Amazon Kindle

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sarajlija1965

#101 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Eborg wrote:Ma ne, naravno ne na predavanjima. Ali skoro za svaki ispit trebam isprintati minimalno 50 stranica zakona pa bio to bio samo kao dodatni benefit, prvenstveno ga želim koristiti za čitanje knjiga kojih sam već nakamarao a ne da mi se čitati na kompu. Ako je tako kako kažeš, onda ću ganjati ovaj manji.

BTW, probao sam da kovertujem jednu knjigu sa Mobipocket Creatorom i naši afrikati su totalno zbrkani. Može li se to kako izbjeći?
Stvar sa MPC je rjesiva, ali pravi problem je kindle kao takav i on ne podrzava nase sumnike. Evo kako to rijesavaju Kinezi, Rusi i ostale "nekompatibilne" nacije:

http://blogkindle.com/unicode-fonts-hack/

Vraca me u vremena kada si u DOSu morao u autoexec da stavljas .bat fajlove za podrsku nasim slovima... :-)
tripioce

#102 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Hm jailbreaking :shock:
Ima li iko iskustva s ovim?

EDIT:
"The Kindle 3 also supports non-English fonts including Japanese, Korean, Chinese, and Cyrillic."

Je li ovo znaci da ce nasi znakovi moci prikazati preko cirilicnih slova? btw u koju grupu spadaju nasi znakovi?
tripioce

#103 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

jeste probali ovaj softver http://calibre-ebook.com/download ? kazu da je najlaksi za pretvarati pdf-ove u mobi format. prema ovom linku http://in.answers.yahoo.com/question/in ... 458AAGf8IJ pretvorio sam nekoliko pdf knjiga u mobi format (cita ga kindle for pc) ali mi slike ispaju malene i losije kvalitete, dok je ostalo ok.

1. moze li kindle da cita mobi format?

2. kakav je kvalitet ovako pretvorenih slika na kindleu?
tripioce

#104 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

---
sarajlija1965

#105 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

tripioce wrote:jeste probali ovaj softver http://calibre-ebook.com/download ? kazu da je najlaksi za pretvarati pdf-ove u mobi format. prema ovom linku http://in.answers.yahoo.com/question/in ... 458AAGf8IJ pretvorio sam nekoliko pdf knjiga u mobi format (cita ga kindle for pc) ali mi slike ispaju malene i losije kvalitete, dok je ostalo ok.

1. moze li kindle da cita mobi format?

2. kakav je kvalitet ovako pretvorenih slika na kindleu?
1. da
2. ocajan - 6" diagonal e-ink, 600 x 800 pixel resolution at 167 ppi, 16 level gray scale
beco

#106 Re: Amazon Kindle

Post by beco »

Sa kojeg site Amazona ste narucivali kindle sa Uk ili USA jer na UK cijena je 109 funti sto dode 255 KM a sa USA 139$ sto dode 200 KM?!
sarajlija1965

#107 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

beco wrote:Sa kojeg site Amazona ste narucivali kindle sa Uk ili USA jer na UK cijena je 109 funti sto dode 255 KM a sa USA 139$ sto dode 200 KM?!
Ja sam sa americkog.
Warhead

#108 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

Recenzija uredjaja Amazon Kindle DX (Graphite verzija)

Prije par dana sam dobio Kindle DX Graphite (skraceno DXG). Posiljka je stigla za 3 dana u Sarajevo a carinjenje je uzelo dodatna 24 casa. U odnosu na prethodnu DX verziju na ovoj je kontrast poboljsan za 50%. Buduci da ranije nisam imao priliku da vidim bilo koji eBook reader ne mogu reci da li je to znatno poboljsanje kontrasta, ali prema onome sto se da procitati na Internetu izgleda da se razlika osjeti.

Kao sto sam naveo u ranijem postu na ovoj temi, DXG verziju sam narucio prvenstveno zbog toga sto puno vise citam strucnu literaturu i publicistiku nego beletristiku. Kako su, u odnosu na beletristiku, ovakve knjige znatno bogatije ilustracijama (formule, sheme tabele, slike...) DXG verzija se nametnula kao logican izbor.

