Kako doći do Skakavca?
Moderator: anex
- Capajebo
#101 Re: Kako doći do Skakavca?
ja aBd planiram , dok jos malo ugrije po prvi put u zivotu se zaputiti do Skakavca
jos samo da nagovorim nekoga da ide sa mnom , ne znam sta je ovo niko nece da mrdne , samo bi pili kafe 
- mrtva kokoš
#102 Re: Kako doći do Skakavca?
ja idem cim prigrije malo kvalitetnije, ne bih da imam blatnjave tene
znaci minibus do nahoreva i onda pjehoka...
- Capajebo
#103 Re: Kako doći do Skakavca?
i ja sam skont'o da je tako najlaksešime.sparina wrote:ja idem cim prigrije malo kvalitetnije, ne bih da imam blatnjave tene![]()
![]()
za prvi put do vodopada samo , a nekad kasnije aBd i dalje negdje
- mrtva kokoš
#104 Re: Kako doći do Skakavca?
kasnije mozes da napravis rutu nahorevo- vodopad - bukovik - barice da se ne vracas istim putem, ali ovo kad nabijes kondiciju jer sigurno ima citav dan klaparati, preko 20km...purifier wrote: i ja sam skont'o da je tako najlakse![]()
za prvi put do vodopada samo , a nekad kasnije aBd i dalje negdje![]()
- Capajebo
#105 Re: Kako doći do Skakavca?
.
Last edited by Capajebo on 31/03/2012 02:31, edited 1 time in total.
- mrtva kokoš
#106 Re: Kako doći do Skakavca?
pa eto i to je nekih 20km cini mi se...
ja mogu vala hodati citav dan, samo da nema trcanja

ja mogu vala hodati citav dan, samo da nema trcanja
- alica.k
#107 Re: Kako doći do Skakavca?
22 km je do skakavca i nazad od pionirske doline pjeske. od nahoreva ne znam. dokaz:

isto ti dodje
da vidim i ja kakvo je stanje.

isto ti dodje
ak ti se bude dalo koju slikicu napravitart vandeley wrote:Je li ko isao skoro , kakva je situacija sa snijegom? Ja planiram sutra aBd malo prohodati da izvidim stanje
Last edited by alica.k on 30/03/2012 22:01, edited 1 time in total.
- kokuz_sa
#108 Re: Kako doći do Skakavca?
33kmšime.sparina wrote:pa eto i to je nekih 20km cini mi se...
ja mogu vala hodati citav dan, samo da nema trcanja![]()
ako me dobro sjecanje sluzi toliko ima autom da se ide do onog skretanja kod pumpe desno
- art vandeley
#109 Re: Kako doći do Skakavca?
Slike ce obavezno biti
Koliko se sjecam , oko 35 km je od pionirske do Sedam suma , s kojih sidjem do Sedrenika. Haver je mjerio onim kurvimetrom , pa koliko je tacno , ne znam.
Ma samo je mozda kritican dio od Skakavca do Bukovika , tj. onaj uspon kroz sumu koji je haman vjecno u hladovini i tu moze biti jos uvijek snijega ili barem u najmanju ruku blatnjavog terena.
Ma samo je mozda kritican dio od Skakavca do Bukovika , tj. onaj uspon kroz sumu koji je haman vjecno u hladovini i tu moze biti jos uvijek snijega ili barem u najmanju ruku blatnjavog terena.
- alica.k
#110 Re: Kako doći do Skakavca?
btw, kad vec imamo ovu kartu

jel iko ikad isao ovim putem sto sam ga malo zatamnila (asfalt+pjesacka staza i moze li se to?)?
ja obicno idem ovim gore puteljkom kad se dijeli put...

jel iko ikad isao ovim putem sto sam ga malo zatamnila (asfalt+pjesacka staza i moze li se to?)?
- art vandeley
#111 Re: Kako doći do Skakavca?
pa ja sam tim putem jedino i isao ...dakle izadjes iz minibusa i samo ravno a ne lijevo. Dakle bas tom tim putem koji je zatamljen.
- alica.k
#112 Re: Kako doći do Skakavca?
ja kako sam prvi put otisla u osnovnoj, tako uvijek idem...tek sad malo bolje pogledah ovu kartu 
- art vandeley
#113 Re: Kako doći do Skakavca?
a kakva je ta staza lijevo po kojoj si isla , jel makadam (cesta) ili bas neka pjesacka staza?
- alica.k
#114 Re: Kako doći do Skakavca?
auta najnormalnije idu, MESCINI da je vecinom asfalt al nisam sigurna, ne mogu da nadjem nijednu sliku da provjerim
. ima usput i vode da naspes... ovo gdje izadjes kad ides ovim putem ispod je tacno prije onog vijugavog dijela?
ne idu auta dole tim putem? zato i pitam, radje bih isla onda ovdje dole ako nema auta

mislim da je ovo kad se tek krene tim iznad putem
ne idu auta dole tim putem? zato i pitam, radje bih isla onda ovdje dole ako nema auta

