O braku kao instituciji treba otvoriti zasebnu temu ...pomenuh uzgled da razvodi samo nisu inicirani onim što neko,možda i ti ne sjećam se reče...da se ne ponavljamZlata M. wrote:
Necu se sloziti, ali to raspravu cini jos zanimljivijom, zar ne ?![]()
U stvari, vise mi je nejasno sta je to, u cijeloj prici, trpljenje ponizenja, u braku u kom nema ni batina ni psihickog terora, nego, eto, neka razmimoilazenja. O tome ja...pa offtopic-iram, a mozda i ne...![]()
ovo je lijepa misao o samopostovanju i sasvim je ok, dokle u prici nije dijete.Pogotovo - dijete po uzrastu ! Tu nema odvojenog, to je jedno !Da bi dovoljno volio i poštovao..... moraš prvo naučiti i poštovati sebe[/
...te se misao moze preformulirati u "O kakvom samopostovanju pricaju ljudi, a ne postuju rodjeno dijete ?!"
A postovati dijete, znaci - postovati njegovu potrebu za porodicom, u klasicnom znacenju te rijeci : mama, tata, kuca, pas... djed i nena, tetka, strina + lajava komsinica![]()
Sve ostalo je talasika !
...nakon sto je ucinio tako strasan prekrsaj glede ljubavi prema covjeku, covjek moze postati borac za prava ljudi, za zastitu zivotinja, zastitu okolisa...blabla...sve je to licemjerno...ako nije uspio zastititi rodjeno dijete (!)...zaslijepljen precjenjivanjem vlastitih potreba.
A sad ako krenemo o poštivanju djeteta,njegovih potreba takođe bi se dalo diskutovati.....jer zaboga ni jedan čovjek nema iste želje i potrebe i ne vidim razloga zašto bi svako dijete imalo....hajde da krenem logikom koji ti postavi:hm porodica....zar za tebe postoji samo kompletna porodica,čuj mama,tata,pas,....si nekad čula za porodice mama,dijete,pas...ili tata,dijete,pas....
Ovo posljednje neću ni kometarisati,jer me ama baš nimalo nije dotaklo,nisam se pronašla niti u jednoj riječi koja bi me okarakterisala kao osobu zaslijepljenu vlastitim potrebama,tako da ne znam kako to funkcioniše....
ps. Draga ma koliko se ja činila balkanskom ženom koja ne zagovara "suhu" ravniopravnost,znaš uspješan brak nije samo nebiti fizički i psihički ugrožen