pa logicno je,kome ne ide matematika nece upisati matematiku..alternativni wrote:@saga
Tebi ide matematika, vecini ljudi ne ide pa su im tehnicki fakulteti teski...
ili ako ne ide crtaje,gradjevinu ili arhitekturu...
pa logicno je,kome ne ide matematika nece upisati matematiku..alternativni wrote:@saga
Tebi ide matematika, vecini ljudi ne ide pa su im tehnicki fakulteti teski...
igorailwayman wrote: Dragi kolega ja mislim da u ovoj rang listi ima velikih pogrešaka. Jer sam dosta vremena proveo istraživajući i težine fakulteta na UNSA. I evo da ti kažem da mašinstvo netreba svrstavati u prvih 7-8 mjesta, poljoprivredno-prehrambeni zauzima mjesto ispod 15 sigurno, fakultet zdravstvenih nauka zauzima mjesto u prvih 5 zasigurno to je i medicina i farmacija i sve popratne djelatnosti, fakultet z asaobraćaj i komunikacije zauzima 5-6 mjesto a vjerovatno i manje na ovoj rang listi, pravo je isto precijenjeno, dok je malo previše podcijenjena akademija scenskih umjetnosti i fakultet sporta i tjelesnog odgoja.
Ja bih to ovako predo:
1. MEDICINSKI FAKULTET
2. ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET
3. FARMACEUTSKI FAKULTET
4. FAKULTET ZDRAVSTVENIH STUDIJA
5. STOMATOLOŠKI FAKULTET
6. ARHITEKTONSKI FAKULTET
7. FAKULTET ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE
8. ŠUMARSKI FAKULTET
9. GRAĐEVINSKI FAKULTET
10. MAŠINSKI FAKULTET
11. PRIRODNO MATEMATICKI FAKULTET
12. PRAVNI FAKULTET
13. VETERINARSKI FAKULTET
14. MUZIČKA AKADEMIJA
15. AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI
16. POLJOPRIVREDNO - PREHRAMBENI FAKULTET
17. FILOZOFSKI FAKULTET
18. EKONOMSKI FAKULTET
19. FAKULTET SPORTA I TJELESNOG ODGOJA
22. AKADEMIJA SCENSKIH UMJETNOSTI
21. FAKULTET ZA KRIMINALISTIKU, KRIMINOLOGIJU I SIGURNOSNE STUDIJE
22. PEDAGOŠKI FAKULTET
23. FAKULTET POLITIČKIH NAUKA
Da, slazem se da su se stvari promjenile na faxovima gdje je bolonja zakoracial ... nije mi krivo sto je mene zakacio tezi sistem pa sam ja moro uciti vise ... neka se normalizuju stvari, nek nema bauka ... dje ba normalno da ljudi izlaze od 15-30 puta na neki ispit ... tako "tezak" ispit nije mjerilo ni znanja ni kvalitenog strucnjaka poslije ... to je samo izivljavanje psihopate nad studentim ... ali sa bolonjom stanje se nije normalizovalo nego su faxovi devalvirali ... svi sad samo smlate nake vjezbe i bodove ... niko ne prilagodjava nauku novom vremenu, ne prate se moderni trendovi ... a narocito se ne analizira sta je za nas prihvatljivo a sta nije... jer nemoze se ni prepisat neki moderan plan... tako da imamo opsti buckuris u svakom slucajulady____ wrote: Svako ima svoje misljenje, al ono sto bih ja promjenila na ovom spisku ako gledamo trenutno stanje je ETF, posebno kako je bolonja uvedena. Par meni bliskih ljudi je studiralo i zavrsilo ovaj fakultet, i mogu samo reci da se dosta toga promjenilo u zadnje vrijeme, a da ne sponjimemo kakvi su kriteriji prije rata bili. Znam nekoliko njih koji sada studiraju i po starom nastavnom planu, i po bolonji i tacno mi dodje da placem kad vidim kako polazu neke ispite..nek se niko ne uvrijedi i naravno uvijek ima izuzetaka, ali u globalu...