Buduci da DXG ima za nekih 60% veci ekran u odnosu na standardni Kindle cijena je znatno visa i ako narucujete iz BiH struktura troskova je sljedeca (naruceno je sa http://www.amazon.com):

Uredjaj i troskovi dostave (zbirno) - 615 KM
Carinske dadzbine - 167 KM
Administrativna taksa i carnski pregled robe - 18 KM
Naknada za koristenje bankovne garancije (UPS) - 23 KM

UKUPNO - 823 KM

Kao sto mozete vidjeti konacni troskovi za DXG nisu nimalo mali i postavlja se logicno pitanje da li ovako visoka cijena opravdava kupovinu? Pokusacu da iznesem svoja iskustva sa samim uredjajem pa da potencijalni kupac moze donijeti odluku o kupovini.

1. Podrska za BiH

Iako Amazon isporucuje uredjaj u BiH, sama funkcionalnost je znatno ogranicena. Naime, buduci da BiH (za razliku od susjeda) nije pokrivena wirelles mrezom mozete zaboraviti na direktno narucivanje knjiga, koristenje Google-a, Wikipedije i drustvenih mreza putem uredjaja. Sto se tice same kupovine knjiga, nju mozete obavljati i putem kompjutera, a onda tako kupljene knjige putem USB kabla prebaciti na uredjaj sto i nije problem. Vise nedostaje podrska za Wikipediju, Google.

Medjutim, pri kupovini je jasno navedeno da BiH nije pokrivena wirelessom i na to sam bio spreman. Ono na sta nisam bio spreman je to da su neke softverske mogucnosti ogranicene za uredjaj koji nije registrovan. Naime da bi koristili opciju da sami kreirate i upravljate kolekcijama knjiga koje imate, Kindle morate registrovati tako sto se spojite na Whispernet mrezu. Kako je spajanje moguce samo preko wireless-a kojeg u BiH nema, od same registracije nema nista. Bez registracije neke softverske funkcije, kao sto su vec spomenute kolekcije, su nedostupne. Vrlo glupo od strane Amazona, posebno ako imamo u vidu da BiH nije jedina zemlja koja nije pokrivena ovim signalom. Ostaje nada da ce sljedecim update-om softvera ovo ispraviti jer ima dosta korisnika koji se zale na ovaj propust. Uredjaj mozete pokusati registrovati i putem nekih hakerskih skripti, ali do danas se za DXG verziju ni jedna skripta nije pokazala funkcionalnom.

2. Citanje

Prvo i osnovno - Dugotrajno citanje tekstova je mnogo ugodnije i blize citanju sa papira na Kindle-u nego na bilo kojem LCD ekranu (mobitel, laptop, monitor, IPad...). Ukoliko zelite da surfate na Internetu koristite LCD. Ako zelite da citate knjige i dokumente, i ako to radite cesto - onda kupite Kindle ili neki drugi E-reader. Rijec je o potpuno razlicitm tehnologijama i nije mi jasno kako je uopste doslo do toga da se porede (vjerovatno iz neznanja).

Druga bitna stvar koju treba naglasiti je to da, uprkos povecanom kontrastu, sama pozadina na kojoj se ispisuju slova nije bijela kao u knjigama ili na obicnom kopir papiru, vec siva. Otprilike kao da citate tekst sa papira (malo losije) novinske kvalitete. Ovo u praksi znaci je pozeljno uredjaj koristiti pri jacem osvjetljenu kako pozadina ekrana ne bi bila previse tamna. Npr. u jednoj sobi u kojoj navece normalno mogu citati obicnu knjigu, imam osjecaj da je teze citati tekst sa Kindle-a, osim ako ga dodatno ne priblizim izvoru svjetlosti.

Koliko ce biti izrazen ovaj efekt zavisi i od toga da li citate knjigu koja je prilagodjena uredjaju (amazonov .azw ili mobipocket .prc format) ili je rijec o PDF-u. Ako je u pitanju nativni format vrlo lako mozete promijeniti velicinu teksta i kompenzirati eventualno slabije osvijetljen ambijent. S druge strane, (ocekivano) nije moguce podesavati velicinu slova unutar tekstova koji su snimljeni u PDF-u, pa ce citljivost samog teksta najvise zavisiti od toga koja je velicina stranice u orginalnom PDF dokumentu. Ako je u pitanju PDF dokument A4 formata, tekst ce biti znatno manje citljiv nego recimo neki manji format. Kako je vecina publikacija, koje bar ja imam u svojoj kolekciji, nesto vecih dimenzija od ekrana uredjaja, to ce i velicina znakova u vecini slucajeva biti reducirana. Ovo ne bi bio toliki problem da je pozadina bliza bijeloj nego sivoj boji.

