Nije tacno ni ovo prvo boldirano.Znaci u RB barem meni nikad nisu naplatili tih 10 KM kao sto su to uradili u Intesi...Ma na kraju krajeva,ko ih hebebjelic wrote:brina wrote:znam ja da su u principu svi oni isti ali je poenta da kad te prestanu tretirati s'postovanjem odes tamo gdje to postovanje osjetis...
u svim bankama na godisnjem nivou placas clanarinu od 10 KM za debitnu karticu osim u unicreditu. moguce da ce i oni to uvesti ali za sada nemaju. ja se za njih nisam odlucila iako nema clanarine bas zato sto mi nimalo profesionalno nisu djelovali... cak je sluzbenica morala ici pitati kolegu pa je na kraju sva sretna bila sto sam predlozila da ja odem do kolege jer je lakse...
takve stvari su me u RFB ubijale... danas kaze sluzbenica nesto a sutra se druga cudi "otkud vam takva dezinformacija"...eto ja sjedim besposlena pa smisljam "dezinformacije"...
kao sto sam rekla u intesi mi je pravo godilo sto je sluzbenik odmah u racunaru popunio formular koji sam potpisala i tacka. zavrseno. nema dobacivanja formulara stranci pa nek' se sama j... s'tim i nek' ceka po nekoliko puta red.
druga stvar je sto u poslovnici radi sef koji je dostupan za najmanji problem a trece sto salju izvode mailom besplatno.
Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!
Moderator: anex
-
kone
#101 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
- dadoka84
#102 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Shajzen ;D kod predaje papira za kredit trazi "ovjerene" kopije licne karte i cipsa ili original cips prijavu prebivalista.
- bjelic
#103 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
ja sam uzeo kredit kod raiffeisen banke prije nepunih 15 dana. Procedura je bila sljedeca : isprintao zahtejv sa interneta, ovjerio u racunovodstvu firme, otisao u banku i ponio kopiju (da običnu kopiju) CIPS-a. U banci predao zahtjev, oni mi kopirali ličnu kartu i uzeli kopiju CIPSa. Nisam ponio kopiju dva računa, ali sam to dionio im sutra. To je bilo sve u četvrtak. U ponedjeljak zovu iz te neke njihove službe kao provjera da vide jesu li podaci tačni kontakt telefon. U utorak zovu iz banke da dodjem i da preuzmem pare.dadoka84 wrote:Shajzen ;D kod predaje papira za kredit trazi "ovjerene" kopije licne karte i cipsa ili original cips prijavu prebivalista.
-
laks
#104 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Procedura je skoro ista u svim bankama, ali si sigurno mogao dobiti kredit po manjoj kamatnoj stopi u nekoj drugoj banci. Jedan moj poznanik je primao platu preko raiffeisen banke i htio da uzme stambeni kredit od 80.000 na 15 godina. Mislio je da će mu najpovoljiji uslovi biti tamo gdje prima platu, to jest u raiffeisen banci. Međutim, pošto radi u dobroj firmi i ima relativno visoku platu, samim tim je u toj nekoj A kategoriji, u Unicredit banci su mu ponudili bolje uslove za 10.000 KM će manje vratiti kamate nego u raiffeise banci.bjelic wrote:ja sam uzeo kredit kod raiffeisen banke prije nepunih 15 dana. Procedura je bila sljedeca : isprintao zahtejv sa interneta, ovjerio u racunovodstvu firme, otisao u banku i ponio kopiju (da običnu kopiju) CIPS-a. U banci predao zahtjev, oni mi kopirali ličnu kartu i uzeli kopiju CIPSa. Nisam ponio kopiju dva računa, ali sam to dionio im sutra. To je bilo sve u četvrtak. U ponedjeljak zovu iz te neke njihove službe kao provjera da vide jesu li podaci tačni kontakt telefon. U utorak zovu iz banke da dodjem i da preuzmem pare.dadoka84 wrote:Shajzen ;D kod predaje papira za kredit trazi "ovjerene" kopije licne karte i cipsa ili original cips prijavu prebivalista.
-
Gray
#105 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Kod nas su banka jako nefleksibilne, a posebno Raiffeisen banka.
Npr. ja sam htio da dignem njihov studentski kredit, koji ima grace period.
To je kredit koji se prvenstveno daje za plaćanje školarine sa računa banke na račun fakulteta. E sada, fazon je što sam ja primljen na Unvierzitet u inostranstvu gdje je školarina besplatna ali mi treba određeni iznos novca za izdržavanje, koji mora biti na računu da bih mogao dobiti vizu za studiranje.
E sada, otišao sam u RB da se raspitam, radnica sa kojim sam pričao je bila jako ljubazna, ali je rekla da mora pričati sa šefovima, koji su za koji dan rekli da ne mogu ja dobiti taj kredit jer moja situacija nije u sklopu njihove usluge.
Jebote, imaju stotine pravnika, kao da je problem prilagoditi uslugu, malo izmjeniti ugovor i to je to.
Ali jok.
A u Unicredit banci su još gori, oni studentski kredit daju samo zaposlenim studentima
Npr. ja sam htio da dignem njihov studentski kredit, koji ima grace period.
To je kredit koji se prvenstveno daje za plaćanje školarine sa računa banke na račun fakulteta. E sada, fazon je što sam ja primljen na Unvierzitet u inostranstvu gdje je školarina besplatna ali mi treba određeni iznos novca za izdržavanje, koji mora biti na računu da bih mogao dobiti vizu za studiranje.
E sada, otišao sam u RB da se raspitam, radnica sa kojim sam pričao je bila jako ljubazna, ali je rekla da mora pričati sa šefovima, koji su za koji dan rekli da ne mogu ja dobiti taj kredit jer moja situacija nije u sklopu njihove usluge.
Jebote, imaju stotine pravnika, kao da je problem prilagoditi uslugu, malo izmjeniti ugovor i to je to.
Ali jok.
