Koji automobil do 13000 km????
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lalemali
#101 Re: Koji automobil do 13000 km????
[/quote] Nisam to nigdje rekao, samo sam se osvruo na Golfa II. Htio sam da kažem da mnogi ljudi gledaju snagu a zanemaruju kubikažu. Haveru ako si vozio tri auta u životu znaš otprilike kakva je razlika uzbrdo i kod preticanja između 1600 i 1000 kubika. Probaj sjesti u Yaris 1.0 polovan pa sjedi posle u Fabiju SDI, koja ima 4 KS manje i teža je bar 100 kila pa će ti biti jasno. Kod nas ljudi zbog cijene kupe najslabiji model i kažu novo je novo. Aygo 1.0 nije za otvorene ceste i to je poenta ovdje. 1000 kubika je za gradsko auto i za mikser a ne magistralnog puta.[/quote]
a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.
a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#102 Re: Koji automobil do 13000 km????
naravno, i danas je jednako pouzdan bas kao i sami prvi model tamo '99! Kome ne pase sub nek ide sa full-size klasom, gdje su materijali skuplji, vise trosi, skuplji za odrzavati, osiguranje, itd itdfixitagaint wrote:nemoj me pogresno shvatit, ja smatram da je Yaris jako pouzdan, jedan od najpouzdanijih sub-komapakata.corolla02 wrote: Yaris nije gradjen da zadovolji luksuz-ukuse vec one ekono-ukuse. Kome se ne svidja, neka ide sa klasom iznad!
-
ado-šampion
#103 Re: Koji automobil do 13000 km????
Nadji mi u civilizovanog svijetu Aygo 1.0 na autoputulalemali wrote:a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.
- metar_drva
#104 Re: Koji automobil do 13000 km????
a ti si kao, obišao svijeta, jel? ccc, baš si šampionado-šampion wrote:Nadji mi u civilizovanog svijetu Aygo 1.0 na autoputulalemali wrote:a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.jesi li jak il si jak
![]()
p.s. evo ti pa gledaj ppq
- shlauf
#105 Re: Koji automobil do 13000 km????
Aleee aleeeeeeeee
- polfudbal
#106 Re: Koji automobil do 13000 km????
He he, tać!!!metar_drva wrote:a ti si kao, obišao svijeta, jel? ccc, baš si šampionado-šampion wrote:Nadji mi u civilizovanog svijetu Aygo 1.0 na autoputulalemali wrote:a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.jesi li jak il si jak
![]()
p.s. evo ti pa gledaj ppq
-
ljudozder
#107 Re: Koji automobil do 13000 km????
ma to su gluposti, zna se šta je autoput i naravno da može ić ko hoće... pa kolko sam samo vidio stojadina, renaulta 4 i sl. na autoputu u hrvatskoj
samo idi u desnu traku i polako
moraš shvatit da je tehnologija napredovala, tako da svi motori imaju veći stepen iskorištenja nego prije 20ak godina, manje troše i sl... I vozio sam dosta toga, od 1.6 D, preko 1.9 dCi do 4.0 L6 i jasno mi je da je bolje imat više kubika, ali za neke druge svrhe 
evo ti usporedba tvog omiljenog 1.6 i toyote yaris 1.0ado-šampion wrote:
Nisam to nigdje rekao, samo sam se osvruo na Golfa II. Htio sam da kažem da mnogi ljudi gledaju snagu a zanemaruju kubikažu. Haveru ako si vozio tri auta u životu znaš otprilike kakva je razlika uzbrdo i kod preticanja između 1600 i 1000 kubika. Probaj sjesti u Yaris 1.0 polovan pa sjedi posle u Fabiju SDI, koja ima 4 KS manje i teža je bar 100 kila pa će ti biti jasno. Kod nas ljudi zbog cijene kupe najslabiji model i kažu novo je novo. Aygo 1.0 nije za otvorene ceste i to je poenta ovdje. 1000 kubika je za gradsko auto i za mikser a ne magistralnog puta.
