Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#101 Re: NAPLATA OSIGURANJA
O % invalidnosti...
- shady
#102 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da ne otvaram novu temu, posto je u pitanju veoma slican dogadjaj.
Imao sam manji udes prije nekoliko mjeseci, policija je izasla na uvidjaj i kaznila drugog vozaca (auto na stranim tablama). Znaci ja nisam dobio nikakvu kaznu dok drugi vozac jeste, i sami policajci su rekli da je njegova krivica.
E sad, dok sam ja to preko AVUS-a izganjao da naplatim stetu, proslo tih nekoliko mjeseci i sad sam dobio odgovor da ce mi isplatiti samo 80%, jer sam i ja dijelimicno kriv, kao nisam drzao odstojanje (sto nema smisla jer je drugi automobil iz druge trake uletio u moju, pa je doslo do udesa).
Zanimaju me dvije stvari, da li je moguce da je MUP u zapisniku napisao da sam "dijelimicno kriv" iako nisam dobio nikakvu kaznu ili je to procijenilo to osiguranje/AVUS, a u tom slucaju me zanima da li imam osnova za zalbu?
Zahvaljujem
Imao sam manji udes prije nekoliko mjeseci, policija je izasla na uvidjaj i kaznila drugog vozaca (auto na stranim tablama). Znaci ja nisam dobio nikakvu kaznu dok drugi vozac jeste, i sami policajci su rekli da je njegova krivica.
E sad, dok sam ja to preko AVUS-a izganjao da naplatim stetu, proslo tih nekoliko mjeseci i sad sam dobio odgovor da ce mi isplatiti samo 80%, jer sam i ja dijelimicno kriv, kao nisam drzao odstojanje (sto nema smisla jer je drugi automobil iz druge trake uletio u moju, pa je doslo do udesa).
Zanimaju me dvije stvari, da li je moguce da je MUP u zapisniku napisao da sam "dijelimicno kriv" iako nisam dobio nikakvu kaznu ili je to procijenilo to osiguranje/AVUS, a u tom slucaju me zanima da li imam osnova za zalbu?
Zahvaljujem
- drndalo
#103 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Provjeri kako praksa hoda sa nekim visim iz svoga osiguranja...
-
baja
#104 Re: NAPLATA OSIGURANJA
drndalo wrote:O % invalidnosti...
koji stepen invaliditeta je lom ruke onda, gips cca 6 sedmica + fizikalne...
- drndalo
#105 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ne znam to, nemam tabele pri ruci, nije svejedno kakav je bio lom, i kolike su ti nakon toga trajne posljedice...
-
motorola01
#106 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Lom ruke je obicno 2-3 posto...baja wrote:drndalo wrote:O % invalidnosti...THX ( a upališ...)
koji stepen invaliditeta je lom ruke onda, gips cca 6 sedmica + fizikalne...
- drndalo
#107 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ide to cini mi se i do 7%, mislim da mi je drugu tako bilo, ali je to bio ozbiljan lom lakta i nadlaktice, sa sve operacijom i sarafima...
-
baja
#108 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ocito se treba s nekim konsultovati, jer ovi iz osiguranja imaju samo jedan cilj, a to je da ti smanje naplatu odštete. prema prvim info oni kontaju oko 500-1000 isplatit...
-
preludezalude
#109 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Samo advokata upletu u citavu stvar i vidjet ces kako ces brzo rijesiti sve.
-
vuk_samotnjak
#110 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Raja zanima me koliko osiguranje daje cijenu po satu vremena za limara i za sat lakirera??
-
super_woofer
#111 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Posto vidim da je ova tema aktivna za naplatu stete, da se i ja pojadam/potrazim savjet 
Osiguranje mi je uplatilo na racun mizernu cifru za rekonstrukciju prednjeg kriznog ligamenta i popravak meniskusa..
EH sad, kao prvo samo su uplatili novac i poslali "obavjest" da su uplatili, nit su naveli obrazlozenje, niti postotak koji su mi dodijeli niti bilo sta! Samo su naveli da ako zelim da dobije detaljnije informacije, moram im se pismeno obratit.
Ovo po meni je klasicna prevara pa ima li ko da mi preporuci advokata iz Tz da je dobar za te stvari, moze cak i Sa s obzirom da je osiguranje u Sarajevu, i da li opste imam osnova da se zalim??
kako sam izracunao u odnosu na iznos police na koju sam osiguran oni su meni dali 2% ( za operaciju kriznog ligamenta i meniskusa)!
