UFOs ALL ABOUT

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li vjerujete da planetu Zemlju posjećuju pripadnici vanzemaljskih civilizacija?

Da
50
71%
Ne
20
29%

Total votes: 70

Dedo Hikmet

#101 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

Sada ćemo predstaviti UFOs u obliku cigare (cigar shaped UFO).
Ovi se UFO pojavljuju samo na velikim visinama i ogromnih su dimenzija,
dužine po nekoliko kilometara. Smatra se da služe za međuplanetarne i međugalktičke

letove. Otvoreno je pitanje kako se takvi letovi fizikalno i tehnički
mogu realizirati. Jedna je mogućnost da koriste tzv. wormholes. Ove strukture
do sada nisu utvrđene posmatranjem ali su legitimna posljedica Ajnštajnove opšte
teorije relativnosti. Da napomenem i crne rupe su prvo bile samo u diferencijalnim
jednačinama dok jednom nisu otkrivene od astronoma.

Intersantno je da je najstarija fotografije od jednog UFO upravo cigare UFO.
Foto je snimljen 1870 godine u USA
Image

A evo i par novijih snimaka

SanskiBiser

#102 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by SanskiBiser »

Dedo Hikmet wrote:Sada ćemo predstaviti UFOs u obliku cigare (cigar shaped UFO).
Ovi se UFO pojavljuju samo na velikim visinama i ogromnih su dimenzija,
dužine po nekoliko kilometara. Smatra se da služe za međuplanetarne i međugalktičke

letove. Otvoreno je pitanje kako se takvi letovi fizikalno i tehnički
mogu realizirati. Jedna je mogućnost da koriste tzv. wormholes. Ove strukture
do sada nisu utvrđene posmatranjem ali su legitimna posljedica Ajnštajnove opšte
teorije relativnosti. Da napomenem i crne rupe su prvo bile samo u diferencijalnim
jednačinama dok jednom nisu otkrivene od astronoma.

Intersantno je da je najstarija fotografije od jednog UFO upravo cigare UFO.
Foto je snimljen 1870 godine u USA
Image

A evo i par novijih snimaka

De iskopaj nesto ako ti nije mrsko :-) o tzv. UFO Amebama (UFO AMOEBAS), tj UFO BIOFORMAMA, koje se vide kad se slika nebo infracrvenim filmom, fenomen koji su prvi uslikali neki Americki vojni fotografi 50-60tih godina 20og vijeka. :shock: Mislim da se fotograf zove Trevor James Constable, 1975 je objavio bestseller knjigu The Cosmic Pulse of Life u kojoj su objavljene fotografije...

http://educate-yourself.org/tjc/amoeba3 ... ct05.shtml
http://www.kheper.net/gaia/consciousnes ... forms.html

Mrsko mi prevoditi :lol:
tranquil

#103 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by tranquil »

Moram da primjetim kako sam primjetio jednu korelaciju - sa sve većim povećanjem mogućnosti i dostupnosti softverskih alata za obradu slike i videa, javlja se sve veći broj autentičnih snimaka UFO.
Dedo Hikmet

#104 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

tranquil wrote:Moram da primjetim kako sam primjetio jednu korelaciju - sa sve većim povećanjem mogućnosti i dostupnosti softverskih alata za obradu slike i videa, javlja se sve veći broj autentičnih snimaka UFO.
Ovde si u pravu, na veliku žalost falsifikatora također rastu i mogućnosti software tools za analizu fotografija i videa :D.

