Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Giancarlo

#101 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Giancarlo »

Vi koji ste malo upuceniji u sve ovo, znate li mozda jesu li isporucene sve garniture (jesu li ono spominjali njih 9?) ili nisu jos ?
drndalo

#102 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by drndalo »

neki wrote:Nagibna tehnologija sluzi samo za povecanje komfora pri vecim brzinama i ona je za lokomotivu potpuno nevazna tako da ce funkcionisati sasvim normalno i sa postojecim lokomotivama tamo gdje konfiguracija terena to dozvoljava.
lajkujMe wrote:Glavni razlog zasto talgo lokomotive nisu uzete jeste sto su beskorisne ako neces ici 200+ km, na nasim prugama to je fizicki nemoguce, nije zbog starosti, da potpuno uradis rekonstrukciju ponovo ne mozes ici preko 120 km
Da ja onda jos jednom ponovim:
Cemu onda kupuvati Talgo vagone, moglo se kupiti nove vagone stare konstrukcije, puno su jeftiniji...
Dakle, ni uz Talgo lokomotive ne mogu Talgo vagoni ici brze nego sto je nakada Bosna Express isao... Pa sto ce nam Talgo nagibni vagoni onda uopste ??? Osim sto su novi, a novi su se mogli kupiti i bez nagibne tehnologije, pa jos ustediti...

By the way, sto ce Spancima uopste nagibna tehnologija kad su sada ispeglali pruge da budu ravne...?
lajkujMe

#103 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

do sada isporucene su ukupno 3 kompozicije, sve ostale stizu do kraja godine.

evo slika :-D

garnitura 1:
Image

garnitura 2 (na testiranju pocetkom aprila, isli na max brzinu nasih pruga 120 km):Image

garnitura 3 stigla u martu:
Image

Sve tri su dnevne garniture, posljedna garnitura (9) dolazi nam u decembru.

A sad sto su kupili ove fancy talgo vagone e pa razlog je jednostavan, prvo ultra moderne su, ultra luksuzne, ultra komforne, ultra sigurne. Imaju hajmo reci dozvole za voznju u EU (sto je cilj zfbih zele u sloveniju pa cak dalje do austrije, njemacke (minhen)).
To nije moguce sa standardnim vagonima.

i moze li mi iko reci kako se postavlja you tube video na ovaj forum, embeded code mi ne radi :?
neki

#104 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

drndalo wrote:
neki wrote:Nagibna tehnologija sluzi samo za povecanje komfora pri vecim brzinama i ona je za lokomotivu potpuno nevazna tako da ce funkcionisati sasvim normalno i sa postojecim lokomotivama tamo gdje konfiguracija terena to dozvoljava.
lajkujMe wrote:Glavni razlog zasto talgo lokomotive nisu uzete jeste sto su beskorisne ako neces ici 200+ km, na nasim prugama to je fizicki nemoguce, nije zbog starosti, da potpuno uradis rekonstrukciju ponovo ne mozes ici preko 120 km
Da ja onda jos jednom ponovim:
Cemu onda kupuvati Talgo vagone, moglo se kupiti nove vagone stare konstrukcije, puno su jeftiniji...
Dakle, ni uz Talgo lokomotive ne mogu Talgo vagoni ici brze nego sto je nakada Bosna Express isao... Pa sto ce nam Talgo nagibni vagoni onda uopste ??? Osim sto su novi, a novi su se mogli kupiti i bez nagibne tehnologije, pa jos ustediti...

By the way, sto ce Spancima uopste nagibna tehnologija kad su sada ispeglali pruge da budu ravne...?
Mogu ici brze u krivinama, nagibna tehnologija postoji da bi se povecao komfor tj. da te centrifugalna sila u krivini ne bi izbacila iz sjedista. Talgo koristi pasivno nagibanje, znaci bez kompjutera i motora kao kod aktivnog. Pasivna tehnologija nije narocito skupa.
Kao sto napisah kad su kupovali vagone nisu razmisljali sta je trenutno aktuelno, nego da ti vagoni i za 10 godina mogu izaci na evropske pruge koje ce tad vecinom biti za brze vozove i na njima nece biti mjesta za spore vagone stare konstrukcije. Napokon neko u ovoj drzavi da razmislja i dugorocno a ne samo da pokrpi situaciju za narednu godinu dvije..
Sto se spanskih pruga tice, kao sto vidis na slikama i one imaju blage krivine, vecinom preko 3000 m radijusa, ali kad kroz njih voz prolazi brzinom 250 km/h centrifugalna sila je itekako prisutna i potrebno je nagibanje.
drndalo

