Muzicka scena bivse Jugoslavije
Moderator: Chloe
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
- selenofil
#102 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Sta imate protiv Crvene jabuke?
- piupiu
#103 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Fakat. Čuj Rambo anti-muzičar. Čovjek je izvrstan jazz muzičar.
- Bloo
- Globalna šefica
#104 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ti si moja ljubaF forumska i @vaučer eragnostic_front wrote: ↑18/04/2022 13:02 Meni je album Zastave od Parafa nesto najbolje sto sam cuo sa ovih prostora.
Inače sve od Parafa
Juriš u javna kupatila tu su vaše strasti tu su tajne kamere i zato pazi što vičeš! Ipak pazi što vičeš!!
- agnostic_front
#105 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Bloo wrote: ↑18/04/2022 20:57Ti si moja ljubaF forumska i @vaučer eragnostic_front wrote: ↑18/04/2022 13:02 Meni je album Zastave od Parafa nesto najbolje sto sam cuo sa ovih prostora.Misljah da niko nije cuo za njih osim malog broja ljudi u Sa.
Inače sve od Parafa
Juriš u javna kupatila tu su vaše strasti tu su tajne kamere i zato pazi što vičeš! Ipak pazi što vičeš!!![]()
![]()
![]()
Paraf zakon, mada sam ih otkrio kroz onu pankersku fazu, sa ove kompilacije:
https://youtu.be/nx6pCJ8k4D0
- Altsa
#106 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Sigurno niko nije cuo za Paraf osim vas dvojice. 
- stubrijez
#107 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
nema taj tri ciste, ljudi sviraju on nabraja neke tlapnje... ne kontam samo one muzicare sta im treb da se brukaju sa njim.
Jedino sta mu se moze priznati jest da je jedan od zacetnika turbo-folka.
- dale cooper
#108 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ništa efikasno. Žera će uz žohare jedini ostati da mamuza mrtvog konja zvanog Crvena Jabuka nakon nuklearnog rata.
Neka jebeni Valentino i Merlin imaju tri čiste.
- stubrijez
#109 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
...nije ni to neka sreca posebno ovaj drugi slazem se apsolutno, samo trebo si procitati sta sam napisao i koji dio opusa naveo... svi imaju uspone i padove, valjda misle da su uvije dobri pa guraju do kraja a nije vise to to, ali Rambo brate supljak od pocetka do kraja. Nego kad si pomenuo, ko su ti izuzeci bas da vidim sta mislis???dale cooper wrote: ↑19/04/2022 18:40Ništa efikasno. Žera će uz žohare jedina ostati da mamuza mrtvog konja zvanog Crvena Jabuka.![]()
Neka jebeni Valentino i Merlin imaju tri čiste.Nema goreg i precjenjenijeg sranja od te tzv sarajevske pop rock škole, čast izuzecima.
- dale cooper
#110 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Nisam neki poseban fan Ramba, ali to da nema tri čiste je bezveze priča. Druga stvar je koliko se nekome dopada to što radi.stubrijez wrote: ↑19/04/2022 18:45...nije ni to neka sreca posebno ovaj drugi slazem se apsolutno, samo trebo si procitati sta sam napisao i koji dio opusa naveo... svi imaju uspone i padove, valjda misle da su uvije dobri pa guraju do kraja a nije vise to to, ali Rambo brate supljak od pocetka do kraja. Nego kad si pomenuo, ko su ti izuzeci bas da vidim sta mislis???dale cooper wrote: ↑19/04/2022 18:40
Ništa efikasno. Žera će uz žohare jedina ostati da mamuza mrtvog konja zvanog Crvena Jabuka.![]()
Neka jebeni Valentino i Merlin imaju tri čiste.Nema goreg i precjenjenijeg sranja od te tzv sarajevske pop rock škole, čast izuzecima.
Pa Indexi uglavnom.
- Hajvan
#111 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
na otoj gore sliKi- prvi, preTposljednji i posljeTnji su mi isti ko i taj "NE TEBI"
a drugi je zaluto meshchini- ima jednu polupesmu za cele karijere, plusi jednu strofu u jednoj pjesmi jednog odicnog sarajevskog sastava...
a drugi je zaluto meshchini- ima jednu polupesmu za cele karijere, plusi jednu strofu u jednoj pjesmi jednog odicnog sarajevskog sastava...
- Edin H.
#112 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pustite šuplju, Rambo ima glas kao slavuj
, a govori engleski da Englezi ne bi mogli skontati da nije Englez
https://m.youtube.com/watch?v=Y6OpLBVN6CY
- stubrijez
#113 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
hihihihi kazem vam lijepo covjek sa rastavio od muzike na slovu M... na stranu njegove izjave, stavovi i ostalo, to je nesto drugo.Edin H. wrote: ↑19/04/2022 23:54 Pustite šuplju, Rambo ima glas kao slavuj, a govori engleski da Englezi ne bi mogli skontati da nije Englez
![]()
Al dobro da se razumijemo, da nema Bosne i Johnny i Rambo bi davno pali u zaborav.