Slazem se da na fakultetu, kako Azem kaze, nema pametnih i glupih vec samo onih koji hoce i onih koji nece da rade. Ali vjeruj mi da se svaki fakultet moze zavrsiti u roku, sa dobrim prosjekom, sa ucenjem od 2 sata dnevno. Isto tako znam ljude koji su ucili (ili barem samo tako tvrdili) puno, a rezultati su bili slabi. Isto tako znam i one kampanjce koji su jako brzo savladavali gradivo i koji su znali puno vise od ovih sto su se navodno slomili uceci. E sada, jesu li oni stvarno toliko ucili ili samo pricali da uce i da li je u pitanju manjak inteligencije, sistema i nacina ucenja ne znam. U svakom slucaju jako je bitno razumjeti gradivo i imati potrebna predznanja od ranije, jer rupe u znanju, barem kada su tehnicki fakulteti u pitanju, mogu napraviti ogroman problem u shvatanju novog gradiva. Isto tako su oblasti iz odredjenog predmeta medjusobno isprepletene i tesko ih je razumjeti zasebno. Studenti cesto grijese kada nesto ne shvataju sto ne idu dalje sa ucenjem vec razbijaju glavu od zid na koji su naisli. Cesto je potrebno prvo procitati kompletno gradivo jer je nesto iz 12 oblasiti potrebno da bi se do kraja shvatila prva. To sve legne na svoje mjesto pri drugom ili trecem citanju. Ovo sve pisem samo da bih ti rekao da kolicina provedenog vremena nad knjigom nije mjerilo znanja. Vracam se na ono: 2 sata dnevno, ako to radis pravilno, dovoljno je za 9 i 10 na faksu.lady____ wrote:ja sam isto po starom sistemu studirala i nije mi nimalo krivo..nisam na ETF-u, al je u pitanju tehnicki fakultet i kod nas studiranje po bolonji ima dosta propusta, sto se u praksi pokazalo, ali mislim da nije ni blizu tolika zbrka ko na ostalim fakultetimainace sam imala dosta kontakta sa studentima sa svih fakulteta, tako da odprilike znam kakvo je gdje stanje i misljenja sam da neki predmet nije 'tezak' sam po sebi vec da profesori to diktiraju
npr. na pravu je tolika zbrka da se ne zna ko pije ko placa i profesori su vecinom katastrofa.. predavanja im nisu obavezna i to je nekome Okal na ispitu ako se ne znas snaci, prepisat, il ako nemas stelu donji si i ja tamo vjerovatno ne bi izdrzala ni mjesec dana, a gledajuci onako realno to ne bi trebalo da bude tezak fakultet
neko je pitao kako ocjeniti da li je neki fax tezi od drugog..ja gledam koliko je neko truda ulozio, koliko je sati proveo uceci, vjezbajuci il sta vec..ja sam sa na fax odlazila u 7 i vracala se u 5, pa opet poslije toga rad kod kuce i odmah u startu ne mogu da to poredim s nekim ko je za to vrijeme ispijao kafe, i ucio 3 dana pred ispit..nije mi zao i nije mi bilo tesko jer radim nesto sto volim, i mislim da bi se svi trebali voditi timako radis nesto sto volis, nista ti nece biti tesko!
