VW Golf vs Škoda Octavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
-
jefferson
#102 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Dobarwhow wrote:
- citroen
#103 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
E fakat,kako turbina radi,mozel neko u kratko objasniti,sorry na offu
-
jefferson
#104 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Ukratko:citroen wrote:E fakat,kako turbina radi,mozel neko u kratko objasniti,sorry na offu
Turbo punjac se sastoji od dva dijela: turbine i kompresora.
Turbina se pokrece putem izduvnih plinova (zbog toga i dolazi do problema sa losim gorivom). Lopatice su pokretane silom izduvnih gasova, i od tud dolazi do problema sa turbo rupom, tj. kako broj okretaja turbine zavisi od pritiska izduvnih plinova, optimalan broj obrtaja se postize nakon sto izduvni plinovi dosegnu odredjeni pritisak koji ce zavrtiti turbinu na odredjeni broj obrtaja.
Tako kod malih turbina se rijetko javlja turbo rupa (npr. SAAB-ov LPT), ili ona nije izrazena toliko, dok kod velikih je to vec problem (stariji motori).
Turbina onda pokrece kompresor, koji usisava vanjski zrak rotacionim silama. Kompresor tako prisilno ubrizgava zrak u usisne kanale povecavajuci procenat kisika u smjesi. Da bi motor sa unutrasnjim sagorjevanjem radio potrebno je na svaku litru goriva 14 litara zraka. Ako se poveca koncetracija zraka onda se povecava i koncetracija goriva, cime dobivas vecu snagu.
Postoji jos jedan fazon, a to je intercooler, cime se kompresovani zrak dodatno hladi i time povecava koncetracija kisika. Npr. najbolji nacin da to primjetis (bez obzira jel turbo motor ili ne) je kada ljeti dodje do naglog pada temperature od recimo 15-20 stepeni i auto se cini malo jace (to je zbog vece gustoce zraka tj. koncetracije kisika). E sad, intercooler mora ohladiti kompresovani zrak koji je dodatno ugrijan zbog povecanja temperature usljed prolaska kroz turbo punjac.
Naravno, nema svaki auto intercooler i on se stavlja kada se hoce izvuci maksimalna iskoristenost turbo punjaca, ali tada je potrebno obezbjediti vrlo pazljivo podmazivanje turbo punajca zbog izuzetno visokih temperatura koje motori sa intercoolerom proizvode.
Uglavnom, po meni je turbo mac s dvije ostrice, ali ako se vodi racuna kakvo se ulje sipa (npr. ja u svoj passat 1.8T sipam Castrol 0W30 koji je izvucen iz PAO sintetickih baznih ulja grupe IV), te pazi na gorivo (sto je kod dizela poseban problem, POSEBNO u nasoj lakrdiji od drzave) onda nece biti problema.
Ono sto ostaje nepoznanica jeste kako ce se pokazati ovi novi motori vrlo malih zapremina te malih turbo punjaca. Ipak, u njihovu korist igra cinjenica da su benzinci (npt. 1.2 TSi ili 1.4TSI) i da ulja nikad bolja nisu bila. Takodje, s obzirom da je trend u svijetu downsizing, i masovno opremanje motora turbo punjacima (pa cak i u SAD), to ce smanjiti cijenu turbo punjaca ali i dovesti do napretka istih.
-
gaius
#105 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
ja sam prošle godine uzeo octaviju 1.8tsi L&K.. slika s prvog posta je slika unutrašnjosti u mojoj... kožna sjedišta su jako udobna i na duže relacije.. puno udobnija od standardnih..
octavija je puno praktičnija od golfa a i na zadnjoj klupi je više prostora..
što se tiče cijena.. moja oktavija je tačno za PDV jeftinija od ekvivalentno opremljenog golfa.. a dodatno ima i 4 godine garancije i grijanje zadnjih sjedišta.. znači razlika u cijeni cca. 17-20%... a to nije malo za u osnovi tehnološki identično vozilo...
moj glas za oktaviju.. prešao 23 hiljade za manje od godinu.. ni jednog problema.. da kucnem u drvo..
što se tiče cijena.. moja oktavija je tačno za PDV jeftinija od ekvivalentno opremljenog golfa.. a dodatno ima i 4 godine garancije i grijanje zadnjih sjedišta.. znači razlika u cijeni cca. 17-20%... a to nije malo za u osnovi tehnološki identično vozilo...
moj glas za oktaviju.. prešao 23 hiljade za manje od godinu.. ni jednog problema.. da kucnem u drvo..
- sodom
#106 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
škode su pretvrde i imaju strašno neudobna sjedišta 
- citroen
#107 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Sv e je to u redu, al sto napadoste Drndala,kad si ti sve isto napisao kao i on koliko mi se cini kad je u pitanju turbinajefferson wrote:Ukratko:citroen wrote:E fakat,kako turbina radi,mozel neko u kratko objasniti,sorry na offu
Turbo punjac se sastoji od dva dijela: turbine i kompresora.