Code: Select all
http://www.autoevolution.com/carcompare/toyota-yaris-3-doors-2003-10-16v-vvt-i/volkswagen-golf-ii-3-doors-1983-16-d/#maintitle-
jefferson
#108 Re: Koji automobil do 13000 km????
Luksuz sa kvalitetom izrade nema nista. kada skines oblogu vrata na Yarisu skontas da cijelu oblogu drze cetiri plasticne stopice, dok je kod drugih minimalno 8 stopica. To samo uzimam za primjer jer je tu Toyota usparala recimo dolar. Kada se sve to razjebe za nekih 60-70.000km, ili kod drugog vlasnika, bit ce ona: nikad vise necu Toyotu kupiti.corolla02 wrote:Yaris nije gradjen da zadovolji luksuz-ukuse vec one ekono-ukuse. Kome se ne svidja, neka ide sa klasom iznad!fixitagaint wrote:pa dobro nisam bas mislio na kvalitet izrade...jefferson wrote: Kada pogledas kako e napravljen Yaris, obloge vrata, drzace ispod obloga, centralni pretinac, sve ce ti biti jasno koliko ce to trajati, ali jbg, zato ustede nesto para.
Ipak, yaris je bio najpouzdaniji 2006g, nakon toga je drasticno pao, so se poklapa sa Toyotinom politikom stednje. Na kraju krajeva sama kompanija se hvalila time.
+
Yarisu je opala pouzdanost kad se poceo sklapat u Francuskoj
Toyota ugled nije stekla zato sto se hvalila kao amerikanci ili koreanci sa "inicijalnoml" kvalitetom, nego zato sto kad dodje do cetvrte ruke i dalje sve je na svom mjestu.
Danasnje Toyote? Tesko bogami da ce biti cvrste kao sto su one bile nekada.
Ja ti kazem da ce Toyota biti u teskim govnima za 10-15g zbog nacina na koji sada prave auta!
-
jefferson
#109 Re: Koji automobil do 13000 km????
Ljudi, danas jesu motori bolje iskoristeni, ali to znaci da su i vise optereceni.
Za 5 g skoro svaki automobil ce imati turbo punjac, kompresijski omjer od jedno 11:1 itd.
Medjutim, za ljude koji provode puno vremena na auto putu nikad nije bio niti ce biti mal auto sa malim motorom iz nekihX razloga.
Ja dok sam radio u BiH znao sam godisnje sa autom napraviti oko 80,000km. od 1998 nisam posjedovao nista ispod 2,000ccm, a to se osjeti kada dnevno napravis 800km i stanes par puta u WC. Manje je stresno za vozaca kada ima jak obrtni moment, kada bez problema mozes obici sleper izmedju dvije krivine uzbrdo na komaru, itd, itd.
Druga stvar je da takvi motori bolje podnose kilometrazu, slabije se habaju itd.
Sve se to placa kroz potrosnju i odrzavanje, ali ja sam isto tako imao par puta priliku na takva putovanja voziti i mala auta sa malim motorima, i uvijek dodjem do sitog zakljucka: gradsko auto je za grada i tacka!
Naravno, to ne znaci da se sa malim autom ne moze otici dva puta godisnje na more i sl, ali uzeti taj auto i praviti 50,000km godisnje na ptvorenoj cesti moze samo da padne na pamet nekome ko nikad prije nije sjeo za volan!
Za 5 g skoro svaki automobil ce imati turbo punjac, kompresijski omjer od jedno 11:1 itd.
Medjutim, za ljude koji provode puno vremena na auto putu nikad nije bio niti ce biti mal auto sa malim motorom iz nekihX razloga.
Ja dok sam radio u BiH znao sam godisnje sa autom napraviti oko 80,000km. od 1998 nisam posjedovao nista ispod 2,000ccm, a to se osjeti kada dnevno napravis 800km i stanes par puta u WC. Manje je stresno za vozaca kada ima jak obrtni moment, kada bez problema mozes obici sleper izmedju dvije krivine uzbrdo na komaru, itd, itd.
