Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Rasprave o vjerskim temama.
Hasharijast

#101 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by Hasharijast »

Prijatelji... ne bi mi citali ove postove da nas duša ne vuce istim stvarima

"Duše su poput postrojene vojske. One koje su međusobno slične zbliže se,
a duše koje nemaju iste osobine ne zbližavaju se.

(Mutefekun alejhi)"

Zato...

Poslanik, s.a.v.a., kaže sljedeće: “Svako ko bude u pravu, ali napusti prepirku, bit će mu pripremljena kuća u gornjem djelu Dženneta, a svako ko nije u pravu i prekine biti tvrdoglav, izgradit će mu se kuća u srednjem djelu Dženneta.”
“Niko neće posjedovati potpun iman sve dok ne napusti prepiranje, pa makar bio i u pravu.”
KotromanichII

#102 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Hasharijast

da te Allah nagradi za te hadise, poslije tog zadnjeg hadisa , povlacim se iz diskusije ;-)
probuseni $

#103 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

Hasharijast wrote:Prijatelji... ne bi mi citali ove postove da nas duša ne vuce istim stvarima

(Mutefekun alejhi)"

Zato...

Poslanik, s.a.v.a., kaže sljedeće: “Svako ko bude u pravu, ali napusti prepirku, bit će mu pripremljena kuća u gornjem djelu Dženneta, a svako ko nije u pravu i prekine biti tvrdoglav, izgradit će mu se kuća u srednjem djelu Dženneta.”
“Niko neće posjedovati potpun iman sve dok ne napusti prepiranje, pa makar bio i u pravu.”
:lol: ... :-)

Pa ovaj zadnji pasos zvuci tako naivno ....

Znaci, ako musliman kupi dvije kile jabuka i dvije kile krusaka, a prodavac mu kaze da treba daplati ukupno 5 kg, musliman treba da se povice iz prepirke i da plati za 5 kg umjesto za 4.... :lol:
Hasharijast

#104 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by Hasharijast »

probuseni $ wrote:
Hasharijast wrote:Prijatelji... ne bi mi citali ove postove da nas duša ne vuce istim stvarima

(Mutefekun alejhi)"

Zato...

Znaci, ako musliman kupi dvije kile jabuka i dvije kile krusaka, a prodavac mu kaze da treba daplati ukupno 5 kg, musliman treba da se povice iz prepirke i da plati za 5 kg umjesto za 4.... :lol:
mislim da si takav zakljucak izvukao iz konteksta... ali nema veze...

Vjeruj mi, ja se sigurno ne bih na pijaci svadjao oko 1 kg jabuka ali bih sigurno prodavcu skrenuo paznju a ako bi doslo do prepirke, ja bih prekinuo razgovor i platio i taj me prodavac ne bi vise nikada vidio a ja bih nasao nekog postenog prodavca.

Helem, mislim da u nasem drustvu ima previse ljudi sa stavom: "Postoji moje misljenje...... i pogresno!"

U Tirmizijevoj zbirci se nalazi hadis koji prenosi Ebu Seid el Hudri r.a. od Allahovog Poslanika s.a.v.s. koji je rekao: "Cuvajte se pronicljivosti vjernika,jer on gleda Allahovom dz.s. svjetloscu a zatim je proucio? To su zaista pouke za one koji posmatraju".

Mislim da ovaj hadis govori da su vjernici veoma pronicljivi i da sami mogu odluciti sta je vrijedno za prepirku (a Boga mi i shaketanje ako treba) a sta ne. :) :lol: 8-)
statix

#105 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by statix »

:D
probuseni $

#106 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

Hasharijast wrote:
probuseni $ wrote:

(Mutefekun alejhi)"

Zato...

mislim da si takav zakljucak izvukao iz konteksta... ali nema veze...

Vjeruj mi, ja se sigurno ne bih na pijaci svadjao oko 1 kg jabuka ali bih sigurno prodavcu skrenuo paznju a ako bi doslo do prepirke, ja bih prekinuo razgovor i platio i taj me prodavac ne bi vise nikada vidio a ja bih nasao nekog postenog prodavca.

Helem, mislim da u nasem drustvu ima previse ljudi sa stavom: "Postoji moje misljenje...... i pogresno!"

