NEKREDITNI NOVAC

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#101 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, video sam da to nešto ne funkcioniše, pa Vas molim da na gogle upišete end the european central bank. Tu, kao prvi tekst na Forumu stoji Kennedy's Excesutive Order 11110 was never rescinded. So, the E.O. stil stand. Ja ne znam dobro da se služim Internetom, jer sam 67 godina star čovek. Nadam se da ste Vi mlađi i da ćete doživeti mnogo više nego ja. Ono što je još u mojoj mašti, biće Vaša realnost.
------------------------------------------------------
dva posta prije pišete kontra,a sada navodite link.Ja imam more tekstova da je ukinut drugi dan po ubojstvu,i odlučite sami sebi postavljate pitanje pa zašto je ubijen.Ovakva zagriženost nekim virtualnim teorijama je mnoge milione otjerala u smrt.Zaboravljate samo još jednu stvar-MOĆ koja je u rukama onih koje bi vi da mjenjate.
stojan nenadovic

#102 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by stojan nenadovic »

Gospodine zonbirile, link verovatno ne radi a da upišete ono što sam Vam rekao, verovatno ste bili lenji da to učinite, tako da sumnjam da znate šta tamo ima. Ja sam star čovek i sećam se kad je Kenedi ubijen. A Vi kažete da je taj Akt povučen dva dana posle njegove smrti. Da li ste to znali odmah ili ste doznali kasnije? Koliko godina Vi imate? Ali to i nije važno. Vi znate kolika je moć tih koji su ubili Kenedija. Znam da su ubili još nekoliko Predsednika SAD. Mene verovatno neće jer ću umreti pre nego što stignu. Ali ja se nadam da će oni propasti pre. Toliko verujete u njihovu moć, a svaka moć je prolazna. A Vi VERUJETE DA NJIHOVA NIJE. Znači verujete da su oni SATANA i da je satana moćniji od Boga. Ako ste Vi u pravu onda svet nema šanse da opstane.
zonbirile

#103 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, link verovatno ne radi a da upišete ono što sam Vam rekao, verovatno ste bili lenji da to učinite, tako da sumnjam da znate šta tamo ima. Ja sam star čovek i sećam se kad je Kenedi ubijen. A Vi kažete da je taj Akt povučen dva dana posle njegove smrti. Da li ste to znali odmah ili ste doznali kasnije? Koliko godina Vi imate? Ali to i nije važno. Vi znate kolika je moć tih koji su ubili Kenedija. Znam da su ubili još nekoliko Predsednika SAD. Mene verovatno neće jer ću umreti pre nego što stignu. Ali ja se nadam da će oni propasti pre. Toliko verujete u njihovu moć, a svaka moć je prolazna. A Vi VERUJETE DA NJIHOVA NIJE. Znači verujete da su oni SATANA i da je satana moćniji od Boga. Ako ste Vi u pravu onda svet nema šanse da opstane.
---------------------------------------------------------
vi imate problem sa čitanjem i razumjevanjem drugih,a sebi ste najbolja publika.Kao prvo ne kažem ja nego "oni" koji pišu da je opozvan predlog zakona pokojnog Kenedija,2 dana po atentatu. Kakve veze imaju moje godine i vaše sjećanje ubistva.Pa cijeli svijet ništa nije znao,sem insinuacija i falš izvještaja Worenove komisije.Sem toga padate u kaljužu dokazivanja,po tome ja ne mogu ništa znati o Napoleonu,ali SIC ne možete ni vi,jer se ne sječate tih događaja,kao što se sjećate ubistva Kenedija.Popijte vode.Čak i o masononima znate vrlo malo i površno,nije ni čudo kada vam je Ron Paul idol kojeg stalno navodite.Problem s njim je da je nerealizirani mason,razapet između svjetovnog poziva i želje za moći iza scene.Otac mu je bar bio klasirani i priznati mason,valjda osjećaj inferiornosti sina prema ocu,pa sad udara kontre nekim nebulozama.Ružno je to što vi radite,ali to vam je valjda relikt prošlosti,pa znate šta je vjerujem,konačno znate i što sam-SOTONIST.Srećom medicina napreduje i razvila je neinvazione metode lječenja,potražite pomoć neće boljeti.
stojan nenadovic

#104 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, Vaše objašnjenje je zaista impresivno. Vi ste mlad čovek, koji ne pišete o ubistvu Kenedija iz vlastitog iskustva, nego na osnovu onoga što ste kasnije čitali. Ja se sećam ubistva, i ne sećam se da su o tome javljali odmah posle ubistva, ali kad su kasnije to ne znam. Mike Montagne je autor neke Mathematically Perfected Economy (MPE) i njega predlažu za predsednika SAD. On ima sajt People for MPE i daje sve što je pisano o reformi monetarng sistema i navodi da su Dennis Kucinich i ostali plagijatori njegovog rada. On kaže da je i Kenedi radio prema njegovoj ideji a ja kažem da je radio prema mojoj. Kako da razumem da je on dao cash money free of debt and free of interest. Po meni to je nekreditni novac kao poklon. Sa svojim skromnim mogućnostima, ja se borim za nekreditni novac, a Vi koji znate mnogo više od mene, zastupate postojeći poredak za koji priznajete da nije dobar. Kad sam našao Ričarda Kuka, on je zastupao zlatni standard, kao što sada zastupa Ron Pol. Ja sam mu pisao i uputio ga na moj sajt i sada čujem ocene da smo ja i Kuk gotovo jednaki. Tako se nadam da će i Ron Pol promeniti stav. Zasad je bitno da se on bori protiv Feda.
zonbirile

