Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Hrast

#101 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

-medeni- wrote:
Hrast wrote: Ovo boldirano je vrh (iako ni ostatak nije za zanemariti). Cu, mi upravljamo svojom sudbinom a nad glavama visi hibrid od zastave koju je nacrto jedan od satrapa Eurobske Unije u BiH. De ba ostavi se vise te nacionalromantike i srbomrznje, Bosna je quratz od drzave koji bi se raspo na tri dijela u roku tri mjeseca da odu okupatori.

A ovo sto si piso 12. vijeku necu ni komentarisati..
dobro jugonostalgičaru, shavatm ja tebe, babo ti dobio stan za certifikate a raniej DŽABA od Tite, pa ti drag taj sistem
je li zastava jedino što ti ne valja, onda je to dobro, u svakom slučaju je bolja od one sa DIMNJACIMA, bar iz ekoločkih razloga :D
ne znam što živiš u njoj, imaš susjedne koje su bolje, tamo češ "radi biti viđen"
Nije babo nista dobio, covjek radnik, knjigovodja, ekonomsku skolu zavrsio, a djedo bio u antifasistickoj handzar diviziji.. :D

PS: dodo sam nesto gore.
-medeni-

#102 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

Hrast wrote: Nije babo nista dobio, covjek radnik, knjigovodja, ekonomsku skolu zavrsio, a djedo bio u antifasistickoj handzar diviziji.. :D

ma netšo si se okoristio ti ili babo, ne bi ti tako branio nešto što je bilo loše
bošnjaci su ginuli i za turke,
sve stavi na vagu, ono što sam nabrojao i ono što si ti (a što je uzrokovano upravo činom NAJVEĆEG TALIBANA kojeg historija poznaje) da njega nije bilo, niko ne bi ni ratovao
callmethebreeeze

#103 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by callmethebreeeze »

-medeni- wrote:
Corto Maltese wrote:
Energoinvest, Unis, Hidrogradnja, UPI, remontne zavode u Travniku, Hadžićima, Rajlovcu, Banja Luci, Konjicu..
.
NA ZAPADU NEKONKURETNE firme jer su imale socijalni karakter, zapošljavale 10000 NEradnika dok su slične firme na zapadu brojale max 5.000 itd.
Corto Maltese wrote: velike stambene blokove u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru... kompletno obnovljenu Banja Luku nakon zemljotresa... ali jebo zgrade, fabrike i fakultete, u njima rade, uče i žive ljudi a ne narodi.
SOCIJALISTIČKE KASARNE koje niko normalan ne bi spomenuo, jer su ruglo svakog grada, neka ti neko zaveže oči i spusti na Sjenjak u TZ pa nečeš znati jesi li na Alipašinom polju, tj. u Tz ili u SA
ljepota svakog bosanskog grada je u austo-ugarskoj gradnji !!!

koji su ti to ljudi ?? oni koji su "šutili" dok im je bilo dobro, dok su vladali, bili "povlašteni sloj građana" kad im se počela izmicati stolica složili priču o "ugrožensoti naroda" pa počeli sa "događanjem" naroda
jaran moj, koji radi u simensu ovdje u svedskoj, kaze da su prije rata svedski abb, simens i energoinvenst vodili borbu za trziste u africi i aziji. propast energoinvesta je i te kako dobro dosao abb.u. koliko je ovo istina ne znam, ali je zanimljiva prica. ono sto sigurno znam da su mi babo i mater radili u energoinvenstu i da mi je stari prosle godine falio emerika bluma koji se vodio logikom da je vaznije zaposliti sposobnog nego podobnog, tako da mu ni vlastiti sin nije imao privilegija. u bhdanima je prije par godina objavljen opsezan clanak, pokusacu naci i staviti ga ovdje.

sto se kasarni tice, jesu ruzne, ali koliko su sirotinje spasile zivota u sarmantnim, ali zapustenim kucama iz vremena austrougarske ili prije. toga imas koliko hoces i po svedskoj. oni su rusili svoju starinu da bi pravili te zgrade, bio je to idoloski projekat, srusiti ono sto podsjeca na sirotinjske dane kad je hala bila u dvoristu, a graditi funkcionalno.
Hrast

