Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#101 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

pshhh wrote:
Ateista wrote:Sto se tice jos necega, ne vidim razlog zasto mora biti jos nesto, kao ni tu zelju i potrebu za vjecnoscu. Ne mislim da treba postojati neki takav visi smisao, i moje misljenje je da svako izmisljanje nekog viseg smisla nakon ovoga zivota sluzi kao kompenzacija za smisao u ovom zivotu. Meni to nije potrebno.
Imas li argumente ili samo onako bezze tvrdis? :?
Pa kad se pogleda sam nastanak religija, sve je krenulo od prirodnih pojava koje covjek nije mogao da objasni i da razumije, pa je tako izmislio bogove. Tu se treba dodati strah od smrti, zelju za vjecnoscu i slicno.
pshhh

#102 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by pshhh »

Ateista wrote:
pshhh wrote:
Ateista wrote:Sto se tice jos necega, ne vidim razlog zasto mora biti jos nesto, kao ni tu zelju i potrebu za vjecnoscu. Ne mislim da treba postojati neki takav visi smisao, i moje misljenje je da svako izmisljanje nekog viseg smisla nakon ovoga zivota sluzi kao kompenzacija za smisao u ovom zivotu. Meni to nije potrebno.
Imas li argumente ili samo onako bezze tvrdis? :?
Pa kad se pogleda sam nastanak religija, sve je krenulo od prirodnih pojava koje covjek nije mogao da objasni i da razumije, pa je tako izmislio bogove. Tu se treba dodati strah od smrti, zelju za vjecnoscu i slicno.
To je samo tvoja tvrdnja ali nije argument sa cinjenicama. :(
Ateista

#103 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

pshhh wrote:
Ateista wrote: Moras shvatiti da ja ne vjerujem u postojanje boga pa tako ni u sudnji dan.

Umjetnost sluzi da poveca kvalitet zivota, ovog koji sada zivimo i koji je po meni jedini.
Shvatam ja tebe ali mi nije jasno u cemo je poenta ''smisla'' ako ce se sve zavrsiti ''besmislom'' kao sto ti tvrdis!?? :?
Mozes li mi to objasniti? Sta ako si u zabludi!??? :?
Poenta je dok traje, kad prestane nema vise. Poenta je da treba iskoristiti ovaj zivot maximalno i uzivati u njemu.
Ja sam jos uvijek premlad da bih na taj nacin razmisljao, ali pretpostavljam da i potomstvo predstavlja jedan od tih aspekata smisla zivota, sto predstavlja neku vrstu teznje prema vjecnosti.

Vec sam rekao, ako bi se hipoteticki gledano pokazalo da nisam u pravu, ja sam donji, ali imam i vise nego dovoljno razloga da budem siguran da jesam.

Meni recimo nije jasno, zasto ti mislis da mora postojati taj neki visi smisao? Sta ako nema, zasto mora biti?
callmethebreeeze

#104 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

pshhh wrote:
Nije, objasni mi. Pitam se sta ako su vjernici u pravu za sudnji dan!? :?
onda smo ga nahebali. ali ja sam siguran da niste u pravu, uz duzno postovanje.

meni je jako, jako tesko pojmiti da postoji bog koji je stvorio kosmos (hebo nas, mi smo nista u poredjenju s nebesima). a, ako takvo nadnaravno bice zaista postoji, onda mislim da mu je/joj totalno nebitno i da nema sanse da se bavi nasim imovinsko-pravnim odnosima, odlucuje kako cemo se oblaciti i u kojim pozama cemo voditi ljubav. a eno neko gore napisa da je i pored svega jos weightwacher, jer ce nas kaznjavati za svaki bespotreban zalogaj. zao mi je, ali ja nikako ne mogu da vjerujem u to.
callmethebreeeze

