Google Maps - Bosna i Hercegovina
Moderator: Benq
- wall3
#101 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Hrvati su se organizovali, napravili kampanju za 3D, Mape dobili gotovo instantno, Google najavio slanje specijalnih vozila...
Morate izvršiti pritisak, napraviti mnogo tema, emailova, kampanja tako da skoro svaka osoba koja i ne prati/sluša/čita vijesti zna da se nešto radi.
Morate izvršiti pritisak, napraviti mnogo tema, emailova, kampanja tako da skoro svaka osoba koja i ne prati/sluša/čita vijesti zna da se nešto radi.
- jalle
#102 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
PA što ljudima nedaš link, neznaju svi gdje Zenica jeEborg wrote:Pa ukucaš brate Zenicu u Google Earth i Google Maps i to je to.Govorim o desktop verziji u oba slučaja, s obzirom da je Google Maps browser-based tj. nije stand-alone kao Google Earth, nema govora ni o kakvim verzijama i trebao bi valjda pratiti ono što Google Earth ima.
http://maps.google.com/
Što se tiče satelitskih snimaka, različite verzije se mogu birati samo u Google Earth, ne i u Google Maps koji bi valjda trebao imati najnovije ali to ovdje iz nekog razloga nije slučaj.
- shiljak
#103 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Ne treba nam ni google mapa.. bilo bi korisno za android telefone ali sta je tu je... Ima alternativa kao sto je http://www.bing.com/maps/
http://www.openstreetmap.org
Kad smo vec kod bing.com mape, ima nekih gradova sa vecom rezolucijom nego na google maps (recimo Mostar).
@jalle odes na google maps i ukucas naziv grada i onda ENTER.
http://www.openstreetmap.org
Kad smo vec kod bing.com mape, ima nekih gradova sa vecom rezolucijom nego na google maps (recimo Mostar).
@jalle odes na google maps i ukucas naziv grada i onda ENTER.
- dingosp0
#104 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
ovako da vas pitam...
na mobitelu imam Google Maps, i imam navijgaicju putem Google Mapsa valjda...
kad upalim taj GPS, otvorim google maps, mobitel putem nekih satelita pokusava da pronadje moju lokaciju...
sad... nikad ne uspije... pretpostavljam zato sto BiH nema oznacene ulice, puteve, zgrade, lokacije na google maps kao sto ima HR... kad sam jednom isao u HR u zagreb, cim smo usli u HR mogli smo koristit GPS navigaciju putem mobitela i tih satelita... a u BiH to nista ne funkcionise....jesam li u pravu, jeli to zato sto BiH nije pokrivena sto se tice ulica, puteva, autoputeva, destinacija, restorana, zgrada itd itd na google mapsu?
na mobitelu imam Google Maps, i imam navijgaicju putem Google Mapsa valjda...
kad upalim taj GPS, otvorim google maps, mobitel putem nekih satelita pokusava da pronadje moju lokaciju...
sad... nikad ne uspije... pretpostavljam zato sto BiH nema oznacene ulice, puteve, zgrade, lokacije na google maps kao sto ima HR... kad sam jednom isao u HR u zagreb, cim smo usli u HR mogli smo koristit GPS navigaciju putem mobitela i tih satelita... a u BiH to nista ne funkcionise....jesam li u pravu, jeli to zato sto BiH nije pokrivena sto se tice ulica, puteva, autoputeva, destinacija, restorana, zgrada itd itd na google mapsu?
- shiljak
#105 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
bicu kratak - nisi u pravu
Ako koristis obicnu google mapu (a ne za navigaciju) onda te moze locirati na mapi. Ukoliko koristis onu drugu aplikaciju (za voznju) onda ce ti javiti da nema mape ili tako nesto.
Da bi te nasao GPS moras biti vani a ne u kuci, mora se vidjeti "nebo" i da nisi blizu nekih zgrada itd..
Ako koristis obicnu google mapu (a ne za navigaciju) onda te moze locirati na mapi. Ukoliko koristis onu drugu aplikaciju (za voznju) onda ce ti javiti da nema mape ili tako nesto.
Da bi te nasao GPS moras biti vani a ne u kuci, mora se vidjeti "nebo" i da nisi blizu nekih zgrada itd..
- dingosp0
#106 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
pa dobro ali evo npr uzet cu primjer kad sam bio na zapadu, upalim taj GPS na mobitelu...shiljak wrote:bicu kratak - nisi u pravu![]()
otvorim google maps... setam gradom, on me prati...znam gdje sam...
to pretpostavljam kod nas ne moze jer nemam oznacene ulice na google maps... kako ce?
imali aplikacija za android koja moze da radi kao navijagcija putem ovih satelita, da ne moram koristit mobilni internet ...ili neka druga mapa, koja ima oznacene ulice i skojom mogu koristi navigaciju u autu...
Last edited by dingosp0 on 13/08/2012 22:54, edited 1 time in total.
