znaci allah se koristi metaforama da bi samo upuceni mogli skontati, bez obzira sto su metafore, najblaze receno, djetinjaste.nemam pojma wrote:Splinter wrote:nemam pojma wrote:Postoji tumačenje u kojem se pod izlaskom sunca sa zapada podrazumjeva dolazak vremena u kojem će pravo istinsko tumačenja vjere doći sa zapada, a ne sa istoka. Naime sunce je simbol čiste vjere, a njegov izlazak sa zapada podrazumjeva pravilnu čistu vjeru koja će doći(odnosno praktikovati se) na zapadu. Poznavaoci znaju da su svi Poslanici dalazili sa istoka i obasjavali svijet čistom i iskrenom vjerom u jednoga Boga.
Što se tiče metafora za pojedina objašnjenja vjerskih stvari ne shvatam zašto to ljudi ne razumiju. Ja veoma često koristim metafore da bih nešto objasnila, a i da bi me shvatili samo pojedini iz drušva. Postoje stogo povjerljive stvari i u državnom uređenju koje mogu znati samo povjerljivi pojedincima. Kod direktnih zabrana ili pohvalnih dijela ono što je čovjeku potrebno za skladan i lijep život, uglavnom se ne koristi metafora, treba su uzimati direktno. Tako kod proučavanja Kur`ana Allah kaže za pojedine ajete da bi se uzela pouka ili da bi se razmislilo i sl. pa tako se treba i odnositi prema njima...
A za sudnji dan je rečeno da samo Allah zna kada će se desiti!!!npr. kokošija pamet (ovu metaforu shvataju pojedinci, sve sam objasnila ne moram koristiti veliki broj riječi, dok oni sa takvom pameću ne mogu razumjeti)
Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
-
callmethebreeeze
#101 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
-
nemam pojma
#102 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
.
Last edited by nemam pojma on 28/07/2010 17:41, edited 1 time in total.
- mrtva kokoš
#103 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
bezobrazan, ovakav onakav sve stoji (prema pojedincima) ali sam i covjek, za razliku od tebe.
i bole me brige skim se druzis i sta jedes...
jedna recenica je sasvim dovoljna da znas kakav je ko...
i alat nema veze sa tim nego cisto da ti pokazem koliko si ti i ljudi koji hrane svoj ego uzdizanjem bitni...
napisala si kako se obracas ljudima na taj nacin " a i da bi me shvatili samo pojedini iz drušva"
znaci i Allah se koristi metaforama kako bi ga shvatili samo pojedini iz drustva, tj. oni koji imaju srecu i koje je on licno obdario
ma usrala i i sefa i stanicu, priznaj necu ti nista...
bolje ti je nepisi nista, nego ove nebuloze...
i bole me brige skim se druzis i sta jedes...
jedna recenica je sasvim dovoljna da znas kakav je ko...
i alat nema veze sa tim nego cisto da ti pokazem koliko si ti i ljudi koji hrane svoj ego uzdizanjem bitni...
napisala si kako se obracas ljudima na taj nacin " a i da bi me shvatili samo pojedini iz drušva"
znaci i Allah se koristi metaforama kako bi ga shvatili samo pojedini iz drustva, tj. oni koji imaju srecu i koje je on licno obdario
bolje ti je nepisi nista, nego ove nebuloze...
-
VerticalHairFactor
#104 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Mislim da je nepotrebno preispitivati NINove motive za učestvovanje u temi, NIN je vrlo konkretan i daje određene interpretacije iz svoje perspektive i na temelju razumijevanja onoga što pročita. E, sad, ako ni pokretač teme, a ni ostali učesnici nemaju načina, ili ne znaju kako odgovoriti, nema ljutnje. Naravoučenije, ako ćeš raspravljati i stavljati stvar u kontekst, onda se malo obrazuj. Drugo, vjera podjednako zanima religiozne ljude a i ateiste. Tu je kvaka, i ne znam šta je tu čudno. Kad kažem vjera, mislim pogled na svijet - jedan i drugi, ne propisi i slično.
Kada je riječ o metaforama u islamskim tekstovima, ima ih koliko ih ima u arapskom jeziku, i prema pravilima metafore i metonomije u arapskom jeziku. Ljudi su ograničeni onim čime jesu, i dio su prirode i prirodnih zakona; jezici su nastajali i razvijali se onako kako su nastajali, i o značenjima bi trebali govoriti samo oni koji ta pravila i poznaju. Kad kažem trebali, jedino su oni i mjerodavni sa naučnog stanovišta.
Vrijeme u arapskom jeziku jeste relativan pojam, postoje izrazi asr, dehr, wakt, hin, zemen, i svi u određenom kontekstu mogu imati višestruko značenje. Metafora nije ništa nego poređenje bez prvog ili drugog dijela poredbene konstrukcije u svom jednostavnom obliku.
Dužina postojanja univerzuma se razlikuje od jednog do drugog vjerskog teksta. Koliko ja znam prema islamu, čovjek je u odnosu na postojanje Univerzuma tek nedavno tu, hadis koji o tome govori također koristi poređenje u punom smislu:
"Ademovoj djeci je na ovom svijetu dato koliko onom suncu dok ne zađe", to je Poslanik rekao okupljenim ashabima dok je sunce gotovo zašlo, ostalo je manje od debljine prsta da dotakne obzor. Dakle, prije tog malog perioda, Univerzum je trajao, razvijao se etc., i ljudi su se pojavili vrlo "kasno" u cijeloj priči.