U Tirmizijevoj zbirci se nalazi hadis koji prenosi Ebu Seid el Hudri r.a. od Allahovog Poslanika s.a.v.s. koji je rekao: "Cuvajte se pronicljivosti vjernika,jer on gleda Allahovom dz.s. svjetloscu a zatim je proucio? To su zaista pouke za one koji posmatraju".

Mislim da ovaj hadis govori da su vjernici veoma pronicljivi i da sami mogu odluciti sta je vrijedno za prepirku (a Boga mi i shaketanje ako treba) a sta ne. :) :lol: 8-)
Sad ispade da ova dva hadisa iskljucuju jedan drugog. Kolizija. Po prvom, trebas se povuci iz diskusije, a po drugom mozes ga malo i "preparirati", staviti mu sljivu na oko ... :lol:

Sta bi ti uradio da te neko sukne za 1000KM kod kupovine auta, kad bi koristio onaj prvi hadis ?
KotromanichII

#107 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Znaci, ako musliman kupi dvije kile jabuka i dvije kile krusaka, a prodavac mu kaze da treba daplati ukupno 5 kg, musliman treba da se povice iz prepirke i da plati za 5 kg umjesto za 4....
cuj to, pa poznato je u islamu da najmanja nagrada je u dzenentu ova
Najveca nagrada u Dzennetu

Musa, alejhiselam, pitao je Allaha,dzelle shanuhu:

"Koji je najmanji stepen u Dzennetu?"’ Allah, subhanehu ve te’ala, objavio mu je:
"Najmanji stepen i najmanju nagradu u Dzennetu imat ce covjek koji ce, nakon sto dzennetlije udju u Dzennet, izaci iz dzehennemske vatre puzuci, pa ce mu biti receno: "Udji u Dzennet!"

On ce doci do Dzenneta i ucinit ce mu se da je pun i da niko vise ne moze uci i onda ce se vratiti i reci: "Gospodaru moj, Dzennet je ispunjen do posljednjeg mjesta, ljudi su zauzeli svoje polozaje i ono sto im pripada od nagrade." Tada ce mu Allah reci: "Jesi li zadovoljan da ti u Dzennetu posjedujes onoliko koliko je posjedovao neki zemaljski vladar?" Odgovorit ce: "Zadovoljan sam, Gospodaru, ali zar se to Ti sa mnom izigravas, a Ti si Gospodar svjetova!?"Allah, dzelle shanuhu, ce mu ponovo reci: "Tebi zaista pripada to i jos cetiri puta toliko."Covjek ce reci: "Zadovoljan sam, Gospodaru moj, nema niko plemenitiji niti darezljiviji od Tebe, Gospodaru!"Nakon toga Allah ce mu ponovo reci: "Tebi pripada to i jos deset puta toliko, imat ces u Dzennetu sto god ti dusa pozeli i sto se tvome oku svidi." Onda ce Musa, alejhiselam, upitati: "Gospodaru moj, ako je ovo najmanji stepen u Dzennet, koji je onda stepen najveci?"

Allah, dzelle shanuhu, mu je objavio: “Najveci stepen u Dzennetu imat ce oni kojima sam Ja Svojom rukom nagradu pripremio i zapecatio je tako da je niko osim njih ne moze ni vidjeti. Takvo nesto oko nije vidjelo, ni uho culo, niti se moze zamisliti.’’

Ashabi Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, bez daha su slusali dok im je on pricao ovu pricu o Musau, alejhiselamu, i njegovom razgovoru sa Allahom, dzelle shanuhu, zeleci da im djela budu primljena i da dostignu najveci stepen u Dzennetu.