Inače jednom filmu se nikada samom 100 % ne vjeruje. Optimalno je imati više snimaka, radarske zapise i izjave svjedoka. Pri tome sva tri izvora moraju jako korelirati. Greška falsifikatora je i da uvijek žele napraviti nešto
spektakularno, osim toga vjeruju da UFOs drži u zraku neka nevidljiva ruka a ne da se iza toga kriju stvarni
fizikalni principi. Pogon jedne letjelice određuje karakteristike njenog kretanja i manevrisanja ali i načina kako se manifestira golom oku kameri i fotoaparatu.
Prozor

#105 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Prozor »

Gledao sam neki dan dokumentarac o ovome na History channel, kaže zapanjivo je kako apsolutno većina ljudi koji se "sjete" otmica pod hipnozom opisuju skoro pa iste ili slične stvari. Otmica se događa buđenjem iz sna, popraćeno paralizom i ulaskom malih sivih bića u sobu koji zatim odvode dotičnu osobu u neku prostoriju gdje vrše razne obzervacije i eksperimente a u sobi su i drugi ljudi koji izgledaju skroz oduzeto. Zašto se toga nisu sjećali bez hipnoze se objašnjava time da su im vanzemaljci "blokirali" sjećanje.

Ali, zatim je i ovom fenomenu dato malo više zemaljsko objašnjenje. Naime, buđenje iz sna popraćeno paralizom je medicinski dokazano stanje koje se dešava mnogim ljudima. Ne radi se o nekom poremećaju već o tome da mozak tokom sna "isključuje" tijelo kako se nebi povrijedili dok sanjamo, pri naglom buđenju nekima se mozak probudi ali ne i tijelo, bar ne odmah. Ta paraliza kratko traje ali može biti jako zastrašujuća, iako u suštini nije opasna. Sada, tokom srednjeg vijeka u Engleskoj su ljudi recimo prepričavali identične događaje o buđenju iz sna, sa paralizom i ulaskom demona u sobu koji bi stali kraj kreveta i gledali u paraliziranu osobu. U Africi su to bili jednorogi monstrumi crvene boje. U Japanu recimo jedan naučnik kaže kako mu se dešavalo da tako vidi sijedu staricu kako ulazi i staje kraj kreveta. Ovo je ipak samo proizvod mašte, odnosno stanje između sna i jave u kojem se ova stanja isprepliću pa događaj se dojmi stvarnijim. Tako ga je i lakše upamtit. A u današnjoj kulturi demoni nisu tako popularni kao vanzemaljci, i eto zašto toliki ljudi viđaju iste stvari pa ih se čak i prisjećaju i u hipnozi. Čak šta više, tokom hipnoze se potisnuta sjećanja lahko mješaju sa fantazijom i nije nimalo precizan metod otkrivanja potisnutih sjećanja. Sada će neko reći da sam pokupio svu pamet sa televizije, ali to nisam govorio ja već stručni naučnici koji su objašnjavali kako stvari stoje. Govorio je i hipnotizer koji je pro-UFO u svojim ubjeđenjima.
Dedo Hikmet

#106 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

Prozor wrote:Gledao sam neki dan dokumentarac o ovome na History channel, kaže zapanjivo je kako apsolutno većina ljudi koji se "sjete" otmica pod hipnozom opisuju skoro pa iste ili slične stvari. Otmica se događa buđenjem iz sna, popraćeno paralizom i ulaskom malih sivih bića u sobu koji zatim odvode dotičnu osobu u neku prostoriju gdje vrše razne obzervacije i eksperimente a u sobi su i drugi ljudi koji izgledaju skroz oduzeto. Zašto se toga nisu sjećali bez hipnoze se objašnjava time da su im vanzemaljci "blokirali" sjećanje.