Mesija Dedžal je ništa drugo do Antihrist. Mesih je pomazanik, dakle Hrist/Krist na grčkom, Dedžal je naglašena forma od arapskog dedžel (laganje, neistina, potvora), dakle hrist lažovčina, iliti Antihrist. On je ljuti neprijatelj pravog hrista, Isusa, u kojeg vjeruju i muslimani - da je hrist, ne Božiji sin, jer je Bog kod muslimana apsolutno transcedentan i apsolutno nepojmljiv ljudskom umu.
Postavljač teme je trebao navesti kako će se Dedžal pojaviti prema islamskoj tradiciji - prije svega on je i danas živ, ali ne može do ostatka svijeta, tu je, na nekom ostrvu, ali ga ne vidimo, kao da je u dimenzionalnom pomaku, kako to navode hadisi. E, sad, Poslanik je rekao da će se on pojaviti "između Iraka i Šama", dakle na razmeđi belaja i lomova. To ne znači da će se on fizički tu pojaviti, fizički je već negdje tu, ali okolnosti i zbivanja na toj razmeđi će ga očigledno staviti u prvi plan - klasična metafora, jer metafora je dio jezika, ne znači da je nepojmljiva u smislu značenja. Hadis onda kaže da će prvo biti moćan vladar, pa će se proglasiti nebijom/navijem (hebrejski), vjerovjesnikom dakle, pa će na kraju za sebe reći da je bog. Ko ga bude slušao, bit će mu dobro, ko ne, stradat će.
U događajima, koji će slijediti prije, za vrijeme, i oko njega, ljudi će biti malo, bit će reducirani na jako malo područje Azije i Evrope, i bit će stravične suše. Ko bude vjerovao u Dedžala, njemu će kiša padati, a ko ne, neće i bit će žedan i siromašan. Dedžal će čak i oživljavati ljude, recimo ubije čovjeka i potom ga oživi. Uz njega će biti džini, demoni dakle, koji će ga obavještavati o prošlosti nečijih roditelja, jer džini žive zajedno sa ljudima na zemlji nemjerljivo duže, ali "vide ljude odakle oni njih ne mogu", dakle dimenzija vamo-tamo. Dakle zemljom su u njenoj dalekoj prošlosti vladali isključivo džini, živjeli na njoj, i to nije nikakav duhovni svijet, nego pravi svijet samo satkan od drugih elemenata, dakle nije život sastavljen od karbona nego od "suštine vatre", kako hadis kaže, ali ljudi sa njima ne mogu na uobičajen način komunicirati, a po islamu je to i zabranjeno. E, sad, pošto muslimani vjeruju da Isus nije ubijen, niti razapet, nego je neko razapet, ali protagonisti tog događaja nisu sigurni ko (jer da jeste razapet, i da se stvarno sve ono dogodilo, sigurno bi neki historičar zabilježio tako velike događaje; jedan od načina rezonovanja kur'anskih tekstova koji govore da nije ubijen niti razapet, niti je Božiji sin) - Isus će se vratiti među vjernike, jer je "kod Allaha, uzdignut", i suprotstaviti se Dedžalu zajedno sa vjernicima koje će predvoditi Mehdi (upućeni na arapskom, onaj koji ide putem upute). Tek će pravi mesih moći ubiti lažnoga svojom rukom, "kada ga lažovčina vidi, bit će kao da se raspada i topi". Isus će tada sa vjernicima otići u Sinaj i skloniti se od Jedžudža i Medžudža, iliti Goga i Magoga, dva neljudska naroda, koji žive negdje pod zemljom, i koji će nakon propasti Dedžala uspijeti izaći na površinu zemlje. Oni će ispiti Tiberijsko jezero, preplaviti cijelu zemlju, jesti ljude i sve što stignu, ali će odmah potom i umrijeti, jer će im "crvi od Boga dati ući u vratove i usmrtiti ih". Zemlja će biti prekrivena njihovim leševima i dugovrate ptice će ih razvlačiti i odnositi. Tek tada nastupa razdoblje blagodati pod Isusovim patronatom, koji će naređivati posljednji vjerozakon, Poslanikov, a u duhovnom smislu pomiriti narode i ujediniti ljude. Kada umre, bit će pokopan u Medini kraj posljednjeg Poslanika. Nakon dužeg perioda, ljudi će zaboraviti na sva zbivanja i okrenuti se u cjelosti od principa koje propovijeda islam, i onda zejtinjavo nebo, tanak oblak, i bam, "planine lete kao da su vuna predena", mora se ispune vatrom, zvijezde se zatamne, sunce izađe sa zapada, ljudi teturaju, steone deve podbacuju, dojilja na svoje dijete zaboravi i kraj. Sudnji dan ne znači automatski i propast cijelog Univerzuma, ali on će neminovno propasti na kraju, tako što će se vratiti u tačku iz koje je krenuo: "Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje. Kao što smo počeli prvo stvaranje, tako ćemo ga povratiti - to je obećanje Naše, ...". Proživljenje ide nakon stvaranja "nove zemlje", koju će kiša poput sperme zaliti, iz koje će ljudi "iznići" kao biljke. Zvijezde i sve ostalo iz ovoga univerzuma će završiti kao gorivo u džehennemu, dok je džennet u podnožju Arša "Božijeg prijestolja", netaknut i nedirnut. I onda ide dan koji 50000 godina traje, i onda jal' tamo, jal' vamo.
