Nasilje u porodici i zloupotreba religije
-
kojeime
#101 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:32, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#102 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
kojeime ,to je upravo srz problema
- bijela
#103 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
prvo:madner wrote: Hoces reci da je dugorocni konsensus uvazen stoljecima od svih velikih skola?
a onda - hoću reći da nećeš naći NI JEDAN autoritativan tefsir (a tefsir muslimanskih autoriteta je legitiman izvor saznanja) koji je u ovom ajetu pronašao dopuštenje za nasilno ponašanje prema žena.
i ja to sad, ovdje mogu dokazati, izvodima iz tih tefsira.
često se zaboravlja rečenica koja se spominje u skoro svakom tefsiru (komentaru Kur'ana) na predmetni ajet (koja slijedi nakon govora o tome da taj "udarac" znači udarac nečime poput misvaka, a bolje je ni to ne raditi), a koja glasi:
ova mjera važi samo u slučaju ako će proizvesti popravljanjem stanja između bračnih partnera.
pa ti (ne konkretni ti, @madner) sad vidi...
i za kraj:
- madner
#104 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Vidi to je opet polazak iz krajnje tacke, tj. da je religija nesto nacelno dobro i u skladu sa nasim svjetonazorom (koji se mjenja kroz stoljeca).
Samo je upitno da li je to nasa projekcija ili stvarnost.
Samo je upitno da li je to nasa projekcija ili stvarnost.
- madner
#105 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
To je opet protivrijecnost, jer ako ce poboljsati stanje izmedju partnera znaci da je opravdano nasilje, tj dopusteno.bijela wrote:prvo:madner wrote: Hoces reci da je dugorocni konsensus uvazen stoljecima od svih velikih skola?![]()
a onda - hoću reći da nećeš naći NI JEDAN autoritativan tefsir (a tefsir muslimanskih autoriteta je legitiman izvor saznanja) koji je u ovom ajetu pronašao dopuštenje za nasilno ponašanje prema žena.
često se zaboravlja rečenica koja se spominje u skoro svakom tefsiru (komentaru Kur'ana) na predmetni ajet (koja slijedi nakon govora o tome da taj "udarac" znači udarac nečime poput misvaka, a bolje je ni to ne raditi), a koja glasi:
ova mjera važi samo u slučaju ako će proizvesti popravljanjem stanja između bračnih partnera.
i za kraj:
- ljubav_aha
#106 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
bijela wrote:prvo:madner wrote: Hoces reci da je dugorocni konsensus uvazen stoljecima od svih velikih skola?![]()
i za kraj:
Bijela,zar je uopste spominjanje udaranje zene u Kur'anu bilo neophodno ,zar se nije moglo samo spomenuti,nema nasilja medju bracnim drugovima,svaki oblik nasilja je neprihvatljiv
- bijela
#107 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
uopšte nema proturječnosti. osim ako misliš da ženi godi šamar, pa će poslije njega biti privrženija porodici?madner wrote:
To je opet protivrijecnost, jer ako ce poboljsati stanje izmedju partnera znaci da je opravdano nasilje, tj dopusteno.
(a ne kažem da ima i bolesnih žena...
nekidan jedna reče: uh, ja baš volim kad muško tresne o sto! ma voljela bih da me nekad i... onako... udari..)
- Ma.Le.Na
#108 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
na koji nacin nasilje moze poboljsati odnos izmedju bracnih partnera?bijela wrote:prvo:madner wrote: Hoces reci da je dugorocni konsensus uvazen stoljecima od svih velikih skola?![]()
i za kraj:
stalno se vracate na to da se radi o blagim laganim udarcima..
ali to su UDARCI..
meni bi bilo svejedno da li mi je muz opalio cvoku ili me smjestio u bolnicu...ponizenje je to sto boli i sto se pika..
ako tebe muz koji je ravnopravan tebi ponizi....kako to moze povoljno utjecati na vas odnos?
- bijela
#109 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
eh, što se tiče mene, kao vjernice u Kur'an, to ćeš pitanje morati ostaviti za neke ahiretske daneljubav_aha wrote: Bijela,zar je uopste spominjanje udaranje zene u Kur'anu bilo neophodno ,zar se nije moglo samo spomenuti,nema nasilja medju bracnim drugovima,svaki oblik nasilja je neprihvatljiv
- bijela
#110 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
pa stvarno, evo, pitam i ja - kako može?Ma.Le.Na wrote:
na koji nacin nasilje moze poboljsati odnos izmedju bracnih partnera?