Turbina se pokrece putem izduvnih plinova (zbog toga i dolazi do problema sa losim gorivom). Lopatice su pokretane silom izduvnih gasova, i od tud dolazi do problema sa turbo rupom, tj. kako broj okretaja turbine zavisi od pritiska izduvnih plinova, optimalan broj obrtaja se postize nakon sto izduvni plinovi dosegnu odredjeni pritisak koji ce zavrtiti turbinu na odredjeni broj obrtaja.
Tako kod malih turbina se rijetko javlja turbo rupa (npr. SAAB-ov LPT), ili ona nije izrazena toliko, dok kod velikih je to vec problem (stariji motori).
Turbina onda pokrece kompresor, koji usisava vanjski zrak rotacionim silama. Kompresor tako prisilno ubrizgava zrak u usisne kanale povecavajuci procenat kisika u smjesi. Da bi motor sa unutrasnjim sagorjevanjem radio potrebno je na svaku litru goriva 14 litara zraka. Ako se poveca koncetracija zraka onda se povecava i koncetracija goriva, cime dobivas vecu snagu.
Postoji jos jedan fazon, a to je intercooler, cime se kompresovani zrak dodatno hladi i time povecava koncetracija kisika. Npr. najbolji nacin da to primjetis (bez obzira jel turbo motor ili ne) je kada ljeti dodje do naglog pada temperature od recimo 15-20 stepeni i auto se cini malo jace (to je zbog vece gustoce zraka tj. koncetracije kisika). E sad, intercooler mora ohladiti kompresovani zrak koji je dodatno ugrijan zbog povecanja temperature usljed prolaska kroz turbo punjac.
Naravno, nema svaki auto intercooler i on se stavlja kada se hoce izvuci maksimalna iskoristenost turbo punjaca, ali tada je potrebno obezbjediti vrlo pazljivo podmazivanje turbo punajca zbog izuzetno visokih temperatura koje motori sa intercoolerom proizvode.
Uglavnom, po meni je turbo mac s dvije ostrice, ali ako se vodi racuna kakvo se ulje sipa (npr. ja u svoj passat 1.8T sipam Castrol 0W30 koji je izvucen iz PAO sintetickih baznih ulja grupe IV), te pazi na gorivo (sto je kod dizela poseban problem, POSEBNO u nasoj lakrdiji od drzave) onda nece biti problema.
Ono sto ostaje nepoznanica jeste kako ce se pokazati ovi novi motori vrlo malih zapremina te malih turbo punjaca. Ipak, u njihovu korist igra cinjenica da su benzinci (npt. 1.2 TSi ili 1.4TSI) i da ulja nikad bolja nisu bila. Takodje, s obzirom da je trend u svijetu downsizing, i masovno opremanje motora turbo punjacima (pa cak i u SAD), to ce smanjiti cijenu turbo punjaca ali i dovesti do napretka istih.
-
jefferson
#108 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Ja bogami nisam napao drndala, ja sam samo potvrdio ono sto je on rekao, tj. da je najpametniji!
Medjutim:
Medjutim:
Sumnjam da taj slucaj ima ista sa ikakvim gorivom, jer Turbo znaci da taj turbo-puhac, ubacuje dodatnu kolicinu zraka u komore za sagorijevanje u motoru, iako se sam ne nalazi u motoru... U dizelu se gorivu u komoru ubrizgava tek u samoj komori, tako da u cijelim usisnim kanalima nema mjesavine gorivo/zrak, nego samo zrak... Tako da gorivo ni sa pumpe "Braca Krstic" ne bi trebalo da utjece na rad turbine, jer gorivo nema nista s turbinom... Osim ako neki "strucnjak" ne prespoji crijevo goriva u turbinu drito...
-
whow
#109 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
20% je velika razlika u lovi za takoreci isto auto ili da budemo posteni mozda i bolje auto od Golfa. Meni uopce nije jasno to kako neko moze izabrati tog Golfa pored Oktavije . Steta ja sto Skode jos nema u Americi. Mislim da se VW plasi da bi dobar dio VW vozaca preko noci presao sa VW -a na Skode i bez razmisljanja zamjenio VW badge Skodinim posebno ako se zna koliko VW kuburi sa kvalitetom u posljednih nekoliko godina.gaius wrote:ja sam prošle godine uzeo octaviju 1.8tsi L&K.. slika s prvog posta je slika unutrašnjosti u mojoj... kožna sjedišta su jako udobna i na duže relacije.. puno udobnija od standardnih..
- chelo
#110 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Negdje sam citao nesto u kontekstu: VW trenutno muku muci sa usvojenom djecom, jer su naisla na bolju prihvacenost okoline, poredeci sa vlastitim proizvodima. Mislim da je konkretno bilo Superb vs Passat prica.whow wrote: 20% je velika razlika u lovi za takoreci isto auto ili da budemo posteni mozda i bolje auto od Golfa. Meni uopce nije jasno to kako neko moze izabrati tog Golfa pored Oktavije . Steta ja sto Skode jos nema u Americi. Mislim da se VW plasi da bi dobar dio VW vozaca preko noci presao sa VW -a na Skode i bez razmisljanja zamjenio VW badge Skodinim posebno ako se zna koliko VW kuburi sa kvalitetom u posljednih nekoliko godina.