Ali, zatim je i ovom fenomenu dato malo više zemaljsko objašnjenje. Naime, buđenje iz sna popraćeno paralizom je medicinski dokazano stanje koje se dešava mnogim ljudima. Ne radi se o nekom poremećaju već o tome da mozak tokom sna "isključuje" tijelo kako se nebi povrijedili dok sanjamo, pri naglom buđenju nekima se mozak probudi ali ne i tijelo, bar ne odmah. Ta paraliza kratko traje ali može biti jako zastrašujuća, iako u suštini nije opasna. Sada, tokom srednjeg vijeka u Engleskoj su ljudi recimo prepričavali identične događaje o buđenju iz sna, sa paralizom i ulaskom demona u sobu koji bi stali kraj kreveta i gledali u paraliziranu osobu. U Africi su to bili jednorogi monstrumi crvene boje. U Japanu recimo jedan naučnik kaže kako mu se dešavalo da tako vidi sijedu staricu kako ulazi i staje kraj kreveta. Ovo je ipak samo proizvod mašte, odnosno stanje između sna i jave u kojem se ova stanja isprepliću pa događaj se dojmi stvarnijim. Tako ga je i lakše upamtit. A u današnjoj kulturi demoni nisu tako popularni kao vanzemaljci, i eto zašto toliki ljudi viđaju iste stvari pa ih se čak i prisjećaju i u hipnozi. Čak šta više, tokom hipnoze se potisnuta sjećanja lahko mješaju sa fantazijom i nije nimalo precizan metod otkrivanja potisnutih sjećanja. Sada će neko reći da sam pokupio svu pamet sa televizije, ali to nisam govorio ja već stručni naučnici koji su objašnjavali kako stvari stoje. Govorio je i hipnotizer koji je pro-UFO u svojim ubjeđenjima.
Ja lično ne vjerujem niti jednom slučaju alien abduction. Ovo gore što si naveo samo su neke od mogućnosti da se
fenomen objasni ovozemaljskim činjenicama. Mi nažalost još uvijek malo znamo o ljudskoj psihi. Mi smo svjesni
jedne stvarnosti a u nesvjesnom se non stop vrti neki drugi film nad kojim nemamo apsolutno nikakvu kontrolu.
Čak ne može biti dokaz niti ako više ljudi ima iste vizije ili snove. Već je C.G. Jung ukazao na fenomen kolektivno
nesvjesnog - teorija arhetipa. Dakle mi imamo evolucijski uslovljeno da ljudi u svim vremenima i kulturama imaju isti ili sličnu simboliku u snovima. Ovde je dobar primjer Bigfoot-a. Gotovo sve domorodačke kulture imaju tu ideju dlakavog čovjeka iz šume, sva sjeverno-američka indijanska plemena, na Tibetu, u Mongoliji, ima u epu o Gilgamešu, ima u Bibliji itd.
Za mene su figure koje se pojavljuju u vrijeme određenih faza sna - snovne paralize arhetipskog karaktera.
kolega

#107 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by kolega »

dedo ... a jesi li poznavo Veliju Bećirspahića :roll: :D
Dedo Hikmet

#108 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

kolega wrote:dedo ... a jesi li poznavo Veliju Bećirspahića :roll: :D
Kolega, ja sam Bosnu napustio 1965 i mogao sam se vratiti tek 1990. Za Bećirspahića nisam nikada čuo.
Čime se čovjek bavio ili još bavi? Ako je neki poznati bosanski ufolog onda si me ovde postidio. :D
jutarnji

#109 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by jutarnji »

Dedo Hikmet wrote:Kolega, ja sam Bosnu napustio 1965 i mogao sam se vratiti tek 1990.
I? Jesu li oni marsovci fina raja, k`o sto se prica? :D
B34R

#110 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

Hmmm, razmisljao sam da li da podijelim svoje misljenje, shvatanje, ovdje na portulu po ovom pitanju i evo ucinicu taj korak s obzirom da me zanima sta ostatak misli o tome.

Sto se tice NLO-a po licnom ubjedjenju ne negiram iste, ipak o njihovom porijeklu imam sasvim drugo misljenje.
Mislim da nisu dosli izvan Zemlje, nego da je njihovo porijeklo upravo sa ovog naseg planeta.
S druge strane ne tvrdim da zive medju nama i da ih kao takve mozemo vidjeti ili dozivjeti, sluzim se skroz drugom logikom koja me tjera malo dalje u neke druge dimenzije, paralelne s nasom...
Dakle, mislim da "vanzemaljci" nisu nista drugo do bica koji su sluge "onoga" negativnog sto je medju nama.
Svi smo bar culi za Dedzala, znam zalazim u prostranstva religija, ipak to bice ima svoje podanike, pa se treba i zamisliti....
Izgled tih bica se nezna ali predpostavke izgleda vanzemaljaca asociraju uveliko na ljudski izgled....smatram da ta bica zbog njihove strukture (koju neznam, al slijepo vjerujem svetoj knjizi) hodaju, putuju, djeluju brzinom svijetlosti pa su samo iz tog razloga daleko ispred nas. (Ko nam garantuje da za eventualne milione godina kroz evoluciju covjeka necemo imati taj neki stereotipan izgled vanzemaljca)..... Kazem nista neznam, samo razmisljam, mozda lupam samo tako, ali ipak samo mozda....sve ce nam se jednom kazati.....
Dedo Hikmet