Eto to je suština hadisa i tekstova koji govore o predznacima sudnjeg dana, sudnjem danu, i životu nakon toga.
Da li neko vjeruje ili ne, da li može povući određene paralele ili ne, sve je to relativno - ali mislim da pokretači ovakvih tema, ako nemaju određena saznanja, ili nisu u stanju parirati znanjem nekome poput NIN-a u njegovoj dedukciji, ne treba da se ljute; s tim da i tekstove bez poznavanja pravila arapskog jezika, koji je živ i danas kao i prije 1400 godina, također ne treba eksplicitno razumijevati kako se nekome ćefne.
Rasprave su jedino zanimljive između ateista i teista, koji argumentovano, razumno razgovaraju o temi, ostali koji pucaju iz rovova samo trate prostor.
Kada je riječ o metaforama u islamskim tekstovima, ima ih koliko ih ima u arapskom jeziku, i prema pravilima metafore i metonomije u arapskom jeziku. Ljudi su ograničeni onim čime jesu, i dio su prirode i prirodnih zakona; jezici su nastajali i razvijali se onako kako su nastajali, i o značenjima bi trebali govoriti samo oni koji ta pravila i poznaju. Kad kažem trebali, jedino su oni i mjerodavni sa naučnog stanovišta.
Vrijeme u arapskom jeziku jeste relativan pojam, postoje izrazi asr, dehr, wakt, hin, zemen, i svi u određenom kontekstu mogu imati višestruko značenje. Metafora nije ništa nego poređenje bez prvog ili drugog dijela poredbene konstrukcije u svom jednostavnom obliku.
Dužina postojanja univerzuma se razlikuje od jednog do drugog vjerskog teksta. Koliko ja znam prema islamu, čovjek je u odnosu na postojanje Univerzuma tek nedavno tu, hadis koji o tome govori također koristi poređenje u punom smislu:
"Ademovoj djeci je na ovom svijetu dato koliko onom suncu dok ne zađe", to je Poslanik rekao okupljenim ashabima dok je sunce gotovo zašlo, ostalo je manje od debljine prsta da dotakne obzor. Dakle, prije tog malog perioda, Univerzum je trajao, razvijao se etc., i ljudi su se pojavili vrlo "kasno" u cijeloj priči.
Mesija Dedžal je ništa drugo do Antihrist. Mesih je pomazanik, dakle Hrist/Krist na grčkom, Dedžal je naglašena forma od arapskog dedžel (laganje, neistina, potvora), dakle hrist lažovčina, iliti Antihrist. On je ljuti neprijatelj pravog hrista, Isusa, u kojeg vjeruju i muslimani - da je hrist, ne Božiji sin, jer je Bog kod muslimana apsolutno transcedentan i apsolutno nepojmljiv ljudskom umu.
Postavljač teme je trebao navesti kako će se Dedžal pojaviti prema islamskoj tradiciji - prije svega on je i danas živ, ali ne može do ostatka svijeta, tu je, na nekom ostrvu, ali ga ne vidimo, kao da je u dimenzionalnom pomaku, kako to navode hadisi. E, sad, Poslanik je rekao da će se on pojaviti "između Iraka i Šama", dakle na razmeđi belaja i lomova. To ne znači da će se on fizički tu pojaviti, fizički je već negdje tu, ali okolnosti i zbivanja na toj razmeđi će ga očigledno staviti u prvi plan - klasična metafora, jer metafora je dio jezika, ne znači da je nepojmljiva u smislu značenja. Hadis onda kaže da će prvo biti moćan vladar, pa će se proglasiti nebijom/navijem (hebrejski), vjerovjesnikom dakle, pa će na kraju za sebe reći da je bog. Ko ga bude slušao, bit će mu dobro, ko ne, stradat će.
