konkurs za pripravnike?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
jaca.84

#101 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Ma bilo bi to prihvatljivo da oni daju tih 600 KM nego dobijas 300 a za ostatak ti plate doprinose, sto u sustini ne bi smjelo tako biti, jer poslodavac od sebe treba doprinose placati a radniku davati platu tih 600 KM sto dobije od Kantona. Dobro je da znam, htjela sam se prijaviti ali sada cisto sumnjam da cu.
fallout1

#102 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

jaca.84 wrote:Ma bilo bi to prihvatljivo da oni daju tih 600 KM nego dobijas 300 a za ostatak ti plate doprinose, sto u sustini ne bi smjelo tako biti, jer poslodavac od sebe treba doprinose placati a radniku davati platu tih 600 KM sto dobije od Kantona. Dobro je da znam, htjela sam se prijaviti ali sada cisto sumnjam da cu.
ma vala nek daju doprinose kolko hoce samo da se zaposlim, sve je bolje od kuce.... da zavrsim taj pripravnicki pa cemo kasnije lako :wink:
jaca.84

#103 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Evo izasli iz Odbrane rezultati na stranici. Prosla dalje :-D
ibizza

#104 Re: konkurs za pripravnike?

Post by ibizza »

jaca.84 wrote:Evo izasli iz Odbrane rezultati na stranici. Prosla dalje :-D
stela :P :D
jaca.84

#105 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Jok, kakva stela...ucila
tomyf

#106 Re: konkurs za pripravnike?

Post by tomyf »

jaca.84 wrote:Jok, kakva stela...ucila
super , svaka cast! sretno dalje!
kolika je naknada za pripravnike u drzavnoj? kako je to regulisano?
fallout1

#107 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

ma djaba ti sto si prosla na usmeni ako nemas stelu neces dobit posao....
akcija007

#108 Re: konkurs za pripravnike?

Post by akcija007 »

pripravnici u drzavnim firmama,agencijama,ministarstvima imaju platu 899,64 KM+topli obrok 8 KM po radnom danu +ko zivi dalje od 4km i kartu 53 KM
Svicko

#109 Re: konkurs za pripravnike?

Post by Svicko »

fallout1 wrote:ma djaba ti sto si prosla na usmeni ako nemas stelu neces dobit posao....
jarane, fakat si više dosadan sa time! Daj prekini više, eto neće niko nikad dobit poso bez štele, trebamo sad dolazit svi ovdje na forum samo se sj***vati i kukati jel??

Evo ja sam dobio posao bez štele, pa nuđeno mi još 2 posla bez štele, pa brate mili zasuči malo rukave, pošalji 15-tak prijava firmama u toku 7 dana pa onda pričaj da nema posla - sumnjam jer nećeš imat vremena od posla.

Kuknjava kako nema posla bez štele nikome nije pomogla, nego fino knjigu, telefon, oglase, računar prijoni se posla i traži! i to je vid posla.
jaca.84

#110 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

Ma ima i do srece. Evo ja vec punu godinu dana saljem na sve oglase i poslala sam i na milion adresa samoinicijativno CV cisto da me imaju u bazi, ali niko nikad me nije kontaktirao. Jednostavno nemam srece sa pronalaskom posla, ali opet hajde ne kukam toliko, bice nekad valjda neki posao i za mene. Idemo dalje :)
leigh

#111 Re: konkurs za pripravnike?

Post by leigh »

Je li neko predavao za Ministarstvo pravde? Gledam njihovu stranicu, nema ni riječi o konkursu, pa sumnjam nešto da će tu objaviti i poziv za nastavak procedure. Da li da očekujem mail, poziv, pismo; ima li ko iskustva s njima ili slično?
nsu

#112 Re: konkurs za pripravnike?

Post by nsu »

Polozio na pismenom dijelu ispita za MO BiH. Zna li ko sta bi moglo biti na usmenom dijelu ispita. Sretno svima i vidimo se na usmenom. :bih: :thumbup:
akcija007

#113 Re: konkurs za pripravnike?

Post by akcija007 »

leigh, za sva drzavna ministarstva, agencije, zavode i sl... ti sva kuminikacija ide preporucenom postom , a u nekim slucajevima i sa povratnicom. Tako da kad oni pregladaju konkursnu dokumentaciju dobit ces preporucenom postom poziv za testiranje i/ili intervju. 10- do 15 dana ranije salju poziv tako da nema ama bas nikakve sanse da danas dobijes poziv a testiranje ili intervju ti je sutra ili prekosutra. I moramo voditi racuna da ide jako sporo za svaku drzavnu firmu, ja u prosjeku cekam po 3mj za poziv. U Vijecu ministara BiH sam se javio na oglas 17.07. a dobio poziv za testiranje u decembru 15.12.
fallout1

#114 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

Svicko wrote:
fallout1 wrote:ma djaba ti sto si prosla na usmeni ako nemas stelu neces dobit posao....
jarane, fakat si više dosadan sa time! Daj prekini više, eto neće niko nikad dobit poso bez štele, trebamo sad dolazit svi ovdje na forum samo se sj***vati i kukati jel??