A u Unicredit banci su još gori, oni studentski kredit daju samo zaposlenim studentima
-
tesla_001
#106 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Koliko su samo sluzbenici u RB neodgovorni i ne rade svoj posao, bitno im je kad ce pauza, kad ce kafe ispijati i kojeg postenog smuntati i izbiti pare. Pljackasi!
Ja odmah nakon smrti oca u decembru otisao da predam predmet u vezi njegovog xxl kredita i da odjavim tekuci racun. Nakon mjesec dana postom dolazi listing, gdje je u limitu racun -127km, odbili ratu kredita nakon smrti. Zovem banku i kazem im da odjave taj racun i trajni nalog za odbijanje rata. Oni su upisali, ja profaksao smrtni list i rekli da ce odjaviti. Prije dva mjeseca zove me odjel za naplatu dugova da vidi sta je sa ovim limitom, i ja im kazem da su to odbili greskom ratu kredita nakon smrti. Sluzbenik kaze da ja taj iznos moram uplatiti (bez obzira sto nije moja krivica) u protivnom ce to tuziti. Prije par dana zove sluzbenica iz naplate dugovanja i kaze da je iznos pred tuzbu i da moram hitno uplatiti 411 km. Odem do poslovnice banke, da vidim sta je u pitanju, kad oni i dalje odbijaju rate. Pitam sluzbenicu sta da radim, kaze "neznam , stvar je komplikovana, mislim da je najbolje da uplatite ovaj iznos" Odbijali su rate dokle je racun mogao uci u limit.
I sad oni nemaju razradjen sistem za sve ovo i ja trebam uplatiti.
Napominjem da mi jos nismo proglaseni nasljednici, jer je sudski proces u toku.
Za nih jest to najbolja opcija, ali ko zna dali cu ja ikad moci povratiti taj novac ako se proglasi da je slucaj osiguran i da uniqua osiguranje mora sve rate uplatiti.
A za Uniqu da i nepisem, to je posebna prica, koliko imaju nerazradjen sistem prilikom medicinskog vjestacenja. Evo sad ce skoro 6 mjeseci i da nisu u stanju izvrsiti vjestacenje smrti covjeka koji je umro od raka.
Ja odmah nakon smrti oca u decembru otisao da predam predmet u vezi njegovog xxl kredita i da odjavim tekuci racun. Nakon mjesec dana postom dolazi listing, gdje je u limitu racun -127km, odbili ratu kredita nakon smrti. Zovem banku i kazem im da odjave taj racun i trajni nalog za odbijanje rata. Oni su upisali, ja profaksao smrtni list i rekli da ce odjaviti. Prije dva mjeseca zove me odjel za naplatu dugova da vidi sta je sa ovim limitom, i ja im kazem da su to odbili greskom ratu kredita nakon smrti. Sluzbenik kaze da ja taj iznos moram uplatiti (bez obzira sto nije moja krivica) u protivnom ce to tuziti. Prije par dana zove sluzbenica iz naplate dugovanja i kaze da je iznos pred tuzbu i da moram hitno uplatiti 411 km. Odem do poslovnice banke, da vidim sta je u pitanju, kad oni i dalje odbijaju rate. Pitam sluzbenicu sta da radim, kaze "neznam , stvar je komplikovana, mislim da je najbolje da uplatite ovaj iznos" Odbijali su rate dokle je racun mogao uci u limit.
I sad oni nemaju razradjen sistem za sve ovo i ja trebam uplatiti.
Napominjem da mi jos nismo proglaseni nasljednici, jer je sudski proces u toku.
Za nih jest to najbolja opcija, ali ko zna dali cu ja ikad moci povratiti taj novac ako se proglasi da je slucaj osiguran i da uniqua osiguranje mora sve rate uplatiti.
A za Uniqu da i nepisem, to je posebna prica, koliko imaju nerazradjen sistem prilikom medicinskog vjestacenja. Evo sad ce skoro 6 mjeseci i da nisu u stanju izvrsiti vjestacenje smrti covjeka koji je umro od raka.
- dadoka84
#107 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Ja sam predao papire prije 20 tak dana. I onda su ovo napravili sto sam vec naveo. U pitanju je poslovnica na Ilidzi. Odustao sam od kredita, jer ne mogu dobiti finansijske podatke od firme u kojoj je zirant zaposlen. A cim prije mjenjam banku.bjelic wrote: ja sam uzeo kredit kod raiffeisen banke prije nepunih 15 dana. Procedura je bila sljedeca : isprintao zahtejv sa interneta, ovjerio u racunovodstvu firme, otisao u banku i ponio kopiju (da običnu kopiju) CIPS-a. U banci predao zahtjev, oni mi kopirali ličnu kartu i uzeli kopiju CIPSa. Nisam ponio kopiju dva računa, ali sam to dionio im sutra. To je bilo sve u četvrtak. U ponedjeljak zovu iz te neke njihove službe kao provjera da vide jesu li podaci tačni kontakt telefon. U utorak zovu iz banke da dodjem i da preuzmem pare.
-
akcija007
#108 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
tesla_001, zar taj XXL kredit nije osiguran kod Uniqe ?
Ja sam platio 300 KM troskove obrade kredita i osiguranja a da mi u ugovoru o kreditu to nigdje ne pise.
Da, nadalje meni se rata kredita odbija 28-og u mjesecu trajnim nalogom s tekuceg. A plata mi bude od 29-tog do prvog. Ja pitam kreditnog sluzbenika kako cu placati ratu 28-og kad nemam plate. Kaze on meni nista se ne sekirajte sistem prepoznaje kad vam bude plata i tada povlaci sredstva u korist rate kredita,ako ne bude plata 28-og on ceka do 10-tak dana na vam legne plata pa tada skida ratu kredita. Ja reko superr.