U događajima, koji će slijediti prije, za vrijeme, i oko njega, ljudi će biti malo, bit će reducirani na jako malo područje Azije i Evrope, i bit će stravične suše. Ko bude vjerovao u Dedžala, njemu će kiša padati, a ko ne, neće i bit će žedan i siromašan. Dedžal će čak i oživljavati ljude, recimo ubije čovjeka i potom ga oživi. Uz njega će biti džini, demoni dakle, koji će ga obavještavati o prošlosti nečijih roditelja, jer džini žive zajedno sa ljudima na zemlji nemjerljivo duže, ali "vide ljude odakle oni njih ne mogu", dakle dimenzija vamo-tamo. Dakle zemljom su u njenoj dalekoj prošlosti vladali isključivo džini, živjeli na njoj, i to nije nikakav duhovni svijet, nego pravi svijet samo satkan od drugih elemenata, dakle nije život sastavljen od karbona nego od "suštine vatre", kako hadis kaže, ali ljudi sa njima ne mogu na uobičajen način komunicirati, a po islamu je to i zabranjeno. E, sad, pošto muslimani vjeruju da Isus nije ubijen, niti razapet, nego je neko razapet, ali protagonisti tog događaja nisu sigurni ko (jer da jeste razapet, i da se stvarno sve ono dogodilo, sigurno bi neki historičar zabilježio tako velike događaje; jedan od načina rezonovanja kur'anskih tekstova koji govore da nije ubijen niti razapet, niti je Božiji sin) - Isus će se vratiti među vjernike, jer je "kod Allaha, uzdignut", i suprotstaviti se Dedžalu zajedno sa vjernicima koje će predvoditi Mehdi (upućeni na arapskom, onaj koji ide putem upute). Tek će pravi mesih moći ubiti lažnoga svojom rukom, "kada ga lažovčina vidi, bit će kao da se raspada i topi". Isus će tada sa vjernicima otići u Sinaj i skloniti se od Jedžudža i Medžudža, iliti Goga i Magoga, dva neljudska naroda, koji žive negdje pod zemljom, i koji će nakon propasti Dedžala uspijeti izaći na površinu zemlje. Oni će ispiti Tiberijsko jezero, preplaviti cijelu zemlju, jesti ljude i sve što stignu, ali će odmah potom i umrijeti, jer će im "crvi od Boga dati ući u vratove i usmrtiti ih". Zemlja će biti prekrivena njihovim leševima i dugovrate ptice će ih razvlačiti i odnositi. Tek tada nastupa razdoblje blagodati pod Isusovim patronatom, koji će naređivati posljednji vjerozakon, Poslanikov, a u duhovnom smislu pomiriti narode i ujediniti ljude. Kada umre, bit će pokopan u Medini kraj posljednjeg Poslanika. Nakon dužeg perioda, ljudi će zaboraviti na sva zbivanja i okrenuti se u cjelosti od principa koje propovijeda islam, i onda zejtinjavo nebo, tanak oblak, i bam, "planine lete kao da su vuna predena", mora se ispune vatrom, zvijezde se zatamne, sunce izađe sa zapada, ljudi teturaju, steone deve podbacuju, dojilja na svoje dijete zaboravi i kraj. Sudnji dan ne znači automatski i propast cijelog Univerzuma, ali on će neminovno propasti na kraju, tako što će se vratiti u tačku iz koje je krenuo: "Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje. Kao što smo počeli prvo stvaranje, tako ćemo ga povratiti - to je obećanje Naše, ...". Proživljenje ide nakon stvaranja "nove zemlje", koju će kiša poput sperme zaliti, iz koje će ljudi "iznići" kao biljke. Zvijezde i sve ostalo iz ovoga univerzuma će završiti kao gorivo u džehennemu, dok je džennet u podnožju Arša "Božijeg prijestolja", netaknut i nedirnut. I onda ide dan koji 50000 godina traje, i onda jal' tamo, jal' vamo.
Eto to je suština hadisa i tekstova koji govore o predznacima sudnjeg dana, sudnjem danu, i životu nakon toga.
Da li neko vjeruje ili ne, da li može povući određene paralele ili ne, sve je to relativno - ali mislim da pokretači ovakvih tema, ako nemaju određena saznanja, ili nisu u stanju parirati znanjem nekome poput NIN-a u njegovoj dedukciji, ne treba da se ljute; s tim da i tekstove bez poznavanja pravila arapskog jezika, koji je živ i danas kao i prije 1400 godina, također ne treba eksplicitno razumijevati kako se nekome ćefne.
Rasprave su jedino zanimljive između ateista i teista, koji argumentovano, razumno razgovaraju o temi, ostali koji pucaju iz rovova samo trate prostor.
- mrtva kokoš
#105 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
uhhh ovo je bilo zestoko...
VerticalHairFactor stvarno svaka cast

VerticalHairFactor stvarno svaka cast
- black
#106 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
sa ovim postom se moze komotno zatvoriti tema, dobar post svaka cast 
- BHF_Manijak
#107 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Dodjel tebi stagod Arzuhal u rodu?!
Svaka cast za post...Poznajes arebijju,vidi se 
- Optimus Prime
#108 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Kao ateista smatram dolazak Isusa, Mehdija i Dedzala u istoj mjeri vjerodostojnim kao i Crvenkapicu.
Nisam imao namjeru da se javljam ali posto me nesto interesuje ipak cu morati.
Ono sto me interesuje je to da li Dedzal u biti zna da je vec mrtav to jest da li zna kako ce zavrsiti (posto se cini da cak i forumasi sa oskudnim opstim znanjem poznaju ishod price)i da li ta spoznaja ima ikakvog utjecaja na njegovo ponasanje u buducnosti.
Nisam imao namjeru da se javljam ali posto me nesto interesuje ipak cu morati.
Ono sto me interesuje je to da li Dedzal u biti zna da je vec mrtav to jest da li zna kako ce zavrsiti (posto se cini da cak i forumasi sa oskudnim opstim znanjem poznaju ishod price)i da li ta spoznaja ima ikakvog utjecaja na njegovo ponasanje u buducnosti.