Danke
Osiguranje mi je uplatilo na racun mizernu cifru za rekonstrukciju prednjeg kriznog ligamenta i popravak meniskusa..
EH sad, kao prvo samo su uplatili novac i poslali "obavjest" da su uplatili, nit su naveli obrazlozenje, niti postotak koji su mi dodijeli niti bilo sta! Samo su naveli da ako zelim da dobije detaljnije informacije, moram im se pismeno obratit.
Ovo po meni je klasicna prevara pa ima li ko da mi preporuci advokata iz Tz da je dobar za te stvari, moze cak i Sa s obzirom da je osiguranje u Sarajevu, i da li opste imam osnova da se zalim??
kako sam izracunao u odnosu na iznos police na koju sam osiguran oni su meni dali 2% ( za operaciju kriznog ligamenta i meniskusa)!
Danke
-
preludezalude
#112 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Nisi dobio nikakvo obestecenje dok ne potpises papir. Znaci, slobodno trazi naplatu stete kao da se nista nije desilo.
- drndalo
#113 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Vjerovatno im je to APP (Ako prodje-prodje) sistem... Konsultuj se prvo s nekim ko ima dodira sa tim tabelama uobicajenim za procjene, vjestakom, nekim advokatom, pa onda obavezno zalba, pismeno...
-
motorola01
#114 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Na tom papiru koji si dobio kao obavjest mora pisati koji si postotak dobio. Znaci u onoj tabeli pise na koliku si sumu osiguran, koliko si dana bio na bolovanju x ugovorena suma po danu tog bolovanja(koju je tvoja firma ugovorila sa tim osiguranjem), pa onda troskovi lijecenja i onda dole na dnu imas postotak povrede i suma koja ti je uplacena sa svim tim ostalim sa te obavijesti. To ti je njihov zavrsni obracun na koji se ti imas pravo zaliti. Drndalo ti je najbolje rekao da odes do nekog advokata koji ima te njihove tabele postotaka odredjenih povreda. I ja sam imao na ruci dvije velike posjekotine (ukupno 17 savova) i na osnovu papira koje sma predao dobio nekih 280KMsuper_woofer wrote:Posto vidim da je ova tema aktivna za naplatu stete, da se i ja pojadam/potrazim savjet
Danke
Ja bih ti preporucio da fino odes prvo do advokata da vidis sta ce ti on reci. Nakon toga odes na Sud i nadjes na njihovoj oglasnoj ploci imena svih sudskih vjestaka koji rade vjestacenje iz "oblasti tvoje povrede" i da pokusas do njih doci i vidjeti sa njima je li to dobro procijenjeno. Najbolje bi bilo to da nadjes nekog sudskog vjestaka i da ti pogleda te papire i uputi te koji jos nalaz da izvadis koji bi pokrenuo novi postupak.
Ja sam slicno uradio i sad cu nove nalaze poslati gdje fino pise crno na bijelo koje su povrede( trajne ) i gdje ce morati korigovati postotak. Tako i ti prvo utvrdi da li imas neku trajnu povredu i sa tim papirom onda do advokata i slati prigovor na njihovu odluku...Imas tri godine od povrede da ih tuzis...
- Lucazode
#115 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Je li taj sistem procjene stete po ovlastenim servisima priznaju osiguravajuce kuce, ili imaju nekog svog vjestaka koji vrsi procjenu iste? I ako priznaju da li uposlenik kojeg ovlasti osiguranje mora biti prisutan kada se radi procjenu u servisu?Bakir1 wrote:put ti je ovlasteni servis-procjena, cca 10% od vrijednosti predracuna, nekada i gratis, zatim triglav, procjena stete, odstetni zahtjev.
ukoliko ti vozilo nije osteceno do te mjere da ne moze nesmetano i sigurno ucestovati u prometu, nego je vizuelna steta, nemoj to ni popravljati dok ne dobijes novce ili barem sa triglavom ne napravis sporazum o izmirenju stete
Tema odlicna,pratim:-)
-
Dee-Dee_13
#116 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Moram reci da mi je tema pomogla. U ovlasteni servis otisla na procjenu stete, gratis su uradili, jer je auto kod njih kupljeno. Osiguravajuca kuca je bez prigovora prihvatila njihovu procjenu, samo su slikali auto. Steta je 4000 i nesto. Auto ima kasko, a i lik koji me udario(sa 1.7 promila alkohola u krvi) je u istom osiguranju. Sada samo cekam, nemam pojma kako ce ovo dalje ici...Nadam se da ce me neko ubrzo kontaktirati...