Evo ja sam dobio posao bez štele, pa nuđeno mi još 2 posla bez štele, pa brate mili zasuči malo rukave, pošalji 15-tak prijava firmama u toku 7 dana pa onda pričaj da nema posla - sumnjam jer nećeš imat vremena od posla.

Kuknjava kako nema posla bez štele nikome nije pomogla, nego fino knjigu, telefon, oglase, računar prijoni se posla i traži! i to je vid posla.
a to ti kao dobio posao bez stele u drz instituciji? ovo sto sam napisao odnosi se na drz inst, nisam mislio na ostale firme... Kad dobijes posao u drz ins bez stele javi mi se slobodno :evil:

btw vec pola godine saljem u razne firme, sto drz sto privatne, jedini odg je bio dukat i domos, a poslao sam sig preko 200 aplikacija.... prema tome shhhhhh ;-)
nsu

#115 Re: konkurs za pripravnike?

Post by nsu »

E zaboravih Vam prenijeti svoja iskustva sa usmenog ispita u MO BiH. Inace odrzao se u ljeto prosle godine. Prvo je bilo, naravno, predstavljanje i ti fazoni. Poslije toga sam dobio pitanje vezano za nedleznosti MO BiH u odbrambenom sistemu i koliko se sjecam nesto vezano za lanac komandovanja.
jaca.84

#116 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

nsu wrote:E zaboravih Vam prenijeti svoja iskustva sa usmenog ispita u MO BiH. Inace odrzao se u ljeto prosle godine. Prvo je bilo, naravno, predstavljanje i ti fazoni. Poslije toga sam dobio pitanje vezano za nedleznosti MO BiH u odbrambenom sistemu i koliko se sjecam nesto vezano za lanac komandovanja.
A za koje mjesto, jel pripravnik? I u kojem smislu predstavljanje: na engleskom ili na nasem da kazes nesto o sebi?
Znaci treba nauciti njihov Zakon o odbrani...pih
zivka

#117 Re: konkurs za pripravnike?

Post by zivka »

koliko bodova je prolaz za MO ?
jaca.84

#118 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

zivka wrote:koliko bodova je prolaz za MO ?
21
nsu

#119 Re: konkurs za pripravnike?

Post by nsu »

jaca.84 wrote:
nsu wrote:E zaboravih Vam prenijeti svoja iskustva sa usmenog ispita u MO BiH. Inace odrzao se u ljeto prosle godine. Prvo je bilo, naravno, predstavljanje i ti fazoni. Poslije toga sam dobio pitanje vezano za nedleznosti MO BiH u odbrambenom sistemu i koliko se sjecam nesto vezano za lanac komandovanja.
A za koje mjesto, jel pripravnik? I u kojem smislu predstavljanje: na engleskom ili na nasem da kazes nesto o sebi?
Tada je bio konkurs za pripravnike, takodjer. Predstavljanje na bosanskom, a poslije su uslijedila pitanja koja sam vec naveo. Uglavnom sve vezano za ministarstvo i pitanja odbrane. Bilo ih je cetvero u komisiji.
jaca.84

#120 Re: konkurs za pripravnike?

Post by jaca.84 »

nsu wrote:
jaca.84 wrote:
Tada je bio konkurs za pripravnike, takodjer. Predstavljanje na bosanskom, a poslije su uslijedila pitanja koja sam vec naveo. Uglavnom sve vezano za ministarstvo i pitanja odbrane. Bilo ih je cetvero u komisiji.
OK, hvala na informaciji, sad bar znam otprilike sta da spremam za usmeni. Ja sam mislila da ce biti pitanja iz struke.
krza

#121 Re: konkurs za pripravnike?

Post by krza »

Vidim da ste svi u tom fazonu pa me zanima par informacija da ne otvaram drugu temu vezano za pripravnicki.

Kako je regulisan godisnji odmor u drzavnim institucijama? Da li pripravnik moze birati kada zeli godisnji?

Vidim da cesto spominjete pismeni dio? A konkurisete na pripravnicka mjesta - tj. nemate ni dana staza a imate pismeni iz cega? Moze li mi neko sibnuti tu literaturu?