Ukratko, PDF knjige su citljive ali ne bas u mjeri u kojoj sam ocekivao da ce biti. Obzirom na ovakvu situaciju kod DXG verzije, vjerovatno mozete zaboraviti citanje velike vecine PDF-ova na obicnom Kindleu.

Jedan od nacina na koji mozete povecati citljivost PDF-ova je da ih pretvorite u .PRC format. Kao sto je vec pisano na forumu, postoji nekoliko razlicitih softverskih paketa koji ovo omogucavaju. Ja sam isprobao Mobipocket Creator i Calibre. Iz dosadasnjeg iskustva mogu reci da sam sa Mobipocket Creatorom postigao bolje rezultate. Ipak i Calibre moze posluziti, posebno ako zelite konvertovati dosta zastupljeni .PUB u .PRC format koji podrzava Kindle.

Kakogod, defaultno konvertovanje iz PDF-a, iole zahtjevnijih knjiga (a ako iskljucimo beletristiku, vecina je takvih), rijetko daje zadovoljavajuci rezultat iz prve. Konvertovanu knjigu potrebno je prvo doraditi rucno putem HTML editora kako bi se ispravile stvari koje je Mobipocket Creator zabrljao i kako bi se tako poboljsao vizuleni izgled prije pravljenja konacne PRC verzije. Ovo editovanje obuhvata dodavanje sadrzaja, ispustenih ilustracija, ubacivanje preloma stranice tamo gdje ih nema i sl. Nije nikakva visa matematika ali je proces koji zahtjeva vrijeme. Zato, ako imate dosta kompleksan PDF dokument tehnicke prirode (formule, tabele...) citav proces mozete komotno zaboraviti jer se ne isplati rucno raditi. Takodje, sve tabele i formule koje se nalaze u PDF-u ce biti apsolutno neupotrebljive jer .AZW, .PRC i .EPUB formati ne podrzavaju tabele i formule. Ako hocete da ih imate u svovoj knjizi sve ih je potrebno prvo snimiti kao slike a onda rucno ubaciti unutar dokumenta.

3. Ugodnost koristenja

Uredjaj je izuzetno lako nauciti za koristiti i u pogledu citanja beletristike ne bih imao nikakvih vecih zamjerki. Opet, kada citate strucnu literaturu stvari postaju nesto drugacije. U takvim situacijama ima dosta skokova npr. na fusnote ili na neku tabelu i sl. Kada imate pravu knjigu lako je prelistati par stranica naprijed ili nazad. Kod Kindle-a taj proces nije tako brz. Prvo, zbog same tehnologije, osvjezavanje ekrana zna potrajati (opet je nesto duze u slucaju PDF-ova). Drugo, samo prelazenje na odredjenu stranicu zahtjeva nekad dosta prebiranja po menijima. Kako je osvjezavanje ekrana sporo citava procedura zna potrajati.

Ugradjena tastatura je dosta nezgrapna i tokom citanja je uposte nije lako korisiti. Nedostaju neke funkcije koje bi bile nadohvat ruke bez da moramo koristiti menije da do njih dodjemo. Npr. zgodna opcija je da vam Kindle cita naglas neko stivo (ova opcija radi kako treba samo za engleski jezik, i ne radi sa PDF-ovima). Samo ukljucivanje i iskljucivanje citanja bi bilo znatno lakse kada bi na uredjaju postojao gumb za jednostavno paljenje ili gasenje te funkcije. Ovako morate pritisnuti odgovarajuce dugme, pa se u meniju "prosetati" do te opcije da je ukljucite ili iskljucite, a onda sacekati znatnu pauzu, pa se vratiti na tekst. Kod ovakve vrste uredjaja bi "touchscreen" neizmjerno olaksao upravljivost ali po svemu sudeci proci ce jos vremena dok se ta tehnologija ne implementira u E-Readere.

4. Zakljucak

Iako je Kindle DXG zgodan uredjaj kojim se iskustvo citanja elektronskih dokumenata znatno priblizilo iskustvu citanja sa pravog papira, ipak nije bez manjkavosti. Ukoliko zaista dosta citate i koristite PDF knjige tehnicke prirode, cesto ih stampate i/ili narucujete DXG definitivno moze posluziti i dugorocno sa njim mozda cak kompenzirate prilicno visoku cijenu. Takodjer, uredjaj moze pomoci i da smanjite pretrpanost polica sa knjigama ili da redukujete cuvanje printanog materijala po ladicama.