- teskeredzic_22
#114 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Šta bolan lupetaš , ako ne razumiješ muziku ne komentariši , ako razumiješ samo muziku koju slušaš onda samo takvu komentariši.
Da li si ikada slušao Ramba kako svira gitaru ?
Ikada ?
Da li si ikada pokušao odsvirati nešto što Rambo svira žmireći ?
Ikada ?
Brojni će ga svrstati među 5 najboljih gitarista ex - Yu , a među 10 najboljih će ga svrstati svi.
Sve Rambove pjesme su autorske , tekst , muzika , aranžmani , produkcija - sve.
Rambo je pokretni maestro sa sijaset odličnih albuma , harizmatičan , provokativan, apsolutno originalan.
Avangarda , živi džuboks.
Nevjerovatno šta sve sebi ljudi dozvole
- stubrijez
#115 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- dale cooper
- dale cooper
- piupiu
#118 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Aiiii, sad cemo se posvadjati.dale cooper wrote: ↑19/04/2022 18:40 Nema goreg i precjenjenijeg sranja od te tzv sarajevske pop rock škole, čast izuzecima.
Pa Indexi su ustanovili sve. Bolero, sranje. Elvis, sranje. Piši, piši - sraaaa-njeeee. Pušenje - sraaaanje. Dugme, ma ko to još sluša. Ober-sranje. Čola, Kemo, sranje, sranje, sranje. Kad mi neko kaže da je Smak za Dugme izmislio svijet, hoću da se objesim. Ili kad mi neko veli da je prepisani Novi val inovativniji i autentičniji od New primitivsa, e TOOOO je praaaavo sranje.
- piupiu
#119 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
On nas trola
- vicious
#120 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Nisam nikad bio fan Ramba i njegovog opusa, ustvari uvijek sam mislio da je sve to što on radi samo zajebancija. Ali uvijek mi je bio gotivan lik i uvijek sam ga poštovao zbog nekih njegovih stavova.
Jednom prilikom odem sasvim slučajno na njegov koncert u CDA, cura predložila i hajde (sad kad skontam ima tome i 20 godina
), i bio sam bukvalno šokiran. Nisam mogao vjerovati šta gledam i slušam. Prvo što nisam imao pojma da uopšte svira gitaru, ali čovjek ne da svira, nego RAZVALJUJE.
I tadašnji prateći bend mu je bio vrhunski. Cijeli koncert je ustvari bio kao dvosatni jazz session, nigdje ni traga šprdačini i zajebanciji koju znamo iz većine njegovih pjesama koje smo možda čuli na radiju ili TV, nego 2 sata vrhunske svirke. Kapa dole za Ramba.
Jednom prilikom odem sasvim slučajno na njegov koncert u CDA, cura predložila i hajde (sad kad skontam ima tome i 20 godina
- teskeredzic_22
#121 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Postojale su Siluete u Beogradu , Drago Mlinarec u Zagrebu , Dinamiti u Osijeku , nisu Indeksi bili baš tako sami , zatim ključan čovjek u razvoju Indeksa je bio Bato Kovač koji je ovdje živio godinu - dvije a pomalo nepravedno , na račun Indeksa , se sasvim zaboravlja grupa Pro Arte , potpuni pandan Indeksa.piupiu wrote: ↑21/04/2022 14:41Aiiii, sad cemo se posvadjati.dale cooper wrote: ↑19/04/2022 18:40 Nema goreg i precjenjenijeg sranja od te tzv sarajevske pop rock škole, čast izuzecima.![]()
Pa Indexi su ustanovili sve. Bolero, sranje. Elvis, sranje. Piši, piši - sraaaa-njeeee. Pušenje - sraaaanje. Dugme, ma ko to još sluša. Ober-sranje. Čola, Kemo, sranje, sranje, sranje. Kad mi neko kaže da je Smak za Dugme izmislio svijet, hoću da se objesim. Ili kad mi neko veli da je prepisani Novi val inovativniji i autentičniji od New primitivsa, e TOOOO je praaaavo sranje.![]()
Zabranjeno Pušenje i kompletan Novi primitivizam su bili apsolutno i 100 % najautentičniji jugoslovenski punk bend pjevajući o Sarajevu.
Niti jedan im istinski nije ni bio do koljena u tom smislu.
Ali generacijski odlični su svi bendovi novog talasa iz Ljubljane , Beograda i Zagreba , ne naravno toliko u smislu lokalne autentičnosti (donekle se Azra zbog stila stihova i tematike može tako tretirati ali i ne mora) koliko zbog opšte originalnosti.
Displin A Kitschme - majko moja kako je to sjajan bend.
Smak je sjajan bend sa fenomenalnim gitaristom , vrsnim , Titom , šahom , padišahom.