#105 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, Vaše objašnjenje je zaista impresivno. Vi ste mlad čovek, koji ne pišete o ubistvu Kenedija iz vlastitog iskustva, nego na osnovu onoga što ste kasnije čitali. Ja se sećam ubistva, i ne sećam se da su o tome javljali odmah posle ubistva, ali kad su kasnije to ne znam. Mike Montagne je autor neke Mathematically Perfected Economy (MPE) i njega predlažu za predsednika SAD. On ima sajt People for MPE i daje sve što je pisano o reformi monetarng sistema i navodi da su Dennis Kucinich i ostali plagijatori njegovog rada. On kaže da je i Kenedi radio prema njegovoj ideji a ja kažem da je radio prema mojoj. Kako da razumem da je on dao cash money free of debt and free of interest. Po meni to je nekreditni novac kao poklon. Sa svojim skromnim mogućnostima, ja se borim za nekreditni novac, a Vi koji znate mnogo više od mene, zastupate postojeći poredak za koji priznajete da nije dobar. Kad sam našao Ričarda Kuka, on je zastupao zlatni standard, kao što sada zastupa Ron Pol. Ja sam mu pisao i uputio ga na moj sajt i sada čujem ocene da smo ja i Kuk gotovo jednaki. Tako se nadam da će i Ron Pol promeniti stav. Zasad je bitno da se on bori protiv Feda.
---------------------------------------------------
pobogu gosp.S.N. pa pročitate li nekad svoj post.Očito ste egocentrični pa svjetska događanja sudite prema ličnom iskustvu.Šta ste vi mogli znati gledajući prenos atentata?Uostalom kakva je to logika ubiti čovjeka zbog izmjene zakona,a onda objaviti da je zakon izmjenjen.Saberite se,ako vam je i predstava o novcu poput ovoga imate problem.
xyz101

#106 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

stojane,

shvatite da ce FED trajati zauvijek.
jer ovakav sistem funkcionise.
free money jednostavno nema smisla u kapitalistickom drustvu gdje postoji logika da nista nije free.
ni ljubav. pa cak ni prijateljstvo 8-)
zamisli sad sve te zemlje koje su pokupovale americke vrijednosne papire (kina, india, eu )
odjednom amerika kaze, "ebiga drustvo, prelazimo na free money ideju g. nenadovica i svi ti papiri koje ste ranije kupili od nas sad vrijede shit )
hehe,,
koji izbor za ostatak svijeta.

ovaj sistema Feda funkcionise, jer svako dobija nesto.
amerika isprinta papire i zabija se u dugove.
ostatak svijeta kupuje te papire i istovremeno kupuje uticaj u americki vanjskopoliticki pravac.
svako nesto dobija i gubi.
i tako treba da bude.
nista nije free.
stojan nenadovic

#107 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, zaista ništa nisam znao kad sam gledao prenos ubistva. I posle nisam ništa znao, sve dok nisam pročitao neki dan ovo što sam Vama preneo. To nije zakon, nego neka uredba, koja nije povučena nego je jednostavno prestala da se koristi. To mi je izgledalo uverljivo, jer sve što znam o Fedu, to je da je on počeo da deluje neustavno pa mi je bilo logično da neko počne da ga ignoriše, kao što je to uradio Kenedi. Ja mislim da je za Fed najbolje ovo što je uradio Kenedi. Nešto drugo moglo bi da bude samo hapšenje, revolucija ili ne znam šta već. Najblje bi bilo da je neko stvarno dao Koncesiju Fedu da pravi novac i da to sada ističe i da Fed prestaje sa radom. Ali nigde nisam to video, nego je to rekao neko kao Vi, na nekom Frumu. Taj neko, možda i Vi, može da mi kontrira tako iz zezanja. Ja sve pišem ozbiljno i na mom sajtu možete videti da sam ja sve napisao, kao nauku i matematiku. Drugi o tome kako se danas pravi novac, pišu kao o najvećoj prevari i zločinu u istoriji čovečanstva. I naravno očekuju da zločinci budu primerno kažnjeni. Ja sam o tome pisao kao o pogrešnoj nauci. Za mene su glavni krivci ekonomisti kao naučnici, a bankari samo koriste glupost ekonomista. I ovaj Majk Montagne napada mene kao glavnog protivnika. On zastupa kredit kao novac i tvrdi da je njegova matematički perfektna ekonomija (MPE). Ja tvrdim da se sa nekreditnm novcem ne mogu izmeriti realne ekonomske veličine i da je ekonomija u kojoj se novac pravi u vidu kredita, jednostavno apsurdna, tj. nemoguća.
Biagio Bossone, koji je bio izvršni direktor Svetske banke i izvršni direktor MMF-a, kao vođa radne grupe koja je spremala predloge za Samit G-20, 8. marta 2009. godine je napisao: "Mi predlažemo sistem nekredtnog novca, da se stvaranje novca odvoji od pozajmljivanja". Novac se stvara kao poklon a pozajmljuje se posle kad se uštedi. To su dve odvojene stvari. Stvaranje novca je jedna stvar a pozajmljivanje novca druga stvar. Novac može da se stvara samo kao poklon.
stojan nenadovic