Opet, ukoliko vam se ne zuri, onda je definitivno bolje pricekati jos neko vrijeme da tehnologija dodatno "sazri" a cijene padnu, pa naruciti Kindle DXG 5 ili kako ce se vec zvati.
sarajlija1965

#109 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Odlican review!
Samo bi jos dodao opcija citanja texta nije narocito upotrebljiva. Nije da Kindle cita kao robot iz nekog starog filma, ali cita bez imalo atmosfericnosti i dramatike, sto je za uredjaj normalno, ali za slusaoca iritantno.
S druge strane, Kindle ima integrisan MP3 player, zvucnike i jack za slusalice pa je slusanje audio knjiga (pred spavanje :) ) pravo zadovoljstvo.
Moje misljenje je da ce se uvijek moci cekati neki novi, bolji reader, ali trenutno je Kindle2 od $139 best buy (odnos ulozeno/dobiveno). Kao sto kazu u stranim recenzijama: ako bih ga izgubio, ponovo bih kupio isti model.
tripioce

#110 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Spomenuo si konvertere pdf knjiga i rekao si da ti je MobiPocket najbolje pretvorio knjige? Nemam jos kindle, ali sam probao output na Kindle for PC i uporedio rezultate. Ja sam probao ova tri: Mobipocket, calibre i PDFRead. Na netu sam vidio da Mobipocket ne pretvara slike dovoljno kvalitetno pa za alternativu predlazu da koristimo PDRread koji bolje obavlja posao. A po meni je i jednostavniji: nadjes knjigu, dodas ime output knjizi i kliknes convert. Hajde ga probaj pa usporedi rezultat!
Calibre je pravo jednostavan ali output nije bas nesto jer se slika pojavi gdje ne bi trebala a i one naslove na pdf stranicama umece gdje im nije mjesto.

ps. bi li neko bio dobar da u par koraka kaze kako preko mobipocketa dobiti prc knjigu. meni uvijek pretvori u onaj html format.
Warhead

#111 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

tripioce wrote:Spomenuo si konvertere pdf knjiga i rekao si da ti je MobiPocket najbolje pretvorio knjige? Nemam jos kindle, ali sam probao output na Kindle for PC i uporedio rezultate. Ja sam probao ova tri: Mobipocket, calibre i PDFRead. Na netu sam vidio da Mobipocket ne pretvara slike dovoljno kvalitetno pa za alternativu predlazu da koristimo PDRread koji bolje obavlja posao. A po meni je i jednostavniji: nadjes knjigu, dodas ime output knjizi i kliknes convert. Hajde ga probaj pa usporedi rezultat!
Calibre je pravo jednostavan ali output nije bas nesto jer se slika pojavi gdje ne bi trebala a i one naslove na pdf stranicama umece gdje im nije mjesto.

ps. bi li neko bio dobar da u par koraka kaze kako preko mobipocketa dobiti prc knjigu. meni uvijek pretvori u onaj html format.
Ovako, prvo da razgranicimo neke stvari. Probao sam i PDFRead ali on radi na sasvim drugom principu u odnosu na Mobipocket Creator i Calibre. Naime ova dva potonja pokusavaju pretvoriti PDF u nativni format za eBook Readere. Razlika je da Mobipocket podrzava konverziju u samo jedan format - PRC, dok Calibre pruza podrsku za puno vise izlaznih formata. Ako si vlasnik Kindle-a, drugi "e-reader" formati te ne interesuju jer Kindle cita jedino AZW i PRC (izmedju kojih u sustini i nema neke razlike). AZW i PRC ti omogucavaju da koristis sve mogucnosti uredjaja (po meni najbitniju fino podesavanje velicine fonta i integrisani rijecnik, zatim citanje, dodavanje komentara na odredjeni dio teksta...).

S druge strane PDFRead pretvara izvorni PDF dokument u PRC (ili neki drugi e-reader) format tako sto svaku stranicu PDF dokumenta prvo snimi kao sliku a zatim to sve sastavi u PRC. U sustini dobijes PRC format koji umjesto izvornog teksta sa pokojom slikom ima samo mnogo slika. Konvertovao sam jednu knjigu iz PDF-a na taj nacin i velicina file-a je porasla sa nekih 1,5MB (pocetni PDF) na preko 30MB (zavrsni PRC).

