Otvaranje firme u BiH
Moderator: anex
- purgatorio
#101 Re: Otvaranje firme u BiH
Nadam se da ima neko stručan da mi odgovori na par pitanja.
Hoću da otvorim agenciju koja bi se bavila prodajom osiguranja (auto, životno itd) i zanima me jel to može kao obrt ili mora doo. Druga stvar, koja su ograničenja oko osluga drugog tipa koje bih mogao nuditi, npr, da li bih se u sklopu toga mogao baviti i grafickim dizajnom, turizmom itd??
Hoću da otvorim agenciju koja bi se bavila prodajom osiguranja (auto, životno itd) i zanima me jel to može kao obrt ili mora doo. Druga stvar, koja su ograničenja oko osluga drugog tipa koje bih mogao nuditi, npr, da li bih se u sklopu toga mogao baviti i grafickim dizajnom, turizmom itd??
-
saimidin
#102 Re: Otvaranje firme u BiH
mislim da to nije bas jednostavno kao sto mislis,
jer to definitivno ne moze biti obrt, jer je obrt fizicko lice na ime vlasnika,
koji cjelokupnom svojom imovinom odgovara za obaveze obrta,
a mislim da moraju imati i veliki osnivacki ulog, par miliona
za pocetak evo link zakona o osiguravajucim drustvima
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... uranju.pdf
- purgatorio
#103 Re: Otvaranje firme u BiH
Mislio sam na posredovanje u prodaji, da kao agencija "prodajem" osiguranja od neke osiguravajuće kuće i da se uz to bavim i jos nizom stvari. Može i doo ako ne može obrt, samo mi je bitan dijapazon usluga koje bih mogao nuditi, ako me razumiješ.
-
saimidin
#104 Re: Otvaranje firme u BiH
a pa to mozes i kao fizicko lice, imas stalno oglase da traze saradnike u prodaji osiguranja na posao.ba,purgatorio wrote:Mislio sam na posredovanje u prodaji, da kao agencija "prodajem" osiguranja od neke osiguravajuće kuće i da se uz to bavim i jos nizom stvari. Može i doo ako ne može obrt, samo mi je bitan dijapazon usluga koje bih mogao nuditi, ako me razumiješ.
prijavis se i daju ti neke osnovne upute, i uglavno radis od procenta, ili slicno
- purgatorio
#105 Re: Otvaranje firme u BiH
Ma znam, ali bih htio da to ozbiljnije izgleda i onda da usput ponudim i druge usluge koje su potrebne mom gradu, tj. kojih nema trenutačno. Zanima me , npr. da li bih mogao raditi kopiranje, graficki dizajn, vizitke.....razna druga posredovanja između krajnjeg kupca i proizvođača/prodavača itd...saimidin wrote:a pa to mozes i kao fizicko lice, imas stalno oglase da traze saradnike u prodaji osiguranja na posao.ba,purgatorio wrote:Mislio sam na posredovanje u prodaji, da kao agencija "prodajem" osiguranja od neke osiguravajuće kuće i da se uz to bavim i jos nizom stvari. Može i doo ako ne može obrt, samo mi je bitan dijapazon usluga koje bih mogao nuditi, ako me razumiješ.
prijavis se i daju ti neke osnovne upute, i uglavno radis od procenta, ili slicno
-
GoodTaste
#106 Re: Otvaranje firme u BiH
Koliko treba biti prijavljenih za d.o.o? Da li je dovoljno samo direktor (osnivac) ili treba jos neko?
-
made_in_sarajevo
#107 Re: Otvaranje firme u BiH
Vlasnik sam o.d. firme, imam kombija teretnog na firmu i zanima me da li sa kombijem mogu voziti za svoje potrebe zimnicu npr ili namjestaj i tako dalje? Djelatnost firme veze nema sa prevozom ni hranom, tacnije oko struje je ali pitam radi policije.
-
pinkman
#109 Re: Otvaranje firme u BiH
Mislim da covjek zeli da bude posrednik u osiguranju, sto znaci da ne mora imati milionski kapital, jer ce on samo prodavati police osiguranja drugih drustva i za to uzimati odredjeni dio novca.saimidin wrote:mislim da to nije bas jednostavno kao sto mislis,
Da bi neko postao posrednik u privatnom osiguranju potrebno je da polozi strucni ispit za poslove posredovanja.