#111 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

jutarnji wrote:
Dedo Hikmet wrote:Kolega, ja sam Bosnu napustio 1965 i mogao sam se vratiti tek 1990.
I? Jesu li oni marsovci fina raja, k`o sto se prica? :D
Za Marsovce ne znam ali za austrijance i teksašane ti mogu reći sve što te interesuje. :D :-D
Prozor

#112 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Prozor »

B34R wrote:Hmmm, razmisljao sam da li da podijelim svoje misljenje, shvatanje, ovdje na portulu po ovom pitanju i evo ucinicu taj korak s obzirom da me zanima sta ostatak misli o tome.

Sto se tice NLO-a po licnom ubjedjenju ne negiram iste, ipak o njihovom porijeklu imam sasvim drugo misljenje.
Mislim da nisu dosli izvan Zemlje, nego da je njihovo porijeklo upravo sa ovog naseg planeta.
S druge strane ne tvrdim da zive medju nama i da ih kao takve mozemo vidjeti ili dozivjeti, sluzim se skroz drugom logikom koja me tjera malo dalje u neke druge dimenzije, paralelne s nasom...
Dakle, mislim da "vanzemaljci" nisu nista drugo do bica koji su sluge "onoga" negativnog sto je medju nama.
Svi smo bar culi za Dedzala, znam zalazim u prostranstva religija, ipak to bice ima svoje podanike, pa se treba i zamisliti....
Izgled tih bica se nezna ali predpostavke izgleda vanzemaljaca asociraju uveliko na ljudski izgled....smatram da ta bica zbog njihove strukture (koju neznam, al slijepo vjerujem svetoj knjizi) hodaju, putuju, djeluju brzinom svijetlosti pa su samo iz tog razloga daleko ispred nas. (Ko nam garantuje da za eventualne milione godina kroz evoluciju covjeka necemo imati taj neki stereotipan izgled vanzemaljca)..... Kazem nista neznam, samo razmisljam, mozda lupam samo tako, ali ipak samo mozda....sve ce nam se jednom kazati.....
.....džini? :D
B34R

#113 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

Prozor wrote:
B34R wrote:Hmmm, razmisljao sam da li da podijelim svoje misljenje, shvatanje, ovdje na portulu po ovom pitanju i evo ucinicu taj korak s obzirom da me zanima sta ostatak misli o tome.

.....džini? :D
upravo to...
nellington

#114 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by nellington »

kolega wrote:dedo ... a jesi li poznavo Veliju Bećirspahića :roll: :D
Đe ti naumpade rahmetli Velija... :)

Za neupućene: fudbaler Želje, bio sijed, zvali ga Dedo :) A ima i onaj skeč u radio nadrealistima: Velija bećirspahić DEDO, Velija Bećirspahić DEDO, Velija Bećirspahić... haj' ti nano, vidiš Dedo ne čuje :)
Prozor

#115 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Prozor »

