Aluminijske vs Celicne felge

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

respo

#101 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by respo »

citroen wrote:
respo wrote:
citroen wrote:Da ne otvaram novu temu,gdje se mogu kupiti alu felge(nove) u Sarajevu,tj ko je najpovoljniji prodavac...
na skenderiji ona prodavnica felgi guma i auto praona ujednom su po meni povoljni i ljubazni
kod njih sam kupovao i felge i gume i svaki put zadovoljan

Kolega mi je rekao za njih,mislim da se radi o tamek-son company,kaze da prodaju i nove i polovne felge...meni bi trebale 16 incha,4x108
bravo tamek son

imaju cini mi se da su od 300 pa na gore alu tih dimenzija i imaju sigurno 4x108 jer i meni takve pasu i tu sam kupio
maxell_sarajevo

#102 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by maxell_sarajevo »

@Respo

Koliko su one tvoje alu felge kostale?
Onakve bih i ja volio nabaviti, super izgledaju.
respo

#103 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by respo »

15-ke otprilike oko 250KM (jedna) ne sjecam se tacno znaci racunaj oko 1000KM bar tada osim ako nije poskupilo ili pojeftinilo
citroen

#104 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

respo wrote:
citroen wrote:

imaju cini mi se da su od 300 pa na gore alu tih dimenzija i imaju sigurno 4x108 jer i meni takve pasu i tu sam kupio

drug,jel ovo cijena za jedan komad ili :?: :?: :?: :?: vidio sam da neki imaju u ponudi 16 incha,155 KM po komadu,Tomason TN3,RC 14.....Taxi Bar gradiska,bio u gumi marketu(stup),najpovoljniji set za moje auto,16 incha 700KM RC 19 i jos jedne rc po istoj cijeni..Naravno,ima i skupljih setova,ali ne vozim bentleya....pa davanje 300KM za jedan komad,ne dolazi u obzir,zanimaju me samo "normalne cijene" :mrgreen:
citroen

#105 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

Maystor wrote:Da li neko zna mogu li se u Sarajevu kupiti ove felge:

Image

RC Matrix, 6.5x16, ET 39, raspored sarafa 5x100.
mislim da sam vidio ovakve u gumi marketu(stup),pogledaj kod njih
Maystor

#106 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by Maystor »

Mozes li objasniti gdje se to tacno nalazi?
LeKo

#107 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by LeKo »

Iz grada prema Ilidži, na semaforu kod Energoinvesta polukružno lijevo nazad prema gradu, nakon 100m s desne strane je kuća odmah pored ceste - ne možeš fuliti.
Maystor

#108 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by Maystor »

respo

#109 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by respo »

citroen wrote:

drug,jel ovo cijena za jedan komad ili :?: :?: :?: :?: vidio sam da neki imaju u ponudi 16 incha,155 KM po komadu,Tomason TN3,RC 14.....Taxi Bar gradiska,bio u gumi marketu(stup),najpovoljniji set za moje auto,16 incha 700KM RC 19 i jos jedne rc po istoj cijeni..Naravno,ima i skupljih setova,ali ne vozim bentleya....pa davanje 300KM za jedan komad,ne dolazi u obzir,zanimaju me samo "normalne cijene" :mrgreen:
za 1 komad
doduse ja sam stavio cijenu za ove moje felge dimenzija 16
sigurno imaju i jeftinije zavisi od modela do modela i vjerovatno do boje sto mi je u pocetku bilo cudno
holowey

#110 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by holowey »

respo wrote:
citroen wrote:

za 1 komad
sigurno imaju i jeftinije zavisi od modela do modela i vjerovatno do boje sto mi je u pocetku bilo cudno
ja sam u ovoj dole prodavnici na stupu gledao 16-ke za svoju fabiju, neke rc crne, svidjele mi se kako izgledaju... cetiri felge sa matador gumama u dimenziji 205/45 u konacnici 1950km... fino se zahvalim, kazem da cu razmisliti, i odem do plusa da kupim maticnu, cpu, ram i graficku :D
citroen

