Povodom natpisa u Oslobođenju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fantom*

#101 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by fantom* »

johntra wrote:haj malo skini tu fantomku sa glave, pa prodiši punim mozgom!!!
ti nešto pričaš o čitanju postova drugima, a da si imalo pročitao postove ranije vidio bi da nema šanse da opadne prodaja polovnih vozila i da prodaja novih vozila NIKADA ne može ugroziti prodaju rabljenih...to je bit priče, a napisao sam ti i omjer prodatih novih i polovnih vozila...druga stvar, auto koje se 10 godina vozi u Njemačkoj je polovno njesra, nije krš, ali u bh. eksploatacionim uslovima postane KRŠ i to vrlo brzo...ne moram ti crtati o navikama bh. vozača o održavanju vozila, koje maltene ne postoje, ili da ti crtam o jadu i bijedi cesta i goriva...znači, uvezeno auto iz Njemačke staro 10 godina, u BIH vrlo brzo postane KRŠ, jer hadžo koji kupi četvorku tih godina neće njen servis vršiti u ovlaštenom ili malo skupljem servisu, nego kod majstora avljanera...hadži, koji kupi takvo auto, bitnije je koliko mu ima crvenih slova u oznaci TDI, nego kada se mijenja ulje ili disk pločice...a i kad ih mijenja, normalno da će uzeti kineske ili turske pločice....
nešto fol pričaš da u Švabiji 50 posto stanovnika vozi auto staro oko 10 godina, jesi li kada zadnji put provjerio kolika je starost voznog parka Zapadne EU??? Nisi i ne znaš, prema tome nemoj pričati da se takva auta voze gore, kada se i ne voze toliko...pogledaj malo akcije, pa ćeš vidjeti koliko je auta od samo PET godina starosti zamijenjeno za nove, kroz ove državne akcije i poticaje....a takva, i starija vozila, jedva čekaju da usreće nekog bosanca ili gancija..(stanovnik Gane) :D
homologacija je rješenje i skoro je donesena, a bezveze mlatite praznu slamu oko toga da li će biti ograničenja, kad je fino na početku teme napisano da ograničenje uvoza više NEĆE biti, jer to EU ne priznaje...kada se uvede homologacija, vozite auta stara i do 50 godina, samo nek budu tehnički ispravna, da ne bi dolazilo do nemilih situacija i sudara zbog neispravnih vozila....
1-ajde slobodno nam priznaj da radiš u nekom od salona ovih BANDITA uvoznika auta ili si u nekom dealu s njima
2-misliš da svi njemci "lete" u ovlaštene servise i popravljaju sa originalnim dijelovima, pazi da nije tako ?? teži su oni na marki, nego naši ljudi, pogotovo onaj ko kupi auto staro od 10 godina i od 10.000 KM neće štediti i na održavanju istog, za vlasnike starijih vozila može biti djelomično tačno
3-ponovo ti kažem ako znaš matematiku izračunaj ukupan broj auta u Njemačkoj, pa oduzmii GODIŠNJU prodaju, pa sve lijepo izračunaj
4-jedino se oko homologacije slažemo, a ona će opet sjebat VAS BANDITSKE AUTO-LOBIJE koji nam tušite auta po nepovoljnim cijenama i ostavrujete EXTRA profite i bogatite se
indoor

#102 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by indoor »

fantom* wrote:

suština ovdje je priče o BANDITSKIM LOBIJIMA UVOZNIKA kojima će opasti posao prodaje novih auta na kojima zgrću bogastvo-----o tome se radi, svakom normalnom je to jasno jer su najveće GALAMDŽIJE...ali će ih EU sjebat
slazem se :thumbup:
chuchumbamayumbe

#103 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by chuchumbamayumbe »