E sad neko ce reci koji ce mi klinac to, ali PDFRead ima jos par aduta u rukavu. Kao sto si mogao vidjeti, kad pokrenes program ima dosta opcija kojima mozes uticati na krajnji ishod pretvaranja izvornog PDF-a u slike i njihovom spajanju u PRC format. Mozes definisati velicinu stranice/slike u pixelima (a sam program nudi predefinisane postavke za najpopularnije e-readere), zatim mozes ukljuciti "dilitaciju" i poboljsanje rubova fontova - cime se povecava citljivost, mozes odsjeci bijele rubove oko teksta kako bi rezultirajuca slika sto bolje "sjela" na ekran uredjaja i sto je posebno interesantno za vlasnike readera sa manjom dijagonalom - omogucuje igranje sa izlaznim landscape/portrait postavkama kojima mozes veci PDF format isjeci u neki manji kako bi se bolje prikazivao na malim ekranima.

Evo ovdje link na forum sa kojeg se moze skinuti program i na kojem je aktivan i sam autor koji pomaze korisnicima i odgovara na pitanja:

http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=21906

Konkretno, ako neko ima DXG verziju mogucnosti koje nudi PDFRead su manje interesantne jer DXG (a i Kindle 3) nude nativnu podrsku za PDF. Ovo znaci da ako na primjer imate PDF dokument sa velikim marginama (citaj dosta bijelog oko rubova teksta) DXG automatski eliminise margine kako bi tekst bolje prilagodio ekranu.Takodjer, nativna podrska znaci da se PDF automatski rotira kada uredja drzite horizontalno (landscape mod). Ipak, za neke dokumente ovaj program moze biti koristan (posebno opcija dilatacije i poboljsanja rubova fonta) jer je rezultat bolje citljiv nakon ove procedure nego u orginalu cak i na DXG verziji.

Naravno, pretvaranjem PDF-a u PRC preko PDFReada, gube se sve ranije navedene napredne opcije koje Kindle nudi, smanjuje se kapacitet uredjaja (zbog velicine izlaznih fajlova) a takodje i opcije pretrazivanja PDF-a jer sada imate samo slike bez teksta.
Warhead

#112 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

sarajlija1965 wrote:Odlican review!
Samo bi jos dodao opcija citanja texta nije narocito upotrebljiva. Nije da Kindle cita kao robot iz nekog starog filma, ali cita bez imalo atmosfericnosti i dramatike, sto je za uredjaj normalno, ali za slusaoca iritantno.
S druge strane, Kindle ima integrisan MP3 player, zvucnike i jack za slusalice pa je slusanje audio knjiga (pred spavanje :) ) pravo zadovoljstvo.
Da, potpuno se slazem se da citanje zna biti iritantno i da je liseno bilo kakve dramatike. Medjutim, opcija citanja moze biti interesantna za ljude koji uce engleski da malo usavrse izgovor (imaju i tri "brzine" citanja i mogucnost biranja muskog i zenskog glasa). Takodjer, ja uvijek prefereiram da imam i napisan tekst i da slusam izgovor. Vjerovatno nekom ko vrlo dobro govori engleski ovo i nije puno bitno.
sarajlija1965 wrote:Moje misljenje je da ce se uvijek moci cekati neki novi, bolji reader, ali trenutno je Kindle2 od $139 best buy (odnos ulozeno/dobiveno). Kao sto kazu u stranim recenzijama: ako bih ga izgubio, ponovo bih kupio isti model.
Ako citas prvenstveno beletristiku sigurno da jeste. Ima jako puno "fiction" litearature koju mozes naci na netu a da su u izvornom AZW ili PRC formatu. Takodjer je ogroman broj knjiga u EPUB formatu koji se uz Calibre moze konvertovati u formate koje podrzava Kindle. Tako da Amazon store i dodatno placanje mozes zaboraviti, osim ako bas trazis nesto specificno.