#111 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

holowey wrote:
respo wrote:
citroen wrote:

za 1 komad
ja sam u ovoj dole prodavnici na stupu gledao 16-ke za svoju fabiju, neke rc crne, svidjele mi se kako izgledaju... cetiri felge sa matador gumama u dimenziji 205/45 u konacnici 1950km... fino se zahvalim, kazem da cu razmisliti, i odem do plusa da kupim maticnu, cpu, ram i graficku :D
Ma to je previse,jos sa matador gumama..... :?
citroen

#112 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

respo wrote:
citroen wrote:

za 1 komad
respo,koji je model alu kod tebe,jel RC19 u pitanju
respo

#113 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by respo »

jeste rc19 sa crnim detaljima
tada me znaci izaslo oko 1200 sa gumama
ne sjecam se sada tacno cijene moze varirati 100 gore dole znam samo da je bilo preko 1000 sigurno
citroen

#114 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

respo wrote:jeste rc19 sa crnim detaljima
tada me znaci izaslo oko 1200 sa gumama
ne sjecam se sada tacno cijene moze varirati 100 gore dole znam samo da je bilo preko 1000 sigurno

Pa ta cijena sa gumama,ne znam kojim i nije toliko velika.inace ove tvoje felge u njemackoj kostaju 95 eura,15 incha, a 16 incha u ovoj boji 108eura i 109 eura,6.5j i 7.0j...ali mi nije jasna razlika u cijeni izmedju ovih schwarzpoliert i kristal silber za 16 incha,ove silber su izmedju 76 i 80 eura...zar nije prevelika razlika..inace ovo su najjeftinije 16 koje sam nasao za svoje auto,u gumi marketu bi bile oko 700KM za set,al ove crne su preverzne....al mi poskupe
respo

#115 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by respo »

pa kazem ti ne ide mi u glavu ta cijena oko boja valjda ove silver stancaju a ove crne slabije

i rekoh na onoj temi tigar da sam jednu tigar dobio gratis tada pa sam i ostale 3 uzeo kod tameka
znaci nek je guma oko 90KM 3x90=240
znaci mene je felga izasla oko 250 komad 15" znaci
a znam da je 16" bila skuplja tada znaci oko 300 al crna znaci da je silver bila mozda oko 270-280 lupam
topcam
Vozim: uzbrdo

#116 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by topcam »

LeKo wrote:
topcam wrote:
1. Potrošnja se povećava stavljanjem šire gume
4. Smanjena maksimalna brzina
1. Netacno, zavisi od montirane gume.
4. Vidi pod 1.
Mislim da si djelomično u pravu. Moje pitanje je:

1. Šta ako se radi o potpuno istoj gumi ?
4. Vidi pod 1.

Dodatno, iskren da budem moja struka nema veze s ovom oblašću i mislim da je nauka za sebe i da pored gume uticaj ima još faktora npr. podloga, ali iskustvo i zapažanja su ono što sam napisao.

Možda u prilog govori i činjenica da sva štedljiva vozila (npr. Polo Blue Motion) dolaze na izrazito uskim guma i da su na testiranju brzinskog maksimuma automobila na mlazni pogon u pustinji korišteni izrazito uski točkovi.

Ne želim te uvjeravati niti uticati na tvoje viđenje tematike, dapače, cijenim tvoje mišljenje kao kolege forumaša, ali za demant je potrebno više od "netačno".

Pozdrav.

Napisao sam demant na osnovu iskustva.

Montirao sam nove sire gume (ljetne) i ne radi se o istom proizvodu, zbog toga sam i napisao "zavisi od montirane gume".Tim sam, doduse vrlo skrto, napisao i razlog.

Tacku 4. sam osporio, jer sam za 20-30 km/h vecu brzinu razvijao od one koja je sa uzom gumom bila moguca.
Tu se nisam oslanjao samo na taho, nego i na osjecaj i iskustvo. Zimi sam koristio uze gume,
ipak je maksimalna brzina bila niza (ne vezano koja temp. napolju bila, ispod +7 bi bilo optimalno).