Evo recimo da ja imam 5000 eura i zelim da kupim ovdje u BiH nekakvo porodicno auto.
Da se razumijemo, nemam 8000 eura, pa da kupim najosnovnijeg Roomstera, nego 5000.
Sta mogu ovdje kupiti za te pare?!
A sta mogu kupiti u Evropi za 5000 Eura?!
Gdje mogu vise dobiti, nakon svih poreza i svega?! Ovdje ili u EU?!
Poenta je da su se biznismeni godine (zahvaljujuci puhanju guma) najednom dosjetili da se brinu za sigurnost BiH vozaca, za ekologiju, shatrologiju...a sve pod krinkom straha za vlastiti profit.
Licemjerni su i mizerni do bola.
respo

#104 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by respo »

pustite se suplje da ce ovo ugroziti prodaju novih automobila
ako je neko odlucio kupiti novo auto kupit ce ga bez obzira na tu granicu uvoza
on ako ima 25000 maraka kupit ce do 7 godina auto i kad ne bude te granice uvoza jer svako zeli mladje

a onaj ko ce kupovati te aute starije od 7 godina nece imati ni tada a ni sada nema za novo auto tako da asa vermont bunjo klinci palci nisu ugrozeni time
gradska toplana

#105 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by gradska toplana »

@fantom,
malo kulture nebi ti bilo na odmet.Svoje frustracije lijeci kod doktora,a ne u normalnim diskusijama na ovom Forumu.Iznesi svoje misljenje,diskutuj ali ne vrijedjaj.
Sad cu ti reci i svoje misljenje o autima 10 godina staro.Sa 10 godina starosti auto se pocinje "otvarati" tj. pocinju se javljati problemi sto je sasvim normalno. U BiH standard nije takav da se auto moze popravljati sa orginalnim djelovima i servisima pa se shebe jos brze.
Za kraj da se nehebem sa ovom diskusijom vise reci cu svoje misljenje koje mozda malo i odudara od teme :Daj Boze da svi koji voze imaju auta mladja od 5 godina,da nema nesreca,da nam zakon bude rigorozniji,........... .
johntra

#106 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

fantom* wrote:
johntra wrote:haj malo skini tu fantomku sa glave, pa prodiši punim mozgom!!!
ti nešto pričaš o čitanju postova drugima, a da si imalo pročitao postove ranije vidio bi da nema šanse da opadne prodaja polovnih vozila i da prodaja novih vozila NIKADA ne može ugroziti prodaju rabljenih...to je bit priče, a napisao sam ti i omjer prodatih novih i polovnih vozila...druga stvar, auto koje se 10 godina vozi u Njemačkoj je polovno njesra, nije krš, ali u bh. eksploatacionim uslovima postane KRŠ i to vrlo brzo...ne moram ti crtati o navikama bh. vozača o održavanju vozila, koje maltene ne postoje, ili da ti crtam o jadu i bijedi cesta i goriva...znači, uvezeno auto iz Njemačke staro 10 godina, u BIH vrlo brzo postane KRŠ, jer hadžo koji kupi četvorku tih godina neće njen servis vršiti u ovlaštenom ili malo skupljem servisu, nego kod majstora avljanera...hadži, koji kupi takvo auto, bitnije je koliko mu ima crvenih slova u oznaci TDI, nego kada se mijenja ulje ili disk pločice...a i kad ih mijenja, normalno da će uzeti kineske ili turske pločice....
nešto fol pričaš da u Švabiji 50 posto stanovnika vozi auto staro oko 10 godina, jesi li kada zadnji put provjerio kolika je starost voznog parka Zapadne EU??? Nisi i ne znaš, prema tome nemoj pričati da se takva auta voze gore, kada se i ne voze toliko...pogledaj malo akcije, pa ćeš vidjeti koliko je auta od samo PET godina starosti zamijenjeno za nove, kroz ove državne akcije i poticaje....a takva, i starija vozila, jedva čekaju da usreće nekog bosanca ili gancija..(stanovnik Gane) :D
homologacija je rješenje i skoro je donesena, a bezveze mlatite praznu slamu oko toga da li će biti ograničenja, kad je fino na početku teme napisano da ograničenje uvoza više NEĆE biti, jer to EU ne priznaje...kada se uvede homologacija, vozite auta stara i do 50 godina, samo nek budu tehnički ispravna, da ne bi dolazilo do nemilih situacija i sudara zbog neispravnih vozila....
1-ajde slobodno nam priznaj da radiš u nekom od salona ovih BANDITA uvoznika auta ili si u nekom dealu s njima
2-misliš da svi njemci "lete" u ovlaštene servise i popravljaju sa originalnim dijelovima, pazi da nije tako ?? teži su oni na marki, nego naši ljudi, pogotovo onaj ko kupi auto staro od 10 godina i od 10.000 KM neće štediti i na održavanju istog, za vlasnike starijih vozila može biti djelomično tačno
3-ponovo ti kažem ako znaš matematiku izračunaj ukupan broj auta u Njemačkoj, pa oduzmii GODIŠNJU prodaju, pa sve lijepo izračunaj
4-jedino se oko homologacije slažemo, a ona će opet sjebat VAS BANDITSKE AUTO-LOBIJE koji nam tušite auta po nepovoljnim cijenama i ostavrujete EXTRA profite i bogatite se
1.hahahaha..radim, radim..Nihad Imamović mi je šef...vjeruj mi, ako iko više mrzi ASA-u i njihov monopol, to sam ja...isto tako, ne radim ni za kog od ostalih dilera...znači prvo njaaaaaaaaaaaaaa...greška..
2.nisam ja ništa govorio oko toga gdje Njemci održavaju auta, nego si ti rekao da su njihova auta stara od deset godina haman ko nova, pa to onda nije problem vozati po BiH i nije ih problem uvoziti...ja sam rekao da je to i dalje polovno njesra, znači nikakva sreća za našu državu i ljude koji ovdje žive...znači opet njjaaaaaaaaaaaaa..
3.nemam ti ja šta računati, raspitaj se koliko je prosječna starost REGISTRIRANIH automobila u Zapadnoj EU, sve će ti samo reći...
4. slažemo se oko homologacije, ali ona nikoga neće zeznuti, jer kao što je već rečeno, prodaja novih auta nikada neće ugroziti prodaju polovnih...
5. ako te još nešto interesuje, slobodno pitaj...malo sam upućeniji u problematiku... :mrgreen:
Jimmy_The_Saint