#108 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, slažem se da već nekoliko vekova sistem kreditnog novca relativno dobro funkcioniše i doprineo je razvoju ljudskog društva. Ali sada je potpuno prevaziđen. On je mogao da funkcioniše dok su korisnost i trošak bili približno isti, i neko vreme dok je korisnost bila malo veća. Razliku nazivam višak korisnosti a to je korisnost manje trošak. Višak korisnosti se izražava nekreditnim novcem. Mala količina nekreditnog novca se izražava putem budžetskog deficita i drugih deficita. Putem male inflacije i raznih oblika zaduživanja, ali kad je razlika mnogo velika to više nije moguće. Na primer trošak je jedan a korisnost je 100. Da li ćete napraviti 99 poreza da bi ih izjednačili. Ekonomske zakonitosti kako smo ih mi učili - više ne važe. O tome možete videti na mom sajtu, rečeno najsažetije moguće.
zonbirile

#109 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, zaista ništa nisam znao kad sam gledao prenos ubistva. I posle nisam ništa znao, sve dok nisam pročitao neki dan ovo što sam Vama preneo. To nije zakon, nego neka uredba, koja nije povučena nego je jednostavno prestala da se koristi. To mi je izgledalo uverljivo, jer sve što znam o Fedu, to je da je on počeo da deluje neustavno pa mi je bilo logično da neko počne da ga ignoriše, kao što je to uradio Kenedi. Ja mislim da je za Fed najbolje ovo što je uradio Kenedi. Nešto drugo moglo bi da bude samo hapšenje, revolucija ili ne znam šta već. Najblje bi bilo da je neko stvarno dao Koncesiju Fedu da pravi novac i da to sada ističe i da Fed prestaje sa radom. Ali nigde nisam to video, nego je to rekao neko kao Vi, na nekom Frumu. Taj neko, možda i Vi, može da mi kontrira tako iz zezanja. Ja sve pišem ozbiljno i na mom sajtu možete videti da sam ja sve napisao, kao nauku i matematiku. Drugi o tome kako se danas pravi novac, pišu kao o najvećoj prevari i zločinu u istoriji čovečanstva. I naravno očekuju da zločinci budu primerno kažnjeni. Ja sam o tome pisao kao o pogrešnoj nauci. Za mene su glavni krivci ekonomisti kao naučnici, a bankari samo koriste glupost ekonomista. I ovaj Majk Montagne napada mene kao glavnog protivnika. On zastupa kredit kao novac i tvrdi da je njegova matematički perfektna ekonomija (MPE). Ja tvrdim da se sa nekreditnm novcem ne mogu izmeriti realne ekonomske veličine i da je ekonomija u kojoj se novac pravi u vidu kredita, jednostavno apsurdna, tj. nemoguća.
Biagio Bossone, koji je bio izvršni direktor Svetske banke i izvršni direktor MMF-a, kao vođa radne grupe koja je spremala predloge za Samit G-20, 8. marta 2009. godine je napisao: "Mi predlažemo sistem nekredtnog novca, da se stvaranje novca odvoji od pozajmljivanja". Novac se stvara kao poklon a pozajmljuje se posle kad se uštedi. To su dve odvojene stvari. Stvaranje novca je jedna stvar a pozajmljivanje novca druga stvar. Novac može da se stvara samo kao poklon.
-------------------------------------
diskusija sa vama je kao sa malim Đokicom,koji u svom neznanju i naivnosti je u stanju da prizna da pojma nema,ali eto diskutovao bi.Pa gospodine ne znati ništa o FED-u ,a raspravljati o novcu je ne smiješno,komično je,parodija na diskusiju.Vi to mrtvi hladni priznajete,još vređate,kao saznali ste to od nekog kao što sam JA.Opet sam vam boldirao ortodoksnu glupost koju pišete i okrećete problem naglavačke da potvrdite svoje teze.Prvo ovde se zna šta je kokoš,a šta jaje,tj.bankari su stariji od ekonomista,koji su kako onda tako i danas samo ukras,fikus u kancelariji finansijskog oligarha,koji trebaju da opišu šta se zbi,a ne da njemu daju savjet.Za nagradu dobiju Nobelovu,i da gazda obriše masne,a nekad i krvave ruke o njihovu bradu.Ne možete gledati funkciju novca odvojenu od svake ,planetarne moći,najviše 12 familija.Oni su "too big to fail",isuviše veliki da padnu,a spremni su žrtvovati,20,50 miliona života.Isuviše ne poznajete,po vlastitom priznanju,FED,Rotšilde,masone i ostalo.Glorifikujete svijet,ekonomiju i ostale postulate.Iste familije su kreirale SAD i svijet pomoću njih.Odgovorite sebi kako je naseljavana Amerika,biće vam jasno.
stojan nenadovic

#110 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine di, nekreditni novac nije kredit nego poklon. Islam daje beskamatne kredite a ne poklon. U sistemu nekreditnog novca ne vraća se ni glavnica, ni kamata. U islamu samo kamata. Japan je emitovao novac kao kredit sa kamatnom stopom nula i doživeo ekonomsku krizu. Ako u društvu raste proizvodnja, brzina opticaja novca se usporava, i novac nestaje. Da bi se novac koji je nestao zbog usporenja opticaja novca, vratio u opticaj, to može samo ako se u opticaj pokloni količina novca koja je nestala. Ljudi se bore za novac, ne zato što su gramzivi i pohlepni nego zato što novca zaista nema. Kad novac bude nekreditni novac, njega će biti dovoljno za sve.
Haris.ba