UltraGrip 5 je prva garnitura zimskih guma koju sam kupio.(zimske gume boljih karakteristika nisu mi poznate).

Druga garnitura je UltraGrip 6 (ista velicina (175 mm) kao i UG5), ali drasticna razlika,
(losije gume nisam imao montirane na auto).

Auto sam kupio sa 13.123 km, prije mene je auto vozila gospoda koja je bila rodena 1934 godine, malo je
umrtvila motor bila, pa se motor tek nakon sto sam vozio par hiljada km razradio.
Razradenost i privikavanje motora na moju agilnija voznju sigurno su djelimicno zasluzni za vecu brzinu, drugim
rijecima receno, nisu zanemarljiv aspekt.
Jos malo i marka od 200.000 km ce biti predena. Nisam prijatelj brze voznje, sto zbog starosti auta,
sto zbog potrosnje, truckam uvijek negdje izmedu 100 i 140 km/h.

Proslu sedmicu sam na zimskim gumama, trenutno Dunlop s dobrim vjetrom u leda dostigao na ravnici, 170 km/h.
U maju cu ponovo montirati ljetne gume, pa cu vidjeti da li ce auto dostici vecu brzinu.
Finalno i ovaj test koji cu napraviti ne mora biti tacan, jer tahometar moze pogresno pokazivati, sto veca
brzina, veca je i netacnost brzine koju pokazuje.

Npr. zimske gume, brzina 170 km/h na tahu i stvarna brzina 170km/h.
Na ljetnim, gledajuci taho prikazana brzina 200 km/h, a stvarna brzina 178 km/h.

Ko danas vozi novije auto, moze na instrumentnoj tabli vidjeti, da je auto vec nakon 5 min. dostiglo
optimalnu teperaturu rada, ulje cca. 90°C, sve relevantne kazaljke gotovo nakon davanja kontakta u optimalnom polozaju. Sto je samo jedna smirujuca varka vozaca.

Kao sto se da vidjeti, tri garniture zimskih, a samo jednu ljetnih guma sam kupio, ove UG6 su u podrumu sa cca.>6mm profila, balansirane i montirane na felgu, cekaju da mi zatrebaju.
Cak bi se i tacka 7. dala pobiti.

Samo cu usput bez provincijskog hvaljenja napisati , da sam kupio tada najskuplje gume koje su tada i u
toj dimenziji bile u prodavnici, ja te gume zovem "siroke" iako je dimenzija 195 mm.
(Za moju raju tada, ne samo da sam pored BMW ili Audi kupio i vozio auto za penzinere te gume su bile
"sjekaci asfalta") Nakon izvjesnog vremena su i sami svi presli na auto za penzionere, vjerovatno su
primjetili da osim mjenjanja potrosnog materijala, nemam potrebu posjetiti automehanicara.
Istovremeno je pored mene covjek kupovao gume sa autom koje je vrijedilo min. 4 x kao moje tada.
Kupio je najjeftinije gume koje su bile u ponudi. Na sebi je imao "Zlata" da je mogao cijelu karoseriju
"umociti" 8x u zlato. Jedan od kandidata koji kupe auto koje sebi ne moze priustiti. Kupiti je lako, treba moci odrzavati auto. Kad vidim dobro auto sa montiranim kineskim gumama znam kakva osoba vozi to auto. Takve smatram velikom opasnoscu na cesti. Gume su, najbitnija oprema na autu.

Inace uvijek kupujem najbolje ocjenjene gume, a samim time i najkvalitetnije, jer u potpunosti vjerujem testovima
koje radi ADAC. (nazalost ne testiraju vise zimske gume u dimenziji 175mm nego 185mm jer je ta guma u siroj upotrebi)

Nisam ni ja strucnjak iz oblasti, ali se obojica mozemo osvrnuti na ADAC testove guma.