- Bakir1
#117 Re: NAPLATA OSIGURANJA
izvinjavam se forumasima koji su pitali a ja nisam dao odgovor, nisam citao temu, uglavnom procjena ovlastenog servisa se uglavnom priznaje u 90% slucajeva, ukoliko osiguranje ima zakljucen ugovor sa nekim servisom moguce je da insistiraju na opravci u bas tom servisu.
kada je u pitanju odstetni zahtjev koji se obavlja pod jednim krovom kao i alkoholiziranost vozaca tj krivca, mislim da ce to potrajati malo duze, jer se obicno iznos odstete regresno naplacuje od krivca.
nadam se da grijesim ali u svakom slucaju ako imate neko konkretno pitanje zbog brzine protoka informacija posaljite pp, pa ako mognem pomoci i hocu.
pozdrav
edit forumas ili forumasica iznad, ima 2 opcije, vec sam spominjao.
aktivacija osiguranja po kasko polici, brza isplata i slicno ali skuplja premija do godine.
naplata osiguranja po a/o polici duzi rok isplate stete.
opcija broj 3 ukoliko prihvacaju a auto je mlad i vjerovatno na lizingu ili krediti, opravka vozila u tom servisu ovlastenom sa izdavanjem racuna osiguravajucoj kuci.
ovo treba detaljno ispitati jesu li obje strane u procesu (osiguranje i servis) saglasne sa navedenim.
sretno
kada je u pitanju odstetni zahtjev koji se obavlja pod jednim krovom kao i alkoholiziranost vozaca tj krivca, mislim da ce to potrajati malo duze, jer se obicno iznos odstete regresno naplacuje od krivca.
nadam se da grijesim ali u svakom slucaju ako imate neko konkretno pitanje zbog brzine protoka informacija posaljite pp, pa ako mognem pomoci i hocu.
pozdrav
edit forumas ili forumasica iznad, ima 2 opcije, vec sam spominjao.
aktivacija osiguranja po kasko polici, brza isplata i slicno ali skuplja premija do godine.
naplata osiguranja po a/o polici duzi rok isplate stete.
opcija broj 3 ukoliko prihvacaju a auto je mlad i vjerovatno na lizingu ili krediti, opravka vozila u tom servisu ovlastenom sa izdavanjem racuna osiguravajucoj kuci.
ovo treba detaljno ispitati jesu li obje strane u procesu (osiguranje i servis) saglasne sa navedenim.
sretno
-
Dee-Dee_13
#118 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Hvala Bakir1
Ja svakako moram raditi popravak u ovlastenom servisu, jer samo tako ce mi nastaviti da vrijedi garancija za auto... A i ja se nadam da grijesis, ali je vrlo moguce da ce ovo se malo zakomplicirati i potrajati
A nemam 4000 da sama platim popravak...Jbt pijanu budalu 
- drndalo
#119 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Dee-dee
Samo da ti napomenem da budes spremna udariti sakom od sto, ako trebadne... Nije tvoj problem sto je on bio pjan, a osiguran je kod idte firme, to bi cak trebao bilti olaksavajuci faktor, samo se sa jednim budalama natezes... Ti si tom osiguranju vaznija musterija, platila si im kasko, platila si im i obavezno, ovaj drugi vjerovatno samo obavezno... Ti ces im ako se OK pokazu i nastaviti placati kasko dogodine, i to im i stavi do znanja u razgovoru, sto bi pametnom trebalo znaciti da mozes i promijeniti osiguranje dogodine ako puno budu pravili probleme...
Dakle, fino, damski, ali odlucno i cvrsto !
Samo da ti napomenem da budes spremna udariti sakom od sto, ako trebadne... Nije tvoj problem sto je on bio pjan, a osiguran je kod idte firme, to bi cak trebao bilti olaksavajuci faktor, samo se sa jednim budalama natezes... Ti si tom osiguranju vaznija musterija, platila si im kasko, platila si im i obavezno, ovaj drugi vjerovatno samo obavezno... Ti ces im ako se OK pokazu i nastaviti placati kasko dogodine, i to im i stavi do znanja u razgovoru, sto bi pametnom trebalo znaciti da mozes i promijeniti osiguranje dogodine ako puno budu pravili probleme...
