Tibetanska gljiva
Moderator: anex
- Wutkica
#101 Re: Tibetanska gljiva
evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi rekli
frizider nikako... 
- madnessa
#102 Re: Tibetanska gljiva
gljivica se komotno moze drzati u frizideru, pa cak i u zamrzivacu, ali jako kratko. ja sam svoju dobila zaledjenu, a i proslijedjujem je cesto u ledu. naravno da tako ne moze duze od par dana da stoji. ovaj fazon mi nije sam od sebe pao na um nego sam citala po drugim forumima i blogovima.
na fermentaciju utice vanjska temperatura, kolicina mlijeka i velicina gljivice. sto je veca temperatura, manje mlijeka ili veca gljivica to je fermentacija brza. sada kada je jako toplo i kada se kefir brzo napravi onda dio dana drzim u frizideru cijelu smjesu, jer bih inace jako brzo dolazila do vecih kolicina kefira koje ne mogu popiti, a i trosila bih znatne kolicine mlijeka. naravno da se kefir nece napraviti ako sve to skupa stoji u hladnom okruzenju.
na fermentaciju utice vanjska temperatura, kolicina mlijeka i velicina gljivice. sto je veca temperatura, manje mlijeka ili veca gljivica to je fermentacija brza. sada kada je jako toplo i kada se kefir brzo napravi onda dio dana drzim u frizideru cijelu smjesu, jer bih inace jako brzo dolazila do vecih kolicina kefira koje ne mogu popiti, a i trosila bih znatne kolicine mlijeka. naravno da se kefir nece napraviti ako sve to skupa stoji u hladnom okruzenju.
- Michun
#103 Re: Tibetanska gljiva
frizider ne bi trebao jer nece praviti kefir u hladnoci...treba joj visoka temp.Wutkica wrote:evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi reklifrizider nikako...
moze se naravno 2-3 ostaviti ako ne pravis kefir...u malo mlijeka i u frizider i tako stoji.
ne poklopljena zato sto moze explodirat.
- Ciprol
#104 Re: Tibetanska gljiva
imal' tih gljiva viska, da i ja to probam 
- madnessa
#105 Re: Tibetanska gljiva
ja pisem listu cekanja, pa eto mozes biti na njoj. isto bih molila one koji dobiju gljivicu da misle na druge, pa da proslijede koju forumasima.
- Ciprol
#106 Re: Tibetanska gljiva
dobro onda, neka me na listi dok ne dodju gljivicemadnessa wrote:ja pisem listu cekanja, pa eto mozes biti na njoj. isto bih molila one koji dobiju gljivicu da misle na druge, pa da proslijede koju forumasima.
- Wutkica
#107 Re: Tibetanska gljiva
moze ona i u fizideru praviti kefir ali vise mislim da je zbog niske temperature koja gljivi kao gljivi ne odgovara. moja je stajala na sobnoj temperaturi i nisam ju nikako u frizider stavljala a nisam je zatvarala cisto zbog kisika jer za dan-dva ne moze toliko narasti da bi eksplodiralaMichun wrote:frizider ne bi trebao jer nece praviti kefir u hladnoci...treba joj visoka temp.Wutkica wrote:evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi reklifrizider nikako...
moze se naravno 2-3 ostaviti ako ne pravis kefir...u malo mlijeka i u frizider i tako stoji.
- Michun
#108 Re: Tibetanska gljiva
moze naravno ali sporo i na hladnoci praviti kefir.Wutkica wrote:moze ona i u fizideru praviti kefir ali vise mislim da je zbog niske temperature koja gljivi kao gljivi ne odgovara. moja je stajala na sobnoj temperaturi i nisam ju nikako u frizider stavljala a nisam je zatvarala cisto zbog kisika jer za dan-dva ne moze toliko narasti da bi eksplodiralaMichun wrote:frizider ne bi trebao jer nece praviti kefir u hladnoci...treba joj visoka temp.Wutkica wrote:evo sam ovdje svata procitala o glivici....ali nisam ovo da se ona ipak NE SMIJE drzati u frizideru vec na nekoj normalnoj sobnoj temperaturi i da se ne smije drzati zatvorena da kazem hermeticki jer joj se zrak(kiseonik) mora stalno mijenjati tako da treba biti zatvorena recimo nekom gazom i samo malo poklopljena ali dovoljno da zrak moze da ulazi. Tako sam ju ja tretirala jer sam procitala i tako su mi reklifrizider nikako...
a ne explodira gljiva...nego ona proizvodi co2 i ako je posuda zatvorena, moze explodirat
- madnessa
#109 Re: Tibetanska gljiva
ma moze ona i u ledu. nista joj ne bude. evo bas kod @ema_ pocela kiseliti, a bila je pet dana u ledu. nista se ne sekiraj. samo ne smije biti bez tecnosti, tj. da se sasusi, ne smije se rukama i metalom dirati i to je to.