#105 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

arzuhal wrote:
callmethebreeeze wrote:
arzuhal wrote:De, otvorite temu ''O smislu života'', pa rokajte :D
ti si, pretpostavljam, najupuceniji od nas u istoriju islama. ja koliko sam citao od maltene samog pocetka je bilo diskusija o sudnjem danu i mnogi dogadjaji su uzimani kao primjer znaka da samo sto se rog nije cuo. jesam li u pravu?
Jedino što znam jest da je trolovanje okosnica svake teme ovdje...
ja sam ti postavio pitanje s ciljem da se vratimo na temu, a ti me optuzujes za trolovanje.
:razz:

a htio sam reci da pretpostavljam, tj relativno sam siguran, ali sam na poslu pa nemam pri ruci relevantne citabe, da se o predznacima sudnjeg dana uvijek govorilo. ne samo u islamu, vec i u drugim religijama. danas su tornjevi, juce je bilo nesto drugo, sutra ce biti trece.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#106 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

Ateista wrote:
pshhh wrote:
statix wrote: E pa sad ti je jasno kako je nastala potreba za bogom.
Ako se pokaze da su vjernici odredjene religije u pravu, onda su ateisti i svi pripadnici drugih religija donji, to stoji. :D

Sa druge strane, ja sam dovoljno siguran da nisu i ne brinem se zbog toga.

Sto se tice jos necega, ne vidim razlog zasto mora biti jos nesto, kao ni tu zelju i potrebu za vjecnoscu. Ne mislim da treba postojati neki takav visi smisao, i moje misljenje je da svako izmisljanje nekog viseg smisla nakon ovoga zivota sluzi kao kompenzacija za smisao u ovom zivotu. Meni to nije potrebno.
Ne bih se slozio da oni koji sami sebe deklarisu kao vjernike imaju eksluzivno pravo za dzenet / raj. Mislim da u Islamu vazi da ce svako ko zasluzi dzenet to zasluziti Bozjom miloscu a ne samo svojim djelima. Takodje, navedeno je da je moguce da Bog covjeku sve oprosti sem prihvatanja drugih idola/bogova i njihovog obozavanja.

Ateizam je tu meni enigma... posto negiranje Boga ne znaci i obozavanje nekog drugog Boga. Svjedok sam da su mnogi ateisti isto tako jako dobri i posteni ljudi i tesko mi je prihvatiti da ce svi, bez obzira na svoja djela, zavrsiti u vatri. Ako neko ne osjeti ili ne vidi prisustvo Boga da li je zato sto on to nece ili zato sto on to nije sposoban. Ili je to od posljedica stoljetnog iskrivljavanje vjere tako da su stvarno mnoge stvari na izgled diskutabilne kad se pogledaju kroz prizmu vremena.

Postoji mislim hadis koji govori o tome da ce jedan covjek s puno losih djela stati pred Boga i vrlo brzo ce mu biti dosudjen dzehenem. Meleci ce uzeti da ga vode a on ce se neprestano osvrtati nazad. Bit ce upitan zasto se osvrce a odgovor ce biti... jos uvijek se nadam Bozjoj milosti jer vjerujem da je ima.

Zbog te vjere ce mu sve biti oprosteno i bit' ce nagradjen nekim stepenom dzeneta.

Poenta... nije apolutno sigurno da ce svaki vjernik u dzenet, a svaki nevjernik u dzehenem.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 09:56, edited 2 times in total.
Ateista

#108 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

Big Boy wrote:
Ateista wrote:
pshhh wrote:
Ako se pokaze da su vjernici odredjene religije u pravu, onda su ateisti i svi pripadnici drugih religija donji, to stoji. :D

Sa druge strane, ja sam dovoljno siguran da nisu i ne brinem se zbog toga.

Sto se tice jos necega, ne vidim razlog zasto mora biti jos nesto, kao ni tu zelju i potrebu za vjecnoscu. Ne mislim da treba postojati neki takav visi smisao, i moje misljenje je da svako izmisljanje nekog viseg smisla nakon ovoga zivota sluzi kao kompenzacija za smisao u ovom zivotu. Meni to nije potrebno.
Ne bih se slozio da oni koji sami sebe deklarisu kao vjernike imaju eksluzivno pravo za dzenet / raj. Mislim da u Islamu vazi da ce svako ko zasluzi dzenet to zasluziti Bozjom miloscu a ne samo svojim djelima. Takodje, navedeno je da je moguce da Bog covjeku sve oprosti sem prihvatanja drugih idola/bogova i njihovog obozavanja.