- SenQ
#109 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
@Optimus Prime: Ne razumijem te na sto mislis kad kazes dal Dedzal vec zna sta ga sve ceka al postavimo to ovako.
Njegovo znanje nije nista vece ni od moga ni od tvoga jer Allah ne opterecuje nikoga vec za ono sto moze podnjeti eh sad, ovo samo govorim primjera radi, kad ja tebi kazem da ces se vjecno rostiljati u dzehenemu ako ne budes vjerovao da je Allah jedini Bog i da se njemu moramo pokoriti ali ti sa druge strane imas ovamo svoje bogatstvo, zene , djecu i sve ono sto nas cini "mocnim" na ovome svijetu i ti sljedis svoj ego ne zelis da se pokoris Stvoritelju vec ono ko sam ti ko ja, kakav Bog i p....m.. onaj svijet i tako dalje.Znaci ti imas znanje i receno ti je ali....
Eh sad Dedzal ce doc samo kao kruna i kao proizvod onoga svega sto ljudski rod sam radi: hlapi za bogatstvom i gleda samo kako ce da udovolji svojim zeljama na bilo koji nacin i pod bilo koju cijenu i baca sve moralno pod noge u svakom pogledu, posebno u dasnjem vaktu, i pojavljivanje Dedzala nije nista drugo vec sama kazna svim ljudima jer svak od nas hoce da dodje do svega na sto laganiji nacin i tu se sad pojavljuje Dedzal sa nadljudskim osobinama i sve mu je pokorno i ljudi i sva priroda. E sad kao osoba sa takvim mocima se proglasava Bogom, a i obicni covjek nista nije drugaciji jer kad ima bogatstvo, zene djecu ponasa se kao Bog, neovisan od svega a kamoli da dobije covjek neke nadljudske moci.
Tako ti govorim da obicni covjek nije nista ni veci ni manji faraon od Dedzala jer i njemu je samo dato nesto od znanja kao i svakome covjeku i svako ce odgovarati razmjerno onoe sta mu je dato.Jer na kraju krajeva Dedzal nije nista drugo nego kazna ovom "glupome" covjeku jer covjek nije htio da povjeruje u pravoga Boga pa ce mu je poslan Dedzal-covjek koji ce moci da upravlja sa svim i svacim i mi radije prihvatamo covjeka za Boga nego li Onoga koji stvara i nas a i ovoga samoga Dedzala....
Al se umorih od tipakanja,, eto malo moje filozofije i sveg ostalog pomalo
Njegovo znanje nije nista vece ni od moga ni od tvoga jer Allah ne opterecuje nikoga vec za ono sto moze podnjeti eh sad, ovo samo govorim primjera radi, kad ja tebi kazem da ces se vjecno rostiljati u dzehenemu ako ne budes vjerovao da je Allah jedini Bog i da se njemu moramo pokoriti ali ti sa druge strane imas ovamo svoje bogatstvo, zene , djecu i sve ono sto nas cini "mocnim" na ovome svijetu i ti sljedis svoj ego ne zelis da se pokoris Stvoritelju vec ono ko sam ti ko ja, kakav Bog i p....m.. onaj svijet i tako dalje.Znaci ti imas znanje i receno ti je ali....
Eh sad Dedzal ce doc samo kao kruna i kao proizvod onoga svega sto ljudski rod sam radi: hlapi za bogatstvom i gleda samo kako ce da udovolji svojim zeljama na bilo koji nacin i pod bilo koju cijenu i baca sve moralno pod noge u svakom pogledu, posebno u dasnjem vaktu, i pojavljivanje Dedzala nije nista drugo vec sama kazna svim ljudima jer svak od nas hoce da dodje do svega na sto laganiji nacin i tu se sad pojavljuje Dedzal sa nadljudskim osobinama i sve mu je pokorno i ljudi i sva priroda. E sad kao osoba sa takvim mocima se proglasava Bogom, a i obicni covjek nista nije drugaciji jer kad ima bogatstvo, zene djecu ponasa se kao Bog, neovisan od svega a kamoli da dobije covjek neke nadljudske moci.
Tako ti govorim da obicni covjek nije nista ni veci ni manji faraon od Dedzala jer i njemu je samo dato nesto od znanja kao i svakome covjeku i svako ce odgovarati razmjerno onoe sta mu je dato.Jer na kraju krajeva Dedzal nije nista drugo nego kazna ovom "glupome" covjeku jer covjek nije htio da povjeruje u pravoga Boga pa ce mu je poslan Dedzal-covjek koji ce moci da upravlja sa svim i svacim i mi radije prihvatamo covjeka za Boga nego li Onoga koji stvara i nas a i ovoga samoga Dedzala....
Al se umorih od tipakanja,, eto malo moje filozofije i sveg ostalog pomalo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#110 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
baš je šteta zatvarati, jer neki trebaju ovo redovnije čitatiblack wrote:sa ovim postom se moze komotno zatvoriti tema, dobar post svaka cast
- Optimus Prime
#111 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
@SenQ
Aha, znaci po islamskojj mitologiji je Dedzal "obican covjek" (sa nadnaravnim mocim )koji ne vjeruje da Allah postoji i koji hoce da "zavede" druge ljude.
