Vase naredno vozilo ce biti ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#101 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Ono sto je vidljivo iz ankete ,te u isto vrijeme iznenaduje , je da ta SUV vozila jos uvjek imaju jak appeal , uprkos vecoj cijeni ,potrosnji kao i cijeni odrzavanja samoga vozila . Takoder je uocljivo " hibrid segment "koji uglavnom podrazumjeva manja vozila sa kombinacijom el motora + motora sa unutarnjim sagorjevanjem i nije toliko popularan.
- madner
#102 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Ono sto je uocljivo je da je anketa nidje veze za ovaj forum.
-
jefferson
#103 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Sto nikakve veze nema sa BH trzistem i forumasima koji zive u Bosni!whow wrote:Ono sto je vidljivo iz ankete ,te u isto vrijeme iznenaduje , je da ta SUV vozila jos uvjek imaju jak appeal , uprkos vecoj cijeni ,potrosnji kao i cijeni odrzavanja samoga vozila . Takoder je uocljivo " hibrid segment "koji uglavnom podrazumjeva manja vozila sa kombinacijom el motora + motora sa unutarnjim sagorjevanjem i nije toliko popularan.
Ovu temu si trebao otvoriti na podforumu dijaspora. Mislim da ti je ne bi zatvorili!
Kupovina SUV vozila u BiH? Jaro jesi ti optimistican!
-
whow
#104 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Prijatelju ja sam u Sarajevo dva mjeseca svake godine i vidim sta se vozi . SUV svake vrste i to mozda boljih nego sto ima tamo kod tebe u toj Americi . U Bosni kao i svuda u svjetu ima kokuza koji nemaju za tramvajsku kartu a ima ih koji vozaju skupocjena auta .jefferson wrote:Sto nikakve veze nema sa BH trzistem i forumasima koji zive u Bosni!whow wrote:Ono sto je vidljivo iz ankete ,te u isto vrijeme iznenaduje , je da ta SUV vozila jos uvjek imaju jak appeal , uprkos vecoj cijeni ,potrosnji kao i cijeni odrzavanja samoga vozila . Takoder je uocljivo " hibrid segment "koji uglavnom podrazumjeva manja vozila sa kombinacijom el motora + motora sa unutarnjim sagorjevanjem i nije toliko popularan.
Ovu temu si trebao otvoriti na podforumu dijaspora. Mislim da ti je ne bi zatvorili!
- avantgarde
#105 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Zbilja mi se ne svidjaju americka auta jer me podsjecaju na ruska;samo nek je veliko i sa velikim motorom...nista pozitivnog na tim autima;grubi,ruzni,trose k'o kamioni,nepouzdani.
Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
Moje naredno auto bit ce MB C ili E klasa(poslednji model) ili BMW 525,530 diesel,automatik,takodje poslednji model.
Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
Moje naredno auto bit ce MB C ili E klasa(poslednji model) ili BMW 525,530 diesel,automatik,takodje poslednji model.
-
jefferson
#106 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
I ja sam u toj istoj BiH dva puta godisnje! Ne drzi lekcije sta se voza.whow wrote:Prijatelju ja sam u Sarajevo dva mjeseca svake godine i vidim sta se vozi . SUV svake vrste i to mozda boljih nego sto ima tamo kod tebe u toj Americi . U Bosni kao i svuda u svjetu ima kokuza koji nemaju za tramvajsku kartu a ima ih koji vozaju skupocjena auta .jefferson wrote:Sto nikakve veze nema sa BH trzistem i forumasima koji zive u Bosni!whow wrote:Ono sto je vidljivo iz ankete ,te u isto vrijeme iznenaduje , je da ta SUV vozila jos uvjek imaju jak appeal , uprkos vecoj cijeni ,potrosnji kao i cijeni odrzavanja samoga vozila . Takoder je uocljivo " hibrid segment "koji uglavnom podrazumjeva manja vozila sa kombinacijom el motora + motora sa unutarnjim sagorjevanjem i nije toliko popularan.
ja ti akzem da tvoja aketa veze sa stvarnoscu nema, jer ako si bio u BiH mogao si kupiti i BH novine koje se bave auto industrijom i vidjeti podatke o prodaji novih automobila.
