Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BSn

#101 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by BSn »

PipiDugaDevetka wrote:
BSn wrote:Mislim, ovdje ne da drzava ne radi za tvoju dobrobit, nego radi kontra tebe. Uredu, domovina je ono nesto u srcu, a drzava je ono na papiru.
Mislim da si odgovorio/la sam/a sebi na ovo iznad, citirano:
BSn wrote:"Krivi smo mi sto smo ih birali".
:thumbup: :bih:
U oktobru, kada je sezona kiša, imaćemo priliku za legalnu revoluciju.

Nepoznati čitaoče ovog foruma i ove teme,
IZAĐI DA GLASAŠ, NEŠTO SE DEŠAVA I TVOJA SUDBINA SE RJEŠAVA, GLASAJ, PA MAKAR UČINIO SVOJE LISTIĆE NEVAŽEĆIM!

Jah, samo sto nema razloga da nasi sugradjani opet ne izaberu iste (il' nove face s istom demagogijom) koje su birali i u toku proteklih 20 godina. Upravo te gradjane koji 20 godina glasaju tako kako glasaju je iznjedrila ova zemlja.
zonbirile

#102 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

Haris.ba wrote:
zonbirile wrote:Papci u ime šatro boračke populacije zviznuli zgradu na livadu,pokupili pare i sada grad da sve izmješta.Sreća pa ništa ne radi.Jarane gora je Bitumenka,koja osta u centru spram vas.
Nije pitanje što je tu Bitumenka ili Standard. Pitanje su filteri i poštivanje "ekoloških zakona". Nema potrebe za takvom pričom.
//////////////////////////////////
normalno napraviç Bosmal i Tauer u bosanskoj mahali pa ëekaç od grada da rijeçi prilaz i okoliç.Spoj privatnog i dr]avnog preko le@a raje.
pshhh

#103 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

Haris.ba wrote:
zonbirile wrote:Papci u ime šatro boračke populacije zviznuli zgradu na livadu,pokupili pare i sada grad da sve izmješta.Sreća pa ništa ne radi.Jarane gora je Bitumenka,koja osta u centru spram vas.
Nije pitanje što je tu Bitumenka ili Standard. Pitanje su filteri i poštivanje "ekoloških zakona". Nema potrebe za takvom pričom.
Upravo tako.
pshhh

#104 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:priča o Standardu je malo dublja priča od ciganije duž puta.Moj momak kada je radio Standard projektanti rugla od zgrade na Bačičima nisu bila ni u mudima.Ergo grad se širio u industrijsku zonu.Dobar dan Kolumbo,ili tugo,ali tako je taj kvart bio najgori kvart.Tu je bio Tam,Feroelektro,Zora ,Standard,barake i drveni most na Miljacki,betonare i fabrika betonskih elemenata Vranice i šta sad.Papci u ime šatro boračke populacije zviznuli zgradu na livadu,pokupili pare i sada grad da sve izmješta.Sreća pa ništa ne radi.Jarane gora je Bitumenka,koja osta u centru spram vas.
Dobro to sto kazes sve stoji ali to je bilo prije 40 godina.

Grad se razvija i širi, ono sto je bila industrijska zona sada postaje centar grada. Necemo valjda tapkati u istom mjestu bez ikakvog napretka pogotovo sto su sada u industrijskoj zoni nastala naselja.

U planu je izmjestanje industrije i spajanje Bacica alejama i naseljima do Otoke. Ustvari od Otoke do Ilidze

Međutim, sa ovakvim mentalitetom pijace tesko to da bude u narednih 20 godina.

Sa ovom autopijacom su unazadili ovaj grad i vratili ga u 16 vijek.
gonič zmajeva

#105 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by gonič zmajeva »

BSn wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
BSn wrote: Onda je to, haman pa, idealna situacija. Fino izadjete nekol'ko mjeseci pred izbore u medije s tom pricom. Usput prijavite i inspekciju za nerad i to je to. Za sve postoji rjesenje, samo je potrebna odlucnost i hrabrost da se stavi svoj potpis i digne glas - onako, javno.

U ovom gradu fali samo jedna stvar, a to je gradjanska svijest. Ovdje, od 500.000 ljudi, haman pa niko nije bio svjestan kad je Denis poginuo, kad su ubili onog momka u lokalu, kad su handzari poceli sijevat na svakom cosku... Mislis da ce se neko dozvati i dignuti svoj glas protiv auto-pijace, ili Standardovog dimnjaka?

