Tenkovi iz rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#101 Re: Tenkovi iz rata

Post by Alfons Kauders »

kiky wrote:pa čim če mo državu branit ...
jebo vas ...
:?
koju drzavu?
Bosanski_kralj

#102 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosanski_kralj »

kiky wrote:pa čim če mo državu branit ...
jebo vas ...
Pameću, nadam se
zambaklija

#103 Re: Tenkovi iz rata

Post by zambaklija »

:roll: crljenim strjelama valda :-) :-) :lol: :lol:
atmel

#104 Re: Tenkovi iz rata

Post by atmel »

madner wrote:
kiky wrote:imal naša vojska nekih tenkova danas ....
mislim, modernijih ....
imal neka slikica ...
Uglavnom starije smece, M-60, koji AMX i pokoja M84.
M60A3
Image
Image

AMX-30
Image
Image

T-55
Image
Last edited by atmel on 06/01/2010 22:26, edited 11 times in total.
michio

#105 Re: Tenkovi iz rata

Post by michio »

Bosni i ne tebaju tenkovi već protutenkovska sredstva koja su uvijek jeftinija a učinkovitija. Jasno je da potencijalni neprijatelji nikad ne mogu imati značajan broj tenkova.
kv99

#106 Re: Tenkovi iz rata

Post by kv99 »

Vragolan wrote:
michio wrote:ArBiH je valjda imala nekoliko t34 ali na kraju 20 vijeka to nije moglo proci ni za improvizovano oklopno vozilo. vrlo vjerovatno na kraju rata mozda i pokoji t55 m84.
pa ne moze proci kada ti je A1 protivnik ili ostali moderni tenkovi
ali na pocetku rata Boga se molilo za 34ku

ARBIH je imala najvise 55ica 34ki a ne znam da li je imala 84ki, veoma tesko ga je bilo onesposobiti zbog radara ako ga promasis nadje te i onda si donji

Pa zar ima jos ljudi koji vjeruju u ovo :? Cuo sam o tome fenomenu ali niko od tih "strucnjaka " da mi objasni koji to sistem moze da ocjeni koji je pucanj "promasaj " pored tenka od neprijatelja ili pogodak pored tenka od vlastite podrske....ili da je iko uspio da napravi sistem koji na modernom bojnom polju gdje se tenkovi koriste masovno uz podrsku ostalih vidova vojske uspije da citavo vrijeme radarski prati na stotine projektila koji lete u svim mogucim pravcima u takvim borbama :? pa takav sistem bi citavo vrijeme samo okretao kupolu 360* i bio potpuno beskoristan...ili bi mu bio potreban prcesor velicine "deep blue" da izracuna sve te parametre :lol:
U svim imalo modernim tenkovima postoje poluautomatski/automatski uredzaji za navodzenje ali ni jedan nema uredzaj koji automatski ispaljuje granatu na polozaj sa kojeg se na njega otvara vatra. Ono sto je istina je da je sistem koji su ti "strucnjaci " zamjenili sa tim je onaj koji reagira na lasersko oznacavanje ( domet / navodenje ) i koji u tom trenutku aktivira dimnu zavjesu a ne nekakvo " automatsko ispaljenje granate " ( cuo sam cak i pricu kako m84 ispali granatu automatski na polozaj sa kojeg je pogodzene cak i kad ga se unisti :-? ).
Last edited by kv99 on 06/01/2010 23:21, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#107 Re: Tenkovi iz rata

Post by Alfons Kauders »

kv99 wrote:
Vragolan wrote:
michio wrote:ArBiH je valjda imala nekoliko t34 ali na kraju 20 vijeka to nije moglo proci ni za improvizovano oklopno vozilo. vrlo vjerovatno na kraju rata mozda i pokoji t55 m84.
pa ne moze proci kada ti je A1 protivnik ili ostali moderni tenkovi
ali na pocetku rata Boga se molilo za 34ku