Ti govoris o 3% stanovnista koje razmislja o nekom autu, a onda imas 10% koje razmislja o dva ili tri nova auta, a to se svodi na Opel Corsu, Fiestu i neki Peugeot ili Citroen.
Ostali ne mogu ni Golf II kupiti a ne neki SUT!
- madner
#107 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
I ti ga precera
Kanton Sarajevo ima 120 000 registrovanih automobila. Naravno novih je malo.
Anketa je nidje veze jer je podjela glupava americka.
Kanton Sarajevo ima 120 000 registrovanih automobila. Naravno novih je malo.
Anketa je nidje veze jer je podjela glupava americka.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#108 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
ovdje vazda nakva frka, guzva i krkljanac; nemas pojma ko je ovdje stranacc...
nego, anketa nije savrsena ali opet niti je bilo sta drugo savrseno na ovom dunjaluku. Ko je htio sta postaviti, postavio je, ono sto mu se svidjelo koje je u mogucnosti priustiti ili vec ono o cemu sanja, pa kako god a ostalno je suvisno recii..
@whow, inace ni sam ne znam sta je to SUT
bas sta je to u stvari
, pa sam ga samo zaobisao i nekomentarusujuci ga (joj, ni ja nekad ne znam pravilno izgovoriti neke bosanske rijeci, pa se oslanjam na moj broken english
)
nego, anketa nije savrsena ali opet niti je bilo sta drugo savrseno na ovom dunjaluku. Ko je htio sta postaviti, postavio je, ono sto mu se svidjelo koje je u mogucnosti priustiti ili vec ono o cemu sanja, pa kako god a ostalno je suvisno recii..
@whow, inace ni sam ne znam sta je to SUT
- ljubav_aha
#109 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
avantgarde wrote:Zbilja mi se ne svidjaju americka auta jer me podsjecaju na ruska;samo nek je veliko i sa velikim motorom...nista pozitivnog na tim autima;grubi,ruzni,trose k'o kamioni,nepouzdani.Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
o kojoj generaciji americkih i ruskoh auta racno pises
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#110 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
o kojoj generaciji americkih i ruskoh auta racno pisesjao bas si me nasmijao
a gdje si ti aTleTicarka, nema te godinamaa..
- ljubav_aha
#111 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
corolla02 wrote:o kojoj generaciji americkih i ruskoh auta racno pisesjao bas si me nasmijao
kako si mi corolice
- corolla02
#112 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
nisam jos sportski, k'o tiljubav_aha wrote:corolla02 wrote:o kojoj generaciji americkih i ruskoh auta racno pisesjao bas si me nasmijao
kako si mi corolice
- ljubav_aha
#113 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
-
whow
#114 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Daj sviju ti Jefersone postavi nam ti neku temu da nas prosvjetlis . Svemu imas neki prigovor sto si ti covjece tako tegativan , sta tebe muci u zivotu . Jel u toj americi nema cure za tebe pa naso mene ovdje da j.bes. corolla SUT je Sport Utility Truck kao recimo Hymmer H3 ili Honda Ridgeline
Znaci SUV / Truck
- citroen
#115 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Jesi li ti ovaj naziv izmislio ili je neki Amer,iskreno da ti kazem ja prvi put cujem za taj naziv,a evo i neki ljudi koji zive na sjeverno americkom kontinentu isto ne znaju da postoji ta klasa,nigdje naziva za hondu sut,sve revije spominju pickup truck,pa tako i Hummer H3 koji ima isto verziju H3t slicnu hondi,al hajde to ameri dijele na nekakve klase i klasice njima samo znane.whow wrote:Daj sviju ti Jefersone postavi nam ti neku temu da nas prosvjetlis . Svemu imas neki prigovor sto si ti covjece tako tegativan , sta tebe muci u zivotu . Jel u toj americi nema cure za tebe pa naso mene ovdje da j.bes. corolla SUT je Sport Utility Truck kao recimo Hymmer H3 ili Honda RidgelineZnaci SUV / Truck
- Jimmy_The_Saint
#116 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
FUV.