#104 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

-medeni- wrote:
Hrast wrote: Nije babo nista dobio, covjek radnik, knjigovodja, ekonomsku skolu zavrsio, a djedo bio u antifasistickoj handzar diviziji.. :D

ma netšo si se okoristio ti ili babo, ne bi ti tako branio nešto što je bilo loše
sve stavi na vagu, ono što sam nabrojao i ono što si ti (a što je uzrokovano upravo činom NAJVEĆEG TALIBANA kojeg historija poznaje) da njega nije bilo, niko ne bi ni ratovao

a da ti mozda ne krades zekjat iz djahamije pa ti sad vako ljepo pod zutim zvjezdicama? :D
Ne, ginuli su za islam a nagrade su mogle biti posjedi u Madjarskoj, Krajini, Slavoniji, itd. Poslije su ginuli da bi opstali na ovim podrucjima jer krcsanske zemlje nisu tolerisale muslimane..tek kasnije u devetnaestom vijeku. Austrougarska koju ti eto u tvojoj srbomrznji toliko nahvali (automatski to ide, Gavrilo upuco Ferdinanda, Srbi vole Gavrila - medeni voli Austrougarsku..eeeh primitivni Balkane) ih nije ni postovala.
callmethebreeeze

#105 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by callmethebreeeze »

malo o energoinvestu i sta se desilo nakon 1992, kada je dosla "sloboda":

"Prije rata ovaj složeni sistem širom svijeta je sagradio 55 hiljada kilometara dalekovoda, èak èetrdeset posto elektriène mreže u Iraku napravio je Energoinvest. Bili su treæa firma u svijetu u oblasti izgradnje dalekovoda, peta firma u izgradnji transformatora SF-6 tehnologije (gasom izolirani i metalom oklopljeni transformatori koji su u svemu zamjenjivali nezgrapne trafostanice, a uz to su bili upola manji)."

http://www.bhdani.com/arhiva/191/t19105.shtml

ovo jos nesto o emerik blumu:

http://dovla.net/2009/06/dr-zarko-primo ... ika-bluma/
Last edited by callmethebreeeze on 26/07/2010 12:23, edited 1 time in total.
Hrast

#106 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

callmethebreeeze wrote:malo o energoinvestu i sta se desilo nakon 1992, kada je dosla "sloboda":

"Prije rata ovaj složeni sistem širom svijeta je sagradio 55 hiljada kilometara dalekovoda, èak èetrdeset posto elektriène mreže u Iraku napravio je Energoinvest. Bili su treæa firma u svijetu u oblasti izgradnje dalekovoda, peta firma u izgradnji transformatora SF-6 tehnologije (gasom izolirani i metalom oklopljeni transformatori koji su u svemu zamjenjivali nezgrapne trafostanice, a uz to su bili upola manji)."

Ma jebesh ti to kad nisi mogo zivjeti od onih dimnjaka na grbu..ugusise narod jebote..podji od sebe, bili ti mogo..
piupiu

#107 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

-medeni- wrote:

Jah. Prica mi jedan privatnik kako ga za 25 godina rada NIKADA niko nije pitao za mito da bi mu prodao sta vec prodaje u proslom sistemu, a u ovome se ne moze popiskiti bez koverte i stranacke linije. Pa, 'bem ga, posao se kod nas kupuje kovertom i stranackim clanstvom, budi malo ozbiljan. Hrastov babo se okoristio, naravno da se okoristio. Vjerovatno je zivio je kao covjek, a ne kao rob, a bio obican covjek. I nije pravio Nike tene za 1 dolar po danu, da bi Nike-ov CEO uzeo godisnji bonus od 30 miliona dolara, a ti sjedio i stancao tenu po tenu 15 sati na dan -- za jedan dolar.

Drugo, stanovi nisu bili 'dzaba' , nego je sistem bio malo drugaciji. Mogao si ga i kupiti na kredit, ako si imao para. A ako nisi, cekao si da ga napravi preduzece i drzava. To i u kapitalizmu postoji, samo se zove 'housing estate' ili kako vec po zapadnom svijetu. Samo sto ljudi tamo vise vole svoje 1/1, pa se zavaljuju u kredite koje ni njihova djeca nece otplatiti. Pitanje preferencije. Zato idu na odmor svake 3-4 godine na po 7 dana. Pa, ti vidi. Onaj babo sto se okoristio sistemom jer bar mogao poslati djecu u Zeleniku sa skolom, ako nista drugo. I ako nisu imala para, platila bi skola. Ja ne vidim sta je tako strasno u tome sto se ljudi sjecaju tog sistema s nostalgijom.
nosara

#108 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nosara »

piupiu wrote:
-medeni- wrote:

Jah. Prica mi jedan privatnik kako ga za 25 godina rada NIKADA niko nije pitao za mito da bi mu prodao sta vec prodaje u proslom sistemu, a u ovome se ne moze popiskiti bez koverte i stranacke linije. Pa, 'bem ga, posao se kod nas kupuje kovertom i stranackim clanstvom, budi malo ozbiljan. Hrastov babo se okoristio, naravno da se okoristio. Vjerovatno je zivio je kao covjek, a ne kao rob, a bio obican covjek. I nije pravio Nike tene za 1 dolar po danu, da bi Nike-ov CEO uzeo godisnji bonus od 30 miliona dolara, a ti sjedio i stancao tenu po tenu 15 sati na dan -- za jedan dolar.