Zatim je jedan od njih rekao: “Allahov Poslanice, mozeš li nam spomenuti barem nesto od onoga sto je Allah pripremio Svojim odabranim robovima?’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Zaista ce vjernik u Dzennetu, izmedju ostaloga, imati i sator od izdubljenog bisera, njegova duzina je sezdeset milja, u njemu ce biti i njegova porodica, ali jedni druge nece vidjeti zbog udaljenosti.’’ Lica ashaba blistala su od srece i zadovoljstva i svi su ceznuli za takvim satorom u Dzennetu i molili Allaha da im podari ono sto je obecao Svojim iskrenim robovima. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio koliko ashabi zude za Dzennetom, on je, zeleci ih jos vise podstaknuti na dobra djela, rekao: “U Dzennetu ima stablo koje konjanik ne moze preci na najbrzem konju za sto godina.’’ Tada je neko upitao: “Allahov Poslanice, a koji stepen ce imati oni Allahu bliski?’’ Odgovorio je: “Uistinu ce stanovnici Dzenneta vidjeti iznad sebe druge stanovnike koji ce biti u svojim odajama, kao sto se vide sjajne zvijezde na nebu, tolika ce razdaljina medju njima biti zbog prednosti jednih nad drugima.’’ Receno je: “Allahov Poslanice, to su stepeni Allahovih poslanika i niko drugi ih ne moze dostici!?’’ Odgovorio je: “Naprotiv, tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, to su stepeni onih koji su iskreno vjerovali u Allaha i koji su povjerovali u poslanike.’’ Ponovo su upitali: “Da li ce se stanovnici Dzenneta ikada sastati na jednom mjestu i u odredjenom vremenu i da li ce se moci posjecivati?’’

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: "Da, u Dzennetu ce biti trgovi ili pijace koje ce dzennetlije svakog petka posjecivati. Kad se okupe na tim trgovima zaduhat ce istocni vjetar koji ce osjetiti na svojim licima i odjeci i koji ce im povecati ljepotu. Kada se vrate svojim porodicama, reci ce im:’Vracate se ljepsi nego sto ste otisli.’ Oni ce odgovoriti svojim ukucanima: ’I vasa ljepota se takodjer povecala."

Tada su ashabi rekli: “Allahov Poslanice, pricaj nam jos o Dzennetu!’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je:“Znate li sta ce Allah reci stanovnicima Dzenneta?’’ Odgovorili su: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!’’ Poslanik, sallallahi alejhi ve sellem, rekao je: “Allah ce reci dzennetlijama: ’O stanovnici Dzenneta!’, a oni ce se odazvati rijecima: ’Odazivamo Ti se, Gospodaru, u Tvojoj ruci je svako dobro!’ Onda ?e ih Allah upitati: ’Jeste li zadovoljni?’ Odgovorit ce: ’Kako da ne budemo zadovoljni kad si nam podario sto nisi ni jednom drugom stvorenju.’ Ponovo ce ih upitati: ’Da li zelite vise od toga?’ Oni ce reci: ’A sta je vise od onoga sto si nam dao?’ Allah ce im reci: ’Obasut cu vas Svojim zadovoljstvom i nikada se na vas necu rasrditi.’ Dzennetlije ce tada slaviti i velicati Allaha, a On ce ih upitati:’Zelite li da vam povecam nagradu?’ Odgovorit ce: ’O Uzviseni Gospodaru, o Ti Koji u obilju dajes, o Vlasnice plemenitosti i dobrote, zar nam nisi lica ucinio svijetlim, i u Dzennet nas uveo, a Vatre nas sacuvao?!’ Tada ?e im Allah,dzelle shanuhu, podariti najvecu blagodat uopce, On, Uzvizeni Gospodar svjetova, otkrit ce se stanovnicima Dzenneta i oni ce gledati u Njegovo lice. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, zavrcio je svoj govor o Dzennetu rijecima: “To ce biti najveca nagrada dzennetlijama.’’

Rijadus-salihin
probuseni $

#108 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:

Znaci, ako musliman kupi dvije kile jabuka i dvije kile krusaka, a prodavac mu kaze da treba daplati ukupno 5 kg, musliman treba da se povice iz prepirke i da plati za 5 kg umjesto za 4....
cuj to, pa poznato je u islamu da najmanja nagrada je u dzenentu ova
Najveca nagrada u Dzennetu

Musa, alejhiselam, pitao je Allaha,dzelle shanuhu:

"Koji je najmanji stepen u Dzennetu?"’ Allah, subhanehu ve te’ala, objavio mu je:
"Najmanji stepen i najmanju nagradu u Dzennetu imat ce covjek koji ce, nakon sto dzennetlije udju u Dzennet, izaci iz dzehennemske vatre puzuci, pa ce mu biti receno: "Udji u Dzennet!"