Forestry Utility Vehicle.
Intenzivno razmišljan na temu Lada Niva iz druge ruke.
- holowey
#117 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
FUV?Jimmy_The_Saint wrote:FUV.
Fuck You Vehicle? Fucking Ugly Vehicle?
-
Kiberluskoni
#118 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
SUT klasa je pocela pocetkom 2000ih sa Chevrolet Avalanche-om, cisto da se zna i da ne napadate covjeka "nasuho". Fakat ne razumijem tenziju koja se dize kada covjek spomene aute iz americke perspektive??!!Isto ko da cekaju dezurni operativci da zagrakcu. Donedavno najvece trziste automobilima na svijetu, preko 300 miliona stanovnika na kojem se moze naci 90% vrsta vozila i brendova. Trziste sa toliko jakom konkurencijom, da ko tamo uspije, fakat ima neki adut ispod haube.
Druga stvar koju bih da razjasnimo jeste ta prica o americkim autima (ili autima sa USA trzista). Volio bih da cujem (ako treba i nova tema da se otvori), kakvih ste to vi LICNO imali problema sa tim vozilima. Sta se kvarilo, koliko su trosila, kakve su mane imali, a da ih nemaju ostala vozila?
Uzivam demistificirati stvari, a ovo je jedna od tih. Za pocetak cu reci da ja vozim americke aute zadnjih 7-8 godina i da su me odlicno sluzila. Jedina velika stvar koju sam morao raditi u prvom Jeepu kojeg sam vozio, bilo je osvjezenje motora*.
Da jos malo razjasnim stvari:
Ako vozite auto sa turbo punjacem, sanse su 90% da je americki proizvod (ostalih 10% su japanci).
Cuveni Audijev quattro pogon se bazira na torsenovoj spojci, koja je americki proizvod.
99% su sanse da u vozilu imate elektronsku, AC, ABS, komponentu proizvedenu od americkog proizvodjaca (Denso).
99% su sanse da na vozilu imate kocnice, kvacilo, klipove, karike, dihtung, proizveden od americkog proizvodjaca (Federal Mogul).
Probajte pogoditi kolike su sanse da u autu imate zupcasti ili bilo koji remen proizveden od dva najveca proizvodjaca (Dayco i Gates).
* Za sve koji su se zlobno nasmijali i rekli "pa eto vidis!"... motor je Renolov, evropski dakle
.
Druga stvar koju bih da razjasnimo jeste ta prica o americkim autima (ili autima sa USA trzista). Volio bih da cujem (ako treba i nova tema da se otvori), kakvih ste to vi LICNO imali problema sa tim vozilima. Sta se kvarilo, koliko su trosila, kakve su mane imali, a da ih nemaju ostala vozila?
Uzivam demistificirati stvari, a ovo je jedna od tih. Za pocetak cu reci da ja vozim americke aute zadnjih 7-8 godina i da su me odlicno sluzila. Jedina velika stvar koju sam morao raditi u prvom Jeepu kojeg sam vozio, bilo je osvjezenje motora*.
Ako vozite auto sa turbo punjacem, sanse su 90% da je americki proizvod (ostalih 10% su japanci).
Cuveni Audijev quattro pogon se bazira na torsenovoj spojci, koja je americki proizvod.
99% su sanse da u vozilu imate elektronsku, AC, ABS, komponentu proizvedenu od americkog proizvodjaca (Denso).
99% su sanse da na vozilu imate kocnice, kvacilo, klipove, karike, dihtung, proizveden od americkog proizvodjaca (Federal Mogul).
Probajte pogoditi kolike su sanse da u autu imate zupcasti ili bilo koji remen proizveden od dva najveca proizvodjaca (Dayco i Gates).
* Za sve koji su se zlobno nasmijali i rekli "pa eto vidis!"... motor je Renolov, evropski dakle
Last edited by Kiberluskoni on 02/02/2010 15:12, edited 1 time in total.