#105 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by drndalo »

Meni se ipak cini da je prije neki dobar tal u pitanju sa Spancima... Znam ja nas, *ebo ja nas... :evil:

Sto ovo kazem, dok god je kod nas unutrasnji saobracaj ovakav kakav jeste, kakav Bec, kakav Minhen... Dok god nemamo barem 3x dnevno vozove za ZG i BG, da bar malo vrate putnike sa autobusa na zeljeznicu, o cemu pricamo...? Nekima ocito odgovara ovako, jos bi im bolje bilo da nema nikako zeljeznice... :cry:
Filter

#106 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Filter »

lajkujMe wrote:
i moze li mi iko reci kako se postavlja you tube video na ovaj forum, embeded code mi ne radi :?

moras kopirati link iz address bar-a, npr. http://www.youtube.com/watch?v=izOdvBmTDh0 ,nekad dodaju na link http://www.youtube.com/watch?v=izOdvBmT ... xyxyxyxyxy[/b] , dodatak obrisi i opleti...

valjda nisam zakomplikovao
lajkujMe

#107 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

drndalo wrote:Meni se ipak cini da je prije neki dobar tal u pitanju sa Spancima... Znam ja nas, *ebo ja nas... :evil:

Sto ovo kazem, dok god je kod nas unutrasnji saobracaj ovakav kakav jeste, kakav Bec, kakav Minhen... Dok god nemamo barem 3x dnevno vozove za ZG i BG, da bar malo vrate putnike sa autobusa na zeljeznicu, o cemu pricamo...? Nekima ocito odgovara ovako, jos bi im bolje bilo da nema nikako zeljeznice... :cry:
kao prvo zeljeznice rade na rekonstrukciji pruge, iduce godine trebali bi poceti i rekonstrukciju sarajevo-doboj, sto se tice unutrasnjeg saobracaja slazem se, nadam se da ce kupiti jos koji koncarev EMV dobri su lijepi i perfektni za unutrasnji saobracaj to jest međugradski. Trenutan problem unutrasnjeg saobracaja su:

Brzine
Nema dovoljno vagona/vozova
Mnogi i ne znaju da i ima putnicki saobracaj, mora se raditi na promociji i akcijama i nekakvim mjesecnim godisnjim povoljnim kartama da ljudi kupuju i voze se zeljeznicama, koje su jeftinije od autobusa btw.

ako kad nestane goriva ionako ce morati koristiti zeljeznice :lol:

igorailwayman

#108 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by igorailwayman »

poznanik wrote:
lajkujMe wrote:Image

Bilo je nekih prigovora zbog tucanika koji je nasut uz prugu, navodno - postavljen je Jablanit koji je podložan pucanju i cijepanju, umjesto tvrdog krečnjaka kakav je na svim ostalim prugama, zna li neko više?
Na ovaj zastorni amterijal nema prigovora što se tiče kvalitete. bilo je prigovora u kašnjenju isporuke i tim stvarima.
odavno se počeo izbacitavi kamen krečnjačkog porijekla je nezadovoljava sve potrebe i nije toliko kavlitetan kao ovaj kamen vulkanskog porijekla. Ovaj kamen vulaknskog porijekla je čvršći (a ne krući kao što je to onaj krečnjački) i ima bolju amortizaciju za prugu i i životni ciklus mu je znatno dulji....