Ateizam je tu meni enigma... posto negiranje Boga ne znaci i obozavanje nekog drugog Boga. Svjedok sam da su mnogi ateisti isto tako jako dobri i posteni ljudi i tesko mi je prihvatiti da ce svi, bez obzira na svoja djela, zavrsiti u vatri. Ako neko ne osjeti ili ne vidi prisustvo Boga da li je zato sto on to nece ili zato sto on to nije sposoban. Ili je to od posljedica stoljetnog iskrivljavanje vjere tako da su stvarno mnoge stvari na izgled diskutabilne kad se pogledaju kroz prizmu vremena.

Postoji mislim hadis koji govori o tome da ce jedan covjek s puno losih djela stati pred Boga i vrlo brzo ce mu biti dosudjen dzehenem. Meleci ce uzeti da ga vode a on ce se neprestano osvrtati nazad. Bit ce upitan zasto se osvrce a odgovor ce biti... jos uvijek se nadam Bozjoj milosti jer vjerujem da je ima.

Zbog te vjere ce mu sve biti oprosteno i bit' ce nagradjen nekim stepenom dzeneta.

Poenta... nije apolutno sigurno da ce svaki vjernik u dzenet, a svaki nevjernik u dzehenem.
Znam za to da nije dovoljno samo biti vjernik, ali koliko sam ja u toku, samo negiranje boga bi trebalo da predstavlja najveci grijeh. Nemam citat, ali tako su mi rekli, izvinjavam se ako grijesim. ;-)
callmethebreeeze

#109 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

besana wrote:
callmethebreeeze wrote:
pshhh wrote:

meni je jako, jako tesko pojmiti da postoji bog koji je stvorio kosmos (hebo nas, mi smo nista u poredjenju s nebesima). a, ako takvo nadnaravno bice zaista postoji, onda mislim da mu je/joj totalno nebitno i da nema sanse da se bavi nasim imovinsko-pravnim odnosima, odlucuje kako cemo se oblaciti i u kojim pozama cemo voditi ljubav. a eno neko gore napisa da je i pored svega jos weightwacher, jer ce nas kaznjavati za svaki bespotreban zalogaj. zao mi je, ali ja nikako ne mogu da vjerujem u to.
Eh, a meni je recimo logicnije postojanje Boga koji je stvorio ta nebesa, i sve i nas, i sve oko nas. Lakshe mi je to povjerovati nego da je sve nastalo SLUCAJNO. Tek tako, samo od sebe, od niceg, cuj od niceg nastalo neshto. Fakat mi je logicnije postojanje Stvoritelja I nemoj mi samo o procesu koji je trajao milijardama godina. Od ce3ga je pocelo? Dakle jednom je moralo postojati NISHTA, halo NISHTA :D
vidi, ja ne iskljucujem postojanje nekog veceg bica. jednostavno ne znam, a pravo da ti kazem sve manje me i zanima. ono sto ja mislim je da to bice nije ono o kojem pise u kur'anu ili bibliji ili nekoj drugoj svetoj knjizi. a ne vjerujem ni da su sajentolozi u pravu.
statix

#110 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

@callmethebreeze
To ti je kao ono kad upitase jednog klavijaturistu, ne zapamtih mu ime, da li vjerujete u boga, on rece: "Ne, vjerujem u nesto vece". :)
homerus

#111 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by homerus »

kako sam ja postavio temu koja se dobro ''zakotrljala'', osjećam potrebu da se opet javim.