- Jimmy_The_Saint
#119 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Kume ja fakat oću Ladu. Jebe me se jel' SUV ili SUT.
A američko auto sam htio kupit', ali slaba je ovdje podrška za to, kol'ko čujem.
A američko auto sam htio kupit', ali slaba je ovdje podrška za to, kol'ko čujem.
-
Kiberluskoni
#120 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
A hoces Ladu sa GM-ovim motorom
Kao drugo auto (posto vidim da vozis novo auto) nije los izbor, uz to ako imas malo "uradi sam" sklonosti. Imas moj komentar na temi o Lada niva faceliftu. A za americka vozila je tacno da nemas zvanicne podrske kao za ostala. Ali, sve je moguce nabaviti.
Kao drugo auto (posto vidim da vozis novo auto) nije los izbor, uz to ako imas malo "uradi sam" sklonosti. Imas moj komentar na temi o Lada niva faceliftu. A za americka vozila je tacno da nemas zvanicne podrske kao za ostala. Ali, sve je moguce nabaviti.
- gnus
#121 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

akoBogda tiguan, benzin, ma duša
Last edited by gnus on 03/02/2010 00:26, edited 1 time in total.
-
jefferson
#122 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Probaj ti pogoditi ciji je izum ABS? BOSCH (prva upotreba Mercedes zatim BMW), i to je ujedljivo najveci proizvodjac ABS uredjaja. Probaj pogoditi ciji je izum TC (Bosch), ESP (BOSCH), Disk kocnice (Alfa Romeo), a najveci proizvodjac remenova nisu ni gates ni Dayco nego Continental AG. Vlasnici gatesa su britanci, dok su vlasnici skoro svih americkih dobavljaca, pocev od Generala (Continental), Firestonea (Bridgestone) itd, stranci.Kiberluskoni wrote:SUT klasa je pocela pocetkom 2000ih sa Chevrolet Avalanche-om, cisto da se zna i da ne napadate covjeka "nasuho". Fakat ne razumijem tenziju koja se dize kada covjek spomene aute iz americke perspektive??!!Isto ko da cekaju dezurni operativci da zagrakcu. Donedavno najvece trziste automobilima na svijetu, preko 300 miliona stanovnika na kojem se moze naci 90% vrsta vozila i brendova. Trziste sa toliko jakom konkurencijom, da ko tamo uspije, fakat ima neki adut ispod haube.
* Za sve koji su se zlobno nasmijali i rekli "pa eto vidis!"... motor je Renolov, evropski dakle.
I da, znas li ti da GM nije od 1964godine izbacio inovaciju? I to je bio GPS koji je odveo Apollo 11 na mjesec!
Nakon toga, truba!
Ako je stvarno htio saznati sta frumasi zele trebao je anketu rascjeliti na proizvodjace kao sto su: Opel, Skoda, PSA, Renault, Ford, VW, Seat, toyota, Volvo, itd.
-
jefferson
#123 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Jest to je problem. A evo bas planiram u BiH da odem u auto salon i kupim Hondu Ridgeline ili neki drugi SUT kojeg imas u svakom auto salonu u BiH. Cuo sam da radnici Mittala cekaju u redu da kupe Hummer H3whow wrote:Daj sviju ti Jefersone postavi nam ti neku temu da nas prosvjetlis . Svemu imas neki prigovor sto si ti covjece tako tegativan , sta tebe muci u zivotu . Jel u toj americi nema cure za tebe pa naso mene ovdje da j.bes. corolla SUT je Sport Utility Truck kao recimo Hymmer H3 ili Honda RidgelineZnaci SUV / Truck
Ako si stvarno htio znati sta to ljudi hoce onda si trebao razloziti anketu po proizvodjacima, ali prvenstveno onim koje sam u gornjem tekstu pomenuo! Honda jedva moze u BiH Civic da proda a kamoli neki SUT.