Ja sam mislio da je samo intervju kod pripravnika, a kad se raspise konkurs ti sa svojom pripravnickom godinom staza konkurises i tada polazes , strucne.... ili kakve vec ispite.

Vjerovatno su ovo totalno glupa pitanja ali se nadam da ce mi bar neko dati adekvatan odgovor
Velika hvala
wendy

#122 Re: konkurs za pripravnike?

Post by wendy »

u drzavnim institucijama, bas kao i kod privatnika, pravo na godinsnji stices nakon 6 mjeseci provedenih na poslu. onda podnosis zahtjev za godisnji, navodis dane kada hoces da koristis - u pravilu imas 18 radnih dana koje mozes koristiti jednom ili u dva dijela - ako koristis u dva dijela pravilo je da u prvom dijelu koristis minimalno 12 radnih dana, a drugi dio u dogovoru s poslodavcem do 30.06. U slučaju da institucija ima predvidjen kolektivni odmor, onda ides na kolektivni :)

sto se tice konkursa i procedure za pripravnike, institucije imaju obavezu objavljivanja javnog konkursa, ali te moram obeshrabriti i reci da je to u vecini slucajeva namjesteno. neke institucije se potrude pa organizuju i kao neki pismeni ispit i intervju, a na pismenom ti obicno budu pitanja iz djelokruga tih institucija. pa nije zgoreg malo procitati, uputiti se.

kad zavrsis pripravnicki i zelis dalje konkurisati za drzavnu sluzbu, tek tu nastupa patnja - prvo poloziti javni ispit, a onda na svakom konkursu polagati strucni - pismeni i usmeni dio.

Evo ti dva relevantna sitea: www.ads.gov.ba - agencija za drzavnu sluzbu,koja ti je u principu kao "kadrovska sluzba" za sve institucije - tu mozes naci sve o polaganju javnog ispita i sve konkurse

i www.mpr.gov.ba - stranica ministarstva pravde - ima neki prirucnik u pdf formatu za polaganje javnog ispita, s tim da ga moras malo prosiriti literaturom sa prethodne stranice.

eto, zelim svu srecu :-D
boki86

#123 Re: konkurs za pripravnike?

Post by boki86 »

Obzirom da sam izgubio poziv za konkurencijsko vijeće :-) , interesuje me u kojim prostorijama se vrši testiranje heh. Inače, intervju je zakazan 03.03. u 11 sati
fallout1

#124 Re: konkurs za pripravnike?

Post by fallout1 »

radiceva 8, 4 sprat, jedina vrata su oni
krza

#125 Re: konkurs za pripravnike?

Post by krza »

wendy wrote:u drzavnim institucijama, bas kao i kod privatnika, pravo na godinsnji stices nakon 6 mjeseci provedenih na poslu. onda podnosis zahtjev za godisnji, navodis dane kada hoces da koristis - u pravilu imas 18 radnih dana koje mozes koristiti jednom ili u dva dijela - ako koristis u dva dijela pravilo je da u prvom dijelu koristis minimalno 12 radnih dana, a drugi dio u dogovoru s poslodavcem do 30.06. U slučaju da institucija ima predvidjen kolektivni odmor, onda ides na kolektivni :)

sto se tice konkursa i procedure za pripravnike, institucije imaju obavezu objavljivanja javnog konkursa, ali te moram obeshrabriti i reci da je to u vecini slucajeva namjesteno. neke institucije se potrude pa organizuju i kao neki pismeni ispit i intervju, a na pismenom ti obicno budu pitanja iz djelokruga tih institucija. pa nije zgoreg malo procitati, uputiti se.

kad zavrsis pripravnicki i zelis dalje konkurisati za drzavnu sluzbu, tek tu nastupa patnja - prvo poloziti javni ispit, a onda na svakom konkursu polagati strucni - pismeni i usmeni dio.

Evo ti dva relevantna sitea: http://www.ads.gov.ba - agencija za drzavnu sluzbu,koja ti je u principu kao "kadrovska sluzba" za sve institucije - tu mozes naci sve o polaganju javnog ispita i sve konkurse

i http://www.mpr.gov.ba - stranica ministarstva pravde - ima neki prirucnik u pdf formatu za polaganje javnog ispita, s tim da ga moras malo prosiriti literaturom sa prethodne stranice.

eto, zelim svu srecu :-D

hvala!!!!

Malo listam ovo sta pitaju na usmenom...ma smijesno ako je ovo sve...sta mogu otkriti o covjeku u 5 minuta intervjua...
Ma uglavnom ja sam poslao jedno deset prijava za pripravnika...pa pocinjem svoju sezonu trazenja posla u drzavnoj:)
Locked