#111 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by Haris.ba »

stojan nenadovic wrote:Gospodine di, nekreditni novac nije kredit nego poklon. Islam daje beskamatne kredite a ne poklon. U sistemu nekreditnog novca ne vraća se ni glavnica, ni kamata. U islamu samo kamata. Japan je emitovao novac kao kredit sa kamatnom stopom nula i doživeo ekonomsku krizu. Ako u društvu raste proizvodnja, brzina opticaja novca se usporava, i novac nestaje. Da bi se novac koji je nestao zbog usporenja opticaja novca, vratio u opticaj, to može samo ako se u opticaj pokloni količina novca koja je nestala. Ljudi se bore za novac, ne zato što su gramzivi i pohlepni nego zato što novca zaista nema. Kad novac bude nekreditni novac, njega će biti dovoljno za sve.
Pokušao sam skontati vaš "nekreditni novac". I kontam vaše postavke. Ali ne kontam kako on može postojati a da odgovori realnosti. Da moguće je da postoji nakon određenih promjena. Ali to onda nema veze sa novcem. To je jedna skroz drugačija postavka ne samo ekonomskih, već i društvenih odnosa. Nažalost, najviše me podsjeća na "sunčanu državu", mislim SenSimona.

Opet mene buni što te priče o promjeni smisla novca(jer ustvari o tome se radi) vežete sa nekim tezama koje, najlakše rečeno, nemaju puno povezanosti.
Govorite o Fed -u u Americi. O političkom ustanku protiv te insitucije kao o nekom početku uvođenja postulata o "nekreditnom novcu". Ustvari govorite o želji da se način distribucije novca promjeni na valu veoma negativnog imiđa banaka. I to je što Ron Paul radi.
Laički objašnjeno, u Americi postoji posrednik u emisiji novca, dok u Evropi to ne postoji(mada je i to relativno).
Npr. "Topčider" je uredbom štampao koliko treba novca i to ubacivao u sistem direktno(preko svojih institucija).
A u Americi to rade privatne(vlasništvo tih banaka je mislim ono kad Zonbirile spominje nekih 12 porodica, a to nije moje da se petljam; nit znam puno o tome) banke. Razlozi što je Amerika to tako uredila, bili su raznoliki. Mislim da su tri najveća: postulati liberalnoga kapitalizma (država se najmanje miješa u ekonomiju) , želja da se uzima kajmak na posredništvu, strah da država ne finansira ratove i slično izdavajući novac po svome nahođenju(da postoji neka vrsta nadgledanja privatnog na državnim).

I to kad bi se sutra ukinulo ne bi puno promijenilo smisao kapitalističke ekonomije. Ustvari ekonomije ukupno.

stojan nenadovic wrote:Nekreditni novac je jedini pravi, odnosno realni novac.
Novac je sam po sebi imaginaran, jer smo MI papiru pripisali vrijednost. Ne postoji realan novac.
stojan nenadovic wrote:Nekreditni novac nije dug nego poklon.
Po vašoj teoriji novac se daje onoliko kolika je ponuda/tražnja? Mislite novca? Ili ponuda tražnja roba?
stojan nenadovic wrote:Porezi se ukidaju za iznos nekreditnog novca, jer nekreditni novac koji se daje kao poklon, zamenjuje poreze
Koliko se izda novca, toliko država ukine poreza? Znate li vi šta su porezi. I što bi država ovo radila. Može li jednostavno ukinuti porez? Kakva je veza između poreza i izdavanja novca?
stojan nenadovic wrote: Potrošači plaćaju manje a proizvođači donbijaju više nego danas, u sistemu kreditnog novca, gde kredit sa kamatom ulazi u troškove i cene, čega kod nekreditnog novca nema.
Znači država štampajući novac zamjenjuje sve banke svijeta. nema potrebe za bankama. One se ukidaju.
stojan nenadovic wrote:Izvor nekreditnog novca leži u porastu ekonomske racionalnosti. Stopa (k) po kojoj raste nekreditni novac jednaka je stopi po kojoj se odvija progres čovečanstva.
Šta je ekonomska racionalnost? Kako se izračunava?
Kako se izračunava stopa progresa čovječanstva? Šta je progres čovječanstva?
stojan nenadovic wrote:To je privatni odnos između banke i njenih klijenata. Bitno je da se bankama zabrani stvaranje novog novca u obliku kredita. Zabranjuje se multiplikacijja depozita, odnosno stvaranje više novca nego što iznosi obavezna rezerva.
E jedino ovdje sam našao mesa. Govorite o potrebi ukidanja multiplikacije depozita. I to je jedino moguće ako ukinete sve banke svijeta, i onemogućite daljnje pozajmljivanje novca koji je "poklonjen"(ukidanjem kamata je l' :-D )
xyz101

#112 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

@di wrote:
xyz101 wrote:covjek hoce bankovni sistem koji vec postoji.
u islamskom svijetu.

sto znaci,da banke daju kredite bez zarade kroz kamate.
to je vec vidjeno u islamskim zemljama.
i nazalost.
ne funkcionise.
Primjer, reference, dokazi, ... ko si ti, da ti tek tako vjerujem?
pogledaj u arapski svijet.. tuto kompleto.
pa pogledaj u ostatak svijeta koji ne koristi islamsko bankarstvo.
zar ti to nije dovoljan dokaz?

osim toga,danasnje islamsko bankarstvo uopste ne preslikava originalnu ideju islamskog bankarstva propasinog u koranu.
zasto?
pa nuzda je natjerala muslimane da kopiraju zapadni bankarski sistem i samo ga drugacije nazovu.
(pisali smo o leasing aranzmanima ranije)
ali to nije sve.
naprijednije islamske zemlje (uae, saud arabija, kuwait) odlucile su da drzavne burze koriliraju sa cijenom nafte.
ocigledno, nafta je glavni zila kucavica tih ekonomija.,
ali oni su se dosjetili da prave akcijske pakete baziranim na riskatnim procjenama o cjenama nafte u svijetu.
znaci, spekulacije derivata i akcijskih investicionih fandova.
isto kao na zapadu, gdje se ulaganja baziraju na procentualnom rastu investmenta. u islamskim zemljama taj procentualni rast je povezan sa realnim rastom nafte; i drugacije se zove,,
ali je u principu isto kao na zapadu.