-
Kiberluskoni
#124 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Hm, ne kontam na sta ciljas sa time ko je sta izumio?? Pretpostavljam da bih ja trebao da sad odgovorim da je Ford izmislio masovnu proizvodnju automobila, da je Jeep prvo 4x4 komercijalno vozilo... Ne kontam. A ti ces poslije odgovoriti da su, recimo, neandertalci izmislili tocak, a oni su Evropejci, kao sto znamo
!??
Poenta je u tome da se americka auto industrija posmatra kao proizvodnja paradajza u Buturovic polju. Ako si procitao jedan od mojih proslih postova skontaces da sam protiv generalisanja bilo koje vrste. A prica o "americkim autima koja su sranje" je upravo to. Pogotovo ako dolazi iz usta koji u svojim autima imaju americke dijelove i tehnologiju i nemaju pojma o tome. Uvijek sam za argumentovanu diskusiju o pojedinim modelima, serijama i slicno. Prica o "americkim autima koja su sranje" ima smisla ko i to da su "Bosanci glupi" ili "Crnogorci lijeni"...
Propast americke auto industije nema veze sa kvalitetom, koliko ima sa strateskim odlukama menadzmenta tih firmi, statusom dizel goriva u USA i slicnim stvarima (ovo ti kaze neko ko je jos 2002 radio analizu GM-a na americkom univerzitetu).
Ako imas sta da kazes iz licnog iskustva, bujrum. Sta si vozio, u kojoj klasi, sta ne valja, zasto je konkurencija bolja, pa da svi zaobidjemo ako je tako i biramo sta valja
.
P.S. Elektroprivreda BiH je nekidan kupila desetak Ssang Yong Actiona, koji je u toj izvedbi klasicni SUT. Ne vidim razloga zasto se ne bi i on spomenuo? Priusa i Lexus hibride mozes kupiti u Sa, odavno. Na kraju krajeva, meni kad se tema ne svidja, preskocim.
Poenta je u tome da se americka auto industrija posmatra kao proizvodnja paradajza u Buturovic polju. Ako si procitao jedan od mojih proslih postova skontaces da sam protiv generalisanja bilo koje vrste. A prica o "americkim autima koja su sranje" je upravo to. Pogotovo ako dolazi iz usta koji u svojim autima imaju americke dijelove i tehnologiju i nemaju pojma o tome. Uvijek sam za argumentovanu diskusiju o pojedinim modelima, serijama i slicno. Prica o "americkim autima koja su sranje" ima smisla ko i to da su "Bosanci glupi" ili "Crnogorci lijeni"...
Propast americke auto industije nema veze sa kvalitetom, koliko ima sa strateskim odlukama menadzmenta tih firmi, statusom dizel goriva u USA i slicnim stvarima (ovo ti kaze neko ko je jos 2002 radio analizu GM-a na americkom univerzitetu).
Ako imas sta da kazes iz licnog iskustva, bujrum. Sta si vozio, u kojoj klasi, sta ne valja, zasto je konkurencija bolja, pa da svi zaobidjemo ako je tako i biramo sta valja
P.S. Elektroprivreda BiH je nekidan kupila desetak Ssang Yong Actiona, koji je u toj izvedbi klasicni SUT. Ne vidim razloga zasto se ne bi i on spomenuo? Priusa i Lexus hibride mozes kupiti u Sa, odavno. Na kraju krajeva, meni kad se tema ne svidja, preskocim.
-
jefferson
#125 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Americka auto industrija ima x problema prije nego dodjemo do kvalitete. Ja sam ti samo naveo nekoliko cinjenica posto si ti u svom tekstu to prezentovao kao da automobili koje mi vozimo eto ne bi opstali da nema americkih dobavljaca. To sto ti mozes naci gatesov remen u PSA vozilu ne znaci nista jer taj remen (iako je vrhunske kvalitete posto sam upucen i u teoriju ali i u praksu) mora proci kontrolu kvalitete PSA, tako isto u Fordu F-150 ces naci transmisiju proizvedenu u Francuskoj!Kiberluskoni wrote:Hm, ne kontam na sta ciljas sa time ko je sta izumio?? Pretpostavljam da bih ja trebao da sad odgovorim da je Ford izmislio masovnu proizvodnju automobila, da je Jeep prvo 4x4 komercijalno vozilo... Ne kontam. A ti ces poslije odgovoriti da su, recimo, neandertalci izmislili tocak, a oni su Evropejci, kao sto znamo!??