, ako to radis pravilno, dovoljno je za 9 i 10 na faksu.[/quote]
Nisam nista napisao tebi licno niti sam to cak i pomislio. Izvini ako je tako "zvucalo." Slazem se za bolonju. I ja sam fakultet zavsio po starom planu i programu. I ja sam bio kampanjac i nisam redovno ucio i prosjek mi nije bio ni blizu 9. Samo znam koliko vremena mi je trebalo da spremim ispit i vjeruj mi da su price o mjesecima spremanja ispita cista glupost. Ni za jedan ispit ne treba 2 mjeseca da bi ga spremio. I ja sam vrijeme provodio na fakultetu i u citaonici nacionalne i univerzitetske biblioteke u krugu marsalke, ali ruku na srce, vise sam vremena provodio na kafama i supljirajuci sa rajom nego uceci. Ipak sam bez ikakve stele i slicnih gluposti polagao svaki ispit na koji sam potrosio 15 do 20 dana ucenja (govorim o slobodnim danima bez obaveznih predavanja, ispitni rokovi i slicno).lady____ wrote:donekle se slazem se s tobom, al ti mene nisi skroz razumio ..kod nekog su redovna predavanja, kod nekoga ne i ja sam rekla da odmah u startu neki fakulteti ne mogu da se porede sa drugim..za rad poslije nastave nisam mislila na strebanje vec na 'zadacu' koju smo morali svaki dan da radimo..im'o ti predznanje ili ne, bio 'manje' ili 'vise' pametan ako si kroz fakultet is'o sam, tj sve svojim trudom svaki dan ti je prolazio radno do kasno u noc..tako da to tvoje 2 sata dnevno odpada odmah u startu
nakon nekog vremena mozes skontati koji ljudi 'rade', a koji se 'provlace' / citaj imaju stelu/ i ovi drugi su najcesce bili ti 'manje pametni', /al opet cu rec uvijek postoje izuzetci/a kad bi promatro sve sa strane reko bi, aaaa ovi su superi oni danas rade po nekakvim ministarstvima i sl. i naravno tu ce i ostat jer nista drugo ne bi ni znali da rade, a oni pametni, i manje pametni koji su radili citavo vrijeme i trudili se mozda na pocetku i nisu imali dobar posao i dobre plate, jer naravno nisu imali mame i tate iza svojih ledja, al s vremenom sve dolazi na svoje..
i jos jedna stvar..kad sam ja studirala i opcenito na starom nastavnom planu nije bilo ocjene i prosjeka 9 i 10oni koji su imali za prosjek naguranu 8-icu bili su face..a i to se promjenilo kako je bolonja dosla..visoke ocjene se tako olaku daju da i profesori nekad sami se zapitaju zasto je to tako jer vecina njih prizna da je ovaj sistem fula
da ne bi pomislio da sam ja u ovoj ili onoj grupi pa sam vise na necijoj strani reci cu ti samo da sam sve radila sama, kad je trebalo svaki dan, kad je malo manje trebalo i ja sam bila kampanjac, ali danas dobila poso na 'preporuku' ili se sama snalazila jedno je sigurno kakav god poso da mi daju iz moje struke necu se postidit svog znanja i to mi je najvaznije
Nisam studirao matematiku, ali mi je Vajzovic drzao Matematiku 1 na ETF-u, Galic Matematiku 2, Uvod u matematiku Mesihovic tako da otprilike znam o cemu pricas. Moram malo korigovati svoj prethodni komentar. Ovo sto sam napisao odnosi se na vecinu ispita. Ima i ovih sto koliko god da ih spremas nikada nisu spremljeni do kraja, a zaboravis 50% 20 dana nakon sto si izasao na spiskuduh_sa_sjekirom wrote:Ehh, da...
Ko je studirao matematiku, zna da mu ni pakao neće teško pasti...
Toliko o težini...
Bravo za to! S jednim ispitom vec 3 godine se patim..bezuspjesnolady____ wrote:ne brini, nisam ni shvatila to kao licno ali sam navela svoj primjer cisto da ne bi bilo jedne branim, druge napadam..i ja sam sve predmete, /osim 2-3 gdje su profesori bili problem a ne gradivo/ spremala u prosjeku 10-15 dana, a neke i manje naravno uz znanje koje sam stekla tokom nastave
a sto se tice tih kafica, i one su znale nekad dobro doci kad su ispiti u pitanju i mislim da je mozda to nekad i najvaznije, pomoc i iskustvo kolega, a ja sam imala tu srecu da sam imala par super ljudi oko sebe s kojima sam sve zajedno prolazila i odmah je sve bilo lakse, a i zanimljivije..i nedostaju mi ti dani..
neko je prije reko svi fakulteti se mogu redovno zavrsit ako se uci i radi..ne bi se slozila s tim iz jednog razloga..koliko god se neko trudio i radio na svakom fakultetu ima makar jedna budala kojoj je cejf da zajebava studente i tu ti ne pomaze ni znanje ni trud, vise sreca il 'nesto drugo'.. zbog takvih i 'dobri' studenti obnavljau godinu..na mom fax-u ih je isto bilo mada iskreno puno manje nego na drugim fakultetima i nisam ni ja tek tako prosetala pored njih..al gledajuci neke moje kolege od kojih su neki priznajem bili bolji i vrijedniji od mene, ja sam opet imala srece..