- wall3
#107 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Meni radi gotovo u metar, precizna lokacija čak i kad sam na sredini stana
- Qler
#108 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Kome treba navigacija, kupi noka telefon, i rijesi se svih problema vezanih za istu 
- dingosp0
#109 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Google maps ?wall3 wrote:Meni radi gotovo u metar, precizna lokacija čak i kad sam na sredini stana
ili ? ?
ja na google maps, imam sarajevo i samo glavnu ulicu oznacenu.. nista vise.. koda i ne postoji grad
- Halcyon
#110 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Qler wrote:Kome treba navigacija, kupi noka telefon, i rijesi se svih problema vezanih za istu
- shiljak
#111 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Kod nas se mozes locirati na mapi, ali posto nema ucrtanih puteva ne mozes koristiti opciju da ti govori mobitel gdje da skrenes i slicno..dingosp0 wrote:pa dobro ali evo npr uzet cu primjer kad sam bio na zapadu, upalim taj GPS na mobitelu...shiljak wrote:bicu kratak - nisi u pravu![]()
otvorim google maps... setam gradom, on me prati...znam gdje sam...
to pretpostavljam kod nas ne moze jer nemam oznacene ulice na google maps... kako ce?
imali aplikacija za android koja moze da radi kao navijagcija putem ovih satelita, da ne moram koristit mobilni internet ...ili neka druga mapa, koja ima oznacene ulice i skojom mogu koristi navigaciju u autu...
Znaci mozes koristiti mapu samo da vidis gdje se trenutno nalazis, ili ako ides po glavnom putu onda ima i put ucrtan ali opet ti nece mobitel govoriti gdje da skrenes itd.. posto to ne podrzava.
Imas neke dodatne aplikacije koje mozes instalirati na mobitel, nisam siguran sad kako se zovu
- dingosp0
#112 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
e ne znam... ne sjecam se jesam li koristio to da me locira napolju... jesam u stanu par puta... i nekad bude uspjesno nekad ne.... ima neka aplikacija koja locira meku (kiblu) i nekad uspije locirati... nekad pise da pokusava i nikad ne uspije.. nadam se da ce google uvesti i BiH gradove i puteve, pa da mozemo i mi koristit tu navigaciju i ostale gluposti 
- shiljak
#113 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Mobitel koristi GPS za lociranje. Evo imas ovdje vise informacija http://hr.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System
- opa22
#114 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
cije karte koristi Facebook?????
edit: Bing Maps su na facebooku, pravo dobre su karte ima skoro svaka ulica u svakom malo vecem gradu u BiH
edit: Bing Maps su na facebooku, pravo dobre su karte ima skoro svaka ulica u svakom malo vecem gradu u BiH
- shiljak
#115 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
facebook -> bing -> nokia 
-
febo_acm
#116 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Moja ulica u sred Sarajeva nemaopa22 wrote:cije karte koristi Facebook?????
-
Fauja Singh
#117 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Ma kakav Bing, nema ni moje ulice, jest da je ulici 2-3 godine (bar koliko ja znam) ali evo na OpenStreetMap-i je ima.
-
Eborg
#118 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Ovo je doduše iz OpenStreetMap ali je samo dokaz šta se može očekivati (otvoriti sliku u novom prozoru).

- agent_zero
#119 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Šta bi s one peticije? Ima li ikakav info kad će BiH biti mapirana u google maps?
-
Eborg
#120 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Neće Google mapirati već mi kao korisnici kad nas "otključaju". Moja pretpostavka je da još uvijek nemamo dovoljno kvalitetne satelitske snimke po kojima bi se ravnali tako da se to može promijeniti i za 6 mjeseci ali i 6 godina.
-
Eborg
#121 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Google je prije par sedmica objavio da je BiH dobila nove satelitske snimke. Je li iko primijetio neke promjene?
- agent_zero
#122 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Jesam ja, ugledah napretkov dom na trebeviću, džabe ljude pitao za upute kako do njega, kad se sad jasno vidi.
-
neki
#123 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Trenutno puno bolje i detaljnije snimke BiH ima Bing Maps, da ne pominjem da su iscrtane i oznacene sve pa i najmanje ulice, cak i objekti.
Slican slucaj je i sa Hrvatskom, dosta mjesta na obali Google uopste nije pokrio, dok se na Bingu raspoznaju i automobili
Slican slucaj je i sa Hrvatskom, dosta mjesta na obali Google uopste nije pokrio, dok se na Bingu raspoznaju i automobili
- agent_zero
#124 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
Bing mape i snimci su odlični, što jes jes.
Šteta što nema svoju zasebnu aplikaciju za android. Mada ja koristim jednu drugu, preko koje se mogu učitati sve mape, od binga, opensreeta, topografske, do googla.
Šteta što nema svoju zasebnu aplikaciju za android. Mada ja koristim jednu drugu, preko koje se mogu učitati sve mape, od binga, opensreeta, topografske, do googla.
- shiljak
#125 Re: Google Maps - Bosna i Hercegovina
ja mislim da su stare slike na google maps-u.. Kad odeš na google earth i history, vidi se da su od 2011 godine sve