolektivno su ušli, kolektivno ih deportuju. Nekima se ne sviđa što se to radi "kolektivno", jer eto svi su iste nacionalnosti pa to djeluje rasistički. Dajte malo razmislite šta je alternativa:
1. izbacivati ih jedno po jedno tako da to ne izgleda rasistički? Da, to je sigurno jako humano, razdvajanje porodica i zajednica, ne znam kako im to nije palo na pamet. Dolaziti po svakog posebno i deportovati zbog PR-a.
2. ostaviti ih u zemlji samo zato da ne bi ispali rasisti? I šta onda? Na stranu to što im ne mogu garantirati sigurnu budućnost, nego su stvorili taj problem da će se mnogi koji traže azil iz siromašnijih zemalja organizirati i kolektivno doseliti u Francusku, i ovi ih ne bi mogli istjerati - da ne bi ispali rasisti. Pa na ovom forumu bi se tada sigurno organizirala grupa bosanaca koji žele da žive u Francuskoj, samo bi se prebacili preko granice i onda nam ništa ne bi mogli - jer smo grupa, i jer bi onda francuske vlasti bile optužene za rasizam ako bilo šta pokušaju.
Budite realni. Ne znam koja je alternativa katastrofalnija. Čini mi se da ovdje nije problem izbacivanja, nego što je problem samo zato što to "izgleda rasistički". I svi se sad nešto zgražavaju nad time, uključujući i UN i druge zemlje, samo zato da bi se upisali u "glasne antirasiste", ali bih iskreno volio vidjeti kako bi oni riješili problem da je na njihovom teritoriju. Garant bi ih ostavili kao punopravne građane, aha, jes jes. Obično mlaćenje gloginja tuđim, pritisnućemo Francusku da ih zadrži, ne zato što bismo i mi to uradili na njihovom mjestu, nego zato što bi ti ljudi nakon što budu deportovani, u drugom pokušaju da se domognu zapadne Europe umjesto u Francuskoj mogli završiti - kod nas. Najklasičniji primjer dvoličnosti.

Kao treće, vidim prijedloge da mi u BiH prihvatimo te ljude. De mi objasnite, kako to može biti ozbiljan i human prijedlog? U našoj zemlji se sprovodi organizirana diskriminacija prema našim domaćim Romima i postoji otvoren rasizam prema Romima kod većina "konstitutivnih", mogu misliti kako bi tek bila situacija sa Romima iz istočne Europe. Mislim da bi im bilo bolje u francuskom zatvoru, i to bez sarkazma. Ne znam za koju svrhu je izrečeno da bismo trebali tim ljudima pružiti azil, ali izgleda mi kao da je to više rečeno iz razloga da bismo oprali savjest i sami sebi ispali humaniji, a ne zbog stvarne brige prema tim ljudima. Pogledajte malo gdje živimo, pa čak i "konstitutivni" bježe odavdje, pobogu. Dajte prvo pomozite našim romskim zajednicama, pa kad to uspijemo, možda ćemo moći reći da smo dovoljno otvoreno društvo da primamo i druge - sve dotle to će biti patnja svima, a posebno tim ljudima.

Kao zadnje. Svi kojima su puna usta "francuskog rasizma" neka samo pogledaju unazad vlastite postove i vide koliko puta su rekli "francuzi ovakvi, francuzi onakvi" - u istim postovima gdje druge optužuju za diskriminaciju. Ne moram dalje da govorim, jasno vam je šta hoću da kažem.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by PipiDugaDevetka »

Bosna je oduvijek bila azil za drugačije, progonjene, heretike,...Jevreje, Rome, pa što im, mi mala Bosna, najbjednija država u Evropi ne bi ''svezali šamarčinu iz tolerancije'' pozivom tim Romima da nađu utočište kod nas.

HiljadE Francuza protestvuje protiv protjerivanja Roma, a i EU nije oduševljeno dočekala ova dešavanja u Francuskoj.

Ko su Romi sadašnji u Sarajevu?
Sa Kosova, iz Beograda, Srbije,...? Nešto malo Roma Sarajlija,..
Ponoviću, ne volim gradove i države bez pasa lutalica, mačaka lutalica i bez Roma. Ne volim savršenstvo alla Švicarska, a ni francusko!
tranquil

#106 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by tranquil »

Kao što sam već rekao, primanje tih ljudi uopšte ne bi bila "šamarčina iz tolerancije", nego bi, s obzirom na to da bi tim ljudima ovdje bilo kudikamo gore nego Francuskoj i Rumuniji, to bilo jeftino skupljanje poena i mazanje očiju drugima da smo tolerantni, i to sve preko leđa tih istih napaćenih ljudi.