Drugo, stanovi nisu bili 'dzaba' , nego je sistem bio malo drugaciji. Mogao si ga i kupiti na kredit, ako si imao para. A ako nisi, cekao si da ga napravi preduzece i drzava. To i u kapitalizmu postoji, samo se zove 'housing estate' ili kako vec po zapadnom svijetu. Samo sto ljudi tamo vise vole svoje 1/1, pa se zavaljuju u kredite koje ni njihova djeca nece otplatiti. Pitanje preferencije. Zato idu na odmor svake 3-4 godine na po 7 dana. Pa, ti vidi. Onaj babo sto se okoristio sistemom jer bar mogao poslati djecu u Zeleniku sa skolom, ako nista drugo. I ako nisu imala para, platila bi skola. Ja ne vidim sta je tako strasno u tome sto se ljudi sjecaju tog sistema s nostalgijom.
Ljubomora + neinformisanost + bezobrazluk i eto ti belaja...
Chisum

#109 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Chisum »

Ne otvorih temu dan-dva, al' evo, vidim, ispreskakase crveni ovo par oponenata... opet... :lol:

P.S. Eto kakva smo mi karikatura od naroda, da nam je, po mnogima, ''najbolje'' bilo onda kad smo bili - najnepismeniji... :-D
ljubav_aha

#110 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by ljubav_aha »

Chisum wrote:Ne otvorih temu dan-dva, al' evo, vidim, ispreskakase crveni ovo par oponenata... opet... :lol:

P.S. Eto kakva smo mi karikatura od naroda, da nam je, po mnogima, ''najbolje'' bilo onda kad smo bili - najnepismeniji... :-D
chisun,kako je danas u BiH ,tri odvojene skole,dva pisma se ne pisu vise zajedno ;-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#111 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Chmoljo »

callmethebreeeze wrote:
jaran moj, koji radi u simensu ovdje u svedskoj, kaze da su prije rata svedski abb, simens i energoinvenst vodili borbu za trziste u africi i aziji. propast energoinvesta je i te kako dobro dosao abb.u. koliko je ovo istina ne znam, ali je zanimljiva prica. ono sto sigurno znam da su mi babo i mater radili u energoinvenstu i da mi je stari prosle godine falio emerika bluma koji se vodio logikom da je vaznije zaposliti sposobnog nego podobnog, tako da mu ni vlastiti sin nije imao privilegija. u bhdanima je prije par godina objavljen opsezan clanak, pokusacu naci i staviti ga ovdje.
živa istina to za Siemens. moj stari radio u Dalekovodima. ljudi harali u svoje vrijeme :mrgreen: nije to više ni do kompanije, znam da stari najviše žali za fenomenalnim mozgovima koji su se tih godina vrtili po EI. dovoljno je samo spomenuti jednog rahmetliju Hakiju Turajlića, dovoljno da se ustane na njegovo ime. porediti npr. njega i Brankovića :-) :-) :-) :lol:

treba li napominjati da bi gotovo 100% sada EI radio one projekte po Dubaiu, Egiptu, Libiji, Alžiru, a vrlo vjerovatno i Kini? neee, svi smo mi zavedeni, sve je to bila jedna velika šarena laža... :roll:
Energični leptir

#112 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Energični leptir »

a što je uzrokovano upravo činom NAJVEĆEG TALIBANA kojeg historija poznaje
Ma kakav imeprijalizam, ma kakvo imerijalsitička trka za resursima, kakav Ferdinandov "zavadi pa vladaj" nacionalizam na Balkanu i bosanska politika prema kojoj je sve konfesije trebalo "ubaciti u kazan, a onda pustiti da ispliva samo katolička", ma kakav Ferdinandov planirani centralizam, ma kakav interes za širenjem kapitalističkih industrija.... sve je kriv jedan seljačić iz Grahova! Joj medeni, što te mati ne ženi. :D :D :D
michio

#113 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by michio »

Od 95 do danas, samo puno propustenih sansi.

