Američko naoružavanje BiH armije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#101 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

Zato sto se dogovrio da "ne talasa"... Da je i dalje talasao, vjerovatno bi poginuo u nikada razjasnjenoj saobracajnoj nesreci...

By the way, sjetim se ratnih vremena, kada nam je njegova "nabavna sluzba" '93 nabavila dopunu municije kal. 7.62x51 mm (NATO standard), sto nam je trebalo, jedino je neko zaboravio da mi imamo 99% naoruzanja kal. 7.62x39 mm (CCCP-Kalasnjikov, zbog lakseg razumijevanja)... Dalekovidost njegovog razmisljanja se vidjela vec '95, kad su nabavljene i puske za taj vec postojeci kalibar...
tender

#102 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Odbranio se od tucet krivičnih prijava u BiH i na suđenju u Sloveniji. Nigdje mu se nije našla ama baš niti jedna proceduralna ili namjerna greška. Nigdje mu nisu mogli dokazat da je utajio i jedan dolar. Oni nisu mogli pojmit da postoje ljudi koji vjeruju u Boga i ideale, istinski a ne dvolično kao što to oni rade. Dotični je fanatik u to nema sumnje ali nije nikakav materijalista. On je uradio stvari od koje bi vam pamet stala da ih saznate, ali ne za svoj probitak već iz ideje i ideala. To cinični Amerikanci nisu mogli shvatiti pa su sve živo ispreturali po čitavoj Europi da mu što nađu ili dokažu ali nigdje nisu pronašli ništa ni najmanje kompromitirajuće. Već je jedan Šahinpašić bio manje spretan pa danas postoje Interpol potjernice za njim u više europskih država.
drndalo

#103 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

Ma da, donirani avioni, kamioni i ostalo su bili uknjizeni kao vlasnistvo njegove firme, i to nije materijalna korist... Aha... Sta mislis zasto mu nista nije dokazano ? Cedulje sa milionima pri prelasku iz ruke u ruku se obicno ne protokolisu u ministarstvu finansija...
jefferson

#104 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Ma kako da nije, zato su čovjeka koji je bio zadužen za snadbjevanje progonili kao zvijer i natjerali da podnese ostavku.
Ovdje nasa diskusija zavrsava!
Za mene je taj covjek kriv koliko i oni s druge strane!
Cao sad, po svemu mogu zakljuciti da nemas ni jedno 16g. a kamoli da se rata sjecas!
tender

#105 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

I cedulje su dokaz, a nigdje nema cedulje, čudno.
drndalo

#106 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

Onda ti nisi puno TV gledao, bilo je tih cedulja hejbet...
HORN1

#107 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

michio wrote:Pa mogli su ti ljudi pokrenuti. Ne znam sto nisu. Mozda se nisu htjeli mijesati u politiku, mozda nisu htjeli od stranaca traziti pare.
Htjeli su oni, političari su im svojim postavksma i postupcima to onemogućavali. Naime uvijek su htjeli nešto i povećavali zahtijeve dok nebi doveli do granice propasti. Šta mislite imali ikakve logike da tvornica duhana u Mostaru nije mogla raditi.
HORN1

#108 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

Richard Sorge wrote:Mozda sam ja malo paranoican ... ali meni ova tema smrdi .. tako je lako izguglat sve vezano za ovo .... pa dovoljno je u google ukucati Galbraith ( tada bio am. ambas u zagrebu ) + iranska veza ili ti iran gate i kongres .. pa da dobijesh citave izvjestaje o tome kako je kongres propitivao tadasnju Clintonovu administraciju jesu li " zelenim svjetlom " dopustili sirenje iranskog uticaja na balkanu ...

Sad postavljacu teme ili nije palo na pamet ovo ( malo vjereovatno ) ili mu trebaju svjedocanstva iliti licna iskustva ucesnika u otporu velikosrpskom fasitcikom projektu ... a sto mu to treba bilo bi lijepo da objasni

Hoces li ??
Jednostavno nek narod malo misli svojom glavom i spremnije dočeka neka druga vremena.
Zašto nebi bolje shvatili neke stvari, tko je prijatelj tko neutralan tko neprijatelj kao i tko je koristio našu muku za postizanje svojih ciljeva bez obzira na cijenu a igra neke čudne igre, samo se trebamo osvijestiti i početi igrati njihovim sistemom da manje nastradamo. Ako je potrebno trebamo i preventivno djelovati da se zaštitimo od neželjenih događaja u budućnosti, učiti učiti i samo učiti trbamo to nam trba biti najvažniji cilj.
HORN1