Autoru predlazem da procita Zakon o posredovanju u privatnom osiguranju:
http://nados.ba/dokumenti/hr/zakon/ZOPPO-FBiH.pdf
Mislim da nije neophodno registrovati d.o.o. jer postoje i zastupnici koji su registrovali obrtnicku djelatnost, srodnu djelatnost, agenciju, i sl. Evo spiska:
http://nados.ba/dokumenti/registri/02_1 ... e-FBiH.pdf
U svakom slucaju, najbolje je da se autor obrati Agenciji za nadzor osiguranja FBIH.
-
crnivuk4
#110 Re: Otvaranje firme u BiH
Dobar dan, veče ne znam kad čitate... Planiram se baviti nekom internet prodajom. Naručivao sam par artikala da vidim kako to funkcioniše inače kao fizičko lice jer nema ništa registrovano na sebe osim golfa, sve u svemu imo sam problema sa carinom jer su okarakterisali kao komercijalnu robu a nije da nije bila... Vidim ove stranice na fb što rade sa prodajom ovih kineskih proizvoda tipa akcija.ba prave dosta veliki obrt novca... Uzimaju čak po 200% zarade po proizvodu (ne pričam konkretno o njima svi to rade). Slabo sam upućen oko otvaranje d.o.o firme skoro nikako pa može li mi ko objasniti u kratkim crtama same troškove i obaveze. Kapitala imam par hiljada KM.
Lijep pozdrav
Lijep pozdrav
-
biglebovski
#111 Re: Otvaranje firme u BiH
Iskreno, sa tim kapitalom nemoj ništa registrovati nego iskoristi da kupiš robu i prodaji online, ili kako hoćeš. Kad stasaš, firma dođe sama od sebe,a i ne mora. Ima tema na forumu Ebay i carina pa vidi ako nisi već. Lpcrnivuk4 wrote:Dobar dan, veče ne znam kad čitate... Planiram se baviti nekom internet prodajom. Naručivao sam par artikala da vidim kako to funkcioniše inače kao fizičko lice jer nema ništa registrovano na sebe osim golfa, sve u svemu imo sam problema sa carinom jer su okarakterisali kao komercijalnu robu a nije da nije bila... Vidim ove stranice na fb što rade sa prodajom ovih kineskih proizvoda tipa akcija.ba prave dosta veliki obrt novca... Uzimaju čak po 200% zarade po proizvodu (ne pričam konkretno o njima svi to rade). Slabo sam upućen oko otvaranje d.o.o firme skoro nikako pa može li mi ko objasniti u kratkim crtama same troškove i obaveze. Kapitala imam par hiljada KM.
Lijep pozdrav
-
crnivuk4
#112 Re: Otvaranje firme u BiH
Problem mi je uvesti robu u BiH ne mogu npr 50 komada uvest jer to okarakterišu kao komercijlnu i tu sam ga donji, e sad ima i tu caka samo ne znam kako sistem funkcioniše da li gledaju ko je platio ili ko prima npr mogo bi naručit na više lokacija kakvoj tetki strini punicibiglebovski wrote:Iskreno, sa tim kapitalom nemoj ništa registrovati nego iskoristi da kupiš robu i prodaji online, ili kako hoćeš. Kad stasaš, firma dođe sama od sebe,a i ne mora. Ima tema na forumu Ebay i carina pa vidi ako nisi već. Lpcrnivuk4 wrote:Dobar dan, veče ne znam kad čitate... Planiram se baviti nekom internet prodajom. Naručivao sam par artikala da vidim kako to funkcioniše inače kao fizičko lice jer nema ništa registrovano na sebe osim golfa, sve u svemu imo sam problema sa carinom jer su okarakterisali kao komercijalnu robu a nije da nije bila... Vidim ove stranice na fb što rade sa prodajom ovih kineskih proizvoda tipa akcija.ba prave dosta veliki obrt novca... Uzimaju čak po 200% zarade po proizvodu (ne pričam konkretno o njima svi to rade). Slabo sam upućen oko otvaranje d.o.o firme skoro nikako pa može li mi ko objasniti u kratkim crtama same troškove i obaveze. Kapitala imam par hiljada KM.
Lijep pozdrav
Ako zna kako mogu riješit ovaj problem sa komercijalnom robom nek napiše, il ovo gore što sam naveo za troškove i obaveze
-
MR1992
#113 Re: Otvaranje firme u BiH
Planiram otvarati SP za online shop i ujedno ostale usluge iz dig. marketinga, zanima me poštosam čuo da se brzo otvori ali da je teže nekada tamo ugasiti ako do toga dođe, ima li neko više iskustva sa tim, i usput načuo sam takođe da je bolje možda razmisliti o drugim državama tj gradiovima tima London, zbog manjih poreza, pa ako neko ima iskustva oko toga bio bih zahvalan da dobijem nku informaciju. 