Jesam li dobro shvatio da se radi o covjeku koji jos i ne zna koju ulogu mu je bog navodno pripremio (ubistvo od strane Mehdija)?
Aha, znaci po islamskojj mitologiji je Dedzal "obican covjek" (sa nadnaravnim mocim )koji ne vjeruje da Allah postoji i koji hoce da "zavede" druge ljude.
Jesam li dobro shvatio da se radi o covjeku koji jos i ne zna koju ulogu mu je bog navodno pripremio (ubistvo od strane Mehdija)?
- vox-populi
#112 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Hajd kad dodju ta trojica, javite ovdje na forumu da odem na odmor dok ta frka ne prodje. A jel se zna gdje ce doci? Ono, cime stizu, gdje ce biti smjesteni i slicno.
-
Static-X
#113 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
ostavi nam kontak infrmacije pa kad dodju javimo ti, da dzabe ne posjecujes ovaj pdfvox-populi wrote:Hajd kad dodju ta trojica, javite ovdje na forumu da odem na odmor dok ta frka ne prodje. A jel se zna gdje ce doci? Ono, cime stizu, gdje ce biti smjesteni i slicno.
- Optimus Prime
#114 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Kralju , Sahu!vox-populi wrote:Hajd kad dodju ta trojica, javite ovdje na forumu da odem na odmor dok ta frka ne prodje. A jel se zna gdje ce doci? Ono, cime stizu, gdje ce biti smjesteni i slicno.
- BHF_Manijak
#115 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Neka tebe u Munchenu,manje ce te glava bolit,tamo ionako sve imate potaman,rahatluk,zene,auta,djecu,bogatstva itd...Sta ces se ti ba bezze zamarat ovim podforumum,to ti je opijum za ljude,stipu to ba,nego ti se svoj S klase prihvati i furaj svoj film,ha ya...CUj nakvi Dedzdzali,nakve Mehdije,nesto...Daj ba...vox-populi wrote:Hajd kad dodju ta trojica, javite ovdje na forumu da odem na odmor dok ta frka ne prodje. A jel se zna gdje ce doci? Ono, cime stizu, gdje ce biti smjesteni i slicno.
-
VerticalHairFactor
#116 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Islamsko učenje, prema mojim saznanjima, objašnjava da znanje o nečemu ne determinira djelo, naprotiv. Primjer - iblis iliti šejtan, dakle jedan od najmoćnijih među džinima, koji je bio među melekima (anđelima), živio na zemlji daleko prije nego je tu bilo čovjeka, zaveo red među džinima, odbacio je svaku pomisao na to da će ljudski rod biti taj koji će zemlju naseliti i na njoj vladati, biti izabran na neki način. Sve što je zatražio nakon neposluha da se pokloni Ademu bilo je da mu bude dato vremena do kraja, do sudnjeg dana, da bi mogao inspirirati zlo u čovjeku i odvraćati ga od dobra. Dakle, u islamskoj filozofiji znanje o nečemu neće nužno navesti čovjeka da postupi po njemu, ono što navodi čovjeka na djelovanje je pobuda i odluka u njemu samom. Neki ljudi su "ljuti" na Boga, neki pak smatraju da je sav svijet besmislen, nepravedan i da je Bog samim time maliciozan - samo postojanje upućuje na svrhovitost, ali ipak zašto baš ovako? Iblis je, recimo, takav. On je, svjestan toga da će biti kažnjen, odbacio i pomisao da se pokaje, jer nije htio, jer ne voli ljude, i jer smatra da mu je uskraćeno njegovo pravo. Znanje o nečemu ne navodi bilo koga da djeluje shodno tom znanju. Gadno je pitanje - zašto je Bog dao ovakav svijet, koji je smisao, svrha stvaranja, zašto su ljudi takvi kakvi jesu, zašto su zakoni koji vladaju prirodom tako brutalno istesani da je preživljavanje najsposobnijeg realnost koju najčešće osjećamo na svojoj koži? I zašto, u svjetlu spomenutog, uopće biti dobar? Kakav je uopće Bog koji nas je ostavio u ovakvim dilemama? U svjetlu ovakvih pitanja izrastaju pobude, koje rezultiraju stvarima apsolutno oprečnim bilo kakvom znanju. Neki ljudi će reći da smatraju kako vjerovatno ima neka sila koja je incirala sve što postoji, ali imaju hiljadu osobnih zaključaka u vezi te "sile".
Mala ispravka za ove koji tvrde da prema islamskom učenju Dedžal ima "nadnaravne" moći - nema ih, barem ne na način na koji se to stereotipno navodi. Njegovo kretanje po zemlji će biti uz pomoć prevoznog sredstva, manipulirat će vremenom, ali ne nekim moćima, a u nekim "drugodimenzionalnim bićima" tipa džina (džin dolazi od glagola dženne jedžinnu, što znači biti skriven, prekriven zastorom) sa kojima "sarađuje" nema ničega nadnaravnog (o tome diskutuju i mnogi naučnici kao o sasvim legalnoj mogućnosti).
