Dijete - majci !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zelenashica

#101 Re: Dijete - majci !

Post by zelenashica »

Zlata M. wrote:
Necu se sloziti, ali to raspravu cini jos zanimljivijom, zar ne ? :)
U stvari, vise mi je nejasno sta je to, u cijeloj prici, trpljenje ponizenja, u braku u kom nema ni batina ni psihickog terora, nego, eto, neka razmimoilazenja. O tome ja...pa offtopic-iram, a mozda i ne... :)
Da bi dovoljno volio i poštovao..... moraš prvo naučiti i poštovati sebe ;-) [/
ovo je lijepa misao o samopostovanju i sasvim je ok, dokle u prici nije dijete.Pogotovo - dijete po uzrastu ! Tu nema odvojenog, to je jedno !
...te se misao moze preformulirati u "O kakvom samopostovanju pricaju ljudi, a ne postuju rodjeno dijete ?!"
A postovati dijete, znaci - postovati njegovu potrebu za porodicom, u klasicnom znacenju te rijeci : mama, tata, kuca, pas... djed i nena, tetka, strina + lajava komsinica :)
Sve ostalo je talasika !

...nakon sto je ucinio tako strasan prekrsaj glede ljubavi prema covjeku, covjek moze postati borac za prava ljudi, za zastitu zivotinja, zastitu okolisa...blabla...sve je to licemjerno...ako nije uspio zastititi rodjeno dijete (!)...zaslijepljen precjenjivanjem vlastitih potreba.
O braku kao instituciji treba otvoriti zasebnu temu ...pomenuh uzgled da razvodi samo nisu inicirani onim što neko,možda i ti ne sjećam se reče...da se ne ponavljam :-) ....

A sad ako krenemo o poštivanju djeteta,njegovih potreba takođe bi se dalo diskutovati.....jer zaboga ni jedan čovjek nema iste želje i potrebe i ne vidim razloga zašto bi svako dijete imalo....hajde da krenem logikom koji ti postavi:hm porodica....zar za tebe postoji samo kompletna porodica,čuj mama,tata,pas,....si nekad čula za porodice mama,dijete,pas...ili tata,dijete,pas.... :roll: ne mogu dopustiti da svojim komentarom o tome da sve porodice koje ne uključuju tvoje nabrojano nisu vrijedne pomena,čuj talašika....to još iz vlastitih predrasuda trebamo omalovažavati porodice koje nisi "klasične" :-)....znaš draga ja u svom okruženju imam puno više "talašika"porodica nego tih tkz.klasičnih i ono što ti mogu reći je da te talašike porodice nikad nisam čula da histerišu na dijete ili ne znam ni ja šta već :roll: dok te klasika porodice(većina naravno ne sve),baš po klasika balkanizmu standardu vazda dreka,cika.... :-)(naravno ne radim generalizaciju samo navodim primjer iz svoje okoline).

Ovo posljednje neću ni kometarisati,jer me ama baš nimalo nije dotaklo,nisam se pronašla niti u jednoj riječi koja bi me okarakterisala kao osobu zaslijepljenu vlastitim potrebama,tako da ne znam kako to funkcioniše.... :-)

ps. Draga ma koliko se ja činila balkanskom ženom koja ne zagovara "suhu" ravniopravnost,znaš uspješan brak nije samo nebiti fizički i psihički ugrožen ;-) ....tvoja izjava mi liči na one od prije par desetljeća kad se udavala moja,tvoja nana....pa ono kad krenu da kukaju a majke i očevi im začepe usta sa rečenicom:Haj bogati ne tuče te ,šta ti fali :roll: :-)
Margita81

#102 Re: Dijete - majci !

Post by Margita81 »

@bez_ideje----b r a v o
Shoshana

#103 Re: Dijete - majci !

Post by Shoshana »

Prvo, da se osvrnem na uvodni post, pretpostavljam da se pod Arapskim zemljama misli na islamske zemlje, dijete nakon razvoda pripada ocu, ali prvih 6-7 godina zivi sa majkom. Dakle legalno starateljstvo nad djetetom se dodijeljuje ocu (ili ukoliko otac nije ziv ili nije u stanju ostvarivati tu legalnu odgovornost - njegovom bratu ili slijedecem muskarcu po srodstvu) ali se fizicka skrb nad djetetom dodijeljuje majci - sve dok se smatra da dijete nije dovoljno odraslo da se moze odvojiti od majke. Pa cak i tu, naravno, postoje 'otvorena vrata' za neka drugacija rjesenja i postupanja u skladu sa situacijom. Nista se u islamskim zemljama djeca manje ne vole i o njihovim potrebama manje ne brine nego u ostalim zemljama. Tradicije, drustvo i kutura su drugacije, a shodno tome i eventualne potrebe te djece. Nemojte uvijek izvuci neki primjer iz neke krajnosti (jedne ili druge), pa po njemu suditi polovinu covjecanstva. Jer glupavih primjera, i glupavih zakona i glupavih primjena pametnih zakona, ima u sve i jednoj zemlji na svijetu.