kad bi sve bilo idealno trebalo bi da bude tako - sve po zaslugama..mozda negdje i da, ali sigurno ne i kod nas
a Fatkic te zaobiso..hajd bar nestoiceman2010 wrote:Nisam studirao matematiku, ali mi je Vajzovic drzao Matematiku 1 na ETF-u, Galic Matematiku 2, Uvod u matematiku Mesihovic tako da otprilike znam o cemu pricas. Moram malo korigovati svoj prethodni komentar. Ovo sto sam napisao odnosi se na vecinu ispita. Ima i ovih sto koliko god da ih spremas nikada nisu spremljeni do kraja, a zaboravis 50% 20 dana nakon sto si izasao na spiskuduh_sa_sjekirom wrote:Ehh, da...
Toliko o težini...
Zavisi zbog čega studiraš: da li samo da položiš ispite i dobiješ diplomu ili da nešto zaista naučiš i postaneš stručnjak...iceman2010 wrote:Nisam nista napisao tebi licno niti sam to cak i pomislio. Izvini ako je tako "zvucalo." Slazem se za bolonju. I ja sam fakultet zavsio po starom planu i programu. I ja sam bio kampanjac i nisam redovno ucio i prosjek mi nije bio ni blizu 9. Samo znam koliko vremena mi je trebalo da spremim ispit i vjeruj mi da su price o mjesecima spremanja ispita cista glupost. Ni za jedan ispit ne treba 2 mjeseca da bi ga spremio. I ja sam vrijeme provodio na fakultetu i u citaonici nacionalne i univerzitetske biblioteke u krugu marsalke, ali ruku na srce, vise sam vremena provodio na kafama i supljirajuci sa rajom nego uceci. Ipak sam bez ikakve stele i slicnih gluposti polagao svaki ispit na koji sam potrosio 15 do 20 dana ucenja (govorim o slobodnim danima bez obaveznih predavanja, ispitni rokovi i slicno).lady____ wrote:donekle se slazem se s tobom, al ti mene nisi skroz razumio ..kod nekog su redovna predavanja, kod nekoga ne i ja sam rekla da odmah u startu neki fakulteti ne mogu da se porede sa drugim..za rad poslije nastave nisam mislila na strebanje vec na 'zadacu' koju smo morali svaki dan da radimo..im'o ti predznanje ili ne, bio 'manje' ili 'vise' pametan ako si kroz fakultet is'o sam, tj sve svojim trudom svaki dan ti je prolazio radno do kasno u noc..tako da to tvoje 2 sata dnevno odpada odmah u startu
nakon nekog vremena mozes skontati koji ljudi 'rade', a koji se 'provlace' / citaj imaju stelu/ i ovi drugi su najcesce bili ti 'manje pametni', /al opet cu rec uvijek postoje izuzetci/a kad bi promatro sve sa strane reko bi, aaaa ovi su superi oni danas rade po nekakvim ministarstvima i sl. i naravno tu ce i ostat jer nista drugo ne bi ni znali da rade, a oni pametni, i manje pametni koji su radili citavo vrijeme i trudili se mozda na pocetku i nisu imali dobar posao i dobre plate, jer naravno nisu imali mame i tate iza svojih ledja, al s vremenom sve dolazi na svoje..