@B34R

Pa što samo ne kažeš brate? :D Da, svaki musliman vjeruje u njihovo postojanje. Samo si malo pogriješio sa Dedžalom čini mi se, koliko znam on je nešto poput antikrista i nema neke veze sa džinima? Ako si mislio na Iblisa :D sa negativnim snagama onda već kontam. Samo, nisu džini samo negativni 8-) nešto više su više kao ljudi, bića sa slobodnom voljom. Sad smo definitivno, ili nekako, otišli u off a možda i nismo. :-) Ali imaš pravo u tome da Islam potvrđuje postojanje inteligentnog života pored ljudi na Zemlji baš u smislu džina. Samo, džini pripadaju duhovnom svijetu iliti nevidljivom, gajbu. Sama riječ džin znači nevidljiv na arapskom, a insan vidljiv iliti otkriven. Recimo u prijevodu Kurana na engleski džin se i prevodi kao "nevidljivo biće". Mislim da se ama baš svi možemo složiti da svaka kultura kroz historiju čovječanstva svjedoči o nekom znanju o bićima van naših spoznajnih mogućnosti. Odatle i demoni, duhovi, predstave o raznim vrstama bića za koje nema naučnog dokaza. Svete knjige to također potvrđuju a ogroman je broj ljudi koji danas vjeruju u duhove, samo malo griješe kad ih okarakterišu kao duše umrlih ljudi. :D No, je li nevidljivi svijet ima i neke veze sa UFO-euforijim ne znam. UFO su ipak okrugli objekti, ili bi bar trebali biti je li tako? Djeluju kao mašine odnosno letjelice. Iako niko ne zna kako džini izgledaju ja sam ipak više sklon ljudskom objašnjenju tih fenomena. Odnosno da nisu samo ovozemaljskog već definitivno i ljudskog porijekla. Vojne letjelice ili ko zna šta. A i većina tih filmova su nejasni i po meni stoje na klimavim nogama. Neka jednom snime taj UFO pred masom ljudi negdje na nekom trgu i neka o tome posvjedoče mase što su ga vidjele. Ali ni to ne znači da su vanzemaljci. Mislim vidiš okruglu letjelicu i odjednom aliens? Možda i neko pleme u Africi vidi avion pa kaže bogovi kiše :D . Ipak ostajem skeptik po tom pitanju makar me oni što vjeruju u UFO nazvali debunkerom. :-) :D
B34R

#116 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

@ Prozor

hvala na ispravkama, tacno tako.... kazem tesko je sve povezati, pogotovo znati, za neke stvari mozda joos ljudski mozak nije dovoljno spreman, da shvati, da vjeruje, jednostavno da realizira i prihvati..... ne znam najgore su ipak raznorazne zavjere koje maglu samo podebljavaju i normalnom razumu ogranicavaju rasudjivanje......
Dedo Hikmet

#117 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

Znam da je barem jedan katolički teolog prije 1-2 godine diskutovao šta bi značilo kršćansko učenje za nekog
vanzemaljca, odnosno koliko je potencijalno postojanje vanzemaljskog života u skladu sa katoličkim učenjem.

Do sada nisam uspio naći mišljenje islamske uleme po ovom pitanju. Ako neko negdje nešta nađe neka postavi
ovde. Ovo bi trebao biti i topic koji se bavi i vjerskim i kulturnim aspektima UFO fenomena.
B34R

#118 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

Dedo Hikmet wrote:Znam da je barem jedan katolički teolog prije 1-2 godine diskutovao šta bi značilo kršćansko učenje za nekog
vanzemaljca, odnosno koliko je potencijalno postojanje vanzemaljskog života u skladu sa katoličkim učenjem.

Do sada nisam uspio naći mišljenje islamske uleme po ovom pitanju. Ako neko negdje nešta nađe neka postavi
ovde. Ovo bi trebao biti i topic koji se bavi i vjerskim i kulturnim aspektima UFO fenomena.

