Odlazak iz BiH (pomoć)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amrica

#101 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:[

- Znam da je ICMC u Splitu jedno vrijeme pomagao miješane brakove tako što im je omogućavao odlazak uglavnom u USA. Najveću prednost su imali logoraši, zatim "nacionalne manjine" na etnički čistim teritorijama, a potom osobe sa završenim faksovima. Zbog nekih "pravnih faktora" koji me ovdje pokušavaju diskreditirati pominjanjem kako "nerijetko kršim zakon svojim prijedlozima" ne smijem ti napisati da većinu dokumenata koji nisu bitni ni za BiH ni za USA možeš napraviti i sam, ili barem potražiti pomoć sa strane. :)

)

Ovo zaboravi, moj brat je to pokusavao, uzeli su ih u "opticaj" i dvije godine nista, sipak.... Isli u Split xy puta. Mislim na mijesani brak.

I ovo je bilo prije 12-13 godina, mislim da ovaj ured vise ni ne postoji, sorry ako nisam u pravu :)
Ali su zato dobili Green card lottery, evo ih vec 12-13 godina tamo
Last edited by amrica on 10/04/2010 00:07, edited 1 time in total.
Frishak

#102 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Frishak »

HAVANA wrote:Mijenjam stan na grbavici za vilu na floridi. :D
:razz:
Max Bunker

#103 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Max Bunker »

.
Last edited by Max Bunker on 30/01/2014 18:18, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#104 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:Ovo zaboravi, moj brat je to pokusavao, uzeli su ih u "opticaj" i dvije godine nista, sipak.... Isli u Split xy puta. Mislim na mijesani brak.

I ovo je bilo prije 12-13 godina, mislim da ovaj ured vise ni ne postoji, sorry ako nisam u pravu :)
Znači zastario je i ICMC?

Pa ništa, neka onda ženi "sponzorušu", sve se plaća prije razvoda, kad čovjek malo stane na noge. :)
amrica

#105 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:
amrica wrote:Ovo zaboravi, moj brat je to pokusavao, uzeli su ih u "opticaj" i dvije godine nista, sipak.... Isli u Split xy puta. Mislim na mijesani brak.

Pa ništa, neka onda ženi "sponzorušu", sve se plaća prije razvoda, kad čovjek malo stane na noge. :)
bolje platiti lutriju za zeleni karton :-D
to je 50-ak dolara po prijavi, umjesto nekoliko desetina tisuca, a jos mora trpiti neku spodobu pored sebe, ili ona njega pored sebe
Mada sam cula da ima bResplatna mogucnost?
SoulSeeker

#106 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:bolje platiti lutriju za zeleni karton :-D to je 50-ak dolara po prijavi, umjesto nekoliko desetina tisuca, a jos mora trpiti neku spodobu pored sebe, ili ona njega pored sebe Mada sam cula da ima bResplatna mogucnost?
Ne znam da danas ima išta besplatno jer je zapad prezasićen došljacima zbog čega su "novaci" sve manje i manje poželjni. Ako se ide standardnim metodama onda od odlaska nema ništa jer su stare metode davno "provaljene", a to znači da treba izmisliti nešto nestandardno što još niko nije koristio.

Često puta sam se pitao na što liči "traženje azila" u nekoj državi, i koliko bi uopšte imalo prolaza kada bi se neko katapultirao u npr. Australiju gdje će se predstaviti kao "čovjek mira koji voli sve ljude bez obzira na boju kože, spol, naciju i vjeroispovjest", a zatim ispriča i pravu istinu o današnjoj Bosni i Hercegovini koja je najpoznatija po endemskim ružama mržnje i nerazumjevanja.