i jos jedna stvar..kad sam ja studirala i opcenito na starom nastavnom planu nije bilo ocjene i prosjeka 9 i 10oni koji su imali za prosjek naguranu 8-icu bili su face..a i to se promjenilo kako je bolonja dosla..visoke ocjene se tako olaku daju da i profesori nekad sami se zapitaju zasto je to tako jer vecina njih prizna da je ovaj sistem fula
da ne bi pomislio da sam ja u ovoj ili onoj grupi pa sam vise na necijoj strani reci cu ti samo da sam sve radila sama, kad je trebalo svaki dan, kad je malo manje trebalo i ja sam bila kampanjac, ali danas dobila poso na 'preporuku' ili se sama snalazila jedno je sigurno kakav god poso da mi daju iz moje struke necu se postidit svog znanja i to mi je najvaznije
Nije me zaobisao. U to vrijeme bio asistent. On i Azem po grupama drzali Matematiku 1 i uvod. Mene on zapao na uvodulady____ wrote:a Fatkic te zaobiso..hajd bar nestoiceman2010 wrote:Nisam studirao matematiku, ali mi je Vajzovic drzao Matematiku 1 na ETF-u, Galic Matematiku 2, Uvod u matematiku Mesihovic tako da otprilike znam o cemu pricas. Moram malo korigovati svoj prethodni komentar. Ovo sto sam napisao odnosi se na vecinu ispita. Ima i ovih sto koliko god da ih spremas nikada nisu spremljeni do kraja, a zaboravis 50% 20 dana nakon sto si izasao na spiskuduh_sa_sjekirom wrote:Ehh, da...
Toliko o težini...nek se ne uvrijede ovi sto studiraju matematiku, al meni su ovi profesori matematike svi malo na svoju ruku
za Behdzeta donekle razumijem jer je svasta prosao u ratu, a ovim ostalim izgleda da je urodjeno..
![]()
sreca pa je i to proslo
duh_sa_sjekirom wrote: Zavisi zbog čega studiraš: da li samo da položiš ispite i dobiješ diplomu ili da nešto zaista naučiš i postaneš stručnjak...
Srednja škola i studij su ipak dvije različite stvari... Na kraju, kad završiš i počneš raditi, gleda se kakav si stručnjak i koliko znaš... Bar je tako u zemljama sa pravilnim sistemom vrijednosti...iceman2010 wrote:duh_sa_sjekirom wrote: Zavisi zbog čega studiraš: da li samo da položiš ispite i dobiješ diplomu ili da nešto zaista naučiš i postaneš stručnjak...
Vjeruj mi da kada imas adekvatno predznanje iz srednje skole (Ja sam zavrsio elektrotehnicku) i iz polozenih ispita na faksu, sve ostalo ide za 15-20 dana dobrog rada. Naravno ima nekoliko "posebnih slucajeva", ali to su oni gdje ti dolaze fatkicevi zadatci sa kineskih olimpijada. Takav zadatak neces uraditi ako bas na njega nisi negdje naisao da si ucio i citavu godinu. Za takve ispitne rokove ima drugi rok![]()
Evo osnove elektrotehnike su samo jedan primjer. Dok su moje kolege gimnazijalci polagali fiziku i pricali kako je laka, ja sam ovaj prvi polozio bez problema jer sam donio dobro znanje iz srednje. Ustvari ovaj predmet obradjuje ista poglavlja kao i isti predmet u srednjoj samo na malo vecem "levelu". Meni zaista nije trebalo puno da spremim taj ispit sa prve godine, a i dan danas znam dosta dobro sve vezano za isti. (ovo je samo primjer)
Prvi dobar komentar na ovoj temi.convict wrote:Raspravljati o težini fakulteta je kao raspravljati o ukusima, besmisleno. Sve zavisi od ličnih afiniteta. Evo, pravo svrstavaju među lakše, a ja sam siguran da bih se pravo namučio tamo jer mi ne leži taj način rezonovanja i učenja. S druge strane, tehnički fakulteti se svrstavaju u teške zbog velike količine matematike i fizike. Ljudi kojima to ne leži obično i ne upisuju tehničke fakultete, a oni koji vole matematiku i fiziku, sigurno im je njihov fakultet lakši nego studij književnosti npr.
Kako ocijeniti koliko je težak studij violine ili glume? Meni je garant i pretežak, ali onome ko svira od 6. godine taj studij vjerovatno predstavlja užitak.
Jes' se to uvrijedila?lady____ wrote:a ti si ih jel sve procito? ako je tako aferim..
Mislim da to nisu ni malo laki fakulteti.psydelija wrote:a u kom su rangu fin, bogoslovija...?