da pitajte srbijance i crnogorce...ja sam ih gledala kako pare broje i pokazuju koliko imaju, pokazuju povratne karte, osiguranje itd...znaci sve sto mi podnesemo za vizu oni mogu doci u situaciju da pokazu cariniku...samo malo wrote:Znam, i to ne samo prilikom ulaska u EU zemlje vec i u Hrvatsku, oni (Hrvati) taj zakon imaju od 2004. i desilo mi se iste godine da me zenska na granici (policajka) vodi u onu kucicu i provjerava koliko novaca imam kod sebe, kartice ne priznaju.FaceOff wrote:Policija ima pravo i sada pregledati koliko novca imas kod sebe i da li je to dovoljno za boravak u Eu i vratiti te nazad, bez obzira sto imas vizu. To je normalna procedura.
Naravno da nece svakog pregledati i od svakog zahtjevati da mu pokaze koliko love imas, ali ako si im sumnjiv imaj potpuno pravo da te pregledaju i vrate nzad, bez obzira trebala viza ili ne.
Pitajte Srbijance ili Crnogorce kako stvari funkcionisu, sasvim normalno...dodjes na granicu pokazes pasos i dovidjenja.
Po Hayatu, svaki slovenacki policajac ce te moci vratiti sa granice ako mu se digne ona stvar, i nakon ukidanja viza.
Ne znam koliko je to hayatovska politika potenciranja paranoje medju gradjanima, a koliko istina.
btw, carinik uvijek ima pravo i sa viznim i bezviznim rezimom da ti zabrani ulazak u zemlju