@ateisto: za razliku od najvećeg broja ateista s kojima sam do sada na bilo koji način komunicirao, iz tvog detaljnog osvrta na moj post(replika na ono što si ti napisao), moram biti pravedan i priznati da kod sebe posjeduješ određene kvalitete koji baš nisu svojstveni tvojim istomišljenicima. bio si odmjeren i dostojanstven, i nužno ne optužuješ vjernike za primitivizam što je za svaku pohvalu. opet, kako možda ponekad vi ateisti osjećate dozu žaljenja prema nama vjernicima , isto tako i mi vjernici često duboko žalimo zbog vaših intelektualni kapaciteta koje vam je darovao Stvoritelj, a koje nažalost upotrebljavate za Njegovo negiranje a ne promoviranje. taj fenomen me je dugo mučio, (kako izrazito inteligentne osobe mogu biti totalno slijepe kada je riječ o prepoznavanju kosmičkih dokaza o postojanju inteligentnog stvaranja-kreacionizma) i za sada imam jedno logičko objašnjenje.
zbog svoje pameti, intelgencije i obrazovanja, jednostavno ste precijenili sebe. ne želite se pomiriti da postoji nešto što svojim itelektom ne možete u potpunosti shvatiti i dokučiti. kada i bude tako, uvijek se pravdate nadom kako će ''budućnost i nova naučna otkrića rasvijetliti te nepoznanice''-kako ih vi kažete: ''nauka slaže kockice'' :-) (ovdje bih samo spomenuo nastanak kosmosa i nastanak života). priznat ćeš vrli prijatelju da ti i tvoji istomišljenici o tom fenomenu danas ne znate ništa više od onog što su znali vaši duhovni učitelji prije stotinjak ili više godina. treba stati tamo gdje um treba da stane, i onda vjerovati. pokušaj da se dokuče i razumski spoznaju sve pojedinosti stvaranja (za vas paušalnog neplaniranog anarhičnog nastanka kosmosa i života) zauvijek će ostati bez uspjeha. stoga @ateisto, iskreno se nadam da ćeš i ti jednoga dana spoznati Stvoritelja, a nakon toga u svemu prepoznavati Njegovo djelovanje. vjeruj da će ti tada živt imati mnogo veći smisao i svrhu.

(napomena: s ovim postom zaista nisam imao namjeru provocirati ni ponižavati ni tebe ni tebi slične. ja jednostavno ovako mislim i osjećam)

što se tiče teme, koliko sam mogao vidjeti, niko do sada nije obratio pažnju na tekst hadisa u kojem stoji da će se Arapi ''natjecati'' u izgradnji visokih zgrada. ovo je još jedan vrlo bitan i precizan momenat u hadisu, jer se danas u pravom smislu vodi utrka oko najveće zgrade. o tome se govori i u komletnom tekstu.
Ateista

#112 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

besana wrote:
callmethebreeeze wrote:
pshhh wrote:

Eh, a meni je recimo logicnije postojanje Boga koji je stvorio ta nebesa, i sve i nas, i sve oko nas. Lakshe mi je to povjerovati nego da je sve nastalo SLUCAJNO. Tek tako, samo od sebe, od niceg, cuj od niceg nastalo neshto. Fakat mi je logicnije postojanje Stvoritelja I nemoj mi samo o procesu koji je trajao milijardama godina. Od ce3ga je pocelo? Dakle jednom je moralo postojati NISHTA, halo NISHTA :D
Kada se uzme u obzir velicina svemira, broj galaksija i zvijezda koje je tesko shvatiti, te broj mogucih planeta, cisto statisticki gledano, moguce je da se mnoge stvari slucajno dese. Mi ispadamo produkt okolnosti, odnosno posljedica.

Sa druge strane, ako ne moze nesto iz nista, kako je tvorac nastao iz nista? Znam da je odgovor da je on oduvijek postojao, ali meni je lakse shvatiti da je oduvijek postoao svemir, materija i energija, nego svemoguce bice. :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#113 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

Ateista wrote:Znam za to da nije dovoljno samo biti vjernik, ali koliko sam ja u toku, samo negiranje boga bi trebalo da predstavlja najveci grijeh. Nemam citat, ali tako su mi rekli, izvinjavam se ako grijesim. ;-)
Ako postoje pravi i lazni vjernici vjerovatno postoje i pravi i lazni ateisti.