U vezi ovih sponzoruša ti nisam lagao. Probao sam to doduše dosta davno ali pouzdano znam da još postoje i da sistem radi 1/1. Troškove "sponzoruše" mi je htio platiti Guza (moj brat) koji me je upoznao sa nekom dosta zgodnom djevojkom,studentkinjom pitaj boga čega... Tada sam u BiH bio niko i ništa, osoba koja je doslovce bila za otpada, prije svega sam razgovarao sa ženom kako bi sve to išlo i ona mi je rekla "meni je sve oke, ako ti misliš da će nam tako biti bolje uradi to najbolje što znaš, ja ću te čekati". I pazi sad ovo... "Sponzoruša" i ja sjedimo u nekoj vražijoj materi, na kilometre oko nas nigdje žive duše, niti jednog jedinog čovjeka s kojim se barem mogu posvađat ako ništa drugo :) , ispijamo sok, ona mi govori o mojim pravima i psu koji ima običaj zaleći na krevetu gdje ću ja spavati, pa mi kaže da ćemo iza 00.00 morati biti skupa u krevetu radi nekakvih kontrola, i da donji veš moramo razbacati po sobi jer oni imaju nekakve noćne kontrole koje valjda vrši nekakva emigraciona policija ili nemam pojma ko, zaboravio sam... Jedino što ja moram uraditi je da se razvedem od žene i da oženim nju, Guza će sve platiti i sve će po njoj biti oke... I tako ona mrmlja i mrmlja, nikad stat, a ja se sjetim žene, njenih kao nebo plavih očiju kojima sam godinama plovio, osjetim njene tople meke usne i njihov ukus kada me je poljubila prije nego ću poći, sjetim se svog najboljeg prijatelja, ljubavnice, nekog ko je bio uz mene 24/24 sata na dan čak i kada sam bio u tako neopisivom sranju zbog kojeg me je obilazo na kilometre i rođeni otac... i ovu stravu od "sponzoruše" uopšte više i ne čujem... Dodirnem joj ruke jer sam sav zanijet i izgubljen dok mi je na licu onaj blesavi osmjeh koji ima samo Bosanac, a ona me pita koji mi je kurac pa se probudim, pogledam je i vidim da nije to to... Kažem joj da moram do toaleta, onda odem do Guze, izljubim se sa njim kao sa rođenim bratom (LoL, pa on mi i jeste brat) pa zatalasam prvo do Rima, onda do Splita, a iz Splita za Zenicu. Tog dana kada sam se vratio shvatio sam da mi materijalno ne znači toliko koliko ona, žena boginja koja je moje najveće bogatstvo. Poslije smo se jednostavno probudili ovdje gdje i sada živimo, nismo više dizali noge i ruke u nebo i pitali se "kako svi mogu imati sve a mi ništa", i eto kao može se reći da smo uspjeli. Danas mi materijalno uopšte nije problem, ali me jednostavno nerviraju ovi idioti sa TV ekrana zbog kojih opet razmišljam o odlasku iz BiH, ovaj put sa ženom i djetetom, i to zauvijek. Baš je cool kada dođeš s posla umoran kao pas, uključiš TV, i na njemu vidiš Tihića ili Cerića koji mrmljaju o događajima od prije 15 godina... :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#107 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

Prijava na lutriju je besplatna, drugo je sto postoje agencije koje ti uzmu finu lovu za to da te prijave, a to ti sam mozes uraditi.
Sve ostalo, nije besplatno, ali ne izadje vise od 2000 KM ja mislim po osobi, cijeli proces.

E onda gledaj sta ce i kako ces. :D
cyprus

#108 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by cyprus »

ostajte ovdje...
SoulSeeker

#109 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

cyprus wrote:ostajte ovdje...
... i mijenjajte barem nešto... :)

Onaj Gavrilo je bio baš cool tip. :lol: :lol: :lol:
Sunrise00

#110 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Sunrise00 »

SoulSeeker wrote:
amrica wrote:bolje platiti lutriju za zeleni karton :-D to je 50-ak dolara po prijavi, umjesto nekoliko desetina tisuca, a jos mora trpiti neku spodobu pored sebe, ili ona njega pored sebe Mada sam cula da ima bResplatna mogucnost?
Ne znam da danas ima išta besplatno jer je zapad prezasićen došljacima zbog čega su "novaci" sve manje i manje poželjni. Ako se ide standardnim metodama onda od odlaska nema ništa jer su stare metode davno "provaljene", a to znači da treba izmisliti nešto nestandardno što još niko nije koristio.

Često puta sam se pitao na što liči "traženje azila" u nekoj državi, i koliko bi uopšte imalo prolaza kada bi se neko katapultirao u npr. Australiju gdje će se predstaviti kao "čovjek mira koji voli sve ljude bez obzira na boju kože, spol, naciju i vjeroispovjest", a zatim ispriča i pravu istinu o današnjoj Bosni i Hercegovini koja je najpoznatija po endemskim ružama mržnje i nerazumjevanja.