- madner
#111 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Ne shvatas, ako muskarac misli da ce poboljsat odnose ima pravo na taj cinbijela wrote:uopšte nema proturječnosti. osim ako misliš da ženi godi šamar, pa će poslije njega biti privrženija porodici?madner wrote:
To je opet protivrijecnost, jer ako ce poboljsati stanje izmedju partnera znaci da je opravdano nasilje, tj dopusteno.
(a ne kažem da ima i bolesnih žena...
nekidan jedna reče: uh, ja baš volim kad muško tresne o sto! ma voljela bih da me nekad i... onako... udari..)
Ko radi, taj i grijesi, tj. moze se desit da fuli u procjeni, ali posto je on to uradio sa najboljim namjerama to je bilo sasvim opravdano
- ljubav_aha
#112 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
pastirck wrote:Lud sam sto ulazim u raspravu sa osobom koja poznaje sve. Primio eskim islam, udario fokuljubav_aha wrote:nisam znala na koga se odnosi post
![]()
ako meni dajes crveni karton,bilo bi lijepo znati razlog
toljagom, ljubav vec ima informaciju. U Mauritaniji crnac musliman spuc'o zenu jer mu je umjesto
bureka napravila zeljanicu, ljubav prva saznala. Nakon toga ekspertize, dijagrami stetnosti
muslimanskih djelovanja od prvog do zadnjeg meridijana. Slobodno pricaj, necu replicirati.
ja ne poznajem sve,ali znam sto podrzavam
evo sad sam se bas nasekirala jer neces replicirati
- bijela
#113 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
ne bih toliko pojednostavljivala stvar.madner wrote: Ne shvatas, ako muskarac misli da ce poboljsat odnose ima pravo na taj cin![]()
Ko radi, taj i grijesi, tj. moze se desit da fuli u procjeni, ali posto je on to uradio sa najboljim namjerama to je bilo sasvim opravdano
i pomalo mi smeta što govorimo o nečemu istrgnutom iz cjeline, tj. šerijata. te strašne riječi, koja posjeduje mehanizme smanjivanja buke nastale muškim udaranjem o sto.
stoga, iako sam već i ranije rekla da ne bih ovim pravcem htjela da ode tema, jer nema smisla niti praktične primjene, pogotovo kod nas u BiH... radije bih da galamimo na vjerske vođe, u to uključujući na prvom mjestu moje - IZ - zašto ne govore o ovom problemu.
- ljubav_aha
#114 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
znala sambijela wrote:eh, što se tiče mene, kao vjernice u Kur'an, to ćeš pitanje morati ostaviti za neke ahiretske daneljubav_aha wrote: Bijela,zar je uopste spominjanje udaranje zene u Kur'anu bilo neophodno ,zar se nije moglo samo spomenuti,nema nasilja medju bracnim drugovima,svaki oblik nasilja je neprihvatljiv
bijela,volim tvoju iskrenost i odlicnu koneverzaciju
-
kojeime
#115 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:32, edited 1 time in total.
- madner
#116 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Meni smeta dvije stvari. Prvo sto svako ima interpretaciju za ono sto mu odgovara i sto mu pase, a drugo sto neko probere iz religije samo sto mu odgovara a lezerno ignorise sto mu ne odgovara. Malo zapadna demokratija, malo serijat, u zavisnosti koje je pitanje.bijela wrote:ne bih toliko pojednostavljivala stvar.madner wrote: Ne shvatas, ako muskarac misli da ce poboljsat odnose ima pravo na taj cin![]()
i pomalo mi smeta što govorimo o nečemu istrgnutom iz cjeline, tj. šerijata. te strašne riječi, koja posjeduje mehanizme smanjivanja buke nastale muškim udaranjem o sto.
stoga, iako sam već i ranije rekla da ne bih ovim pravcem htjela da ode tema, jer nema smisla niti praktične primjene, pogotovo kod nas u BiH... radije bih da galamimo na vjerske vođe, u to uključujući na prvom mjestu moje - IZ - zašto ne govore o ovom problemu.