ARBIH je imala najvise 55ica 34ki a ne znam da li je imala 84ki, veoma tesko ga je bilo onesposobiti zbog radara ako ga promasis nadje te i onda si donji

Pa zar ima jos ljudi koji vjeruju u ovo :? Cuo sam o tome fenomenu ali niko od tih "strucnjaka " da mi objasni koji to sistem moze da ocjeni koji je pucanj "promasaj " pored tenka od neprijatelja ili pogodak pored tenka od vlastite podrske....ili da je iko uspio da napravi sistem koji na modernom bojnom polju gdje se tenkovi koriste masovno uz podrsku ostalih vidova vojske uspije da citavo vrijeme radarski prati na stotine projektila koji lete u svim mogucim pravcima u takvim borbama :? pa takav sistem bi citavo vrijeme samo okretao kupolu 360* i bio potpuno beskoristan...ili bi mu bio potreban prcesor velicine "deep blue" da izracuna sve te parametre :lol:
U svim imalo modernim tenkovima postoje poluautomatski/automatski uredzaji za navodzenje ali ni jedan nema uredzaj koji automatski ispaljuje granatu na polozaj sa kojeg se na njega otvara vatra. Ono sto je istina je da je sistem koji su ti "strucnjaci " zamjenili sa tim je onaj koji reagira na lasersko oznacivanje ( domet / navodenje ) i koji u tom trenutku aktivira dimnu zavjesu a ne nekakvo " automatsko ispaljnje granate " ( cuo sam cak i pricu kako m84 ispali granatu automatski na polozaj sa kojeg je pogodzene cak i kad ga se unisti :-? ).
ja sam cuo da ima sonar... trazio da mi posude jedan iz kasarne kad sam kreno s rajom u ribu na jezero, al ne dadose supci...
kiky

#108 Re: Tenkovi iz rata

Post by kiky »

a možemol šta proizvest od te borbene tehnike ...
haman nemožemo ni pištolja ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#109 Re: Tenkovi iz rata

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:
ja sam cuo da ima sonar... trazio da mi posude jedan iz kasarne kad sam kreno s rajom u ribu na jezero, al ne dadose supci...
hoš' to da loviš kitove na Prokoškom? :mrgreen:
4x4

#110 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

ja bih u svako doba radije uzeo americki M-60 nego jugo M-84

niskoprofilni tenkovi su se pokazali izuzetno neefikasni u borbi.
pogotovo je to bilo ocigledno u izraelsko-sirijskom ratu iz 67e gdje je za svaki izgubljeni izraelski tenk oko 40 sirijskih T-55 i T-72 unisteno.

samo da se zna,, izraelci su u tri sata borbe unistili oko 250 sirijskih tenkova.
samo 7 svojih su izgubili.
doe.johndoe

#111 Re: Tenkovi iz rata

Post by doe.johndoe »

4x4 wrote:ja bih u svako doba radije uzeo americki M-60 nego jugo M-84

pogotovo je to bilo ocigledno u izraelsko-sirijskom ratu iz 67e gdje je za svaki izgubljeni izraelski tenk oko 40 sirijskih T-55 i T-72 unisteno.

samo da se zna,, izraelci su u tri sata borbe unistili oko 250 sirijskih tenkova.
samo jedno pitanje..jesi li ti normalan...(prije nego napises informiraj se da nebi ispao ovako g....)
4x4

#112 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

ja sam o tome chitao prije tri godine.

evo, pokusat cu googlati nesto o tome.
ako nadjem javit cu se.
4x4

#113 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

Tank Battle -Valley of Tears -- 1967 Israel
The next day, the Syrians mounted a second attack, and at one point in the engagement less than forty Israeli tanks were facing approximately 500 Syrian tanks.

