Stipendije-sta-kako :)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Amazonka27

#101 Re: Stipendije

Post by Amazonka27 »

elSaik wrote:
Amazonka27 wrote:
Ne znam zasto je meni besmisleno jer nisam ja to izmislila. Nakon sto sam sa svih strana dobijala info da nije bilo obavezno placanje, nazvala sam ih licno i pitala o cemu se radi. Rekla im da bi bilo lijepo da se oglase....Rekli su mi za ovaj projekat i da studenti koji nisu platili nece imati pravo na ovu kartu. Nabrojao je neke fakultete koji nisu postvali odluku unsa. Nakon 2-3 dana na sa-x sam vidjela ovu vijest...
Besmislena je iz razloga što ne može studentski parlament na taj način uslovljavati kupovinu studentske karte. Ja sam student zato što studiram na Univerzitetu, a ne zato što plaćam 5 KM Studentskom parlamentu. Na stranu naravno to što NIGDJE nije ni objavljeno da tih 5 KM ide Studentskom parlamentu za studentske karte. Upitno je čak, i da jeste objavljeno, za šta bi se konkretno davale pare, jer izradu kartica mi plaćamo a prevoz Kanton, čemu onda tih dodatnih 200.000KM (40.000 studenata x 5 KM SPu). I da mi je znati šta bi mi rekli, kad odem u GRAS sa potvrdom od fakulteta - "žao mi je, ali vi jeste student, ali ne ovaj pravi student"? Siguran sam također da će se Kanton oduševiti idejom da plaća 15 miliona KM godišnje, ne za 40.000 studenata, nego za par stotina koji su uplatili onih 5 KM.
Pa nije meni besmisleno nego njima :D ako bolje upratis...prva sam vrisnula ovdje na to placanje....i ja sam morala platit jer sam uslovljena upisom u godinu.
Kada sam ih nazvala, rekli su mi da ce se ta "studentska kartica" moci koristiti za razne popuste
"za garderobu, knjige, naocale,pozoriste..." rekla sam im da za naocale svakako postoji popust uz pokaz indexa, pitali su me u kojim radnjama...isto tako i za pozoriste, cula sam da se isto pokaze index...ovo ne mogu tvrditi jer nisam probala.
Elem, takodjer, rekli su da je novac namjenjen i za projekat evidencija studenata preko elektronskih kartica...ne mogu se sjetiti kako su to nazvali...ali uglavnom se radi o tome da ce student na fakultet ulaziti sa tim elektronskim karticama. Pitala sam ih da li zanju koliko kosta to s obzirom da je to ogroman projekat...nije jedna zgrada u pitanju...kazu da ce vlada to jednim dijelom finansirati...
harač

#102 Re: Stipendije

Post by harač »

Irm@ wrote:
harač wrote:meni je uvijek bilo fascinantno kad se "Saltaga" (sinegdoha za Pravni fakultet) neosnovano obogatio uzevši 20 KM za ISSS kojeg nije bilo... jest da je kasnije vratio 10 KM :D
kako kome je vratio..drugoj godini tadasnjoj niko nista nije vratio :x :x :x

@amazonka: ne vjerujem ni ja dok je ne dobijem..ali samo ti kazem kako ce na kraju biti bez obzira na to sta ti oni budu rekli..jer se oni nikad nisu ni oglasili po tom pitanju a fakulteti koji su obvezali studente da plate su ustvari obvezali studete da plate Parlmanetu jer su se izborili za ovaj prevoz ccc eto mi obrane studentskih interesa :roll:

btw sta se desilo s onom stipendijom Ministarstva za boracka pitanja i fonda Ikre :?:
:lol: :lol: :lol: meni i čitavoj tadašnjoj trećoj je vratio... vi niste tad još imali obligacije da znate išta o sticanju bez osnova :D al' stvarno ne razumijem :?
elSaik

#103 Re: Stipendije

Post by elSaik »

Amazonka27 wrote: Pa nije meni besmisleno nego njima :D ako bolje upratis...prva sam vrisnula ovdje na to placanje....i ja sam morala platit jer sam uslovljena upisom u godinu.
Kada sam ih nazvala, rekli su mi da ce se ta "studentska kartica" moci koristiti za razne popuste
"za garderobu, knjige, naocale,pozoriste..." rekla sam im da za naocale svakako postoji popust uz pokaz indexa, pitali su me u kojim radnjama...isto tako i za pozoriste, cula sam da se isto pokaze index...ovo ne mogu tvrditi jer nisam probala.
Elem, takodjer, rekli su da je novac namjenjen i za projekat evidencija studenata preko elektronskih kartica...ne mogu se sjetiti kako su to nazvali...ali uglavnom se radi o tome da ce student na fakultet ulaziti sa tim elektronskim karticama. Pitala sam ih da li zanju koliko kosta to s obzirom da je to ogroman projekat...nije jedna zgrada u pitanju...kazu da ce vlada to jednim dijelom finansirati...
Dobro, nije tebi besmislena, nego njima, što i dalje ne mijenja ništa na tome da je - besmislena. :mrgreen:
To za popuste fakat nisam upućen osim da mi je neko rekao da su jeftinije karte vozom za studente.