P.S. drago mi je da se ova tema zahuktava, samo naprijed

Stigle su 4 Talgo kompozicije do sada, uskoro bi trebala i peta a zatim i preostale 4 noćne kompozicije do kraja godine
Dendrlix

#109 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Dendrlix »

@igorailwayman

Kad ce u promet?
igorailwayman

#110 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by igorailwayman »

Dendrlix wrote:@igorailwayman

Kad ce u promet?
To neznam i mislim da se u ovom trenutku nemože sa sigurnošću reči kada će konačno krenuti. Stvari oko puštanja u saobraćaj napreduju ali ne zeljenim i planiranim tempom, ali za nadati se da će to biti što prije i da će to biti ove godine :)
Giancarlo

#111 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Giancarlo »

A zna li se sta je sa tim koncar vozovima ? Koliko ih je kupljeno, jesu li testirani, jesu li isporuceni...jeli ono sa njima problem vezan nesto za PDV ?

PS. svaka cast pojedincima sa ove teme, a vezano za info, slike i klipove ;-)
lajkujMe

#112 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Giancarlo wrote:A zna li se sta je sa tim koncar vozovima ? Koliko ih je kupljeno, jesu li testirani, jesu li isporuceni...jeli ono sa njima problem vezan nesto za PDV ?

PS. svaka cast pojedincima sa ove teme, a vezano za info, slike i klipove ;-)
Jedan kupljen, testirani jesu i to ne malo nego puno, po ceskoj, hrvatskoj, bosni. Problem PDV nemaju da plate PDV pa ga ne smiju u promet slati.
Nisam siguran ali mislim da je u planu bilo uzeti oko desetak takvih vozova ali cisto sumnjam da se ima para za to.
igorailwayman

#113 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by igorailwayman »

Bio je plan prethodne uprave ŽFBH i končara odnosno Vlade FBiH i RH da se za potrebe ŽFBH preko kreditnog aranžmana kupi ukpno 9 Končarevih elektromotornih vozova gdje bi ih ŽFBH dobila po nižoj cijeni jer je učestovala i njihovoj proizvodnji i u jednom dijelu i financirala proizvodnju.

Ali pošto su se okolnosti promjenila kako političke tako i unutar ŽFBH taj plan ugovora je bio smanjen na 6 vozova a zatim je i skroz obustavljen tako da će se za sada ostati na ov om jednom kupljenom vozu dok ne dođu bolja vremena.

Bolje išta nego ništa :D . i ovaj jedan voz je velika stvar i investicija za ovakvo malu željezničku upravu kao što je to ŽFBH
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#114 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by PipiDugaDevetka »

Pa, šta da kažem stranim turistima na jednom turističkom forumu? Oduševljeni su putovanjem vozom kroz kanjon Neretve do Mostara, a ne smijem im slagati da su u funkciji brand-new vagoni i da nema presjedanja u Konjicu?

Sve jedni drugima preporučuju ovo putovanje, a ja kao glavni informator iz Sarajeva postavio zvanično saopštenje od 7. decembra 2010.g. da NEMA VIŠE PRESJEDANJA. Radovi kao završeni. Bila info na web. site-u ŽFBIH.

Jasno je i meni, i turistima da je bezbjednost najvažnija, ali mogli su dati novo saopštenje, nakon onog prvog i drugog zvaničnog saopštenja da se ukida presjedanje i to na engleskom jeziku.
slobodni armirach

#115 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by slobodni armirach »

Vidjatel ove Talgaše?
jesul u pogonu
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#116 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by KatarinaKosaca »

Vozila sam se talgom linija Madrid-Zaragoza, i to pamtim kao jedno od najprijatnijih putovanja. Prelijepo. Zapališ cigaru, odgledaš film, ne osjetiš kako se voziš.... Neprocjenljivo. :)
Zanimljivo je da se Španjolska kutarisala ovih vozova iz čisto političkih razloga. Francuzi su htjeli da plasiraju Ave, pa su ucjenili Špance da ih kupe, a za uzvrat će im pomoći oko hvatanja pirpadnika ETA-e u Južnoj Francuskoj. Tako je AVe zamjenio boljeg Talgu i posebno mi je drago što smo nabavili ove vozove.
Nacionalniid_BOSANCI

#117 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Pri potrebi, imate i na ovoj temi nesto informacija vezano za ovu temu:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=56639
rossoner