Casualties and losses
Israel: 60-80 tanks and vehicles
Syria: 260-300 tanks
http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_Tears
ovdje mozes naci link,, a imaju izvori svagdje po internetu.., mozes i sam googlati.
shibonja

#114 Re: Tenkovi iz rata

Post by shibonja »

felipe kajetano wrote:
komi wrote:Image

eh ovo ja zovem tenkom :mrgreen:

popularni jihad killer u iraku :shock: :shock: :shock: :shock:
Lijepo ime 8-)
Lijepa montaza :-)

ps: obratiti paznju na zelene ruksake sa strane i njihovu velicinu :D
vuk1975

#115 Re: Tenkovi iz rata

Post by vuk1975 »

a je neki lupetaju na ovom forumu,velicaju tu 84 ko da je neznam sta ,a u stvari obicna kanta gora cak i od 55,zastita nikakva kad ga pogodis zapali se ko kutija od sibica jer su granate smjestene ispod topa,a za taj radar.cuj radar,ma nikakav on radar nije imo cak i nisanske sprave pola ih nije bilo ispravno.uh umalo zaboravi ,normalno da ga se bojis sa zoljom i glupom osom,a sa ambrustom ili milan raketom ,moze i crvena strijela,on je obicni ickin dim
Vragolan

#116 Re: Tenkovi iz rata

Post by Vragolan »

vuk1975 wrote:a je neki lupetaju na ovom forumu,velicaju tu 84 ko da je neznam sta ,a u stvari obicna kanta gora cak i od 55,zastita nikakva kad ga pogodis zapali se ko kutija od sibica jer su granate smjestene ispod topa,a za taj radar.cuj radar,ma nikakav on radar nije imo cak i nisanske sprave pola ih nije bilo ispravno.uh umalo zaboravi ,normalno da ga se bojis sa zoljom i glupom osom,a sa ambrustom ili milan raketom ,moze i crvena strijela,on je obicni ickin dim
prvo kazes da nema "radar" pa kazes da ih pola ne radi, hjad skontaj ili ih nema nikako ili ih ima ali nisu radile,
84 su imale zastitu (da ne kazem radar, jer ovjde je radar za pojedince sprava koja se koristi samo u zrakoplovstvu/vazduhoplovstvu), druga stvar je sto je od npr., 1000 proizvedenih 84 sa tim spravama njih 990 otislo arapima a 10 je ostalo u JNA, i tih 10 nije bilo rasporedjeno u bilo kakoju tenkovsku jedinicu, a iod tih 10 mzda je 5 imalo ispravne sprave.

sto se tice protiv tenkovskog naoruzanja najefikasnija je FGM-148 Javelin, ali ima jedan problem, Unit cost $80,000 (missile); $125,000 (reusable Command Launch Unit)
ali vecina danasnjeg pjesadijskog protuoklopnog arsenala 84 sprzi bez nekih velikih problema

sto se tice slike sa jihad killerom pa znamo svi da je montaza, ova slika pali kod americkih patriota
madner

#117 Re: Tenkovi iz rata

Post by madner »

vuk1975 wrote:a je neki lupetaju na ovom forumu,velicaju tu 84 ko da je neznam sta ,a u stvari obicna kanta gora cak i od 55,zastita nikakva kad ga pogodis zapali se ko kutija od sibica jer su granate smjestene ispod topa,a za taj radar.cuj radar,ma nikakav on radar nije imo cak i nisanske sprave pola ih nije bilo ispravno.uh umalo zaboravi ,normalno da ga se bojis sa zoljom i glupom osom,a sa ambrustom ili milan raketom ,moze i crvena strijela,on je obicni ickin dim
A tita ti, gdje je kod T-55 municija?
madner

#118 Re: Tenkovi iz rata

Post by madner »

Vragolan wrote:
prvo kazes da nema "radar" pa kazes da ih pola ne radi, hjad skontaj ili ih nema nikako ili ih ima ali nisu radile,
84 su imale zastitu (da ne kazem radar, jer ovjde je radar za pojedince sprava koja se koristi samo u zrakoplovstvu/vazduhoplovstvu), druga stvar je sto je od npr., 1000 proizvedenih 84 sa tim spravama njih 990 otislo arapima a 10 je ostalo u JNA, i tih 10 nije bilo rasporedjeno u bilo kakoju tenkovsku jedinicu, a iod tih 10 mzda je 5 imalo ispravne sprave.