I ja bih rado volio cuti misljenje islamskog ucenjaka (teologa). i iskreno ako ko ima kontakta ili slicno s istim neka nam prenese koju rijec, ja licno se zahvaljujem unaprijed....
Prozor

#119 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Prozor »

B34R wrote:@ Prozor

hvala na ispravkama, tacno tako.... kazem tesko je sve povezati, pogotovo znati, za neke stvari mozda joos ljudski mozak nije dovoljno spreman, da shvati, da vjeruje, jednostavno da realizira i prihvati..... ne znam najgore su ipak raznorazne zavjere koje maglu samo podebljavaju i normalnom razumu ogranicavaju rasudjivanje......
Upravo tako :thumbup:
simpozijum delirijum

#120 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by simpozijum delirijum »

sto se tice NLO I vanzemaljskih civilizacija u kontaktu sa nama ?
ja slijedim primjer Karl Sagana
imamo svemir bilione svjetlosnih godina oko nas ,
milijarde zvijezda , i oko njih mozda samo par miliona planeta koje su slicne nasoj planeti
ali ?
ta distanca , je veliki broj , ali ? nismo sami definitivno u ovome svemiru :D
udaljenosti mozda nam jos ne omogucavaju kontakte
jos uvijek trazimo komsije
B34R

#121 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

simpozijum delirijum wrote:sto se tice NLO I vanzemaljskih civilizacija u kontaktu sa nama ?
milijarde zvijezda , i oko njih mozda samo par miliona planeta koje su slicne nasoj planeti
ali ?
evo jedna stvarcica iz Kur˘ana kaze da nam je Stvoritelj ogranicio prostor..... jako sam se zanimao za taj podatak i dosao do jasnih pokazatelja ovoga.
Covjekov zivot je ogranicen da bi sjeo u raketu i krenuo da predje mlijecni put i izadje iz nase (ljudske) galaksije.
mi nismo svjetlosna bica (nur),poznato je da je brzina svjetlosti cc jednaka 300 000 km/s, ova brzina je potrebma da bi prevazisli taj put, za sad nedostizno, ako mene pitate sumnjam da ce to covjek ikakvom tehnologijom dostici...a star trek i sl su samo serije SF-a....

Dedo potvrdi ovo jer je u pitanju fizika ;)
Dedo Hikmet

#122 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

B34R wrote:
simpozijum delirijum wrote:sto se tice NLO I vanzemaljskih civilizacija u kontaktu sa nama ?
ali ?
evo jedna stvarcica iz Kur˘ana kaze da nam je Stvoritelj ogranicio prostor..... jako sam se zanimao za taj podatak i dosao do jasnih pokazatelja ovoga.
Covjekov zivot je ogranicen da bi sjeo u raketu i krenuo da predje mlijecni put i izadje iz nase (ljudske) galaksije.
mi nismo svjetlosna bica (nur),poznato je da je brzina svjetlosti cc jednaka 300 000 km/s, ova brzina je potrebma da bi prevazisli taj put, za sad nedostizno, ako mene pitate sumnjam da ce to covjek ikakvom tehnologijom dostici...a star trek i sl su samo serije SF-a....

Dedo potvrdi ovo jer je u pitanju fizika ;)
Istina o svemiru ne prestaje sa ljudskim znanjem o njemu. Prazan prostor ima strukturu i osobine koje su teško
dostupni ljudskim čulima. Npr. iz opšte teorije relativnosti slijedi postojanje tzv. wormholes.
Kada bi živjeli u jednom dvodimenzionalnom svijetu morao bi preći čitavu kartu da bih došao od Australije do Kanade,
ali kada bi se karta savila i kada bi neki crv probušio put od Kanade do Australije došli bi začas.

Meni je kao mladom fizičaru bio velika inspiracija Kuransko: "tebi se čini da planine i brda stoje i da su čvrsti a u stvari oni lete poput oblaka". Čovjek treba da preispituje ono što vidi i da stalno traga za istinom.
B34R

#123 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by B34R »

Dedo Hikmet wrote:
Istina o svemiru ne prestaje sa ljudskim znanjem o njemu. Prazan prostor ima strukturu i osobine koje su teško
dostupni ljudskim čulima. Npr. iz opšte teorije relativnosti slijedi postojanje tzv. wormholes.
Kada bi živjeli u jednom dvodimenzionalnom svijetu morao bi preći čitavu kartu da bih došao od Australije do Kanade,
ali kada bi se karta savila i kada bi neki crv probušio put od Kanade do Australije došli bi začas.