Druga stvar je da takvi motori bolje podnose kilometrazu, slabije se habaju itd.
Sve se to placa kroz potrosnju i odrzavanje, ali ja sam isto tako imao par puta priliku na takva putovanja voziti i mala auta sa malim motorima, i uvijek dodjem do sitog zakljucka: gradsko auto je za grada i tacka!
Naravno, to ne znaci da se sa malim autom ne moze otici dva puta godisnje na more i sl, ali uzeti taj auto i praviti 50,000km godisnje na ptvorenoj cesti moze samo da padne na pamet nekome ko nikad prije nije sjeo za volan!
-
ljudozder
#110 Re: Koji automobil do 13000 km????
^ naravno, to je sve na mjestu, nisam ništa drugo ni mislio, ako sam možda pogrešno reko
Veliku kubikažu ne voli niko ko ja 
-
jefferson
#111 Re: Koji automobil do 13000 km????
Eh to je vazno da znamoljudozder wrote:^ naravno, to je sve na mjestu, nisam ništa drugo ni mislio, ako sam možda pogrešno rekoVeliku kubikažu ne voli niko ko ja
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#112 Re: Koji automobil do 13000 km????
Yaris je dovoljno kvalitetan cim se odrzo 10 + godina a radjen da zadovolji ukuse i potrebe urbanih sredina kao familija za drugim autom i po svemu sudeci obavlja tu funkciju, te je u rangu sa svim ostalim auicima iz te klase. Dakle, bez luksuza i sa motorom ili transmisijom koja je peri-deri. Kakav jos kvalitet ti treba kod tako malog auta i tom cijenom!? Sad, Toyota je svjesna bila specificnog dizajna tj. centralnog brzinomjera, te da je to mac sa dvije ostrice za razliku od drugih proizvodjaca koji jedne te iste panele i dizajne koriste 20+ godina. Ja sam svoju Corollu prodo nakon 9 godina i ni jedan dio iz unutrasnjosti nije klepeco, iako je vecina plastika bila, ali sam je prodo radi check engina lampice (to im je najcesca mana one serije iz '98-02) jer ju je nisam mogao vise registrovati (emission problems), a bukvalno joj je sve funkcionisalo kao i prvi dan.Luksuz sa kvalitetom izrade nema nista. kada skines oblogu vrata na Yarisu skontas da cijelu oblogu drze cetiri plasticne stopice, dok je kod drugih minimalno 8 stopica. To samo uzimam za primjer jer je tu Toyota usparala recimo dolar. Kada se sve to razjebe za nekih 60-70.000km, ili kod drugog vlasnika, bit ce ona: nikad vise necu Toyotu kupiti.
Toyota ugled nije stekla zato sto se hvalila kao amerikanci ili koreanci sa "inicijalnoml" kvalitetom, nego zato sto kad dodje do cetvrte ruke i dalje sve je na svom mjestu.
Ja ti kazem da ce Toyota biti u teskim govnima za 10-15g zbog nacina na koji sada prave auta!
A slazem se s tobom da je Toyota napravila svoj image u 90tim dok su ostali spavali, te da kavlitetom izrade u unutrasnjosti i kvalitetom materijala ona corolla iz 90 tih je bolja od ove zadnje, tad je Toyota bila u usponu te se borila za svoj komad hljeba, bas ko i Huyndai danas, ali motor, transmisija kao i tehnologija su ipak na strani ovih novih. Ali opet ni Corolla ne prestavlja primarno auto u vecini slucajeva pa ni to nije neki an issue za vecinu kupaca.
i da, Toyota pravi manja auta sa nakanom da se lakse mogu servisirati te da ne moras za svaku sitnicu kod dealera ici, i meni je to OK.
-
jefferson
#113 Re: Koji automobil do 13000 km????