#107 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Jimmy_The_Saint »

johntra, nije stvar u tome da će prodaja novih automobila sjebati prodaju polovnih. Stvar je u tome da će uvoz mlađih i kvalitetnijih polovnjaka sasvim sigurno okrnjiti prodaju novih. Misliš da se Nihad, "biznismen godine na puhanju guma" sekira bezveze? Valjda on zna bolje šta mu prijeti biznisu nego ti. Čudi me da nije podmetno požar u KIA salonu... :lol:
Vragolan

#108 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:johntra, nije stvar u tome da će prodaja novih automobila sjebati prodaju polovnih. Stvar je u tome da će uvoz mlađih i kvalitetnijih polovnjaka sasvim sigurno okrnjiti prodaju novih. Misliš da se Nihad, "biznismen godine na puhanju guma" sekira bezveze? Valjda on zna bolje šta mu prijeti biznisu nego ti. Čudi me da nije podmetno požar u KIA salonu... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
samo bosnjo moze ovo izvaliti
nosara

#109 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Vragolan wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:johntra, nije stvar u tome da će prodaja novih automobila sjebati prodaju polovnih. Stvar je u tome da će uvoz mlađih i kvalitetnijih polovnjaka sasvim sigurno okrnjiti prodaju novih. Misliš da se Nihad, "biznismen godine na puhanju guma" sekira bezveze? Valjda on zna bolje šta mu prijeti biznisu nego ti. Čudi me da nije podmetno požar u KIA salonu... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
samo bosnjo moze ovo izvaliti
Samo neko ko zivi u svom, paralelnom svijetu, ovo gore moze osporiti...
Jimmy_The_Saint

#110 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Ma pusti, Nihad Imamović je glup. A i meni je IQ opao otkad sam s'vatio da imam jeftine farove. :-)
Better Man