znaci, originalni islamski bankovni sistem ne funkckionise.
da funkcionise, onda ga muslimani ne bi morali mjenjati da bude slican zapadnom.
statix

#113 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

Govorite o Fed -u u Americi. O političkom ustanku protiv te insitucije kao o nekom početku uvođenja postulata o "nekreditnom novcu". Ustvari govorite o želji da se način distribucije novca promjeni na valu veoma negativnog imiđa banaka. I to je što Ron Paul radi.
Laički objašnjeno, u Americi postoji posrednik u emisiji novca, dok u Evropi to ne postoji(mada je i to relativno).
harise uglavnom bih se slozio s tobom, i ja smatram da nekreditni novac nije moguc u praksi. Medjutim, treba naglasiti da posrednik u emisiji novca su komercijalne banke, tako je i u EU, koje taj novac dobivaju po znatno manjoj kamati od FED-a. Drzava takodjer posudjuje novac od FED-a. E sad, problem je, sto je sam FED sastavljen od mislim 6 emisionih banaka u razlicitim americkim drzavama, koje su u vlasnistvu komercijalnih banaka i privatnih komapanija. To nam daje odgovor na pitanje, zasto te iste kompanije u vrijeme krize nisu propale. Drzava je bila prisiljena da spasava te kompanije posudjivanjem od FED-a, koji oni ujedno drze u svojim rukama. Ove sitne komercijalne banke i kompanije, koje nisu eliti u interesu, unistava laissez-fair ekonomija, koju ti spominjes, dok drugi izgleda ne podlijezu tom pravilu, i oslanjaju se na drzavni intervencionizam, koji je neminovan zbog "nepropadanja" postojeceg sistema. Valjalo bi sve iz temelja mijenjati, a sve sto vidimo oko sebe je na kamati napravljeno, pa samim time imamo paradox, jer nesto sto je realno i opipljivo sada je rezultat nekog buduceg fiktivnog novca, znaci neke buduce proizvodnje i rada.
Kad kazem na velike da ne bude apstraktno, otprilike u prvom redu to su: Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs. Recimo, sad su propali Lehman Brrothers, ali mora se nesto i zrtvovati na racun jos vece moci. Uostalom vecinski vlasnici su zasigurno zasticeni i usko povezani sa ostalima, dok ovi sitni dionicari najvise gube.
Na kraju, u cijeloj zavrzlami, da stvar bude gora, drzava posudi od FED-a, taj novac emituje komercijalnim bankama preko ovih velikih banaka, pa tek onda one nama uz kamatu. Sve ove banke gore nabrojane spoadaju u bank holding kompanije. Problem nastaje sto malim biznisima nije omoguce adekvatan razvoj kroz ovakav sistem, odnosno previse su nezasticeni i lako propadaju uslijed krize.

As a result of the Global financial crisis of 2008, many traditional investment banks and finance corporations such as Goldman Sachs, American Express, CIT Group and General Motors Acceptance Corporation[3] successfully converted to bank holding companies in order to gain access to liquidity and funding. This arrangement allows them access to the Federal Reserve's discount window and benefit from the Troubled Asset Relief Program, but the companies are now subject to more regulation and their ability to have exposure to risk will be limited.

Ovaj dio "more regulation" zanemari, jer je smjesan. :-) To je opet samo utjeha za gradjane.

Dalje:

Becoming a bank holding company makes it easier for the firm to raise capital than if it remained a traditional bank. It can assume debt of shareholders on a tax free basis, borrow money, acquire other banks and non-bank entities more easily, and issue stock with greater ease. It also has a greater legal authority to repurchase its own stock once issued.
In return, bank holding companies agree to increased regulation and examination by not only the SEC, but several other branches of the government. Their ability to take risks will be vastly diminished, and they’ll be required to hold more capital on reserve.
As holding companies, Morgan Stanley and Goldman Sachs will increase their retail units in order to make money off customer deposits. CNN says that “the companies…hope the shift will end investors’ fears that the investment banks are not solid enough to survive.”

Dakle vidi se ko je spasen uslijed krize, a ko ne, i sto je najtuznije novcem gradjana kroz porez. nije to neka tajna, ljudi su poprilicno ogorceni na te dogadjaje.
statix

#114 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

naprijednije islamske zemlje (uae, saud arabija, kuwait) odlucile su da drzavne burze koriliraju sa cijenom nafte.
ocigledno, nafta je glavni zila kucavica tih ekonomija.,
ali oni su se dosjetili da prave akcijske pakete baziranim na riskatnim procjenama o cjenama nafte u svijetu.
znaci, spekulacije derivata i akcijskih investicionih fandova
.
Mozes ovo pojasniti?
isto kao na zapadu, gdje se ulaganja baziraju na procentualnom rastu investmenta. u islamskim zemljama taj procentualni rast je povezan sa realnim rastom nafte; i drugacije se zove,,
ali je u principu isto kao na zapadu.
I ovo?
xyz101