Meni je kao mladom fizičaru bio velika inspiracija Kuransko: "tebi se čini da planine i brda stoje i da su čvrsti a u stvari oni lete poput oblaka". Čovjek treba da preispituje ono što vidi i da stalno traga za istinom.
slazem se i u momentu sam zanemario wormholes-e ipak ne znam koliko je nase znanje o wormholesima i warp pogonima i slicno. imam dovoljno znanje da mogu pricati o ovome ali naravno sam ogranicen u svemu tome jer znalacki sam nepotkovan, nikad se s tim ili slicno nisam bavio, ipak me je uvijek fasciniralo i s vremena na vrijeme pobjegnem u daleka prostranstva svoga neznanja i pokusavam uvijek neshto novo saznati i dopuniti evidentne rupe....
sve u svemu omiljena tema na forumu mi je ova....
Dedo Hikmet

#124 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Dedo Hikmet »

B34R wrote:
slazem se i u momentu sam zanemario wormholes-e ipak ne znam koliko je nase znanje o wormholesima i warp pogonima i slicno. imam dovoljno znanje da mogu pricati o ovome ali naravno sam ogranicen u svemu tome jer znalacki sam nepotkovan, nikad se s tim ili slicno nisam bavio, ipak me je uvijek fasciniralo i s vremena na vrijeme pobjegnem u daleka prostranstva svoga neznanja i pokusavam uvijek neshto novo saznati i dopuniti evidentne rupe....
sve u svemu omiljena tema na forumu mi je ova....
Za nas su za sada wormholes jedno rješenje jednačina opšte teorije relativnosti koja se u svim svojim drugim
predviđanjima pokazala kao apsolutno tačna. Da bi smo predvidjeli dinamičke osobine ovih struktura potrebna
nam je neka bolja teorija. Wormholes za sada nisu experimentalno dokazane.
Dakle pitanje je da li ih ima, da li mogu spontano nastajati, da li se mogu proizvesti/izprovocirati. Ali kako sam
napisao negdje gore, nama ljudima treba mnogo mnogo truda da skontamo te stvari.
Ono što nam sada treba najviše je kvantno-mehanička teorija gravitacije. S time možemo vidjeti u kakvoj
su stvarnoj vezi gravitacija i elegromagnetizam - i tek se onda može misliti na tehnološke primjene.
Prozor

#125 Re: UFOs ALL ABOUT

Post by Prozor »

i o wormholes sam gledao neki dan dokumentarac na history :D
iako sam laik za ove stvari i većinu znanja o tome imam iz dokumentaraca i interneta koliko sam shvatio wormholes su kao što dedo hikmet reće teoretske prećice kroz trodimenzionalni prostor. odnosno trebali bi se stvoriti savijanjem ovog prostora. znam za te alegorije o kako bi wormhole izgledao ako bi bio prećica kroz dvodimenzionalni prostor, recimo jedan naučnik je to objašnjavao kao kada crv napravi prećicu kroz jabuku ili eto kada se savije karta. ali meni je ipak to malo nejasno. pošto živimo u trodimenzinalnom svijetu ne razumijem kako bi se ovaj prostor savijao? dakle ako neko može to da objasni konkretno a ne pomoću alegorija jer alegorija nije isto što i konkretan primjer.

inače kažu naučnici u tom dokumentarcu ako bi se stvorila wormhole ili bolje rećeno otkrila, bio bi rizik uputiti se u nju jer nemamo pojma gdje je drugi dio. recimo može da bude u sred neke zvijezde i tad smo gotovi. zato bi prvo slali robote ili slično sa kamerama.

uz to crne rupe se dosta vežu za taj fenomen. crna rupa je zvijezda što se uruši u vlastitu gravitaciju i jede sve oko sebe tako ni svjetlost ne može izbjeći. Ali gdje je kraj te rupe? kako se svi zakoni fizike tu urušavaju i šta je na drugom kraju? ponavljam da nisam stručnjak u tome ali i većina svijeta nije a svi smo dio tog svemira bilo svjesni toga ili ne.
Post Reply