Ja sam, za vrijeme rata, bila u prilici da preispitam znacaj i manifestaciju majcinske ljubavi. Ja, kao i vecina zena, sam mislila da bih presvisla da mi neko od mene odvoji moje dijete. Posebno dok su bili mali (danas su se vec i sami odvojili, i nije mi nimalo tesko palo :) ). Ali, sam imala priliku da te emocije stavim pod racionalnu lupu i preispitam egoisticnost mojih emocija. Moja komsinica je pocetkom rata imala priliku da posalje svoju 3-godisnju curicu rodbini u Njemacku. Ali se nije htjela odvojiti od djeteta, a nije htjela i ona izaci sa djetetom i ostavili muza i stare roditelje. Samo je odmahnula rukom i rekla :"Ako cemo ginuti - nek ginemo svi zajedno". Tri mjeseca kasnije je granata pala u dvoriste i ubila njenu djevojcicu, dok su i ona i muz i stari roditelji prosli bez i jedne jedine ogrebotine. Nikada necu zaboraviti bol te zene.... (mada je u pitanju tragedija, ja ne mogu a da se svakog dana ne zahvalim sudbini sto sam ovu lekciju naucila na necijoj tudjoj nesreci!). Ja sam nakon - poprilicno kratkog razmisljanja - dosla do zakljucka da - ako bi cijena bila da ja nikada vise ne vidim ni jedno od moje djece, a da znam da su zivi, zdravi, voljeni i na sigurnom - ja bih svoju bol za 'izgubljenom djecom' zamijenila radoscu za sretnom djecom. Pa cak i da me zaborave, cak i da nikada i ne znaju da ih je, tamo neka zena rodila na nekom sugavom Balkanu - nek su oni meni zivi i zdravi, mentalno i fizicki. Jer, ako ja volim svoju djecu, ja volim njih licno, a ne neku relaciju koju bi oni mogli imati sa mnom. Moje prisustvo u njihovom zivotu apsolutno ne obezbjedjuje ni srecu, ni zdravlje, a ako cemo u krajnost - ni zivot.

Eh, da, jos da dodam, ja sam isto tako, pri razvodu trazila staranje nad djecom - i dobila, iz krajnje egoisticnih razloga..... i mada je 'zasluga' za razvod bila iskljucivo moja (takodje krajnje egoisticna), moja djeca su provodila sa ocem svaki dan koji je on bio spreman odvojiti za njih. I nimalo isu bili istraumirani, (niti su dan-dans, kada o tome pricamo kao odrasli ljudi) niti razvodom, niti ocevim neprisutvom u svakodnevnom zivotu. Takodje je cinjenica da veliki broj oceva, pri razvodu, trazi djecu samo zato da bi napakostio majci. Ali ne moze se tek tako generalizovati i reci da ocevi nisu zainteresovani, spremni, u mogucnosti itd itb da se brinu o djeci. Ja poznajem, sticajem okolnosti jednog koji potpuno sam, bez ikakve nane, tetke, sestre i bilo koga drugog odgaja troje djece, od kojih jedno cak nije njegovo. I - obavlja odlican posao. Bolji nego neke porodice sa oba roditelja.
Zlata M.

#104 Re: Dijete - majci !

Post by Zlata M. »

Draga ma koliko se ja činila balkanskom ženom koja ne zagovara "suhu" ravniopravnost,znaš uspješan brak nije samo nebiti fizički i psihički ugrožen ....tvoja izjava mi liči na one od prije par desetljeća kad se udavala moja,tvoja nana....pa ono kad krenu da kukaju a majke i očevi im začepe usta sa rečenicom:Haj bogati ne tuče te ,šta ti fali
Tako je... :) znaci, temelji su tu (nema fizicke i psihicke ugrozenosti...) ostaje jos samo trud, svakodnevni...da se od tog materijala napravi uspjesan brak !

U sridu ! Sto se nekih stvari tice, dajem prednost njihovoj mudrosti, nad ovom danasnjom...
pa ono kad krenu da kukaju a majke i očevi im začepe usta sa rečenicom:
"Sidi di si jer kakiii si, nisi ni za di si !"
...sto ce reci, imas tacno onakvog partnera kakvog zasluzujes ! Mozes otici, ali poslije ces naci istog takvog...sve dok sam ne budes "bolji partner"...ma mudri su nasi stari, nema price. :)
ljubav_aha

#105 Re: Dijete - majci !