sto se tice protiv tenkovskog naoruzanja najefikasnija je FGM-148 Javelin, ali ima jedan problem, Unit cost $80,000 (missile); $125,000 (reusable Command Launch Unit)
ali vecina danasnjeg pjesadijskog protuoklopnog arsenala 84 sprzi bez nekih velikih problema

sto se tice slike sa jihad killerom pa znamo svi da je montaza, ova slika pali kod americkih patriota
Dajte, 195 je otislo Kuvajtu. Jedna brigada 5. korpusa JNA je imala M-84, dok ostale jedinice u BiH nisu imale. Sve M-84 isporucene JNA su imali upotrebljiv SUV. Dakle cetnici su imali oko 90 M-84.
madner

#119 Re: Tenkovi iz rata

Post by madner »

Jest garant je do niskog profila :roll:
Nije do obucavanja posade i uzasnog SUV kod ruskih tenkova.

1967 a bome i 1973 T-72 nije bilo kod Arapa.

Nego pogledaj '82 Libanon, kad su Merkave naletile na T-72.
keep it real

#120 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

madner wrote:

1967 a bome i 1973 T-72 nije bila kod Arapa.

@ madner
nisam ove forumase omalozavo , smijesno mi je da se prave strucnjaci a blage veze nemaju . ja licno nisam strucnjak ali ovi likovi nemaju pojma a lupetaju ko navijeni .

@4 ovo sto se tice sirijskih tenkova , haveru moras biti svjestan da proizvodjaci oruzja skoro uvijek izvoze inferiorne verzije onoga sto sami koriste , u slucaju da se susretnu negdje na bojnom polju oruzje iz zemlje proizvodjaca ima prednost . (izuzetci su rijetki)
arapi tradiconalno imaju probleme sa obukom svojih posada zbog koristenja stranaca za obuku , stranci ih ne uce bas sve iz gore navedenih razloga . prijatelj danas moze sutra postati neprijatelj , uzmi primjer irana i amerike .
izraelci imaju odlicne vojne skole , oficire i njihovo oruzje je uglavnom na nivou . sami dogradjuju i usavrsavaju oruzje koje dobijaju , sami proizvode dosta toga .
poredjenje arapskih tenkova i posada protiv izraelaca nije pravo mijerilo , da su naletili na sovjete bila bi druga prica .

m 84 i m60 su imali razlicite uloge i potrebe , m84/t72 je zamisljen kao napadacki tenk (zato ima nizak profil) . m 60 je tenk koji je trebao biti "lezeci policajac" u zapadnoj evropi tokom sovjetske invazije . ameri su znali da njihovi tenkovi mogu samo usporiti napredovanje sovjetskih tenkova nikako nisu razmisljali da ce ih zaustaviti sa m 60 kama . ameri su citavo vrijeme imali jedinice koje su bile pripremljene da miniraju sve zivo dok tenkovi usporavaju napredovanje . da bih odlucio koji tenk je bolji moras navesti okolnosti i kvalitet posada .
u gruziji su rusi dokazali da stariji tenkovi sa prosjecnim posadama pobijedjuju protiv protivnika u boljim tenkovima sa slabim posadama .
4x4

#121 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

madner wrote:

1967 a bome i 1973 T-72 nije bilo kod Arapa.

jeste, greska mi se iskrala.
naravno, 67e nisi mogao imati T-72,, kad nije bio ni izmisljen do tad.

ali merkava se nije koristila u izraelu za vrijeme ratova 67-73
tada su izraelci koristili britanski ratni tenk CHIEFTAIN., (tada markiran najboljim tenkom na svijetu) ;-)

ps. merkava je dobra kopija chieftaina.
ipak se u brzini i manevru ne moze porediti sa britanskim tenkom.
4x4