Btw Najjaca jugoslovenska industrija je bila tekstilna. Na jednoj od 100 tema o Titu to je cak bilo i lijepo objasnjeno. Price o tehno firmama su price za malu djecu, politicke price.
shuriken

#114 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by shuriken »

callmethebreeeze wrote:malo o energoinvestu i sta se desilo nakon 1992, kada je dosla "sloboda":

ovo jos nesto o emerik blumu:

http://dovla.net/2009/06/dr-zarko-primo ... ika-bluma/

stenjao narod pod čifutskim menadžerom, boze sacuvaj

btw sipad je izvozio u USA ogromne kolicine namjestaja
sad se izvoze balvani sa korom a namjestaj izvoze neki sretniji narodi koji cuvaju svoje sume
Van Halen

#115 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Van Halen »

-medeni- wrote:svi ovi jugonostalgičari koji žale za komunjarskom Bosnom su se debelo okoristili od tog sistema, ili su dobili DŽABA stanove, ili su radili ili rade u socijalsitičkim firmama (danas su bastioni socijalizma javna preduzeća_telekom, pošta, EP...) ili državnoj administraciji gdje ih ima umjesto 1000 (slične firme na zapadu u kapitalizmu) jedno 2000 gdje onih 1000 ništa ne radi i spada u onu filozofiju socijalizma "završi ti fakultete da ništa ne radiš"
pa tako iz čisto svojih ličnih interesa, nesposobni da sagledaju stvari iz dubine i širine" hvale komunjarski sistem gdje je Bosna bila KOLONIJA SFRJ sa prljavom industrijom i robovlasničkim radnom snagom, ali šta njih briga oni su ugrabili stanove, posao, kredite, vikendice po Korčuli i Neumu i nipta drugo nsiu sposobni vidjeti
proklinju dan kad je neko "srušio to njihovo blagostanje", ne shvatajući da to NIJE MOGLO TRAJATI vječno, da se urušilo samo od sebe, jer je socijalizam kao sistem FIJASKO SAM OD SEBE, pa je sve propalo bukvalno "kao Grčka" koja je najupečatljiviji primjer kako se vještački živjelo na visokoj nozi BEZ POKRIĆA, baš kao i SFRJ i SRBIH

najbolji periodi iz historije Bosne:
-Kulinovo vladanje, jer se Bosna po prvi put osamostalila
-Stepan II jer je proširila svoje teritorije sve do mora i stvorio preduslove za jačanje džave do stepean kad je bila najjjača država Balkana za vrijeme Tvrtka
-vrijem Austro-ugarske koja je ponovo vratila CIVILIZACIJU iz mračnog turskog vakta, malo se okrenite po SA sve ono što je lijepih zgrada je izgrađeno u TO vrijeme, kao i tramvaj, kao i vodovod, kao i elektrifikacija itd, itd...nažalost najevćei TERORISTA-TALIBAN svih vremena po nalogu Ilije garašanina je sve to pokopao, Gavrilo Pirncio nas je OTRGNUO DO NAPREDNE EVROPE i ponovo stavio u tamne okove ZAOSTALOG ISTOKA, ovaj put umjesto turskih, u srpske, a kasnije i rusko-boljševičke
-nezavisna Bosna od 1992.god kada upravljamo sami svojom sudbinom, nažalost uz nesposobne političare koji iz svojih ličnih (gore navedenih) inteesa nemaju potrebnu širinu, dubinu i veličinu da bi vodili Bosnu u pravom smjeru
Ima smisla itekako
Hrast

#116 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

Ne slusas ti dzaba Van Halen..logicno da i tu vidis neki smisao. :D
osa

#117 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

michio wrote:Od 95 do danas, samo puno propustenih sansi.

Btw Najjaca jugoslovenska industrija je bila tekstilna. Na jednoj od 100 tema o Titu to je cak bilo i lijepo objasnjeno. Price o tehno firmama su price za malu djecu, politicke price.
propala bi i bez rata, zbog prijatelja kineza....
ultima_palabra

#118 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by ultima_palabra »

shuriken wrote:btw sipad je izvozio u USA ogromne kolicine namjestaja
sad se izvoze balvani sa korom a namjestaj izvoze neki sretniji narodi koji cuvaju svoje sume
Sve ono što smo učili u školama o Kraljevini Jugoslaviji sad se ponavlja...
detroit-mercy

#119 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by detroit-mercy »