Post by ljubav_aha »

Shoshana wrote:Prvo, da se osvrnem na uvodni post, pretpostavljam da se pod Arapskim zemljama misli na islamske zemlje, dijete nakon razvoda pripada ocu, ali prvih 6-7 godina zivi sa majkom. Dakle legalno starateljstvo nad djetetom se dodijeljuje ocu (ili ukoliko otac nije ziv ili nije u stanju ostvarivati tu legalnu odgovornost - njegovom bratu ili slijedecem muskarcu po srodstvu) ali se fizicka skrb nad djetetom dodijeljuje majci - sve dok se smatra da dijete nije dovoljno odraslo da se moze odvojiti od majke. Pa cak i tu, naravno, postoje 'otvorena vrata' za neka drugacija rjesenja i postupanja u skladu sa situacijom.

ovo je uzas,zasto ocevi ne mogu legalno uzeti dijete ispod 7 godina ,ovo je manipulacija :!:

niko nece prvih 7 godina da se brine za dijete,bezobrazluk,a izgovor je navodno,dijete je zrelo rastati se od majke u 7 godini zivota,ovo je brutalno
djana h

#106 Re: Dijete - majci !

Post by djana h »

ljubav_aha wrote:amrica : "

Ja za ovo jos nisam cula. Da se pored zive majke, bez obzira koliko ona negativna bila, dodijeli dijete ocu, bez obzira koliko on pozitivan bio.
Nazalost, cula sam za neke druge stvari, da majka poslije razvoda ne dozvoljava ocu da vidja djecu, a covjek zdrav i prav i sve ok, i sudska presuda da ima pravo itd.... ali ona uvijek ima izgovor da djeca ne mogu doci. A on ne zeli socijalne radnike i policiju da bi vidio svoju djecu, da djeca ne bi imala traume. A u medjuvremenu, ona se preudala i djeca porucila tati telefonom: mi imamo novog tatu. ne zovemo se vise kao ti...blablabla

:shock: :lol:

djana77:"Kod nas se prednost daje majci,i to je po meni uredu,jer nijedan otac ,koliko god volio svoju djecu ne moze im biti majka.
Jedino,u ekstremnim slucajevima kada je majka bas nesposobna da odgaja djecu i brine se o njima dopustila bih da se povjere ocu."

vas dvije procitaje postavlljeni tekst koji je napsiala zubizareta :!:

Zubizareta wrote:
Margita81 wrote:uz uslov da pricamo o ljudima koji se vode pod "normalni" znaci NE alkosi, narkomani, psihicki bolesnici i sl--meni je nas zakon ok. Mama je mama i to je srz svega. MAMA.
Uz redovno i nikad uskraceno pravo ocu da posjeti, vidi, odvede dijete sebi na vikend, god, odmor ili slicno.
Naravno tu redovito nailazimo na emotivno zajebane pojedince koj se svete bivsem/bivsoj preko djece pa bi se tu dalo raspravljati do beskraja.
No kako rekoh na pocetku-ako pricamo o nekim normalnim i razumnim ljudima onda mi je strasno i pomisliti odvojiti dijete od majke. Ja bih umrla od tuge. Bukvalno. :(

ne mora znaciti.. puno je tu i do navike... ja sam npr. odrasla s ocem i ne bih mogla zamisliti svoj zivot u drugom slucaju :)
sve je to individualno i tesko je raspravljati sta je za dijete bolje
Procitala ;-)
Rekla sam samo kako je kod nas,i sama sam bila svjedokom kada su moji roditelji skoro bili pred razvodom i znam kako sam se osjecala.Niti sam zeljela jednom,niti drugom.A voljela sam ih oboje.Ali da se mene ipak pitalo,kao sto i bi da su istrajali na razvodu,ja bih odabrala majku.
Naravno,svaki slucaj je prica za sebe,i nikad ne bih izricito tvrdila da dijete treba pripasti ni majci,ni ocu.najbolje je svakom slucaju pristupiti bez predrasuda i odluciti kako je najbolje za dijete.
Sijedi63

#107 Re: Dijete - majci !

Post by Sijedi63 »

Tema je već odavno mrtva, ali da pitam:
Da li je po našim zakonima (FBiH) moguće dijete povjeriti na odgoj i čuvanje recimo djedu, ako su roditelji neodgovorni, alkoholičari itd...?
Molim za odgovor, važno mi je.
broj dva

#108 Re: Dijete - majci !