#122 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

keep it real wrote:

m 84 i m60 su imali razlicite uloge i potrebe , m84/t72 je zamisljen kao napadacki tenk (zato ima nizak profil) . m 60 je tenk koji je trebao biti "lezeci policajac" u zapadnoj evropi tokom sovjetske invazije . ameri su znali da njihovi tenkovi mogu samo usporiti napredovanje sovjetskih tenkova nikako nisu razmisljali da ce ih zaustaviti sa m 60 kama . ameri su citavo vrijeme imali jedinice koje su bile pripremljene da miniraju sve zivo dok tenkovi usporavaju napredovanje . da bih odlucio koji tenk je bolji moras navesti okolnosti i kvalitet posada .
u gruziji su rusi dokazali da stariji tenkovi sa prosjecnim posadama pobijedjuju protiv protivnika u boljim tenkovima sa slabim posadama .
na bojnim poljima su se niskoprofilni tenkovi pokazali izuzetno inferiornima; bez obzira dali se radilo o napadu ili odbrani.
najvazniji razlog zbog toga: slab pogled i pregled terena oko sebe.
naravno, dodas tome slabiji domet topova, losije trenirane posade, i dobijes takav los glas koji ruski tenkovi danas imaju.

opet ponavljam, ja nikad ne bih dao jedan M-60 za pet T-55 ili T-72
4x4

#123 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

slazem se sa svime sto si rekao.
pogotovo o onome sto si rekao u vezi "kutije od shibica".
Ruski tenkovi su u povijesti ostali poznati kao pokretni grobovi. (tabuti,, da budem religiozno korektan :-) )

ps. T-55 je jednostavniji,, i zato je i meni bolji od T-72.
ipak je municija na istom mjestu kao i na t-72
BHCluster

#124 Re: Tenkovi iz rata

Post by BHCluster »

Zipa ovo sa one stranice srpski oklop.
Image

Valjda su planiralu protu napad na Krajinu zajedno sa kapetanom Draganom na celu.
Last edited by BHCluster on 07/01/2010 18:20, edited 1 time in total.
vuk1975

#125 Re: Tenkovi iz rata

Post by vuk1975 »

evo da odgovorim "iskusnim" tenkistima,m-84(konzerva)je imao raspored granata ispod nosaca topa koji je bio automatski punjac,i stim da su granate bile poslozene kao na redeniku od mitraljeza,s tim da je nisandzija i komandir mogao da bira kakvu granatu u kom trenutku da upotrijebi,za specijalce na ovom forumu top od 125 mm koji je imala m-84 je koristio barutna punjenja ,znaci prvo ulazi kosuljica to jest granata a onda barutno punjenje zavisno od daljine u cjev topa i to automatski,znaci pogodak izmedzu kupole i osovine tenka dovodi do samozapaljivanja barutni punjenja i eksplozije granata u automatskom punjacu,znalo se desit da kad ga roknes u vozacevu stranu mlaz iz protutenkovskog oruzja ubije vozaca odbije se i zapali barutna punjenja i uzrok tome je kupola leti neki 100 metara od tenka,za specijalce eno vam tenk na livanjskom polju pa razgledajte pogodzen iz maljutke,sto se tice t-55 raspored granata je oko kupole tenka u takozvanim sacovima koji su pricvrsceni za kupolu tenka,i za specijalce t-55 je imao top od 100 mm znaci cahura i granata zajedno,t-55 nije uvjek imala cjeli bojevi kompllet zavrnute osigurace na granatama (to su naucili da rade poslije nekog vremena)ratna praksa isto ko sto je ratna praksa bila da se ne zatvaraju do kraja poklopci na tenku,bar jedan je morao uvjek biti otvoren,a sad da ne razglabam ko je bio tenkista u proslom ratu zna zasto.
Post Reply