Corolla, ja pricam o trzistu BiH!corolla02 wrote:Yaris je dovoljno kvalitetan cim se odrzo 10 + godina a radjen da zadovolji ukuse i potrebe urbanih sredina kao familija za drugim autom i po svemu sudeci obavlja tu funkciju, te je u rangu sa svim ostalim auicima iz te klase. Dakle, bez luksuza i sa motorom ili transmisijom koja je peri-deri. Kakav jos kvalitet ti treba kod tako malog auta i tom cijenom!? Sad, Toyota je svjesna bila specificnog dizajna tj. centralnog brzinomjera, te da je to mac sa dvije ostrice za razliku od drugih proizvodjaca koji jedne te iste panele i dizajne koriste 20+ godina. Ja sam svoju Corollu prodo nakon 9 godina i ni jedan dio iz unutrasnjosti nije klepeco, iako je vecina plastika bila, ali sam je prodo radi check engina lampice (to im je najcesca mana one serije iz '98-02) jer ju je nisam mogao vise registrovati (emission problems), a bukvalno joj je sve funkcionisalo kao i prvi dan.Luksuz sa kvalitetom izrade nema nista. kada skines oblogu vrata na Yarisu skontas da cijelu oblogu drze cetiri plasticne stopice, dok je kod drugih minimalno 8 stopica. To samo uzimam za primjer jer je tu Toyota usparala recimo dolar. Kada se sve to razjebe za nekih 60-70.000km, ili kod drugog vlasnika, bit ce ona: nikad vise necu Toyotu kupiti.
A slazem se s tobom da je Toyota napravila svoj image u 90tim dok su ostali spavali, te da kavlitetom izrade u unutrasnjosti i kvalitetom materijala ona corolla iz 90 tih je bolja od ove zadnje, tad je Toyota bila u usponu te se borila za svoj komad hljeba, bas ko i Huyndai danas, ali motor, transmisija kao i tehnologija su ipak na strani ovih novih. Ali opet ni Corolla ne prestavlja primarno auto u vecini slucajeva pa ni to nije neki an issue za vecinu kupaca.
i da, Toyota pravi manja auta sa nakanom da se lakse mogu servisirati te da ne moras za svaku sitnicu kod dealera ici, i meni je to OK.
Yaris se u BiH ne kupuje kao drugo auto, ili djetetu za rodjendan, nego kao primarno auto! Corolla je nedostupna i san mnogim vozacima u BiH, o kakvom ti bolan drugom autu pricas? Na kraju krajeva, Toyota je toliko dobro "radila" u evropi da je Corolli ime promjenila ne bil malo digla prodaju, pa opet vratila itd. U evropi ne mozes prodati automobil samo zato sto se kotrlja i ne kvari, ipak ima tu mnogo vise. Jedna Corolla je primejr pouzdanosti, ali kad je stavis pored Alfe 33 u kojoj se sa svakim paljenjem nesto pokvari, izgleda kao djecija igracka!
Ako je uspjeh to sto se Yaris drzi 10g, vaoooooo, svaka cast.
S tim sto yarisa mogu pojest Opel Corsa, polo, Clio, Fiesta. Yaris je dobar, ali za ono sto treba prosjecnom bosancu bogami ne bas, jer jednostavno se ne uklapa u taj hard core sto drugi imaju.
Klimavi rukohvati, naslonjaci su u yarisu serijska oprema, u Corsi, Cliu, Fiesti i Polu nisu!!!
-
zonbirile
#114 Re: Koji automobil do 13000 km????
pa i ozbiljne auto novine i TV emisije imaju pojam-mali GRADSKI auto.Nema ljutne sve može,ali mali gradski auto je upravo to, auto za grad,drugo auto u porodici,ili šta već ne.
- nuraH
#115 Re: Koji automobil do 13000 km????
A sad najozbiljnije, pogledajte ovaj auto i opremu...