#115 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

statix,

funkcionise isto kao americko trziste nekretnina i njemu povezanih intradrzavnih derivatnih spekulatora.
naime, vodi se logikom da ce nafta u buducnosti poskupiti jer ce je biti sve manje, a potraznja ce rasti (zbog ekonomskog buma kine i indije a i razvitka istocne evrope)

drzavna valuta, kreditni rejting, i chitav ekonomski plan je povezan sa cijenama nafte.
medjutim dogodi se krah kao u abu dhabiju nedavno jer su spekulatori (kao i obicno) precjenili vrijednost tih derivatnih akciona.

cijena nafte je u padu vec zadnju godinu i pol.
i samim tim chitav projektni ciklus (u ovom slucaju abu dhabija) je u kolapsu.
--
e sad laicki da objasnim.
(po koranu) jedna islamska drzava kao recimo uae ne bi smjela se upustati u kreditne poslove sa institucijama koji nude kamatu na kredit.
ali odakle ce onda drzava kao uae da dobije kredit za svoje projekte?
nasli su rupu u (islamkom/koranskom) zakonu :D
povezali su svoje kreditne transakcije sa rastom/padom cijena nafte i tako uklonili spominjanje kamata.
mada u principu je sve isto kao na zapadu.
samo umjesto - ili + kamata , dodaje se trzista cijena nafte.
razumijes li sad ?? ;-)

pozdrav
statix

#116 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by statix »

s
tatix,

funkcionise isto kao americko trziste nekretnina i njemu povezanih intradrzavnih derivatnih spekulatora.
naime, vodi se logikom da ce nafta u buducnosti poskupiti jer ce je biti sve manje, a potraznja ce rasti (zbog ekonomskog buma kine i indije a i razvitka istocne evrope)
Slazem se, samo to nisi tako objasnio gore, znaci cijenu nafte odredjuju ponuda potraznja, spekulacije (preko investitora) a ne arapskih zemalja, te ekonomski razvoj Kine i Indije.
drzavna valuta, kreditni rejting, i chitav ekonomski plan je povezan sa cijenama nafte.
medjutim dogodi se krah kao u abu dhabiju nedavno jer su spekulatori (kao i obicno) precjenili vrijednost tih derivatnih akciona.
Jeste, ali razvijene zemlje planiraju u narednih 50 godina, izbaciti upotrebu nafte tj. zamjeniti je u potpunosti, npr Svedska, USA, a u medjuvremenu ubiru profit od iste.
cijena nafte je u padu vec zadnju godinu i pol.
i samim tim chitav projektni ciklus (u ovom slucaju abu dhabija) je u kolapsu.
Ja sam citao da je u porastu, zbog tri gore navedena razloga. Istina, spekulacije samo cine naftu skuplju nego sto realno treba biti.
e sad laicki da objasnim.
(po koranu) jedna islamska drzava kao recimo uae ne bi smjela se upustati u kreditne poslove sa institucijama koji nude kamatu na kredit.
ali odakle ce onda drzava kao uae da dobije kredit za svoje projekte?
nasli su rupu u (islamkom/koranskom) zakonu :D
povezali su svoje kreditne transakcije sa rastom/padom cijena nafte i tako uklonili spominjanje kamata.
mada u principu je sve isto kao na zapadu.
samo umjesto - ili + kamata , dodaje se trzista cijena nafte.
razumijes li sad ?? ;-)
Ok, ne znam kako funkcionise islamsko bankarstvo, ali ti si mislio reci obzirom da su investicije krucijalne za rast ekonomije na zapadu, tako je u kod njih rast povezan sa rastom cjene nafte, jer ona odredjuje tu "fiktivnu kamatu". :|
xyz101

#117 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

da, tacno tako.
stojan nenadovic

#118 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine Haris.ba, za nekreditni novac nije potrebno posebno društvo. Nekreditni novac je mogao biti uveden mnogo ranije. Nekreditni novac se stvara prema formuli koju sam dao: k = (ponuda - tražnja)/trašnja ; Sada se u Srbiji tražnja smanjila za 20%. To znači da treba dodati novac u opticaj za 20%. Ako se proizvodnja povećala za 5%, to znači da treba dodati još 5% novca u opticaj. Velika kriza 1929. godne, počela je kad je u opticaju bilo 30% novca manje nego što je bilo potrebno. Ova kriza je počela kad je u SAD nedostajalo 18% novca. Odmah je i Evropa i Srbija i Hrvatska i verovatno i BiH, svi su odmah povukli novac iz opticaja. Zato je sada kriza. Novac koji nedostaje u opticaju, mora da se vrati u opticaj kao poklon. Ako se vrati kao kredit onda ga neće biti dovoljno. Novac je ušao kao kredit i ima ga koliko ima kredita, a sve su cene porasle za iznos unetog kredita. Cene su uvek više nego što ima novca koji treba da kupi robu po tim cenama. Nekreditnog novca ima tačno koliko treba da ga ima. Cene ostaju stabilne. Zato je nekrditni novac realan novac. I društvo normalno funkcioniše. Ne treba bolje ljude i bolje društveno uređenje. Kreditnog novca nikad nema dovoljno da se proda sva roba. I prodavci i kupci žale se da nemaju dovoljno novca. I potpuno su u pravu. Uveravaju nas da su ljudi gramzivi i pohlepni i da im nije nikad dovoljno novca. Pa naravno da nemaju dovoljno novca, jer je stvarno povučen iz opticaja. I niko se ne buni jer verovatno i ne zna šta je u pitanju. Da li je novac povučen zato što je Fed (Rokfeleri i Rotšildi) hteo da izazove krizu, da bi tako ostvario neke ciljeve, ili je do toga došlo zbog pogrešne ekonomske nauke i na njoj zasnovane politike. Ne znam, ali mislim da je nauka kriva, zato što je to tako. Neki misle da ovi koji vladaju svetom putem kredita sve to znaju i da to rade namerno. Ti bankari su onda zločinci koje će srušiti neka svetska revolucija. Ja se nadam da će nekreditni novac biti uveden mirnim i demokratskim putem.
zonbirile