U vezi ovih sponzoruša ti nisam lagao. Probao sam to doduše dosta davno ali pouzdano znam da još postoje i da sistem radi 1/1. Troškove "sponzoruše" mi je htio platiti Guza (moj brat) koji me je upoznao sa nekom dosta zgodnom djevojkom,studentkinjom pitaj boga čega... Tada sam u BiH bio niko i ništa, osoba koja je doslovce bila za otpada, prije svega sam razgovarao sa ženom kako bi sve to išlo i ona mi je rekla "meni je sve oke, ako ti misliš da će nam tako biti bolje uradi to najbolje što znaš, ja ću te čekati". I pazi sad ovo... "Sponzoruša" i ja sjedimo u nekoj vražijoj materi, na kilometre oko nas nigdje žive duše, niti jednog jedinog čovjeka s kojim se barem mogu posvađat ako ništa drugo :) , ispijamo sok, ona mi govori o mojim pravima i psu koji ima običaj zaleći na krevetu gdje ću ja spavati, pa mi kaže da ćemo iza 00.00 morati biti skupa u krevetu radi nekakvih kontrola, i da donji veš moramo razbacati po sobi jer oni imaju nekakve noćne kontrole koje valjda vrši nekakva emigraciona policija ili nemam pojma ko, zaboravio sam... Jedino što ja moram uraditi je da se razvedem od žene i da oženim nju, Guza će sve platiti i sve će po njoj biti oke... I tako ona mrmlja i mrmlja, nikad stat, a ja se sjetim žene, njenih kao nebo plavih očiju kojima sam godinama plovio, osjetim njene tople meke usne i njihov ukus kada me je poljubila prije nego ću poći, sjetim se svog najboljeg prijatelja, ljubavnice, nekog ko je bio uz mene 24/24 sata na dan čak i kada sam bio u tako neopisivom sranju zbog kojeg me je obilazo na kilometre i rođeni otac... i ovu stravu od "sponzoruše" uopšte više i ne čujem... Dodirnem joj ruke jer sam sav zanijet i izgubljen dok mi je na licu onaj blesavi osmjeh koji ima samo Bosanac, a ona me pita koji mi je kurac pa se probudim, pogledam je i vidim da nije to to... Kažem joj da moram do toaleta, onda odem do Guze, izljubim se sa njim kao sa rođenim bratom (LoL, pa on mi i jeste brat) pa zatalasam prvo do Rima, onda do Splita, a iz Splita za Zenicu. Tog dana kada sam se vratio shvatio sam da mi materijalno ne znači toliko koliko ona, žena boginja koja je moje najveće bogatstvo. Poslije smo se jednostavno probudili ovdje gdje i sada živimo, nismo više dizali noge i ruke u nebo i pitali se "kako svi mogu imati sve a mi ništa", i eto kao može se reći da smo uspjeli. Danas mi materijalno uopšte nije problem, ali me jednostavno nerviraju ovi idioti sa TV ekrana zbog kojih opet razmišljam o odlasku iz BiH, ovaj put sa ženom i djetetom, i to zauvijek. Baš je cool kada dođeš s posla umoran kao pas, uključiš TV, i na njemu vidiš Tihića ili Cerića koji mrmljaju o događajima od prije 15 godina... :)
:thumbup:
cyprus

#111 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by cyprus »

SoulSeeker wrote:
cyprus wrote:ostajte ovdje...
... i mijenjajte barem nešto... :)

Onaj Gavrilo je bio baš cool tip. :lol: :lol: :lol:
Ozbiljno, mnogo me rastužuje svaki slučaj odliva mladih ljudi u inostranstvo... :sad:

Ja, iako nisam neki optimista u pogledu neke perspektive ovdje :D , nikada ne bih napustio Bosnu i Hercegovinu. Jednostavno u tuđoj državi bih se mogo osjećat samo kao stranac...
Last edited by cyprus on 10/04/2010 02:02, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#112 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

cyprus wrote:Ozbiljno, mnogo me rastužuje svaki slučaj mladih ljudi u inostranstvo... :sad:
Mene rastužuje što ih je svakim danom sve manje i manje, i što na njih ama baš niko ne obraća pažnju. Zato i idu... Ovdje će za nekih desetak do dvadesetak godina najbolja koka imati 70 godina.
jefferson