Ovo sve sto mi je reko malo morgen. Ja kad nemam love 28-og na tekucem meni automatski se skida rata kredita i ulazim na tekuci u dopusteni limit pa mi onda plata kad legne za dan dva pokrije tu ratu . Tako da oni duple kamate naplacuju; jednu kamatu na kreditu i drugu kamatu sto mi rata kredita ulazi u limit kad mi plata nelegne 28-og. Uzas ...
Ja sam platio 300 KM troskove obrade kredita i osiguranja a da mi u ugovoru o kreditu to nigdje ne pise.
Da, nadalje meni se rata kredita odbija 28-og u mjesecu trajnim nalogom s tekuceg. A plata mi bude od 29-tog do prvog. Ja pitam kreditnog sluzbenika kako cu placati ratu 28-og kad nemam plate. Kaze on meni nista se ne sekirajte sistem prepoznaje kad vam bude plata i tada povlaci sredstva u korist rate kredita,ako ne bude plata 28-og on ceka do 10-tak dana na vam legne plata pa tada skida ratu kredita. Ja reko superr.
Ovo sve sto mi je reko malo morgen. Ja kad nemam love 28-og na tekucem meni automatski se skida rata kredita i ulazim na tekuci u dopusteni limit pa mi onda plata kad legne za dan dva pokrije tu ratu . Tako da oni duple kamate naplacuju; jednu kamatu na kreditu i drugu kamatu sto mi rata kredita ulazi u limit kad mi plata nelegne 28-og. Uzas ...
- holowey
#109 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
za svoj problem imas nekoliko rjesenja:akcija007 wrote:tesla_001, zar taj XXL kredit nije osiguran kod Uniqe ?
od prethodne plate ostavis iznos rate na racunu pa ti se nece desavati da odes u minus;
otkazes trajni nalog;
trazis izmjenu kranjeg datuma uplate.
-
tesla_001
#110 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Trebao si dobiti policu od osiguranja, ugovor koji nema veze sa ugovorom kredita.akcija007 wrote:tesla_001, zar taj XXL kredit nije osiguran kod Uniqe ?
Osiguran je od UNIQA-e i imaju neke stavke u ugovoru, za koje oni nece pokriti taj kredit u slucaju smrti, ka npr. samoubistvo, pogibija na opasnom poslu, u prirodnim katastrofama, kada umrli je znao dok je dizao kredit da ima smrtonosno oboljenje, kada se dokaze da umrli nije radio na izlijecenju nekog oboljenja, pa od toga umro, do 6 mjeseci prije dizanja kredita zadobio bolest od koje je umro, i sl..
Tako da traze svu medicinsku dokumentaciju i kopiju zdravstvenog kartona.
-
akcija007
#111 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Sarajevo, 06.08.2010. – Raiffeisen banka je izvršila smanjenje kamatnih stopa na kredite fizičkim licima. Smanjenje kamatnih stopa je realizovano u zavisnosti od vrste kreditnog proizvoda i roka otplate kredita, čime su kamatne stope za određene kreditne proizvode smanjene čak do dva procentna poena. Podsjećanja radi, ovo je drugo smanjenje kamatnih stopa u Raiffeisen banci od početka ove godine.
Ovo sam citirao s njihove internet stranice ja imam XXL kredit vec u otplati po 13,99% i nisam dobio nikakvo smanjenje kamate.
Jel se ovo odnosi samo na novoodobrene kredite ili i na vec postojece kredite u otplati ?
Ovo sam citirao s njihove internet stranice ja imam XXL kredit vec u otplati po 13,99% i nisam dobio nikakvo smanjenje kamate.
Jel se ovo odnosi samo na novoodobrene kredite ili i na vec postojece kredite u otplati ?
- iceman ze
#112 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Da,smijesno je da traze 2 racuna od rezija, koje uopste nisu na meni, jer nisam vlasnik nekretnine. Kada sam ih pitao, kako je to mjerodavnije od CIPS prijave, kaze pa odakle ja znam da ne zivite u Australiji. Pa kako onda vec 10 god. radim ovdje u drzavnoj firmi, ako zivim u Australiji, mora da imam neka "Star Gate" vrata, da iz zemlje kengura, se nacrtam mom sefu svako jutro na poslu...... 
-
HORN1
#113 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Samo kodnas mogu koristiti tako glupu logiku poslovanja. Ako imaš poziciju da dobro radiš i imaš prednost nad ostalima onda tu prednost ne koristiš da se trenutno obogatiš i nikako se neuzoholiš već koristiš prednost stečenih pozicija da povećaš tu prednost nad konkurencijom omogućavajući svojim klijentima konstantno poboljšanje uslova suradnje dijeleći s istima korist od svog napredka i razvoja, u ovakvom slučaju konkurencija nema neke velike šanse da te dostigne te se tvoj udio u tržištu konstantno povećava donoseći ti povećane prihode i sve bolje i bolje mogućnosti razvoja. Svaka logika sile i nastupanja s te pozicije je glupa i dugoročno nevodi dobrome.nomVe wrote:U svim bankama se desavaju skoro iste stvari. Logicno je da najvece banke (Unicredit, Raiffeisen) imaju najmanje kamate na stednju i najvece kamate na kredite (pretpostavljam), ali sve je to zbog njihove trzisne pozicije. Manje banke nude manje kamate na kredite i vece kamate na stednju jer time zele privuci nove korisnike. Kada "ojacaju" i oni promjene politiku poslovanja.
Ako vam ne odgovara neka banka idite u drugu. Otvorite fino racun u nekoj manjoj banci i gotova prica. Isto tako budite spremni na putovanje od pola sata do najblize poslovnice ili bankomata da dignete novac (ili cak odlaska u sasvim drugi grad). Sve ima svoju cijenu. Kakve god bile Raiffeisen ili Unicredit imaju poslovnice i bankomate bukvalno na svakom koraku.