#119 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

@stojan nenadović
u zadnjem postu ste više realno progovorili,nego do sada.Kažem vam opet,novac ne možete gledati izdvojeno i on nije samo puki mehanizam plačanja i obračuna,on je sredstvo moći i vladanja.Ako je to tako,a tako je ,ne postoji unutar društvena snaga koja će to promjeniti.Pošto ste ubijeđeni socijalista,i aktivan član onog društva sa udruženim radom,teško će vam pasti,ali moram vam reći da je i koncept Crvene Rusije,oktobarske revolucije i ostalih ubleha,bio proizvod istih familija.Počev od francuske revolucije na ovamo ni trafika nije otvorena bez njih.Vi lijepo pričatete,dokazujete neke stvari,ali sve je moguće,ako se ostavri nemoguće,da elitni sloj prepusti vlast i novac.To se nije desilo otkad je gavran pocrnio.
stojan nenadovic

#120 Re: NEKREDITNI NOVAC

zonbirile wrote:@stojan nenadović
u zadnjem postu ste više realno progovorili,nego do sada.Kažem vam opet,novac ne možete gledati izdvojeno i on nije samo puki mehanizam plačanja i obračuna,on je sredstvo moći i vladanja.Ako je to tako,a tako je ,ne postoji unutar društvena snaga koja će to promjeniti.Pošto ste ubijeđeni socijalista,i aktivan član onog društva sa udruženim radom,teško će vam pasti,ali moram vam reći da je i koncept Crvene Rusije,oktobarske revolucije i ostalih ubleha,bio proizvod istih familija.Počev od francuske revolucije na ovamo ni trafika nije otvorena bez njih.Vi lijepo pričatete,dokazujete neke stvari,ali sve je moguće,ako se ostavri nemoguće,da elitni sloj prepusti vlast i novac.To se nije desilo otkad je gavran pocrnio.
Ako sam Vas dobro razumeo Vi prihvatate nekreditni novac. Vi kažete da je sve moguće (ja petpostavljam da se to odnosi i na nekreditni novac) ako se ostvari nemoguće (pretpostavljam da se to odnosi na uzimanje vlasti od Rotšilda). Sada se razvijaju Kina, Indija, Brazil i Rusija (BRIK zemlje), koje neće biti impresionirane Rotšildom, a SAD će stalno da slabe. Da ne bi potpuno propale i SAD će morati da se odreknu Rotšilda. Kad se otkrije da su oni odgovorni za smrt Kenedija, koji je počeo da emituje nekreditni novac, priča će biti završena. Tako će biti okončana jedna kratka epizoda u dugoj istoriji čovečanstva. Ta epizoda je trajala od bitke kod Vaterloa do danas. I ništa duže.
xyz101

#121 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

stojane,

niste objasnili kako bi knjizili nekreditni novac ?
kazes, drzava ubaci dovoljno novca na trziste kao poklon... i to je to.
medjutim, nije to to.
drzava mora negdje uknjiziti koliko je novca potrosila, zar ne ?
dali se to uknjizi kao drzavni dug ili se jednostavno sve izbrise ?
kako se onda valuta odredjuje ? kako odrediti kreditni rejting ?
ko procjenjuje koliko novca treba ubaciti u opticaj ?
sta ako ubacis previse novca na trziste >?
imas inflaciju, zar ne ?
kako ces se onda boriti protiv inflacije ?
nema feda.
ne moze dignuti kamatu..

sve su ti misli onako u letu... :run:
stojan nenadovic

#122 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine xyz101, sve je predviđeno. Država poklanja novac koji se knjiži kao dohodak onih koji su dobili taj novac. Neki su dobili dohodak koji se pojavljeje kao trošak proizvodnje. Korisnost koja nadoknađuje trošak zove se potrebna korisnost. Korisnost koja je veća od potrebne korisnosti zove se višak korisnosti. Višak korisnosti se predstavlja kao nekreditni novac koji se daje kao poklon. Potrošači jedan deo ostavljaju sebi, kao dobit potrošača a drugi daju na kupovinu robe, tako da taj deo prelazi u ruke proizvođača, kao njihov profit. Tako imamo tri društvena računa. Ukupni dohodak društva ili zbir svih dodhodaka, koji je najveći. Društveni proizvod ili zbir tržišnih cena koji je neka srednja veličina. Na kraju imamo ukupne troškove ili zbir svih troškova koji je najmanja veličina. Novac koji emitujemo je potrebana veličina tako da nema inflacije. Novac koji je emitovan kao poklon može da se štedi i pozajmljuje, i da se daje i uzima kamata, ali to državu ne treba da interesuje. To je privatni posao između onih koji štede i koji pozajmljuju. To mogu biti banke i njihovi klijenti. Državu interesuje samo koliko se novca daje u opticaj u vidu poklona. To reguliše nivo cena a štednja i kreditiranje nemaju uticaja na nivo cena. Danas se novac stvara multiplikacijom depozita, što znači da se stvara mnogo više novca nego što je potrebno. A novac se povlači iz opticaja povlačenjem depozita, što se takođe multiplicira. Pa se naizmenično novac ili previše ubacuje u opticaj ili preterano povlači iz opticaja. Tako se stvara zbrka, ili inflacija ili deflacija, tj. kriza. Nekreditni novac se dodaje po konstantnoj godišnjoj stopi, razvoj teče ravnomerno, nema ni krize ni inflacije.
zonbirile

