ORBICO Sarajevo - Posao?
Moderator: anex
-
Rizah 1104
#101 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Zvali su ga izgleda na intervju. Sad me zvao i samo mi je uspio reći da je pozvan..
- chuchumbamayumbe
#102 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Mene još uvijek niko ne pozva, siguran sam da sam dobro uradio test...valjda će pozvati u toku dana.

-
Rizah 1104
#103 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Pa ne mogu sve za jedan dan pozvati, ako si siguran da si dobro uradio bićeš pozvan.. 
-
amko76
#104 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Nisam vidio, koliko to traže izvršilaca, kad vas je toliko prijavljenih?Rizah 1104 wrote:Pa ne mogu sve za jedan dan pozvati, ako si siguran da si dobro uradio bićeš pozvan..
-
Rizah 1104
#105 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Nemam tu informaciju. Vjerovatno jednog izvršioca, ali znaš kako to kod nas ide, po hiljadu prijavljenih za 1 mjesto 
-
Strujno kolo
#106 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Znas li na koje mjesto se prijavio taj prijatelj?Jel komercijala ili asistent logistike?Ja sam bila na testiranju za asistenta i ne mogu procijeniti koliko dobro sam odradila test,ali jos nemam poziva.Rizah 1104 wrote:Nemam tu informaciju. Vjerovatno jednog izvršioca, ali znaš kako to kod nas ide, po hiljadu prijavljenih za 1 mjesto
-
Rizah 1104
#107 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Mislim da je asistent, nisam siguran, a možda je i komercijalista, ma on se prijavljuje na sve
i što je najsmješnije prolazi.. 
-
Rizah 1104
#108 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Pa nije vljda da niko više nije pozvan? U čemu je fazon, javljajte se ljudi..
-
tester33
#109 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Slucajno sam preko google-a naletio na ovu temu i dobro je sto je otvoren za razmjenu iskustava i trebalo bi mnogo ovakvih iskustava razmjenjivati.
Ja sam bio na tom testiranju .... namjerno sam dosao iz Tuzle s svojim autom na to testiranje da vidim "sta je to ?!" ...
- Netko je spomenuo da li je test iz PG-a ... : odgovor je "da" (provjerio preko googla)
- u pitanju je nekakav psiho-test ... koji je po meni bezveze i nema nikakve veze sa datim radnim mjestom i ja sam namjerno uradio pogresno i uradio istinito jedino s "litrima"
.
- radio sam u svakakvim firmama i svaka firma ima svoju internu obuku od mjesec dana za svakog novog radnika da li on znao ili ne znao , imat ce obuku.
Ovi testovi su bili samo za razvlacenje pameti i paravan za nekoga tko ce biti vec primljen i gubitak vremena za ostale jer koliko sam ja vidio za asistenta logistike je bilo otprilike 80 ljudi / radnom mjestu.
Meni je smijesno bilo kad su mi javili da trebam ponijeti "digitron". Nigdje veze.
Testovi su uopce po meni smece i ne mogu biti paravn za ocjenu kandidata jer ja vjerujem da od 80 ljudi njih 90% ce raditi vrhunski posao ako im se ukaze prilika i dobiju internu obuku.
Prije ispita neke 3 zenske (izmedju 28-30 godina) su medjusobno raspravljale kako su sad "promijenili testove" ... odmah sam zakljucio da su vec izlazile prije a i da imaju nekoga "insider-a" u Orbicu ... sto mi je bilo sve jasno o cemu se radi.
Dodatne sumnje u vezi kompanije Orbico su bile u vezi slobodnih radnih mjesta : bilo je preko 10 slobodnih radnih mjesta .... sto podrazumijeva da mnogi radnici "bjeze" iz te firme i da uslovi "nisu dobri" ....