Sto zelim reci, ako je nego agnostik ali ne moze da se okrene putu dobra nego hoce putem zla onda mozda takav deklarise sebe kao ateistu i uz to negira Boga iako mu negdje u glavi stoji vjera da Boga ima. Ali on svoju savjest pere tako sto naziva Boga zlim, neadekvatnim... nelogicnim sto je vjerovatno velik grijeh prema Bogu, ako ga ima.

Ako je neko ateista zato sto mu logika, svijest... dostupno znanje ne dokazuje postojanje Boga, onda ga takav jednostavno nije ni svjestan i time je to negiranje Boga totalno drugacije od ovog prvog. Svakako da covjek moze biti zbunjen na danasnjem vaktu navalom svih tumacenja svih vjera pa u znak protesta kaze sebi, nemoguce da je sve to istina.

Ljudi ce pred Bogom odgovarati za svoja djela... a djela su direktni proizvod njihove vjere. Pa ako covjek vjeruje u dobro... vjerovatno ce i on samim tim nastojati biti dobar u svom zivotu. A ako je nekom sve svejedno i zivi samo po svojim nagonima... onda takav ne zna ni kud je posao ni dokle je dosao.
Ateista

#114 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

homerus wrote:kako sam ja postavio temu koja se dobro ''zakotrljala'', osjećam potrebu da se opet javim.

@ateisto: za razliku od najvećeg broja ateista s kojima sam do sada na bilo koji način komunicirao, iz tvog detaljnog osvrta na moj post(replika na ono što si ti napisao), moram biti pravedan i priznati da kod sebe posjeduješ određene kvalitete koji baš nisu svojstveni tvojim istomišljenicima. bio si odmjeren i dostojanstven, i nužno ne optužuješ vjernike za primitivizam što je za svaku pohvalu. opet, kako možda ponekad vi ateisti osjećate dozu žaljenja prema nama vjernicima , isto tako i mi vjernici često duboko žalimo zbog vaših intelektualni kapaciteta koje vam je darovao Stvoritelj, a koje nažalost upotrebljavate za Njegovo negiranje a ne promoviranje. taj fenomen me je dugo mučio, (kako izrazito inteligentne osobe mogu biti totalno slijepe kada je riječ o prepoznavanju kosmičkih dokaza o postojanju inteligentnog stvaranja-kreacionizma) i za sada imam jedno logičko objašnjenje.
zbog svoje pameti, intelgencije i obrazovanja, jednostavno ste precijenili sebe. ne želite se pomiriti da postoji nešto što svojim itelektom ne možete u potpunosti shvatiti i dokučiti. kada i bude tako, uvijek se pravdate nadom kako će ''budućnost i nova naučna otkrića rasvijetliti te nepoznanice''-kako ih vi kažete: ''nauka slaže kockice'' :-) (ovdje bih samo spomenuo nastanak kosmosa i nastanak života). priznat ćeš vrli prijatelju da ti i tvoji istomišljenici o tom fenomenu danas ne znate ništa više od onog što su znali vaši duhovni učitelji prije stotinjak ili više godina. treba stati tamo gdje um treba da stane, i onda vjerovati. pokušaj da se dokuče i razumski spoznaju sve pojedinosti stvaranja (za vas paušalnog neplaniranog anarhičnog nastanka kosmosa i života) zauvijek će ostati bez uspjeha. stoga @ateisto, iskreno se nadam da ćeš i ti jednoga dana spoznati Stvoritelja, a nakon toga u svemu prepoznavati Njegovo djelovanje. vjeruj da će ti tada živt imati mnogo veći smisao i svrhu.