#113 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

amrica wrote:
SoulSeeker wrote:

bolje platiti lutriju za zeleni karton :-D
to je 50-ak dolara po prijavi, umjesto nekoliko desetina tisuca, a jos mora trpiti neku spodobu pored sebe, ili ona njega pored sebe
Mada sam cula da ima bResplatna mogucnost?
Amrice, PRIJAVA JE BESPLATNA!!!
piupiu

#114 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by piupiu »

:lol:
Sunrise00 wrote:
SoulSeeker wrote:

Ma, dobro to sve ... al' moram u off topic ... SoulSeeker se sjetio zene koju strasno voli ... a, boga mi, i ljubavnice ... :shock: :lol: :lol: :lol: ... il' je ovo samo nezgodno napisao ... :wink:
HAVANA

#115 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

Sunrise00 wrote:
SoulSeeker wrote:

:thumbup: I još jednom :thumbup: za iskazanu hrabrost kad si saopštio ženi da odlaziš da se oženiš :lol: Meni bi moja oko iskopala. :D
amrica

#116 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

@soulSeeker

:thumbup: :thumbup:

Ja sam otisla prosle godine, udala se, ali ne "sponzorski" nego "zaoprave", za jednu staruuuuu simpatiju, od prije 20-ak godina, koja ovdje zivi od 93. I nisam u USA, nego na sjeveru Europe, i meni je super, zasada. Jos cekam papire, ucim jezik, nista ne radim, skitam se po ovoj ljepoti (priroda je fantazija) osim kad nije -20 :D
Navikla sam se da moram zaboraviti da imam diplomu faxa dok ne naucim jezik do savrsenstva, onda imam nekih raznih mogucnosti, da mi institucije kazu koliko mi vrijedi diploma, da polazem razliku .... ili da je skroz zaboravim, da se bavim necim drugim.
Ali meni je drugacije, ja ovdje imam sve, ne samo muza :-D nego i sve njegovo u paketu, ukljucujuci i prijatelje itd, tako da nemam logistickih problema.

I osim toga, ovdje ima puno azilanata, uuuhhhh nije bas veselo. Kao prvo moras biti iz zemlje u kojoj se konstantno krse ljudska prava, gdje mozes zavrsiti u zatvoru ili na vjesalima zbog rase, boje koze, politickih uvjerenja itd... Ili gdje je rat. Ovdje ih ima puno Afrike, Irana, Vijetnama, Cecenije.... itd....Samo je problem sto su ti azili smjesteni po sumama i ljudi dobijaju da jedu i nista vise, i to godinama, samo sjede. Ne mogu cak ni na kurs jezika (osim ako ne plate :D ), samo djeca moraju u skolu i sa njima je super, oni uce jezike brzinom svjetlosti.
Upoznala sam zenu iz Cecenije, zavrsila farmaciju, udovica dosla sa malom bebom (muz joj ubijen) i 4 (CETIRI!!!!!) godine je cucala u azilu kao biljka, da joj nije bilo djeteta, skrenula bi.... Sad radi u fabrici lijekova, ali jos nije naucila jezik, jer je 4 godine izgubila u vakumu birokracije i nebrige, sve je puno lijepih rijeci, samo nema se volje, znanja, a i sredstava je sve manje. Sve je vise migracije na planeti, kriza drma, ni "bogate" zemlje nisu vreca bez dna, jednom ce i one biti prenaseljene, sa viskom radne snage, a pogotovo sa viskom socijalnih slucajeva.
SoulSeeker