Inace poslovi koji se nalaze na http://www.posao.ba su 60% namjesteni poslovi za ljude koji vec odradjuju obuku u datoj firmi. Npr. banka ProCredit .... svake 2 sedmice ima oglas za slobodno radno mjesto .... a ja imam interne informacije da samo formalno izbacuju oglase za ljude koji se vec "obucavaju 1-2 mjeseca". Tako da imate i ovu informaciju.
Ostatak 40% oglasa je napravljena za ljude koji su poceli raditi od "srednje skole" bez diplome sa velikom platom kao sudija ili direktor neke filijale pa su tokom svog zaposlenja kupili diplome ili studirali na nekim fakultetima uporedo i do tada dobili 4-5 godina iskustva na kojem vi "omladina" koja je sada zavrsila tek fakultet nema sanse da dobijete posao jer su namjeno stavili stavku "3-4" godine iskustva. To je vise za one ljude koji tek dobiju otkaz pa da se opet mogu zaposliti. Sve je smisljeno napravljeno. Jer dosta ljudi ima zavrsenu srednju skolu a imaju NETO plate 1200-3000 KM mjesecno + doprinosi (penzijsko + zdravstveno) zavisi na kojoj su poziciji radnog mjesta.
Ja sam bio na tom testiranju .... namjerno sam dosao iz Tuzle s svojim autom na to testiranje da vidim "sta je to ?!" ...
- Netko je spomenuo da li je test iz PG-a ... : odgovor je "da" (provjerio preko googla)
- u pitanju je nekakav psiho-test ... koji je po meni bezveze i nema nikakve veze sa datim radnim mjestom i ja sam namjerno uradio pogresno i uradio istinito jedino s "litrima"
- radio sam u svakakvim firmama i svaka firma ima svoju internu obuku od mjesec dana za svakog novog radnika da li on znao ili ne znao , imat ce obuku.
Ovi testovi su bili samo za razvlacenje pameti i paravan za nekoga tko ce biti vec primljen i gubitak vremena za ostale jer koliko sam ja vidio za asistenta logistike je bilo otprilike 80 ljudi / radnom mjestu.
Meni je smijesno bilo kad su mi javili da trebam ponijeti "digitron". Nigdje veze.
Testovi su uopce po meni smece i ne mogu biti paravn za ocjenu kandidata jer ja vjerujem da od 80 ljudi njih 90% ce raditi vrhunski posao ako im se ukaze prilika i dobiju internu obuku.
Prije ispita neke 3 zenske (izmedju 28-30 godina) su medjusobno raspravljale kako su sad "promijenili testove" ... odmah sam zakljucio da su vec izlazile prije a i da imaju nekoga "insider-a" u Orbicu ... sto mi je bilo sve jasno o cemu se radi.
Dodatne sumnje u vezi kompanije Orbico su bile u vezi slobodnih radnih mjesta : bilo je preko 10 slobodnih radnih mjesta .... sto podrazumijeva da mnogi radnici "bjeze" iz te firme i da uslovi "nisu dobri" ....
Inace poslovi koji se nalaze na http://www.posao.ba su 60% namjesteni poslovi za ljude koji vec odradjuju obuku u datoj firmi. Npr. banka ProCredit .... svake 2 sedmice ima oglas za slobodno radno mjesto .... a ja imam interne informacije da samo formalno izbacuju oglase za ljude koji se vec "obucavaju 1-2 mjeseca". Tako da imate i ovu informaciju.
Ostatak 40% oglasa je napravljena za ljude koji su poceli raditi od "srednje skole" bez diplome sa velikom platom kao sudija ili direktor neke filijale pa su tokom svog zaposlenja kupili diplome ili studirali na nekim fakultetima uporedo i do tada dobili 4-5 godina iskustva na kojem vi "omladina" koja je sada zavrsila tek fakultet nema sanse da dobijete posao jer su namjeno stavili stavku "3-4" godine iskustva. To je vise za one ljude koji tek dobiju otkaz pa da se opet mogu zaposliti. Sve je smisljeno napravljeno. Jer dosta ljudi ima zavrsenu srednju skolu a imaju NETO plate 1200-3000 KM mjesecno + doprinosi (penzijsko + zdravstveno) zavisi na kojoj su poziciji radnog mjesta.