#111 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

Njemcu je isplatnije prodati svoje polovno auto nego ga odvući na otpad i presovati, jer da bi ga presovao mora da plati,a ovako još zaradi. polovna auta koja se uvoze iz Evrope i prodaju u BiH su žešći krševi (može se desiti da bude i dobrih) kojih se Evropa i njeni građani rješavaju. Polovna auta u perfektnom stanju koja vozaju Evropljani se ne izvoze i ne prodaju u BiH. Tek onda kad ta auta budu blizu toga da postanu krš onda se izvoze i prodaju u BiH. Da nije tako nebi BiH bila puna auto smeća koje je na rubu izdisaja i koje zagađuje okolinu i ugrožava sigurnost kako drugih vozača u saobraćaju tako i pješaka (pogledati samo auta koja su se uvozila dok nije bilo ograničenja). BiH mora uspostaviti i uvesti takve norme da se zabrani svim krševima kako uvoz, tako i postojećim da sobraćaju našim cestama. Reako sam jednom i ponoviću ko nema novca za normalan i ispravan automobil netreba da ga ima i nek koristi gradski saobraćaj kao što ga koriste mnogi koji bi mogli kupiti i novo auto, ali ih ne interesuje. O trenutnoj cijeni polovnih auta u BiH, a naročito golfova dvojki dizelaša, tu su prije svega najodgovorniji građani koji su spremni dati 5 milja za auto staro 20 i kusur godina, a auto košta 150 Eura u Njemačkoj. Kada bi građani odbijali da daju te cifre i kupuju po nerealnim cijenama, druga priča bi bila.
internazionale

#112 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by internazionale »

Better Man wrote:Njemcu je isplatnije prodati svoje polovno auto nego ga odvući na otpad i presovati, jer da bi ga presovao mora da plati,a ovako još zaradi. polovna auta koja se uvoze iz Evrope i prodaju u BiH su žešći krševi (može se desiti da bude i dobrih) kojih se Evropa i njeni građani rješavaju. Polovna auta u perfektnom stanju koja vozaju Evropljani se ne izvoze i ne prodaju u BiH. Tek onda kad ta auta budu blizu toga da postanu krš onda se izvoze i prodaju u BiH. Da nije tako nebi BiH bila puna auto smeća koje je na rubu izdisaja i koje zagađuje okolinu i ugrožava sigurnost kako drugih vozača u saobraćaju tako i pješaka (pogledati samo auta koja su se uvozila dok nije bilo ograničenja). BiH mora uspostaviti i uvesti takve norme da se zabrani svim krševima kako uvoz, tako i postojećim da sobraćaju našim cestama. Reako sam jednom i ponoviću ko nema novca za normalan i ispravan automobil netreba da ga ima i nek koristi gradski saobraćaj kao što ga koriste mnogi koji bi mogli kupiti i novo auto, ali ih ne interesuje. O trenutnoj cijeni polovnih auta u BiH, a naročito golfova dvojki dizelaša, tu su prije svega najodgovorniji građani koji su spremni dati 5 milja za auto staro 20 i kusur godina, a auto košta 150 Eura u Njemačkoj. Kada bi građani odbijali da daju te cifre i kupuju po nerealnim cijenama, druga priča bi bila.
ne znam shvataš li ti o čemu se ovdje priča
nosara

#113 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Better Man wrote:Njemcu je isplatnije prodati svoje polovno auto nego ga odvući na otpad i presovati, jer da bi ga presovao mora da plati,a ovako još zaradi. polovna auta koja se uvoze iz Evrope i prodaju u BiH su žešći krševi (može se desiti da bude i dobrih) kojih se Evropa i njeni građani rješavaju. Polovna auta u perfektnom stanju koja vozaju Evropljani se ne izvoze i ne prodaju u BiH. Tek onda kad ta auta budu blizu toga da postanu krš onda se izvoze i prodaju u BiH. Da nije tako nebi BiH bila puna auto smeća koje je na rubu izdisaja i koje zagađuje okolinu i ugrožava sigurnost kako drugih vozača u saobraćaju tako i pješaka (pogledati samo auta koja su se uvozila dok nije bilo ograničenja). BiH mora uspostaviti i uvesti takve norme da se zabrani svim krševima kako uvoz, tako i postojećim da sobraćaju našim cestama. Reako sam jednom i ponoviću ko nema novca za normalan i ispravan automobil netreba da ga ima i nek koristi gradski saobraćaj kao što ga koriste mnogi koji bi mogli kupiti i novo auto, ali ih ne interesuje. O trenutnoj cijeni polovnih auta u BiH, a naročito golfova dvojki dizelaša, tu su prije svega najodgovorniji građani koji su spremni dati 5 milja za auto staro 20 i kusur godina, a auto košta 150 Eura u Njemačkoj. Kada bi građani odbijali da daju te cifre i kupuju po nerealnim cijenama, druga priča bi bila.
:lol:

Pametnije je sutit... :-)
johntra

#114 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

ma neće ništa okrnjiti, šta vam je...što je do sada nije okrnjila, kada je na snazi bilo ograničenje od sedam godina, pa se uvozilo mnogo kvalitetnijih polovnjaka??
onaj ko je namjerio da kupi novo vozilo, on će ga i kupiti...rijetko se ko predomislio, pa se odlučio za kvalitetnog polovnjaka...po meni, najbolja opcija je ostanak ograničenja, ali to ne može biti...uvoznici insistiraju na uvođenju EU4 norme, koja je počela od 01. januara 2005. godine...takvih auta, sa normalnom kilometražom, ima u EU po pristojnim cijenama...možda bi to i bilo neko dobro prelazno rješenje, jer bi se malo podmladio vozni park, a rasprodalo bi se auta sa lotova bh. trgovaca polovnjacima, koja su nešto starija od 2005. godišta...i mislim da ne bi puno izgubili da svi sačekamo 04. decembar, kada bi homologacija trebala startovati...znači pričamo o nekih 10-11 mjeseci...
nosara

#115 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Jimmy_The_Saint wrote:Ma pusti, Nihad Imamović je glup. A i meni je IQ opao otkad sam s'vatio da imam jeftine farove. :-)
Sta ja da kazem... Nemam ni klimu... :( Sramota me proc gradom... Posebno kad pored mene prolazi lola sa xenonkama, ja se drito maknem u stranu... Ej, xenonke, nije sala... :-)

Sramota me toliko, da sam odlucio ove godine ipak registrovat svog golfa... :lol: Poslije tri il' cetiri godine, red je vala... :wink:
Jimmy_The_Saint

#116 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

johntra, evo odmah iz iskustva - nuđen mi je polovan Golf V za pare koje sam na kraju uložio u novog rižojeda - i umalo da nisam podleg'o demagogijama da "VW je VW" i "ne treba kupovati novo, čim ga izvezeš iz salona gubiš 30 %". I na kraju, novo sam kupio čisto zato što nemam ni znanja ni živaca da se peglam s federima, kederima, krajnicama, blaznicama i svim tim sitnišem koji na polovnjacima obično u neka doba krene kuckati, lupkati, i općenito ići vlasniku na živce.

Slažem se s tobom da je rješenje homologacija, sa svima koji tvrde da tehnički pregled treba biti stroži, ali tržište novih i polovnih auta su itekako uvezani fenomeni. Ljudi uglavnom idu na varijantu da kupe BOLJE auto, to nekad znači a nekad ne znači NOVO. :D

nosara, ti lijepo k'o i ja uradi spojler, i metni duple rore, šta te briga... :D
nosara