Možemo se kititi tolerancijom naših predaka od prije par stotina godina, ali trenutno smo jedno od najnetolerantnijih društava na ovom kontinentu i ti ljudi bi ovdje samo još gore stradali. Ne zanosimo se, takvi smo.
vox-populi

#107 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by vox-populi »

tranquil wrote:Kao što sam već rekao, primanje tih ljudi uopšte ne bi bila "šamarčina iz tolerancije", nego bi, s obzirom na to da bi tim ljudima ovdje bilo kudikamo gore nego Francuskoj i Rumuniji, to bilo jeftino skupljanje poena i mazanje očiju drugima da smo tolerantni, i to sve preko leđa tih istih napaćenih ljudi.

Možemo se kititi tolerancijom naših predaka od prije par stotina godina, ali trenutno smo jedno od najnetolerantnijih društava na ovom kontinentu i ti ljudi bi ovdje samo još gore stradali. Ne zanosimo se, takvi smo.
Ti ljudi uopste ne bi ni htjeli doci u BiH, sve kada bi im to, iz kurtoazije, i ponudili. Pipi, ja ne znam da li ti pokusavas da budes sarkastican sa svojim prijedlozima ili ozbiljno mislis. Ako si ozbiljan, onda ti treba jedan dobar reality check.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#108 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Naravno da ne bi htjeli doći u BiH.

Kada je Fransoa Miteran rekao to što je rekao, a Klinton zapisao, zašto im ne bi smo drmnuli, onako po labrnji, ''šamarčinu iz tolerancije''?
amrica wrote: Nedavno mi je bio u ruci jedan papir, pismo, koje je uputila neka francuska organizacija nasoj vladi kako se treba ponasati prema Romima, ono, kao malo vode na dlanu ih drzati... :roll:
Jedno nas instruiraju, a kod kuće sasvim drugo rade?!

Zaslužili su dva francuska po labrnji, sa trzajem šake po principu biča.

Evo izlaza i rješenja koje je dao poštovani @high_volume:
high_volume wrote:Slažem se sa razmišljanjem @PDD, svima su zagarantovana ljudska prava i slobode, pa i sloboda kretanja, pa i Romima, bez obzira odakle dolaze. Francuska, očito, krši Konvenciju koju je i sama potpisala i EU bi trebala i morala energičnije reagovati i odbraniti prava i slobode Roma, a Francusku vlast kazniti.

Ukoliko rumunski, bugarski ili drugi Romi krše zakone Francuske, možda bi u ovakvim slučajevima "fakture" i naplate "troškova" trebalo ispostaviti njihovim domicilnim državama. Pretpostavljam da bi onda te države uspostavile strožiji režim i kontrolu, ili omogućile bolje uslove svojim Romima i tako izbjegle "skupe" kazne.
osa

#109 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by osa »

pnuo povika po svijetu na francusku, a slabo povika i analiza na zakonistost boravka roma (koji se protjeruju) u istoj, način na koji privređuju za život, o tome da li školuju djecu, da li im obezbjeđuju zdravstvenu i drugu skrb i sl., nema dugo protjeraše mi susjeda iz švedske, radio na crno, dobio zabranu ulaska u zemlje e.u., a svjetski mediji o tome ni slova, kao ni borci za ljudska prava....
PipiDugaDevetka

#110 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Moje skromno mišljenje je da je o temi skoro sve rečeno, pa ju je potrebno pustiti da ''propadne''.
Shoshana

#111 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by Shoshana »

QQ, koliko slabo prikrivenih rasista na jednoj temi :-)
nellington

#112 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by nellington »

Shoshana wrote:QQ, koliko slabo prikrivenih rasista na jednoj temi :-)
Znaš šta je strašnije od toga? Što će ti isti spremno proglasiti nekog drugog za rasistu ako 'udari na njihovo', ili ako im se samo to učini.

Problem su i oni koji šute...