Navešću jedan primjer sjećate se kad je naš dični telekom uveo mobilne telefone i koliko je koštao jedan priključak i kako su se ponašali, danas kad imaju sve veću i veću konkurenciju shvataju koliku su grešku napravili što nisu iskoristili ta vremena. Ja iako sam patriota nikad im neću zaboraviti nadmeno ponašanje i uvijek ću birati drugog operatora ako ima iste uslove, tako i sa bankama i ostalima. Budale možete vući za nos uvijek ali pametne možete zajebati samo jednom ako imaju izbora.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#114 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Usporedi sumu preostalih rata kredita sa iznosom koji morash josh otplatiti.Kod mene ima razlike ali ipak cu otici malo da gnjavim one "tete" glede togaakcija007 wrote:Sarajevo, 06.08.2010. – Raiffeisen banka je izvršila smanjenje kamatnih stopa na kredite fizičkim licima. Smanjenje kamatnih stopa je realizovano u zavisnosti od vrste kreditnog proizvoda i roka otplate kredita, čime su kamatne stope za određene kreditne proizvode smanjene čak do dva procentna poena. Podsjećanja radi, ovo je drugo smanjenje kamatnih stopa u Raiffeisen banci od početka ove godine.
- JBT
#115 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Prije par godina ulazim u RB kod Bosnafolklora da bih zamijenio 10000 svedskih kruna (2000 km) za odgovarajucu sumu hrvatskih kuna jer sam htjeo ici na Jadran sa familijom pa da ne bih mijenjao u Hrvatskoj odlucih da to uradim u Sarajevu i da tu ostavim proviziju. Prilazim salteru, kazem razlog moje posjete RB i gospodja za salterom mi trazi licnu kartu (malo me to zatece, ali kontam, takva su pravila kod njih). Ja nemam drugog dokumenta kod sebe nego samo svedsku licnu kartu. Dam joj je , ona gleda, prevrce, pa gleda.... licna karta sa svim mogucim magnetima i tako tim cakama, i rece da mora pitati seficu da li moze zamjeniti pare. Izlazi iz kancelarije zajedno sa seficom i sefica mi kaze da to nije licna karta. Ta konstatacija me pravo iznenadi. Ona samouvjereno tvrdi da to nije licna karta, a ja znam da jeste. Da li ona zbog svoje nekompetentnosti zeli mene (na pravdi Boga) utjerati u laz? Kaze: "Da je bar na engleskom." Ja joj kazem da na pozadini karte ima objasnjenje na engleskom od tacke do tacke. Ona opet okrenu kartu, kao cita, pa podize obrve pa odmjeri suprugu mi i mene od glave i pete. I ja se nekako osjetih nesigurnim pa i ja odmjerih i suprugu i mene samog pokusavajuci neutralno utvrditi licimo li na lopove i prevarante.
Ona baci licnu kartu na salter i kaze "ne mozete vi sa ovim promjeniti pare ovdje." Narod gleda u nas. Ja uzeh licnu kartu, pogleda doticnu gospodju i rekoh joj da ona ovu banku cini slabom bankom i da necu vise nikada doci kod njih. Ona kaze "ne moras".
Nakon toga odemo u Hrvatsku banku u Titovoj i zamjenimo pare za 2 minuta i bez licne karte.
Ja banke i sprdacine. Naravno, mislim na Raiffeisen banku.
Ona baci licnu kartu na salter i kaze "ne mozete vi sa ovim promjeniti pare ovdje." Narod gleda u nas. Ja uzeh licnu kartu, pogleda doticnu gospodju i rekoh joj da ona ovu banku cini slabom bankom i da necu vise nikada doci kod njih. Ona kaze "ne moras".
Nakon toga odemo u Hrvatsku banku u Titovoj i zamjenimo pare za 2 minuta i bez licne karte.
- holowey
#116 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
jos si dobro prosaoJBT wrote:Prije par godina ulazim u RB kod Bosnafolklora da bih zamijenio 10000 svedskih kruna (2000 km) za odgovarajucu sumu hrvatskih kuna jer sam htjeo ici na Jadran sa familijom pa da ne bih mijenjao u Hrvatskoj odlucih da to uradim u Sarajevu i da tu ostavim proviziju. Prilazim salteru, kazem razlog moje posjete RB i gospodja za salterom mi trazi licnu kartu (malo me to zatece, ali kontam, takva su pravila kod njih). Ja nemam drugog dokumenta kod sebe nego samo svedsku licnu kartu. Dam joj je , ona gleda, prevrce, pa gleda.... licna karta sa svim mogucim magnetima i tako tim cakama, i rece da mora pitati seficu da li moze zamjeniti pare. Izlazi iz kancelarije zajedno sa seficom i sefica mi kaze da to nije licna karta. Ta konstatacija me pravo iznenadi. Ona samouvjereno tvrdi da to nije licna karta, a ja znam da jeste. Da li ona zbog svoje nekompetentnosti zeli mene (na pravdi Boga) utjerati u laz? Kaze: "Da je bar na engleskom." Ja joj kazem da na pozadini karte ima objasnjenje na engleskom od tacke do tacke. Ona opet okrenu kartu, kao cita, pa podize obrve pa odmjeri suprugu mi i mene od glave i pete. I ja se nekako osjetih nesigurnim pa i ja odmjerih i suprugu i mene samog pokusavajuci neutralno utvrditi licimo li na lopove i prevarante.
-
HORN1
#117 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Evo dva slučaja od nekoliko koji su potpuno neispravni i nekorektni od strane Raifaizen banke.
Poznaniku sam vratio 5000eura tako da sam sa svog računa u Raifaizen banci prebacio sredstva na njegov račun u istoj banci, on je novac podigao i odni ga u Austriju te je s istim htjeo zatvoriti ostatak kredita. Prilikom uplate na šalteru banke ispostavilo se je da je jedna novčanica lažna i on je imao dosta problema sa njihovom krim policijom. ipak sreća mu je bila da je imao potvrdu o dizanju novca kod nas u Raifaizen banci pa je ta krim služba oslobodila njega.