#117 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

johntra wrote:ma neće ništa okrnjiti, šta vam je...što je do sada nije okrnjila, kada je na snazi bilo ograničenje od sedam godina, pa se uvozilo mnogo kvalitetnijih polovnjaka??
onaj ko je namjerio da kupi novo vozilo, on će ga i kupiti...rijetko se ko predomislio, pa se odlučio za kvalitetnog polovnjaka...po meni, najbolja opcija je ostanak ograničenja, ali to ne može biti...uvoznici insistiraju na uvođenju EU4 norme, koja je počela od 01. januara 2005. godine...takvih auta, sa normalnom kilometražom, ima u EU po pristojnim cijenama...možda bi to i bilo neko dobro prelazno rješenje, jer bi se malo podmladio vozni park, a rasprodalo bi se auta sa lotova bh. trgovaca polovnjacima, koja su nešto starija od 2005. godišta...i mislim da ne bi puno izgubili da svi sačekamo 04. decembar, kada bi homologacija trebala startovati...znači pričamo o nekih 10-11 mjeseci...
Kakve veze ima homologacija...?
johntra

#118 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

pa poenta čitave priče je uvođenje homologacije, kao procesa putem koga će se pregledati uvoz polovnih automobila, ali i novih automobila...valjda si čitao temu od početka....
nosara

#119 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Jimmy_The_Saint wrote:johntra, evo odmah iz iskustva - nuđen mi je polovan Golf V za pare koje sam na kraju uložio u novog rižojeda - i umalo da nisam podleg'o demagogijama da "VW je VW" i "ne treba kupovati novo, čim ga izvezeš iz salona gubiš 30 %". I na kraju, novo sam kupio čisto zato što nemam ni znanja ni živaca da se peglam s federima, kederima, krajnicama, blaznicama i svim tim sitnišem koji na polovnjacima obično u neka doba krene kuckati, lupkati, i općenito ići vlasniku na živce.

Slažem se s tobom da je rješenje homologacija, sa svima koji tvrde da tehnički pregled treba biti stroži, ali tržište novih i polovnih auta su itekako uvezani fenomeni. Ljudi uglavnom idu na varijantu da kupe BOLJE auto, to nekad znači a nekad ne znači NOVO. :D

nosara, ti lijepo k'o i ja uradi spojler, i metni duple rore, šta te briga... :D
Obzirom da je rijec o GII GTI 16V, sa rorama i spojlerima ne oskudijevamo, hvala lijepa... :razz: Za svaki slucaj turio sam i plavu neonku ispod zadnje karambolke... :lol:
Jimmy_The_Saint

#120 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Ima i crveno svjetlo za metnuti pozadi u Robotu, pravo jeftino... 8-)

Jebi ga, johntra, skrenulo se s teme kad su se ukazali mahalski psihijatri s zajebanim farovima. :D
chuchumbamayumbe

#121 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by chuchumbamayumbe »

Opet te molim, a ti probaj da odgovoris ako postoji neki razuman odgovor.
Golf 2 u BiH kosta 5000km
Golf 4 (2000) u EU kosta iste te pare.
Zasto bi meni bilo zabranjeno da uvezem tog G4 iz EU i vozim se ko gospodin, nego sam prinudjen da kupujem BiH krsheve? Jesam li ja kriv?
I nemoj mi bogati politike ko nema para neka se ne vozi, pusti tu shuplju. Ja nemam para za novo auto, niti imam 15000 km za polovno, imam 10000km i ne zelim ovdje da neko zaradjuje na meni, a pogotovu da mi prosipa shuplju pricu da se brine za sigurnost i ekologiju.
Kada bi gradjani imali mogucnost da daju onih 5000km koje ti spominjes za G4 (a koje sada daju za G2), sta mislis, koje bi auto izabrali?!
Hajde mi objasni, sta je to lose u G4, Astri, Fokusu, Meganu godista 2000-2002, pa bi ti zabranio uvoz?! Jesu li to oni nesto slabiji ili opasniji od G2?! Pa je bolje da ipak svi, ili ne vozimo nikako, ili da vozimo G2, prije nego da vozimo G4?!
Naravno da bi svi voljeli kada bi mogli da kupe nova auta, ali jednostavno ne mogu.
nosara

#122 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

johntra wrote:pa poenta čitave priče je uvođenje homologacije, kao procesa putem koga će se pregledati uvoz polovnih automobila, ali i novih automobila...valjda si čitao temu od početka....
U ovom kontekstu uvoza polovnih automobila iz EU, homologacija nema nikakvog znacaja...