@Ciprol: lista se dopunjava. odustanes li, javi.
@Ciprol: lista se dopunjava. odustanes li, javi.
- max07
#110 Re: Tibetanska gljiva
evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp 
- madnessa
#111 Re: Tibetanska gljiva
pa evo Wutkica i Ciprol su trazili, a kod mene nece biti jos za 10ak dana.max07 wrote:evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp
- Wutkica
#112 Re: Tibetanska gljiva
ja sam se rezervisalamadnessa wrote:pa evo Wutkica i Ciprol su trazili, a kod mene nece biti jos za 10ak dana.max07 wrote:evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp
- madnessa
#113 Re: Tibetanska gljiva
kod mene si prva na listi, ali evo @max07 nudi odmah, pa rekoh ako hoces da uzmes od nje(ga).Wutkica wrote:ja sam se rezervisalamadnessa wrote:pa evo Wutkica i Ciprol su trazili, a kod mene nece biti jos za 10ak dana.max07 wrote:evo i kod mene ima gljive za podijeliti. ako nekome treba neka se javi na pp
![]()
- max07
#114 Re: Tibetanska gljiva
kod mene moze vec sutra (danas sam u nekim obavezama). ako neko hoce vec sutra, neka se javi pa da se dogovorimo 
- Dasi
#115 Re: Tibetanska gljiva
Evo jos jedne musterije 
Kefir mljac, mljac
Kefir mljac, mljac
- Wutkica
#116 Re: Tibetanska gljiva
pa sad kad smo se dogovorile vec...kod mene si prva na listi, ali evo @max07 nudi odmah, pa rekoh ako hoces da uzmes od nje(ga).
@max07 hvala za ponudu
- Dasi
#117 Re: Tibetanska gljiva
Znaci svekrve i punice drzati dalje od kefiraWipeOut wrote:MI gljivu imamo vec duze vrijeme,i ja primijetim da spavam bolje kad je popijem.Takodje je koristi i svekrva,pa i ona izgleda da ima vise elana za zivotom dok je pije....
U svakom slucaju ja sam s TK,pa ako kome treba gljiva nek mi se javi na privat pa da razdijelim jer se ona mnozi kao luda
@max07 ja sam zainteresovan, javi mi na pp kad i gdje je primopredaja
- ema_
#118 Re: Tibetanska gljiva
@madnessa
Ja sam potopila u čašu i po mlijeka, sinoć nekad
Kad da onda procijedim?
Ja sam potopila u čašu i po mlijeka, sinoć nekad
- max07
#119 Re: Tibetanska gljiva
u isto vrijeme vecerasema_ wrote:@madnessa
Ja sam potopila u čašu i po mlijeka, sinoć nekadKad da onda procijedim?
- max07
#120 Re: Tibetanska gljiva
imas ppDasi wrote:Znaci svekrve i punice drzati dalje od kefiraWipeOut wrote:MI gljivu imamo vec duze vrijeme,i ja primijetim da spavam bolje kad je popijem.Takodje je koristi i svekrva,pa i ona izgleda da ima vise elana za zivotom dok je pije....
U svakom slucaju ja sam s TK,pa ako kome treba gljiva nek mi se javi na privat pa da razdijelim jer se ona mnozi kao luda
@max07 ja sam zainteresovan, javi mi na pp kad i gdje je primopredaja
- max07
#122 Re: Tibetanska gljiva
evo ponovilaDasi wrote:Nisam dobio pp
- ema_
#123 Re: Tibetanska gljiva
max07 wrote:u isto vrijeme vecerasema_ wrote:@madnessa
Ja sam potopila u čašu i po mlijeka, sinoć nekadKad da onda procijedim?
Ja svako malo obilazim svoju gljivu
@madnessa Onaj kefir već sad izgleda i miriše super, izgleda da gljivi nije bila potrebna rehabilitacija
- madnessa
#124 Re: Tibetanska gljiva
kako sam je samo istrenirala... 
- madnessa
#125 Re: Tibetanska gljiva
to nije od mene povukla...