#109 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

tender wrote:Apsolutno ne tačno. Mene ne čudi da takve dezinformacije padaju na plodno tlo ovdje, jer na kraju krajeva, mi smo isti oni i potomci istih onih budala koji su vjerovali da: "u Bosni neće biti rata" i da "JNA neće dozvoliti građanski rat".
Ne treba pominjati one koji su shvatali da su u opasnosti tek kada im je četnik zakuco na vrata, al sam ih ja ipak spomenuo.
Slažem sesa navedenim ali građanski rat nije bio ovdje, netreba više nikad nikom vjerovati i treba uvijek biti na oprezu i spreman. Mnogi su izgubili glave kao janjci sve zato što su vjerovali a tu su veliku ulogu imali i naši političari koji su nas obmanjivali kao rata neće biti.
Amerikanci su sigurno malo zažmirili da nam se dostavi nešto oružja ali je to bilo dobro kontrolisano da nebi previše ojačali i tog trbamo biti svjesni. Nekažem da su oni imali nešto lično protiv nas međutim svi vode politiku ličnih interesa bez obzira na cijenu po druge i to nam treba biti jasno i tom se trebamo prilagoditi.
HORN1

#110 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

Po dosadašnjim odgovorima relevantnih učesnika rata koji su bili na terenu možemo utvrditi da nije bilo značajnog američkog naoružavanja armije BiH. Poštujem mišljenje svih ali oni na terenu najbolje znaju dali je naoružanje stiglo do njih ili ne, oni koji maju informacije da je krenulo trebaju znati da to ne znači i da je došlo na određeno mjesto, dali je prusmjereno u drugom smjeru ili su pošiljke bile lažne za nas nije toliko važno, najvažnije nam je dalije došlo na teren ili nije.
Još da kažem da je dosta odjeće i obuće kupljeno vani ali je borci nisu organizovano dobili iako su ćate tražili da se borci potpišu da su dobili opremu koju nisu ni vidjeli. Za cijelo vrijeme rata samo smo jednom dobili organizovano odijela i to su bila ljetna, mislim da su porijeklom iz Češke. Mogli bi borci napisati i svoja iskustva po zaduživanju odjeće i obuće, znam da je ćato tražio dva tuta godišnje da mu se potpišemo za čizme i odjela a znam da su mnogi dobili samo jedan par čizama tokom cijelog rata.
Pišem to u kontekstu kako se je sa borcima postupalo u toku rata i sad poslije rata.
drndalo

#111 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

Ma da, sve je to bilo slucajno, i nije imalo nikakve veze sa onom "postenjacinom" iz Visokog... Sto vjeruje u Boga i ideale, iskreno... A ja sam slovom i brojem 1 cizme dobio za 40 mjeseci u Armiji BiH... Dobio sam doduse i komplet maskirnu uniformu, u septembru 1995, do tada sam derao sto sam sam skupio...

Za to vrijeme je BTS (Bosanski Transportni Servis) vrijedno prevozio svasta, hranu posebno... :x
kiky

#112 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kiky »

da li su nas naoružavali ili nisu ...
sad to nepije više vode ...
imamo vosku koja, jedva da je, u stanju gasati požare ...
:D
Prozor

#113 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Prozor »

black wrote:iran je sa americkim aminovanjem dostavljao naoruzanje
:thumbup:

nema potrebe komplicirati i izvoditi zaključke na osnovu maglovitih informacija
tender

#114 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Horn je na pravom putu. Što se tiče izdašnosti opskrbe ona je bila slaba. Bilo je nešto bolje u drugoj polovini 1992. godine, ali problemi sa snadbjevanjem enklava Bihač, Goražde, Žepa i Srebrenica ostaju cijeli rat. Komplikacijom odnosa sa HVO već u januaru 1993. godine bilo kakva opskrba prestaje. Slijedi sukob sa HVO do marta 1994. godine ali i pored toga što se ponvo uspostavila opskrba ona je i dalje bila slaba do druge polovine 1995. godine kada se nakon čišćenja okupiranih dijelova Hrvatske stvaraju uslovi za doturanje viškova naoružanja armiji BiH, do pada "Krajine" prioritet naoružavanja je imala HV.
Jednostavno u domenu vojne logistike bili smo prepušteni sami sebi i Hrvatskoj kao savezniku. Od eventualnog uspjeha ili ne uspjeha HV je zavisila i sudbina BiH stoga je najveća pažnja posvećena njihovom naoružavanju. Dva miliona Bošnjaka nije moglo pobijediti deset miliona Srba, ali jesu mogli odnjeti prevagu u Srpsko - Hrvatskom sukobu.
Nemam namjeru da dokazujem američko neprijateljstvo prema BiH. Ne vjerujem u to, ali neke tvrdnje ne korenspodiraju sa činjenicama.
jefferson