Homologacija ce uticat na uvoz automobila iz bijelog svijeta, jer se taj automobil mora uskladiti sa propisima EU koje tijelo koje ce vrsiti homologaciju u BiH preuzme... Dakle, ako je vozilo vec bilo na cesti negdje u EU, nema smetnje da se vozi u BiH...
Last edited by nosara on 20/01/2010 11:13, edited 1 time in total.
Better Man

#123 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

internazionale wrote:
ne znam shvataš li ti o čemu se ovdje priča
Shvatam. Uvjek ću biti protiv opcije da BiH bude otpad svjetskog smeća! Dok se drugi takvog smeća rješavaju mi ga uvozimo. Pa u Italiju odavno se ne može uči sa autom koji ne zadovoljava određene ekološke norme, a da ne govorim o ispravnosti i sigurnosti auta! Sve one koji su ovlašteni da vrše tehnički pregled bi trebalo strogo kontrolirati i kad se ustanovi da je nekom autu koje je neispravno napisao da je sve uredu i da može u saobraćaj, iste mu sekunde oduzeti trajno dozvolu za rad na tahnečkom pregledu vozila, zatvriti trajno firmu i debelo novčano kazniti. Kad bi svi potencijalni kupci Golfova dvojki i sličnih polovnjaka reagovali prema prodavcima istih da im nedaju više od 150 Eura koliko zaista takva auta vrijede vjerovatno bi i ti trgovci, odnsno šverceri morali oboriti cijene auta koja su pred raspadom i ne vrijede više od 150 Eura kako bi ih mogli prodati.
nosara

#124 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Better Man wrote: Shvatam. Uvjek ću biti protiv opcije da BiH bude otpad svjetskog smeća! Dok se drugi takvog smeća rješavaju mi ga uvozimo. Pa u Italiju odavno se ne može uči sa autom koji ne zadovoljava određene ekološke norme, a da ne govorim o ispravnosti i sigurnosti auta! Sve one koji su ovlašteni da vrše tehnički pregled bi trebalo strogo kontrolirati i kad se ustanovi da je nekom autu koje je neispravno napisao da je sve uredu i da može u saobraćaj, iste mu sekunde oduzeti trajno dozvolu za rad na tahnečkom pregledu vozila, zatvriti trajno firmu i debelo novčano kazniti. Kad bi svi potencijalni kupci Golfova dvojki i sličnih polovnjaka reagovali prema prodavcima istih da im nedaju više od 150 Eura koliko zaista takva auta vrijede vjerovatno bi i ti trgovci, odnsno šverceri morali oboriti cijene auta koja su pred raspadom i ne vrijede više od 150 Eura kako bi ih mogli prodati.
Puse li puno u Bazelu...? :-)
johntra

#125 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

nosara wrote:
johntra wrote:pa poenta čitave priče je uvođenje homologacije, kao procesa putem koga će se pregledati uvoz polovnih automobila, ali i novih automobila...valjda si čitao temu od početka....
U ovom kontekstu uvoza polovnih automobila iz EU, homologacija nema nikakvog znacaja...

Homologacija ce uticat na uvoz automobila iz bijelog svijeta, jer se taj automobil mora uskladiti sa propisima EU koje tijelo koje ce vrsiti homologaciju u BiH preuzme... Dakle, ako je vozilo vec bilo na cesti negdje u EU, nema smetnje da se ne vozi u BiH...
haj fakat pročitaj temu od početka...bit svega, pa i ukidanja uvoza i našeg prepucavanja oko normi i starosti auta, jeste uvođenje homologacije u BIH...nema to veze sa bijelim svijetom, a isto tako će se pregledavati i auta iz uvoza iz EU...ništa ne znači ako je auto voženo u EU, jer je nakon toga moglo imati havariju, koju je neki Turčin u Njemačkoj sfeušerio i tako zeznuo sve propise o homologaciji, a isto to vozilo prodao veselom Bosancu za malo love...a onda veseli Bosanac popušio foru kada su mu pregledali auto kod nas i zabranili mu uvoz istog....
Post Reply