"Krivi smo mi sto smo ih birali".

Ponavljam, kome stvarno smetaju te stvari, pronaci ce nacina da ih promjeni.

I da, meni ne smetaju. Meni u ovoj drzavi ne smeta nista od onog trenutka kada su borci, RVI, penzioneri i ostali dali podrsku vlasti, a osudili omladinu i NVO, jer su se ovi drznuli da dignu glas. Kad je njima svima dobro, dobro je vala i meni. Libo me za auto-pijacu, to sto nas truju, to sto grad izgleda gore neg' da je jucer rat zavrsio, sto je toliko grad prljav da je cudo sto kuga ne izbije, to sto Ferhadija lici na buvlju-pijacu, a ne na setaliste, sto auta prolaze setalistem, sto je Zrinjski prvak drzave, sto Hrvati nemaju svoj TV-kanal... Za sve me libo u ovoj drzavi, jer i ovu drzavu libo za mene, a o gradjanstvu da ni ne pricamo.
@BSn,
Sve ti je na mjestu, ova tvoja diskusija, osim boldiranog i ofarbanog.
Ništa domovina ne mora učiniti za tebe, za domovinu se gine, trudeći se svim snagama da neprijatelj pogine za svoju domovinu, a ne ti.
Domovina, to nisu trenutni političari koji su na vlasti.

Ako domovina nista ne mora ucniti za mene, sto bi ja ista ucinio za nju?
Uredu, sistem (bez obzira koji to bio) nas uci da se "pitamo sta smo mi ucinili za domovinu, a ne ona za nas", samo je to previse providno. Bez obzira sto uradio, nista nisi ucinio za domovinu, nego za vlast.

No, to mozda i moze upaliti negdje daleko, ali u BiH? Mislim, ovdje ne da drzava ne radi za tvoju dobrobit, nego radi kontra tebe. Uredu, domovina je ono nesto u srcu, a drzava je ono na papiru. Al' opet, ova nas je drzava naucila da treba biti racionalan, jer je ona sve emocionalne, il' poslala u nebeska prostranstva, il' ih je izradila.
dok nam pravnici i ekonomisti zapovijedaju bit če nam loše :D
ja nisam ja nego sam pravno ekonomski objekat sa obavezama prema državi.
samo te gledam BSn
al nemislim sa onom spravom
zonbirile

#106 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

pshhh wrote:
zonbirile wrote:priča o Standardu je malo dublja priča od ciganije duž puta.Moj momak kada je radio Standard projektanti rugla od zgrade na Bačičima nisu bila ni u mudima.Ergo grad se širio u industrijsku zonu.Dobar dan Kolumbo,ili tugo,ali tako je taj kvart bio najgori kvart.Tu je bio Tam,Feroelektro,Zora ,Standard,barake i drveni most na Miljacki,betonare i fabrika betonskih elemenata Vranice i šta sad.Papci u ime šatro boračke populacije zviznuli zgradu na livadu,pokupili pare i sada grad da sve izmješta.Sreća pa ništa ne radi.Jarane gora je Bitumenka,koja osta u centru spram vas.
Dobro to sto kazes sve stoji ali to je bilo prije 40 godina.

Grad se razvija i širi, ono sto je bila industrijska zona sada postaje centar grada. Necemo valjda tapkati u istom mjestu bez ikakvog napretka pogotovo sto su sada u industrijskoj zoni nastala naselja.

U planu je izmjestanje industrije i spajanje Bacica alejama i naseljima do Otoke. Ustvari od Otoke do Ilidze

Međutim, sa ovakvim mentalitetom pijace tesko to da bude u narednih 20 godina.

Sa ovom autopijacom su unazadili ovaj grad i vratili ga u 16 vijek.
---------------------------------------------------------------------------
pa u tome je problem što je sve naopačke.Vani svugdje imaš silaze sa autoputa u industrijske zone,ali ja ne vidjeh onolike stambene komplekse i to nove.Prvo se izmjesti industrija pa se gradi,ne obratno.Onaj ko investira razmišlja,ko pravi i boli ga qurac,pogotovu za jednu kategoriju,u zemlji bez uređenja,kupac ispadne budala.Sada očekivati od koga da riješi problem.Može i ovako,ima na smetljištu lokacija,haman đaba,biće kvadrat 1000KM sa PDV-om,pa kada se useli levati,tražiće iseljenje smetljišta.
pshhh