Ford Mondeo 2.0 TDCI
13.000 KM
Godina: 2004
Gorivo: Dizel
Snaga: kW 85
Mjenjač: Ručni
Boja: tamno plava metalik
Kilometraža: 120000 km
Oprema:
klimatronik (automatska digitalna klima), 5 vrata, xenon, maglo farovi, servo, centralna brava sa daljinskim zaključavanjem, el. podizači stakala, ABS, ESP, 8 zračnih jastuka, original muzika sa komandama na volanu, tempomat, bord kompjuter, grijači u sicevima...
http://www.auto-pijaca.ba/index.php?sel=auto&view=10480
Ford Mondeo 2.0 TDCI
13.000 KM
Godina: 2004
Gorivo: Dizel
Snaga: kW 85
Mjenjač: Ručni
Boja: tamno plava metalik
Kilometraža: 120000 km
Oprema:
klimatronik (automatska digitalna klima), 5 vrata, xenon, maglo farovi, servo, centralna brava sa daljinskim zaključavanjem, el. podizači stakala, ABS, ESP, 8 zračnih jastuka, original muzika sa komandama na volanu, tempomat, bord kompjuter, grijači u sicevima...
http://www.auto-pijaca.ba/index.php?sel=auto&view=10480
- Jimmy_The_Saint
#116 Re: Koji automobil do 13000 km????
lalemali, jesi nekad u čarapama izaš'o na ulicu? Nemam ba 300 konja, imam 110, sasvim normalno, skromno auto za sasvim prosječnu, normalnu vožnju, ne pretičem kad ne moram, ne vozim prebrzo, i onda mi tako neki kreten koji misli da je dovoljno imati točkove jebe mozak, ili me pak tjera da pretičem na punoj crti? Treba ja da zaginem, zato što si ti negdje čuo da se "cijene mala auta"? Naravno, cijeni se smart u velegradu, jer ga mo'š parkirati između dva auta, mnogi imaju baška autić za grada a baška mrcinu za putovanje.ado-šampion wrote:Nadji mi u civilizovanog svijetu Aygo 1.0 na autoputulalemali wrote:a kako bi drugačije razmišljo jedan balkanoid nego tako ko ti. eto autoputevi su rezervisani samo za seljačine sa autima od 300 konja?! dje to? možda kod vas u krkanlucima. u civilizovanom svijetu se ne gleda tako. mali auti su cijenjeni iz više razloga.jesi li jak il si jak
![]()
Seljačina je, sinko, ko ne zna šta za šta služi. A i ja sam jedan zakrhati seljak, u pravu si.
- drndalo
#117 Re: Koji automobil do 13000 km????
Ko te tjera da zagines preticuci na punoj liniji ? Neko ti prislonio pistolj na celo, pa nisi imao izbora ? Pa znas da ne treba prestizati preko pune...?
Da se vratim na temu, u pravu ste za gradske aute, i one koji se puno voze, ali kakve to veze ima sa voznjom na otvorenoj cesti... Svakako je sve preko 60 km/h prosjecne brzine u BiH je misaona imenica... Hoces da kazes da C1/107/Aygo ne mogu voziti zadovoljavajuce do 80-90 km/h ? Ja kazem da mogu... Samo ih treba malo potjerati...
Naravno da ima i onih koji to ne rade, a vise ih je takvih u novim 107-icama, nego u 28 god. starim Golfovima dizel...
I znam sta pricam, najcesce vozim Feliciu 1.3 LX, s karburatorom, i to mahom na plin... Znaci max. 50 KS pri 5.200 obrtaja, a na te obrtaje je navucem 5x godisnje... I opet kad putujem za BL, MO, TZ, po nasim gudurama mene prestignu max. 3-4 auta, i to dobro jaca, bolja, skuplja... Ostalima u prosjeku ne dam ispred sebe...
Imam i nefer prednost u odnosu na vecinu, vecinu cesta kojima idem znam napamet, tipa:"Vozi Misko"...
Da se vratim na temu, u pravu ste za gradske aute, i one koji se puno voze, ali kakve to veze ima sa voznjom na otvorenoj cesti... Svakako je sve preko 60 km/h prosjecne brzine u BiH je misaona imenica... Hoces da kazes da C1/107/Aygo ne mogu voziti zadovoljavajuce do 80-90 km/h ? Ja kazem da mogu... Samo ih treba malo potjerati...