Eh, Bijelo Dugme je bilo jedina super - star grupa , znači svi ali svi na jednu stranu skupa u zenitima svojih karijera nisu zajedno imali veću popularnost od Bijelog Dugmeta u periodu recimo 1976-1989.
Bijelo Dugme je jedan od najvažnijih sarajevskih brendova (ne bendova , nego brendova), među top 5 sigurno (sa svim onim što je dovelo do formiranja tog benda), i šalu na stranu uz sve (ne)opravdane kritike , Goran Bregović (maestralan gitarista , ko ne vjeruje neka posluša pažljivo solo dionice samo u pjesmi "Blues za moju bivšu dragu") je sa svim ostalim muzičarima tog benda grupa Bijelo Dugme, a oni svi skupa bez Bregovića nisu Bijelo Dugme nego samo sviraju pjesme Bijelog Dugmeta.
Najpotcjenjeniji član te grupe je Željko Bebek....vrhunski pjevač.
Zanimljiva tema. A o ukusima u muzici se ne raspravlja
Sarajevska pop-rok škola je stajala rame uz rame sa beogradskom i zagrebačkom i u određenim periodima je bila najdominantnija.
Da li je bolja od beogradske i zagrebačke je stvar ukusa i različitog mjerila popularnosti i važnosti.
Prateći vokali Senadu Memiću Vajti na izboru za pjesmu Evrovizije (na stejdžu ) su bile Ismeta Dervoz , Jadranka Stojaković i Neda Ukraden.
Meni je to dokaz snage sarajevske pop-rok škole koja je bila fenomenalna u tom periodu.
Ali mi smo do rata, posljednjeg Vajtu poslali na Evroviziju.
Nakon njega su bile Aske (Beograd) (Viktorija , Izolda Barudžija i Snežana Stamenković dok su kasnije članice bile Suzana Perović pjevačica iz Tesne Kože kad Đole maltretira Šojića na onom brodu i Nataša Gajović kasnije u grupi Zana) , Danijel Popović (Titograd) i onda je dominirao Rajko Dujmić koji je pobijedio.
Sve zavisi šta ko ima kao kriterij , a toga u muzici jednostavno nema.
Hvala za temu
- dale cooper
#122 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Rekao sam čast izuzecima i...spomenuo Indexe. New Primitives imaju svojih momenata. Međutim Merlin, Valentino, Plavi Orkestar, Bolero,piupiu wrote: ↑21/04/2022 14:41Aiiii, sad cemo se posvadjati.dale cooper wrote: ↑19/04/2022 18:40 Nema goreg i precjenjenijeg sranja od te tzv sarajevske pop rock škole, čast izuzecima.![]()
Pa Indexi su ustanovili sve. Bolero, sranje. Elvis, sranje. Piši, piši - sraaaa-njeeee. Pušenje - sraaaanje. Dugme, ma ko to još sluša. Ober-sranje. Čola, Kemo, sranje, sranje, sranje. Kad mi neko kaže da je Smak za Dugme izmislio svijet, hoću da se objesim. Ili kad mi neko veli da je prepisani Novi val inovativniji i autentičniji od New primitivsa, e TOOOO je praaaavo sranje.![]()
Crvena Jabuka sa Žerom...mudo od labuda da prostiš. Bijelo Dugme je najprecjenjeniji sastav na ovim prostorima.
- darius_maximus
#123 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Halalite što ću ovo ubaciti ovdje, ali sam neki dan s kolegom na poslu pričao o velikim koncertima.
Malo gledali, kad...

Malo gledali, kad...

- piupiu
#124 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Bolero je konceptualni bend. Pa gdje još imaš bendove koji objave čitav album inspirisan Jesenjinovom poezijom? Meni je "O Jesenjinu" jedan od najinteresantnijih albuma ex-Yu muzike uopšte. To je kulturni performans u tradiciji sarajevske škole - gdje su tekstove pisali pjesnici, pravi pjesnici, a poetski i rok maratoni se održavali u isto vrijeme i iz njih se stvarala kreativna partnerstva.dale cooper wrote: ↑21/04/2022 15:30 Rekao sam čast izuzecima i...spomenuo Indexe. New Primitives imaju svojih momenata. Međutim Merlin, Valentino, Plavi Orkestar, Bolero,
Crvena Jabuka sa Žerom...mudo od labuda da prostiš. Bijelo Dugme je najprecjenjeniji sastav na ovim prostorima.
O tome koliko je Dugme precijenjeno govori Bregovićeva svjetska slava. Meni je deplasirano pljuvati Bregu, ne razumijem što je to toliko popularan sport. Čovjek je ostavio dovoljno antologijske muzike iza sebe da se sad može gadjati poskočicama i šprdati se s nama do kraja života.
- piupiu
#125 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Hvala tebi, ih, o čemu bi se sve ovdje još moglo!