Als sie mich holten,
gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
breuer

#113 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by breuer »

:-)
ljubav_aha

#114 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by ljubav_aha »

da li Kinezi u BiH uzimaju poslove BiH grajanima ili ne :?:
nellington

#115 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by nellington »

ljubav_aha wrote:
U principu ne, jer su svoju nišu u bh. ekonomskom sistemu sami izgradili i sami popunili - te otvorili i radna mjesta za naše građane.
ljubav_aha

#116 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
ljubav_aha wrote:
U principu ne, jer su svoju nišu u bh. ekonomskom sistemu sami izgradili i sami popunili - te otvorili i radna mjesta za naše građane.
upravo tako,jos nisam cula da se neko zali ;-)

nadam se da je poneta shvacena jer je upravo vezana za srz teme :-D
nellington

#117 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by nellington »

Nije pitanje da li neko može da shvati poentu, nego da li želi ;)
ljubav_aha

#118 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by ljubav_aha »

aha :-D
Haris.ba

#119 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by Haris.ba »

Ista sitacija dva viđenja:

Protjerivaju se Romi ili protjerivaju se ilegalni imigranti.
Ali neko spomenu šta znači gastarbajter na njemačkom. I kako je država očekivala da će to biti radnici koji će nakon svoga radnoga vijeka vratiti se u države odakle su došli. Ne znam kada, ali mislim da će nacionalizam uskoro biti dopunjen fundamentalizmom državljanstva. Situacija će biti ko u Dubaiu. Možeš doći u državu samo ako si turista da trošiš pare ili da radiš. Možeš provesti čitav život u Dubaiu, iženiti se, roditi djece i svašta nešta. Ali nema državljanstva. Kada se isturistišeš i izradiš - bujrum odakle si šljego sa svom užom i širom familijom(koju ako dovedeš moraš ti izdržavati - ili oni da rade). Jednostavno će se mogućnosti za dobijanje državljanstva pooštriti. Mislim da nema puno ni međunarodnih ograničenja da svaka država po svom nahođenju ovo riješi.
ljubav_aha

#120 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by ljubav_aha »

Haris.ba wrote:Ista sitacija dva viđenja:

Ali neko spomenu šta znači gastarbajter na njemačkom. I kako je država očekivala da će to biti radnici koji će nakon svoga radnoga vijeka vratiti se u države odakle su došli. Ne znam kada, ali mislim da će nacionalizam uskoro biti dopunjen fundamentalizmom državljanstva. Situacija će biti ko u Dubaiu. Možeš doći u državu samo ako si turista da trošiš pare ili da radiš. Možeš provesti čitav život u Dubaiu, iženiti se, roditi djece i svašta nešta. Ali nema državljanstva. Kada se isturistišeš i izradiš - bujrum odakle si šljego sa svom užom i širom familijom(koju ako dovedeš moraš ti izdržavati - ili oni da rade). Jednostavno će se mogućnosti za dobijanje državljanstva pooštriti. Mislim da nema puno ni međunarodnih ograničenja da svaka država po svom nahođenju ovo riješi.

Romi kao ilegalni imigranti

Dubai je posebna prica,imam priajtelje koji zive vec tamo 15 godina,nisma uopste imperisonirana
breuer

#121 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by breuer »

ljubav_aha wrote:
Haris.ba wrote:Ista sitacija dva viđenja:

Romi kao ilegalni imigranti

Dubai je posebna prica,imam priajtelje koji zive vec tamo 15 godina,nisma uopste imperisonirana
imal' koji pravnik da nam objasni da li stanovnici EU mogu putovati i ostajati koliko im se prohtije ili imaju tri mjeseca u drugim zemljama EU?!
tranquil

#122 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by tranquil »

Slažem se, ako si ih prepoznala onda zna se.
ljubav_aha

#123 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by ljubav_aha »

breuer wrote: imal' koji pravnik da nam objasni da li stanovnici EU mogu putovati i ostajati koliko im se prohtije ili imaju tri mjeseca u drugim zemljama EU?!
imaju ogranicen boravak
breuer

#124 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by breuer »

ljubav_aha wrote:
breuer wrote: imal' koji pravnik da nam objasni da li stanovnici EU mogu putovati i ostajati koliko im se prohtije ili imaju tri mjeseca u drugim zemljama EU?!
imaju ogranicen boravak
potrebno dalje razglabanje?
Shoshana

#125 Re: Kurab ti pea, Sarkozy!

Post by Shoshana »

tranquil wrote:
Slažem se, ako si ih prepoznala onda zna se.
Cim izadju iz ormara :wink:

A ti, ako si primijetio nesto sto ja nisam - klikni na uzvicnik.
Post Reply