Last edited by tester33 on 20/12/2011 19:00, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#110 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Ništa, mene još nijesu pozvali...Rizah 1104 wrote:Pa nije vljda da niko više nije pozvan? U čemu je fazon, javljajte se ljudi..
-
Strujno kolo
#111 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Nisu ni mene pozvali,a pratila sam forum upravo da saznam kada pocnu obavjestavati ljude.chuchumbamayumbe wrote:Ništa, mene još nijesu pozvali...Rizah 1104 wrote:Pa nije vljda da niko više nije pozvan? U čemu je fazon, javljajte se ljudi..
Inace sam cula dosta pozitivnog o Orbicu,naravno,ovisno o poziciji na kojoj se covjek nalazi.
- oldschool
#112 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Ne bi da vas razočaram, ali, nakon što sam pitao poznanika, koji radi na nekoj višoj poziciji, dobio sam odgovor da ljudi već rade na tim mjestima, dan nakon konkursa, ako on mene laže, lažem i ja vas.
Oko 90% konkursa koji se objave su namješteni, a još je čudnije što su to sve štele, ali štele za firme gdje ljudima kasne plate po 4 mjeseca i više, mislim, pa zar za to štela treba, ali izgleda da treba. Ovdje bez štele ne možeš ni cestu čisti, žalosno ali je tako.
- chuchumbamayumbe
#113 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Ebemu miša, ako je to istina, pa šta su onda organizovali sve ono i trošili novac?!
Privatna su firma, zašto konkursi i testiranja kada gazda zaposli koga on hoće?!
Privatna su firma, zašto konkursi i testiranja kada gazda zaposli koga on hoće?!
-
Mr.Penguin
#114 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Mogu i da ove konkurse pustaju jer zele da vide kakvo ima trziste kvalifikovanih radnika.
- semmy
#115 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
samo me zanima odakle ti info da u orbic-u kasne plate po 4 mjesecaoldschool wrote:Ne bi da vas razočaram, ali, nakon što sam pitao poznanika, koji radi na nekoj višoj poziciji, dobio sam odgovor da ljudi već rade na tim mjestima, dan nakon konkursa, ako on mene laže, lažem i ja vas.Oko 90% konkursa koji se objave su namješteni, a još je čudnije što su to sve štele, ali štele za firme gdje ljudima kasne plate po 4 mjeseca i više, mislim, pa zar za to štela treba, ali izgleda da treba. Ovdje bez štele ne možeš ni cestu čisti, žalosno ali je tako.
- oldschool
#116 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
semmy wrote:samo me zanima odakle ti info da u orbic-u kasne plate po 4 mjesecaoldschool wrote:Ne bi da vas razočaram, ali, nakon što sam pitao poznanika, koji radi na nekoj višoj poziciji, dobio sam odgovor da ljudi već rade na tim mjestima, dan nakon konkursa, ako on mene laže, lažem i ja vas.Oko 90% konkursa koji se objave su namješteni, a još je čudnije što su to sve štele, ali štele za firme gdje ljudima kasne plate po 4 mjeseca i više, mislim, pa zar za to štela treba, ali izgleda da treba. Ovdje bez štele ne možeš ni cestu čisti, žalosno ali je tako.
![]()
svi prijavljeni, imaju regres, 13-tu platu.....
Nauči se čitati, ponovo malo znakove interpunkcije, vidiš li da sam započeo novu rečenicu, pišem o konkursima, te izražavam čuđenje što ljudi traže štele za firme gdje plate kasne po 4 mjeseca, jadna majka ko takve prima. Ako nađeš igdje smislenu poveznicu Orbica i da tu plate kasne 4 mjeseca u mom postu, napiši je, zahvalan ću ti biti.
-
lego
#117 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
svi prijavljeni, imaju regres, 13-tu platu.....