On je nazvao Raifaizen banku iz Austrije te im objasnio šta se je desilo oni su rekli da nema problema nek im se javi sa papirima kad dođe biće sve riješeno. Kad je došao svi su mutavi niko ništa nezna nitko nije nizašta nadležan i tako da se on misli dali ni ih tužio ili sve pustio kraju.
Drugi slučaj je.
Dešavanja vezana za reorogram kredita pazite se dobro.
Kčerka mi je radila u jednoj firmi koja je prekinula sa radom pa je otpustila sve zaposlenike.
Našla je posao u drugoj firmi ali joj je plata dosta dosta manja tako da je manja od rate kredita kojeg je uzela pre pet godina i redovito isplaćivala a nastavila je tu redovitu isplatu još nekih osam mjeseci poslije gubitka posla.
Kad je našla posao i nakon nekog vremena se je obratila banci za reprogram, naima da plaća samo kamatu godinu dana i da onada nastavi redovnu otplatu.
Uglavnom u banci su joj odobrili repogram ali su tražili žirante i svu ostalu papirologiju, pošto je sve ispunjeno i ispotpisivano ja sam vidjeo da nešto neštima i kad sam sve pregledao ustanovio sam da je banka po mom mišljenju dala novi kredit a zatvorila stari gdje je dobro oštetila klijenta manipulirajući svim bez saglasnosti kćerke ne davajući jopj sve papire već samo novi otplatni plan gdje se vidi da ona na ostatak duga od 12,834KM ima nekakvih dodatnih uplata prvo 512KM pa umjesto da joj mjesečna kamata na glavnicu bude 116KM kao u starom otplatnom planu već su tu kamatu podigli na 136KM prosječno dok je otplatni plan takav da će umjesto ostalih 30 rata trebati otplatiti 31 ratu iste visine kao u starom otplatnom planu.
Sa ovim sam htjeo samo upozoriti klijente raifaizen banke da dobro pogledaju sve prije potpisa i kažu službenicima da ih nevaraju i da nedižu novi kredit da bi zatvorili stari gdje će neku hiljadu biti više dužni banci već da hoće obični reprogram na dvanest mjeseci gdje će plaćati kamatu a onada nastaviti plaćati jednaju visinu i broj rata kao pre.
Što znači banci će platiti kamatu za dvanest mjeseci na reprogram i sve ostalo treba ostati isto.
Poznaniku sam vratio 5000eura tako da sam sa svog računa u Raifaizen banci prebacio sredstva na njegov račun u istoj banci, on je novac podigao i odni ga u Austriju te je s istim htjeo zatvoriti ostatak kredita. Prilikom uplate na šalteru banke ispostavilo se je da je jedna novčanica lažna i on je imao dosta problema sa njihovom krim policijom. ipak sreća mu je bila da je imao potvrdu o dizanju novca kod nas u Raifaizen banci pa je ta krim služba oslobodila njega.
On je nazvao Raifaizen banku iz Austrije te im objasnio šta se je desilo oni su rekli da nema problema nek im se javi sa papirima kad dođe biće sve riješeno. Kad je došao svi su mutavi niko ništa nezna nitko nije nizašta nadležan i tako da se on misli dali ni ih tužio ili sve pustio kraju.
Drugi slučaj je.
Dešavanja vezana za reorogram kredita pazite se dobro.
Kčerka mi je radila u jednoj firmi koja je prekinula sa radom pa je otpustila sve zaposlenike.
Našla je posao u drugoj firmi ali joj je plata dosta dosta manja tako da je manja od rate kredita kojeg je uzela pre pet godina i redovito isplaćivala a nastavila je tu redovitu isplatu još nekih osam mjeseci poslije gubitka posla.
Kad je našla posao i nakon nekog vremena se je obratila banci za reprogram, naima da plaća samo kamatu godinu dana i da onada nastavi redovnu otplatu.
Uglavnom u banci su joj odobrili repogram ali su tražili žirante i svu ostalu papirologiju, pošto je sve ispunjeno i ispotpisivano ja sam vidjeo da nešto neštima i kad sam sve pregledao ustanovio sam da je banka po mom mišljenju dala novi kredit a zatvorila stari gdje je dobro oštetila klijenta manipulirajući svim bez saglasnosti kćerke ne davajući jopj sve papire već samo novi otplatni plan gdje se vidi da ona na ostatak duga od 12,834KM ima nekakvih dodatnih uplata prvo 512KM pa umjesto da joj mjesečna kamata na glavnicu bude 116KM kao u starom otplatnom planu već su tu kamatu podigli na 136KM prosječno dok je otplatni plan takav da će umjesto ostalih 30 rata trebati otplatiti 31 ratu iste visine kao u starom otplatnom planu.
Sa ovim sam htjeo samo upozoriti klijente raifaizen banke da dobro pogledaju sve prije potpisa i kažu službenicima da ih nevaraju i da nedižu novi kredit da bi zatvorili stari gdje će neku hiljadu biti više dužni banci već da hoće obični reprogram na dvanest mjeseci gdje će plaćati kamatu a onada nastaviti plaćati jednaju visinu i broj rata kao pre.
Što znači banci će platiti kamatu za dvanest mjeseci na reprogram i sve ostalo treba ostati isto.
-
Ambrozija
#118 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Meni Raiffeisen bank u potpunosti odgovara, zadovoljna sam suradnjom s njima, a njihov klijent sam vec godinama. Ali sve zavisi i u koju ageniciju si isao, ja sve zavrsavam u agenciji u Titovoj ulici, ljudima svaka cast, vec sam ih negdje hvalila, jer uvijek izlaze u susret, jako dobro su informisani o svemu, tako da sumnjam da bi se desilo to sto ti se desilo. Doduse nikada nisam razgovarala sa tetom koja se iskljucivo bavi kreditima, obicno sam ko blagajnika i likvidatora, ali vjerujem da ako su oni jako profesionalni da je i ta zena...