(napomena: s ovim postom zaista nisam imao namjeru provocirati ni ponižavati ni tebe ni tebi slične. ja jednostavno ovako mislim i osjećam)

što se tiče teme, koliko sam mogao vidjeti, niko do sada nije obratio pažnju na tekst hadisa u kojem stoji da će se Arapi ''natjecati'' u izgradnji visokih zgrada. ovo je još jedan vrlo bitan i precizan momenat u hadisu, jer se danas u pravom smislu vodi utrka oko najveće zgrade. o tome se govori i u komletnom tekstu.
Zavisi sa kim si imao priliku razgovarati, ali to je veoma sirok krug ljudi i ne stavlja prostora za predrasude. Ja ih recimo znam puno koji su slicniji meni, ali to nema toliko veze sa samim ateizmom koliko sa mojim izborom drustva. :D

Postujem da je sve to tvoje iskreno misljenje i da ne mislis nista lose sa tim, iako se ne slazem sa istim.

Samo bih se jos osvrnuo na nauku koja po mom misljenju sve vise i vise stvari otkriva, i jako je daleko dogurala. Ja ne ocekujem da ce nauka ikad otkriti sve i da ce se apsolutno sve razjasniti, ali isto tako ne mislim ni da vjera moze pruziti odgovore niti da se na bilo koji nacin treba zaustavljati, jer ne moramo otkriti sve, ali sto vise to bolje.

Jednom prilikom sam o ovome pisao, ali samim tim sto nisam vjernik, i ja se osjecam na neki nacin, sto bi vjernici rekli produhovljen i zivot mi ima smisao. Isto kao sto ti mislis da bih mogao biti sretniji i da bi moj zivot imao vise smisla kada bih poceo vjerovati, moje iskreno misljenje je da ljudi mogu biti sretniji kada prevazidju vjeru. Ne zelim ni ja ovim da vrijedjam ni tebe ni bilo koga drugog, samo kao sto i sam kazes, to je moje misljenje. :D ;-)
beautyfool

#115 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by beautyfool »

Ateista wrote:
Samo bih se jos osvrnuo na nauku koja po mom misljenju sve vise i vise stvari otkriva, i jako je daleko dogurala. Ja ne ocekujem da ce nauka ikad otkriti sve i da ce se apsolutno sve razjasniti, ali isto tako ne mislim ni da vjera moze pruziti odgovore niti da se na bilo koji nacin treba zaustavljati, jer ne moramo otkriti sve, ali sto vise to bolje.
Vidis ono sto nauka otkriva je vjernicima samo dokaz koliko je Uzviseni sve savrseno Stvorio :)
Static-X

#116 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Static-X »

Svaka religijska tema zavrsi se u istom smijeru :D :(
Jos se samo ceka kljuc.
statix

#117 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

@homerus
Kako mozes reci da se nista vise ne zna nego prije kada se danasnje doba smatra najprogresivnijim u toku postojanja covjecanstva.
Evo dovoljno je reci kako na subatoskom nivou zakoni fizike i red kojeg vi zagovarate prestaju, te nije moguce istovremeno odrediti brzinu i lokaciju subatomskih cestica. Znaci na toj razini se priroda počinje ponašati nejasno i više nije ni u kom slučaju deterministička. Pretpostavljam da se i ovo moze uzeti kao dokaz vece sile, ali ne boga kakvog vi zagovarate, jer haos subatomskih cestica ili kvarkova se ne spominje kod vas.
Ateista

#118 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

Big Boy wrote:
Ateista wrote:Znam za to da nije dovoljno samo biti vjernik, ali koliko sam ja u toku, samo negiranje boga bi trebalo da predstavlja najveci grijeh. Nemam citat, ali tako su mi rekli, izvinjavam se ako grijesim. ;-)
Ako postoje pravi i lazni vjernici vjerovatno postoje i pravi i lazni ateisti.

Sto zelim reci, ako je nego agnostik ali ne moze da se okrene putu dobra nego hoce putem zla onda mozda takav deklarise sebe kao ateistu i uz to negira Boga iako mu negdje u glavi stoji vjera da Boga ima. Ali on svoju savjest pere tako sto naziva Boga zlim, neadekvatnim... nelogicnim sto je vjerovatno velik grijeh prema Bogu, ako ga ima.

Ako je neko ateista zato sto mu logika, svijest... dostupno znanje ne dokazuje postojanje Boga, onda ga takav jednostavno nije ni svjestan i time je to negiranje Boga totalno drugacije od ovog prvog. Svakako da covjek moze biti zbunjen na danasnjem vaktu navalom svih tumacenja svih vjera pa u znak protesta kaze sebi, nemoguce da je sve to istina.