Prijavljeni jesu, a regres i 13-ta plata nekad bilao, sad se spominjalo. Sve pozicije su bile unaprijed popunjenjene, što sam ja i napisao.
Prijavljeni jesu, a regres i 13-ta plata nekad bilao, sad se spominjalo. Sve pozicije su bile unaprijed popunjenjene, što sam ja i napisao.
-
Rizah 1104
#118 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Obzirom kakva je kriza u državi i društvu negdje mora zapeti, tako da mislim da je 13-ta plata sada već i luksuz, sasvim su dovoljne ostale plate
, ali opet sve u svemu mislim da je Orbico itekako jaka i stabilna firma. Neko je već spomenuo da je zabrinjavajuće to što se traži toliko ljudi, što ne mora značiti da ljudi idu iz firme i da oni zato traže nove kandidate. Ljudi se traže iz mnogih drugih razloga, moguć je da su proširili proizvodnu liniju, i sl. pa je potrebno dodatne radne snage i još dosta sličnih razloga, koji ne moraju biti tako crni kao da firma propada pa ljudi odlaze.
-
lego
#119 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Tamo se ljudi stalno mjenjaju u zadnje vrijeme.Ova struktura se primala za Dr. Oetker koji preuzimaju od januara.
-
Rizah 1104
#120 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Čuj za dr.Oetker, to im je novi brand, zanimljivo
- chuchumbamayumbe
#121 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Znači mi koji smo odvojili vrijeme da budemo na ovom testiranju ispadosmo BUDALE?!

- fidoremilienko
#122 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Hm, ne znam šta ti tu ima čudno?chuchumbamayumbe wrote:Znači mi koji smo odvojili vrijeme da budemo na ovom testiranju ispadosmo BUDALE?!
- chuchumbamayumbe
#123 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Čudno mi je to što nije javna uprava, što nije državna institucija, pa da se konkursi provode forme radi.fidoremilienko wrote:Hm, ne znam šta ti tu ima čudno?chuchumbamayumbe wrote:Znači mi koji smo odvojili vrijeme da budemo na ovom testiranju ispadosmo BUDALE?!
Ovo je privatna firma, mogli su i bez objavljivanja oglasa i testiranja zaposliti te koje su već zaposlili, a ne praviti od ljudi idiote i govoriti im da će svi biti obaviješteni u roku od 10 dana.
Kakva antireklama za ORBICO, naravno, sve pod uslovom da je ovo što pišete istina.
Last edited by chuchumbamayumbe on 21/12/2011 11:14, edited 1 time in total.
-
lego
#124 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Znači mi koji smo odvojili vrijeme da budemo na ovom testiranju ispadosmo BUDALE?!
Vjeruj da nemate za čim žaliti.
Vjeruj da nemate za čim žaliti.
- fidoremilienko
#125 Re: ORBICO Sarajevo - Posao?
Vidi druže, ne znam šta i koliko si ti očekivao od navedene firme. Uzimajući u obzir cjelokupno stanje u državi + teškoću pronalaženja posla, situacija je sasvim jasna!chuchumbamayumbe wrote:Čudno mi je to što nije javna uprava, što nije državna institucija, pa da se konkursi provode forme radi.fidoremilienko wrote:Hm, ne znam šta ti tu ima čudno?chuchumbamayumbe wrote:Znači mi koji smo odvojili vrijeme da budemo na ovom testiranju ispadosmo BUDALE?!
Ovo je privatna firma, mogli su i bez objavljivanja oglasa i testiranja zaposliti te koje su već zaposlili, a ne praviti od ljudi idiote i govoriti im da će svi biti obaviješteni u roku od 10 dana.
Kakva antireklama za ORBICO, naravno, sve pod uslovom da je ovo što pišete istina.
E to što su oni zvali ljude na testiranje, možda imaju neki razlog, koji ni meni ni tebi a ni bilo kome ovdje nije poznat