-
Ambrozija
#119 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
holowey wrote:jos si dobro prosaoJBT wrote:Prije par godina ulazim u RB kod Bosnafolklora da bih zamijenio 10000 svedskih kruna (2000 km) za odgovarajucu sumu hrvatskih kuna jer sam htjeo ici na Jadran sa familijom pa da ne bih mijenjao u Hrvatskoj odlucih da to uradim u Sarajevu i da tu ostavim proviziju. Prilazim salteru, kazem razlog moje posjete RB i gospodja za salterom mi trazi licnu kartu (malo me to zatece, ali kontam, takva su pravila kod njih). Ja nemam drugog dokumenta kod sebe nego samo svedsku licnu kartu. Dam joj je , ona gleda, prevrce, pa gleda.... licna karta sa svim mogucim magnetima i tako tim cakama, i rece da mora pitati seficu da li moze zamjeniti pare. Izlazi iz kancelarije zajedno sa seficom i sefica mi kaze da to nije licna karta. Ta konstatacija me pravo iznenadi. Ona samouvjereno tvrdi da to nije licna karta, a ja znam da jeste. Da li ona zbog svoje nekompetentnosti zeli mene (na pravdi Boga) utjerati u laz? Kaze: "Da je bar na engleskom." Ja joj kazem da na pozadini karte ima objasnjenje na engleskom od tacke do tacke. Ona opet okrenu kartu, kao cita, pa podize obrve pa odmjeri suprugu mi i mene od glave i pete. I ja se nekako osjetih nesigurnim pa i ja odmjerih i suprugu i mene samog pokusavajuci neutralno utvrditi licimo li na lopove i prevarante.
Ja banke i sprdacine. Naravno, mislim na Raiffeisen banku.da si kojim slucajem otisao u mjenjacnicu postanske banke, tj na salter u posti da izvrsis konverziju valuta, osim licne karte, morao bi da cekas da se upise serijski broj svake jbn novcanice koju predas... kako god okrenes, kod nas i od loseg ima gore...
Po meni je sasvim normalna stvar traziti licnu kartu ili pasos...To je profesionalizam, jer moraju odgovarati kome su novac dali ili zamijenili...Tako pise i u pravilniku banke, i to ne samo te, vec i u vecini ostalih...A za mjenjacnicu je apsurdno...
- JBT
#120 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Gdje god da sam mijenjao pare u Europi niko mi nije trazio nikakav dokument.
Eto, gospodja je trazila i dobila ga je, a sada sto nije dobra sa engleskim ili sto ne zna sta je ID kad ga uzme u ruke, to je njen problem, ili problem banke koja ju je zaposlila. U odnosu sa musterijom da i ne pricam.
Uglavnom, ostali su bez provizije, a i bez potencijalne musterije koja ih je dozivljavala kao mogucu banku za neke buduce transakcije. A uz to i bez svim mojih poznanika kojima sam ispricao slucaj i koji su se ibretili na takav nacin rada i odnosa sa musterijom.
Da li su oni to prenijeli nekome koga poznaju na spomen navedene banke, nije mi poznato, ali pretpostavljam da jesu. Covjek bira skime ce praviti "biznis".
Osjetljiva su to podrucja. Pogotovu kada se radi o posteno zaradjenim parama.
Eto, gospodja je trazila i dobila ga je, a sada sto nije dobra sa engleskim ili sto ne zna sta je ID kad ga uzme u ruke, to je njen problem, ili problem banke koja ju je zaposlila. U odnosu sa musterijom da i ne pricam.
Uglavnom, ostali su bez provizije, a i bez potencijalne musterije koja ih je dozivljavala kao mogucu banku za neke buduce transakcije. A uz to i bez svim mojih poznanika kojima sam ispricao slucaj i koji su se ibretili na takav nacin rada i odnosa sa musterijom.
Da li su oni to prenijeli nekome koga poznaju na spomen navedene banke, nije mi poznato, ali pretpostavljam da jesu. Covjek bira skime ce praviti "biznis".
-
Ambrozija
#121 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Ljudi biraju s kim ce poslovati - to si jako dobro rekao. Iako se ja apsolutno ne slazem s tobom kada je u pitanju poslovanje s navedenom bankom. Dobro, ja sam imala pozitivno iskustvo, neki su imali negativno, ali sve banke su manje vise iste.
Sto se tice licne karte, mislim da se svakako ne trebas ljutiti na gospodju koja radi na salteru, odnosno sluzbenicu s obzirom da ona radi samo ono sto joj kazu. Apsolutno ne vidim razloga sto bi ti bilo mrsko izvaditi licnu kartu, izvadis i kraj price, svi sretni i ona i ti za dobivenu ulugu. Sad je aposlutno druga stvar sto ljudi u banci nisu prepoznali to sto si im izvadio, ali uz lijepu rijec svi se problemi rjesavaju.
S druge strane, ja sam imala priliku poslovati i s drugim bankama, niti jedna jedina nije zadovoljila moje kriterije osim ove o kojoj raspravljamo. Ja se psihicki pripremam kada moram uci u Hipo banku gdje su u apsolutno svakoj poslovnici u gradu krajnje bezobrazni, neljubazni i neposlovni, a da ne govorim kako od 6 salter mjesta, uvijek, ali apsolutno uvijek radi samo jedan, dok drugi obavljaju privatne razgovore ili nesto slicno. To nikada nisam dozivjela od Raiffeisen banke, ali ovdje opet spominjem agenicju u Titovoj ulici, ljudim svaka cast!
Sto se tice licne karte, mislim da se svakako ne trebas ljutiti na gospodju koja radi na salteru, odnosno sluzbenicu s obzirom da ona radi samo ono sto joj kazu. Apsolutno ne vidim razloga sto bi ti bilo mrsko izvaditi licnu kartu, izvadis i kraj price, svi sretni i ona i ti za dobivenu ulugu. Sad je aposlutno druga stvar sto ljudi u banci nisu prepoznali to sto si im izvadio, ali uz lijepu rijec svi se problemi rjesavaju.