Dakle, fino, damski, ali odlucno i cvrsto !
-
Dee-Dee_13
#120 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ma da, on ima samo obavezno...Iako sam se pitala i da li je auto registrovano uopšte. Krntija teza, a moje auto ni na prvom servisu nije jos bilo
Svjesna sam da cu se morati raspravljati i da nece osiguranje glatko dati lovu. Kao da mi je nije bilo dovoljno stresno sve sto se desilo, sad se i s njima moram "natezati".... Hvala tebi na savjetu. Vidjeti cemo sta ce se dalje desavati....
Svjesna sam da cu se morati raspravljati i da nece osiguranje glatko dati lovu. Kao da mi je nije bilo dovoljno stresno sve sto se desilo, sad se i s njima moram "natezati".... Hvala tebi na savjetu. Vidjeti cemo sta ce se dalje desavati....
- drndalo
#121 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Mozda se i iznenadis...
Provuci im kroz usi i da si se savjetovala sa advokatom za sljedece korake ukoliko bude potrebe... Bla, bla, bla...
Naglasi im i da ne zelis od njih ni dinara da vidis, fakturu servisu neka plate kako god se dogovore, tako je tebi najcisce...
Provuci im kroz usi i da si se savjetovala sa advokatom za sljedece korake ukoliko bude potrebe... Bla, bla, bla...
Naglasi im i da ne zelis od njih ni dinara da vidis, fakturu servisu neka plate kako god se dogovore, tako je tebi najcisce...
- vozač
#122 Re: NAPLATA OSIGURANJA
drndalo wrote:Mozda se i iznenadis...![]()
ima još par koraka koje možeš preduzeti bez prevelikog napora
1. možeš nazvati i agenciju za kontrolu osiguravajućih kuća, mislim da se tako zovu i obrazložiti im problem, sigurno će te posavjetovati, a biće ti i tvoja prava puno jasnija
2. jedna od varijanti je i da, ako ništa ne prođe od ovoga, da zamoliš i ove u servisu da te pričekaju sa plaćanjem, to ne bi trebao biti problem jer i oni znaju da neće izvisiti za pare, a bila bi fina gesta da ti recimo to učine, ipak si njihov kupac
3. razmisli i o mogućnosti da nađeš nekoga u osiguranju ko će samo reći "de ba ne zezajte klijenta, isplatite to što prije, mada mislim da i sa štelom to može potrajati do mjesec dana", ovo je sve mahala sistem, nema šansi da ne možeš naći barem nekoga u osiguranju, samo se malo raspitaj
4. mogućnost plaćanja karticom vjerovatno otpada, cifra je baš velika, 4000, ne vjerujem da u gradu ima puno običnih građana koji imaju takve limite na karticama i platežne mogućnosti da izdrže taj udar kamate na ovoliku cifru
5. kako god bude, samo pomisli šta bi bilo da nema krivca, kao što su mene oderali za 500 KM, tako ti je u životu i u BiH, što si normalniji sve ti je teže
a možda sve ispadne dobro uz normalnu konverzaciju, nikad se ne zna ...
-
uvijek_ista
#124 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da li neko može preporučiti dobrog advokata za naplatu štete u Sarajevu.
S.N. je bila u martu, prije par dana ponuđena je vansudska nagodba u visini 1/3 od iznosa procijenjenog u ovlaštenom servisu. Ne pada mi napamet pristati na tu cifru
Preporučite
S.N. je bila u martu, prije par dana ponuđena je vansudska nagodba u visini 1/3 od iznosa procijenjenog u ovlaštenom servisu. Ne pada mi napamet pristati na tu cifru
Preporučite
-
duboka_misao
#125 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ma ne treba ti advokat odes do osiguranja i zaprijetis raskidom ugovora ako ne pristanu na sumu sa procjene i to obicno upali, oni tako salju mizerne iznose prvi put pa ako prihvatis njima dobro.uvijek_ista wrote:Da li neko može preporučiti dobrog advokata za naplatu štete u Sarajevu.
S.N. je bila u martu, prije par dana ponuđena je vansudska nagodba u visini 1/3 od iznosa procijenjenog u ovlaštenom servisu. Ne pada mi napamet pristati na tu cifru![]()
Preporučite