Ljudi ce pred Bogom odgovarati za svoja djela... a djela su direktni proizvod njihove vjere. Pa ako covjek vjeruje u dobro... vjerovatno ce i on samim tim nastojati biti dobar u svom zivotu. A ako je nekom sve svejedno i zivi samo po svojim nagonima... onda takav ne zna ni kud je posao ni dokle je dosao.
Ne znam koliko je tvoje tumacenje u skladu sa zvanicnim stavom, ali iskreno govoreci, prema mojoj viziji kakav bi bog trebao biti ako bi postojao, takav stav mi ima vise logike nego ono sto inace mogu cuti.

Ja sam cesto imao obicaj da kazem, ako bog postoji i ako je stvarno svemoguc i savrsen, onda ce on znati moje razloge zasto nisam vjerovao u njega koji su i vise nego oravdani, te me vjerovatno nece kazniti zbog toga.

Zato, svidja mi se taj nacin razmisljanja. :thumbup:
Big Boy

#119 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

Ateista wrote:Kada se uzme u obzir velicina svemira, broj galaksija i zvijezda koje je tesko shvatiti, te broj mogucih planeta, cisto statisticki gledano, moguce je da se mnoge stvari slucajno dese. Mi ispadamo produkt okolnosti, odnosno posljedica.

Sa druge strane, ako ne moze nesto iz nista, kako je tvorac nastao iz nista? Znam da je odgovor da je on oduvijek postojao, ali meni je lakse shvatiti da je oduvijek postoao svemir, materija i energija, nego svemoguce bice. :D
Ono sto razlikuje tebe i mene ovdje je ocito razlicito pocetno stajaliste... odnosno sama percepcija.

Pitas se kako je tvorac nastao iz nista. Ako ti uzimas za gotovu stvar da raspolazes dovoljnim znanjem a ja polazim od pretpostavke da nemam dovoljno znanja (ili maste) da sagledam sve to ti dolazis do zakljucka da je nista = moguce/nemoguce a ja da je to nista meni nesto nepoznato (kao i milijarde bilijardi stvari koje ce i meni i tebi ostati nepoznate).

E sad, ono sto je zagolicalo moju mastu je tvoja tvrdnja da ti je lakse shvatiti svemir, materiju... energiju nego svemoguce bice. Kao da ti mozes pojmiti beskraj svemira, odnose materije i energije i sve to kolosalne velicine njihovih medjusobnih osnosa i korelacija. I ti na to tako olako zakacis tvrdnju da je sve to samo posljedica okolnosti... odnosno jos jedno veliko nista stvoreno od raznoraznih koencidencija.

Islam tvrdi da samo Bog sve zna... a da je ljudima podaren samo dio znanja i uputa da uce i obrazuju se bi od tog znanja spoznali sto vise. Ako je to istina zar je onda nemoguce da ispred nista stoji samo nase neznanje, a posto je ipak iza svega toga nama jedno prosto nedokucivo znanje da li je onda fakat nemoguce da iza svega toga stoji, u nasim ocima, svemoguc tvorac ?
pshhh

#120 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by pshhh »

Ateista wrote:Kada se uzme u obzir velicina svemira, broj galaksija i zvijezda koje je tesko shvatiti, te broj mogucih planeta, cisto statisticki gledano, moguce je da se mnoge stvari slucajno dese. Mi ispadamo produkt okolnosti, odnosno posljedica.
Ali opet te ne kontam? :? Kako se je sve moglo desiti slucajno ako u svemiru vlada harmonija? :?
Da nema harmonije ne bi bilo ni života a da bi bila harmonija mora biti upravljanje.
Mozes li mi to objasniti cinjenicama i argumentima!? :?
statix