On ce doci do Dzenneta i ucinit ce mu se da je pun i da niko vise ne moze uci i onda ce se vratiti i reci: "Gospodaru moj, Dzennet je ispunjen do posljednjeg mjesta, ljudi su zauzeli svoje polozaje i ono sto im pripada od nagrade." Tada ce mu Allah reci: "Jesi li zadovoljan da ti u Dzennetu posjedujes onoliko koliko je posjedovao neki zemaljski vladar?" Odgovorit ce: "Zadovoljan sam, Gospodaru, ali zar se to Ti sa mnom izigravas, a Ti si Gospodar svjetova!?"Allah, dzelle shanuhu, ce mu ponovo reci: "Tebi zaista pripada to i jos cetiri puta toliko."Covjek ce reci: "Zadovoljan sam, Gospodaru moj, nema niko plemenitiji niti darezljiviji od Tebe, Gospodaru!"Nakon toga Allah ce mu ponovo reci: "Tebi pripada to i jos deset puta toliko, imat ces u Dzennetu sto god ti dusa pozeli i sto se tvome oku svidi." Onda ce Musa, alejhiselam, upitati: "Gospodaru moj, ako je ovo najmanji stepen u Dzennet, koji je onda stepen najveci?"

Allah, dzelle shanuhu, mu je objavio: “Najveci stepen u Dzennetu imat ce oni kojima sam Ja Svojom rukom nagradu pripremio i zapecatio je tako da je niko osim njih ne moze ni vidjeti. Takvo nesto oko nije vidjelo, ni uho culo, niti se moze zamisliti.’’

Ashabi Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, bez daha su slusali dok im je on pricao ovu pricu o Musau, alejhiselamu, i njegovom razgovoru sa Allahom, dzelle shanuhu, zeleci da im djela budu primljena i da dostignu najveci stepen u Dzennetu.

Zatim je jedan od njih rekao: “Allahov Poslanice, mozeš li nam spomenuti barem nesto od onoga sto je Allah pripremio Svojim odabranim robovima?’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Zaista ce vjernik u Dzennetu, izmedju ostaloga, imati i sator od izdubljenog bisera, njegova duzina je sezdeset milja, u njemu ce biti i njegova porodica, ali jedni druge nece vidjeti zbog udaljenosti.’’ Lica ashaba blistala su od srece i zadovoljstva i svi su ceznuli za takvim satorom u Dzennetu i molili Allaha da im podari ono sto je obecao Svojim iskrenim robovima. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio koliko ashabi zude za Dzennetom, on je, zeleci ih jos vise podstaknuti na dobra djela, rekao: “U Dzennetu ima stablo koje konjanik ne moze preci na najbrzem konju za sto godina.’’ Tada je neko upitao: “Allahov Poslanice, a koji stepen ce imati oni Allahu bliski?’’ Odgovorio je: “Uistinu ce stanovnici Dzenneta vidjeti iznad sebe druge stanovnike koji ce biti u svojim odajama, kao sto se vide sjajne zvijezde na nebu, tolika ce razdaljina medju njima biti zbog prednosti jednih nad drugima.’’ Receno je: “Allahov Poslanice, to su stepeni Allahovih poslanika i niko drugi ih ne moze dostici!?’’ Odgovorio je: “Naprotiv, tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, to su stepeni onih koji su iskreno vjerovali u Allaha i koji su povjerovali u poslanike.’’ Ponovo su upitali: “Da li ce se stanovnici Dzenneta ikada sastati na jednom mjestu i u odredjenom vremenu i da li ce se moci posjecivati?’’

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: "Da, u Dzennetu ce biti trgovi ili pijace koje ce dzennetlije svakog petka posjecivati. Kad se okupe na tim trgovima zaduhat ce istocni vjetar koji ce osjetiti na svojim licima i odjeci i koji ce im povecati ljepotu. Kada se vrate svojim porodicama, reci ce im:’Vracate se ljepsi nego sto ste otisli.’ Oni ce odgovoriti svojim ukucanima: ’I vasa ljepota se takodjer povecala."