Naravno da ima i onih koji to ne rade, a vise ih je takvih u novim 107-icama, nego u 28 god. starim Golfovima dizel...
I znam sta pricam, najcesce vozim Feliciu 1.3 LX, s karburatorom, i to mahom na plin... Znaci max. 50 KS pri 5.200 obrtaja, a na te obrtaje je navucem 5x godisnje... I opet kad putujem za BL, MO, TZ, po nasim gudurama mene prestignu max. 3-4 auta, i to dobro jaca, bolja, skuplja... Ostalima u prosjeku ne dam ispred sebe...
Imam i nefer prednost u odnosu na vecinu, vecinu cesta kojima idem znam napamet, tipa:"Vozi Misko"...
-
Klodovik
#118 Re: Koji automobil do 13000 km????
Golf 2D ima obrtni moment od 100 Nm, a prazan je težak nešto manje od 1000 kg.ljudozder wrote:s normalnim autima tipa golf 2?ado-šampion wrote:... i 1600 kubika.drndalo wrote:Ma jasta, puno su sporiji od naseg omiljenog Golfa 2 D... Koji je kad je nov bio imao 54 KS...
Danas, imaš zujalicu s 1000 kubika i 3 cilindra koja je isto tako teška kao i Golf II D, i kad ta zujalica počne preticat kamion, iskoristi pravac na kojem isti kamion može preći 5 ljudi s normalnih autima.
Yaris 1.0 ima obrtni moment od 93 Nm, a prazan je težak isto oko 1000 kg.
-
lalemali
#119 Re: Koji automobil do 13000 km????
[/quote] Yaris nije gradjen da zadovolji luksuz-ukuse vec one ekono-ukuse. Kome se ne svidja, neka ide sa klasom iznad![/quote]
Yaris novijeg datuma i izrade je izrazito luksuzan. Udobniji je i zgodniji za vozit od većine auta OPĆENITO. Prostora nemilice. S njim sam išao na drugi kontinent i ni jednog jedinog problema nisam imao. Naprosto je elita. A pri tom je ekološki svjestan i prihvatljiv kao malo koji drugi. Ljudi ga vozaju svuda i predstavlja bestseller. Gdje god da dolaziš s tim autom, posebno recimo u skandinaviji, gledaju te kao svjesnog i kulturnog čovjeka. U ovom vremenu bi svi trebali voziti "male" aute (Novi yaris nije mali. Ko je sjeo, zna). Bilo bi manje nesreća i manje zagadjenja. Samo siledžijski tipovi ljudi imaju potrebu za velikim mašinama i izvikanim markama. To je kod nas jako izraženo. Prije svega zbog općeg kokuzluka, primitivizma, izoliranosti i sl. Svijest o tome kakva je svrha, korist ili šteta od automobila se definitivno mijenja. Jednom će se promijeniti i kod nas. Tada će se zaostali tipovi što vole pričat o kubikažama i cilindrima i o gluposti tipa UZMEM GA NA AUTOPUTU U PETOBANKI, sami sebi smijati. Vrijeme će ih pregazit.
Ovima što me napadaju ne želim odgovarati jer su njihove priče za žaljenje kao i oni sami. Nisam ovdje da se svadjam, već da pokušam utjecati na ljude da promijene način razmišljanja.
ŠTO VEĆI (JAČI) AUTO, TO VEĆI PAPAK U NJEMU!
VOZITE MALA AUTA I VOZITE POLAHKO!