Post by broj dva »

Zlata M. wrote:Sta mislite o zakonu o razvodu braka u mnogim arapskim zemljama...? ...po kome dijete ostaje, nakon razvoda, zivjeti kod oca...?!
Ma i ja lupam ! :D Ako ne znam sta vecina misli, na osnovu mnogih rasprava kad su Arapi u pitanju, mogu mislit' sta vecina misli... :D
Pa ipak...eto, da pokusamo argumentovano...
Ili da pitam ovako :
Pretpostavljam da ogromna vecina smatra da je, nakon razvoda, djetetu, bez puno polemiziranja, najbolje kod majke.
Pa da pokusamo o tome arumentovano... :)

Dakle, bracni par se razvodi...muskarac (otac ) nije nasilnik niti kriminalac niti narkoman.
Zbog cega se djeca, gotovo redovno, dodjeljuju zeni ? ( a da uzmemo pri tome u obzir sva prikrivena i ocigledna desavanja u zivotu majke i djeteta "poslije"...)

P.S. Molim za obzirnost, kamenje do 1kg tezine, jos i mogu podnijeti, donekle... :)
---
Zasto bi djetetu a priori bilo bolje kod majke ?
Kontam ako je rjec o novorodjenom, pa donekle i recimo o djeci do 3 godine ali nakon nekog vremena sta je to sto mama moze uraditi za djete a otac ne moze ?
Mislim da je jedino ispravno djeliti starateljstvo 50-50, normalo pod uslovom da su oba roditelja "normalna" i u stanju jednako se brinuti za djete.
To da vecina drzava djecu dodjeljuje majci je jednostavno nastavak tradicionalih shvatanja spolnih uloga, da je majka "staratelj" a otac "nabavljac" ali smatram da je vrijeme da se mjenja stav prema tome.
Ocevi sada i ocevi prije 50 godina ne razmislaju isto i ne gledaju na roditeljstvo isto.
Ako bi se ja razvodio nema sanse da bi se zadovoljio sa ispod 50 % jer jednako ga volim i jednako sam u stanju brinuti se za njega.
Ci-Nick

#109 Re: Dijete - majci !

Post by Ci-Nick »

Sijedi63 wrote:Tema je već odavno mrtva, ali da pitam:
Da li je po našim zakonima (FBiH) moguće dijete povjeriti na odgoj i čuvanje recimo djedu, ako su roditelji neodgovorni, alkoholičari itd...?
Molim za odgovor, važno mi je.
Naravno da može,.. kao što bi se moglo ( da se poštuje riječ zakona ) oduzeti dijete od nesavjesnih roditelja i smjestiti u dom.
Naravno postoje vjerovatno ograničenja tj. uslovi po pitanju starosti djeda, njegovog zdravstvenog stanja, uslova stanovanja i življenja.
Sijedi63

#110 Re: Dijete - majci !

Post by Sijedi63 »

Hvala na odgovoru.
Dali je potreban neki dokazni postupak ili je dovoljna izjava roditelja da su saglasni da briga i odgoj djeteta pripadne djedu ?
Ci-Nick

#111 Re: Dijete - majci !

Post by Ci-Nick »

Sijedi63 wrote:Hvala na odgovoru.
Dali je potreban neki dokazni postupak ili je dovoljna izjava roditelja da su saglasni da briga i odgoj djeteta pripadne djedu ?
Ne znam detalje,.. to treba vidjeti u centru za socijalni rad,.. vjerovatno mora proći neka pravna procedura, kao što rekoh vjerovatno je potrebno ljekarsko uvjerenje za djeda, razgovor u centru za socijalni rad, potvrda o njegovoj imovini, primanjima,..i naravno želja djeteta da živi sa djedom.
Sijedi63

#112 Re: Dijete - majci !

Post by Sijedi63 »

Ci-Nick wrote:
Sijedi63 wrote:Hvala na odgovoru.
Ne znam detalje,.. to treba vidjeti u centru za socijalni rad,.. vjerovatno mora proći neka pravna procedura, kao što rekoh vjerovatno je potrebno ljekarsko uvjerenje za djeda, razgovor u centru za socijalni rad, potvrda o njegovoj imovini, primanjima,..i naravno želja djeteta da živi sa djedom.
OK, Hvala još jednom !
DZONPI

#113 Re: Dijete - majci !

Post by DZONPI »

Netreba ti Arap.Nas domaci samo 30 kilometara od Sarajva i tako slusam jednog lokalnog kabadahiju prodo zemlju malo se para uzelo i kaze jedan sad taman mozes mladju upisat u Sarajvo da studira mala odlikas kaze rundo jastacu sutra se uda ode iz kuce sta ce joj skola valja rundi imat za kafe i kladare jebes djete da izvines jos zensko sta ce joj i jos sav ponosan onako krkanski se cereka.Takvom nebi ni kravu ostavio a ne djete.
KB9

#114 Re: Dijete - majci !

Post by KB9 »

kad samo kod odnosa maksuma i majke najbolji su mi ovi koje provjereno znam da materi jebu i bogaraju dje sta ima a uredno kolju kurbane i slicno :)
Post Reply