Tada su ashabi rekli: “Allahov Poslanice, pricaj nam jos o Dzennetu!’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je:“Znate li sta ce Allah reci stanovnicima Dzenneta?’’ Odgovorili su: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!’’ Poslanik, sallallahi alejhi ve sellem, rekao je: “Allah ce reci dzennetlijama: ’O stanovnici Dzenneta!’, a oni ce se odazvati rijecima: ’Odazivamo Ti se, Gospodaru, u Tvojoj ruci je svako dobro!’ Onda ?e ih Allah upitati: ’Jeste li zadovoljni?’ Odgovorit ce: ’Kako da ne budemo zadovoljni kad si nam podario sto nisi ni jednom drugom stvorenju.’ Ponovo ce ih upitati: ’Da li zelite vise od toga?’ Oni ce reci: ’A sta je vise od onoga sto si nam dao?’ Allah ce im reci: ’Obasut cu vas Svojim zadovoljstvom i nikada se na vas necu rasrditi.’ Dzennetlije ce tada slaviti i velicati Allaha, a On ce ih upitati:’Zelite li da vam povecam nagradu?’ Odgovorit ce: ’O Uzviseni Gospodaru, o Ti Koji u obilju dajes, o Vlasnice plemenitosti i dobrote, zar nam nisi lica ucinio svijetlim, i u Dzennet nas uveo, a Vatre nas sacuvao?!’ Tada ?e im Allah,dzelle shanuhu, podariti najvecu blagodat uopce, On, Uzvizeni Gospodar svjetova, otkrit ce se stanovnicima Dzenneta i oni ce gledati u Njegovo lice. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, zavrcio je svoj govor o Dzennetu rijecima: “To ce biti najveca nagrada dzennetlijama.’’

Rijadus-salihin
Ja nigdje nisam cuo niti procitao da je Musa razgvarao sa Alahom ?...Otkud ti ovo ? Samo je Muhamed ima kontakt sa Alahom preko Gabriela ..???
statix

#109 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by statix »

I tako fino udjes u dzenet i gledas prijetelje na jednoj zvijezdi, roditelje na drugoj, ti u trecoj odaji (svom nivou), sutra djeca na cetvrtom, svakom prema zasluzi, je li? :) Izuzetno socijalna i harmonicna atmosfera. Zar su tada bitne ostale blagodati? :|
KotromanichII

#110 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Ja nigdje nisam cuo niti procitao da je Musa razgvarao sa Alahom ?...Otkud ti ovo ? Samo je Muhamed ima kontakt sa Alahom preko Gabriela ..???
Allah kaze:

A Allah je sigurno s Musaom razgovarao.'' (En-Nisa, 164) Kuran

tako fino udjes u dzenet i gledas prijetelje na jednoj zvijezdi, roditelje na drugoj, ti u trecoj odaji (svom nivou), sutra djeca na cetvrtom, svakom prema zasluzi, je li? Izuzetno socijalna i harmonicna atmosfera. Zar su tada bitne ostale blagodati
totalno pogresno razmisljanje,jer djeca ce biti zajedno sa roditljima iako mozda nezasluzuju da budu na tom nivou u dzenentu ipak ce ih Allah dati da budu na istom nivou iz svoje milosti

Allah kaze:

21 .Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela, priključit ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što čini. Sura Tur

nigdje se nespominje na zvijezdi, nego svijetlit ce poput zvijezda u noci to sto se spominje

Uistinu ce stanovnici Dzenneta vidjeti iznad sebe druge stanovnike koji ce biti u svojim odajama, kao sto se vide sjajne zvijezde na nebu, tolika ce razdaljina medju njima biti zbog prednosti jednih nad drugima. hadis

Ogromnost dzenneta

Allah kaze:

I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao Nebesa i Zemlja pripremljen za one koji se Allaha boje

”I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano" (Kuran)
statix

#111 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by statix »

Svi smo mi necija djeca kotromanichu, tako da ili ce svi biti u jednoj "odaji" ili ce vas podijeliti familijarno, a sa prijeteljima iz drugih odaja druziti cete se petkom na "pijaci", je li? :)
LSD

#112 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by LSD »

Nikad dosad nije cuo da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom :shock: pa to mala djeca u mektebima uce.
I onda dođe pa komentariše vjeru, hadise, ajete 8-)
KotromanichII

#113 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Svi smo mi necija djeca kotromanichu, tako da ili ce svi biti u jednoj "odaji" ili ce vas podijeliti familijarno, a sa prijeteljima iz drugih odaja druziti cete se petkom na "pijaci", je li
familija ce biti zajedno u jednom nivou dzennet,posto ima 100 nivoa dzenenta, a vidis gore sta dobija covjek najnizeg ranga u dzennetu, recimo ovako roditelji zasluze nivo 60, ako su djeca na nivou 20, djeca se pridruzuju na nivo 60 iako su samo svojim djelima zasluzili nivo 20.