- drndalo
#111 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Ja i dalje tvrdim da gorivo Brace Krstic ne moze pokvariti turbinu, jer njegovih produkata u izduvnim gasovima nema dovoljno, posebno ne da covjeku izgori turbo-punjac 10 km nakom Petrol pumpe... Da te podsjetim da je cijela prica pocela od te tvrdnje, a cak ne radim ni u Petrolu...
Mozda, ako bi sipao kod Brace Krstic svih 120.000 km, ja nisam u pravu, ali toliki uzorak posljedica loseg goriva nemam...
I dalje tvrdim da ce turbo najprije "prnuti" na lezajevima, zbog loseg pomazivanja, bilo zbog loseg ulja, ili neadekvatnog rezima gasenja motora...
Mozda, ako bi sipao kod Brace Krstic svih 120.000 km, ja nisam u pravu, ali toliki uzorak posljedica loseg goriva nemam...
I dalje tvrdim da ce turbo najprije "prnuti" na lezajevima, zbog loseg pomazivanja, bilo zbog loseg ulja, ili neadekvatnog rezima gasenja motora...
-
whow
#112 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Koilko je razlika u cijeni izmedu Superba i Passata . Mislim da je VW pogresno procijenio trziste misleci da ce ljudi placati 20% vecu cjenu zbog prestiza VW znacke ali dosadasnje iskustovo pokazuje da ljudi nije bas previse za znacku ukolkio je konkurentski proizvod kvalitetniji i jeftiniji.chelo wrote:Negdje sam citao nesto u kontekstu: VW trenutno muku muci sa usvojenom djecom, jer su naisla na bolju prihvacenost okoline, poredeci sa vlastitim proizvodima. Mislim da je konkretno bilo Superb vs Passat prica.whow wrote: 20% je velika razlika u lovi za takoreci isto auto ili da budemo posteni mozda i bolje auto od Golfa. Meni uopce nije jasno to kako neko moze izabrati tog Golfa pored Oktavije . Steta ja sto Skode jos nema u Americi. Mislim da se VW plasi da bi dobar dio VW vozaca preko noci presao sa VW -a na Skode i bez razmisljanja zamjenio VW badge Skodinim posebno ako se zna koliko VW kuburi sa kvalitetom u posljednih nekoliko godina.
-
jefferson
#113 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Sta su to njegovi produkti?drndalo wrote:Ja i dalje tvrdim da gorivo Brace Krstic ne moze pokvariti turbinu, jer njegovih produkata u izduvnim gasovima nema dovoljno, posebno ne da covjeku izgori turbo-punjac 10 km nakom Petrol pumpe... Da te podsjetim da je cijela prica pocela od te tvrdnje, a cak ne radim ni u Petrolu...
S obzirom da je auto propisno servisirano sa preporucenim uljem itd, i da se niko ne utrkuje od semafora do semafora, Petrol pumpa ostaje kao uzrok, ali prije kao kap koja je prelila casu.
Ono sto si ti rekao rekao je da gorivo nema veze sa turbinom, sto je drugacije od onog sto si rekao u zadnjoj recenici a to je da je ulje vaznije, sto u sustini jeste, ali ne iskljucuje gorivo kao potencijalni uzrok, kao sto si sam i utvrdio u toj recenici. malo si kontradiktoran, u gornjem dijelu posta tvrdis jedno, pa onda drugo.
- drndalo
#114 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Drzi se ti tih kontradikcija slobodno...
Ja i dalje tvrdim da Turbo nema veze sa gorivom, osim ako ti, a ocito da smatras, izduvne gasove gorivom ? Imaju veze, ali posredne... I opet tvrdim da samo gorivo to nije moglo uzrokovati, bar ne na 120.000 km...
Sta je najgore u nasim gorivima sto ima, a ne bi ga trebalo biti toliko po EU odredbama ? Sumpor ? Kako je to sumpor mogao sjebati turbo ?
Ja i dalje tvrdim da Turbo nema veze sa gorivom, osim ako ti, a ocito da smatras, izduvne gasove gorivom ? Imaju veze, ali posredne... I opet tvrdim da samo gorivo to nije moglo uzrokovati, bar ne na 120.000 km...
Sta je najgore u nasim gorivima sto ima, a ne bi ga trebalo biti toliko po EU odredbama ? Sumpor ? Kako je to sumpor mogao sjebati turbo ?
-
jefferson
#115 Re: VW Golf vs Škoda Octavia
Upravu si! Izduvni gasovi dolaze kroz pepeljaru do turbine, pa je samp pitanje kakve cigare pusis!drndalo wrote:Drzi se ti tih kontradikcija slobodno...
O kakvim ti EU odredbama pricas????