mislim da je ovo kad se tek krene tim iznad putem
-
crnoplavo
#115 Re: Kako doći do Skakavca?
mensecini da je ovo nahorevo 
ja samo idem pravo, ima jedan dio kroz nekakav kamenjar, gdje se put racva,lijevo put, pravo kamena staza, i onda samo pravo pratis put, ma nisam se nikad izgubio, ne brinite se
ja samo idem pravo, ima jedan dio kroz nekakav kamenjar, gdje se put racva,lijevo put, pravo kamena staza, i onda samo pravo pratis put, ma nisam se nikad izgubio, ne brinite se
- chengaba
#116 Re: Kako doći do Skakavca?
To ti je onaj put što silazi dole u kanjon. Bespotrebno gubiš visinu, jedino ako hoćeš da vidiš potok...alica.k wrote:btw, kad vec imamo ovu kartu
- art vandeley
#117 Re: Kako doći do Skakavca?
Eh evo mene sa izvjestajem sa Skakavca
Helem , ne znam sta da kazem , mozda ce vise reci pokoja slika ispod...
Sto se snijega tice i nema ga bas plaho ali gdje ga ima nevalja nikako , propada se itd...
Donja staza za Skakavac je u 80% slucajeva u idealnom stanju , suha i normalno prohodna. Ovih 20% otpada na odredjena podrucja koja su u vjecitom hladu i tu se mora zagaziti ali nije nista ozbiljno.
Dosao sam do Skakavca i morao se vratiti istim putem iako sam namjeravao popeti se iznad pa se vratiti gornjom stranom odnosno prvo provjeriti moze li se do Bukovika. Razlog tome je razvaljen most pod vodopadom. Vjerovatno je uzrok tome led sa vodopada koji je usljed topljenja otpao. Kazu da je to pojava skoro svake godine.
Vratio se istim putem i onda na izlazu sa donje staze se odlucim da probam do Bukovika preko 7 vrela. Tu naidjem na jednog iskusnog planinara i nekako se uspemo do Bukovika sto nije bilo nimalo lahko zbog snijega , pogotovo kada se uzme u obzir da sam bio u potpunosti bez ikakve opreme.
Vratio sam se opet na Nahorevo jer ljudi u domu na Bukoviku su savjetovali da ni ne pokusavam preko Cavljaka , tesko prohodno zbog snijega.
Evo i poneka slika :

Sto se snijega tice i nema ga bas plaho ali gdje ga ima nevalja nikako , propada se itd...
Donja staza za Skakavac je u 80% slucajeva u idealnom stanju , suha i normalno prohodna. Ovih 20% otpada na odredjena podrucja koja su u vjecitom hladu i tu se mora zagaziti ali nije nista ozbiljno.
Dosao sam do Skakavca i morao se vratiti istim putem iako sam namjeravao popeti se iznad pa se vratiti gornjom stranom odnosno prvo provjeriti moze li se do Bukovika. Razlog tome je razvaljen most pod vodopadom. Vjerovatno je uzrok tome led sa vodopada koji je usljed topljenja otpao. Kazu da je to pojava skoro svake godine.
Vratio se istim putem i onda na izlazu sa donje staze se odlucim da probam do Bukovika preko 7 vrela. Tu naidjem na jednog iskusnog planinara i nekako se uspemo do Bukovika sto nije bilo nimalo lahko zbog snijega , pogotovo kada se uzme u obzir da sam bio u potpunosti bez ikakve opreme.
Vratio sam se opet na Nahorevo jer ljudi u domu na Bukoviku su savjetovali da ni ne pokusavam preko Cavljaka , tesko prohodno zbog snijega.
Evo i poneka slika :

Last edited by art vandeley on 01/04/2012 22:40, edited 1 time in total.
- alica.k
#118 Re: Kako doći do Skakavca?
pa nije strasno! za jedno 2 sedmice kad sam planirala ici uz dobro vrijeme bi moglo biti bolje 
hvala ti puno na slikama, ja sam mislila snijeg je jos barem po metra obzirom kako je padalo
hvala ti puno na slikama, ja sam mislila snijeg je jos barem po metra obzirom kako je padalo
-
crnoplavo
#119 Re: Kako doći do Skakavca?
a gdje su ovi stecci?
- Vrteska
#120 Re: Kako doći do Skakavca?
Isla sam ja, i istina je ovo, ali meni je ipak ljepsi.chengaba wrote:To ti je onaj put što silazi dole u kanjon. Bespotrebno gubiš visinu, jedino ako hoćeš da vidiš potok...alica.k wrote:btw, kad vec imamo ovu kartu
- alica.k
#121 Re: Kako doći do Skakavca?
to ti je valjda (nek neko potvrdi) bukovikcrnoplavo wrote:a gdje su ovi stecci?
spominjao je i cardak, ili cardaklije...
- Hopkins
#122 Re: Kako doći do Skakavca?
Smije li se na skakavcu rostiljati?
- alica.k
#123 Re: Kako doći do Skakavca?
http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... akavac.pdfHopkins wrote:Smije li se na skakavcu rostiljati?
ne
- art vandeley
#124 Re: Kako doći do Skakavca?
Stecci su ispod Bukovika , na njih sam naisao silazeci do 7 vrela. Znao sam da imaju tu negdje ali sam sada sasvim slucajno na njih naisao izbjegavajuci snijeg. Ima tu jedno malo selo blizu , od nekoliko kuca koje je 100% pusto i bas izgleda sablasno ko u horor filmovima 
-
PoP PD Bukovik