a sa prijeteljima iz drugih odaja druziti cete se petkom na "pijaci"
to pijaci , mozes proutmaciti kao dzennetski shopping centri :-D jer tamo se nekupuje nego uzima sta ti treba, a jedan detalj o kojem je poslanik govorio u jednom hadisu, jedan covjek uzima jednu odjecu dok drugi to gleda i zeli da i on ima tako nesto, a vec mu se donosi ljepsa odjeca od te , ako zna neko taj hadis da ga postavi ovdje.
da tacno je da ce se sa prijateljima sastajati i pricati o ovome svijetu, kako su zivjeli ovdje, imamo zapisano u kuranu kako ce teci jedan takav razgovor

Allah kaze u kuranu:

....i bice postovani u dzennetskim bascam naslada, na divanima, jedni prema drugima, bice posluzeni picem iz izvora koji ce stalno teci - bistrim i prijatnim onima koji budu pili, od njega nece boljeti glava i zbog njega se nece pamet gubiti. Pored njih ce biti one koje ce preda se gledati, ociju prekrasnih, kao da su one jaja pokrivena. I oni ce jedan s drugim razgovarati, i jedan od njih ce reci: "Imao sam druga jednog koji je govorio: "Zar i ti vjerujes da cemo, kad poumiremo, i zemlja i kosti postanemo, doista, racun polagati?" "Hocete li da pogledate?" I on ce pogledati, i toga usred dzehennema ugledati. "Allaha mi", reci ce - "zamalo me nisi upropastio; da nije bilo milosti Gospodara moga, i ja bih se sada mucio." "A Mi, jel’de, vise necemo umirati? - jednom smo umrli - vise necemo biti mucni, to ce, zaista, uspjeh veliki biti!"

Allahove počasti Džennetlijama

Uzvišeni će učačima Kur'ana u Džennetu prirediti posebna iznenađenja i počasti. Doživjet će tu čast da će im njihov Stvoritelj učiti Kur'an. Tirmizi i Hakim bilježe predaju od Burejde, r.a., da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Zaista će Džennetlije, svakoga dana, ulaziti Svemogućem, dva puta, pa će im On učiti Kur'an. Svaki od njih sjedat će na mjesto koje je za njega pripremljeno, od zlata, srebra, bisera i dragog kamenja. To će za njih bit radost kakvu nikada prije nisu doživjeli, niti su ikada išta ljepše i veličanstvenije čuli od toga. Zatim će se vratiti uživajući u toj radosti i iščekujući tu blagodat ponovo.

Autor djel El-Firdevs bilježi predanje od Ebu Hurejre da je Alejhisselam rekao: Džennetlijama će Allahovo, dž.š., učenje Kur'ana izgledati tako kao da ga nikad prije nisu čuli.
Takođe se navodi da će Allah Uzvišeni učiti svim stanovnicima Dženneta suru Er-Rahman kako bi ih na taj način posebno obradovao i iskazao im svoju počast i dobrotu.

Evo vidite da nije sve tako crno, kako ste me opisali dok sam pisao ajete o kaznama Allahovim ;-)
probuseni $

#114 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

Ako ce djeca biti sa roditeljima, onda ce i roditelji te djece biti sa svojim roditeljima, a ti roditelji roditelja ce biti opet sa svojim roditeljima...i tako u nedogled...Ispade da ce svi biti na jednom nivou, jer kako drugacije pripojiti djecu roditeljima...

Kotromanicu II, ovdje nesto ne stima ?
LSD

#115 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by LSD »

Kotromanichu crni....uzalud vam trud sviraci, što kaže jedna pjesma.
Ti ovdje postavljaš kilometarske postove, citiraš ajete i hadise i misliš da nekom otvaraš oci...a oni s tobom prave zabavu i cirkus, samo što ti to još uvijek ne uviđaš vec i dalje forsiraš.
Mani se čoravog posla ,vidiš da ne ide....nevjernik je odlucio da bud nevjernik, ti postavi sad hiljadu dokaza on opet nece vjerovati....kako ne vidiš da ti traže dokaze u koje opet nece vjerovati :? pa to si dosad treba skontati.
Last edited by LSD on 14/10/2010 16:29, edited 1 time in total.
KotromanichII

#116 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Ako ce djeca biti sa roditeljima, onda ce i roditelji te djece biti sa svojim roditeljima, a ti roditelji roditelja ce biti opet sa svojim roditeljima...i tako u nedogled...Ispade da ce svi biti na jednom nivou, jer kako drugacije pripojiti djecu roditeljima...