S druge strane, ja sam imala priliku poslovati i s drugim bankama, niti jedna jedina nije zadovoljila moje kriterije osim ove o kojoj raspravljamo. Ja se psihicki pripremam kada moram uci u Hipo banku gdje su u apsolutno svakoj poslovnici u gradu krajnje bezobrazni, neljubazni i neposlovni, a da ne govorim kako od 6 salter mjesta, uvijek, ali apsolutno uvijek radi samo jedan, dok drugi obavljaju privatne razgovore ili nesto slicno. To nikada nisam dozivjela od Raiffeisen banke, ali ovdje opet spominjem agenicju u Titovoj ulici, ljudim svaka cast!
-
kone
#122 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
A koja si ti u toj poslovnici???Mislim da te mozemo prepoznatiAmbrozija wrote: Po meni je sasvim normalna stvar traziti licnu kartu ili pasos...To je profesionalizam, jer moraju odgovarati kome su novac dali ili zamijenili...Tako pise i u pravilniku banke, i to ne samo te, vec i u vecini ostalih...A za mjenjacnicu je apsurdno...
Naravno da treba licna karta,ali bas takvo ponasanje "sefice"
-
Ambrozija
#123 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Niti sam radila, niti radim, niti cu ikada raditi u bilo kojoj banci za ne znam kakav novac a pogotovo ne na mjestu sluzbenice na salteru, i to ne zato sto taj posao smatram ponizavajucim, naprotiv, to je lijep posao za onoga ko to voli, ali raditi s ljudima i novcem u isto vrijeme...Ni za zivu glavu...Svakla cast tim ljudima koji se svaki, ali apsolutno svaki dan susrecu sa "divljim" ljudima koji se izivljavaju na svakakve nacine, a one, cast izuzetcima, opet ostanu mirne s osmijehom i pokusavaju objasniti ljudima u cemu je problem ukoliko do problem dodje, jer cesto se ljudi svadjaju i bez ikakvog razloga, jer im je dosao takav dan, a one to trpe.
I samo zato sto imam pozitivno iskustvo sa navedenom bankom i poznajem nacin rada ne samo te banke vec vecine ostalih, upucena sam u pravilnik ne znaci automatski da radim za njih...Zar covijek ne moze pozitivno misliti o nekom poslodavcu a da odmah ljudi ne pretpostave da radi za iste ???
Da li znas da ukoliko dodje do pogreske, odnosno do vece isplate klijentu u odnosnu na ono koliko je trebalo te zene taj novac moraju nadonaditi iz svog novcanika...I sad ce vjerovatno primitivni ljudi reci pa ko im je kriv sto grijese i ne znaju obavljati svoj posao...Mislim da svako ima pravo na gresku jer na kraju krajeva svi imamo lose dane i provatne probleme koji ne trebaju djelovati na posao ali ipak djeluju, a njihove greske su vrlo skupe...
Nazalost malo ljudi shvata njihov posao, osim onih koji su se susreli s istim i odmah pocinju ovakve i slicne pretpostavke da ja radim za tu firmu....I na kraju ne kazem da one nisu u potpunosti krive i da su sve idealne, dalkeo od toga, ali mislim da pretjerujete, voljela bih vidjeti vas u toj situaciji, ali lako je komentarisati sa strane znam jer sam i sama takva...
I samo zato sto imam pozitivno iskustvo sa navedenom bankom i poznajem nacin rada ne samo te banke vec vecine ostalih, upucena sam u pravilnik ne znaci automatski da radim za njih...Zar covijek ne moze pozitivno misliti o nekom poslodavcu a da odmah ljudi ne pretpostave da radi za iste ???
Da li znas da ukoliko dodje do pogreske, odnosno do vece isplate klijentu u odnosnu na ono koliko je trebalo te zene taj novac moraju nadonaditi iz svog novcanika...I sad ce vjerovatno primitivni ljudi reci pa ko im je kriv sto grijese i ne znaju obavljati svoj posao...Mislim da svako ima pravo na gresku jer na kraju krajeva svi imamo lose dane i provatne probleme koji ne trebaju djelovati na posao ali ipak djeluju, a njihove greske su vrlo skupe...
Nazalost malo ljudi shvata njihov posao, osim onih koji su se susreli s istim i odmah pocinju ovakve i slicne pretpostavke da ja radim za tu firmu....I na kraju ne kazem da one nisu u potpunosti krive i da su sve idealne, dalkeo od toga, ali mislim da pretjerujete, voljela bih vidjeti vas u toj situaciji, ali lako je komentarisati sa strane znam jer sam i sama takva...
- vozač
#124 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
ovo si malo fulila,Ambrozija wrote:Niti sam radila, niti radim, niti cu ikada raditi u bilo kojoj banci za ne znam kakav novac a pogotovo ne na mjestu sluzbenice na salteru, i to ne zato sto taj posao smatram ponizavajucim, naprotiv, to je lijep posao za onoga ko to voli, ali raditi s ljudima i novcem u isto vrijeme...Ni za zivu glavu...Svakla cast tim ljudima koji se svaki, ali apsolutno svaki dan susrecu sa "divljim" ljudima koji se izivljavaju na svakakve nacine, a one, cast izuzetcima, opet ostanu mirne s osmijehom i pokusavaju objasniti ljudima u cemu je problem ukoliko do problem dodje, jer cesto se ljudi svadjaju i bez ikakvog razloga, jer im je dosao takav dan, a one to trpe.
te greške se mogu svakome desiti, zato i postoje specifikacije pa se vrlo lako pronađe taj ko je naplatio više nego što ga pripada, a pri tome se ušutio misleći da je pametan, (da ne pričamo o video nadzoru), za ovo svjesno prisvajanje nečega što ti ne pripada slijedi krivična odgovornost
čisto da pojasnimo, sve ostalo je u redu, slažem se
-
Ambrozija
#125 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!