Shoshana wrote:Najbolji period u istoriji covjecanstva je bio period kada je meni bilo izmedju 16 i 18 godina, i zivo mi pucao kurac za nazivom vladajuce ideologije.
Jarane, totalno u sridu, sve ostalo je naprdjivanje. :mrgreen:
Hrast

#120 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

osa wrote:

Jeste, kao sto je propala svugdje u Evropi. Pitanje je da li bi SFRJ imala adekvatan odgovor na raspad tekstilen industrije kao sto je to npr. imala austrijska pokrajina Vorarlberg, jednostavno ljudi presli na inovativnije stvari, nove tehnologije, itd..To je teoretski bilo moguce napraviti i kod nas, podrske iz Evrope nije manjkalo, ali stash kad ni Tudjman a ni Milosevic nisu imali interesa da ocuvaju tu drzavu...nacionalni torovi bjase vazniji.
http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
osa

#121 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

Hrast wrote:
osa wrote:

Jeste, kao sto je propala svugdje u Evropi. Pitanje je da li bi SFRJ imala adekvatan odgovor na raspad tekstilen industrije kao sto je to npr. imala austrijska pokrajina Vorarlberg, jednostavno ljudi presli na inovativnije stvari, nove tehnologije, itd..To je teoretski bilo moguce napraviti i kod nas, podrske iz Evrope nije manjkalo, ali stash kad ni Tudjman a ni Milosevic nisu imali interesa da ocuvaju tu drzavu...nacionalni torovi bjase vazniji.
http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ
kažeš "kao što je propala i u cijeloj europi", istina, nego koji su to njihovi tuđmanio i miloševći koji uzrokovaše tu propast...
Hrast

#122 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

kažeš "kao što je propala i u cijeloj europi", istina, nego koji su to njihovi tuđmanio i miloševći koji uzrokovaše tu propast...
Nisu Tudjman i Milosevic uzrokovali propast tekstilne industrije vec su onemogucili forsiranjem raspada zemlje i ratne opcije da se ta tekstilna industrija transformise u nesto drugo..nesto inovativnije. Tudjman je, i po cijenu krvi, od samog pocetka radio samo na "ostvarenju tisucljetnjeg sna", tj. ozivljavanjem "hrvatske drzavnosti" koja se gubi u Srednjem vijeku, dok je Slobo bez obzira na to sto time navodi vodu na Tudjmanov velikohrvatski mlin beskompromisno zahtijevao totalnu unitarizaciju drzave s Beogradom kao epicentrom.

Facit: Da nebi ova dva supka Jugosavija bi danas bila dio EU a 150 00o ljudi nebi bilo pod zemljom. Ali eto, nek se vijori kockasta a ostalo nije vazno jelde..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#123 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Chmoljo »

osa wrote:
šta je osa, opet ti dosadno, pa te interesuje kad je Bosancima najljepše bilo?
osa

#124 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

Hrast wrote:

Nisu Tudjman i Milosevic uzrokovali propast tekstilne industrije vec su onemogucili forsiranjem raspada zemlje i ratne opcije da se ta tekstilna industrija transformise u nesto drugo..nesto inovativnije. Tudjman je, i po cijenu krvi, od samog pocetka radio samo na "ostvarenju tisucljetnjeg sna", tj. ozivljavanjem "hrvatske drzavnosti" koja se gubi u Srednjem vijeku, dok je Slobo bez obzira na to sto time navodi vodu na Tudjmanov velikohrvatski mlin beskompromisno zahtijevao totalnu unitarizaciju drzave s Beogradom kao epicentrom.

Facit: Da nebi ova dva supka Jugosavija bi danas bila dio EU a 150 00o ljudi nebi bilo pod zemljom. Ali eto, nek se vijori kockasta a ostalo nije vazno jelde..
isti je zbog ove zadaće i izabran na izborima od velike većine hrvatskih građana, dakle to mu je bio najvažniji zadatak, a još veća većina hrvatskih građana ga ponovo potvrđuje kao predsjednika nakon izvršene zadaće, kakvi su to tek "šupci", mislim, ti hrvatski građani....
XXS

#125 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by XXS »

Abu FEED el-Castro wrote:Metni anketu da glasam za svoje Osmanlije. U Jugi si imo sve al nisi imo vjere. Sto opet znaci da si jako malo toga imao.
Neko ce rec' moglo se ko je htio. Al nije.
Ma moglo se, moglo. Vjerovati si mogao al' nisi mogao imati ovodunjaluckog haira od tog vjerovanja pa se bas i nije trcalo u vjeru k'o danas sto se trci.
Locked