Dedžal, prema islamskom učenju, nema uvida u zbivanja u svijetu sada, on jeste na zemlji ali nije "sinhroniziran"
sa ostatkom svijeta. On će se pojaviti kao vrhunac ljudske konfuzije i opačine - opet govorim o islamskom nauku u vezi sa ovim.
E sad, pojavit će se, prema islamskoj tradiciji, onda kada ga se gotovo i ne bude spominjalo - tako da je ovo možda najbolji odgovor pokretaču teme.
Sa druge strane, ni sam se nisam mogao načuditi činjenici da se većina vjernika voli baviti ovim stvarima nauštrb iznimno jednostavne poruke islama - Bog je stvoritelj, ničemu nije sličan, nemoguće ga je porediti sa stvorenjima; čovjek treba urediti svoj život tako da spriječi nered na zemlji (ubijanja i slično), treba učiti i izučavati "nebesa i sebe samog", ne treba imati tabua u nauci jer u islamu nema dogme o postanku svijeta osim detalja o nastanku univerzuma iz jedne cjeline i dima, te njegove kontrakcije, ali nakon što se nebo "rastavi i pocijepa" (malo rastezanja pa onda stezanja), i to je to - to je jedino što je eksplicitno navedeno u Kur'anu. Mislim da muslimani pomalo ignorišu srž islamskog nauka nauštrb stvari koje to i nisu. Niko nije uspio hronološki uskladit redoslijed događaja koji se ubrajaju u nagovještaje kraja ljudskog roda na Zemlji niti vremenske distance između svakog ponaosob. Ono što je Poslanik rekao jeste da će ovi finalni, sunce na zapadu etc. biti brzi i jedan za drugim. Toliko se o tome može reći, sve ostalo su naše osobne špekulacije, da li vjerujemo ili ne, da li možemo povući neku paralelu ili ne.
Mala ispravka za ove koji tvrde da prema islamskom učenju Dedžal ima "nadnaravne" moći - nema ih, barem ne na način na koji se to stereotipno navodi. Njegovo kretanje po zemlji će biti uz pomoć prevoznog sredstva, manipulirat će vremenom, ali ne nekim moćima, a u nekim "drugodimenzionalnim bićima" tipa džina (džin dolazi od glagola dženne jedžinnu, što znači biti skriven, prekriven zastorom) sa kojima "sarađuje" nema ničega nadnaravnog (o tome diskutuju i mnogi naučnici kao o sasvim legalnoj mogućnosti).
Dedžal, prema islamskom učenju, nema uvida u zbivanja u svijetu sada, on jeste na zemlji ali nije "sinhroniziran"
E sad, pojavit će se, prema islamskoj tradiciji, onda kada ga se gotovo i ne bude spominjalo - tako da je ovo možda najbolji odgovor pokretaču teme.
Sa druge strane, ni sam se nisam mogao načuditi činjenici da se većina vjernika voli baviti ovim stvarima nauštrb iznimno jednostavne poruke islama - Bog je stvoritelj, ničemu nije sličan, nemoguće ga je porediti sa stvorenjima; čovjek treba urediti svoj život tako da spriječi nered na zemlji (ubijanja i slično), treba učiti i izučavati "nebesa i sebe samog", ne treba imati tabua u nauci jer u islamu nema dogme o postanku svijeta osim detalja o nastanku univerzuma iz jedne cjeline i dima, te njegove kontrakcije, ali nakon što se nebo "rastavi i pocijepa" (malo rastezanja pa onda stezanja), i to je to - to je jedino što je eksplicitno navedeno u Kur'anu. Mislim da muslimani pomalo ignorišu srž islamskog nauka nauštrb stvari koje to i nisu. Niko nije uspio hronološki uskladit redoslijed događaja koji se ubrajaju u nagovještaje kraja ljudskog roda na Zemlji niti vremenske distance između svakog ponaosob. Ono što je Poslanik rekao jeste da će ovi finalni, sunce na zapadu etc. biti brzi i jedan za drugim. Toliko se o tome može reći, sve ostalo su naše osobne špekulacije, da li vjerujemo ili ne, da li možemo povući neku paralelu ili ne.
- Optimus Prime
#117 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Aha, dakle nema dedzal uvida u desavanja na zemlji. Dobro to smo apsolvirali.
A kada dodje na zemlju koje su sanse da prije nego sto biva ubijen sazna svoju sudbinu, citajuci na primjer ovaj forum pa pocne izbjegavati tog lika Mahdija?
A kada dodje na zemlju koje su sanse da prije nego sto biva ubijen sazna svoju sudbinu, citajuci na primjer ovaj forum pa pocne izbjegavati tog lika Mahdija?
-
callmethebreeeze
#118 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
pa dovoljno mu je da se pogleda u ogledalo i vidjece kako mu na celu pise nevjernik.Optimus Prime wrote:Aha, dakle nema dedzal uvida u desavanja na zemlji. Dobro to smo apsolvirali.
- BHF_Manijak
#119 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Isto tako kao sto ti znas,po islamu, da ces u Dzehennem ukoliko negiras postojanje Stvoritelja,a to svjesno i konstantno radis,bez prestanka ili umora,dan da danom...Isto ko sti i lopov zna da ce u zatvor ukoliko bude uhvacan na djelu,pa opet "mahne"..Isto ko sto i ubica zna da ce snosit posljedica za svoja nedjela,pa ih sa apetitom radi...Itd itd itd...Optimus Prime wrote:Aha, dakle nema dedzal uvida u desavanja na zemlji. Dobro to smo apsolvirali.