#117 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

jefferson wrote:Amrice, PRIJAVA JE BESPLATNA!!!
Jel` tu lutriju vrte na nekom računaru koji je dostupan preko neta, ili?
piupiu wrote:Ma, dobro to sve ... al' moram u off topic ... SoulSeeker se sjetio zene koju strasno voli ... a, boga mi, i ljubavnice ... :shock: :lol: :lol: :lol: ... il' je ovo samo nezgodno napisao ... :wink:
Najbolji prijatelj, žena, ljubavnica (ona s kojom živim u ljubavi i vodim ljubav), majka (djeteta), neko ko je uz mene 24/24 na dan... Sve je to jedna te ista žena. :)
amrica wrote:I osim toga, ovdje ima puno azilanata, uuuhhhh nije bas veselo. Kao prvo moras biti iz zemlje u kojoj se konstantno krse ljudska prava, gdje mozes zavrsiti u zatvoru ili na vjesalima zbog rase, boje koze, politickih uvjerenja itd... Ili gdje je rat.
Eto je BiH k`o nacrtana. Po ovome bi više od pola države moglo tražiti azil. :D
amrica wrote:Samo je problem sto su ti azili smjesteni po sumama i ljudi dobijaju da jedu i nista vise, i to godinama, samo sjede. Ne mogu cak ni na kurs jezika (osim ako ne plate :D ), samo djeca moraju u skolu i sa njima je super, oni uce jezike brzinom svjetlosti.
A jel` ovi stariji mogu u grad po knjige, ili su ograđeni ogradom na kojoj se nalaze lejzeri, spaljivači svega i svačega što im se približi? :lol: :lol: :lol:
HAVANA wrote:Meni bi moja oko iskopala. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
amrica

#118 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:
jefferson wrote:Amrice, PRIJAVA JE BESPLATNA!!!
Jel` tu lutriju vrte na nekom računaru koji je dostupan preko neta, ili?

Vrti se svugdje, na svim jezicima, samo ugooglaj green card lottery.... U stvari, ne kontam pitanje, ne vrti se lutrija na racunaru, nego prijava na lutriju, pa ti posaljes podatke, i ako te izvuku dobijes obavijest.
amrica wrote:I osim toga, ovdje ima puno azilanata, uuuhhhh nije bas veselo. Kao prvo moras biti iz zemlje u kojoj se konstantno krse ljudska prava, gdje mozes zavrsiti u zatvoru ili na vjesalima zbog rase, boje koze, politickih uvjerenja itd... Ili gdje je rat.
Eto je BiH k`o nacrtana. Po ovome bi više od pola države moglo tražiti azil. :D

Ovdje niko nije u zatvoru, pogotovo se ljudi ne ubijaju radi politickih, nacionalnih itd razloga. A rat davno gotov

amrica wrote:Samo je problem sto su ti azili smjesteni po sumama i ljudi dobijaju da jedu i nista vise, i to godinama, samo sjede. Ne mogu cak ni na kurs jezika (osim ako ne plate :D ), samo djeca moraju u skolu i sa njima je super, oni uce jezike brzinom svjetlosti.
A jel` ovi stariji mogu u grad po knjige, ili su ograđeni ogradom na kojoj se nalaze lejzeri, spaljivači svega i svačega što im se približi? :lol: :lol: :lol:

Nisu ogradjeni ogradom, mogu izaci, fizicki, ali su ogradjeni onom drugom "ogradom", finansijskom. Treba iz sume doci do mjesta, pa mora satima hodati, jer je bus skup, a i kad dodje u civilizaciju, opet je donji, ne zna jezik, nema para....
HAVANA wrote:Meni bi moja oko iskopala. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
vox-populi

#119 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Azil je dosta zeznuta stvar.

Znam jednog lika, Albanac iz Makedonije koji je ovdje dosao kao azilant. Kako je dobio azil, to ne znam, lik ima ne vise od trideset godina i ovdje je tri godine, znaci nije dosao za vrijeme rata u Makedoniji. Uglavnom, dok je na azilantskim papirima, nema dozvolu za rad i nema dozvolu kretanja, cak ni unutar Njemacke. Moze se kretati u radijusu od 30 km od mjesta gdje mu je prijavljena adresa. On ovdje ima rodbinu pa je prijavljen kod njih a inace bi zavrsio u azilantskom domu, znaci jedna sobica sa kuhinjom i wc-om.

Ovako ce mu biti dok ne dobije neke stalne papire sto vjerovatno putem azila nece moci jer se moze vratiti u Makedoniju. Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.

Ako kojim slucajem dobijes stalne papire, u zemlju iz koje si dosao se ne mozes nikada vratiti. Poznavao sam jednu djevojku, Srpkinja sa Kosova koja je u Norvesku dosla kao azilant. Dobila nakon par godina norveski pasos u kojem je pisalo da u tadasnju SR Jugoslaviju ne moze ici.
Edin H.