Ako imas sta da kazes iz licnog iskustva, bujrum. Sta si vozio, u kojoj klasi, sta ne valja, zasto je konkurencija bolja, pa da svi zaobidjemo ako je tako i biramo sta valja.
Ono s cime se americki proizvodjaci susrecu jeste problem kvalitete nakon nekoliko godina, jer su se na taj nacin pokusali amortizovati finansijski problemi koji su izazvani od strane unija i sl. Radnici u GM-u i sl su bili najbolje placeni radnici u SAD, sa prosjecnom satnicom koja kada ukljucis beneficije je iznosila 72dol. Ko to moze izdrzati kada jedna Honda u Indiani proizvede Accord, koje je po svemu bolje auto od jednog Chevrolet Malibua, za 19dol po satu??? Kako ce onda prezivjeti?
A to oko diesel goriva je upitno. U SAD se tek 3% automobila proda sa diezel pogonom, od toga skoro svi su VW ili mercedes a u zadnje vrijeme BMW, avecina otpada na truckove kao F250 ili Dodge 2500HD. Dizel tehnologija iz 2002 bi u americi bila vrlo upitna s obzirom na kvalitetu goriva. Tada si mogao kupiti VW Jettu sa 90ks i klasicnim direktnim ubrizgavanjem te nakon toga sa 101ks koje su mogle podnjeti veliku kolicinu ppm u gorivu. Npr. Mercedes nije mogao ubaciti svoj E320 pogonjen V6 dieselom dok se nije uvela mjera da diezel gorivo mora sadrzavati ispod 15ppm, a uvedena je tek 15.aprila 2007 godine. Takvo gorivo su evropski dizelasi koristili jos tokom devdesetih!
Medjutim, to nije samo pitanje da li su lobisti uzeli pod svoje Kongres i lobirali da se ne uvede dizel gorivo kao u evropi pa da se izvrsi transfer tehnologije (posto GM a pogotovo Ford imaju vrhunske dizele u Evropi) jer bi taj proces opet trajao 7-8g dok se rafinerije usklade sa novim zakonima, a u SAD rafinerija nije sagradjena zadnjih 30g, i proslo bi dosta vremena prije nego sto dizelsko gorivo uhvati maha. Medjutim, reci da je dizel primarni uzrok je po meni pogresno, jer dowsizing prvenstveno ukljucuje benzince, i da je GM vise paznje obratio na to nego na velike V8 truckove (posto oni nose najveci profit, ali ako se prodaju) onda bi mozda i prezivjeli, ali ne mogu prezivjeti kada su svoj profit bazirali na Chevrolet Tahou, Suburbanu i slicnim vozilima, koja istina nose najveci profit kompanijama, i koja su istina bila prodavana i danas jesu u omjeru 7:1 naspram strane konkurencije, ali koja su skoro stala sa prodajom 2008 kada je barel bio 147 dolara! Da je tada GM bio dalekovidniji kao sto su bili FIAT i slicni proizvodjaci imao bi u takvim vozilima V6 turbo motor koji bi trosio 10% manje goriva od V8, i onda su mogli nekako prezivjeti 2008 godinu, jer je GM od 2004 spalio bukvalno 70 milijardi dolara ni na sta, a 2008 su uspjeli da to dovedu do milijarde mjesecno, i samo im je trebala malo veca prodaja, tj. oko 25% trzista, da bi rpezivjeli bez bankrota, ali....
Sad vidis posljedice. Rick Wagoner i Handerson su otpusteni zato sto je prvi spalio tolike pare, a drugi htio prodati Opel, koji je krucijalan za prezivljavanje GM-a.
Ti pricas o globalizaciji ustvari, samo si to mogao napisati u jednoj recenici i nema potrebe da potenciras sta si radio na fakultetu!