@VerticaleHaire,kazes da Dedzal nece imati "nadnaravne" moci u svom postu,a samo post prije toga rekao si da ce moci ozivljavati umrle,lijeciti bolesne,davati kisu itd...Je li se sluzimo tradicionalnim tefsirenjem ili modernistickim,odluci?!
-
VerticalHairFactor
#120 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Ja ne bih ulazio u to šta svako ponaosob od nas špekulira o djelima koja će raditi, ukoliko uopće vjeruje u jednu takvu osobu, ali Dedžal, varalica dakle, govori o prirodi onoga što on jeste, prema islamskoj tradiciji. Ta djela jesu neuobičajena, ali ne i nadnaravna uz adekvatna pomagala, kojima on neće oskudijevati, prema toj istoj tradiciji.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#121 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
cemu sva frka ako znamo ko ce pobjediti?
Last edited by Bitte_Halt_ja_ja on 29/07/2010 01:55, edited 2 times in total.
-
VerticalHairFactor
#122 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Čemu, uopće, sve što postoji? Ljudi se to odvajkada pitaju, zato ih sve to intrigira. Naravno, sve se može banalizirati, ali čak i oni koji to banaliziraju, sa uživanjem se vraćaju na istovjetne teme. Zanimljivo. 
- Optimus Prime
#123 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Ja sam ateista zbog toga sto nema nikakvih dokaza o postojanju boga ili autenticnosti kurana.BHF_Manijak wrote:Isto tako kao sto ti znas,po islamu, da ces u Dzehennem ukoliko negiras postojanje Stvoritelja,a to svjesno i konstantno radis,bez prestanka ili umora,dan da danom...Isto ko sti i lopov zna da ce u zatvor ukoliko bude uhvacan na djelu,pa opet "mahne"..Isto ko sto i ubica zna da ce snosit posljedica za svoja nedjela,pa ih sa apetitom radi...Itd itd itd...Optimus Prime wrote:Aha, dakle nema dedzal uvida u desavanja na zemlji. Dobro to smo apsolvirali.
A kada dodje na zemlju koje su sanse da prije nego sto biva ubijen sazna svoju sudbinu, citajuci na primjer ovaj forum pa pocne izbjegavati tog lika Mahdija?![]()
@VerticaleHaire,kazes da Dedzal nece imati "nadnaravne" moci u svom postu,a samo post prije toga rekao si da ce moci ozivljavati umrle,lijeciti bolesne,davati kisu itd...Je li se sluzimo tradicionalnim tefsirenjem ili modernistickim,odluci?!Ja vjerujem i u jedno i u drugo tumacenje,a Allahu e`alemu!
Kada bi u hadisima nasao u bocu detaljne opise dogadjaja iz mog zivota mislim da bi mi to bio dovoljan dokaz ili bi se barem zamislio i iz predostroznosti kliznuo daleko od Mahdija (za svaki slucacaj).
Last edited by Optimus Prime on 29/07/2010 01:55, edited 2 times in total.
- BHF_Manijak
#124 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Pa sta ti velis na to sve....Ili cisto objasnjavas sta islam veli o tome,ali si licno skeptik?VerticalHairFactor wrote:Ja ne bih ulazio u to šta svako ponaosob od nas špekulira o djelima koja će raditi, ukoliko uopće vjeruje u jednu takvu osobu, ali Dedžal, varalica dakle, govori o prirodi onoga što on jeste, prema islamskoj tradiciji. Ta djela jesu neuobičajena, ali ne i nadnaravna uz adekvatna pomagala, kojima on neće oskudijevati, prema toj istoj tradiciji.
- BHF_Manijak
#125 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?
Pa fazon je sto i taj nece priznavati niti Islam niti Poslanika a.s,pa sto da vjeruje necemu sto ne prizna...Nesto poput ateiste danasnjeg...Uzmi primjer faraona i Musa,smatrao se Bogom,tiranizirao je narod,a bilo mu je jos receno kad je Musa bio u kolijevci,da ce se pojaviti momak koji ce ga glave kostati...Optimus Prime wrote:
Ja sam ateista zbog toga sto nema nikakvih dokaza o postojanju boga ili autenticnosti kurana.
Kada bi u hadisima nasao detaljne opise dogadjaja iz mog zivota mislim da bi mi to bio dovoljan dokaz ili bi se barem zamislio i iz predostroznosti kliznuo daleko od Mahdija.
"Ti njih opominjao ili ne opominjao,oni nece da vjeruju...", eto nesto na ovaj fazon su ti ljudi,kako Kur`an kaze!Dzabe sva upozorenja i nagovjestaji kad neko ne zeli da vjeruje,pa tako ni dedzal!
Kur`anom je opisan tacno nevjernik kakav je,pa kad im kazes o strahotama dzehennema,da pocu da vjeruju,oni nece...
@Bitte halte, po tvojoj logici,kakva svrgha zivota i trud,kad cemo ionako jednom umrijeti?!