#123 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:
zonbirile wrote:@stojan nenadović
Ako sam Vas dobro razumeo Vi prihvatate nekreditni novac. Vi kažete da je sve moguće (ja petpostavljam da se to odnosi i na nekreditni novac) ako se ostvari nemoguće (pretpostavljam da se to odnosi na uzimanje vlasti od Rotšilda). Sada se razvijaju Kina, Indija, Brazil i Rusija (BRIK zemlje), koje neće biti impresionirane Rotšildom, a SAD će stalno da slabe. Da ne bi potpuno propale i SAD će morati da se odreknu Rotšilda. Kad se otkrije da su oni odgovorni za smrt Kenedija, koji je počeo da emituje nekreditni novac, priča će biti završena. Tako će biti okončana jedna kratka epizoda u dugoj istoriji čovečanstva. Ta epizoda je trajala od bitke kod Vaterloa do danas. I ništa duže.
----------------------------------------
baš ste Đokica,pa BRIK-om nije ipresioniran Rotšild, a ne obratno.Da li ste čuli za bijeg kapitala.Glava je uvijek bila u Evropi/londonu,a operativa u SAD.Ako Kina zamjeni SAD,nema veze,ne bar za glavu-kontate?A da ne pomislite da ste izmislili toplu vodu,evo gdje su već davno otišli glave.

ROTŠILDI INVESTIRAJU U INDIJI

Za to vreme porodica Rotšild i njen ogranak u Londonu krenuli su u veliki investicioni poduhvat u Indiji.
U jednom prošlogodišnjem intervjuu Lin Forester de Rotšild (Lloyd Grove - Cond'e Nast Portfolio.com) je otkrila da su ona i njen muž, baron Ivlin de Rotšild, postali investitori sa šest stotina miliona evra u poslu proizvodnje i izvoza voća i povrća iz Indije, zemlje koja je najveći svetski proizvođač voća, i drugi po veličini proizvođač povrća. Ovu proizvodnju istovremeno koristi i oko 900 miliona Indijaca.
stojan nenadovic

#124 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, to što ste rekli ne menja ništa u mojim pogledima. V ste otkrili da jedan Rotšild investira u Indiji. To je za Vas interesantna vest ali je meni bilo mnogo interesantnije kad sam video da Univerzitet u Mumbaju (Bombaju) objavljuje knjigu o nekreditnom novcu, koju je objavio Biagio Bossone. Biagio Bossone je predložio Samitu G-20: " Mi predlažemo sistem nekreditnog novca, da se stvaranje novca, odvoji od pozajmljivanja". Uskoro će svet preći na sistem nekreditnog novca, i Rotšildi i ostali neće više imati moć koju su dosad imali. Ja bih njima dozvolio da pozajmljuju novac koji sada imaju ali više neće imati pravo da prave novi novac. Mnogi neće biti tako velikodušni kao ja. Mnogi će tražiti da im se sudi. Ali mene to ne interesuje, i verovatno neću više biti živ kad do toga bude došlo. Ja znam da će nekreditni novac pobediti i to mi je dovoljno.
zonbirile

#125 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, to što ste rekli ne menja ništa u mojim pogledima. V ste otkrili da jedan Rotšild investira u Indiji. To je za Vas interesantna vest ali je meni bilo mnogo interesantnije kad sam video da Univerzitet u Mumbaju (Bombaju) objavljuje knjigu o nekreditnom novcu, koju je objavio Biagio Bossone. Biagio Bossone je predložio Samitu G-20: " Mi predlažemo sistem nekreditnog novca, da se stvaranje novca, odvoji od pozajmljivanja". Uskoro će svet preći na sistem nekreditnog novca, i Rotšildi i ostali neće više imati moć koju su dosad imali. Ja bih njima dozvolio da pozajmljuju novac koji sada imaju ali više neće imati pravo da prave novi novac. Mnogi neće biti tako velikodušni kao ja. Mnogi će tražiti da im se sudi. Ali mene to ne interesuje, i verovatno neću više biti živ kad do toga bude došlo. Ja znam da će nekreditni novac pobediti i to mi je dovoljno.
------------------------------------------------------
pa teško je protiv vlastitih ubijeđenja,možda najbolja paralela našoj diskusiji je nafta.Opštepoznato je da polako,ali sigurno nafte nestaje i neće je biti.Također se zna ko su najveći oligarhi u istraživanju,proizvodnji nafte,alata za bušenje,preradu,transport i konačno distribuciju i potrošnju.I normalno svijet će morati preći na druge izvore.E u tome i jest kvaka i ne prelazi se još,dok god se ne dovedu rezerve na dno-veliki kapital je uložen i još se vrti.Normalno paralelno radi se na alternativi,ali to rade ONI i oni će biti oligarhi i tih novih izvorišta energije.Kao i sa novcem,jednostavno oni će se tu naći,na ovaj ,ili onaj način.Ne shvatam vas,vaše ubijeđenje,kao na primjer"mnogi će tražiti da im se sudi".Ako mislite na afro-azijsku,latinsko i srednjo američku sirotinju,oni nisu toga ni svjesni,a i da jesu kao i ostala svjetska sirotinja nemaju uticaja.Ostalo,pa zar vam nije jasno od Obame do Tadića su njihovi igrači,kupljeni dovedeni na vlast,ovako ,ili onako.
Post Reply