Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Obično svi prevodi diploma trebaju da imaju apostillu, ali ako ti tako kažeš, onda je tako. Nemam drugi komentar osim da ako dokument ide u inostranstvo mora da se prevodi kao original, u suprotnom ne može se dobiti apostilla.
M.S. wrote:Obično svi prevodi diploma trebaju da imaju apostillu, ali ako ti tako kažeš, onda je tako. Nemam drugi komentar osim da ako dokument ide u inostranstvo mora da se prevodi kao original, u suprotnom ne može se dobiti apostilla.
apostille ne treba jer Bosna spada u države koje ne trebaju više apostille, barem vezano za studiranje u At.
Sorry ako mi je promaklo, ali nisam primjetila da iko spominje konkurs za ovu godinu. Da li konkurs bude objavljen svake godine i je li bio objavljen za 2011.? Htjela bih se prijaviti sljedeće godine ali ne znam kad od prilike bude. I da li je cijena još uvijek 550 km?
aidahim wrote:Sorry ako mi je promaklo, ali nisam primjetila da iko spominje konkurs za ovu godinu. Da li konkurs bude objavljen svake godine i je li bio objavljen za 2011.? Htjela bih se prijaviti sljedeće godine ali ne znam kad od prilike bude. I da li je cijena još uvijek 550 km?
zvala sam nekoliko puta FMP, nemaju naravno nikakve informacije kada ce konkurs biti otvoren...ima li neko da je polagao ispit za njemacki jezik ? ukoliko ima, molim da mi objasni gdje mogu nabaviti skripte i sta tacno treba nauciti ? Hvala unaprijed !!
Izasao je konkurs za sudske tumace, imate tekst na stranici federalnog ministarstva pravde. Ja se planiram prijaviti i polagati, mislim da sam spremna. Dva mjeseca je otvoren konkurs, otvoren je 21. I da, pare se ne vracaju ako se padne
Zna li iko šta je bilo s prošlim konkursom, koliko je tumača imenovano, koliko je palo na testiranju...? Budu li imenovani svi koji prođu testiranje? Nekako mi nelogično da i ove godine raspisuju konkurs za tumače engleskog jezika, a i prošle godine su raspisivali, a uz to, ima ih baš puno na listi stalnih sudskih tumača.
1. Kako se spremiti za ispit? Ima li skripta kakva, literatura, ugovori/rjesenja/odluke (prevedeni, eng-bos i vice versa)?
2. Kako izgleda usmeni dio ispita - konkretno?
Ja sam zvala FMP jucer. Ono sto znam je da uplata (od 550KM) ide nakon konkursne procedure. Prvi ispit bude iz jezika za koji ima najvise aplikanata, a povrde o neotpustanju iz sluzbe i neobuhvacenosti clanom IX1. su zapravo ovjerene izjave o istom.
nema skripti nema nikakve literature.........mozes ponijeti rjecnike sa sobom na ispit ali iskreno vremena je malo da vrsljas po njima ........... nekad bude brakorazvodna parnica, nekad ZK izvadak i neki zakoni i to je to
vjesticanametli wrote:nema skripti nema nikakve literature.........mozes ponijeti rjecnike sa sobom na ispit ali iskreno vremena je malo da vrsljas po njima ........... nekad bude brakorazvodna parnica, nekad ZK izvadak i neki zakoni i to je to
Hvala zazana!
@bumboo-ko kaze da je bio raspisan konkurs prosle godine??? Zadnji je bio 2008 koliko ja znam.
Zna li neko koliko traje ispit i nakon koliko vremena uopste bude ispit kada se zatvori konkurs? Neki su spominjali da cak pola godine nakon zatvaranja konkursa bude zvanicni ispit, je li to istina?
@aida-x: Bio je 2010., i to ispit bio čini mi se krajem godine, vrati se natrag na 2-3 stranicu ove teme, pisali su ljudi koji su izlazili na ispit. Zato mi i nije jasno zašto opet raspisuju konkurs
Konkurs za sudske tumače bude svake dvije godine, otprilike. 2010. je bio i sad 2012.. Buduci da samo konkursna procedura traje dva mjeseca, taman ce se krajem godine sve i zavrsit. Po meni je pauza od dvije godine i više nego dovoljna . Kada sam zvala FMP rekli su mi da ispit bude 15 do 30 dana nakon sto se konkurs zatvori mada je meni to nesto prerano, ko zna...
Sad sam zvala FMP. Rekoše mi da je natječaj objavljen u Sl. glasniku br. 29/12 od 4.4.2012.
Ja sam samo uspjela naći Rješenje o imenovanju stručnog povjerenstva za utvrđivanje prijedloga liste stalnih sudskih tumača u Sl. glasniku 29/12.
maraska wrote:Sad sam zvala FMP. Rekoše mi da je natječaj objavljen u Sl. glasniku br. 29/12 od 4.4.2012.
Ja sam samo uspjela naći Rješenje o imenovanju stručnog povjerenstva za utvrđivanje prijedloga liste stalnih sudskih tumača u Sl. glasniku 29/12.
pipl, jedno strasno glupo pitanje, ali moram pitati, jer konkursi za drzavnu sluzbu imaju svoj obrazac. Je li ovaj zahtjev podrazumijeva da otkucam da se prijavljujem na taj i taj konkurs objavljen tad i tad tu i tu ili imaju i oni obrazac? i sta sad bi, da li je konkurs objavljen 21.3. ili 4.4. ??
NeCyy wrote:pipl, jedno strasno glupo pitanje, ali moram pitati, jer konkursi za drzavnu sluzbu imaju svoj obrazac. Je li ovaj zahtjev podrazumijeva da otkucam da se prijavljujem na taj i taj konkurs objavljen tad i tad tu i tu ili imaju i oni obrazac? i sta sad bi, da li je konkurs objavljen 21.3. ili 4.4. ??
Ja sam predala samo otkucan zahtjev, i prihvatili su.
A, i mene buni to oko objave. Da li pocinje teci od 21.3. ili od 4.4...