Yaris novijeg datuma i izrade je izrazito luksuzan. Udobniji je i zgodniji za vozit od većine auta OPĆENITO. Prostora nemilice. S njim sam išao na drugi kontinent i ni jednog jedinog problema nisam imao. Naprosto je elita. A pri tom je ekološki svjestan i prihvatljiv kao malo koji drugi. Ljudi ga vozaju svuda i predstavlja bestseller. Gdje god da dolaziš s tim autom, posebno recimo u skandinaviji, gledaju te kao svjesnog i kulturnog čovjeka. U ovom vremenu bi svi trebali voziti "male" aute (Novi yaris nije mali. Ko je sjeo, zna). Bilo bi manje nesreća i manje zagadjenja. Samo siledžijski tipovi ljudi imaju potrebu za velikim mašinama i izvikanim markama. To je kod nas jako izraženo. Prije svega zbog općeg kokuzluka, primitivizma, izoliranosti i sl. Svijest o tome kakva je svrha, korist ili šteta od automobila se definitivno mijenja. Jednom će se promijeniti i kod nas. Tada će se zaostali tipovi što vole pričat o kubikažama i cilindrima i o gluposti tipa UZMEM GA NA AUTOPUTU U PETOBANKI, sami sebi smijati. Vrijeme će ih pregazit.
Ovima što me napadaju ne želim odgovarati jer su njihove priče za žaljenje kao i oni sami. Nisam ovdje da se svadjam, već da pokušam utjecati na ljude da promijene način razmišljanja.
- Qler
#120 Re: Koji automobil do 13000 km????
Yaris nije gradjen da zadovolji luksuz-ukuse vec one ekono-ukuse. Kome se ne svidja, neka ide sa klasom iznad!lalemali wrote:
ne bi ni ja da se svadjam, ali vecu glupost nisam odavno procitao!
I ti kazes udoban yaris, jesi li isao na put sa nekim vecim autom, eto avensisom? Pa da vidis razlike. Drugo u gepek yarisu moze stati kesa. to da se nagura.
Malo auto je za grada, iskljucivo. Za bilo kakav ozbiljniji put, veca auta su daleko bolja.
- Karabaja
#121 Re: Koji automobil do 13000 km????
joj laleta jes ljut na svijet
btw, lale, biciklo je daleko ekološki prihvatljivije od yarisa
btw, lale, biciklo je daleko ekološki prihvatljivije od yarisa
- drndalo
#122 Re: Koji automobil do 13000 km????
Ne zaboravimo da je ovaj dugi OFF, poceo sasvim legitimnim pitanjem jednog clana:"A nova Toyota?"a nova Toyota?
http://www.toyota.ba/about/news_and_eve ... crazy.aspx
I onda krece sranje na 3 strane...
Covjek je pokazao onome ko pita jednu stranu medalje, da moze kupiti i novo za te pare, a a li ce on to kupiti radje od Mercedesa Genscher-a starog 20 godina, za istih 13.000 KM, je sasvim do onoga ko daje svoje pare za auto...
- Jimmy_The_Saint
#123 Re: Koji automobil do 13000 km????
Samo o tome i pričam. Da izbiješ normalnu vožnju iz malog gradskog, moraš biti baš pilot i vadit' mu dušu - većina pak ljudi koji to umiju isto tako znaju da im za otvorene ceste treba malo više od smartića.drndalo wrote:Ko te tjera da zagines preticuci na punoj liniji ? Neko ti prislonio pistolj na celo, pa nisi imao izbora ? Pa znas da ne treba prestizati preko pune...?![]()
Nikad i niđe nisam rek'o da, recimo, ne valja Felicia 1,3 LX....
I, nije offtopik ako će se neko zaletit' pa kupit' Aygo da mi zagorčava život po magistralama. A Yarisu svaka čast, da sam mog'o rahat u njemu sjesti uz'o bi ga s 1,3 motorčetom i bio sasvim zadovoljan...
-
zonbirile
#124 Re: Koji automobil do 13000 km????
prije rata su raja jebala mater fiatu 126,jer komplet porodica ,plus punica krene na more i to u kamp,a on jadan prokuha već u Tarčinu.
- drndalo
#125 Re: Koji automobil do 13000 km????
A ja kazem da bogd'o svi imamo po jednog 107/C1/Aygo-a, umjesto ovih G2 ( da ne zaboravim nepravedno zapostavljenog, jos goreg Kadett-a "suzu"...) bilo bi nas manje mrtvih po cestama...