#115 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Horn je na pravom putu. Što se tiče izdašnosti opskrbe ona je bila slaba. Bilo je nešto bolje u drugoj polovini 1992. godine, ali problemi sa snadbjevanjem enklava Bihač, Goražde, Žepa i Srebrenica ostaju cijeli rat. Komplikacijom odnosa sa HVO već u januaru 1993. godine bilo kakva opskrba prestaje. Slijedi sukob sa HVO do marta 1994. godine ali i pored toga što se ponvo uspostavila opskrba ona je i dalje bila slaba do druge polovine 1995. godine kada se nakon čišćenja okupiranih dijelova Hrvatske stvaraju uslovi za doturanje viškova naoružanja armiji BiH, do pada "Krajine" prioritet naoružavanja je imala HV.
Jednostavno u domenu vojne logistike bili smo prepušteni sami sebi i Hrvatskoj kao savezniku. Od eventualnog uspjeha ili ne uspjeha HV je zavisila i sudbina BiH stoga je najveća pažnja posvećena njihovom naoružavanju. Dva miliona Bošnjaka nije moglo pobijediti deset miliona Srba, ali jesu mogli odnjeti prevagu u Srpsko - Hrvatskom sukobu.
Nemam namjeru da dokazujem američko neprijateljstvo prema BiH. Ne vjerujem u to, ali neke tvrdnje ne korenspodiraju sa činjenicama.
Jel ti nama ovo prepricavas sta smo dozivjeli???? Ili ti je neko pricao sta se desilo?
Horn na pravom putu. Horn da bi shvatio da je amerika pruzala pomoc izgleda da su onda amerikanci trebali par Tomahawka dovuci da bi on to skontao!
HORN1

#116 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

kiky wrote:da li su nas naoružavali ili nisu ...
Zašto nam je potrebna klasična vojska kad znamo ako bude trebalo braniti se oni nas sigurno neće moći odbraniti već ćemo to opet morati sami. Koliko se može oružja kupiti za godišnje troškove jednog vojnika. Nama je potrebno kao stanovnicima BiH da nas netko obući i pripremi za masovnu samo odbranu pošto nikog nemislimo napadati, imati neku vojsku je bezpotrebno uhljebljivanje parazita na teret društva. Dovoljno je imati kvalitetno obučenu policiju koja bi trebala nadgledati stanje i pravovremeno organizovati odbranu naroda na svim dijelovima BiH u slučaju ugroženosti.
HORN1

#117 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

jefferson wrote:
tender wrote:Horn je na pravom putu. Što se tiče izdašnosti opskrbe ona je bila slaba. Bilo je nešto bolje u drugoj polovini 1992. godine, ali problemi sa snadbjevanjem enklava Bihač, Goražde, Žepa i Srebrenica ostaju cijeli rat. Komplikacijom odnosa sa HVO već u januaru 1993. godine bilo kakva opskrba prestaje. Slijedi sukob sa HVO do marta 1994. godine ali i pored toga što se ponvo uspostavila opskrba ona je i dalje bila slaba do druge polovine 1995. godine kada se nakon čišćenja okupiranih dijelova Hrvatske stvaraju uslovi za doturanje viškova naoružanja armiji BiH, do pada "Krajine" prioritet naoružavanja je imala HV.
Jel ti nama ovo prepricavas sta smo dozivjeli???? Ili ti je neko pricao sta se desilo?
Horn na pravom putu. Horn da bi shvatio da je amerika pruzala pomoc izgleda da su onda amerikanci trebali par Tomahawka dovuci da bi on to skontao!
Nije problem skontati neke stvari, naprimjer vjerovatno su se Alija i Fikret dogovorili kako igrati igru da bi se dobilo na vremenu međutim pošto su stvari izmakle kontroli i pale mnoge žrtve nitko od njih nije smogao javno priznati dogovor, skontali smo mi i igru naših i agresorskih oficira kad su trebali namjestiti pad nekog područja pa su izvodili potpuno nelogične radnje slabeći liniju i .... tako bi skontali i za oružje. Vjeruj nemam ja predrasuda nikakvih jednostavno malo logike. Pažljivi vide i čuju pa mogu i zaključiti mnoge stvari.
Amerika je zemlja interesa i to treba poštovati i tom se treba prilagoditi nema tu ni ljubavi ni mržnje kao i u bizniisu.
Ali je šteta što nema moralnih normi, kodeksa i postavki, međutim tako je kako je.
kiky

