zonbirile wrote:
....
2) ono što me najviše iritira je zahtjev za čistoćom.Pa to ruglo treba ukinuti zbog sijaset razloga ,a ne samo zbog zapišavanja tvog haustora.
A zasto bi se autopijaca, kao mjesto na kome se jednom sedmicno susrecu ponuda i potraznja, ukidala? Zar bi ukidanjem te pijace mi odjenom postali ''ekoloski svjesni'' gradjani? Ta prica oko ''seljackog'' mentaliteta i seljakluka koji se manifestuje na autopijaci mi nekako smrdi i sve mi se cini kao da se na taj nacin pravi problemi guraju pod tepih. Autopijacu nedjeljom ne organizuju vanzemaljci niti je isti posjecuju. To je nas narod i to je ono sto mi jesmo. Vjerujem da bi je i organizatori ukinuli da potreba za istom ne postoji. Nekome je autopijaca jedinstvena prilika da po povoljnim cijenama nabavi osnovne kucne potrepstine. Jebiga, vjerujem da bi svako volio da kupuje u trznim centrima ali kad se ne moze onda se ne moze...
Dakle, nisam za to da se autopijaca ukida ali definitivno jesam za opciju da se izmjesti na neko prikladnije mjesto. Drzava bi u ovom slucaju morala da djeluje i da zastiti prava gradjana, posebno onih koji stanuju u blizini autopijace i koji su bukvalno blokirani citav dan. O smecu i saobracaju da i ne govorim... Ali evo, ako je to nemoguce i ako vec Centrotrans koji organizuje autopijacu postuje sva pravila i procedure,dakle, ako sama autopijaca (tj. njena lokacija) nije izvor problema (smece i blokada saobracaja) neka se onda ukljuce policija i inspekcijski organi pa neka krenu redom.
- Kazne za nepropisno parkiranje
- Kazne za nedozvoljeno postavljanje standova
- Kazne za nepropisno odlaganje smeca
Znam da nije lako ali se kroz istrajavanje na ovim mjerama dosta toga moze uciniti. Ako ja kao gradjanin koji nepropisno parkiram platim kaznu jednom mozda cu parkirati opet. Ali ako mi se ista stvar desi i naredne sedmice sigurno cu razmisliti prije nego to uradim ponovo.