#121 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

beautyfool wrote:
Ateista wrote:
Vidis ono sto nauka otkriva je vjernicima samo dokaz koliko je Uzviseni sve savrseno Stvorio :)
Ja bih rekao da ide na ruku agnosticima, panteistima i ljudima koji vjeruju u neku visu silu,ali ne kakvu opisuje religije. Svetim knjigama bas i ne moze ici na ruku, jer nisu priznate u naucnim okvirima, tacnije zaostaju u tumacenju odredjenih pojava.
callmethebreeeze

#122 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

besana wrote:E pa to je druga stvar, I vjerovanje u " Neko vece bice" je nesto. :D
Pa neshto kontam, smisao zivota, i vi pricate o uzivanju, o hrani, picu, seksu, umjetnosti, sviranju gitare. a shta je sa bolesnima koji neshto ili nishta od ovoga nemaju?
Znam samo da, shto si veci vjernik, to ti je lakshe prebroditi nevolje, kojih je ipak, vishe tokom zivota nego ovih uzivancija.
Shto se tice razmisljanja o nastanku Boga, e pa vjernici znaju da o tome ne treba ni razmisljati. Cemu? :D Pa ionako sae sluzimo sa, koliko ono, 30 posto svog mozga> Dakle i ne trebamo znati neke stvari. :D
ma ja ne mogu reci da vjerujem u nesto. moj stav je indiferentnost. vidjecemo sta ce biti kad umremo. to, naravno, ne znaci da sam nemoralan ili da me ne zanima nista osim da zadovoljim najosnovnije fizicke potrebe.

a sto se tice pitanja o bolesnim, cesto sam se pitao zasto bi bog "kaznjavao" bica koja nisu ni rodjena... :-)
homerus

#123 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by homerus »

statix wrote:@homerus
Kako mozes reci da se nista vise ne zna nego prije kada se danasnje doba smatra najprogresivnijim u toku postojanja covjecanstva.
Evo dovoljno je reci kako na subatoskom nivou zakoni fizike i red kojeg vi zagovarate prestaju, te nije moguce istovremeno odrediti brzinu i lokaciju subatomskih cestica. Znaci na toj razini se priroda počinje ponašati nejasno i više nije ni u kom slučaju deterministička. Pretpostavljam da se i ovo moze uzeti kao dokaz vece sile, ali ne boga kakvog vi zagovarate, jer haos subatomskih cestica ili kvarkova se ne spominje kod vas.

ako je nauka nešto novo otkrila, recite nam onda nešto o mogućnosti ''slučajnog'' nastanka jedne žive ćelije od pijeska i vode.
callmethebreeeze

#124 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

homerus wrote:
statix wrote:@homerus

ako je nauka nešto novo otkrila, recite nam onda nešto o mogućnosti ''slučajnog'' nastanka jedne žive ćelije od pijeska i vode.
mozda postoji jedan ili dva kur'anska ajeta koji se podudaraju sa naukom. ali zato postoji masa naucnih otkrica koji pobijaju navode iz kur'ana. ja mislim da je ova prica totalno besmislena i da sam vjernik nikada ne bih potezao "naucni" argument. u tim diskusijama uvijek ispadnete donji. da je zaista, kako vi volite reci, kur'an pun naucnih dokaza danas bi imali masu vrhunskih naucnika muslimana. a nemamo ih.
beautyfool

#125 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by beautyfool »

statix wrote:
beautyfool wrote:
Ateista wrote:
Ja bih rekao da ide na ruku agnosticima, panteistima i ljudima koji vjeruju u neku visu silu,ali ne kakvu opisuje religije. Svetim knjigama bas i ne moze ici na ruku, jer nisu priznate u naucnim okvirima, tacnije zaostaju u tumacenju odredjenih pojava.
Zaostaju u tumacenju odredjenih pojava? Koliko ja znam ni jedna sveta knjiga nije spustena da bi objasnjavala stvaranje svemira? Vec kao uputa covjecanstvu.
Da ti bude lakse razumiti uporedi to sa bilo kakvom masinom.Covjek koji napravi masinu uvijek prilozi i upustvo za upotrebu, tako je i Uzviseni Posalo upustvo za covjecanstvo.
Post Reply