Jako opasna idealizacija, bez ikakve samokriticnosti.
- madner
#117 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Zasto mislis da bi to trebala? Zasto bi pacifizam bio odlika svake religije?kojeime wrote:Svojim postom sam htio reci da nije religija zloupotrebljena, vec je religija direktno kriva za svoju ulogu u nasilju. Problem je u sustini religije. Kriva je sto ne sprijeci nasilje.
- bijela
#118 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
i meni smeta što svako interpretira kako hoće.madner wrote: Prvo sto svako ima interpretaciju za ono sto mu odgovara i sto mu pase, a drugo sto neko probere iz religije samo sto mu odgovara a lezerno ignorise sto mu ne odgovara. Malo zapadna demokratija, malo serijat, u zavisnosti koje je pitanje.
joj, svašta mi smeta.
ne mogu ni ispisati ovdje.
haj otvori temu "šta smeta bijeloj" pa ću napisati.
- bijela
#119 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
eh, to je bilo moje prvo pitanje na ovoj temi:Monica B. wrote: Ali ovo nije nebitno, jer se tim ajetom sluze i oni koji podrzavaju tu vrstu odnosa prema zeni, i oni koji su Islamofobicni ( pa to koriste kao kvaziargument teze da je 'Islam ovakav i onakav' ).
da li nasilnici koji potiču iz vjerskih krugova čine nasilje jer su u svetim tesktovima našli opravdanje za to
ili bi oni, svejedno, i bez tih tekstova, bili nasilnici?
čini mi se da je većina odgovora bila ovaj drugi dio - da bi svakako bili nasilni,
kao da je @dr. gog pisao o tome na prvoj stranici....
-
just_think
#120 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Ah pitanja, a milioni ljudi izginuli u vjerskim sukobima, nije ni cudo kad i sami stil pisanja vjerskih nacela je huskacki - Pokori se! Bit ces kaznjen! Pa tek zapovijedi, ratne price itd. Jednostavno, takav pristup ka covjeku sa naredjenjima i ulijevanjem straha negativno utice na psihu covjeka, lako se tom huskackom primitivnom literaturom pale razrjarene mase, za(b)ludjuju do stepena fanatizma pa su u stanju sve uraditi, nije ni cudo sto je doslo do milionskih cifara zrtava.bijela wrote:da li nasilnici koji potiču iz vjerskih krugova čine nasilje jer su u svetim tesktovima našli opravdanje za to
ili bi oni, svejedno, i bez tih tekstova, bili nasilnici?
- madner
#121 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Kada pravis pravila onda ih pravis za najgore slucaje, ne za najbolje. Kazes da nije nikog udario, ali opet je taj ajet tu i sam za sebe prilicno jasan. Da napravim paralalu, ako imam pravo da ubijem svaku lutalicu ne znaci da to i moram uraditi. Samo da cu biti u pravu ako to isto uradim.
Dakle pitanje, sta je serijatska kazna za "disciplivovanje" zene fizickim sredstvima, kroz istoriju ili u zemljama gdje su isti zakoni na snazi?
Dakle pitanje, sta je serijatska kazna za "disciplivovanje" zene fizickim sredstvima, kroz istoriju ili u zemljama gdje su isti zakoni na snazi?
- madner
#122 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Da li je dozvoljeno i odbaciti cijeli ajet?Monica B. wrote:U Islamu se tacno zna sta izvodi iz vjere. O ostalom nije zabranjeno diskutovati i imati misljenje. Izuzev ako ne tezis postati Evlija, sto je naravno pohvalno za one koji imaju taj ideal ponasanja.madner wrote: Prvo sto svako ima interpretaciju za ono sto mu odgovara i sto mu pase, a drugo sto neko probere iz religije samo sto mu odgovara a lezerno ignorise sto mu ne odgovara. Malo zapadna demokratija, malo serijat, u zavisnosti koje je pitanje.
-
kojeime
#123 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:33, edited 1 time in total.
-
kojeime
#124 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:33, edited 2 times in total.
-
just_think
#125 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
I tako se taj trend nastavio do milionskih cifara koje i dalje rastu, bas poucno.Baby Blue wrote:Poslanik Voljeni (s.a.w.s). A u njegovoj biografiji nije zabiljezeno da je ikoga ikad udario (izuzevsi bitke i ratove).