Preticanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kockica_kockica

#101 Re: Preticanje

Post by kockica_kockica »

Tranquilizer wrote:Pa najvjerovatnije da je nervozni majmun za volanom :lol: :lol: :lol: :lol:

to se zaista dalo primjetiti :lol: :lol: :lol:
holowey

#102 Re: Preticanje

Post by holowey »

kockica_kockica wrote:
holowey wrote:
kockica_kockica wrote:Imam jedno pitanje za ove sto vole da preticu:

Neki dan vozim cestom i ogranicenje je bilo 40
Ja vozim 60 ( +20 preko ogranicenja)
Iza mene ide mercedes A klase vjerovatno i blica mi ....

Sta znaci to blicanje ?????
takvim likovima onda spustis na brzinu i vozis strogo po ogranicenju...
Jako me iritiralo to blicanje ... a jos vise me nerviralo to sto mi se zalijepi na pola metra / metar od mene...
onda ti samo ovlas barnes kocnicu, cisto da se upale stop svjetla a ne da prikocis, odmah ce uzeti pravilan razmak :wink:

ne daj se iznervirati i nemoj se prepadati, vozis svojom trakom na javnom putu gdje ste jednako ravnopravni, ako mu se ne svidja brzine tvoje voznje neka pretekne a ti nastavi kako si i do tad vozio
Edin H.

#103 Re: Preticanje

Post by Edin H. »

kockica_kockica wrote:Imam jedno pitanje za ove sto vole da preticu:

Neki dan vozim cestom i ogranicenje je bilo 40
Ja vozim 60 ( +20 preko ogranicenja)
Iza mene ide mercedes A klase vjerovatno i blica mi ....

Sta znaci to blicanje ?????

Upozorava te da vozis 20 kilometara preko ogranicenja i da smanjis brzinu :oops:
vnm

#104 Re: Preticanje

Post by vnm »

takve sto blicaju najvise nervira kad ih ignorises :D
kockica_kockica

#105 Re: Preticanje

Post by kockica_kockica »

holowey wrote:
onda ti samo ovlas barnes kocnicu, cisto da se upale stop svjetla a ne da prikocis, odmah ce uzeti pravilan razmak :wink:

ne daj se iznervirati i nemoj se prepadati, vozis svojom trakom na javnom putu gdje ste jednako ravnopravni, ako mu se ne svidja brzine tvoje voznje neka pretekne a ti nastavi kako si i do tad vozio

ja mislim da je njemu problem bio to sto je ispred njega zensko za volanom, a ne zna kako zene znaju biti opake na cesti :evil: elem poslije izvjesnog vremena ogranicenje se popelo na 60, pa sam vozila neki 75... on je sjecnuo preko pune izbjegavajuci sleper ... :oops:
madner

#106 Re: Preticanje

Post by madner »

Meni je jednom tako bilo i ja se iznervirao i poceo liku psovat sve i svasta. Poslje vidio da mi se gepek nije dobro zatvorio i covjek mi pokusao skrenut paznu :D
Desert Wind

#107 Re: Preticanje

Post by Desert Wind »

ja sam recimo neka posebna sorta - ja nemam problema sa laganom voznjom - samo me vise iritira kocenje usporavanje i brzina bez neke konstante pa obilazim takve nervozne postare - nemam nikakav problem da recimo pratim tegljac ispred sebe ako vozi solidnom KONSTANTNOM brzinom (neki imaju obicaj koristit izum zvan tempomat) jer idem logikom da sta god naleti na put on ce da ga satre a bolje on nego ja drzeci odstojanje pristojno a i iskren da budem teski kamioni su mi odlican marker u voznji jer oni vide sta im dolazi u susret bolje nego bilo ko tako da je to jos jedan razlog vise zasto volim vozit iza teskih kamiona - naravno pod uslovom da ne ispustaju kamencice i voze profesionalno. pogotovo mi je drago voziti iza tipova koji su okorjeli profesionalci kad mi zmigaju da ima nesto naprijed da ne preticem ili mi zmigaju da mogu proci - jednostavno me razvesele. jednom me je predobro tip iznenadio kada je u cekajucoj koloni spustio farove skroz u dno da mi ne bljesti u kabinu da sam htio da mu zovem pice....
za vise godina staza za volanom i puno dugih kilometara mi je samo jedno preticanje bilo profesionalno kada je frajer sa novim BMWom 335i ispalio mrcinu iz kolone u ravnom potezu i tako zaobisao guslajucu kolonu....
psiho