#120 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Edin H. »

vox-populi wrote:Azil je dosta zeznuta stvar.

Znam jednog lika, Albanac iz Makedonije koji je ovdje dosao kao azilant. Kako je dobio azil, to ne znam, lik ima ne vise od trideset godina i ovdje je tri godine, znaci nije dosao za vrijeme rata u Makedoniji. Uglavnom, dok je na azilantskim papirima, nema dozvolu za rad i nema dozvolu kretanja, cak ni unutar Njemacke. Moze se kretati u radijusu od 30 km od mjesta gdje mu je prijavljena adresa. On ovdje ima rodbinu pa je prijavljen kod njih a inace bi zavrsio u azilantskom domu, znaci jedna sobica sa kuhinjom i wc-om.

Ovako ce mu biti dok ne dobije neke stalne papire sto vjerovatno putem azila nece moci jer se moze vratiti u Makedoniju. Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.

Ako kojim slucajem dobijes stalne papire, u zemlju iz koje si dosao se ne mozes nikada vratiti. Poznavao sam jednu djevojku, Srpkinja sa Kosova koja je u Norvesku dosla kao azilant. Dobila nakon par godina norveski pasos u kojem je pisalo da u tadasnju SR Jugoslaviju ne moze ici.

Mozes putovati u zemlju iz koje dolazis legalno kada klapis saru :-)
E sada svaka zemlja ima svoje zakone nakon koliko godina mozes podnijeti zahtjev za drzavljanstvo, a stvari naravno dodatno komplicira famozni clan 17 naseg zakona.
Edin H.

#121 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:Mijenjam stan na grbavici za vilu na floridi. :D
Mislis da ces imati problema sa Wild Boys-ima :oops:
SoulSeeker

#122 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:Ovdje niko nije u zatvoru, pogotovo se ljudi ne ubijaju radi politickih, nacionalnih itd razloga. A rat davno gotov
Bez obzira na sve to, BiH je i dalje jedan veliki koncentracioni logor u kojem zapadni diplomati vrše ekperimente, i to je poznato čitavom svijetu.
amrica wrote:Nisu ogradjeni ogradom, mogu izaci, fizicki, ali su ogradjeni onom drugom "ogradom", finansijskom. Treba iz sume doci do mjesta, pa mora satima hodati, jer je bus skup, a i kad dodje u civilizaciju, opet je donji, ne zna jezik, nema para....
Ovo cca četverogodišnje iščekivanje je provjera stvarne želje koliko neko želi azil, a sa druge strane je ujedno i preventiva svim onima koji misle da je dovoljno doći i dobiti državljantsvo. Ako azilant može birati mjesto u kojem će biti onda je to baš cool pod uslovom da ima nekoga u blizini (porodica, prijatelji, i sl.) koji će mu se vremena na vrijeme doturati nešto malo novca i knjige za učenje jezika. U principu sa azilima ne treba ništa raditi na slijepo jer je to živa lutrija, a sve se može organizovati recimo ovako, ako se zatraži azil u zemlji gdje azilant ima barem nekoga.
SoulSeeker

#123 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

vox-populi wrote:Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.
Da li osobe sa kojima razgovaraju azilanti vrše provjeru identiteta? Primjera radi, da li mogu imati ličnu kartu i pasoš na ime Stojana Brankovića koji tvrdi da se ne može vratiti u Gornju Maoču, a da me ovi ne provale?
amrica

#124 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:
vox-populi wrote:Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.
Da li osobe sa kojima razgovaraju azilanti vrše provjeru identiteta? Primjera radi, da li mogu imati ličnu kartu i pasoš na ime Stojana Brankovića koji tvrdi da se ne može vratiti u Gornju Maoču, a da me ovi ne provale?

Iskreno se nadam da ovo nisi ozbiljno pitao :roll: Krvna zrnca komsijinog cuke ce prebrojati, to im je posao.
Jako su temeljeti i jos temeljitije su spori.
Last edited by amrica on 10/04/2010 12:14, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#125 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:Iskreno se nadam da ovo nisi ozbiljno pitao :roll:
Jesam, ako znaš odgovor, odgovori mi. :)
Post Reply