#118 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kiky »

HORN1 wrote:
Zašto nam je potrebna klasična vojska kad znamo ako bude trebalo braniti se oni nas sigurno neće moći odbraniti već ćemo to opet morati sami. Koliko se može oružja kupiti za godišnje troškove jednog vojnika. Nama je potrebno kao stanovnicima BiH da nas netko obući i pripremi za masovnu samo odbranu pošto nikog nemislimo napadati, imati neku vojsku je bezpotrebno uhljebljivanje parazita na teret društva. Dovoljno je imati kvalitetno obučenu policiju koja bi trebala nadgledati stanje i pravovremeno organizovati odbranu naroda na svim dijelovima BiH u slučaju ugroženosti.
nema odbrane bez organizacije i naoružanja ...
nema organizacije i naoružanja bez armije ...
što jača i organizovanija armija to sigurnija država ...
masovna odbrana, bez struktura, nego samo onako plemenski je ravna kolektivnom samoubistvu i imalo smo takav slučaj 90-tih pa smo izgubili preko 300.000 ljudi, razorena zemlja i plus efekti koje i danas dobro osječamo ...
exliberal

#119 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by exliberal »

Horn pa ako nije amerika naoruzavala ko je?
Narod je sam skupio pare pa kupio puske....ajde...od koga?
Ko sto neko rece Amerika je pogurala transakcije indirektno sto je maksimalno sto su mogli da urade. Jel to mislis da su Cengic i Saja mogli da nesto kupe i posalju bez amina Amerike? Nije to bolan sverc za par ljudi nego nabavka za kompletne armije...pa cizme da nabavljas neko ce da te drzi na oku zamisli tek oruzje i municija.
Imas film privatni rat Charlija Wilsona ...tako nekako mu je ime...snimljen po istinitim dogadjajima ..pogledaj pa ces onda da shvatis kako se to radi? Koliko ti imas godina zivota ti?
jefferson

#120 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

exliberal wrote:Horn pa ako nije amerika naoruzavala ko je?
Narod je sam skupio pare pa kupio puske....ajde...od koga?
Ko sto neko rece Amerika je pogurala transakcije indirektno sto je maksimalno sto su mogli da urade. Jel to mislis da su Cengic i Saja mogli da nesto kupe i posalju bez amina Amerike? Nije to bolan sverc za par ljudi nego nabavka za kompletne armije...pa cizme da nabavljas neko ce da te drzi na oku zamisli tek oruzje i municija.
Imas film privatni rat Charlija Wilsona ...tako nekako mu je ime...snimljen po istinitim dogadjajima ..pogledaj pa ces onda da shvatis kako se to radi? Koliko ti imas godina zivota ti?
Mislim da je to sustina problema u ovoj raspravi!
tender

#121 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Ko je naoružavao Srbiju i Srbe? Njihove su granice bile po osnovu sankcija zatvorene i nadzirane pa je hiljade tona naoružanja prošlo. Jesu to i oni prvo pitali Amerikance pa onda zbavljali oružje?
Prozor

#122 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Prozor »

tender wrote:Ko je naoružavao Srbiju i Srbe? Njihove su granice bile po osnovu sankcija zatvorene i nadzirane pa je hiljade tona naoružanja prošlo. Jesu to i oni prvo pitali Amerikance pa onda zbavljali oružje?
Srbi su već bili naoružani do zuba.
jefferson

#123 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Ko je naoružavao Srbiju i Srbe? Njihove su granice bile po osnovu sankcija zatvorene i nadzirane pa je hiljade tona naoružanja prošlo. Jesu to i oni prvo pitali Amerikance pa onda zbavljali oružje?
Nisu, ali medjunarodni odnosi su jedna velika igra. Ako igru ne razumijes bolje ce ti biti da je ne igras!
Problem koji je A.I imao je sto je htio igrati a nije bas savladao najbolje tematiku.
A za Srbiju, haman ti stvarno nemas pojma sta je bila JNA, ali cijela ova rasprava je na nekom nivou svadje sa velikog odmora u osnovnoj skoli!
tender

#124 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Kada su Srbi rješili da uvezu stotinjak tenkova T - 55 iz Rumunije oni su ih i uvezli bez obzira na embargo, isto tako i S - 300 sistem protivzračne odbrane iz Rusije i to u fazi sukoba sa USA i vezanja unproforaca za skladišta naoružanja. Da nisu pitali Amerikance hoćel se dooružati?
thepatriot

#125 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by thepatriot »

Nemoj tako, imamo i helikoptere ŽGLJ klase ;-)
Post Reply