#108 Re: Preticanje

Post by psiho »

Desert Wind wrote:...da je to jos jedan razlog vise zasto volim vozit iza teskih kamiona - naravno pod uslovom da ne ispustaju kamencice i voze profesionalno. ....
to je takozvani kurban za radare
JAsoniC

#109 Re: Preticanje

Post by JAsoniC »

koliko znam za preticanje u kratkom trajanju ogranicenje brzine ne vazi. recimo moj otac koji vozi kamion i ne smije vishe od 80 kada pretice krece se i brzinom od 110-120. Policija mu pogleda tahograf i vidi da je ta brzina bila u kratkim vremenskim intervalima i nema nikakvih problema. Znaci da bi i vozaci putnickih automobila trebali da imaju pravo prekoracit brzinu u cilju preticanja sporijeg vozila.
Ateista

#110 Re: Preticanje

Post by Ateista »

van Basten wrote:
sLLayer wrote:To je ok za preticanje, al mene nervira sto se npr ne ukine ako je puna linija a ti ne smijes preteci traktor koji ide 10km/h ?
koliko znam , vozilo koje vozi sporije od 30km/h može se obići i na punoj liniji, upravo jer se to ne tretira kao preticanje nego kao obilaženje. Možda da su to izmijenili novim zakonom?

Ja sam skoro pretekao kamion koji pravo peglao na puno i drotovi me zapisali, pa sam se raspitivao vezano za to, da se vadim da je vozio ispod 30, ali nisam to nigdje uspio naci u nasem zakonu.

E sad, mislim da te ni drotovi nece zaustaviti ako pretices na punoj traktor i slicna vozila koja pravo peglaju, pogotovo jos ako se i pomjeri uz desnu stranu, to je nesto stose uglavnom tolerise.
ado-šampion wrote: Koliko znam, a mislim da sam u pravu, u Zakonu nije definisano da je preko pune linije zabranjeno preticanje, nego je zabranjeno PRELAŽENJE preko pune linije. Dakle, bez obzira radi li se o preticanju ili zaobilaženju, zabranjeno je.
Teoretski je vjerovatno tako, ali u praksi bi to znacilo da kad se neki papak "parkira" na sred ceste, moras cekati dok on ne zavrsi posao i ne krene ako je puna jer ga ne smijes zaobici i preci punu liniju. :D
japo-

#111 Re: Preticanje

Post by japo- »

nikad ne pretičem niti zaobilazim parkirane na cesti, ja ssam miran za volanom :oops:
zonbirile

#112 Re: Preticanje

Post by zonbirile »

najgori su ovi što nikad ne učine,ovo-ono.Treba poći van grada,pa vidjeti užas na cestama koji stvaraju.Voziti polako ne znači voziti sigurno po SVE učesnike u saobraćaju.Sem toga more je signalizacije na putevima u cilju harača i van svake logike.Pa istraživanja rađena od auto-moto klubova i magizina je pokazalo da se do Ploča ne može stići za 6h poštujući propise.Samo simulacija nije prava,zamisli da svi voze tako.Nisam pobornik divljanja na cesti,ali mislim da se ovakovom kaznenom politikom peru ruke od zakonodavca do firme za održavanje puteva.Pa u 21 vijeku imati takve nonsense na regionalnim i magistralnim putevima je idiotluk.Putevi su takvi kakvi su,ali se ne održavaju,čiste,prateća infrastruktura ih ne prati,daju se dozvole za gradnju u pojasu magistralnog puta,i na kraju balade 70% trase do Ploča ima ograničenje 60KM/h.Puna linija na 80% trase.
Post Reply