To za ulazak na fakultet putem studentskih kartica mi previše zvuči kao Sci-Fi, i kad bi fakat postojala ideja da se to ostvari, u šta čisto sumnjam, kod nas bi bila ostvarena za nekih 37 godina (koja godina manje - više).
elSaik

#104 Re: Stipendije

Post by elSaik »

harač wrote:
Irm@ wrote:
harač wrote:meni je uvijek bilo fascinantno kad se "Saltaga" (sinegdoha za Pravni fakultet) neosnovano obogatio uzevši 20 KM za ISSS kojeg nije bilo... jest da je kasnije vratio 10 KM :D
kako kome je vratio..drugoj godini tadasnjoj niko nista nije vratio :x :x :x
:lol: :lol: :lol: meni i čitavoj tadašnjoj trećoj je vratio... vi niste tad još imali obligacije da znate išta o sticanju bez osnova :D al' stvarno ne razumijem :?
Ukoliko se ne razumijevanje odnosi na to zašto drugoj godini nisu vraćene pare, odgovor je vrlo jednostavan. Naime, pri razgovoru koji je vodio USP sa Dekanom o povratu plaćenog novca, tj. jednog njegovog dijela, djevojka koja je ispred USPa vodila razgovore (plavka, zaboravim joj uvijek ime, Amela ili nešto tako, čini mi se) je zaboravila navesti da su i studenti druge godine platili novac (nije izmišljeno, njene riječi).
nellington

#106 Re: Stipendije

Post by nellington »

Pogledao, i našao par stvari za prigovoriti:

1. Ove godine se dodjeljuje 6 puta manje stipendija ovog tipa nego lani (lani 90, ove godine 15).
2. Pogledao sam spiskove prošlogodišnjih dobitnika, gdje sam našao ljude koji su te godine bili prva godina Master studija na 3+2 sistemu (dakle, nisu završna godina dodiplomskog). Ko tu koga vara?
3. Svakako to UNSA sa svojim članicama bira, nemamo baš uvida u to, niti utjecaja.
minjonja

#107 Re: Stipendije

Post by minjonja »

jel izasao spisak stipendista opstine novi grad?
elSaik

#108 Re: Stipendije

Post by elSaik »

minjonja wrote:jel izasao spisak stipendista opstine novi grad?
Jeste. Imaš na stranici opštine.
neo7

#109 Stipendije

Post by neo7 »

Postovanje :D

Eh ovako, nadam se da nisam zakasnio :)
U svojoj opcini sam pokusao dobiti stipendiju ( boracku),ali kako u nasoj drzavi za sve treba nekom ''''' ;) nisam uspio dobiti iako mi roditelji ne rade nigdje, a otac je demobilisani borac.

Neki dan mi jaran rece da je dobio stipendiju na pravnom fakultetu a ide pmf :O ?

Eto ako mozete malo pooci, gdje i da li imaju stipendije i po kojim uslovima.
Prva sam godina i studiram u Sarajevu a iz Zavidovica sam :)
HvAla
Kraljica_Suza

#110 Re: Stipendije

Post by Kraljica_Suza »

neo123 wrote:Postovanje :D

U svojoj opcini sam pokusao dobiti stipendiju ( boracku),ali kako u nasoj drzavi za sve treba nekom ''''' ;) nisam uspio dobiti iako mi roditelji ne rade nigdje, a otac je demobilisani borac.

Neki dan mi jaran rece da je dobio stipendiju na pravnom fakultetu a ide pmf :O ?

HvAla
Po kojem osnovu su te odbili? Morao si dobiti papir na kojem pise, izmedju ostalog, i razlog odbijenice.
Razumijem te u potpunosti..i ja se godinama borim sa takvima iako trebam biti prva na listi sa 100bodova, ali fol je sto nemam nikog iza ledja. :x Imas 8 dana za podnosenje zalbe, zato dizi se i bori za svoja prava!
Ako ti sta moze pomoci, ovi iz socijalnog su povezani sa donatorima iz Svedske.. i tvoje je da odes do socijalnog, kazes svoj slucaj i oni posalju tvoje podatke merhametu u Svedskoj, tamo su nasi dijasporci koji uzmu svako po jednog studenta i stipendiraju tokom godine.
Ovo sve pod pretpostavkom da imas status redovnog studenta.
neo7

#111 Re: Stipendije

Post by neo7 »

Kraljica_Suza wrote:
neo123 wrote:Postovanje :D

HvAla
Po kojem osnovu su te odbili? Morao si dobiti papir na kojem pise, izmedju ostalog, i razlog odbijenice.
Razumijem te u potpunosti..i ja se godinama borim sa takvima iako trebam biti prva na listi sa 100bodova, ali fol je sto nemam nikog iza ledja. :x Imas 8 dana za podnosenje zalbe, zato dizi se i bori za svoja prava!
Ako ti sta moze pomoci, ovi iz socijalnog su povezani sa donatorima iz Svedske.. i tvoje je da odes do socijalnog, kazes svoj slucaj i oni posalju tvoje podatke merhametu u Svedskoj, tamo su nasi dijasporci koji uzmu svako po jednog studenta i stipendiraju tokom godine.
Ovo sve pod pretpostavkom da imas status redovnog studenta.
Hvala na odgovoru :)
Ralog odbijenice je da nemam dovoljno bodova :O....
Dobro, nemam dovoljno bodova,odlican ucenik,roditelji ne rade ali zato imaju oni kome su babe bile direktori i imal ivisoke finkcije u mom gradu ;).

Naravno, redovan sam student..pokusam to u socijalnom mada i tu je slabo :S
madesa

#112 Re: Stipendije-sta-kako :)

Post by madesa »

imam jedno pitanje za ovu godinu sam dobio stipendiju od opstine ali takodjer sam dobio i od jednog udruzenja ( privatnika ) . Da li je dozvoljeno imati dvije stipendije za istu godinu ?
lajlica

#113 Re: Stipendije-sta-kako :)

Post by lajlica »

madesa wrote:imam jedno pitanje za ovu godinu sam dobio stipendiju od opstine ali takodjer sam dobio i od jednog udruzenja ( privatnika ) . Da li je dozvoljeno imati dvije stipendije za istu godinu ?
moraš izabrati između te dvije jednu,nije dozvoljeno dvije
Post Reply