Kad je rijec o DXG-u, kojeg ljudi prvenstveno kupuju radi citanja PDF-ova (posebno tzv. non-fiction books), moj je savjet da se jos priceka. Takodjer, vidim da dosta korisnika trazi da se u sljedecu verziju softvera za DXG (koja je trenutno na 2.5.5.) ubace mogucnosti koje nudi verzija 3.0.0 (koja je ugradjena u Kindle 3), a koja bi olaksala i poboljsala citanje PDF-ova. Obzirom da oba uredjaja imaju slicne tehnicke karakteristike stvar je samo dobre volje od strane Amazona da to eventualno implementira i za DXG. Ako se to desi u skorije vrijeme onda definitivna preporuka i za DXG.
Last edited by Warhead on 21/09/2010 15:00, edited 1 time in total.
Warhead

#113 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

Evo i jedna knjiga koju sam iz PDF-a sa Mobipocket Creatorom pretvorio u format prilagodjen Kindle-u. Izlazni "defaultni" html je prvo dodatno rucno prociscen (ubaceni su prelomi ispred poglavlja, prazni redovi prije i poslije naslova i podnaslova) i dodate su neke slike koje su u prvobitnoj verziji bile izbacene. Sve u svemu nekih 1h-2h sata posla za ovu knjigu. Vjerovatno nekom ko je vjestiji za sa HTML-om bi trebalo i manje vremena.

Knjiga se zove "The Great Beyond" i nema je u e-reader izdanju (do sada :) )

Image

http://ifile.it/nz53q8r/The%20Great%20Beyond.pdf - orginalna PDF verzija
http://ifile.it/3ncl96q/The%20Great%20Beyond.prc - konvertovana i doradjena PRC verzija
Last edited by Warhead on 21/09/2010 13:53, edited 1 time in total.
tripioce

#114 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Warhead wrote: Ovako, prvo da razgranicimo neke stvari. Probao sam i PDFRead ali on radi na sasvim drugom principu u odnosu na Mobipocket Creator i Calibre. Naime ova dva potonja pokusavaju pretvoriti PDF u nativni format za eBook Readere. Razlika je da Mobipocket podrzava konverziju u samo jedan format - PRC, dok Calibre pruza podrsku za puno vise izlaznih formata.
Vidis, nisam znao da pdfread pretvara sve u slike. Sad uopste ne vidim razlog zasto da ga ikako koristim. :run:
tripioce

#115 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Warhead wrote:Evo i jedn...

http://ifile.it/nz53q8r/The%20Great%20Beyond.pdf - orginalna PDF verzija
http://ifile.it/pnzc8sb/The%20Great%20Beyond.zip - konvertovana i doradjena PRC verzija
Bas lijepo izgleda. MOzes li mi reci na kojem linku si naucio sta treba editirati u html dokumentu? je li imaju neki savjeti ili slicno?
nino90

#116 Re: Amazon Kindle

Post by nino90 »

E ljudi ev nabavio sam kindle pa me zanima koji je najbolji fomrat da ove knjige iz pdf konverujem za kindle koristim calibre za konverziju
Warhead

#117 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

tripioce wrote: Bas lijepo izgleda.
Hvala. Uplodovao sam ponovo file (u predzadnjem poglavlju jedan veci dio teksta je ostao italic pa sam to ispravio).
tripioce wrote: MOzes li mi reci na kojem linku si naucio sta treba editirati u html dokumentu? je li imaju neki savjeti ili slicno?
http://kindleformatting.com/formatting.php

Umjesto Notepad-a za editovanje html-a koristi nesto drugo. Ja koristim Notepad++, ako neko zna za bolji prijedlog neka da sugestiju.
Last edited by Warhead on 21/09/2010 14:06, edited 1 time in total.
Warhead

#118 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

reni-90 wrote:E ljudi ev nabavio sam kindle pa me zanima koji je najbolji fomrat da ove knjige iz pdf konverujem za kindle koristim calibre za konverziju
Ako koristis Calibre odaberi MOBI (PRC). To je jedini format koji ce Kindle da procita.
tripioce

#119 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Evo probao sam alat pdflrfwin preko kojeg sam iz pdf-a izvukao sadrzaj u obliku png slika. znam da ce sad rec da su to opet slike, ali na netu sam nasao preporuku da ovaj alat ima najbolji kontrast. uglavnom te slike onda preko Mobilpocketa sam pretvorio u pdc file i cini mi se lijep output. jos nemam kindle da se uvjerim u kvalitet materijala ali i to budem abd za vikend.

ako ti se da da sam testiras, mogu ti napisati kratko uputstvo.
Warhead

#120 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

tripioce wrote:Evo probao sam alat pdflrfwin preko kojeg sam iz pdf-a izvukao sadrzaj u obliku png slika. znam da ce sad rec da su to opet slike, ali na netu sam nasao preporuku da ovaj alat ima najbolji kontrast. uglavnom te slike onda preko Mobilpocketa sam pretvorio u pdc file i cini mi se lijep output. jos nemam kindle da se uvjerim u kvalitet materijala ali i to budem abd za vikend.

ako ti se da da sam testiras, mogu ti napisati kratko uputstvo.
Nisam koristio pdflrfwin. Moze, stavi upute, volio bih probati.