-
pinkman
#114 Re: Otvaranje firme u BiH
Manji ti je porez u BIH nego u LondonuMR1992 wrote: ↑28/07/2024 22:40 Planiram otvarati SP za online shop i ujedno ostale usluge iz dig. marketinga, zanima me poštosam čuo da se brzo otvori ali da je teže nekada tamo ugasiti ako do toga dođe, ima li neko više iskustva sa tim, i usput načuo sam takođe da je bolje možda razmisliti o drugim državama tj gradiovima tima London, zbog manjih poreza, pa ako neko ima iskustva oko toga bio bih zahvalan da dobijem nku informaciju.![]()
Ovdje su veliki doprinosi, ali ako otvoris d.o.o. mozes sam sebe na minimalac prijaviti. Dividenda nije oporeziva.
Ako ides na obrt, onda se propise osnovica pa shodno tome se i obracunavaju doprinosi.
Ako udjes u PDV sistem, onda moras paziti da li je tvoja usluga ino-kupcima oporeziva ili nije. Moras se dobro papirima osigurati.
-
MR1992
#115 Re: Otvaranje firme u BiH
Pričamo o SP-u, dakle o samostalnom obrtu, čačkao sam po netu, i vidim da je Estonija jako pogodno tlo za otvoriti online firmu, i nisu veliki porezi, mene zanima, koja je procedura ako dobavljam robu ovdje i prodajem na našem tržištu , onda plaćam i PDV valja i ovdje a možda i tamo, ukoliko bih npr. otvorio SP u Estoniji.
-
PRO165
#116 Re: Otvaranje firme u BiH
Da što kraće odgovorim ali nemam želju da te uvrjedim:
Ne zanosi se glupostima!
Ono što bi ti otvorio bilo gdje a onda preko toga tranzitovao ovamo je uvijek skuplje nego direktno , čak i ako su samo papiri, imaš barem 0,5% bankarskih troškova za prenos love.
Evo da ti odgovorim ozbiljnije i radi drugih.
Roba koja se prodaje u BiH podleže poreznoj jurisdikciji BH organa. Dakle bez obzira kakav tamo negdje imala tretman ovdje se naravno plaća i pdv i carina i druge dadžbine ako ih ima, prelevmani, akcize, takse itd.
U pravilu ako roba napušta EU ne plaća se PDV tamo (ako je u tranzitu) odnosno uz validnu dokumenatciju izvoznik se oslobađa već plaćenog PDV.
Nadalje, preporuka za svakoga. Realna razliku u trošku otvaranja obrta i d.o.o. se mjeri stotinama maraka. Iako je obrtu dozvoljen uvoz zadnjim izmjenama zakona on jednostavno nije pogodan za nešto tipa uvoz , preprodaja, distribucija , servis istog itd.
Ako vam za uspjeh trebaju ovakvi neki trikovi onda ili vam je loš biznis model ili trenutno nemate dovoljno para.
Ne zanosi se glupostima!
Ono što bi ti otvorio bilo gdje a onda preko toga tranzitovao ovamo je uvijek skuplje nego direktno , čak i ako su samo papiri, imaš barem 0,5% bankarskih troškova za prenos love.
Evo da ti odgovorim ozbiljnije i radi drugih.
Roba koja se prodaje u BiH podleže poreznoj jurisdikciji BH organa. Dakle bez obzira kakav tamo negdje imala tretman ovdje se naravno plaća i pdv i carina i druge dadžbine ako ih ima, prelevmani, akcize, takse itd.
U pravilu ako roba napušta EU ne plaća se PDV tamo (ako je u tranzitu) odnosno uz validnu dokumenatciju izvoznik se oslobađa već plaćenog PDV.
Nadalje, preporuka za svakoga. Realna razliku u trošku otvaranja obrta i d.o.o. se mjeri stotinama maraka. Iako je obrtu dozvoljen uvoz zadnjim izmjenama zakona on jednostavno nije pogodan za nešto tipa uvoz , preprodaja, distribucija , servis istog itd.
Ako vam za uspjeh trebaju ovakvi neki trikovi onda ili vam je loš biznis model ili trenutno nemate dovoljno para.