Obicno testiraju dvije razlicite dimenzije guma, kad pogledamo rezultate ima razlike
izmedu ocjena, a radi se o istoj gumi.

Na osnovu toga mozemo slobodno zakljuciti da jedna guma velicine XL sa manjim trenjem,
od gume XS (koja u ovom poredenju ima losiju ocjenu trenja, moze razviti, vecu brzinu jer je
"otpor na kotrljanje" manji. (XL=siroka guma, XS=uska guma)

Tako da jedna te ista guma moze imati apsolutno razlicite karakteristike u drugoj dimenziji.
Ovim bi se bar teoretski dao potvrditi moj demant.

To je vjerovatno i razlog zasto je UG6 guma koja je testirana u dimenziju 185 mm, meni tako lose
djelovala na autu, jer je meni bila potrebna u dimenziji 175 mm. Za razliku od UG5 koja je i testirana
upravo u dimenziji koja je meni potrebna.

Polo Blue Motion dolazi sa adekvatnim gumama za to vozilo tu nema rasprave.

Sto se automobila na mlazni pogon tice, tu se snaga na cestu ne prenosi preko guma.
Pored pozitivne aerodinamike dovoljno je da mogu podnijeti snagu koja ce uticati na njih.
Dobro si to rekao, tu se vise radi o tockovima.

Pozdrav.
citroen

#117 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

ja sta frajer napisa,otkud ti volja tolika da tipkas toliko za post kojeg niko nece procitati zbog njegovih nedimenzija :D :D :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#118 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by topcam »

Moj post je nista spram: "Ane Karenjine", "Rata i mira", "Crvenog i crnog", "Idiota", "Cekajuci Godoa"

Dosta sto me zena zeza, al´ sad moze sama otici kupiti gume, nema vise izvlacenja.
LeKo

#119 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by LeKo »

E svaka ti čast :thumbup: Mada je moje iskustvo suprotno od tvog, sigurno je i do auta. Btw. vjerujem i u tvoje iskustvo.

Pozdrav.
Oxygenn

#120 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by Oxygenn »

Gdje povoljno u Sarajevu kupiti nove celicne felge (cetri rupe) za golfa trojku ili ici na varijantu polovnih/dobro ocuvanih kod vulkanizera

Pozdrav
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#121 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by corolla02 »

Evo koristan text o velicini felga i guma te ponasanju auta nakon:

http://www.caranddriver.com/features/10 ... -tech_dept
za_sada_bez_dobrog_nicka

#122 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Svaka paušalna poređenja brzine su irelevantna, jer je isuviše varijabli, a naročito poređenja šta je bilo ljeti, a šta zimi. Previše je utjecaja, od tlaka u gumama, pa do atmosfesrkog pritiska zraka koji hrani motor, itd, itd...
Uostalom tema je Alu vs. čelične felge.
citroen

#123 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

jedna informacija,danas bio na stupu u novo otvorenoj prodavnici guma i alu felgi Guma M.Cijene su zaista povoljne,evo primjer za moje vozilo: 17 incha 4x108 model Dezent T 135KM komad sa PDV,al ja kupio prije 20 dana nove gume 16" i mislio uzimati alu felge 16 ali ove trenutno nemaju od 16 incha pa cemo malo sacekati,15 maya dolazi nova kolekcija pa se mozda jos nesto interesantno nadje....Moguce je kupiti(naruciti) felge :RC,Dezent,Dotz,Enzo,Alessio,EXTREME,i jos neke zaista po povoljnim cijenama...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#124 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Adresa PLS?
citroen

#125 Re: Aluminijske vs Celicne felge

Post by citroen »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Adresa PLS?
Ismeta Alajbegovica Serbe 1a,Stup,prodje se crkva nekih 50m,skrenes lijevo i ides nekih 100m i vidjeces novi objekat s lijeve strane,a moze i sa druge strane,skrenes poslije B.pumpe Braca Mujic i onda opet desno pored objekta Gadzo comerce i naci ces Guma M....
Post Reply