#107 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:---------------------------------------------------------------------------
pa u tome je problem što je sve naopačke.Vani svugdje imaš silaze sa autoputa u industrijske zone,ali ja ne vidjeh onolike stambene komplekse i to nove.Prvo se izmjesti industrija pa se gradi,ne obratno.Onaj ko investira razmišlja,ko pravi i boli ga qurac,pogotovu za jednu kategoriju,u zemlji bez uređenja,kupac ispadne budala.Sada očekivati od koga da riješi problem.Može i ovako,ima na smetljištu lokacija,haman đaba,biće kvadrat 1000KM sa PDV-om,pa kada se useli levati,tražiće iseljenje smetljišta.
Nije se moglo cekati izmjestanje industrije, ljudi su nasilno ratom protjerani iz svojih domova na ulicu. Kontas?

Trebalo je te borce i invalide hitno negdje smjestiti jer su se vracali stanovi prijeratnim korisnicima.

Ovo je proizaslo iz jedne nenormalne situacije zato je sve ovako ali to ne opravdava autopijacu koja je stvarno sramota za Opcinu Novi grad i za Sarajevo.
pshhh

#108 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

Vrlo je jednostavno rijesiti probleme na ulazu u Sarajevo samo da ima razumjevanja kod ljudi koji su na vlasti.

1,) Natjerati Bitumenku i Standard da ugrade ekoloske filtere jer ugrozavaju zdravlje stanovnika Novog grada i Ilidze. (Nedzarici, Alipasino polje, Azici, Stup, Brijesce ...)

2.) Vlasnici autopijace da svake nedelje nakon autopijace ociste od malog mosta preko Miljacke, zatim citavo naselje Bacici pa do Stupske petlje.

Vrlo je jednostavno ... da hoce ali nece!
zonbirile

#109 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

pshhh wrote:Vrlo je jednostavno rijesiti probleme na ulazu u Sarajevo samo da ima razumjevanja kod ljudi koji su na vlasti.

1,) Natjerati Bitumenku i Standard da ugrade ekoloske filtere jer ugrozavaju zdravlje stanovnika Novog grada i Ilidze. (Nedzarici, Alipasino polje, Azici, Stup, Brijesce ...)

2.) Vlasnici autopijace da svake nedelje nakon autopijace ociste od malog mosta preko Miljacke, zatim citavo naselje Bacici pa do Stupske petlje.

---------------------------------------------
1) odgovorio si u predhodnom postu,iznuđeno riješenje,zemlja u banani ne razmišlja puno o ekologiji
2) ono što me najviše iritira je zahtjev za čistoćom.Pa to ruglo treba ukinuti zbog sijaset razloga ,a ne samo zbog zapišavanja tvog haustora.
pshhh

#110 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:
pshhh wrote:Vrlo je jednostavno rijesiti probleme na ulazu u Sarajevo samo da ima razumjevanja kod ljudi koji su na vlasti.

---------------------------------------------
1) odgovorio si u predhodnom postu,iznuđeno riješenje,zemlja u banani ne razmišlja puno o ekologiji
2) ono što me najviše iritira je zahtjev za čistoćom.Pa to ruglo treba ukinuti zbog sijaset razloga ,a ne samo zbog zapišavanja tvog haustora.
Naravno, slazem se sa tobom ali procice dosta godina dok se industrija u potpunosti ne izmjesti.

Ono sto treba zahtjevati od vlasti je hitna ugradnja ekoloskih filtera na dimnjake firmi Bitumenka i Standard jer potrovase narod naselja: Nedzarici, Alipasino polje, Brijesce, Azici, Stup i dalje.

Ovi dimnjaci ispustaju otrovne gasove direktno u vazduh u periodu od 2-4 sata ujutro kada svi spavaju, jer su im ekoloski filteri veoma skupi za ugradnju. Standard to radi nekada i u pola bijela dana jer izgleda da se ne boje inspekcije "iz nekog razloga".