Kotromanicu II, ovdje nesto ne stima ?
ma nemoj, koji si ti mozak covjece, a ko to kaze da ce svi uci u dzennet, neki ce zaglaviti u dzehenem, pa kako onda da se ubacivaju na njihov nivo kad nisu u dzenetu ???

ti si prolupo skroz sa tim pitanjima , ama bas skroz ,to je cudo jedno :lol:

Kotromanichu crni....uzalud vam trud sviraci, što kaže jedna pjesma.
Ti ovdje postavljaš kilometarske postove, citiraš ajete i hadise i misliš da nekom otvaraš oci...a oni s tobom prave zabavu i cirkus, samo što ti to još to ne uviđaš vec i dalje forsiraš.
Mani se čoravog posla ,vidiš da ne ide....nevjernik je odlucio da bud nevjernik, ti postavi sad hiljadu dokaza on opet nece vjerovati....kako ne vidiš da ti traže dokaze u koje opet nece vjerovati pa to si dosad treba skontati.
ma Probuseni je nebitan :D , jer neciljam ja na Probusenog nego na druge koji ce nauciti iz njegovih pitanja i moji odgovora, isto kao sto su beduini puno zapitkivali Muhammeda a njegovi drugovi rekli da su puno naucili zbog beduinovih stalnih zapitkivanja poslanika Muhammeda.
:thumbup:
Mani se čoravog posla ,vidiš da ne ide....nevjernik je odlucio da bud nevjernik, ti postavi sad hiljadu dokaza on opet nece vjerovati..
ma moze on skociti naglavacke u dzehennem ako mu je ceif ;-) sto se mene tice
LSD

#117 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by LSD »

Ne znam kako ti se da odgovarati liku koji nikad dosad nije cuo ni procitao negdje da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom??
I onda dođe ovdje pocne te moriti sa pitalicama ,a ti još odgovaraš :shock: :shock:
Ja ti se divim na upornosti i istrajnosti.
probuseni $

#118 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

Kotromanicu II,

Ovo bi ja volio probati .... :-D

"Allah kaze u kuranu:

....i bice postovani u dzennetskim bascam naslada, na divanima, jedni prema drugima, bice posluzeni picem iz izvora koji ce stalno teci - bistrim i prijatnim onima koji budu pili, od njega nece boljeti glava i zbog njega se nece pamet gubiti."

Samo mi nije jasno sta su pili prije nego su otisli u Dzenet, pa ih je bolila glava ? ... :shock: ... :-D
KotromanichII

#119 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by KotromanichII »

Ne znam kako ti se da odgovarati liku koji nikad dosad nije cuo ni procitao negdje da je Musa a.s. razgovarao sa Allahom??
I onda dođe ovdje pocne te moriti sa pitalicama ,a ti još odgovaraš
Ja ti se divim na upornosti i istrajnosti.
ma sreca pa ima internet i pretrazivace , dovoljno mi je da upisem rijec i dodje mi ajet ili hadis koji trazim ;-)
]Kotromanicu II,

Ovo bi ja volio probati ....

"Allah kaze u kuranu:

....i bice postovani u dzennetskim bascam naslada, na divanima, jedni prema drugima, bice posluzeni picem iz izvora koji ce stalno teci - bistrim i prijatnim onima koji budu pili, od njega nece boljeti glava i zbog njega se nece pamet gubiti."