#118 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by rossoner »

igorailwayman wrote:
poznanik wrote:
lajkujMe wrote:Image

Bilo je nekih prigovora zbog tucanika koji je nasut uz prugu, navodno - postavljen je Jablanit koji je podložan pucanju i cijepanju, umjesto tvrdog krečnjaka kakav je na svim ostalim prugama, zna li neko više?
Na ovaj zastorni amterijal nema prigovora što se tiče kvalitete. bilo je prigovora u kašnjenju isporuke i tim stvarima.
odavno se počeo izbacitavi kamen krečnjačkog porijekla je nezadovoljava sve potrebe i nije toliko kavlitetan kao ovaj kamen vulkanskog porijekla. Ovaj kamen vulaknskog porijekla je čvršći (a ne krući kao što je to onaj krečnjački) i ima bolju amortizaciju za prugu i i životni ciklus mu je znatno dulji....

P.S. drago mi je da se ova tema zahuktava, samo naprijed

Stigle su 4 Talgo kompozicije do sada, uskoro bi trebala i peta a zatim i preostale 4 noćne kompozicije do kraja godine

Super izgleda ovaj renovirani dio. Je li se svugdje moraju staviti betonske podloge a izbaciti drvene? Jer sam vidio ili mi se učinilo u Ostrošcu da se stavio novi zastor, jablanički gabro prerađen, jablanit, ali nsiam vidio da se uočavaju betonski držači... Inače radovi još traju dolej su enke mašine. ZNa li iko tačno ili otprilike kad možemo očekivati talgo vozove u redovnom prometu barem na relaciji: Sarajevo - Ploče ?
kurty

#119 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by kurty »

rossoner wrote:

Super izgleda ovaj renovirani dio. Je li se svugdje moraju staviti betonske podloge a izbaciti drvene? Jer sam vidio ili mi se učinilo u Ostrošcu da se stavio novi zastor, jablanički gabro prerađen, jablanit, ali nsiam vidio da se uočavaju betonski držači... Inače radovi još traju dolej su enke mašine. ZNa li iko tačno ili otprilike kad možemo očekivati talgo vozove u redovnom prometu barem na relaciji: Sarajevo - Ploče ?
mislim da se za Tolgo vozove mora sve poboljsati dok ne krenu da voze...
inace vecina pruga je napravljena brzinski i islo se na to da ce se donji stroj sleci vremenom i prelaskom vozova preko... medjutim ni nase pruge nisu za brze vozove, jer su konstruisane za sporije brzine, pa treba povecavati radijuse krivina, a to znaci mnogo posla...
medjutim dok se shvati da nam je to od koristi, proci i ovi ce vozovi postati stari
rossoner

#120 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by rossoner »

Vidim intenzivno se radi na relaciji Konjic - Jablanica. Mašine su stalno "na tračnicama"...
Ja se nadam u 2012 da će provozati Talgo na relaciji Sarajevo - Ploče. Napreduju radovi i radi se barem na toj lokaciji, ostalo ne znam...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#121 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ja sam se ''provalio'' na TripAdvisor Forumu pišući kako će biti i tuš-kabina, sve postavio slike sa Sa-x foruma,...kad ja tamo, a ono, međutim ne voze ni Talgo, ne Rade Končar super vozovi prema Mostaru i dalje, do Ploča. Valjda taj PDV mora biti plaćen,...Ne znam detalje,...Uglavnom, turisti traže putovanje vozom do Mostara ''which is stunning and breathtaking''!
Last edited by PipiDugaDevetka on 31/08/2011 11:45, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#122 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by KatarinaKosaca »

Cijena putovanja Talgom je u Španiji bila jako skupa. Madrid-Sevilla skoro ista cijena kao avionska karta.
Kako će biti ovdje, zna li se?
MAN-lion's coach

#123 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by MAN-lion's coach »

Negdje se pogubila tema o sigurnosti na želj.prelazima ne mogu da je nađem pa ću staviti ovdje:
(za punu sliku desni klik i view)

Image
Eshek

#124 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Eshek »

Dargo mi je da smo dobili Talgo vagone, ali mi je žao što su preplaćeni... o tome ćemo više saznati u seriji "Narcis Džumhur i ekipa na sudu"...
PipiDugaDevetka

#125 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ima li šta novo u vezi sa vozovima, vlakovima,...?
Post Reply