Vlasnici autopijace ukoliko odluce da ciste ovaj dio nece imati problema sa stanarima ali ako nastave sa ovom praksom da svake nedelje zatrpavaju smecem ulaz u centar Sarajeva i naselje Bacici suocice se sa kritikom javnosti koja ce traziti izmjestanje.
zonbirile

#111 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

zeničani bi se rado mjenjali s vama.Vidiš ima uvijek gore od goreg,a para niotkuda.
pshhh

#112 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:zeničani bi se rado mjenjali s vama.Vidiš ima uvijek gore od goreg,a para niotkuda.
U Sarajevu ima para da se ovo uradi ali nema dovoljno volje i gradjanske svijesti.
zonbirile

#113 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

para nema niko ,a kamoli grad,on ga nema institucionalno.Pare su u Kantonu.Kanton pogotovu nema pare,a drugo nema tamo puno građana,mislim stanovnika,osim vas.Izvini ostale ne tangira,a mnogi su životno ugroženi klizištima po istom šnitu stvorenim,kao što je građen objekt u industrijskoj zoni.
MoHiKaNaC

#114 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by MoHiKaNaC »

zonbirile wrote: ....
A zasto bi se autopijaca, kao mjesto na kome se jednom sedmicno susrecu ponuda i potraznja, ukidala? Zar bi ukidanjem te pijace mi odjenom postali ''ekoloski svjesni'' gradjani? Ta prica oko ''seljackog'' mentaliteta i seljakluka koji se manifestuje na autopijaci mi nekako smrdi i sve mi se cini kao da se na taj nacin pravi problemi guraju pod tepih. Autopijacu nedjeljom ne organizuju vanzemaljci niti je isti posjecuju. To je nas narod i to je ono sto mi jesmo. Vjerujem da bi je i organizatori ukinuli da potreba za istom ne postoji. Nekome je autopijaca jedinstvena prilika da po povoljnim cijenama nabavi osnovne kucne potrepstine. Jebiga, vjerujem da bi svako volio da kupuje u trznim centrima ali kad se ne moze onda se ne moze...

Dakle, nisam za to da se autopijaca ukida ali definitivno jesam za opciju da se izmjesti na neko prikladnije mjesto. Drzava bi u ovom slucaju morala da djeluje i da zastiti prava gradjana, posebno onih koji stanuju u blizini autopijace i koji su bukvalno blokirani citav dan. O smecu i saobracaju da i ne govorim... Ali evo, ako je to nemoguce i ako vec Centrotrans koji organizuje autopijacu postuje sva pravila i procedure,dakle, ako sama autopijaca (tj. njena lokacija) nije izvor problema (smece i blokada saobracaja) neka se onda ukljuce policija i inspekcijski organi pa neka krenu redom.

- Kazne za nepropisno parkiranje

- Kazne za nedozvoljeno postavljanje standova

- Kazne za nepropisno odlaganje smeca

Znam da nije lako ali se kroz istrajavanje na ovim mjerama dosta toga moze uciniti. Ako ja kao gradjanin koji nepropisno parkiram platim kaznu jednom mozda cu parkirati opet. Ali ako mi se ista stvar desi i naredne sedmice sigurno cu razmisliti prije nego to uradim ponovo.
zonbirile

#115 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

e moj @mohikanac,kada se sjetim da je ta pijaca bila na parkingu pred stadionom,ali sa vremenom zbog naraslih potreba se izmjestila.Samo onda je postojala vlast,sada ne.Drugo ja u postu ne pišem o auto pijaci nego ciganiji oko nje,moraš pažljivije čitati.
pshhh

#116 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:e moj @mohikanac,kada se sjetim da je ta pijaca bila na parkingu pred stadionom,ali sa vremenom zbog naraslih potreba se izmjestila.Samo onda je postojala vlast,sada ne.Drugo ja u postu ne pišem o auto pijaci nego ciganiji oko nje,moraš pažljivije čitati.
Zar nije dovoljna cinjenica da je Sarajevo glavni grad države BiH da bi se sve ovo uopce tolerisalo?

Izgleda da nije!

Ovdje se licni sitno-sicarski pijacarski interesi pojedinaca stavljaju ispred interesa gradjana pred kojima imaju odgovornost, jer su ih isti birali a sve na stetu ugleda glavnog grada.

Zamislite samo kada neki državnik neke zemlje dolazi recimo nedeljom u glavni grad BiH.

Sta ce covjek pomisliti kad vidi onaj ciganluk na samom ulazu u glavni grad gdje je dosao?
zonbirile

#117 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

sem čikice Mesića ja ne mogu ni zamisliti drugog predsjadnika.Pa ovo je rupa u koju niko ne dolazi,a mazlume odavde niko i ne zove.
pshhh

#118 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:Pa ovo je rupa u koju niko ne dolazi,a mazlume odavde niko i ne zove.
Tako ce biti sve dok god se ne promjeni sitno-sicarski pijacarski mentalitet i ne pocnu se normalno ponasati.

