Tibetanska gljiva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Wutkica

#101 Re: Tibetanska gljiva

Post by Wutkica »

evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi rekli :D frizider nikako... :-)
madnessa

#102 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

gljivica se komotno moze drzati u frizideru, pa cak i u zamrzivacu, ali jako kratko. ja sam svoju dobila zaledjenu, a i proslijedjujem je cesto u ledu. naravno da tako ne moze duze od par dana da stoji. ovaj fazon mi nije sam od sebe pao na um nego sam citala po drugim forumima i blogovima.

na fermentaciju utice vanjska temperatura, kolicina mlijeka i velicina gljivice. sto je veca temperatura, manje mlijeka ili veca gljivica to je fermentacija brza. sada kada je jako toplo i kada se kefir brzo napravi onda dio dana drzim u frizideru cijelu smjesu, jer bih inace jako brzo dolazila do vecih kolicina kefira koje ne mogu popiti, a i trosila bih znatne kolicine mlijeka. naravno da se kefir nece napraviti ako sve to skupa stoji u hladnom okruzenju.
Michun

#103 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Wutkica wrote:evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi rekli :D frizider nikako... :-)
frizider ne bi trebao jer nece praviti kefir u hladnoci...treba joj visoka temp.
moze se naravno 2-3 ostaviti ako ne pravis kefir...u malo mlijeka i u frizider i tako stoji.
ne poklopljena zato sto moze explodirat.
Ciprol

#104 Re: Tibetanska gljiva

Post by Ciprol »

imal' tih gljiva viska, da i ja to probam :mrgreen:
madnessa

#105 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

ja pisem listu cekanja, pa eto mozes biti na njoj. isto bih molila one koji dobiju gljivicu da misle na druge, pa da proslijede koju forumasima.
Ciprol

#106 Re: Tibetanska gljiva

Post by Ciprol »

madnessa wrote:ja pisem listu cekanja, pa eto mozes biti na njoj. isto bih molila one koji dobiju gljivicu da misle na druge, pa da proslijede koju forumasima.
dobro onda, neka me na listi dok ne dodju gljivice :mrgreen:
Wutkica

#107 Re: Tibetanska gljiva

Post by Wutkica »

Michun wrote:
Wutkica wrote:evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi rekli :D frizider nikako... :-)
frizider ne bi trebao jer nece praviti kefir u hladnoci...treba joj visoka temp.
moze se naravno 2-3 ostaviti ako ne pravis kefir...u malo mlijeka i u frizider i tako stoji.
moze ona i u fizideru praviti kefir ali vise mislim da je zbog niske temperature koja gljivi kao gljivi ne odgovara. moja je stajala na sobnoj temperaturi i nisam ju nikako u frizider stavljala a nisam je zatvarala cisto zbog kisika jer za dan-dva ne moze toliko narasti da bi eksplodirala :)
Michun

#108 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Wutkica wrote:
Michun wrote:
moze ona i u fizideru praviti kefir ali vise mislim da je zbog niske temperature koja gljivi kao gljivi ne odgovara. moja je stajala na sobnoj temperaturi i nisam ju nikako u frizider stavljala a nisam je zatvarala cisto zbog kisika jer za dan-dva ne moze toliko narasti da bi eksplodirala :)
moze naravno ali sporo i na hladnoci praviti kefir.
a ne explodira gljiva...nego ona proizvodi co2 i ako je posuda zatvorena, moze explodirat :D
madnessa

#109 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

ma moze ona i u ledu. nista joj ne bude. evo bas kod @ema_ pocela kiseliti, a bila je pet dana u ledu. nista se ne sekiraj. samo ne smije biti bez tecnosti, tj. da se sasusi, ne smije se rukama i metalom dirati i to je to.

@Ciprol: lista se dopunjava. odustanes li, javi. :mrgreen:
max07

#110 Re: Tibetanska gljiva

Post by max07 »

evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp :)
madnessa

#111 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

max07 wrote:evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp :)
pa evo Wutkica i Ciprol su trazili, a kod mene nece biti jos za 10ak dana.

:thumbup:
Wutkica

#112 Re: Tibetanska gljiva

Post by Wutkica »

madnessa wrote:
max07 wrote:evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp :)

ja sam se rezervisala :D :D
madnessa

#113 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

Wutkica wrote:
madnessa wrote:

ja sam se rezervisala :D :D
kod mene si prva na listi, ali evo @max07 nudi odmah, pa rekoh ako hoces da uzmes od nje(ga).
max07

#114 Re: Tibetanska gljiva

Post by max07 »

kod mene moze vec sutra (danas sam u nekim obavezama). ako neko hoce vec sutra, neka se javi pa da se dogovorimo :-D
Dasi

#115 Re: Tibetanska gljiva

Post by Dasi »

Evo jos jedne musterije :)
Kefir mljac, mljac :)
Wutkica

#116 Re: Tibetanska gljiva

Post by Wutkica »

kod mene si prva na listi, ali evo @max07 nudi odmah, pa rekoh ako hoces da uzmes od nje(ga).
pa sad kad smo se dogovorile vec... :roll: sacekat cu :)
@max07 hvala za ponudu :-D
Dasi

#117 Re: Tibetanska gljiva

Post by Dasi »

WipeOut wrote:MI gljivu imamo vec duze vrijeme,i ja primijetim da spavam bolje kad je popijem.Takodje je koristi i svekrva,pa i ona izgleda da ima vise elana za zivotom dok je pije....
U svakom slucaju ja sam s TK,pa ako kome treba gljiva nek mi se javi na privat pa da razdijelim jer se ona mnozi kao luda
Znaci svekrve i punice drzati dalje od kefira :mrgreen:

@max07 ja sam zainteresovan, javi mi na pp kad i gdje je primopredaja :)
ema_

#118 Re: Tibetanska gljiva

Post by ema_ »

@madnessa

Ja sam potopila u čašu i po mlijeka, sinoć nekad :) Kad da onda procijedim?
max07

#119 Re: Tibetanska gljiva

Post by max07 »

ema_ wrote:@madnessa

u isto vrijeme veceras :)
max07

#120 Re: Tibetanska gljiva

Post by max07 »

Dasi wrote:
WipeOut wrote:MI gljivu imamo vec duze vrijeme,i ja primijetim da spavam bolje kad je popijem.Takodje je koristi i svekrva,pa i ona izgleda da ima vise elana za zivotom dok je pije....
U svakom slucaju ja sam s TK,pa ako kome treba gljiva nek mi se javi na privat pa da razdijelim jer se ona mnozi kao luda
Znaci svekrve i punice drzati dalje od kefira :mrgreen:

@max07 ja sam zainteresovan, javi mi na pp kad i gdje je primopredaja :)
imas pp :)
Dasi

#121 Re: Tibetanska gljiva

Post by Dasi »

Nisam dobio pp :(
max07

#122 Re: Tibetanska gljiva

Post by max07 »

Dasi wrote:Nisam dobio pp :(
evo ponovila :)
ema_

#123 Re: Tibetanska gljiva

Post by ema_ »

max07 wrote:
ema_ wrote:@madnessa

u isto vrijeme veceras :)

Ja svako malo obilazim svoju gljivu :lol:

@madnessa Onaj kefir već sad izgleda i miriše super, izgleda da gljivi nije bila potrebna rehabilitacija :lol: :lol: :lol:
madnessa

#124 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

kako sam je samo istrenirala... :lol:
madnessa

#125 Re: Tibetanska gljiva

Post by madnessa »

to nije od mene povukla... :lol:
Post Reply