P.S. Koji Kindle cekas?
febo_acm

#121 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Warhead wrote:
reni-90 wrote:E ljudi ev nabavio sam kindle pa me zanima koji je najbolji fomrat da ove knjige iz pdf konverujem za kindle koristim calibre za konverziju
Ako koristis Calibre odaberi MOBI (PRC). To je jedini format koji ce Kindle da procita.

Default-ni Kindle format je .azw!
tripioce

#122 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

AMD wrote: Default-ni Kindle format je .azw!
mislim da on to zna ali da je mislio da Calibre moze samo da pretvara u mobi.

@warhead
cekam wifi kindle 3
Warhead

#123 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

AMD wrote:
Warhead wrote:
Default-ni Kindle format je .azw!
Nisam mislio bukvalno da Kindle cita samo .prc format. Naravno da je defaultni .azw, ali Calibre ne podrzava taj format. U tom smislu, od svih formata koje nudi Calibre jedino mobijev se moze citati na Kindle uredjajima.
tripioce

#124 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Warhead wrote: Nisam koristio pdflrfwin. Moze, stavi upute, volio bih probati.
a nisu neke upute ali evo :D

skini program sa rapida http://rapidshare.com/files/420369758/PDF2LRF.zip. Pretvori input pdf u output.zip fajl. ovaj zip ce sadrzavati stranice u obliku slika. zatim otvoris Mobipocket, kreiras novi prazan projekt, selektujes sve slike i prebacis ih u njega. ako su slike razbacane, poslozi ih. zatim ides uobicajenim nacinom da dobijes prc. ovaj fajl neces moci zumirati na kindleovski nacin (nego isto kao pdf) ali mislim da neces ni morati jer bi ovaj program trebao napraviti dokument koji ne treba zumirati.

hajde probaj, 5 min je posla. bas me zanima kakav je kvalitet prikaza. knjige koje mislim citati na kindleu su pune tabela i formula, a dobro znamo sto ovi drugi konverteri rade tabelama i formulama :cry: .

EDIT:
na ovom linku http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=18968 sam nasao tutorial. meni nije radio korak 2, tako da sam samo primijenio korake 1 i 3.
Warhead

#125 Re: Amazon Kindle

Post by Warhead »

tripioce wrote:
Warhead wrote: Nisam koristio pdflrfwin. Moze, stavi upute, volio bih probati.
a nisu neke upute ali evo :D

skini program sa rapida http://rapidshare.com/files/420369758/PDF2LRF.zip. Pretvori input pdf u output.zip fajl. ovaj zip ce sadrzavati stranice u obliku slika. zatim otvoris Mobipocket, kreiras novi prazan projekt, selektujes sve slike i prebacis ih u njega. ako su slike razbacane, poslozi ih. zatim ides uobicajenim nacinom da dobijes prc. ovaj fajl neces moci zumirati na kindleovski nacin (nego isto kao pdf) ali mislim da neces ni morati jer bi ovaj program trebao napraviti dokument koji ne treba zumirati.

hajde probaj, 5 min je posla. bas me zanima kakav je kvalitet prikaza. knjige koje mislim citati na kindleu su pune tabela i formula, a dobro znamo sto ovi drugi konverteri rade tabelama i formulama :cry: .

EDIT:
na ovom linku http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=18968 sam nasao tutorial. meni nije radio korak 2, tako da sam samo primijenio korake 1 i 3.
Pokusao sam ali izgleda da ovaj program ne omogucava da slike imaju rezoluciju vecu od 600x800, sto je pretpostavljam rezolucija za Kindle 2 i 3. Po opcijama vidim da je dosta slican PDFReadu, osim sto ovaj drugi omogucava da dobijes .prc u jednom koraku. Sto se tice kontrasta vjerovatno su tu negdje. Po tom pitanju oba imaju slicne opcije pa se vjerovatno treba malo igrati dok ne dobijes optimalne rezultate. Fina osobina je sto daje i preview dok to PDFread nema.
Post Reply