Ovo je nedopustivo sto se radi.

Sarajevo je glavni grad države BiH njeno administrativno sjediste!
pshhh

#119 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

zonbirile wrote:Pa ovo je rupa u koju niko ne dolazi,a mazlume odavde niko i ne zove.
Tako ce biti sve dok god se ne promjeni sitno-sicarski pijacarski mentalitet i ne pocnu se normalno ponasati.

zonbirile

#120 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by zonbirile »

pshhh wrote:

-------------------------------------------------------------------------------------------
Sarajevo je glavni grad,koliko je BiH država,a administrativni centar,pa i to je dikutabilno jer pola ministarstava,agencija je razbacano u Mostar i BL.
japo-

#121 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by japo- »

:bih: :bih: :bih: :bih:

šta da kazem.........reko"............ :-)

džaba vam je pričat pogledajte pijacu bilo gdje... :lol: :lol: :lol: ljudi prodaju ta trane jer nezele plaćati štand ili šta već i uvjek ostane smeća..........pogledajte otoku i šta ostane poslije ali je razlika sto ta pijaca radi svaki dan i čisti se redovno......... :-) :-)

neko uzima pinku a mi klemujemo do daljenjeg......... :-) :-)

nekad sam tj mi malo više nas snimali dc_ove i dvd_ove i prodavali dole.. :bih: :bih: :bih: a sad nemamo potrebu za to posrećilo se pa radimo.....zivjelja autorska prava I like BiH.. :bih: :bih: :bih:

mi smo taki kaki smo hehehe i to će vazda da bude isto heheh dokle god bacamo ćikove iz auta krou prozor i smeće s balkona heheheh.....

jedne prilike dole na a. polju tačnije B faza idem ja jest amlo kasno al sta se moze hehe...kad nešto leti i zvuk frrrrrrrrrrrrr gruh kes graha pored mene............. :-) :-) :-) :-)

i tako je to al sta da radi ferida trese struja........... :-) :-)

japo-

#122 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by japo- »

:evil:
pshhh

#123 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by pshhh »

japo- wrote:neko uzima pinku a mi klemujemo do daljenjeg......... :-) :-)
Dobar si ... :D

Ona sirotinja sto svake nedelje dodje i trudi se da zaradi koju marku na autopijaci nije uopce kriva jer su danas ljudi u ovim tranzicijskim vremenima prepusteni sami sebi - izludjeni.

Nema institucije koja bi se brinula za istim.
Vjerujte da stanari naselja u Azicima uopce ne smatraju krivim ove ljude cak im i ne smetaju sto dolaze.

Ljudi su izbezumljeni i svedeni na golo prezivljavanje dan za danom pa kad dodju u nedelju ne pada im uopce napamet nista, kao ni to sto ce ostaviti smece za sobom nekome pred vratima.

Krivi su samo organizatori kao i oni koji im to dozvoljavaju jer ova lokacija je idealna za zaraditi ali to je opca sramota za ovaj grad i ovu drzavu.

Stvarno nije joj tu mjesto ali nece da je izmjeste radi sitnih i licnih interesa pojedinaca.
Anti-Depresiv

#125 Re: Autopijaca - 'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Post by Anti-Depresiv »

pshhh wrote:Nije se moglo cekati izmjestanje industrije, ljudi su nasilno ratom protjerani iz svojih domova na ulicu. Kontas?

I tu si pravu ali pobogu ne mogu svi u Sarajevo.
pshhh wrote:Ono sto treba zahtjevati od vlasti je hitna ugradnja ekoloskih filtera na dimnjake firmi Bitumenka i Standard jer potrovase narod naselja: Nedzarici, Alipasino polje, Brijesce, Azici, Stup i dalje.
U pravu si ,ali moras znati da ta naselja (treba jos samo dodati u blizoj okolini silne buce,buljakove ,brijesca i ostale potoke i brda) koja su isti takvi zagadjivaci ako ne igori ,jer se tamo lozi sve i svasta i normalno bez ikakve kontrole jer kad su im dozvolili da sve urade bespravno moraju i pustiti ljude da rade sta hoce
pshhh wrote:
Trebalo je te borce i invalide hitno negdje smjestiti jer su se vracali stanovi prijeratnim korisnicima.
cinjenica da na tom mjestu ima najmanje invalida i boraca
Post Reply