Samo mi nije jasno sta su pili prije nego su otisli u Dzenet, pa ih je bolila glava ? ...
a pa radi na ovom svijetu da zasluzis pa ce oprobati,

Pa prije islama su bli alkohol, vino eto sta dok nije dosla zabrana u kuranu. Pa upravo je jedan beduin pitao , da vino/alkhol ima negativnosti, boli glava ima negatvnosti itd a odmah dolazi ajet od Allaha

od njega nece boljeti glava i zbog njega se nece pamet gubiti

znaci izbacit ce se sve negatvnosti, ali opet nece biti isto kao ovo vino, jer nema nista na ovom svijetu isto kao u dzennetu jedino su imena ista ostala, tamo banana ce se zvati banana dok ce jooj okus biti drukcija.
probuseni $

#120 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

Kotromanicu II,

Kako to da Alah uci samo dva puta na dan, a ostali pet puta ? . Zar i oni nebi trebali po dva puta kao on ?

"Allahove počasti Džennetlijama

Uzvišeni će učačima Kur'ana u Džennetu prirediti posebna iznenađenja i počasti. Doživjet će tu čast da će im njihov Stvoritelj učiti Kur'an. Tirmizi i Hakim bilježe predaju od Burejde, r.a., da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Zaista će Džennetlije, svakoga dana, ulaziti Svemogućem, dva puta, pa će im On učiti Kur'an. Svaki od njih sjedat će na mjesto koje je za njega pripremljeno, od zlata, srebra, bisera i dragog kamenja. To će za njih bit radost kakvu nikada prije nisu doživjeli, niti su ikada išta ljepše i veličanstvenije čuli od toga. Zatim će se vratiti uživajući u toj radosti i iščekujući tu blagodat ponovo. "
HAVANA

#121 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by HAVANA »

Eki banana.
BHF_Manijak

#122 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:
A ti bi ono Probuseni da o vjeri pricas i o vjernicima jel?! :lol: :lol: :lol: Ponavljam recenicu od neki dan, ofiras se jarane bezze, ogre nego Kotromanic, a covjeka provociras bezze i hoces da mu udijelis svoju ulogu "covjeka koji se ofira"!

Nego sinko moj dragi, hajd se ti kakve knjige prihvati, mani se corava posla, vidis da ovo za tebe nije, osnovne stvari ne znas u temi u kojoj bi da satro diskutujes...Kad naucis stogod, dodji pa cemo nastavit... :oops: :roll:

PS Samo BUKVALNO poimanje hadisa od malocas pokazuje kako si samo povrsan covjek, na niovu nekog od 12-13 godina stoga ne vidim zasto Kotromanic uopste diskutuje s tobom, dijete malo ima jacu logiku i bolje povezuje stvari od tebe i zakljucuje moj Probuseni... :( :zzzz: :wink:
ljudozder

#123 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by ljudozder »

wow pametni ovi što su izmislili hadise... jbt kako napredna stvar :S
probuseni $

#124 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:
probuseni $ wrote:
A ti bi ono Probuseni da o vjeri pricas i o vjernicima jel?! :lol: :lol: :lol: Ponavljam recenicu od neki dan, ofiras se jarane bezze, ogre nego Kotromanic, a covjeka provociras bezze i hoces da mu udijelis svoju ulogu "covjeka koji se ofira"!

Nego sinko moj dragi, hajd se ti kakve knjige prihvati, mani se corava posla, vidis da ovo za tebe nije, osnovne stvari ne znas u temi u kojoj bi da satro diskutujes...Kad naucis stogod, dodji pa cemo nastavit... :oops: :roll:

PS Samo BUKVALNO poimanje hadisa od malocas pokazuje kako si samo povrsan covjek, na niovu nekog od 12-13 godina stoga ne vidim zasto Kotromanic uopste diskutuje s tobom, dijete malo ima jacu logiku i bolje povezuje stvari od tebe i zakljucuje moj Probuseni... :( :zzzz: :wink:
Ako Kotromanic II ne zna odgovoriti jednom dvanaetogodisnjaku zasto ne odgovoris ti ? Da znas , ti bi odgovorio !. :lol:
BHF_Manijak

#125 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas

Post by BHF_Manijak »

Da odgovram nekom ko elementarne stvari o islamu ne zna al` bi zato da uveliko diskutuje o istom?!Ma nemoj bit sega bolan ne bio... :lol: :lol: :lol:

Odgovreno ti je sinko, samo sto si i vise nego bukvalan za neke stvari, odgovarano ti je/crtano ti je a to sto ne kontas to je vec do tebe a ne do onog koji ti odgovara... :oops:

Hajd sad zdra`o
Post Reply