Nemoj me pogresno shvaitit, i nemoj pomisliti da sam drska, ali pobogu gdje ti zivis? Krivicno odgovarati? Otidji u bilo koju banku, znaci bilo koju, ne samo u ovu o kojoj raspravljamo, i slobodno se raspitaj medju sluzbenicama koliko su do sada novca iz svog novcanika dale a da krivac nije odgovarao...desetine puta...Ni nalog koji dobivas u banci ti nije adekvatan dokaz. Sluzbenica, ukoliko uoci gresku, a takodjer se moze desit i da gresku uopce ne pronadje, moze kontaktirati klijenta telefonom, no ako on porekne sve tu joj nikakav video nadzor ili zakon ne mogu pomoci, novac daje iskljucivo ona i to iz svog novcanika, pravila banke jasno govore o tome, i ne samo banke vec i svih ostalih institucija koje rade s novcem. Jer gresku sluzbenica ne uocava odmah (mada se i to moze desiti) vec na kraju radnog vremena, kada treba da stornira sve sto je radila tokom dana (i tu se ljudi prevare, pa misle da ukoliko banka radi do 18 casova, i sluzbenice napustaju banku u isto to vrijeme, no one ostaje i nakon radnog vremena, jer ih zapravo tek onda ceka glavni dio posla) i zbog te cinjenice cesto ostanu bez novca. isto tako se desi da imaju i visak novca, i ukoliko se ne dokaze kome je isplacen manjak u roku od 24 do 48 sati, taj novac ide direktno na racun banke.
U radu banke postoji niz i niz pravila, a svake godine sluzbenice bivaju testirane u podrcuju znanja iz oblasti novca i ekonomije, znanja o adektvatnom izgledu u toku radnog vremena te o postupku s klijentima. Tu je takodjer i niz obuka koje sluzbenice moraju proci, od sigurnosnih obuka, ukoliko dodje do pljacke banke ili drugih neugodnih situacija, do punjenja bankomata, koji je jako slozen proces pa preko novih informatickih programa i slicno. te obuke se vrse svaka 2 do 3 mjeseca. Ukoliko sluzbenica ne zadovolji vise od 95% od svega navedenog, zna se sta biva.
Dakle svi vidimo vanjsku rad banke, a samo oni znaju kakav je unutarnji. To je slozen proces, koji oduzima masu vremena. kada pocinjete raditi u banci, prva stvar koju vam kazu jeste, citiram: "Zaboravi kucu, zaboravi sve privatne probleme...kada udjes u banku pretvori su u drugu osobu, jer od danas vise nista nece biti kao prije"...
Prisustvovala sam svemu ovome, jer ja studiram ekonomiju i imala sam zadatak o radu banke, sto mi je na pocetku bilo totalno smijesno, a onada sam uvidjela problematiku cijelog procesa. Da su ljudi upuceni u samo 50% onoga sto se desava iza saltera, banci bi pristupili na potpuno drugaciji nacin. zato tim muskarcima i zenama na salteru bilo koje banke, zaista treba odati priznanje. Ja im dizem kapu, jer sam vidjela kroz sta ti ljudi prolaze.
I opet na kraju kazem, nisu ni oni cvecke, ne kazem to, daleko od toga, ima vrlo bezobraznih i neprofesionalnih, bahatih i nadmenih, ali ne treba generalizovati, ja na cijeloj temi nisam vidjela niti jedan pozitivan komentar, ali dobro, shvatam ljude, vecina ce sad reci nije njihov problem sto one moraju proci niz i niz obuka svaki mjesec i ostalo sto sam nabrojala, i upravu ste, ali sve bi bilo mnogo bolje kad bi ljudi imali vise razumjevanja jedni za druge, s obje strane...
U radu banke postoji niz i niz pravila, a svake godine sluzbenice bivaju testirane u podrcuju znanja iz oblasti novca i ekonomije, znanja o adektvatnom izgledu u toku radnog vremena te o postupku s klijentima. Tu je takodjer i niz obuka koje sluzbenice moraju proci, od sigurnosnih obuka, ukoliko dodje do pljacke banke ili drugih neugodnih situacija, do punjenja bankomata, koji je jako slozen proces pa preko novih informatickih programa i slicno. te obuke se vrse svaka 2 do 3 mjeseca. Ukoliko sluzbenica ne zadovolji vise od 95% od svega navedenog, zna se sta biva.
Dakle svi vidimo vanjsku rad banke, a samo oni znaju kakav je unutarnji. To je slozen proces, koji oduzima masu vremena. kada pocinjete raditi u banci, prva stvar koju vam kazu jeste, citiram: "Zaboravi kucu, zaboravi sve privatne probleme...kada udjes u banku pretvori su u drugu osobu, jer od danas vise nista nece biti kao prije"...
Prisustvovala sam svemu ovome, jer ja studiram ekonomiju i imala sam zadatak o radu banke, sto mi je na pocetku bilo totalno smijesno, a onada sam uvidjela problematiku cijelog procesa. Da su ljudi upuceni u samo 50% onoga sto se desava iza saltera, banci bi pristupili na potpuno drugaciji nacin. zato tim muskarcima i zenama na salteru bilo koje banke, zaista treba odati priznanje. Ja im dizem kapu, jer sam vidjela kroz sta ti ljudi prolaze.
I opet na kraju kazem, nisu ni oni cvecke, ne kazem to, daleko od toga, ima vrlo bezobraznih i neprofesionalnih, bahatih i nadmenih, ali ne treba generalizovati, ja na cijeloj temi nisam vidjela niti jedan pozitivan komentar, ali dobro, shvatam ljude, vecina ce sad reci nije njihov problem sto one moraju proci niz i niz obuka svaki mjesec i ostalo sto sam nabrojala, i upravu ste, ali sve bi bilo mnogo bolje kad bi ljudi imali vise razumjevanja jedni za druge, s obje strane...